Druehøsten er i hus i Sydafrika var også truet af Covid-19. Men nu er den heldigvis i hus. foto: WOSA.
Forbud mod vineksport
De sydafrikanske vinproducenter har dybe panderynker i øjeblikket. Og forståeligt nok. Mens Covid-19 pandemien raser, må de nemlig hverken sælge deres vin i hjemlandet eller eksportere den. Så det er svært at se, hvor indtægterne skal komme fra.
Producenterne er også frustrerede og forvirrede over myndighedernes konstante ændringer af reglerne. Den 15. marts blev der indført et forbud i Sydafrika mod salg og eksport af vin og anden alkohol. Den 7. april blev det alligevel tilladt at eksportere vin - en tilladelse, der igen blev inddraget d. 16. april. Og det var ikke megen vin, producenterne kunne nå at eksportere i den uges tid, hvor forbuddet blev ophævet.
Levebrødet er i alvorlig fare
Vinproducentforeningen WOSA (Wines of South Africa) har naturligvis kæmpet for at få tilladt såvel salg som eksport af vin, men forgæves. Som det lyder fra foreningen, så er den slags forbud ikke indført i andre lande, hvor vin betragtes som et essentielt landbrugsprodukt, der både må sælges og eksporteres.
WOSA understreger vigtigheden af den sydafrikanske vinindustri, der direkte og indirekte bidrager med omkring 290.000 job og med det, der svarer til cirka 18 milliarder kr. til landets bruttonationalprodukt. Ydermere eksporteres cirka 50% af den årlige vinproduktion, hvilket gør vin til Sydafrikas næst største eksportprodukt.
Til Winespectator har WOSA udtalt, at vinproducenternes levebrød og fremtid er i alvorlig fare.
På et tidspunkt under pandemien herskede der også tvivl, om producenterne kunne få lov til at høste deres druer. Men det tillod myndighederne heldigvis, og nu er høsten i hus.
Bordeaux ramt af hagl og torden
Midt i det spirende forår er Bordeaux blevet ramt af stormvejr og kraftige torden- og haglbyger. Uvejret bevægede sig i et bælte fra Entre-deux-Mers til Saint-Émilion, og i nogle vinmarker blev stort set samtlige små nye knopper på vinstokkene ødelagt i løbet af få minutter.
Ifølge Girondes landbrugsmyndigheder er mindst 80% af knopperne ødelagt i omkring 800 hektar vinmarker, mens der yderligere er sket større eller mindre skader i flere tusinde hektar marker i det bælte, uvejret hærgede.
I Entre-deux-Mers har en enkelt producent ifølge avisen Sud-Ouest udtalt, at han regner med kun at kunne høste druer fra tre af sine i alt 30 hektar vinmarker, når den tid kommer.
I Saint-Émilion har stadig flere vinslotte heldigvis indført anti-hagl systemer. Nogle består af særlige net, som spændes ud over vinstokkene, mens andre er i stand til at opløse dannelsen af hagl i skyerne.
Sådan vil gaveæskerne med de tre tuber vin fra vingården komme til at se ud.
Søger støtte via Coop Crowdfunding
For to år siden lancerede Coop sin egen crowdfunding-platform, der fungerer ligesom de internationale platforme Kickstarter og Indiegogo. Ved at klikke ind på
Coop Crowdfunding kan man hjælpe en lang række visionære fødevareproducenter med at føre diverse projekter ud i livet.
Når man vælger at støtte med et beløb, får man som regel en gave af producenten, der er afhængig af støttens størrelse.
Der er flere vinøse projekter på den danske crowdfunding-platform. Her og nu kan man blandt andet støtte et projekt hos den familieejede Vesterhavegaarden Vingård i Karrebæksminde, hvis crowdfundingside kan ses ved at
klikke her.
Familien har brug for støtten til at starte en produktion af smage-gavesæt bestående af små tuber med skruelåg, som skal indeholde vingårdens økologiske rødvin, rosévin og æble-isvin. En del af beløbet skal gå til et tappeanlæg, som kan tappe vinen på tuberne.
