Nyheder for uge 36, 2018



En italiensk vin på Zinfandel.

Input fra en lidt forarget læser

I uge 33 nævnte vi, hvordan det statslige italienske antisvindel-bureau, ICQRF, er på krigsstien, når det gælder australske vine på Nero d’Avola-druen. Druen er en af Italiens mest berømte rødvinsdruer - og hoveddruen i sicilianske rødvine.

ICQRF kan ikke forhindre australierne i at lave vin på druen - eller at skrive druenavnet på etiketten. Men bureauet vil have, at vinene klart og tydeligt markedsføres som australske vine, hvilket man har fundet eksempler på, at de ikke gør hos nogle af de britiske vinhandlere. Ifølge ICQRF rider såvel de australske producenter som vinhandlerne uretmæssigt med på de sicilianske vines popularitetsbølge.
Vores tekst har fået Pia Vodder til tasterne:
- Jeg blev lidt forarget over ICQRF’s holdning i jeres indslag. For det er jo lige præcis det, italienerne gør med Zinfandel.

Engelsk tekst på etiketterne


- USA kan heller ikke forhindre italienerne i at bruge druenavnet, skriver Pia Vodder. Men denne drue har jo rent faktisk et navn i Italien, Primitivo, så de rider jo i den grad med på de californiske Zinfandel-vines popularitet.
- Og ikke nok med det: På nogle af vinflaskerne står al tekst på engelsk på foretiketten og med store bogstaver, som man i den grad forbinder med Californien. Eksempler er Old Vine Zinfandel og Aged on American Oak.

En sand amerikansk drue


Druenavnet Zinfandel er sandt nok uløseligt forbundet med USA og Californien.
Man mener, at druen oprindelig stammer fra Kroatien, men allerede i 1820’erne gjorde den sit indtog i USA. Og i 1832 blev den døbt Zinfandel af en planteskoleejer i Boston, og det har den heddet lige siden.
Druen blev for første gang plantet i californisk jord i 1850’erne. Her stortrivedes den og blev snart yderst populær hos statens vinproducenter.
I dag breder Zinfandel sig over hele 17.800 hektar i Californien, og den lægger most til nogle af de mest berømte californiske rødvine.
Denne uges Hall of Fame længere nede på siden fortæller om amerikanske Joel Peterson, der netop har gjort en stor indsats for at udbrede kendskabet til druen.


Druer i en vinmark i Bordeaux, der gennemgår den proces, hvor de begynder at skifte farve - den såkaldte "veraison".

25% flere druer

Vejrgudernes rasen i 2017 gik ikke mindst ud over verdens tre største vinproducerende lande, Frankrig, Italien og Spanien - hvilket i høj grad var medvirkende til, at årgangen blev en af de mindste på verdensplan i mands minde.
Årets druehøst er så småt gået i gang i flere europæiske lande, og noget tyder på, at det bliver en betydeligt større høst end sidste år.
Det gælder fx i Tyskland - og ligeledes i Frankrig, hvor de første prognoser fra landbrugsministeriet netop er offentliggjort. Ifølge dem vil årets franske druehøst blive omkring 25% større end i 2017.

9 mio. flere hektoliter


Hvis prognoserne holder stik, vil druehøsten nå op på 46 millioner hektoliter, hvilket svarer til en gennemsnitlig fransk høst. Sidste år lød tallet på 37 mio. hektoliter.
Da resten af Europa ligesom Frankrig også har nydt godt af en lang, varm og stort set sygdomsfri vækstsæson, tyder alt på, at høstmængderne i de øvrige europæiske lande også vil blive pænt store.
Man kan læse mere (på fransk) og se statistikker og tabeller over den franske høst i de senere år ved at klikke her.


Luigi Piacentini.

