.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Anna Garde (f. 1938) blev hovedkulds kastet ind i vinens verden, da Gads Forlag bad hende om at oversætte 1. udgaven af Oxford Vinleksikon. Hun havde egentlig ingen forudsætninger for at påtage sig den store opgave ud over en glæde ved vin, tosprogethed og lang erfaring som leksikograf.
  Oprindelig blev hun uddannet pianist og virkede en årrække som musiker. Derefter et totalt skift til arbejde som lægesekretær på Rigshospitalet, hvor hun også blev involveret i oversættelse af lægernes artikler og disputatser til engelsk.
  Et bijob på Lægeforeningens Forlag førte til ansættelse på Gyldendals ordbogsredaktion, og tre år senere blev hun headhuntet til Gads Forlag, der ønskede at opbygge en tradition for leksika og ordbøger. Det blev til en 25 år lang ansættelse som chefredaktør og frembringelse af de kendte "stribede ordbøger", hvoraf hun selv skrev de engelske og svenske, samt et leksikon og en lang række fagbøger, der rakte fra historie til lægevidenskab.
  Anna Gardes arbejde med Oxford Vinleksikon var en kæmpe opgave. Ikke mindst fordi der ikke fandtes nogen vedtaget terminologi på området i Danmark. I årene efter 1. udgaven fulgte en lang række andre vinbøger, først og fremmest Jancis Robinsons udgivelser, men også (med stor fryd) Michael Jacksons whiskybøger, Hugh Johnson-udgivelser, bøger om portvin og cognac m.m.
  Især alle smagenotaterne blev skrevet med stor nydelse – af og til måtte hun jo selv smage ...
  2. udgaven af Oxford Vinleksikon skulle blot revideres, men den var alligevel hård at komme igennem, idet Oxford University Press endnu ikke var i stand til at levere et oplæg, hvoraf man kunne se, hvad der var blevet ændret. Så alt måtte læses igennem.
  Da Anna Garde efter 25 år gik på pension, dannede hun sin egen virksomhed, AG Editing, og fortsatte med at oversætte, og så fulgte i 2008 3. udgaven af Oxford Vinleksikon, anmeldt med begejstring i uge 52.
  Denne gang kunne Oxford levere et nogenlunde brugbart udgangsmateriale; til gengæld var arbejdet med ændringer og nye artikler enormt omfattende. Opgaven tog hende næsten et år, blandt andet fordi hun også selv stod for at sætte siderne op og gøre dem trykklare.
  Når der ikke arbejdes ved Mac'en, plejer Anna Garde sin ven og parrets venner, helst i sommerhuset i Hornbæk, hvor også både hendes familie (3 børn og 6 børnebørn) og hans familie (3 børn og 2 børnebørn) gerne samles.
  Adresse: Anna Garde, AG Editing, Kastelsvej 8, 4. th., 2100 København Ø, tlf.: 35 42 10 40, mobil: 31 90 09 84, e-mail: anna.garde@webspeed.dk.