Overnatning midt i vinmarken
Hvis man støtter med fx 250 kr., får man et gavekort, som kan omsættes til vin i gårdbutikken eller til en rundvisning på vingården, hvis 7 hektar vinmarker og æbletræer strækker sig helt ned til Smålandshavet i Karrebæksminde bugt.
Og bidrager man med 500 kr., får man en overnatning i et luksus-shelter midt i vinmarken og et stenkast fra skov og strand. Der er flere beløb at vælge imellem, og man kan støtte projektet indtil d. 21. juni.
I skrivende stund er der bidraget med 1594 kr., og for at produktionen af tuberne kan blive sat i gang, skal der 30.000 kr. i kassen.
Vesterhavegaarden Vingård plantede sine første vinstokke for cirka ti år siden, og gennem årene har gårdens vine vundet flere priser på det årlige Dansk Vinskue. Vinene ligger i den dyre ende af prisskalaen, så det er jo en glimrende idé med tuberne, der giver mulighed for at smage sortimentet, før man investerer i en hel flaske.
I flere europæiske vinerier er ståltankene stadig fyldt med vin, som man ikke har kunnet få afsat. Problemet er nu, hvor man så skal gøre af den nye årgang.
Vinsø på grund af Covid-19
Man risikerer, at en milliard liter vin fremstillet i Europa ender med at blive kasseret, lyder det advarende fra Éric Andrieu. Den franske politiker, der er medlem af Europaparlamentet, hentyder til den megen vin, som ikke bliver solgt på grund af Covid-19.
Restauranterne er som bekendt lukket ned i de fleste europæiske lande, ligesom eksporten af vin er faldet markant. Ifølge den europæiske vinorganisation Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) har samtlige af dens medlemmer - som til sammen tegner sig for 90% af Europas vineksport - meldt om en nedgang i vineksporten siden januar.
Krise-destillering
Ståltankene er derfor stadig fyldte i mange vinerier med vin, som det har været umuligt at få afsat. Og producenterne begynder at blive bekymrede for, hvor de skal gøre af den nye årgang druer, som skal høstes til efteråret.
Éric Andrieu har opfordret Europakommissionen til at gribe ind, og han foreslår, at man tilbyder vinproduenterne det, han kalder for ”krise-destillering”. Producenterne skal tilbydes 80 cent pr. liter vin, de destillerer til industrialkohol, hvoraf Europakommissionen skal betale cirka halvdelen og de respektive landes regeringer den anden halvdel.
Tomme tanke til druerne
Destillering er helt klart ikke lige så indbringende for producenterne, som hvis de kunne sælge vinen. Men så tjener de da noget på den megen vin - og får tomme tanke til når næste druehøst kommer i hus.
Den alkohol, der kommer ud af destilleringen, kan jo fx bruges til fremstillingen af håndsprit, foreslår Andrieu.
Den franske regering har godkendt hans forslag, og det samme har regeringerne i verdens to andre store vinlande, Italien og Frankrig. Nu er det så op til EU at give det endelige blå stempel.
Et par af de interessante grafer fra OIV's nye rapport. Den øverste graf viser udviklingen af verdens vinforbrug fra år 2000 til 2019, og den nederste af den internationale handel med vin i mængde.
OIV tager pulsen på vinindustrien
OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er et internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser og omfatter cirka 40 deltagerlande. Hvert år udgiver OIV en rapport, der tager pulsen på den globale vinindustri, og i den forgangne uge udkom rapporten for 2019.
Sidste år blev der fremstillet 260 millioner hektoliter vin på verdensplan - et fald på 12% i forhold til året før. Men nu var 2018 jo også et rekord stort druehøstår. Globalt blev der sidste år drukket 244 mio. hektoliter vin, hvilket var en stigning på 0,1%.
Nedenfor bringer vi nogle flere interessante tal fra rapporten - som kan læses i sin helhed ved at
klikke her.
Fra Forbrug til eksport
* EU er verdens største vinforbruger, og i 2019 tegnede medlemslandene sig for 53% af det globale forbrug eller 128 mio. hektoliter.
* Chile er det land, der sidste år øgede sit vinforbrug mest, nemlig med 4,6%, mens Grækenland tegnede sig for det største fald på 8,7%.
* Der blev handlet vin internationalt for 31,8 milliarder euro (cirka 237 mia. kr.), en stigning på 0,9% i forhold til 2018. I mængde lød handelen på 105,8 mio. hektoliter, hvilket var en vækst på 1,8%. Handelen med vin på verdensplan har i øvrigt været støt stigende siden år 2000, hvor der blev handlet 60 mio. hektoliter til en værdi af cirka 13 mia. euro (cirka 97 mia. kr.).
* Verdens største vineksportør i 2019 var Italien med 21,6 mio. hektoliter til 6,4 mia. euro (cirka 48 mia. kr.) efterfulgt af Spanien og Frankrig både i mængde og værdi. Og verdens største vinimportør var Tyskland med 14,6 mio. hektoliter til en værdi af 2,6 mia. euro (cirka 19 mia. kr.).
* Bag-in-box vine udgjorde 4% i mængde og 2% i værdi af al den vin, der blev eksporteret sidste år, og Tyskland, Sydafrika og Portugal var de største eksportører af bib-vine.
* Det globale vinmarksareal var på 7,4 mio. hektar, og det har stort set ikke ændret sig siden 2016.
Nye tal fra den sydlige halvkugle
OIV har også offentliggjort tallene for den netop overståede høst i de oversøiske vinlande, og i år er der her fremstillet 49,3 mio. hektoliter, hvilket er 5% mindre end i 2019. Chile tegner sig for det største fald i høstmængden på 12% efterfulgt af Argentina med et fald på 11%. Og af samtlige af de oversøiske vinlande er det faktisk kun Sydafrika og Uruguay, der har haft en stigning i høstmængden på henholdsvis 5,2% og 11,1%.
I de virtuelle smagninger fortæller Peter Work om sine vine og sin vingård, Ampelos.
Endnu et par gode virtuelle smagninger
Mens man venter på, at Danmark åbner op, og man igen kan deltage i fysiske vinsmagninger, kan man jo melde sig til nogle af de efterhånden mange virtuelle smagninger.
Stadig flere danske vinfirmaer tilbyder en eller anden form for online-smagning, hvor indehaveren selv eller måske en sommelier gennemgår vine, som man på forhånd har fået tilsendt.
Vi har allerede nævnt nogle af disse virtuelle smagninger - nedenfor følger endnu to.
Smag vin med Peter Work
Peter Work, der ejer vinhuset Ampelos Cellars i Californien, har sammen med sin danske importør,
Otto Suenson, lavet et par virtuelle smagninger, hvor man hver gang smager en enkelt af hans vine. Hver smagning varer cirka en time og er krydret med gode historier fra livet i vingården, om økologisk og biodynamisk dyrkning, vinfremstilling osv, alt sammen fortalt med stor entusiasme og indlevelse - og på dansk - af Peter Work. En stor fordel er, at man undervejs - som ved en fysisk smagning - kan stille ham spørgsmål og få svar med det samme. Det er ret hyggeligt at sidde tilbagelænet, smage vin og snakke med en vinbonde i Californien.
De to smagninger bliver afholdt d. 2. og 9. maj kl. 17, og prisen inklusiv vinene, Pinot Noir Santa Rita Hills og Syrah Gamma, er 435 kr. Mere info og bestilling af vinene ved at
klikke her. I ugens Blå Bog længere nede på siden kan man læse mere om Peter Work.
Cocktail-kursus for begyndere
Cold Hand Winery, der ligger i Randers, har vundet adskillige priser ved Dansk Vinskue for sine vine og -spiritusser på æbler og andre frugter. Nu sælger vinhuset en række interessante virtuelle smagninger via sin
hjemmeside.
Den 22. maj kl. 20-21 kan man fx deltage i smagningen ”cocktailkursus for begyndere”, hvor kokken og tjeneren Kim Thygesen viser, hvordan man uden al mulig bar-grej kan kreere diverse cocktails. Kurset tager udgangspunkt i en cocktailkasse, som man bestiller på forhånd, og som indeholder tre vine fra Cold Hand Winery, øvrige ingredienser til tre til fire cocktails, lidt barsnacks og en vejledning. Alle, der har en Facebook- eller Instagramprofil kan være med. Og hvis man ikke lige har tid til at kreere cocktails på det nævnte tidspunkt, virker linket i 24 timer. Prisen er 600 kr.
Et tilbud om samarbejde
Mange mindre vinimportører har i øjeblikket svært ved at få solgt deres vine - ikke mindst, hvis salget er helt eller delvist afhængigt af erhvervskunder og HoReCa-sektoren.
Skovgaard Vine tilbyder derfor nu, at andre vinimportører kan få solgt deres vine via firmaets afsætningskanaler, som blandt andet omfatter en stor fysisk vinbutik i Brøndby, webhandel med daglige email-udsendelser og et hold af vinkonsulenter, som sælger via telefon. I butikken vil der kunne laves udstillinger med alt fra få til mange vine.
De vinimportører, der ønsker at benytte sig af tilbuddet, fastsætter selv den pris, Skovgaard Vine skal betale dem for vinene. Når flaskerne videresælges, bliver det naturligvis med en avance, som tilfalder Skovgaard Vine.
For mere detaljeret information kan man henvende sig til Simon Lars Klausen på 22 40 23 63 eller
simon@skovgaardvine.dk.
Glasværkets 30 meter høje kegleformede ovne kunne ses på lang afstand. Udsnit af maleri af William Thomas Reed (1845-1881).
Fund af glasværk fra 1700-tallet
For nylig afleverede en entreprenør sine planer om et lejlighedsbyggeri i havnedistriktet Leith i Edinburgh til de lokale myndigheder. Men før, han kunne få lov til at bygge, skulle området ifølge skotsk lov undersøges grundigt af et hold arkæologer. Og heldigvis for det, for under den tømmer-lagerplads, som i øjeblikket dækker den kommende byggegrund, fandt arkæologerne rester af det kolossale glasværk, som blev opført på stedet i midten af 1700-tallet.
Formålet med værket var frem for alt at fremstille flasker til de store mængder Bordeaux-vin, sherry og portvin, som blev importeret på fade til Storbritannien og dets mange kolonier. Glasværket var ligeledes storleverandør af flasker til den skotske whiskyproduktion.
En million flasker om ugen
Hovedparten af flaskerne var af den grønne løgformede type, som man dengang brugte til vin, men omkring år 1800 begyndte man også at fremstille klare flasker til hvidvin.
En million flasker blev det til hver eneste uge i glasværkets storhedstid i slutningen af 1700-tallet. Så der var godt gang i værkets seks 30 meter høje kegleformede ovne, der sendte massive røgskyer ud over Leith. Glasværket lukkede i 1874, og den sidste ovn blev revet ned i 1912.
Det er netop rester af en af ovnene, som arkæologerne har fundet, samt redskaber, støbeforme og andre genstande, der blev brugt til fremstillingen af flaskerne.
Pave Frans, der er nummer 266 i paverækken, lægger ikke skjul på sin glæde for et godt glas vin og et lige så godt glas whisky. Foto: Wikipedia.
Pavelig hyldest til whisky
Pave Frans har ofte og åbent fortalt om sin store glæde for vin, ligesom han ind imellem nævner vin i sine prædikener.
Han har også offentligt understreget vigtigheden af at have rigeligt med vin, når man fejrer bryllup. Som han engang har sagt til flere tusinde fremmødte på Peterspladsen i Rom, så forvandlede Jesus jo vand til vin under brylluppet i Kana, fordi vinen var sluppet op.
Hvordan Vatikanets mediekontor forholder sig til pavens positive udtalelser om vin, forlyder der intet om. Men da paven for nylig hyldede whisky - som han også holder meget af - blev det for meget for mediekontoret.
Whisky "det sande hellige vand"
Hyldesten af den skotske nationalspiritus fandt sted under et paveligt besøg sidste år hos præsteskolen Scots College i Rom. De studerende mødtes med paven og gav ham en gave i form af en god flaske skotsk whisky.
Normalt, når paven modtager gaver, takker han kort og rækker dem til sin assistent. Men denne gang hævede han flasken og sagde ”Questa e la vera acqua santa” - hvilket er italiensk for ”dette er det sande hellige vand”. Ordene blev efter sigende sagt med et glimt i øjet.
Fjernede klippet
Pavens besøg på Scots College blev optaget, og optagelsen skulle indgå i en dokumentarfilm om livet på skolen, instrueret af Tony Kearney. For nylig var filmen færdigklippet og klar til at blive offentliggjort - dog skulle den forinden lige runde Vatikanets mediekontor, som havde udbedt sig retten til en eventuel sidste redigering. Og her fjernede man med det samme klippet med paven og whiskyflasken, hvilket vakte en vis forundren og ærgrelse hos filmfolkene.
En lille serie: Tid til en Sundowner
Vi fortsætter vores lille serie om Sundowners - som jo bliver stadig mere aktuelle, jo lunere det bliver hen under aftenen.
I denne uge gælder det Kir, en apéritif, der oplagt kan nydes til den nedgående sol, før maden sættes på bordet.
Borgmesterens favorit
Kir: Man skal til Bourgogne for at finde rødderne til denne liflige drink, som er opkaldt efter byen Dijons borgmester, Felixe-Adrien Kir (1876-1968).
Oprindelig hed drinken blanc-cassis, da den blandes af hvidvin (vin blanc) og solbærlikør (crème de cassis). Men da borgmesteren var en stor ynder af drinken, og da den blev skænket ved samtlige receptioner på rådhuset i de 23 år, han sad på posten, blev den omdøbt til Kir.
Hvis det skal være helt rigtigt, skal der bruges Aligoté til en Kir. Det var den hvidvin, borgmesteren selv brugte. Den har som regel en forfriskende sprødhed og en bitterhed, som giver godt modspil til den søde likør.
Nogle gange ser man Kir stavet med to r’er, men det er altså forkert. Det er vist nok noget, en madskribent engang fandt på - hun syntes sikkert, at det lød smartere. Til gengæld er den oprindelige Kir blevet til en hel familie af forskellige Kir-drinks (se nedenfor).
Opskrift: Kom 1 cl crème de cassis i et tulipanformet vinglas og tilsæt 10 cl Aligoté eller anden tør hvidvin. Det er vigtigt, at likøren hældes først i glasset, da den har en højere massefylde end vinen, og de to ingredienser derfor blandes derfor bedst på denne måde.
Varianter: Hvis hvidvinen erstattes med mousserende vin, får man en Kir Royal, og bruger man hvid Vermouth i stedet for vin, bliver drinken til en Kir Bianco. Og så er der Kir Normand, hvor cider fra Normandiet erstatter vinen, mens der til en Kir Pêche bruges ferskenlikør i stedet for crème de cassis.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Peter Work.
VinAvisen Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Peter Work (f. 1958) er født i Danmark, men bor i dag i Californien, hvor han har sit eget vinhus, Ampelos Cellars.
Han voksede op i Århus og blev uddannet som civilingeniør fra DTU. Den uddannelse suppelerede han med en HD fra Handelshøjskolen i København samt studier på Princeton University.
Efter et år som rådgivende ingeniør hos Rambøll blev Peter Work ansat som management konsulent hos Price Waterhouse, der senere forflyttede ham til USA, hvor han har boet siden 1988.
I 1994 blev han headhuntet til Walt Disney koncernen som IT-direktør, og året efter blev han gift med Rebecca, som ligeledes havde sin egen IT-karriere. I 1999 startede de sammen med nogle venner firmaet Exult, som året efter blev børsnoteret.
Samtidig besluttede ægteparret sig for at begynde deres vineventyr og købte derfor en ranch på 35 hektar nord for Santa Barbara. I 2001 valgte Peter og Rebecca Work at forlade deres faste job for at hellige sig de nyanlagte vinmarker og for at grundlægge Ampelos Vineyards and Cellars.
I dag har Ampelos cirka 46.000 vinstokke primært tilplantet med Pinot Noir, men også med Syrah, Grenache, Viognier og Riesling.
Vinhuset opnåede i 2009 økologisk og biodynamisk certificering for sine vinmarker, der ligeledes er blevet certificeret som “sustainable in practice”. Ampelos er dermed det første vinhus i USA, der har opnået alle tre certifikater - noget, der i 2013 resulterede i, at Peter Work blev tildelt den Dansk-Amerikanske Innovationspris.
Peter Work kommer til Danmark årligt for at præsentere sine vine og fortælle om ægteparrets vinmarksarbejde og vinproduktion. Han holder løbende winemaker dinners og foredrag og var i 2015 hovedtaler ved Rebildfesten.
Den årlige vinproduktion hos Ampelos er på kun 60.000 flasker, som distribueres til ti stater samt – naturligvis – til Danmark, hvor importøren er Otto Suenson.
Ud over vinhuset ejer Peter og Rebecca Work også Ampelos Resort, som er et lille hotel på den græske ø Folegandros.
Adresse: Ampelos Cellars & Vineyard, 1273 West Laurel Avenue, Lompoc, CA 93436, tlf.: 001 805 736 9957, e-mail:
info@ampeloscellars.com,
www.ampeloscellars.com.
Hvorfor bliver rødvine blødere med alderen?
Gustav Mortensen kan godt smage, at rødvin bliver rundere og blødere med alderen. Men hvad præcis sker der med vinen?
I rødvin er der tanniner, der stammer fra druernes skind, kerner og stilke. Tanninerne findes i øvrigt også i te og i træ, blandt andet det egetræ, der bruges til vinfade.
I hvidvine er der meget få tanniner. Det er der derimod i unge rødvine af en vis kvalitet. Men hvis druerne har været modne, vil tanninerne fra skindet være mindre stramme i smagen og give fylde til vinen. Tanniner fra kerner og stilke prøver man derimod at undgå ved en nænsom presning af druerne.
Tanninerne konserverer vinen mod iltning under lagringen, men efterhånden går de i forbindelse med vinens farvestoffer og andre stoffer i vinen og danner store molekyler, der synker til bunds som bundfald.
På den måde forsvinder den unge vins stramhed, og den lagrede vin bliver blødere. Samtidig er der udviklet mere komplekse aromastoffer – det, man kalder vinens bouquet – og vinen har skiftet farve fra det blåviolette mod det teglstensrøde.
Kunsten i dag består i at skabe store vine med bløde tanniner, der både gør det muligt at drikke vinene ret unge og lagre dem til fremtidig herlighed.
Ugens vinøse billede
En overdådighed af modne Sangiovese-druer i en vinmark i Toscana - foreviget af Brian Frederiksen. Sangiovese er Toscanas helt store blå drue, som blandt andet bruges til den berømte rødvin Brunello di Montalcino. Druens navn stammer fra den romerske oldtid. Dengang blev den kaldt for Sanguis Jovis (Jupiters blod), hvilket med tiden er blevet til Sangiovese.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
578
I den provencalske vinby Séguret er der stedets vin i glassene (foto © Anker Tiedeman).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen