Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2006





Vin-aktuelt i uge 31
31. juli til 6. august, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 30
VinAvisen uge 29
VinAvisen uge 28
...............

.............
31-32
.............
Vin billigere end vand
Som vi skrev i uge 28, er der blevet høstet alt for mange druer i Australien – ikke bare i år, men gennem de sidste tre år. Resultatet er en kolossal vinsø på cirka 1 milliard liter vin, der ligger usolgt i lagre rundt omkring i landet.
Vinsøen har været med til at presse priserne på såvel druer som på den færdige vin – prisen for en flaske vin er visse steder helt nede på under 2 australske dollars (cirka 9 dkr.), hvilket er mindre end for en flaske kildevand!
Store mængder af vinen, ikke mindst fra det berømte vindistrikt Mildara, hvor blandt andet vinproducenten Lindemans har til huse, bliver solgt som såkaldt cleanskins, hvilket vil sige flasker uden etiketter. Direkte oversat betyder betegnelsen "rent skind", og den blev oprindelig brugt om besætninger af kreaturer, der ikke var blevet brændemærket.
.............
Libanesiske vinproducenter frygter bomber
Vinproducenterne i Libanon er ifølge Decanter begyndt at frygte for deres eksistensgrundlag. For nylig var målet for de israelske bomber et stort mejeri og en flaskefabrik, som israelerne havde mistanke om blev brugt til fremstilling af bomber og kunne være skjulested for våben.
Den samme mistanke kunne også nemt falde på diverse vinkældre og produktionsanlæg, mener vinproducenterne.
Det er ikke mindst vinregionen Bekaa Valley, hvor nogle af Libanons bedste vinhuse ligger, der er i farezonen. Alt tyder nemlig på, at dalen også fungerer som forsyningsvej for våben fra Iran og Syrien til Hizbollah.

Fornemme vine blev skjult for nazisterne
Hotel Ritz på Place Vendôme i Paris var i gamle dage kendt for sin store og fornemme vinkælder. Med tyskernes fremmarch under anden verdenskrig ville man for enhver pris undgå, at nazisterne skulle beslaglægge alle de fine vine, og hotellets personale flyttede derfor 120.000 af de bedste flasker til en hemmelig kælder et par kilometer væk fra hotellet.
Her har vinene sovet tornerosesøvn lige ind til i år, hvor Hotel Ritz ifølge Decanter besluttede sig for at sælge 200 af de fine gamle flasker hos auktionshuset Christie’s. Samlere fra hele verden bød til, da klenodier som Château d’Yquem 1924, Château Mouton Rothschild 1926 og Château Margaux 1928 kom under hammeren.
At sælge dem i hotellets restaurant var utænkeligt, da korkpropperne var blevet utætte og etiketterne mere eller mindre fortærede af tidens tand.
.............
28-31
...........
Vinfirma opkøbte egne vine
Pub-kæden JD Wetherspoon, der består af 650 pubber rundt omkring i Storbritannien, har i den seneste tid haft flere forskellige vine til afprøvning, og de firmaer, hvis vine viser sig at være de mest populære, vil kunne få en kontrakt på levering af vin for flere millioner pund.
Det er jo en lækkerbisken, og der er ikke grænser for, hvilke metoder visse vinfirmaer i en sådan situation vil benytte sig af.
Et af firmaerne, Matthew Clark, der er et datterselskab af verdens største vinfirma, Constellation, har ifølge avisen The Independent opfordret sine 300 ansatte til hver især at købe otte flasker af firmaets egen vin i pubberne.

Metoden er kendt
Hvis alle de ansatte gjorde, som chefen sagde, ville det øge salget med 2400 flasker og dermed give vinene et ekstra spark opad på popularitets-stigen.
Matthew Clark ville selvfølgelig dække de ansattes udgifter, hvilket i alt ville beløbe sig til 16.776 pund (cirka 185.000 dkr.) – peanuts i forhold til den store kontrakt, som vinker forude.
Metoden er tidligere blevet taget i brug – blandt andet af nogle svenske importører, som gerne ville have deres vine optaget i Systembolaget ordinære sortiment, der sælges i alle butikkerne.

Det var bare for at hjælpe ...
De 300 ansatte hos Matthew Clark fik opfordringen i en e-mail, og naturligvis var der en af dem, der lækkede den til pressen. En ledende medarbejder hos Matthew Clark bekræftede, at man havde udsendt en mail, men ville ikke kommentere yderligere.
Nu har moderfirmaet Constellation forklaret, at man blot havde gang i et program, der skulle hjælpe firmaet til at vinde større indsigt i salget til pubberne og fremme salget ved at give pubbernes gæster den bedst mulige oplevelse af vinene.
Man havde bedt medarbejderne om at købe en af de tre Constellation-vine og melde tilbage om emner som vinens temperatur og friskhed samt betjeningens viden om vin.
Det er jo et fornuftigt formål, men ikke i overensstemmelse med den udsendte mail. I øvrigt var det meget få medarbejdere, der gik ud og købte firmaets vine i pubberne. Det gad de åbenbart ikke.
...........
38-37/06
...........
Udsigt til fin høst i Italien
De nyeste tal fra den italienske vinforening UIV tyder på, at vinhøsten i år vil blive på op imod 53 millioner liter, hvilket svarer til en stigning på 6% i forhold til 2005.
Kvaliteten spås også at blive rigtig god, da vejrguderne indtil videre har været på vinproducenternes side.
Sommeren byder dog netop nu på en hel del tørke, og det kan ifølge Just Drinks godt gå lidt ud over de fine prognoser.

Korkpropper i kampen mod kræft
Man kan mene meget om korkpropper og deres kedelige evne til at forpeste et større antal vine med propsyge. Men propperne bliver faktisk også anvendt i en god sags tjeneste.
Den franske kræftforening France-Cancer er i fuld gang med at banke på dørene hos restauranter, vinbarer og vinbranchefolk for at indsamle brugte korkpropper.
Propperne bliver videresolgt til en korkfabrik, der knuser dem og forvandler dem til opslagstavler m.v. De penge, der kommer ind på salget af tavlerne, går direkte til kræftforskningen. Alene i løbet af dette forår har foreningen indsamlet halvandet ton propper.

Skruelåg og boksvine løb af med sejren
For nylig afholdt Society of Wine Educators (den amerikanske forening af formidlere af vinviden) sin årlige konference i USA. Her deltog nogle af de vinkloge hoveder i et par meget interessante blindsmagninger.
Ved den ene smagning fik de serveret nøjagtigt den samme Chardonnay fra flasker med henholdsvis korkprop og skruelåg. Og her faldt dommen ifølge Business Wire ud til skruelågets fordel.
Selve skruelåget fik også ros med på vejen. Det er nemt at have med at gøre, hvilket nutidens forbrugere lægger megen vægt på, lød det fra smagepanelet.
Ved den anden blindsmagning gjaldt det en dyst mellem flasker og 3 liters boksvine, der igen indeholdt de samme vine, en Chardonnay og en Cabernet Sauvignon. Her løb boksvinene af med sejren.
En film om boksvinens fortræffeligheder kan ses ved at klikke på www.nextinwine.com – hvis man vel at mærke har installeret Windows Media Player.......
.............
03-02/07
.......
Forfalsket vin fra Georgien
Den er helt gal i Georgien. Fra FAO, De Forenede Nationers Landbrugsorganisation, forlyder det, at omkring 90% af al den vin, landet eksporterer, er forsynet med etiketter med falske oprindelsesnavne.
Årsagen er den, at nogle af de mest populære vine i Georgien kommer fra små distrikter, der ikke kan leve op til den overvældende efterspørgsel. Og her er det så, at svindlerne kommer ind i billedet og sørger for et lidt større udbud.
Det er ifølge Just Drinks lykkedes den georgiske regering at begrænse falskneriet betydeligt inden for landets egne grænser. Men når det kommer til eksportmarkederne, er situationen stadig katastrofal, hvilket selvsagt kan få konsekvenser for Georgiens fremtidige vineksport.

Der skal vindes nye eksportmarkeder
Svindelen med den georgiske vin er faktisk allerede gået ud over eksporten. Som tidligere nævnt i VinAvisen har russerne stoppet al import af georgisk vin. Og det er ikke så lidt, da Rusland aftog 80% af al eksportvinen fra Georgien.
Vin er Georgiens tredje største eksportvare, der alene i 2005 indbragte, hvad der svarer til cirka 470 millioner dkr. Men sådan vil billedet ikke se ud i fremtiden, med mindre landet gør en indsats for at vinde nye eksportmarkeder.
EU og Nordamerika ligger derude og venter på at blive indtaget. Nu skal de georgiske vinproducenter bare – i samarbejde med FAO – finde ud af, hvordan de får bidt sig fast i disse markeder.
.............

...........
Hovedet af frugtfluen Drosophila melanogaster, skannet i et elektronmikroskop. Billedet viser de facetterede øjne og lugteorganerne.
    Cybernæse vil kunne opdage propsyge
    Insekter har en utrolig fin lugtesans, idet deres lugtreceptorer, der sidder på følehornene, er langt bedre udviklet end andre dyrs. Visse hvepsearter kan fx opfange lugte i koncentrationer helt ned til en del pr. billion.
    Forskere fra Australian Commonwealth Scientific and Research Organisation (CSIRO) vil nu ifølge Decanter skabe en cybernæse til brug for vinindustrien ved at klone insekters receptorer og dernæst efterligne disses egenskaber ved hjælp af elektriske impulser. Hvis cybernæsen bliver en realitet, vil den blandt andet kunne opfange uendeligt små koncentrationer af propsyge.
...........
02-01/07
.....................

...........
© The Official Website of the Synod of Bishops of the Russian Orthodox Church Outside of Russia.
    Stadig altervin nok
    Ifølge det russiske nyhedsbureau Novosti klarer den russisk ortodokse kirke sig indtil videre under landets vinkrise.
    Som tidligere nævnt er vinen ved at slippe op på de russiske vinhylder – både på grund af bureaukrati omkring indførelsen af banderoler og på grund af landets boykot af vine fra Georgien og Moldavien.
    Men kirken har altså stadig et lager af altervin, siger en talsmand fra Moskvas patriarkat.
    I de andre ortodokse kirker bruger man en tør vin, men i den russiske bruger man en sød, der fortrinsvis kommer fra Moldavien, og til hver messe bruges cirka en halv liter, hvoraf præsten kun drikker halvdelen.
    Før revolutionen i 1917 importerede den russisk ortodokse kirke rødvin fra det franske Cahors, og den vin var sød. Lige siden har man kaldt altervin for kagor (Cahors) – ligegyldigt hvor den så end kommer fra.
.............
Nej tak til vin fra Chirac
Frankrigs præsident Jacques Chirac ved, at hans kollega i Storbritannien, Tony Blair, holder af god vin. Og han har derfor gennem det sidste års tid sendt adskillige flasker fransk vin af fornem karat til ham. Men ifølge The Times har Blair ikke villet modtage en eneste af dem.
En oplagt årsag er det yderst anspændte forhold mellem Chirac og Blair – gang på gang er de røget i totterne på hinanden. De har blandt andet været uenige om krigen i Irak, og Blair rasede også, da Chirac satte en stopper for et forslag til en reform på landbrugsområdet i EU-regi.

Skal betale for gaven
En anden årsag kan være, at gaver til politikere ifølge britisk lov ikke må koste mere end små 1500 kr. – overskrider de dette beløb, skal modtageren have penge op af lommen.
Til sin 50 års fødselsdag modtog Blair således seks flasker Château Mouton Rothschild 1989 – også fra Chirac – vurderet til en samlet værdi af 6120 kr., og han måtte derfor punge ud med lidt over 4500 kr. for at kunne få lov til at skænke vinen i glasset.
Og så kan der jo også være den simple årsag, at vinen ikke falder i Blairs smag. Han har efter sigende ikke meget til overs for vin fra Bordeaux og Bourgogne, men holder derimod rigtig meget af italiensk vin fra Chianti-distriktet.
...........
08-33
.............
    Filmen om Champagne Charlie
    Lad os lige fortælle, at vi forleden købte filmen om Champagne Charlie. Det er egentlig en tv-serie i to afsnit fra 1989. Den varer over tre timer, og den er både romantisk og kulørt, så det er en ren fornøjelse. Og når det gælder fremstillingen af, hvordan man lavede champagne i 1800-tallet, er den meget korrekt – man kan se, at champagnefirmaet Charles Heidsieck har været med på sidelinien.
    Filmen er den nogenlunde sande historie om Charles Heidsieck, der var søn af en rig og berømt vinfamilie i Frankrig. I anden halvdel af 1800-tallet tog han til USA for at sælge familiens champagne, og rejsen bragte ham ikke kun til New York, men også til Louisiana, hvor han havde en hed affære med frihedskæmperen Pauline og blev kastet i fængsel af en VÆMMELIG general fra nordstaterne.
    Vi fik filmen for 39,95 kr. i Fona på Strøget i København, men den fås også i flere netbutikker til stærkt varierende priser. Blandt andet har DVDcity den til 49,50 kr.
..................
18-17
.............
    Nu er Sydafrika også med på skruelågene
    I Sydafrika er der en vingård, som kort og godt hedder The Winery, og den er nu – som det første sydafrikanske winery – blevet medlem af the International Screwcap Initiative (ISI).
    ISI er en verdensomspændende non-profit forening med det formål at fremme vinens kvalitet ved brugen af skruelåg. Foreningen blev grundlagt i New Zealand, men har nu medlemmer i de fleste vinlande af betydning.

    Skruelåg til topvine
    Den fik vældigt vind i sejlene, da en række topproducenter af Riesling-hvidvine i Clare Valley i Sydaustralien i 2000 sluttede sig sammen og indførte skruelåg i stedet for kork til deres fineste og dyreste vine. Det blev en total succes, og ingen har siden set sig tilbage.
    I dag er det næsten umuligt at finde en Riesling eller Sauvignon Blanc af kvalitet fra Australien eller New Zealand, uden at den har skruelåg, og brugen af skruelåg breder sig hurtigt til alle typer vine, hvide såvel som røde.
    Det vakte også opsigt, at den førende Chablis-vinmager Michel Laroche fra Domaine Laroche meldte sig ind i foreningen og indførte skruelåg til alle sine Grand Cru-vine. Han sagde:
    – Det er utroligt, at måden at lukke vinflasker på har været uændret i århundreder. Jeg er imidlertid overbevist om, at vi står foran en veritabel revolution. Omfattende tests af kvaliteten har givet overbevisende resultater: Bortset fra, at skruelåget beskytter mod propsyge, er det også et plus ved lagringen af vine, især med hensyn til at bevare den aromatiske friskhed.
.............
44-43/07
.............
Forbrændt kvinde anklager Bacardi
Det er utroligt, hvad man kan slæbe firmaer i retten for i USA. For nogle år siden gjaldt det en gruppe tykke amerikanere, der lagde sag an mod McDonald’s, idet restaurantkæden serverede fedende mad uden at oplyse om det.
Nu gælder det ifølge Just Drinks en kvinde, der har lagt sag an mod firmaet Bacardi, idet hun hævder, at dets berømte rom af samme navn er skyld i, at hun er blevet forbrændt.
Gerningsstedet var en natklub i Miami. Her kom en ret, der blev flamberet, ved et uheld i karambolage med den Bacardi rom, som en bartender var ved at hælde op i et glas. Strålen af rom fra flasken blev forvandlet til en flammekaster, der ramte kvinden og gav hende anden- og tredjegrads forbrændinger.
Skrækkeligt, men når alt kommer til alt, må det vel siges at være et uheld. Kvindens advokat har dog tænkt sig at gøre Bacardi-rommen til skurken ved at bevise, at der er tale om en farlig drik med et uhyggeligt højt indhold af brændbare stoffer.
...........

............
Markedsstemningen blive hjulpet på vej af musikere, der på guitar og harmonika spiller italiensk folkemusik.
    Italiensk marked foran Thorvaldsens Museum
    Holder man af italiensk mad, vin og design – ja, italiensk livsstil i det hele taget – er der mulighed for at nyde noget af det bedste fra støvlelandet, når Thorvaldsens Museums italienske marked traditionen tro afholdes på museets forplads de tre sidste lørdage i august, dvs. lørdag d. 12., 19. og 26. august kl. 10-16.
    Her vil der være alt lige fra delikatesser som pasta og pesto, olier og øl og ost til tøj og accessories, boligtilbehør, brugskunst og design – og vin naturligvis. Blandt andet deltager BB Vinimport, Langhe-Vine, Fiasco-Vine og Toscavini.
    Der vil være noget for enhver, og når trangen til forfriskninger melder sig, er der ingen grund til at forlade markedspladsen, hvor der vil være masser af italienske lækkerier.
    Den italienske kultur og kunst kan man nyde mere af inde på museet, hvor der alle tre markedsdage ekstraordinært er gratis adgang og gratis omvisninger dagen igennem.
.............
>30/06
..........
    < De to øverste billeder er taget på byggepladsen, hvor huset snart står færdigt. Nederst ses to billeder af modellen.
..........
    Et ambitiøst projekt
    Nu er der kun en måned til, at Bodegas Marqués de Riscal åbner sin "City of Wine" i det spanske Rioja.
    Det fantastiske kompleks er tegnet af den canadiske arkitekt Frank O. Gehry – ham, der blandt andet tegnede Guggenheim kunstmuseet, som siden 1997 har trukket millioner af besøgende til den nordspanske by Bilbao.
    "Marqués de Riscal City of Wine" er det mest ambitiøse projekt, et spansk vinhus nogensinde har kastet sig ud i, og det vil uden tvivl sætte fokus både på den gamle bodega og på Rioja.

    En flamenco-danserindes yndefulde bevægelser
    Frank Gehry var i begyndelsen ikke meget for at påtage sig opgaven, men Marqués de Riscal inviterede ham til middag og skænkede en Marqués de Riscal 1929 i glassene, og det hjalp. 1929 var det år, Gehry blev født.
    Husets design siges at være inspireret af en flamenco-danserindes yndefulde bevægelser, og det er udført i rød granit, aluminium og titanium.
    Af det kostbare metal titanium er medgået 3200 m² plader, hvoraf de 1700 m² er indfarvet i to kulører. De ufarvede flader repræsenterer flaskens sølvfarvede kapsel, de rosa repræsenterer rødvinen, og de gyldne skal minde om nettet, der omslutter en traditionel Rioja-flaske.
    ..........

..........
I spaens vinterapi indgår en lang række skønhedsprodukter, alle fremstillet af vin og vinkerner. Vi er dog ikke helt sikre på, at der er Marqués de Riscal-rødvin i badekarret her.
    Verdens dyreste hotel
    Gehrys krøllede bygningskompleks omfatter 5750 m², og de er ikke kun helliget fremstillingen af vin, men også studiet og nydelsen af vinen og kulturen omkring den.
    I komplekset bliver der smagerum, museum, bibliotek, butik, konferencecenter, luksushotel med 43 værelser samt en restaurant med 120 pladser og mad skabt af en berømt køkkenchef.
    Hotellet siges at blive verdens dyreste – regnet pr. kvadratmeter boligareal.
    Yderligere vil der være en spa med vinterapi. Den står Mathilde Cathiard fra Château Smith Haut Lafitte i Bordeaux for.
    Hvis der er nogen, der har lyst til at booke et rum, så er adressen Hotel Marqués De Riscal, Calle Torrea, 1 Elciego, E-01340 Álava, Spanien, tlf.: 00 34 94 56 06 595. God fornøjelse!

    To andre Gehry-projekter
    Frank Gehry har i øvrigt også tegnet et nyt vineri, oprettet i et samarbejde mellem Bourgogne-firma Boisset og Vincor International, der er Canadas største vinproducent. Det nye vineri, Osoyoos Larose, kommer til at ligge i South Okanagan i British Columbia.
    Yderlige har det californiske vinhus Kathryn Hall bedt Frank Gehry om at stå for en ombygning af deres ejendom i Napa Valley.
.........
6-31
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.

    Erlan Nanfeldt (f. 1940) har interesseret sig for vin lige siden gymnasietiden. Alligevel blev det i første omgang til en uddannelse som ingeniør, og de følgende mange år arbejdede han som udstationeret i blandt andet Grønland, Vietnam og Afrika. I 1980’erne bosatte han sig endeligt i Danmark med fast job i Københavns Havnevæsen.
    Nu fik Erlan Nanfeldt igen tid til at pleje sin vinøse interesse, og det endte med, at han sideløbende med sit daglige arbejde i 1987 slog dørene op for sit eget vinimportfirma, Nanfelotti Vin.
    Da den nybagte vinimportør i forvejen havde en god kontakt til en vinbonde i byen Hunawihr i Alsace, blev alsacisk vin det første, der indtog hylderne. Senere kom turen så til vine fra flere andre franske distrikter.
    Flaskerne gik som varmt brød, og i 1996 følte Erlan Nanfeldt sig så sikker i sadlen, at han valgte ingeniørarbejdet fra og investerede al sin energi i vinfirmaet. Siden da har firmaet holdt flyttedag til større lokaler, og kundekredsen, der omfatter både restauranter og private, er vokset markant. I dag består sortimentet foruden fransk vin også af vine fra Italien, Sydafrika, Californien og Chile samt fra Argentina, som er sidste skud på stammen.
    Når Erlan Nanfeldt ikke har travlt i forretningen, rejser han gerne på vinøse ture med sin kæreste gennem 36 år eller sidder og hepper på bænken, når Brøndby sparker til bolden, endskønt han i tredive år har været medlem af KB.
    Adresse: Nanfelotti Vin, Pile Allé 29, 2000 Frederiksberg, tlf.: 40 89 29 29, e-mail: nanfvin@worldonline.dk.
.................
29-32
.........
--....
    Den danske vinbranche
    * Kældervin har optaget importen af vine fra Château Thuerry (Coteaux Varois en Provence), Jas d'Eclans (Côtes de Provence Cru Classé), Mazziotti (Lazio IGT), VignAmato (Marche DOC), Podere Bricio (Montalcino DOCG) og Villa La Caprareccia (Bibona IGT).
    * Premier Cru har fået forhandlingen af vine fra champagnehuset J.-M. Gremillet.
    * Det lille Enoteca har fået forhandlingen af vinene fra Castello di Corbara i Umbrien.
    ...........--....
................
>43/06
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...........
>33
..............
    Ugens vinøse billede
    Frans M. i København skriver, at han ikke selv har taget dette smukke billede. Han har fundet det på Nettet. Men der er ingen copyright på det, og vi har clearet med kilden, så vi bringer det med største fornøjelse.
    Billedet stammer fra det amerikanske landbrugsministeriums Agricultural Research Service (ARS), der ser ud til at være et yderst effektivt foretagende.
    Organisationen har 1200 forskningsprojekter i gang i 22 programmer rundt omkring i de amerikanske stater. Den beskæftiger 2100 forskere og 6000 andre medarbejdere og har et årligt budget på 1,1 milliard dollars.
    Den har også et omfattende arkiv, som den har lagt ud på Nettet, blandt andet en samling enestående billeder af dyr og insekter, frugt og grønsager, planter og blomster – alt, hvad der kan tænkes i forbindelse med landbrug.
    Billedet her, der er optaget af Peggy Greb, viser forskellige hybrid-druesorter, der alle er udvalgt på grund af deres modstand mod kulde og plantesygdomme. Alle billederne kan hentes i høj opløsning via en særlig side.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
30-33
.............
Sandhed med modifikationer
I sidste uge skrev vi, at vinverdenen er vokset fra det med årgange. Et klimamæssigt dårligt år behøver ikke at give dårlige vine, idet man i dag gennem forskellige teknikker kan trylle årets klimatiske dårligdomme væk.
Det er en sandhed med modifikationer, mener ønologen Laura West. – Det er rigtigt, skriver hun, – at begrebet årgange er af ringe betydning i store dele af den nye vinverden, hvor klimaet er langt mere stabilt. Men det gælder ikke i det delvist tempererede Europa.

Tyske vine ekstremt følsomme
– Fx er tyskernes årgang 2003 stærkt afvigende på grund af den kraftige varme. Mange vine mangler syre og følgelig elegance. Eller også er der tilsat syre, hvilket kan mærkes.
– Andre årgange er fantastiske i aroma, fordi modningen er forløbet harmonisk. Andre igen er tyndbenede og alkoholfattige og overlever kun ved tilsætning af sukker i druemosten, fordi høsten har været plaget af kulde og regn. Igen andre har et typisk Botrytis-præg, fordi der som følge af fugt har været kraftige angreb af gråskimmel – hvilket ikke nødvendigvis skal ses som en fejl. Og så videre.
– Det samme gør sig gældende i alle regioner, hvor vejret ikke er stabilt fra år til år.

Yngre vinstokke i flaskerne
– Så er der ting, som gør sig gældende på anden måde. Fx oversvømmelserne i Murfatlar i Rumænien i 1983-84, som ødelagde mange marker og gjorde nyplantninger nødvendige. Her blev årgangen 1987 pludselig et udtryk for, at der er lysere vine fra yngre stokke i flaskerne.
– Det samme gjaldt det nordlige USA og Canada, da vinterens hårde kuldegrader i 1993-94 ødelagde 70-80% af stokkene. Her vil de efterfølgende årgange også være præget af unge stokke, og vinene vil have mindre dybde.
– Men I har da afgjort ret i, at man bliver bedre og bedre til at lappe på mange af tingene. Det er bare muligt at smage meget af det, hvis man er trænet. Og i bund og grund har størstedelen af vindrikkere altid været temmelig ligeglade med de finere finesser. Det er kenderne, der har udråbt årgangene.
.......................... ...........
15/07
.............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner. I alt 87 stjerner.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin


Enrico Cialdini, Secco, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Italien
80 kr., Carlo Merolli
En usædvanlig dybrød boblevin med intens, kraftig frugt og en tilsvarende mousse, der fylder munden. Usædvanlig, ja, men også en god ledsager til mad. Det er ikke en vin, man nyder som apéritif. Giv den en god pasta eller en bistecca.


Luna Argento, Brut, Prosecco, Italien
65 kr., ViniPortugal
Let perlende hvidvin med en fin og frisk duft og en tør frugtagtig smag med god mousse i munden. Velegnet som vel afkølet apéritif, men den vil også gå fint til en lettere ret.




Hvidvin


Château l’Ermitage, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
59 kr., på tilbud 42 kr., Red & White
Venlig hvidvin med let krydret duft og en smag, der fylder munden med god, ren frugt. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


J., Joostenberg, Chenin Blanc / Viognier, Paarl, Sydafrika 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En yderst velsmagende hvidvin, hvor Loire-druen Chenin Blanc har fået selskab af 5% fadlagret Viognier. Vinen har en god duft og en bred, lidt fed smag med tilpas syre. Velegnet til mange lettere retter, først og fremmest til fisk og skaldyr.


Baldhills, Bannockburn, Riesling, Central Otago, New Zealand 2005
149,50 kr., Haller Vine
Flot, flot hvidvin med dejlig duft og en frisk og fyldig smag med toner af lemon og en fin balance mellem sødme og syre. Glimrende vin. Og så har den skruelåg, der har bevaret alle vinmagerens intentioner.


Franz Reh & Sohn, Classic Riesling, Pfalz, Tyskland 2005
28,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 31) for 26,95 kr., Fakta
En frisk hvidvin med god syre og en anelse melon i eftersmagen. Det er ikke en vin med de store dybder – til gengæld skal man heller ikke stikke så dybt i pengepungen.


Paul Schneider, Cuvée Saint Urbain, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Hvidvin med en udpræget fedme og en aromatisk smag, der næsten kan minde om en Gewurztraminer. I eftersmagen et lille krydret bid. Prisen gør måske lidt ondt.


Distinto, Catarratto / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2005
65 kr., Vinens Verden
En let og nemt-drikkelig hvidvin med blød, frisk frugt. Med sine 12½% alkohol vil den være fin til lettere retter – fx kylling eller fisk – eller til en frokost. Catarratto er en lokal siciliansk drue.




Rosévin


Domaine Vico, Rosé, Korsika, Frankrig 2005
69,95 kr., Chris-Wine
Flot rosé med en krydret, lidt parfumeret duft og en herlig smag – frisk, frugtagtig. Med sin tørhed velegnet til mad.




Rødvin


Tobía, Tempranillo, Crianza, Rioja, Spanien 2003
89 kr., Skovgaard Vine
Man er ikke i tvivl: Her er der rioja med alle de klassiske facetter i glasset – en blød smag af bær, blommer og rosiner og toner af fad. Denne rødvin er en fornøjelse.


Manella, Rosso di Montalcino, Italien 2004
94 kr., Det lille Enoteca
Saftig og kraftig rødvin, velegnet til det italienske køkken, Især til lidt federe retter.


Le Terra, Castiglione, Barolo, Italien 2000
159 kr., Irma
En lækker rødvin med en teglstensrød farve, en duft af bær og en smag, der minder om modne sveskeblommer, brombær, hvidt peber og chokolade, og med en fint integreret fadsmag. Den kan sagtens drikkes nu, men også gemmes i endnu fire-fem år.


Madonna delle Grazie, Rosso di Montalcino, Italien 2004
199 kr., Distinto
Pragtfuld rødvin – man skulle tro, det er en Brunello. Fornem duft og en blød og lækker smag.


Casa dos Zagalos, Reserva, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2003
107 kr., Iberia-Trading
Meget flot rødvin med masser af bær i smagen. Fint i balance og kompleks – en vin, der fylder munden, og som ubetinget skal skænkes til en kraftig ret, gerne med vildt. Eller prøv den til stegt lever, lød det fra smagepanelet.


Las Moras, Reserva, Tannat, San Juan, Argentina 2004
79 kr., Glud Vin
Meget kraftig og flot rødvin med intens frugt. Den kræver følgeskab af en lige så kraftig ret.


La Cattura, Poggia al Casone, Toscana IGT, Italien 2004
119,75 kr., indtil 17. september: 89,75 kr., Skjold Burne
En stor og meget lækker rødvin, blød, kompleks og med et fint billede af frugten fra de gode druer Teroldego og Syrah..


Esboço, Douro, Portugal 2003
85 kr., Portugisisk Vinkælder
Pæn, men lidt enkel rødvin med god duft og fyldig smag.


Raka, Spliced, Western Cape, Sydafrika 2003
85 kr., Syd Afrika Vinimport
Lidt af en bamsevin på hele fire druer: Cabernet Sauvignon, Ruby Cabernet, Shiraz og Merlot. Den er ret robust og kræver en kraftig ret.




Sød vin


Domaine des Bernardins, Muscat de Beaumes de Venise, Frankrig 2004
79 kr. for ½ flaske, Oxholm Vin
Fløjlsblød og meget elegant, sød hvidvin – en vin doux naturel, en "naturligt sød vin", hvor man har stoppet gæringen med tilsætning af druesprit, så en masse af druens sødme er bevaret.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.