Perler fra Piemonte

I 1978 grundlagde vinmanden Silvano Piacentini Cantine Gemma i Serralunga d’Alba i det italienske Piemonte. Ideen til vingårdens navn fik han, da han en forårsdag gik i sin vinmark og så blomsterknopperne, der mindede om små grønne perler. Perle på italiensk hedder gemma.
I den forgangne uge var hans søn, Luigi Piacentini, på besøg i Danmark, inviteret herop af Gemmas danske importør, Salling Group (tidligere Dansk Supermarked).
Og blandt de vine, Piacentini præsenterede os for, var saftige Barbera-rødvine, en stringent Barbaresco og så ikke mindst flotte og kraftige Barolo’er.
Der var også en aromatisk og sprød hvidvin på Arneis fra den ikke så kendte appellation Roero. Vi har med jævne mellemrum smagt vine på denne drue, og hver gang er vi blevet bekræftet i, at rødvinsdistriktet Piemonte bestemt også kan fremstille fantastiske hvidvine.
Samtlige af de vine, vi smagte, kan herhjemme købes i Føtex.

Jeg elsker skruelåg


Det glædede os at høre, at hvidvinsflasken fra og med næste år vil blive forsynet med skruelåg.
- Jeg elsker skruelåg, og heldigvis ses det på stadig flere italienske vinflasker, lød det fra Luigi Piacentini.
- Men det tager tid at ændre regler og traditioner i Italien - og at overbevise myndighederne om, at skruelåg er en god ting, når det gælder vin. Der er lang vej, før det ender som i Australien, hvor stort set alle vinflasker er forsynet med skruelåg.
Piacentini skænkede også Asti Spumante i glassene - Piemontes berømte søde boblevin. Og samtidig udtrykte han sin misbilligelse, når det gælder en ny appellation i Piemonte, Asti Secco - en tør mousserende vin på Moscato-druer.

Lægger sig op ad Prosecco


Ifølge Luigi Piacentini er formålet med Asti Secco at drage nytte af den store popularitet, som en anden italiensk boblevin, Prosecco, nyder i disse år i ind- og udland. Alene navneligheden - og så er begge vine tørre boblevine. Men den slags er jo i sidste ende kun med til at forvirre forbrugerne.
I uge 23 2016 var der også besøg fra Gemma. Dengang var det chefvinmager Giorgio Barbero, der præsenterede vinene. Og det var de samme vine, vi smagte i den forgangne uge - dog i nye årgange.
Der er fine stjerner til samtlige ti vine længere nede på siden.


Et rigtigt vinderbillede med nogle af de vin- og frugtvinavlere, der modtog medaljer ved Dansk Vinskue 2018.

Dansk Vinskue i topform

Dansk Vinskue er den årlige begivenhed, hvor de danske vinbønder præsenterer deres vine, og hvor de bedste af dem tildeles medaljer og præmier.
2018-udgaven af skuet er netop blevet afholdt, og stemningen var i top - og smilene ekstra store hos vinbønderne i forventningen om den rekord store druehøst, som venter lige om hjørnet.
I år var programmet udvidet med frugtvin, idet Foreningen Dansk Vin (FDV), der afholder skuet, fra og med i år også repræsenterer frugtvinsavlerne.
Ud af de i alt 263 vine på skuet opnåede tre vine guldmedalje, mens otte vine fik sølv og 24 fik en bronzemedalje. Yderligere 62 vine fik betegnelsen ”særlig udmærkelse”.
Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin var den vinbonde, der kunne hjembringe flest medaljer - og det har han været ved hele femten udgaver af Dansk Vinskue. I år blev det til en af sølv og tre af bronze.

Vindere inden for flere kategorier


Ved Dansk Vinskue kan vinene - og vinbønderne - deltage inden for en lang række kategorier. Her kommer et udpluk af årets medaljetagere:
Årets vinmager (bedste vin på skuet) blev Magnus Søgaard Andersen fra Lilleø Vin med hvidvinen ”Elvira 2014”.
Årets vinbonde (bedste unge vin på skuet) blev Anders Overgaard Andersen fra Chateau-Ø med vinen Chateau-Ø mark 2.
Bedste mousserende vin i klassen for unge druevine blev DON’s Rosé Brut 2016 fra Skærsøgaard Vin.
Bedste frugtlikør var Likør Lotno 18-09 fra Frederiksdal Kirsebærvin.
Bedste isvin var Pyrus Danica 2016 fra Cold Hand Winery.
Bedste frugthedvin blev Epilog 2016 fra Guldbæk Vingård.
Hvis man vil se samtlige vinderresultater, kan man følge med i opslagene på FDV’s Facebookside.


En lille mus nyder den gode Tío Pepe sherry. Nogle gange er der kø nedenfor stigen.

Et glas sherry til musene

Det er slet ikke så tosset at være en mus hos det berømte spanske vinhus Gonzales Byass i sherry-byen Jerez de la Frontera.

Hver dag bliver der nemlig stillet et glas af husets søde sherry frem til musene i den hal, hvor fadene med sherry modnes.
Ritualet startede efter sigende, da en af vinhusets medarbejdere i tidernes morgen syntes, at også musene skulle have lov til at få lidt af den gode sherry. Og han byggede selvfølgelig en lille stige, så de små dyr kunne nå op til glassets kant.
Rigtig mange besøgende hos Gonzales Byass har oplevet synet af musene, når de drikker af glasset - og har foreviget det i fotos og film på YouTube. En af de rigtig søde film kan ses ved at klikke her.



Så smukt kan vinlandskabet tage sig ud i New Zealands førende vindistrikt, Marlborough.

Danmark på en 13. plads

I 23 år i træk er eksporten af newzealandsk vin steget i værdi. Det fremgår af den årlige rapport, som vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers udarbejder til sine medlemmer.
Fra juni 2017 til samme måned i år steg eksporten med 2,5% til 1,7 milliarder NZD (cirka 7,2 mia. kr.), og det vil sige, at foreningen er godt på vej til at opfylde sit mål om en eksport på 2 mia. NZD (cirka 8,5 mia. kr.) i 2020.
USA er det største aftagermarked med en import af newzealandsk vin for 500 millioner NZD (cirka 2,1 mia. kr.). Herefter følger Storbritannien, der importerer for 386 mio. NZD (cirka 1,6 mia. kr.) og dernæst Australien, Canada, Holland og Kina.
Danmark dukker op på en 13. plads over aftagerlande med en import for 8,6 mio. NZD (cirka 36,5 mio. kr.). Og det er en vækst på 2 mio. NZD (cirka 8,5 mio. kr.) siden 2009.
Man kan læse hele rapporten ved at klikke her - især statistikkerne på de sidste sider er interessante. Nedenfor bringer vi endnu nogle oplysninger.

Fem facts


* Vinmarksarealet på New Zealand har vokseværk. Fra juni sidste år til juni i år er det udvidet med yderligere 2%, så i alt 37.969 hektar jord nu er beplantet med vinstokke.
* På 30.092 hektar dyrkes der hvidvinsdruer, hvoraf Sauvignon Blanc som den største grønne drue breder sig på de 23.102 hektar. Kun 7876 hektar er tilplantet rødvinsdruer, hvoraf de 72% er Pinot Noir.
* Fra 2009 til 2018 er antallet af vinhuse på New Zealand steget fra 643 til 697. Samtidig er antallet af drueavlere skrumpet fra 1073 til 699.
* Hvor der i 2009 i gennemsnit blev høstet 8,9 tons druer pr. hektar, lød tallet i år på 11,1 tons.
* Hvidvin på Sauvignon Blanc fra New Zealand er én lang succeshistorie, når det gælder eksporten. I 2009 eksporterede landet 92 mio. liter vin - i år lyder tallet på 256 mio. liter.


Pinot Grigio har fået sit navn på grund af sin lidt grålige fremtoning. Foto: Wikipedia/Andrew Fogg.

Pinot Grigios egen DOC

Hvidvinsdruen Pinot Grigio er blevet en yderst populær drue, og på verdensplan breder den sig nu i 60.000 hektar vinmarker.
Det er dog i det nordøstlige Italien, den har vundet størst udbredelse - alene her dyrkes den på hele 24.000 hektar.
Derfor har myndighederne i området lanceret en ny appellation - eller DOC (Denominazione di Origine Controllata), som det hedder i Italien, med navnet Pinot Grigio delle Venezie DOC.
Den nye DOC omfatter de nordøstlige vinregioner Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Veneto, som til sammen tegner sig sig for cirka 85% af de i alt 300 millioner flasker Pinot Grigio, der årligt fremstilles i Italien.
En hel del af vinene i den nye DOC har, indtil appellationen blev oprettet, været klassificeret som det lidt mindre fine (IGT Indicazione Geografica Tipica).

Et nyt vinråd


Der er også oprettet et nyt vinråd, Consorzio delle Venezie, der skal varetage den nye DOC’s interesser og sørge for, at et nyt regelsæt, der blandt andet indebærer grænser for høstudbyttet pr. hektar, bliver overholdt.
Pinot Grigio - grå Pinot - hentyder til druens lidt grålige overflade. Druen stammer oprindelig fra Frankrig, hvor navnet staves Pinot Gris, og så vidt vides kom den til Italien i starten af 1800-tallet.
Man kan læse mere om druen og den nye DOC ved at klikke her.


Le Chemin du Roi med den forgyldte "skakbrik".

Rap og champagne

Umiddelbart synes der at være stor afstand mellem champagne og rapkulturen. Der er noget fornemt og ophøjet over den berømte mousserende vin, mens rap i sin moderne version mest forbindes med amerikansk subkultur.

Ikke desto mindre er flere af de hurtigt talende rappere rigtig glade for netop champagne - så glade, at de indgår samarbejde med diverse champagnehuse.
En af dem var amerikanske Lil’ Wayne, der sammen med champagnehuset Voirin-Jumel skabte en serie champagner. Og så var der Jay-Z - alias Shawn Carter - der var ualmindelig glad for det berømte champagnemærke Cristal fra Louis Roederer. Han inddrog gang på gang champagnen i sin kunstudfoldelse.
Senere svigtede han champagnemærket til fordel for Armand de Brignac - som han blev så begejstret for, at han endte med at købe det.

Rapper med tre nye champagner


Nu har den amerikanske rapper Curtis James Jackson d. 3. - bedre kendt som 50 Cent - lanceret sin egen rosé champagne, Le Chemin du Roi (kongens sti), der er skabt i samarbejde med Champagne Castelnau.
Prisen for en flaske er 350 dollars (cirka 2240 kr.) - hvilket blandt andet skyldes, at flasken er udstyret med et 14 karat forgyldt emblem, der minder lidt om kongen i et skakspil. Yderligere to champagner er på trapperne - en brut til 199 dollars (cirka 1275 kr.) og en Blanc de Blancs til hele 1000 dollars (cirka 6400 kr.).
Det er høje priser, men med den fanskare, rapperen har, skal det jo nok gå.
Der er ingen tvivl om, at et samarbejde med en kendt rapper kan indbringe gylden mammon til et champagnehus. Men sådanne samarbejder er også med til at puste lidt af det fornemme støv af champagne og måske introducere boblerne til et andet publikum, end det, der normalt køber dem.
Ægget med Imperial Collection Fabergé cognac.

Inspireret af Fabergé

Der er en stigende interesse for luksus-spiritus rundt om i verden. Og noget af det mest luksuriøse på markedet må nok siges at være mærket Imperial Collection Fabergé, der består af såvel en vodka som en cognac.
Det er den russiske spiritusproducent Ladoga Group, der fremstiller mærket, og der er ingen tvivl om, at indholdet i flaskerne er af bedste kvalitet. Vodkaen er destilleret hele tolv gange, og cognac’en er fremstillet af det fine gamle cognachus Roullet og udelukkende på druer fra distriktet Grande Champagne i Cognac.
Men det mest imponerende er emballagen, der er inspireret af de kostbare æg, som den russiske hofjuveler Carl Peter Fabergé skabte mellem 1883 og 1917.
De i alt 56 æg blev bestilt af de russiske zarer Alexander d. 3. og Nicolas d. 2., som forærede dem til hustruer og døtre i påsketiden.

Et æg til 10.000 kr.


De fleste af Fabergés æg kunne åbnes, og i deres indre var der en eller anden lille overraskelse - en mekanisk guldfugl, der pippede, et lille tog, der kunne køre, når det blev trukket op, osv.
I æggene fra Ladoga Group er ”overraskelsen” en fornem karaffel med 70 cl af spiritussen samt fire tilhørende glas.
Æggene, der er af metal, er dekoreret med emalje, 24 karat guld og farvede krystaller.
Der fremstilles kun 1200 æg med vodka og 2500 æg med cognac årligt.
Cognac’en, der koster det, der svarer til cirka 8700 kr., har vi ikke set herhjemme, men man kan købe vodkaen hos Vinkyperen for 9999 kr. Måske en idé til ægtefællen til påske?
På Ladoga Groups hjemmeside kan man læse mere om spiritussen og æggene, der fremstilles i flere farver.

WSTA's online English and Welsh Whisky Trail.

Rute over engelsk og walisisk whisky

Når talen falder på whisky fra Storbritannien, tænker de fleste nok på skotsk whisky.
Men der fremstilles også stadig mere whisky i både England og Wales, og det har The Wine and Spirits Trade Association (WSTA) ønsket at oplyse omverdenen om.
Foreningen har derfor lanceret en online whisky-rute over de engelske og walisiske whiskydestillerier. Ruten består dels af et kort, hvor destillerierne er afmærkede, dels af en liste over dem med lidt info om historien bag dem, adresserne, om de har åbent for publikum, hvornår der er omvisninger, osv. Og så er der selvfølgelig link til destilleriernes hjemmesider, hvor man kan læse meget mere.

Kun nitten destillerier


Der er ganske vist kun nitten whiskydestillerier på ruten, men det er faktisk det største antal i de sidste hundrede år.
I slutningen af 1800-tallet var der omkring fire engelske og walisiske destillerier, der stadig producerede whisky, men i 1905 lukkede og slukkede det sidste af dem. Destillerierne kunne simpelt hen ikke klare konkurrencen fra den langt mere berømte skotske whisky.
Men fra og med 2003 er whiskyproduktionen i England og Wales igen begyndt at røre på sig, og det ene destilleri efter det andet slår nu dørene op.

En fordobling på fem år


Engelsk og walisisk whisky skal modne mindst tre år på fade, og da mange af destillerierne er nyåbnede, er de nødt til også at fremstille andre slags spiritus, mens de venter på, at første parti whisky skal blive parat til at blive tappet på flasker. Så man kan komme til at smage lidt af hvert, når man besøger destillerierne på ruten.
Når man ser på Storbritannien som helhed, har destillerierne - såvel dem, der fremstiller whisky som dem, der laver al mulig anden spiritus - haft gigantisk vokseværk i de senere år.
I dag findes der således 315 destillerier i Storbritannien - hvilket er dobbelt så mange som for bare fem år siden.
Ved at klikke her kan man se kortet og informationerne om de engelske og walisiske whiskydestillerier.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Joel Peterson.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Joel Peterson, der grundlagde det anerkendte californiske vinhus Ravenswood og er blevet kaldt "king of Zin". På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Joel Peterson (f. 1947) er blevet kaldt for "king of Zin" for sin store indsats for at udbrede kendskabet til Californiens gamle rødvins-drue, Zinfandel.
Han voksede op i Point Richmond i San Francisco Bay som søn af to kemikere. Hans far, der interesserede sig for vin, grundlagde en vinklub, der holdt smagninger i hjemmet. Kun ti år gammel fik Joel Peterson lov til at smage med under strenge ordrer om at holde kæft og spytte. Faren målte bagefter indholdet i hans spyttespand for at være sikker på, at han ikke havde slugt noget. Som teenager var han allerede velbevandret i vinens verden.
Joel Peterson blev uddannet som mikrobiolog og arbejdede fuldtids med kræftforskning ved hospitalet i San Francisco. Sideløbende hyggede han sig med vinfremstilling på hobbyplan og tjente lidt ekstra penge som vinskribent og vinkonsulent.
Viden om vinfremstilling fik han hos Joseph Swan - en af Californiens dygtigste vinmagere, når det gælder Zinfandel-vine.
I 1976 grundlagde Joel Peterson vinhuset Ravenswood i Sonoma. Han plantede ikke selv vinmarker, men opsøgte drueavlere med mere end hundrede år gamle Zinfandel-marker rundt om i Californien. Målet var at lade den dengang ikke særligt velansete drue komme til ære og værdighed i en række enkeltmarks-vine af høj kvalitet, hvor de enkelte markers særegne terroir kom til udtryk. Hvis ikke Joel Peterson havde taget initiativ til at fremstille vine af druerne fra disse gamle marker, var vinstokkene sandsynligvis blevet trukket op med rode for at gøre plads til nye vinplanter med et større udbytte.
Joel Peterson beholdt sit hospitalsjob, lige indtil hans vinhus i 1992 for første gang gav overskud. Hans succes hang blandt andet sammen med, at den amerikanske vinguru Robert Parker havde omtalt hans vine som "førsteklasses, dramatiske og komplekse".
I 2001 solgte Joel Peterson Ravenswood til Constellation Brands, men i stedet for at trække sig tilbage og hvile på laurbærrene er han forblevet som chefvinmager for Ravenswood og er tillige vicepræsident hos Constellation Brands.
Han står også i spidsen for Heritage Vintage Project, et projekt, der skal bevare og distribuere kloner fra en lang række af Californiens gamle Zinfandel-marker, ligesom han har været præsident for Zinfandel Advocates and Producers.
I 2011 blev han optaget i Vintners Hall of Fame af The Culinary Institute of America (CIA). Privat er han gift med Madeleine og har to sønner.
Adresse:
Ravenswood, 18701 Gehricke Road, Sonoma, CA 95476, tlf.: +001 888 669-4679, www.ravenswoodwinery.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan udtaler man alkohol?

Vibeke Madsen vil gerne vide, hvordan man udtaler alkohol - om ”o’et” i ”hol” udtales som et ”o” eller et ”å”. Hun bruger selv ”o”-udtalen.
Vi blev selv lidt i tvivl og ringede derfor til Dansk Sprognævn, hvor vi fik at vide, at ”å”-udgaven er den mest anvendte, men at begge udtaler er korrekte. Det fremgår blandt andet af Den store danske udtaleordbog og af ordnet.dk - hvor man også kan høre de to udtaler.


Ugens vinøse billede

Finn Rasmussen har taget dette stemningsfulde billede i Eguisheim, en af de mange hyggelige og smukke byer langs Alsaces vinrute.

Gaden er Rue de Rempart, der som en ring omkranser den indre middelalderby. Byen er nærmest klædt på i blomster, der hænger ud fra vinduer og balkoner. Uden om byen ligger vinmarkerne, så langt øjet rækker.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495


492 I Bourgognes dybe kældre er der mange skatkamre. Her er vi hos Maison Jadot (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 31 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Monte del Frá, Custoza, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%) 99 kr., pris ved 3 flasker: 74,25, Propperiet Hvidvinene fra det lille distrikt Custoza i den italienske region Veneto er som regel meget pålidelige. Denne hvidvin lever fuldt op til forventningerne. Den har en lækker smag i fornem balance, god druefrugt, tilpas syre og en lille sødme. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.
Collier Creek, Chardonnay, Lodi, Californien, 2016, lav alkohol (13%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 88 kr., AndrupVin.dk Glimrende hvidvin, der med sin markante sødme er tilpasset amerikansk smag. Den er cremet og fyldig - udpræget Chardonnay - og har en lang eftersmag.
Maison Roche de Bellene, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%) 189,95 kr., pris ved 12 flasker: 129,95 kr., Theis Vine Lækker Chardonnay med en fyldig, blød og fint krydret smag af druen. Dejlig til mad, men også som meditations-vin - en "søbevin".

Rødvin

Antica Cascina, Barbera, Asti, Italien, 2015, lav alkohol (12,5%) 50 kr., Lidl Pæn, let og ukompliceret rødvin med saftig frugt, bløde tanniner og en lille sødme. Og til en meget rimelig pris. Velegnet til mad.
Indomita, Viña Indomita, Pinot Noir, Casablanca Valley, Gran Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%) 55 kr., pris på tilbud hele september: 35 kr., Fakta Denne rødvin har vi smagt i flere årgange. Forrige årgang, 2016, var på tilbud til 39 kr. Nu er prisen 35 kr. Om den forrige årgang skrev vi, hvad vi udmærket kan gentage her: "Til 39 kr. (nu 35 kr.) er denne rødvin lidt af et fund. Den har en god Pinot-smag, dejlig frugt, tilpas syre og lang eftersmag. Glimrende hverdags-vin."
Fantini, Sangiovese, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Italiensk "feel good vin" til en rimelig pris. Den har ingen kanter, god fylde, en lille sødme og en lang eftersmag. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris.
P, Duca della Rocca, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 71 kr., Premier Cru En ret let rødvin med frugt og sødme, ikke særlig kompleks, men venlig. Flasken har skruelåg.
Lieubeau, Pinot Noir, Val de Loire, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%) 75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En meget let rødvin, frisk, læskende, med noter af røde bær - men ellers med et smalt smagsbillede uden særlig Pinot-karakter.
Colombelle, Plaimont Producturs , Côtes de Gascogne, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%) 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Erik Sørensen Vin Til den lave pris (ved seks flasker) er dette en meget dejlig rødvin på druerne Merlot, Tannat og Cabernet Sauvignon. Vinen har en harmonisk, blød smag med noter af solbær og lakrids, og flasken har skruelåg. En vin, der ganske enkelt smager godt, og som er meget anvendelig til mange retter.
Sólo, Aranléon, Utiel-Requena, Spanien, 2016, middel alkohol (14%) 79 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En økologisk rødvin på druerne Bobal og Syrah (20%) og med (lidt for) markante fadnoter.
Mas des Bressades, Syrah, Costières de Nîmes, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En fortræffelig Rhône-rødvin, tør på en god måde, med lækker frugt, god krydring, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter efter et år på egefade. Dertil en lang eftersmag.
Il Cadere, Fossalta di Piave, Puglia IGT, Appassimento Rosso, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%) 99,75 kr., pris hele september: 69,75 kr., Skjold Burne I denne "årets jagtvin" fra støvlehælen mødes druerne Negroamaro, Merlot og Primitivo. Vinen er ret let, med venlig saft, et bittert bid og et strejf af fad, der udpræget gør den til en madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Selectio, Sobrero, Barbera, Alba, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk En herlig rødvin med duft af aromatisk tobak og skovbund og med en mild, fyldig, kompleks og fint krydret smag. Normalprisen er yderst rimelig. Drik vinen til ikke alt for kraftige kødretter.
Fiorino, Sangiovese, Puglia IGP, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%) 129,75 kr., pris hele september: 64,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Lækker rødvin, oplagt til efterårets vildtretter. Den har en dejlig, saftig smag, bløde tanniner og en fin sødme. Tilbudsprisen er attraktiv.
No Fixed Address, Novin, Western Australia, Australien, 2014, middel alkohol (13,5%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin Dejlig, imødekommende rødvin på druerne Shiraz, Grenache og Mourvèdre. Vinen har fyldig, blød og saftig frugt og noter af søde bær og blommer. Flasken har skruelåg.
Losada, Mencía, Bierzo DO, Spanien, 2017, middel alkohol (14%) 149 kr., på tilbud i uge 36 (denne uge): 74,50 kr. ved 2 flasker, Irma En helt igennem fortræffelig rødvin - harmonisk, fyldig, med duft af mørke modne kirsebær og med en kompleks, blød og aromatisk smag, der har tilpas tanniner efter de ti måneder på franske fade. Nyd den fx til oksesteg, fuglevildt, når den tid kommer, eller til tørre spanske oste. Vinen er ufiltreret - et valg fra producentens side for at bevare flest muligt aromastoffer. Det kan derfor være en god idé at dekantere den inden servering - men det er ikke absolut nødvendigt. Normalprisen er helt ok - så skynd jer at købe den til den halve tilbudspris.
Château d'Arcins, Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 155 kr., Amka Fem år gammel Bordeaux-rødvin på 50% Cabernet Sauvignon og 50% Merlot. Den er moden, afrundet og lækker. Tør, men også med en lille sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag.
Stéphane Usseglio, Ventoux, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%) 158 kr., pris på tilbud indtil 22. september: 99 kr., Cappa Vin En meget vellavet, økologisk Rhône-rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan. Den har en harmonisk og kompleks smag med bløde tanniner og noter af røde bær, tjære, læder, røg og lakrids.
Casar, Casar de Burbia, Mencia, Bierzo, Spanien, 2015, middel alkohol (14%) 169 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine Lækker rødvin på druen Mencia, der er en blå lokal-drue i det spanske distrikt Bierzo. Vinen har en let cremet og saftig smag med noter af hindbær, moreller og peber. Endvidere vanille og eg fra tolv måneder på fad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Rosa dell' Olmo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 179 kr., på tilbud indtil 6. september: 99 kr., SuperBrugsen Fortræffelig Barolo-rødvin med en ren smag af kirsebær og blommer og med bløde tanniner og fint integrerede fadnoter. Udpræget en madvin til både kalv og okse.
Vallsanzo, Javier Rodriguez Sanzo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%) 179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin Seks år gammel rødvin helt på toppen. Den har en liflig duft og en fyldig, fløjlsblød smag med noter af mynte, lakrids og mørk chokolade samt fint integrerede fadnoter fra 21 måneder på fransk eg. Vinen er lavet på druerne Tempranillo (95%) og Cabernet Sauvignon.

Vinene fra Cantine Gemma

Asti Spumante, Cantine Gemma, Moscato Bianco, Asti, Italien, lav alkohol (7,5%) 65 kr., pris ved 2 flasker: 52,50 kr., Føtex  En sød, let og venlig boblevin - en rigtig studentergilde-vin, men også en vin til en sød dessert.
Gelso, Cantine Gemma, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 79,5 kr., pris ved 2 flasker, Føtex  En kraftig, krydret og meget aromatisk rødvin. Gelso betyder morbærtræ, og det er netop den slags træer, der vokser rundt om de vinmarker, hvis druer lægger most til denne skønne rødvin.
Bricco Angelini, Cantine Gemma, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99 kr., Føtex  En lækker og let drikkelig rødvin med søde krydrede noter i duften og med en indtagende smag med god struktur, en fin balance mellem tørhed og sødme og med strejf af lakrids til slut. Nyd den til en ekstra god omgang pasta.
Albesium, Cantine Gemma, Langhe, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 99 kr., på tilbud resten af året: 62,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  En rødvin, der er fremstillet på druerne Nebbiolo, Barbera, Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har noter af blåbær i duften, mens smagen er tør, men også saftig og frugtrig med strejf af blå blommer og modne brombær.
Arneis, Cantina Gemma, Arneis, Langhe, Italien, 2017, lav alkohol (13%) 99 kr., på tilbud resten af året: 62,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  Det er bestemt værd at gå på jagt efter hvidvine på Arneis-druen, og denne vin hører til blandt de rigtig gode. Den er sprød og aromatisk, har lige dele frugt, tørhed og syre og en lang eftersmag af modne gule blommer.
Ruja, Cantine Gemma, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 99 kr., på tilbud resten af året: 62,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  I duften af denne elegante rødvin forenes roser og sort peber. Smagen er krydret - igen sort peber - og har noter af blå blommer samt en forfriskende syre. Nebbiolo har ry for at lægge most til lidt komplekse og krævende rødvine. Denne vin er faktisk en meget let drikkelig Nebbiolo-vin, som man godt kan nyde et glas af uden for mad-tid.
Barbaresco, Cantine Gemma, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 150 kr., Føtex  Duften af denne rødvin er lidt svær at fange. Til gengæld kommer smagen bragende med masser af krydderier og frugt og med et godt tannninbid til slut.
Gemma Barolo, Cantine Gemma, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 180 kr., på tilbud indtil 4. oktober: 109,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  En Barolo-rødvin med krydderier og tanniner, tørhed og frugt i tilpasse mængder. Det er stadig en meget ung vin - gem den gerne i en del år endnu. Vi smagte den samme vin i årgangene 2005, 2001 og 1999 - fantastiske vine, der viser, hvilket stort gemmepotentiale, Barolo har.
Barolo Colarej, Cantine Gemma, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 200 kr., på tilbud indtil 22. november: 129,50 kr. ved 2 flasker, Føtex  En absolut top-rødvin - elegant og med dejligt krydrede noter, strejf af aromatisk te og tobak, et godt tanninbid og en anelse forfriskende syre. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.
Barolo Giblin, Cantine Gemma, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%) 300 kr., Føtex  Her er aromatiske krydderier, syltede bær, violer, vanille, sort peber, en tilpas mængde tanniner og en meget lang og lækker eftersmag. En rødvin helt i top, som kan drikkes nu eller gemmes i endnu en del år.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen