Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra fire tyske vinregioner

9 postkort fra fire tyske regioner
VinAvisen har været på en lille tur til Tyskland. I løbet af de to dage, turen varede, besøgte vi hele fire vinregioner, Rheingau, Mittelrhein, Mosel og Arh. Dog omfattede turen kun nogle ganske få udvalgte producenter.
Oplevelserne har udmøntet sig i xx postkort, som vi bringer i denne og næste uge.





.......
På kortet ses de fire vinregioner, Rheingau, Mittelrhein, Mosel og Ahr, VinAvisen besøgte på turen.

1. postkort fra Tyskland
Fire forbundne regioner
Tyskland har i alt tretten vinregioner, som til sammen producerer cirka 1,2 milliarder flasker vin årligt. Det meste af vinen kommer fra Rheinhessen, mens anden og tredjepladsen indtages af henholdsvis Pfalz og Baden. På fjerdepladsen kommer den ene af de regioner, vi besøgte, Rheingau, mens Mittelrhein, Mosel og Ahr alle er blandt de mindre tyske vinregioner.
På kortet til venstre, som kan ses i stort format ved at klikke her, er samtlige regioner afmærket med farvekoder, og som man kan se, ligger de fire regioner, turen omfattede, længst mod nord og grænsende op mod hinanden.



.......
Med en globus i hånden forklarede Franz Werner Michel, hvordan havets varme og kolde strømme og jordens forskydninger havde betydning for det særlige terroir i Rheingau.

2. postkort fra Tyskland
Dekanens efterkommere tog imod
Første stop på turen var Rheingau-regionen og vingården Domdechant Werner’sches Weingut, som ligger i den hyggelige gamle by Hochheim am Main.
Domdechant betyder dekan (en præst, som førte tilsyn med flere sogne), og det var en sådan dekan med navnet Werner, der i 1780 købte vingården af greven af York. Werner er også kendt i Rheingau, som manden, der reddede domkirken i byen Mainz fra at blive ødelagt under den franske revolution.
Syvende generation af dekanens familie, Franz Werner Michel og hans hustru, Oda, tog imod sammen med datteren Catharina Mauritz, som står for vinproduktionen. Endnu en datter arbejder med i vingården, mens deres tre sønner alle er advokater.
Der fremstilles årligt 100.000 flasker vin hos Domdechant Werner’sches Weingut, hvoraf de 98% er hvidvin på Riesling, mens rødvin på Pinot Noir udgør de sidste par procenter.




.......
Det store maleri af Domdechant Werner i vingårdens spisestue, hvor smagningen af dens vine foregik.

3. postkort fra Tyskland:
Medlem af en fornem forening
I 80 år har vingården været medlem af "Verband Deutscher Prädikatsweingüter" (VDP). Dette forbund af "Prädikats-vingårde" omfatter de fleste (men ikke alle) Tysklands topproducenter, hvilket vil sige omkring 200 vingårde og slotte.
Medlemmerne skal følge nogle kvalitetskrav, der er lidt strengere end dem i den tyske vinlov, og yderligere kan de benytte klassifikationerne Erste Lage og den endnu finere Grosses Gewächs.
Smagningen af Domdechant Werner’sches Weinguts vine foregik i smukke historiske rammer i den flere hundrede år gamle ejendom, og fra et stort maleri på væggen holdt dekan Werner et vågent øje med os.
Vingården fremstiller nogle ualmindeligt fornemme, rene, mineralske og let krydrede Riesling-hvidvine. Vi faldt ikke mindst for Riesling Kabinett Trocken, Kirchenstück Hochheim Riesling Grosses Gewächs og Hochheimer Domdechaney Riesling Trocken Erste Lage. Nogle af vingårdens vine forhandles herhjemme af Kjær & Sommerfeldt.
Man kan - mod forudgående aftale - besøge Domdechant Werner’sches Weingut og få smagsprøver på vinene, og den meget imødekommende familie tager personligt imod.



.......
Fustagerne, der er fyldt med rosévin, bliver sendt til USA, hvor de gør nytte i fadanlæg i barer og restauranter.

4. postkort fra Tyskland:
Fustager fyldt med rosévin
I Rheingau kørte vi langs Rhinen og nåede frem til Rüdesheim og endnu en familieejet vingård, Leitz Weingut, der har været i familien Leitzs eje siden 1744.
Ud over rigtig vin blev vi også præsenteret for en alkoholfri Riesling, ”Eins Zwei Zero”, hvor alkoholen fjernes via såkaldt vakuumdestillation - en ny metode, der dog går lidt ud over aromaen.
Ifølge vingården er der så stor efterspørgsel på den procent-løse Riesling - især i Norge - at man nu arbejder på fire nye alkoholfri vine.
I vineriet kom vi forbi en anden af Leitz Weinguts nyskabelser, fustager med rosévin til fadanlæg. Fustagerne, der er af plastic, sendes til et firma i USA, der videresælger dem til barer og restauranter.
Vingården har fået vinuniversitetet i Geisenheims ord for, at plasticen ikke påvirker vinen.
Vinene fra Leitz Weingut importeres til Danmark af Juul's Engros, som oplyser nærmeste forhandler.
I næste uge besøger vi de tre øvrige vinregioner, og vi starter med det underskønne Mittelrhein.



.......
Et typisk og meget malerisk syn i Mittelrhein. Her er det vinbyen Kaub med Rhinen i forgrunden og de stejle vinmarker som et grønt bagtæppe. Øverst ses en af regionens 40 borge. Foto: DWI.

5. postkort fra Tyskland:
Det underskønne Mittelrhein
Vi skal nu til regionen Mittelrhein, der strækker sig 130 kilometer langs Rhinen og byder på et af Tysklands mest imponerende vinlandskaber. En del af strækningen er da også med på Unescos verdenskulturarvsliste.
På de stejle bjergskråninger dyrkes vinstokkene på terrasser eller vælter ned mod flodens bredder i snorlige rækker.
Med meget jævne mellemrum krones vinmarkerne af en borg eller et slot - hvilke, der er i alt 40 af i Mittelrhein. Og for fødderne af markerne ligger perlerækken af små hyggelige vinbyer. En af dem er Bacharach, og i byen finder man vingården Weingut Ratzenberg.



.......
Det kan være svært at stå oprejst i de meget stejle vinmarker - især når man samtidig skal smile til fotografen. Men Jochen Ratzenberger har den fornødne træning.

6. postkort fra Tyskland:
Man kan stege spejlæg på stenene
Det var tredje generation af familien Ratzenberger, Jochen Ratzenberger, der viste rundt i de stejle vinmarker - som vingården ejer 20 hektar af. Han fortalte, at man høster i hånden fra små elektriske vogne, der kører op og ned mellem vinrækkerne, et job hans to døtre elsker at deltage i.
Jorden i Mittelrhein er rig på flade blå skifersten, som man let glider på, når man bevæger sig rundt i markerne. Som Jochen Ratzenberger sagde, så bliver stenene om sommeren så opvarmet af Solen, at man kan lave spejlæg på dem! Om natten afgiver stenene varmen til druerne og hjælper dermed til med deres modning. Den skiferholdige jord er også med til at give hvidvinene en elegant mineralitet.
Mittelrhein er Riesling-land, og de hvidvine, som Ratzenberger fremstiller på druen, er så afgjort blandt regionens bedste.
En lang række af vingårdens vine importeres herhjemme af Viniportugal, som oplyser nærmeste forhandler.






.......
Det var en glimrende Eiswein, vi smagte hos Weingut Ratzenberger - og måske var den blandt de sidste, der vil blive fremstillet i Mittelrhein.

7. postkort fra Tyskland
Måske nogle af de sidste dråber Eiswein ...
Under smagningen hos Weingut Ratzenberger sluttede vi af med et glas Eiswein fra 2001. Det var gudedråber - en sød vin, der stadig havde en fin rank syre. Druerne til denne specialitet høstes traditionen tro om vinteren, når termometret er nået ned på 8 minusgrader.
- Vi har ikke kunnet lave Eiswein siden 2009, sagde Jochen Ratzenberger, mens han skænkede vinen i glassene. - Årsagen er et stadig varmere klima, hvor vinter-temperaturerne ikke når tilstrækkeligt langt ned.
- Vi mærker det også om sommeren, hvor vi har et stigende antal nætter med op til 20 graders varme. Sådan var det ikke i 1990’erne.
- Det med ikke at kunne fremstille Eiswein er et stigende problem for alle tyske producenter, der laver vinen. Måske går vi en fremtid i møde, hvor tysk Eiswein bliver en meget stor sjældenhed. (Fortsættes nedenfor ...).



.......
Ivrigt gestikulerende fortalte Reinhard Löwenstein, hvordan lyden fra orgelpiberne overfører god energi til vinene i fadene.

8. postkort fra Tyskland
Vinen lytter til musik
Nu skifter vi vinregion og flod - fra Mittelrhein til Mosel og fra Rhinen til Mosel-floden. Men det er stadig Riesling-druen, der er dronningen, og skiferholdig jord, som vinstokkene dyrkes i.
Også her finder vi stejle vinmarker, der med en hældning på op til 70 grader er blandt de mest stejle i verden.
Nogle af disse vinmarker tilhører Weingut Heymann-Löwenstein - en vingård, der blev grundlagt i byen Winningen i 1980 af Reinhard Löwenstein. Han er en passioneret vinproducent, der nøje har udvalgt sine marker efter, om de har den ene eller anden type skifergrund.
Mens Löwenstein førte os gennem sin vinkælder, fortalte han om, hvordan blå skifter og almindelig skifer tilførte vinene forskellige aromaer - og om, hvordan ”god energi” i vinmarken og vineriet er med til skabe gode vine.
I vineriet kom den gode energi blandt andet fra nogle orgenpiber, hvis blide musik ifølge vinproducenten påvirkede vinen, der lå og modnede i fadene.
Weingut Heymann-Löwensteins vine forhandles herhjemme af Atomwine.
Denne uges Store billede længere nede på siden er fra den smukke Mosel-region.



.......
I foreningen Schlahrvino hjælper de unge vinproducenter hinanden med gode råd og nye teknikker.

9. postkort fra Tyskland
Et samarbejde mellem unge vinproducenter
Vi har været i Rheingau, Mittelrhein og Mosel. Nu tager vi nordpå til Ahr, som er en af Tysklands mindste og nordligst beliggende vinregioner - og den eneste region, hvor samtlige druer høstes i hånden.
Også her er der skifer og stejle vinmarker, men i modsætning til de andre tre regioner, er Ahr frem for alt rødvinsland. 80% af al den vin, regionen fremstiller, er på Pinot Noir - dog laves der også lidt vin på Riesling og Pinot Gris.
I Ahr mødte vi nogle af medlemmerne fra Schlahrvino, en forening af unge vinproducenter, hvoraf flere er yngste generation i en familieejet vingård.
I alt omfatter foreningen fjorten vingårde, og målet for de unge producenter er at lære af hinanden og at markedsføre Ahrs vine.
- Vi bor tæt på hinanden, og flere af os har gået i skole sammen, så vi er ikke konkurrenter men kolleger, som et af medlemmerne sagde.
- Men den holdning er relativt ny - i vores forældres generation var man så afgjort stadig konkurrenter.
Hvert år tager foreningen, der blev grundlagt i 2004, på en rejse til et andet vinland for at lære noget nyt - i 2018 gjaldt det Sydafrika.