Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 41
Fra 5. oktober til 11. oktober 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 38, ,,,,,,VinAvisen uge 39,,,,,,,,VinAvisen uge 40
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

..............................



......................................



En af de fornemme gamle flasker, der er sat til salg hos Fine & Rare. Det er en magnum Château Latour 1955, som kan erhverves for et beløb svarende til cirka 6170 kr.

    Kostbare vine bag haveredskaber
    For nylig blev Simon Davies fra den britiske vinforretning Fine & Rare, der sælger fornemme vine, bedt om at se på boet efter enken til Harold Samuel of Wych Cross – en mand, der grundlagde et af Storbritanniens største ejendomsfirmaer, Land Securities.
    Simon Davies blev mødt af en butler, der viste ham rundt i ejendommen i udkanten af London.
    Efter at have gennemgået huset fra kvist til kælder, fandt Davies en række fine vine i et køkkenskab, der desværre – på grund af forkert opbevaring – var ødelagte.
    Der var dermed overraskende nok intet af værdi at sælge, og han skulle netop til at tage afsked, da butleren ytrede, at der var endnu en lille bygning nede i baghaven.
    Det drejede sig om en betonbygning med nogle haveredskaber. Davies var lige ved at gå ud igen, da han bag redskaberne fik øje på nogle trækasser.

    Kæmpeflasker sat til salg
    Kasserne indeholdt et skatkammer af fyrre fornemme vinflasker, som havde haft perfekte opbevaringsforhold i det kølige mørke rum.
    Flaskerne, hvoraf der ifølge Decanter er mange magnum'er og andre store størrelser, er nu sat til salg hos Fine & Rare for tilsammen 27.394 pund (cirka 224.270 kr.).
    Blandt de dyreste flasker er en dobbelt magnum (3 liter eller 4 almindelige flasker) af Château Lafite Rothschild 1955 til 3100 pund (cirka 25.380 kr.), en flaske Chambertin Armand Rousseau – også en dobbelt magnum – til 8000 pund (cirka 65.495 kr.) og en magnum af Louis Roederer Rosé champagne 1959 til 855 pund (cirka 7000 kr.).
    Der er også portvin mellem flaskerne – blandt andet en Sandeman 1935 magnum til 565 pund (cirka 4625 kr.) og en enkelt flaske Fonseca 1945 til 265 pund (cirka 2170 kr.).
    Man kan se hele listen over vine og priser hos Fine & Rare.

.............................
Resveratrol mod svineinfluenza
Endnu engang kan vi fortælle nyt om de helsebringende egenskaber ved resveratrol – det stof, der findes i de blå drues skind og dermed også i rødvin.
Denne gang er det forskere fra universitetet Sapienza i Rom, der har udført forsøg med resveratrol, og forsøgene gjaldt ifølge Winespectator stoffets mulige evne til at bekæmpe forskellige virusser.
Virus – lige fra almindelig forkølelse til H1N1 (svineinfluenza) – vokser ikke, men formerer sig inde i raske celler ved at fodre disse med deres eget genetiske materiale.
Forsøgene viste, at resveratrol på en eller anden måde er i stand til at blokere for, at en virus kan anvende raske celler som "hjem" for en formering.

Bekæmpede virussen
Til forsøget brugte de italienske forskere polyomavirus, som er en hel familie af virusser.
To hold mus fik tilført denne virus, og det ene hold fik samtidig et resveratrol-koncentrat svarende til cirka ti gange så meget som i et almindeligt glas vin.
Det viste sig, at hos de mus, der var blevet behandlet med resveratrol, var antallet af levedygtige inficerede celler reduceret til cirka 60% allerede i løbet af det første døgn. Og efter to døgn var antallet skrumpet ind til kun 42%.
Når forskerne fjernede resveratrolen, gik virussen efter få timer igen i gang med at reproducere sig selv.
.............................



.............................



Sådan så det ud, da hammeren for nylig blev svunget ved VDP's årlige auktioner over fine tyske vine.

    Fine tyske vine under hammeren
    For nylig valfartede flere hundrede vinelskere til Trier, Bad Kreuznach og Kloster Eberbach for at deltage i de auktioner, som hvert år afholdes af den tyske producentforening VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).
    Vinene, der kommer under hammeren, omfatter både nye og ældre årgange, fremstillet af VDP’s medlemmer – cirka 190 af Tysklands bedste vinhuse.
    Auktionerne, der har været afholdt siden 1800-tallet, er en udmærket rettesnor for markedspriserne på fine tyske vine.

    Årgang 1945 til 28.000 kr.
    I år blev hele 12.000 flasker sat til salg, og tilsammen indbragte de 706.000 euro (cirka 5,3 millioner kr.) svarende til en gennemsnitspris på 58 euro (cirka 430 kr.) pr. flaske.
    Blandt højdepunkterne var en flaske Schloss Leyer Goldloch Riesling Edelbeerenauslese Schlossgut Diel årgang 1945, som gik for 3749 euro (cirka 28.000 kr.), og en halvanden liter flaske Saarburger Rausch Riesling Eiswein Weingut Geltz-Zilliken 1989, der blev solgt for 1214 euro (cirka 9000 kr.).

.............................
Færre franske vinstokke rives op
I et forsøg på at komme overproduktionen af vin i Europa til livs tilbyder EU-kommissionen kompensation til de vinproducenter i de 27 medlemslande, der vil rive vinmarker op ved rode.
I år har man modtaget mere end 3000 ansøgninger fra franske vinhuse, der ønsker tilladelse til at nedlægge vinmarker i 2010. Alt i alt drejer det sig om et areal på over 15.000 hektar, hvoraf vinregionen Languedoc-Roussillon står for trefjerdedel af hektarerne.
Selv om det lyder af meget, så er der ifølge Just Drinks indsendt hele 43% færre ansøgninger end for 2009, ligesom det areal, der er ansøgt om, er 32% mindre.
I alt har EU-kommissionen øremærket 335 millioner euro (cirka 2,5 milliarder kr.) til kompensation til vinproducenterne i 2010.
.............................



.............................



Vinen Gazela fra Portugal er en såkaldt Vinho Verde. Det betyder "grøn vin" og hentyder til vinens ungdommelige friskhed. Vinho Verde-vinene er ligeledes kendetegnet ved en lav alkoholprocent - Gazela indeholder fx kun 9% alkohol.

    Ja tak til vin med 9% alkohol
    Ifølge EU-reglerne skal en vin minimum indeholde 8,5% alkohol og maksimum 15%.
    Af de mange vine, der er på det europæiske marked, er det kun få, der ligger i den meget lave ende, når det gælder alkoholprocenten – måske for få, hvis man skal tro en ny britisk undersøgelse.
    Det er to vinfirmaer, et britisk og et amerikansk, som netop har specialiseret sig i lavalkohol-vine, der har foretaget undersøgelsen for at få et indtryk af, hvordan de britiske forbrugere forholder sig til den slags vine.
    Firmaerne spurgte 800 vindrikkende forbrugere, om de ville lægge en vin med kun 9% alkohol i indkøbskurven.
    59% af de adspurgte sagde, at de var positive over for tanken, og 42% svarede, at de bestemt ville købe en lavalkohol-vin, hvis den stod på forretningshylden – og var af god kvalitet.

    En bred palet af vine
    Det traditionelle marked for lavalkohol-vine er kvinder med en sød tand. Og en stor del af de vine, som hidtil har været på markedet, har da også været sødlige og ukomplicerede.
    Årsagen er, at den eneste form for vine med et lavt alkoholindhold, der hidtil har været tilladt ifølge EU, har været dem, hvor man har stoppet gæringen, før al for meget af sukkeret fra druerne er blevet omdannet til alkohol.
    Som vi skrev i uge 35, har EU nu tilladt vine fremstillet via flere teknikker, hvorved en vinproducent kan nedbringe alkoholindholdet i vinen.
    Og man kan derfor forvente, at der i en ikke så fjern fremtid vil komme en bred palet af forskellige og mere tørre vine på markedet – alle med et lavt alkoholindhold.

    Definitioner efterlyses
    Resultatet af de to vinfirmaers undersøgelse blev offentliggjort ved en nyligt afholdt konference om lavalkohol-vine i London – en konference, der var arrangeret af Wine & Spirit Trade Association (WSTA).
    Flere af talerne ved seancen kom med en opfordring til EU om at udføre nogle klare definitioner for lavalkohol-vine, hvor gæringen er stoppet, og vine, der har fået reduceret deres alkoholindhold med de tilladte 2% ad teknisk vej.
    Disse definitioner bør fremgå af etiketterne på vinene, så forbrugerne ved nøjagtig, hvordan vinen er blevet til, lød det altså fra den kant.

.............................

41-45-50-01


......................



Chiara Lungarotti og den danske importør af hendes vine, Ebbe Frahm fra Vine Ad Libitum.

    Chiara Lungarotti i København
    – Du får succes, hvis du elsker det, du arbejder med. Sådan sagde Giorgio Lungarotti til sin datter Chiara for mange år siden.
    Og Chiara Lungarotti både elsker sit job som vinproducent – og har så afgjort også succes med det.
    Begge dele fremgik tydeligt, da hun for nylig sammen med sin danske importør, Ebbe Frahm fra Vine Ad Libitum, afholdt en smagning i København. Vinene indkasserede stribevis af stjerner, hvilket fremgår af anmeldelserne nedenfor.

    Søsteren hjælper til
    Vinhuset Lungarotti i byen Torgiano i Umbrien blev grundlagt i 1962 af hendes far – en af Italiens absolut største vinpersonligheder. Ikke nok med at hans eget vinhus blev et af Italiens førende – han gjorde ligeledes en stor indsats for generelt at højne kvaliteten af italiensk vin.
    Efter Giorgio Lungarottis død er det Chiara Lungarotti, der har overtaget roret som leder af vinhuset – godt hjulpet af sin halvsøster, Teresa Severini, der tager sig af marketing.
    Sammen styrer de vinhuset, som foruden vineriet i Torgiano også omfatter en vingård i den nærliggende by Montefalco.
    I alt ejer Lungarotti 270 hektar vinmarker og leaser derudover 40 hektar, og hvert år forvandles druerne til cirka 3 millioner flasker vin, hvoraf de 42% eksporteres.

    Nye druer og økobrændsel
    Chiara Lungarotti har en universitetsuddannelse inden for landbrug og har skrevet speciale om vindyrkning. Derudover har hun fulgt diverse ønologikurser i Bordeaux.
    I dag er hun i fuld gang med at udvikle – ikke ændre – det gamle vinhus.
    For hende er det vigtigt, at Lungarotti’s vine fortsat udtrykker det terroir, de kommer fra, men hun ønsker samtidig at gå nye veje og eksperimenterer derfor blandt andet med forskellige druer.
    Hvert år planter hun et par rækker med nye druer for at se, hvordan de arter sig i umbrisk jord.
    Nogle viser sig at trives fantastisk godt, mens andre – fx Sauvignon Blanc, som hun forsøgte sig med for et par år siden – slet ikke kan akklimatisere sig.
    Chiara Lungarotti har også søsat et spændende biomasseprojekt i samarbejde med det italienske landbrugsministerium.
    Projektet går ud på at tørre alle de skud, som klippes af vinstokkene om vinteren, og lave briketter af dem til brug for opvarmning. Hos vinhuset forventer man i en nær fremtid at være 70% selvforsynende med energi (fortsættes efter banneret).

.......................

Til_37/09


...............................
Vil puste nyt liv i ”smagebænken”
Chiara Lungarotti har en drøm om at genopvække Banco d'Assaggio dei Vini d'Italia, en årlig blindsmagning i Torgiano, hvor alle italienske producenter kan være med, og hvor flere hundrede vine smages af en international jury.
Det var hendes far, der grundlagde "smagebænken", som i tidernes morgen så afgjort var med til at give italiensk vin et kvalitetsskub i den rigtige retning. Men efter hans død blev det overladt til byens politikere at tage sig af arrangementet, og i løbet af to år var det sygnet hen.
Chiara forsøger nu at bearbejde de lokale myndigheder for igen at få lov til at afholde Banco’en – dog i en mere moderne udgave, som hun siger.

Mor hjælper også til
En tredje kvinde spiller en stor rolle for Lungarotti, nemlig Chiaras og Teresas mor, Maria Grazia.
Hun tager sig af det fantastiske vinmuseum, som hun og hendes mand skabte i Torgiano. Museet rummer mere end 3000 genstande, hvoraf flere stammer fra oldtiden. Og Maria Grazia får megen tid til at gå med at købe nye antikviteter og vedligeholde samlingen.
Som Chiara Lungarotti sagde med et glimt i øjet: Min søster og jeg kalder de mange genstande for mors mindste børn.
Maria Grazia har dog også et barnebarn, Chiaras søn Giovanni, som familien håber en dag vil elske at være vinproducent og føre vinhuset Lungarotti videre.
..............................................


    Hugh Johnsons årlige vinbibel
    Julen nærmer sig. Blæksprutten og Svikmøllen er på vej, og det samme er Hugh Johnsons årlige vinbibel i lommeformat, i år med titlen ”Vin 2010” (Politikens forlag, 320 sider, 100 kr.) og med dansk redaktion ved Thomas Ilkjær.
    Bogen er opdelt i kapitler efter lande, og efter en kort beskrivelse af hvert land og årgange følger et omfattende register over interessante eller anbefalelsesværdige vinhuse, producenter og distrikter. I alt rummer bogen vurderinger af mere end 6000 vine.
    Herudover er der fader Hughs årlige juleprædiken, som denne gang tager EU’s ensretning af appellations-systemerne ved vingebenet. Der er beskrivelser af over 300 druesorter, en oversigt over årgange samt et godt kapitel om mad og vin, skrevet af Jørgen Mønster Pedersen, der også har skrevet om dansk vin. Alt det i en bog til kun 100 kr.
    Af sidstnævnte kapitel fremgår det i øvrigt, at der i dag er 52 registrerede erhvervsvinavlere i Danmark, og at Foreningen af Danske Vinavlere desuden har cirka 1350 hobbyvinavlere som medlemmer.

........................



......................... ...



En ganske flot reklame for tv-serien om den unge actionhelt Shizuku, der jagter tolv flasker unikke vine.

    Unge vininteresserede japanere
    I uge 28 2007 fortalte vi om den japanske tegneserie eller manga, som man siger på japansk, "Kami no Shizuku", hvori den unge helt Shizuku er på jagt efter tolv vine, som hans far, der var vinsamler og vinskribent, har beskrevet som de bedste i verden – vine, der bliver sammenlignet med Kristi tolv disciple.
    Den, der først finder frem til disse vine, vil arve faderens vinsamling.
    Mangaen blev med det samme en succes, og succesbølgen har endnu ikke lagt sig – tværtimod. Hver uge læses mangaen af en halv million japanere, og den tjekkede Shizuku har fået flere hundrede tusinde unge japanere til at interessere sig for kvalitetsvin, gå op i druetyper og sætte gode franske vine på bordet, hvoraf nogle omtales i mangaen.

    I kø for at blive sommelier
    For flere af de franske vines vedkommende har den øgede interesse ifølge www.wownews.se betydet en tredobling af salget i Japan.
    At uddanne sig til sommelier er ligeledes blevet trendy, og køerne til de japanske sommelieruddannelser er lange.
    Også i Sydkorea har oversættelsen af mangaen givet vinsalget et spark i den rigtige retning.
    I Japan sendes mangaen også som tv-serie, og en regulær film er på vej. Når den en dag går over det hvide lærred, regner man med, at salget af fransk vin vil eksplodere.

.............................
Væddeløbsbane til salg
I mere end hundrede år har byen Libourne i den fornemme Bordeaux-appellation Pomerol haft sin egen hestevæddeløbsbane. Den ligger midt i vinmarkerne, og engang – før hestene gjorde deres indtog – var dette område på 13 hektar ligeledes beplantet med vinstokke.
Det kan det måske blive igen. Væddeløbsbanen er nemlig på grund af økonomiske problemer blevet sat til salg.
Som det er nu, foreligger der dog ingen tilladelse hverken til at dyrke vin eller opføre nye bygninger. En eventuel køber kan dog ansøge om en tilladelse, og skulle køberen ønske at plante vinstokke, vil Pomerols producentforening, Syndicat Viticole Pomerol, gøre alt for at hjælpe til med at få tilladelsen i hus hos appellations-myndigheden INAO.

Godt med lidt flere vinmarker
Appellationen Pomerol er i forvejen kun på 780 hektar vinmarker, hvilket ikke er meget, så nogle ekstra hektar vil bestemt være et gode.
Det er dyrt at købe vinmarker i den eftertragtede appellation – priserne kan godt nå op på 3 millioner euro (cirka 22 mio. kr.) pr. hektar.
Det område, hvor væddeløbsbanen ligger i øjeblikket, vil dog "kun" koste omkring 1 mio. euro (cirka 7,4 mio. kr.) pr. hektar, da det ikke er tilplantet.
Ifølge Decanter pønser en gruppe vinproducenter fra omegnen på sammen at købe arealet for så bagefter at dele jorden mellem sig.
.................................
41-45
.......................................................................
Laroche solgt til Jeanjean
Hovedparten af aktierne i det kendte franske vinhus Domaine Michel Laroche i Chablis er blevet solgt til négociant og vinproducent Jeanjean. Sidstnævnte er dermed blevet et af Frankrigs største vinfirmaer med 1450 hektar vinmarker og en omsætning på cirka 400 millioner euro (cirka 3 milliarder kr.).
Michel Laroche, der foreløbig forbliver som direktør i firmaet, har fået 52 millioner euro (cirka 387 mio. kr.). for sit vinhus og ejer da også stadig 12,7% af aktierne. Jeanjean har de 54,3%, og de resterende aktier vil blive udbudt til salg til diverse investorer.
....................


...............
Vinstokkene er indesluttede i store bobler af plast, så forskerne ved hjælp af infrarødt udstyr kan måle udvekslingen af vand og gasser.

    Vinstokke sluger CO2
    Vinmarker har en positiv indflydelse på klimaet. Dette konstaterer forskere ved Firenzes universitet, der har oprettet et større projekt i samarbejde med den berømte vingård Tenuta dell'Ornellaia i det toskanske Bolgheri.
    På Ornellaias marker har forskerne under ledelse af professor Giovanni Mattii opstillet et batteri af moderne udstyr for at kunne måle vinstokkenes positive indflydelse på atmosfæren.
    Giovanni Mattii fastslår, at 1 hektar med vinstokke absorberer 15 tons CO2 hvert år, hvilket vil sige, at Ornellaias marker med sine 100 hektar absorberer 1500 tons, og at hele Bolgheri absorberer 20.000 tons.
    Det sidste tal svarer til CO2-udslippet fra 6000 biler, der hver kører 20.000 km om året.
    Kuldioxiden, som planterne tager til sig, bruger de i deres fotosyntese til dannelse af kulhydrater og frigivelse af ilt.

    Langt fremme med bæredygtighed
    Tenuta dell'Ornellaia er i det hele taget langt fremme med bæredygtig teknik. Vingården har således et rensningsanlæg til vandet, der bruges i produktionen og til stedets planteskole. Og den har solceller, som leverer den nødvendige strøm til elektrisk drevne maskiner.
    De elektriske maskiner bruges til arbejdet i marken med i alt 600 årlige mandetimer pr. hektar, og fordi de er elektriske, udsender de ikke CO2.

............................

34-07/09


.............................,....
Redningsplanke til australske vinhuse
Skovbrande, tørke, vandmangel og skadedyr i vinmarkerne går ofte hårdt ud over vinproducenterne i South Australia.
Myndighederne i den australske stat har derfor ifølge Decanter tænkt sig at ændre i statens alkohollov, så vinhuse, der på grund af naturens hærgen, har mistet hele deres druehøst, får en redningsplanke.
Som loven er nu, skal "en betydelig del" af vinen i blandingsvine stamme fra det vinhus, der sender vinene på markedet.
Lovændringerne vil gøre det muligt for de ramte vinhuse at søge dispensation fra denne regel, så de kan købe samtlige druer fra andre vinproducenter – eller købe vin og sætte deres egne etiketter på flaskerne.
Det vigtigste er, at vinhusenes produktion ikke ligger stille – at de fortsat har en indtjening og kan lønne deres ansatte, skønner myndighederne.
Man kan forestille sig, at initiativet falder i god jord hos South Australias 620 vinhuse, der tilsammen fremstiller 42% af al australsk vin.
.............................


    Granskning af champagnebobler
    - Jeg drikker kun champagne, når jeg er glad, og når jeg er ked af det. Nogle gange drikker jeg champagne, når jeg er alene. Når jeg har selskab, anser jeg drikken for obligatorisk. Jeg nyder den, når jeg ikke er sulten, og drikker den, når jeg er. Ellers rører jeg den aldrig – med mindre jeg er tørstig.
    Sådan har champagnehusejer Lily Bollinger engang sagt. Og man forstår hende godt. Champagne er en dejlig og liflig drik, og den har ry for at give en ganske særlig glad og opstemt fornemmelse.
    Nu har et hold franske forskere fra universitetet Reims Champagne-Ardenne nøje gransket boblerne i champagne og den lette sprudlende tåge, som de danner på vinens overflade i glasset.

    Et bombardement af aroma
    Forskerne, hvis resultater er offentliggjort i den nyeste udgave af det amerikanske videnskabelige tidsskrift "Proceedings of the National Academy of Sciences", har brugt massespektrometri – en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse – og de har fundet frem til, at boblerne på deres vej op gennem glasset indfanger de aromatiske molekyler med al deres duft af brød og frugt.
    Det medfører, at aromastofferne findes i en langt højere koncentration i boblerne end i resten af vinen.
    Når boblerne når overfladen, brister de, hvorved der udløses et rent aroma-bombardement mod næsen. Ud over at formidle den liflige duft, skulle bombardementet ifølge forskerne også være med til at give en opstemt fornemmelse.
    Forskningsresultaterne gælder selvsagt ikke kun for champagne, men for alle former for mousserende vin.

 ............................................................

34/10



....
En kamp mod vejrguderne
Storbritannien fremstiller stadig flere gode vine – ikke mindst når det gælder dem med bobler.
Alligevel er der ifølge Decanter en mangel på viden hos flere af vinproducenterne om, hvordan de skal håndtere det ustadige vejr og de særlige jordbundsforhold, som landet byder på.
Hvert år udklækkes adskillige nye britiske vinmagere fra landbrugsskolen Plumpton College i Sussex. En god del af dem ender som vinmagere i de oversøiske vinlande, men der er også stadig flere, som vælger at blive i Storbritannien og tage kampen op med udfordringerne.

Penge til britiske vinproducenter
Nu bliver der hjælp at hente for disse dejligt stædige vinproducenter.
Den britiske regering har – med støtte fra EU – givet Plumpton College en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 1,6 millioner pund (cirka 13 mio. kr.), som målrettet skal gå til efteruddannelse af britiske vinproducenter.
Man er allerede i gang med at udarbejde en kursusplan og vil desuden kunne tilbyde vinhusene at få specialister på besøg, der kan hjælpe med at løse specifikke problemer under vinifikationen.....................
......................



Gina Gallo.

    Ægteskab i vinens verden
    For en uge siden gav Gina Gallo sit ja til Jean-Charles Boisset.
    Begge har fået vinens verden ind med modermælken. Gina er barnebarn af Julio Gallo, der sammen med sin bror Ernest Gallo i 1933 grundlagde det nu så kendte vinhus i Californien, der bærer familiens efternavn. Gallo er i dag verdens næststørste vinfirma kun overhalet af Constellation. Og det er Gina Gallo, der har jobbet som vinhusets chefvinmager.

    Ingen ny vin
    Det ligeledes familieejede vinfirma Boisset, som Jean-Charles Boisset er præsident for, har, som vi skrev i uge 34, sin base i Bourgogne, men ejer også hele tyve vinhuse andre steder i Frankrig samt i blandt andet Californien og Canada – og er i disse år konstant på udkig efter flere.
    Om sammensmedningen af de to familier vil resultere i en ny Gallo-Boisset vin, er der ikke noget, der umiddelbart tyder på.
    Ifølge Decanter har Jean-Charles Boisset ytret, at det eneste projekt, han og Gina Gallo har slået sig sammen om, er et kærlighedsprojekt.

......................................................

>43


...........................................................


    < Tre billeder fra det nye vinmager-spil, Wine Tycoon.
............
Vinmager via computerspil
Et nyt computerspil giver enhver chancen for at lege vinmager, tjene penge på vinen og ende som en stenrig vinproducent.
Wine Tycoon hedder spillet, hvor spillerne kreerer deres egne vinhuse i Bordeaux, Bourgogne, Champagne eller et af de andre førende franske vindistrikter.
Som vinhusejer skal man tage sig af alt, hvad der har med vinfremstillingen at gøre – lige fra plantning af vinstokkene, beskæring og druehøst til gæring, fadlagring og tapning af vinen på flasker. Undervejs står man hele tiden over for en masse valgmuligheder, hvor de valg, man foretager, selvsagt er afgørende for det endelige resultat.
Spillerne kan i alt fremstille op til 50 vine af 40 forskellige druer. Med Wine Tycoon følger et vinleksikon med vinterminologi og forklaringer om druetyper og vindistrikter.
Det er firmaet Got Game, der står bag spillet, som i første omgang udelukkende kommer på de amerikanske forretningshylder. Vi hører gerne, når det kommer til Danmark.



    Vinen findes i Danmark
    I sidste uge spurgte vi læserne, om vinen Puerto Viejo med korketiketten kan fås i Danmark.
    Det kan den, skriver Henning Kvist Poulsen til os. Han har selv købt tre flasker hos Frøkjær Papir i Esbjerg, en forretning, der også handler med vin.
    Forretningen har dog fået vinen fra vinimportøren Haller Vine, som har to af vinhusets rødvine med korketiket i sit sortiment – en på Chiles nationaldrue, Carmenère og en på Cabernet Sauvignon.
    – Jamen, skriver en anden læser, Claus Skov Christensen, – ved nærmere granskning vil man kunne se, at etiketten på Puerto Viejo ikke er af kork, men af træfinér.
    Javel, ja, så ved vi det ...

..........



.................................................... .......................... . .........
.....................

...........
Vi skal i gang med en ny smagning på Den Stærke Side. Og denne gang gælder det madeira - både de søde, halvsøde og tørre. Importører er velkomne til at sende madeira - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje. Vi bringer de første anmeldelser i uge 42.
....... .......


    Bélvèdere sælger fra
    Som vi skrev i uge 31 sidste år, har det franske vin- og spiritusfirma Belvédère ondt i økonomien.
    Firmaet, der er en af verdens største vodka-producenter, skylder mindst 375 millioner euro (cirka 2,8 milliarder kr.) væk til en række kreditorer, og der er nu indgivet en konkursbegæring mod det..
    Den økonomiske nedtur skyldes frem for alt, at Bélvèdere i 2005 lånte en større sum penge for at kunne købe det franske likørfirma Marie Brizard.
    I et forsøg på at redde skærene vil Bélvèdere’s ejere sætte firmaets aktiviteter på slankekur, hvilket ifølge Just Drinks blandt andet indebærer, at Marie Brizard skal sælges fra igen. Og det skal ske, inden vi runder år 2011. Også det franske vinmærke Montcigale, som ligeledes ejes af Bélvèdere, står over for et salg. Efter sigende skulle prisen for likørfirmaet ligge på omkring 300 mio. euro (cirka 2,2 mia. kr.).

...... .......
...........,,.................................

33/09


...............................
..........
................... ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    Ingen nyheder i denne uge.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ......

36-39



........,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Anni Vestergaard (f. 1976) har altid været en rigtig "vin-pige". I hendes pure ungdom, hvor jævnaldrende drak øl og drinks, drak hun vin.
    Hun er egentlig uddannet væksthusgartner og produktionsleder, men efter endt uddannelse tog hun til Californien for at arbejde i et par år. Turen gik blandt andet til Napa Valley og Sonoma County, hvor hun havde venner, der arbejdede inden for vinindustrien.
    Da Anni Vestergaard kom tilbage til Danmark, fik hun arbejde på et gartneri, men blev snart efter tilbudt job som produktionsleder i julepakkeriet hos TSVinnovation – en vin- og ølimportør, der også byggede vinkældre og forhandlede vinskabe.
    Da julen var ovre, forblev hun i firmaet som salgskonsulent og nåede at arbejde der i fem år, før hun i 2007 fik tilbud om at købe vin- og ølafdelingen.
    Hun sprang til, og firmaet blev delt i to, Vintagekeeping og TSVinovation. Den dag i dag driver Anni Vestergaard sidstnævnte vinfirma, hvor man på hylderne finder en række kvalitetsvine fra Frankrig og Italien, som hun har eneforhandlingen af, samt vine fra Rumænien, Sydafrika, Californien, Chile og Australien.
    Halvdelen af vinsalget er B2B i form af innovative firmagaver – i 2008 havde Anni Vestergaard således travlt med at kreere 4500 personale- og kundegaver. En fjerdedel af vinene videresælges til andre vinforretninger, og derudover er der en del kunder i Horeca-sektoren samt en lille kundeskare af private vinelskere.
    Når Anni Vestergaard ikke har travlt med kurve, vin, delikatesser og bånd, gasser hun op for sin Honda-motorcykel CBR 600 F, renoverer sit gamle hus eller plejer gartnertalentet i sin dejlige urtehave.
    Adresse: Vestergade 110, 8850 Bjerringbro, tlf.: 87 25 05 00, fax: 87 25 05 01, e-mail: mail@tsv.as, www.tsv.as.

. ......... .. .. . ........... ..............................

08-07/09


.................. ........................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
........ ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ......
...............................

    .....................
    40 Man må gå ned i knæ, hvis man vil have vinmarken med på sit billede af slottet i Saumur i den franske Loire-dal (foto © Anker Tiedemann).
    .......
    ...............
............................................
.........................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
........
Smagningen af vinene fra Lungarotti


Torre di Giano, Lungarotti, Umbrien, Italien 2008
74 kr., Vine Ad Libitum
En ualmindelig dejlig hvidvin fremstillet på de lokale druer Trebbiano og Grechetto. Den dufter frisk og mineralsk, er fyldig, rig på frugt og med et strejf af citrus til slut. Prøv den til retter med kammuslinger. Prisen er yderst menneskevenlig.


Aurente Chardonnay, Lungarotti, Umbrien, Italien 2006
163 kr., Vine Ad Libitum
Der er lidt orangeskal over duften af denne skønne hvidvin, mens smagen er næsten cremet med god frugt og et elegant billede af Chardonnay-druen. Vinen bør ikke nydes alt for kold.


Rubesco Riserva Vigna Monticchio, Lungarotti, Umbrien, Italien 2003
220 kr., Vine Ad Libitum
Frugt, krydderier og læder mødes i duften af denne lækre rødvin. Smagen er tør og frisk, har en flot struktur og en lang eftersmag med tilpas eg og toner af blå druer.


San Giorgio, Lungarotti, Umbrien, Italien 2003
232 kr., Vine Ad Libitum
En stor vin – elegant og aromatisk – med masser af frugt, milde krydrede toner og et strejf af læder og tobak. På flasken ses Giorgio Lungarottis signatur, mens etiketten viser 1400-tals maleren Rafaels Sankt Georg og dragen.


Sagrantino, Lungarotti, Umbrien, Italien 2006
180 kr., Vine Ad Libitum
En dejlig rødvin, der dufter og smager af søde mandler, kirsebær, moden frugt og vanille. Det er en meget åben og let drikkelig vin med en god rygrad. Den vil være perfekt til efterårets vildtkød.


Giubilante, Lungarotti, Umbrien, Italien 2005
85 kr., Vine Ad Libitum
Der er solbær og lakrids i både duften og smagen af denne rødvin. Den har en god struktur, tilpas tørhed og en lang eftersmag.
.............


Hvidvin


Echeverria, Unwooded Chardonnay, Molina, Chile 2008
38,04 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Glimrende hvidvin med en vis fedme og en meget ren Chardonnay-smag med alle druens tropiske frugter. Den har spændte sener uden at være muskuløs, lød det fra smagepanelets filosofiske hjørne. Flasken har skruelåg.


Crasto, Vinho Branco, Quinta do Crasto, Douro, Portugal 2008
89 kr., Portugisisk Vinkælder
Frisk, fyldig og flot hvidvin fra portvinens dal. Vinen er i fin balance og glimrende til alle lettere retter.


José Pariente, Sauvignon Blanc, Rueda, Spanien 2008
80 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En usædvanlig dejlig vin med en kraftig duft og en frisk smag med toner af citrus.


Sandpiper CVS Languedoc, Frankrig 2007
59 kr., ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En hvidvin på de tre grønne druer, Chardonnay, Viognier og Sauvignon Blanc – derfor bogstaverne CVS på etiketten. Og det er en rigtig god drue-blanding. Det er en elegant vin med en fløjlsblød fylde, moden frugt og en dejlig friskhed, som stammer fra Sauvignon Blanc-druen. Et fund til prisen.


Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2007
89.95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En god, tør og fyldig hvidvin med masser af frugt, men med lidt for markant fadsmag.



Rødvin


Saint Daumary, l’Asphodèle, Pic Saint Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2006
169 kr., Rungsted Vinhandel
Vellavet og ret kraftig rødvin med fyldig, blød og harmonisk frugt. Meget anvendelig til mange retter.


l’Hortgrand, Montpeyroux, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
125 kr.; 115 kr. ved 12 flasker, Solarex
En kultiveret rødvin, syv år gammel, men stadig meget vital. En skøn og elegant vin, der åbner sig i munden med mange facetter. Vinen har bundfald og bør dekanteres.


Raka, Biography Shiraz, Klein Rivier, Sydafrika 2007
100 kr., Syd Afrika Vinimport
Kraftig, varm, fyldig og harmonisk rødvin med frugt, alkohol og flotte medaljer på flasken – medaljer, der må siges at være velfortjente.


Railroad Red, Graham Beck, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr.; i visse supermarkeder: 50 kr. ved 2 flasker, Strandgården
Flot rødvin, der viser tænder – på en god måde. Den har intens frugt og krydderi. Prisen er attraktiv – især når vinen er på tilbud. Flasken har skruelåg.


La Velona, Rosso di Montalcino, Italien 2006
125 kr., Vinslottet
Spændende rødvin med en flot duft og en ret usædvanlig smag – en blanding af tyttebær og tranebær, lød det fra smagepanelet. Måske rosmarin.


Semele, Ribera del Duero, Spanien 2006
119 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Semele var mor til Dionysos, også kaldet Bacchus, og denne rødvin, som er opkaldt efter hende, er da også ret guddommelig. Vinen har god, fyldig frugt og mundrensende tanniner. En glimrende madvin.


Mas des Faluzières, Gigondas, Frankrig 2005
79 kr., Vine.dk
Denne rødvin har 15% alkohol, men virker ikke spor sprittet. Tværtimod er den meget harmonisk med blød og lækker frugt, der gør "munden svanger med vellyst fin", som det lød fra et af smagepanelets medlemmer, der kan sin Drachmann. Prisen er mere end menneskevenlig.


Bric Paradiso, Tenuta Carretta, Roero Superiore, Italien 2003
59 kr.; i oktober: 44,25 kr., A Vinstouw
Til prisen en udmærket rødvin – især til den lave af de to priser. Den har en god duft af druen Nebbiolo og en venlig, lidt tør, frugtagtig smag med toner af ribs, kirsebær og lidt stikkelsbær. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.


Domaine de la Mordorée, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
Klubpris ved 6 flasker: 57,64 kr.; ikke-medlemmer: 79 kr., NordicWineClub.com
Saftig, fyldig og bred smag – en god og typisk Rhône-rødvin. Den er krydret og har en frisk frugtsyre.


Primo Estate, Merlesco, Merlot, McLaren Vale, Australien 2008
69 kr., Højelse Vinkælder
Let, blød og venlig rødvin, som mange vil kunne lide, og som er meget anvendelig til mange retter. Flasken har skruelåg.


Sierre Pie de Palo, Reserve, Malbec / Shiraz, Argentina 2008
69,95 kr.; i denne uge (uge 41): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Fyldig og saftig rødvin, der til den lave pris er glimrende som hverdagsvin.


Makana, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2008
49,95 kr., Amka
Rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en marmelade-agtig sødme og et bid i eftersmagen. Flasken har skruelåg.


Cantina Vignaioli, Barbera d’Alba, Italien 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 41): 46,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Der er frugt og syre (grape) i denne rødvin og et lille bid. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Skrigrød plasticprop.



Sød Vin


Pink, Romariz, Portvin, Portugal, uden årgang
89,95 kr. for 50 cl, ViniPortugal (kan blandt andet købes i Salling Supermarked i Århus og Aalborg)
En rosé portvin … det har vi vist aldrig før smagt. Den smager naturligvis som portvin, men måske med sit krydderi lidt efter Campari.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.