Nyheder for uge 45, 2015



Trods de meget forskellige jordbundsforhold i Beaujolais, er rødvinsdruen den samme over alt, nemlig Gamay. Foto: Wikipedia / Viking59.

Beaujolais efterligner Bourgogne

Det franske ord climat er særegent for Bourgogne, og det henviser til en bestemt mark eller et jordstykke.

I Bourgogne er jordbunden geologisk set meget varieret. Selv to små nabomarker kan have forskellig jordsammensætning. Og dertil kommer forskelligheder i mikroklima og makroklima, markens hældning og orientering mod Solen, dens dræning osv. Det er druer fra disse climats, der lægger most til nogle af verdens mest berømte vine.
Alene på Côte d’Or (den gyldne skråning) - det 60 km lange bælte, der strækker sig fra Dijon til Santenay - er der 1247 climats i Côte de Beaune og Côte de Nuits.
Nu vil Beaujolais, der altid har stået i skyggen af det berømte Bourgogne, have sine egne climats.

Kortlægning af terroiret


Forarbejdet er gjort. Det bestod i en fire år lang undersøgelse af terroiret - jordbundsforhold og klima - i Beaujolais’s ti appellationer, Brouilly, Côte de Brouilly, Regnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin à Vent, Chénas, Juliénas og Saint Amour. Undersøgelsen mundede ud i en række kort, der viser de forskellige jordtyper i de enkelte appellationer. Og der var langt flere jordtyper, end man oprindelig havde regnet med.

Vil have godkendt climats


Nu har myndighederne i Beaujolais så sat arbejdsgrupper i gang med at finde frem til og registrere individuelle climats inden for hver appellation - et arbejde, hvis deadline er sat til juni 2016.
Herefter vil vinproducentforeningen ODG des Crus du Beaujolais ansøge om officiel godkendelse hos appellations-myndigheden INAO.
Der er stadig lang vej at gå, før Beaujolais kan få sine climats. Men allerede nu har ODG des Crus du Beaujolais ifølge Decanter meddelt, at man alene i appellationen Moulin à Vent regner med at kunne kortlægge omkring 60 climats.


Mere vin på hylderne i 2015

Enhver, der holder af vin, kan glæde sig over, at der er blevet fremstillet lidt mere af den i 2015. Det viser tallene fra en ny rapport fra International Organisation of Vine and Wine (OIV).
I år er der på verdensplan produceret 275,7 millioner hektoliter vin, hvilket er en stigning på 2% i forhold til 2014.
Ifølge rapporten er det Italien, der indtager en førsteplads, som verdens største vinproducerende land med i alt 48,9 mio. hektoliter vin - 10% mere end sidste år. Frankrig har rundet 47,4 mio. hektoliter - en lille stigning på 1% - mens Spanien, der ligger på tredjepladsen, er nået op på 36,7 mio. hektoliter, hvilket er 4% mindre end i 2014.

Vinproduktionen eksploderet i Chile


Blandt verdens mange andre vinlande udmærker Chile sig ved en vækst i mængden af vin i år på 22,6% til 12,9 mio. hektoliter. Naboen, Argentina, har derimod haft et fald i produktionen på hele 12% til 13,4 mio. hektoliter.
Produktionen i USA ligger på 22 mio. hektoliter, en stigning på 0,5%, mens Sydafrika tegner sig for stort set den samme mængde som sidste år, nemlig 11,3 mio. hektoliter vin.


Bander af bavianer indtager Sydafrikas vinmarker. Foto: Wikipedia / Yathin S Krishnappa.

Verdens værste drue-spisere

Det er ikke kun vinproducenter verden over, der glæder sig over synet af fuldmodne druer i vinmarkerne. En række dyr kigger med og glæder sig ligeledes til at ”høste” den søde frugt.

Det britiske vinmagasin Decanter har fundet frem til vinverdenens fem værste plageånder, når det gælder dyr. Her kommer listen.

Bander af vildsvin


* Vildsvin, der kan veje op mod 100 kg, hærger især Toscanas vinmarker. De holder til i skovene i store flokke for at kunne modstå angreb fra ulve. Og det er disse ”bander”, der invaderer vinmarkerne, og som er i stand til at ”høste” en mark i løbet af en enkelt nat.
Vildsvinenes hærgen begynder allerede om foråret, hvor nye skud og knopper brækkes af, når de gnubber sig op ad vinstokkene. Nyplantede vinmarker er også guf for grisene, der flår de spæde vinplanter i stykker for at få fat i den voks, som forener planten med podestedet.
I øjeblikket er der omkring 150.000 vildsvin i Toscana, og jagt er en af de mange metoder, man har taget i brug, for at holde bestanden nede. Derfor står menuen i vingårdene også meget ofte på vildsvin …

Rekord i drue-spiseri


* Vaskebjørne, er Tysklands store plage. Det var nazilederen Hermann Göring, der i 1934 indførte dyrene, da han mente, at der var for lidt vildt dyreliv på tysk jord.
Vaskebjørne yngler som rotter, og man regner med, at antallet i Tyskland i dag har rundet en million. Og de elsker modne druer.
Rekorden i deres drue-spiseri blev sat i 2005, hvor horder af vaskebjørne spiste næsten en hel årgang druer i regionen Brandenburg vest for Berlin.
* Bavianer kan få enhver sydafrikansk vinproducent til at se rødt. De færdes i flokke, og spiser de fuldmodne druer - dog går de kun efter de bedste og sødeste Pinot Noir og Chardonnay druer.
Hvis druerne ikke lever op til forventningerne, smider de hele klasen på jorden.
Mens bavianerne venter på, at druerne modnes, gufler de ivrigt af vinstokkenes nye skud.

Hvidløgssaft og falke


* Hjorte har hang til såvel blade som druer på vinstokkene, og dyrene er især en plage for de nordamerikanske vinproducenter.
Vinhusene tager da også alle mulige midler i brug for at holde hjortene væk. Jagt og elektriske hegn er oplagte metoder, men nogle producenter sprayer også med hvidløgssaft rundt om vinstokkene - noget, hjortene bestemt ikke bryder sig om.
* Fugle, der spiser de modne druer, er en plage i stort set ethvert vinland. Og opfindsomheden kender ingen grænser, når det gælder om at holde fugleflokkene væk. Mange producenter breder net ud over vinstokkene, mens andre ”ansætter” falke til at svæve over markerne og skræmme fuglene.


Der var godt fyldt op med gæster til såvel seminarerne som til rundgangen blandt de makedonske vinproducenter.

Vin fra Makedonien hitter

Indtil nu har kun nogle få vine fra Makedonien fundet vej til danske vinhandleres hylder, men det ser ud til at ændre sig. I torsdags strømmede interesserede købere til D'Angleterre i København, hvor ni makedonske vinproducenter inviterede til smagning. Arrangementet omfattede en masterclass med kommenteret smagning af udvalgte vine, og tilmeldingen havde været så stor, at den britiske vinskribent, Darrel Joseph, som stod for den halvanden time lange præsentation, måtte ud i en ekstra runde.
Darrel Joseph, der er amerikaner og bosat i Østrig, har specialiseret sig i vinene fra Balkan og Østeuropa. Han førte deltagerne gennem Makedoniens vinhistorie og lagde især vægt på de druesorter, som ikke kendes fra andre vinlande, og som giver makedonske vine deres særlige kvalitet.

Vranec i flere varianter


Under VinAvisens rundgang blandt producenterne var der gode oplevelser af vine, hvoraf flere - endnu - ikke kan fås herhjemme. Som fx Popova Kulas Stanushina Rosé, som sagtens kunne måle sig med en god rosé fra Provence, og ligeledes Alexandria Cuvée Rosé fra Tikves. Blandt de hvidvine, som gjorde sig rigtigt godt, var Stobi Winerys Rkatsiteli, Dalvinas Godsin Temjanika og Astarion Zupjanka samt Popovs Temjanika Reserve. Det er alle vine med et lavt alkoholindhold – generelt 12,5%.
For rødvinenes vedkommende er der mere alkohol med i spillet. Kamniks Vranec Terroir Grand Reserva holder hele 16,2% og vil nok især appellere til yndere af Amarone.
Makedoniens røde nationaldrue, Vranec, kunne selvfølgelig smages i adskillige varianter både solo og blandet med fx Cabernet og Merlot. Ren Vranec fra Bovin, Dissan Barrique, var et vellykket eksempel på druens muligheder. Det samme gælder Barovo fra Tikves og Vranec Veritas fra Stobi Winery.

Konkurrencedygtig Pinot Noir


Pinot Noir er ikke en drue, som er synderligt udbredt i Makedonien, men den findes hist og her og klarer sig ganske godt i det generelt meget hede klima. Nogle af vinene på druen kan sagtens hamle op med tilsvarende vine fra lande som Australien, Sydafrika, Nord- og Sydamerika.
På det danske marked fås foreløbig vine fra Tikves (H.J. Hansen vin), Kamnik (Skovgaard Vine), Ezimit (Selected Goods), Bovin (MJ Import & Produktion og ImportPetersen), Stobi Winery (Gobi Vin og Vintner) og www.alth.nu (repræsentant for flere producenter).
Og hvem er så folkene bag de makedonske vinhuse? Neden for kan man møde en af dem, nemlig grundlæggeren af Stobi Winery, Mincho Jordanov.


Mincho Jordanov.

Manden bag Stobi

Mincho Jordanov, 71, er oprindelig ingeniør. I dag er han manden bag Stobi Winery, en række hoteller og et privathospital. Vejen dertil er gået over chefposter i stålbranchen – både i det tidligere Jugoslavien og i Rusland.

Om tiden i årene efter Sovjetunionens sammenbrud siger Mincho Jordanov ligeud, at han tjente masser af penge:
- Jeg var i Moskva fra 1989 til 1992, og jeg kendte alle direktørerne for de russiske stålværker.
Det var i Jeltsin-periodens første kaotiske år, da privatiseringer gjorde en hel del investorer styrtende rige.
Mincho Jordanov rykkede i 1992 til Schweiz, hvor han fortsatte i stålbranchen. I 1997 vendte han tilbage til Makedonien for at involvere sig i den lokale stålindustri.
Siden har han sammen med partnere udbygget sine interesser inden for både stål og byggeri. Derudover har han med sin familievirksomhed blandt andet investeret i det 20 millioner euro (cirka 150 mio. kr.) dyre Stobi Winery.

Flere byggerier i støbeskeen


Mincho Jordanov nikker genkendende til det gamle ord om, at først tjener man en formue, og så taber man den på at fremstille vin. Men han er dog nogenlunde sikker på, at Stobi nok skal få sorte tal på bundlinien.
Han er stærkt optaget af økologi og yder sit tilskud med den osteproduktion, som er knyttet til fåreholdet ved vinhuset. Desuden gør han en indsats for at fremme vinturismen og vil med et nyt spektakulært byggeri ved vineriet stable koncerter og andet på benene, som kan samle hundreder af deltagere.
Mincho Jordanovs kone, Elica, og datteren Natasha er beskæftiget med driften af privathospitalet i Skopje, som netop i år er blevet udvidet. Den anden datter, Ana, er udset til at efterfølge faderen, når den tid kommer.
På spørgsmålet om sine yndlingsvine nævner Mincho Jordanov hvidvine som R'kaciteli og Riesling og rødvine som Merlot og Vranec.
- Hvad med Pinot Noir? Mincho Jordanov lyser op: - Den glemte jeg at nævne. Jørgen Aldrich


Britiske bobler vinder over champagner

I sidste uge var det svært for de britiske producenter af mousserende vin at få armene ned. Ved en blindsmagning af tolv mousserende vine, hvoraf de tre var britiske og resten fra Champagne, erobrede de britiske bobler både første- og andenpladsen.

Og de var oppe imod nogle af de mest berømte champagner fra huse som Pol Roger, Taittinger og Veuve Clicquot.

Et celebert dommerpanel


Dommerpanelet bestod af anerkendte sommelierer og vinskribenter - heriblandt Jancis Robinson og Neal Martin fra The Wine Advocate.
Førstepladsen gik til en mousserende vin fra Hambledon Winery i Hampshire, mens vinhuset Nyetimber kom ind på en andenplads.
- Nu er man altså nødt til at tage mousserende vin fra Storbritannien seriøst, lød det ifølge The Drinks Business fra den glade arrangør af smagningen, redaktøren af det britiske vinmagasin Noble Rot, Mark Andrew.

Rekord i antal nye vinhuse


Og man kan godt regne med, at der kommer endnu flere gode britiske bobler i de kommende år.
I 2015 har 65 nye vinhuse slået dørene op i Storbritannien, og det er en hidtidig rekord og en stigning på 41% i forhold til sidste år.
Det betyder, at der nu findes 470 kommercielle vinhuse på britisk jord - og hovedparten af dem fremstiller mousserende vin.
Det sydengelske klima og områdets kalkrige undergrund - der i høj grad minder om undergrunden i Champagne - giver da også ideelle betingelser for fremstilling af elegante boblevine.
Nedenfor ses listen over de ti bedste vine ifølge blindsmagningen i London.

De ti bedste bobler


* Hambledon Classic Cuvee, Hampshire (178,5 point)
* Nyetimber Classic Cuvee 2010, Sussex (175 point)
* Pol Roger Brut Reserve, Champagne (173,5 point)
* Taittinger Brut Reserve, Champagne (173 point)
* Bérêche Brut Réserve, Champagne (167 point)
* Winston Cuvee Brut, Champagne (166,5 point)
* Marguet Cru Extra Brut, Champagne (164 point)
* Gusbourne Brut Reserve 2010, Kent (160,4 point)
* Chartogne-Taillet Sainte Anne, Champagne (160 point)
* Veuve Clicquot Brut Yellow Label, Champagne (159,5 point)


"Gaveæsken" til 210.000 kr. indeholder adskillige flasker kostbar vin og spiritus.

Dekadent julegave

Nu nærmer juletiden sig med hastige skridt, og i London byder det fornemme gamle varehus Harrods traditionen tro på et udvalg af gaveæsker med indhold.

Nogle af dem er ret store - nærmest som små kufferter - og den største af dem alle er den med navnet ”The Decadence”. Der er faktisk tale om hele to læderkufferter, som indeholder alverdens lækkerier lige fra te, kaffe, kaviar, oste og chokolader til 24 flasker kostbar vin.

Bordeaux, Bourgogne og Penfolds


Vinene omfatter blandt andet champagne fra Taittinger årgang 1999 og rødvin fra Château Latour, Cheval Blanc, Angelus og Domaine de la Romanée-Conti. Og der er også en flaske Penfolds Grange - Australiens dyreste vin.
Der er ligeledes blevet plads til adskillige flasker spiritus - ligeledes i den dyre ende. Og de to kufferter med indhold beløber sig til 20.000 pund (cirka 210.000 kr.).
Hvis man synes, det er lige i overkanten, så har Harrods også gaveæsker til 105.000 kr., 52.000 kr. og ”sølle” 26.000 kr. Man kan se alle gaveæskerne ved at klikke her.


Fra venstre: Gianlorenzo di Neri, søn af ejeren af Casanova di Neri, Mads Jensen fra Supervin.dk, Gioia Cresi, ejer af Carpineta Fontalpino, vinagent Jens Simonsen og vinkonsulent Carlo Ferrini.

Berømt vinkonsulent på visit

Barone Ricasoli, Poliziano, Carpineta Fontalpino, Castello di Fonterutoli, Brancaia, Le Corti, Casanova di Neri samt mere end 20 andre vingårde i Toscana har to vigtige ting til fælles: De er alle berømte for deres vine - og alle har de Carlo Ferrini som vinkonsulent, der af vinguiden Gambero Rosso er kåret som Italiens bedste ønolog.

For nylig kom han til Danmark sammen med to af de producenter, han er konsulent for, Fontalpino og Casanova di Neri. Og ud over at smage vinene fra de to vingårde, fik vi også en smagsprøve på Carlo Ferrinis helt egen vin, brunello’en Giodo, hvis navn er afledt af hans fars og mors navne, Giovanni og Dorianna.

Flasker fyldt med sjæl


For omkring 10 år siden købte Carlo Ferrini 1 hektar jord af Casanova di Neri, som han plantede til med Sangiovese Grosso - druer, der i dag bliver forvandlet til Giodo.
Mens han i sin rolle som konsulent finder frem til vinenes udtryk og stil sammen med de enkelte vinproducenter, har Giodo-vinene kun hans fingeraftryk. Som han sagde, da han præsenterede sine vine: - I flaskerne er hele min sjæl.
Og hvilken sjæl - vi smagte to forskellige årgange af brunelloen, og det var elegante, fyldige og fløjlsbløde vine.
Længere nede på siden er der flotte stjerner til såvel Giodo-vinene som til de andre vine, vi smagte. Samtlige vine forhandles af Supervin.dk. Og man skal nok skynde sig lidt, hvis man skal have fat i en af Carlo Ferrinis brunello'er - trods den høje pris. Der laves kun 1200 flasker om året, som sælges dels på udvalgte Michelin-restauranter, dels hos en enkelt vinhandler i New York - og så altså hos Supervin.dk.

Har det bedst på hjemmebane


Carlo Ferrini var kun på en meget kort visit i Danmark. Med de mange vinproducenter, han rådgiver, er det i det hele taget sjældent, han forlader Toscana, og hvis han gør det, er det for at tage til Sicilien, hvor han ligeledes er konsulent for et par vingårde. Men det er også på hjemmebane, han trives bedst. Ja, faktisk - som han sagde - har han det aller bedst, når han befinder sig midt i en vinmark omgivet af druer. Man kan læse mere om Carlo Ferrini i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.
Foto: Wikipedia / Sten Porse.

Svampesygdom truer ginindustrien

Den vigtigste ingrediens i gin er enebær, og sådan har det været siden 1600-tallet, hvor spiritussen blev opfundet af den hollandske professor Fransiscus Sylvius.
Det blev dog briterne, der blev berømte for deres gin-fremstilling, og er det den dag i dag.
Men i de senere år er Storbritanniens enebærbuske, der leverer de røde bær til ginnen, blevet stærkt reduceret. I 2013 gjorde horder af harer et godt indhug i antallet af buske, og nu truer en svampesygdom, phytophthora austrocedrae, med at slå en stor del af de tilbageværende 400 hektar enebærbuske ihjel.

Intet bekæmpelsesmiddel


Første tegn på, at svampen har angrebet en busk, er, at de blågrønne nåle bliver orange. Senere bliver busken brun, hvorefter den dør. Hovedparten af enebærbuskene vokser i Skotland, og mange af dem er flere hundrede år gamle, og ifølge BBC er hele 63% af de skotske enebærbuske angrebet af svampen.
Det er selvfølgelig et trist syn at se de mange gamle døde buske, men værre er det for den britiske ginindustri at se deres hovedingrediens forsvinde.
Nu vil de britiske myndigheder forsøge at finde frem til et middel, der kan bekæmpe svampen, som ud over Storbritannien hidtil kun er opdaget i Argentina.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Carlo Ferrini.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til den anerkendte italienske vinkonsulent Carlo Ferrini. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Carlo Ferrini (f. 1954) er en af Italiens mest berømte vinmagere og vinkonsulenter. Han voksede op i Firenze, hvor han i 1978 tog sin afgangseksamen som ønolog ved Facoltà di Scienze Agrarie dell’Università.
Snart efter fik han job hos vinrådet i Chianti Classico, og i 1986 blev han udnævnt til vinrådets tekniske direktør. En af hans mærkesager på denne post var at øge kvaliteten af Sangiovese-druen, Toscanas berømte rødvinsdrue. Og det gjorde han blandt andet via et særligt projekt, hvor det gjaldt om at udvælge de bedste kloner til brug i vinmarkerne.
I 1992 forlod Carlo Ferrini sit job til fordel for en karriere som vinkonsulent. Første kunde var Castello del Terriccio, og siden da er porteføljen udvidet til at omfatte mere end tyve vingårde i Toscana - samt et par i Piemonte og på Sicilien. Det er vingårde, der i dag - takket være hans ekspertise - fremstiller nogle af Italiens mest berømte vine. Porteføljen tæller blandt andet Polizziano, Barone Ricasoli og Casanova di Neri.
Carlo Ferrini har ikke sin egen genkendelige vinstil - ligesom fx hans berømte franske kollega, Michel Rolland. Hans mål er at skabe terroir-baserede vine, hvor de enkelte vingårdes vine får deres helt eget udtryk.
I den anerkendte italienske vinguide Gambero Rosso er Carlo Ferrini i dag den italienske vinkonsulent, der tegner sig for flest vine med de optimale ”tre røde glas”. Selv samme guide udnævnte ham til ”årets vinmager” i år 2000, og det samme gjorde det amerikanske vinmagasin Wine Enthusiast i 2008.
Ud over at være konsulent fremstiller Carlo Ferrini også sin egen vin under navnet Giodo.

Nyt fra den danske vinbranche

* Strandgaarden Wine & Spirits har fået agenturet på vinene fra det chilenske vinhus Château Los Boldos.
* Vinens Verden har optaget importen af vinene fra den italienske vinproducent Antinori og den chilenske producents Haras de Pirque.
* Toscavini har optaget forhandlingen af vinene fra de umbriske vingårde Tudernum og Morami samt fra Collemattoni i Montalcino i Toscana.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor hedder det vermouth?

Jørgen Callesen har spekuleret over ordet vermouth. – Mouth betyder mund på engelsk, skriver han, – men hvad står så ver- for?

Din formodning ligger lige for, men du er alligevel på galt spor. Ordet vermouth er nemlig afledt af det tyske Wermut, som er navnet på den plante, vi her i landet kalder malurt.
Det er da også først og fremmest malurt, der tilsættes vermouth, men der er mange andre urter – op til et halvt hundrede forskellige.
Vi har engang prøvet at få opskriften på den fremragende franske Noilly Prat, men det lykkedes ikke. Den har været en dyb hemmelighed siden år 1800. Med et glas under næsen kan man dog ret let konstatere, at der må være tilsat kamille og kryddernellike. Og lidt duft af appelsin synes vi også at kunne fornemme.
Derudover er det kendt, at man tilsætter hyld, ingefær, kardemomme, enebær, rose, koriander, allehånde, ensian, isop, kinin og forglemmigej.
Mange af de italienske vermouther er søde, og sødmen skyldes tilsætning af sød, ugæret druesaft samt brug af den parfumerede Muskat-drue.
I Frankrig bruger man en mere tør vin af druesorterne Picpoul og Clairette.



Ugens vinøse billede

Rasmus og Ida Rønning bor i Provence, og hver eneste sommer får de besøg af en meget vinglad sommerfugl. Sidst den kom forbi, snuppede de et billede, mens den sad og lappede i sig fra vinkaraflens kant.
Sommerfuglens latinske navn er Charaxes Jasius. På fransk hedder den Le Pacha à deux Queues, Jason, Nymphale des Arbousiers eller Pacha de Provence. Kært barn har mange navne.
- Den er kendt for at være glad for rådden frugt og alkoholiske drikke, og den kommer jævnligt og sætter sig på mit rødvinsglas, skriver Rasmus Rønning.
- Efter flere minutters druk er den mildest talt slingrevorn.
Det fremgår ikke af billedet, men dens overside er kulsort, med en orange bræmme på vingen, så for mig er den naturligvis Den Sorte Pimper-Nelly.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


349 Caves Rocbères store hule ligger i byen Portel des Corbières i Languedoc og er en stor turistattraktion (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 29 vine og to flasker spiritus. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

San Martino, Cascina Galletto, Moscato, Italien, lav alkohol (5,5%) 95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Barrique Vin Aromatisk, fint perlende, ganske let - sødlig, læskende, lækker - sådan er en Mosato-hvidvin fra Piemonte, og sådan er denne vin. Den ryger bare ned i store slurke, og mange vil være glade for den. Brug den fx som apéritif eller til lettere retter. Eller til gæster, der skal køre bil.
Consulat-Palace, Cuvée Prestige, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%) 219,75 kr., på tilbud året ud: 189,75 kr., Skjold Burne Til tilbudsprisen en god boblevin med livlig mousse og forfriskende frugtsmag og citrussyre.

Hvidvin

Viu Manent, Gran Reserva, Chardonnay, Colchagua Costa, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%) 59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine Vellavet hvidvin med dejlig druesmag og noter af grape, citrus og melon og fint integreret fadsmag. Flasken har skruelåg.
La Treille d'Angéline, Barbou Vigneron, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 69 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Søndersø Vin Denne hvidvin fra Loiredalen har en dejlig duft, men smagen lever desværre ikke op til duften. Vinen har en markant smag af grape og en syre, der skygger for den ellers gode smag af Sauvignon-druen.
Nyakas, Budai, Irsai Olivér, Etyek-Buda, Ungarn, 2014, lav alkohol (11%) 75 kr., Laszlo's Vin Let, frisk og interessant hvidvin på den ungarske drue Irsai Olivér - en drue, der blev skabt i 1930 ved en krydsning mellem to andre ungarske druer, Pozsonyi og Csabagyöngye (Csaba perle). Druen har dejlig frugt, krydrede noter og specielt en smag af druen Muskat. Flasken har skruelåg.
Gea, Neragora, Thrakiske dal, Bulgarien, 2013, lav alkohol (13%) 79 kr., pris ved 6 flasker: 62 kr., Granvino Frisk hvidvin med god frugt, men også en vin med en svag ubalance - lidt for markante krydrede og bitre noter. Udpræget en vin til mad. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer: Chardonnay og Ottonel. Flasken har skruelåg.
Los Halcones, Vega Tolosa, Viognier, Mancuela, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 100 kr., pris ved 6 flasker, GrauballeVin.dk Vellavet og meget kraftig hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har aromatisk duft og en bred smag med noter af druer (naturligvis), blomster og måske lakrids. Dertil fint integrerede fadnoter. Men kraftig er den altså! En madvin.
Baumann Zirgel, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,3%) 119 kr., Vinkrogen Denne ret lette hvidvin lægger den aromatiske drue Gewurztraminer fint frem. Men den gemmer på fylde og kompleksitet, og til prisen er vinen næsten for genert.
Les Pierres Blanches, William Fèvre, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%) 159,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 45): 99,95 kr., Meny En rigtig god hvidvin, hvor Chardonnay-druen kommer fint frem i den friske, delikate smag med mineralske noter. En god syre, der god til mad.

Rødvin

Da Luca, Puglia IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 48 kr., Rema 1000 Vellavet rødvin på druerne Primitivo og Merlot. Den har god, bred frugt, en lille sødme og en tørhed, der vil være glimrende til mad. Ikke for kraftig, men stærk nok til at klare en krydret kødret. Prisen er yderst attraktiv.
Domaine de Cristia, Grenache, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Om den forrige årgang af denne vin skrev vi: "En rigtig god Rhône-rødvin, tør, med fyldig, blød frugt, med god krydring - urter, peber ... Vinen er lavet på økodruer." Vi kan skrive det samme om 2014-årgangen, så det gør vi.
Per Me Per Te, La Torriella, Langhe, Italien, 2010, middel alkohol (14%) 87 kr., Køge Vinhandel Webshop Så kom vi til Italien - hvor er det dog dejligt. Her har man lyst til at synke sit mundvand endnu en gang. Denne femragende rødvin er lavet på druerne Dolcetto og Nebbiolo. Den har god, bred frugt, en lille sødme og tilpas syre.
Ceres, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%) 89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine Ribera del Duero går man sjældent galt i byen af. Heller ikke her. Vinen er en Crianza, så den har fået fadlagring, der er fint ingreret og understøtter den gode frugt med noter af hindbær og søde stikkelsbær. Der er tanniner i smagen, men de er kun fine til mad.
Feteascã Neagrã, Metamorfosis, Dealu Mare, Rumænien, 2013, høj alkohol (14,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr. flasken, Vintjenesten En meget lækker rødvin med en dejlig duft af krydderurter og en fyldig, varm og krydret smag. Eftersmagen er kompleks og bliver hængende længe i munden.
La Cuesta, Tarapacá Terroir, Maipo Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%) 99,75 kr., på tilbud til 69,75 kr., Skjold Burne Denne julevin på druerne Cabernet Sauvignon og Syrah er den billigste af Skjold Burnes to julevine, og den er udpræget en madvin. I smagen er der mørke bær - kirsebær og brombær - samt noter af chokolade, lakrids og vanille fra fadlagringen. I slutningen et lille bid, der er godt til julens ofte lidt fede mad.
Dandelion Vineyards, Carl Lindner, Shiraz, Barossa, Australien, 2013, høj alkohol (14,5%) 99,95 kr., Multi Wine Flot rødvin. Dyb farve. Liflig duft og en bred, varm smag med bløde tanniner. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.
Château Beauvoisin, Famille Roque, Costières de Nïmes, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 102 kr., Premier Cru Fra den flotte flaske flyder en dejlig rødvin med blød og lækker frugtsmag og noter af lyse bær. Bløde tanniner, tilpas syre og et lille bid til slut, der er fint til lettere retter.
Les Quatre Terres, Domaine Santa Duc, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%) 109,75 kr., pris ved 6 flasker: 89,75 kr., Bichel Vine Vellavet, økologisk rødvin på druerne Grenache og Syrah. Måske ikke nogen typisk Rhône-vin, men udmærket og med god, blød frugt. Skænk den fx til vildt - og plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.
Domaine de Laplagnol, Coste & Roux, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 148 kr., MikelechVin.dk En lidt robust rødvin, hvis tørhed maskerer både frugt og kompleksitet. Helt billig er den ikke, men flasken er flot.
Passi-Reali, Valle Reale Popoli, Vino Rosso Appassimento, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 149 kr., på tilbud året ud: 99 kr., Vinoble En enkel rødvin uden ret meget karakter. Der er frugt og sødme - og ikke så ret meget andet. Vinen er lavet på økodruer.
Barone Ricasoli, Sangiovese, Bolgheri, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En meget lækker rødvin, fuld af frugt, bløde tanniner, en lille sødme, fint integrerede fadnoter og en god syre til mad. Vinen er lavet på druerne Cabernet Sauvignon (50%), Merlot (25%) og Petit Verdot (25%) - altså den traditionelle Bordeaux-opskrift - og den har ligget 12-14 måneder på barriques.
Murphy-Goode, Pinot Noir, Californien, USA, 2013, middel alkohol (13,5%) 149 kr., 92 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin En fyldig rødvin på Pinot Noir, men også en elegant vin med en dejlig koncentreret og ren duft og smag af brombær og med et bid af lakrids til slut. Egentlig ikke en typisk Pinot Noir-vin.
Donna Olimpia, Castagneto Carducci, Bolgheri, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 159 kr., Haller Vine og Vin&Vin Denne rødvin er lavet på Bordeaux-blandingen Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Cabernet Franc, men den smager ikke som en Bordeaux. Den smager af Italien med sin lækre blødhed og gode frugt. Det er en ret tør vin og derfor god til mad.
Desmontà, Merlot, Nero d'Arcole, Italien, 2011, høj alkohol (15%) 185 kr., på tilbud til 125 kr., Skjold Burne Dette er en af Skjold Burnes julevine - en flot og fyldig rødvin med dejlig frugt og charmerende sødme. En lækker sag. Vinen kommer fra et område i den italienske provins Veneto og er fremstillet efter samme principper som Amarone. I smagen kirsebær, chokolade og kaffe. 15%, men ingen spritkant.
La Bella Addormentata, Gran Sasso, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Vinmonopolet En dejlig, varm rødvin, der hænger fint sammen. Der er bred og blød frugt, der er fint krydderi, chokolade, en charmerende sødme og en lang eftersmag.
Domaine le Mourre, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2012, høj alkohol (15,5%) 269,95 kr., pris ved 6 flasker: 219,95 kr., Erik Sørensen Vin Blød og meget delikat rødvin med en moden og bred smag, fint integrerede fadnoter og bløde tanniner. Den har 15,5% alkohol, men ikke nogen spritkant.
DGS, Château Maris, Minervois la Livinière, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 285 kr., pris ved 6 flasker: 256,50 kr., Propperiet Rødvin med bred frugt og et krydret bid. En udpræget madvin, der meget gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Men ... lad den hellere ligge endnu et par år. DGS på etiketten oversættes med Damn Good Shit. Og ja, det er den. Vinen er lavet på økodruer.
Quercetonda, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2012 295 kr., Quist Wine Der fremstilles kun 6000 flasker om året af denne dejlige toskaner, og det influerer naturligvis på prisen. Alt for mange vil have den. Og det forstår man. Det er nemlig en lækker rødvin med mange facetter, bløde tanniner og en lang smag i munden.

Vinene fra Carlo Ferrini smagningen

Monteperto, Carpineta Fontalpino, Toscana, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr. flasken, Supervin En frisk, frugtrig og forholdsvis let rødvin fremstillet på lige dele Sangiovese, Gamay og Alicante. Med sin ranke syre er vinen en rigtig madvin - prøv den fx til en let krydret kyllingeret eller en god pastaret.
Carpineta Foltalpino, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr. flasken, Supervin Denne rødvin har god frisk frugt, et dejligt krydret bid og en fin syre. Den har også en lille rå kant, som koster den femte stjerne. Men det er en fin vin til fjerkræ og lette kødretter.
Do Ut Des, Carpineta Fontalpino, Toscana, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 299,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95 kr. flasken, Supervin En flot, fyldig og krydret rødvin, hvor de krydrede noter får modspil af masser af frugt - blandt andet mørke kirsebær og blå blommer. Nyd den til kraftige kødretter - eller til et luksus-ostebord med kraftige oste.
Tenuta Nuova, Casanova di Neri, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2008, høj alkohol (15%) 479,95 kr., pris ved 6 flasker: 399 kr. flasken, Supervin En ren kult-rødvin med duft af mørke kirsebær og et strejf af anis. Smagen er kompleks med krydrede noter, fin frugt, rygrad og tanniner - samt en lille note af sveskeblomme til slut. Hæld gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Vinen vil vinde ved at blive gemt i yderligere 10 til 15 år.
Dofana, Carpineta Fontalpino, Toscana, Italien, 2010, middel alkohol (14%) 599,95 kr., pris ved 6 flasker: 440 kr. flasken, Supervin En meget lækker og herligt krydret rødvin med flot fylde og god frugt. Eftersmagen er blød og med et tilpas tanninbid. En vin i fin harmoni og en god ledsager til flere forskellige retter.
Tenute Nuova, Casanova di Neri, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, høj alkohol (15%) 699,95 kr., pris ved 6 flasker: 550 kr. flasken, Supervin Kirsebær, solbær, sveskeblomme og læder præger duften af denne fortræffelige rødvin, mens smagen er et opbud af frugt og krydrede noter, der bliver hængende længe i munden og slutter med et tilpas tanninbid. Nyd vinen til en krydret kødret. Den kan også med sindsro gemmes i de næste 10 til 15 år.
Tenuta Nuova, Casanova di Neri, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2010, høj alkohol (15%) 899,95 kr., pris ved 6 flasker: 699 kr. flasken, Supervin Dette er en flot, fyrrig og kraftig rødvin med masser af muskler, men også med stor kompleksitet. Men det er næsten barnemord at åbne den nu - den kan med fordel gemmes i femten år endnu.
Cerretalto, Casanova di Neri, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, høj alkohol (15%) 1999 kr., pris ved 6 flasker: 1495 kr. flasken, Supervin Dette er brunello, når det er bedst. Det er en rødvin, der har det hele og i de rette mængder: Mørk frugt, dejligt krydrede noter - blandt andet rosmarin - rygrad og tilpas tanniner. Den kan med fordel gemmes i mange år endnu.
Giodo, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2009, høj alkohol (15%) 1999,95 kr., pris ved 6 flasker: 1499 kr. flasken, Supervin Vi har også anmeldt denne rødvin i årgang 2010. Og årgang 2009 er bestemt lige så vidunderlig. Den er ligeledes kompleks og harmornisk - er en anelse mere saftig og har en eftersmag, der slutter endnu mere fløjlsblødt. Også den vil vi gerne have med på en øde ø ...
Giodo, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2010, middel alkohol (14%) 2999,95 kr., pris ved 6 flasker: 2000 kr. flasken, Supervin Dette er en stor, varm og kompleks rødvin - en vin med duft af læder og skovbund og med en vidunderlig smag med saft og kraft, frugt og tanniner og en fin lille sødme til slut. 3000 kr. er mange penge for en flaske vin - men skulle man have en rødvin med på en øde ø, og måtte man kun vælge én flaske, så kunne det meget vel være denne. Og hvis man kan vente, mens man sidder på den øde ø, kan vinen godt gemmes en hel del år endnu.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen