Nyheder for uge 32, 2015



Vinproducent og musiker Juan José Ledesma.

Sænker højtalere ned i fadene

Der findes vinproducenter rundt om i verden, der mener, at såvel vinstokkene som den endnu ikke færdige vin har godt af at lytte til musik.

Nogle sætter højtalere op i vinmarkerne og lader klassisk musik tone ud over vinstokkene i troen på, at det giver druer af optimal kvalitet. Andre spiller musik inde i fadkælderen, mens vinen ligger og modner på fade - som fx hos det berømte chilenske vinhus Montes i Colchagua Valley, hvor man mener, at stille munkemusik fra middelalderen gør vinene endnu bedre.
Og så er der Juan José Ledesma, der ligefrem sænker højtalerne ned i fadene fyldt med vin. Han ejer vinhuset Viñas Inéditas i det chilenske vindistrikt Bío-Bío.
Ledesma fremstiller to forskellige ”musik-rødvine”, en Cabernet Sauvignon og en Malbec - begge under navnet Terroir Sonoro. Malbec-vinen var den, vi nævnte i uge 31 - en vin, der laves på druer fra 140 år gamle vinstokke.

Skræddersyet musik til vinene


Juan José Ledesma, der også er musiker, eksperimenterer med i alt ti fade fyldt med de to forskellige vine. Og den musik, der bliver spillet gennem de små, vandtætte højtalere, er skræddersyet til de to vine af vinproducenten selv.
Til VinAvisen har han forklaret følgende om den omstændelige proces:
- Fadene med henholdsvis Malbec og Cabernet Sauvignon vibrerer i hver deres frekvens, og det er disse frekvenser, der har været med til at bestemme hoved-akkorden i musikken (en akkord består af flere toner, der klinger samtidigt, red.).
- De akkorder, jeg nåede frem til, forenede jeg med min fornemmelse af de to forskellige druer. Fx er der lidt sigøjner-ånd over Malbec-druen, der har en evne til at producere helt specielle vine i enhver jordtype og ethvert klima. Den udtrykker og bidrager til den lokale kultur - ligesom en sigøjner.
Med udgangspunkt i de akkorder, Ledesma havde fundet frem til, skabte han så - sammen med nogle andre musikere - musikstykkerne til de to vine. Til Malbec-vinen blev det til to forskellige stykker inspireret af sigøjnermusik.

Afholdt en test-smagning


Vi undrer os ikke, hvis nogle af vores læsere tænker, at det alt samme lyder lidt skørt. Og Juan José Ledesma har da også fået en hel del kollegaer til at trække på smilebåndet.
Men faktisk får projektet storstilet økonomisk støtte fra en særlig fond, der støtter udviklingsprojekter til gavn for landbruget i Chile. Og en test-smagning, som Ledesma udførte tidligere i år, tyder på, at hans eksperimenter på en eller anden måde påvirker vinen.
Vinproducenten lod et smagepanel bestående af fire professionelle vinbranchefolk og tolv almindelige forbrugere blindsmage de to forskellige Terroir Sonoro vine - samt to kontrolvine på de samme druer.
Samtlige druer til såvel ”musik-vinene” som til kontrolvinene var blevet høstet samme dag og behandlet på nøjagtig samme måde og modnet i ens fade - fremstillet af den samme bødker og af træ fra den samme skov.

”Musik-vinene” smagte anderledes


Deltagerne i smagepanelet fik først tre glas med Cabernet Sauvignon-vinen - hvoraf de to var fyldt med kontrolvin og det tredje med ”musik-vinen”. Opgaven var så at udpege den, der adskilte sig fra de andre. Dernæst gjaldt det Malbec-vinen.
I smagningen af Cabernet-vinen kunne femten ud af de seksten smagere udpege ”musik-vinen” - for Malbec-vinens vedkommende var det 88% af deltagerne, der gættede rigtigt.
Nogle af deltagerne mente, at ”musik-vinene” var mere afrundede og ikke så rå som kontrolvinene - ingen af vinene var endnu færdigmodnede. Andre kunne bare smage, at der var forskel uden at mene, at musikken gjorde vinen hverken bedre eller ringere.
Årgang 2013 af de to vine er nu på forretningshylderne - dog kun i Chile - og med i købet får man en cd med den musik, vinen har lyttet til.
”Musik-vinene” har deres egen hjemmeside (på spansk), og under rubrikken ”La musica” kan man høre de forskellige musikstykker. Prøv fx at lytte til den livlige ”Gipsy Malbec en La menor” - man vil næsten ønske, at man var en Malbec-vin …


En tegning fra 1763 viser, hvordan det gik for sig, når barne-geniet Mozart optrådte med sin far og søster. Publikum kunne med fordel have nydt et glas Pinot Noir til musikken.

Nyd Pinot Noir til Mozart

Mens nogle vinproducenter eksperimenterer med, hvordan musik påvirker vin og vinstokke, er der andre, der udfører forsøg med, hvordan musik påvirker den måde, vi opfatter en vins smag på.
Et eksempel er det forsøg, som den amerikanske vinmager Clark Smith udførte i 2007, hvor han lod et smagepanel smage 150 vine og lytte til hele 250 forskellige stykker musik.
Ved at sammensætte vin og musik på kryds og tværs fandt panelet frem til både gode og dårlige kombinationer - såvel for de enkelte vine som for vine på forskellige druer.
Med en rødvin på Cabernet Sauvignon i glasset ville det være sagen med noget heavy metal. Sexet musik samt Mozarts "Eine Kleine Nachtmusik" skulle derimod være fortræffelig sammen med Pinot Noir.
Det må være lidt af et problem for et ægtepar, der holder af to forskellige slags rødvin …

Verdens største vinmarksejer

Indtil for nylig var vinfirmaet Treasury Wine Estate, der har sin base i Australien, verdens største vinmarksejer. Men nu har firmaet solgt Asti Winery i Californien og dets 111 hektar vinmarker til den californiske vinproducent E&J Gallo - hvilket betyder, at Treasury i dag er degraderet til en andenplads.
Nu er det chilenske Concha y Toro, der med sine 10.750 hektar vinmarker - 80 hektar mere end Treasury - er indehaver af titlen som den største vinmarksejer.

Har stadig vokseværk


De fleste af Concha y Toros vinmarker befinder sig i hjemlandet Chile, men firmaet har også 450 hektar i Californien og 1000 hektar i Argentina. Og det fortsætter ifølge The Drinks Business med at tilplante og indkøbe mellem 200 og 300 hektar vinmarker hvert eneste år.
Når det gælder verdens største vinmærker, er det E&J Gallo, der har førertrøjen på med vinmærket Barefoot.
Her ligger Concha y Toro med vinmærket af samme navn på tredjepladsen med et salg på 170,4 millioner flasker på verdensplan i 2014 - hvilket var en fremgang på 7,6% i forhold til 2013.


Napoléons vin solgt

I 1815 tabte Napoléon slaget ved Waterloo og måttet flygte over hals og hoved. Han efterlod derfor sin karet et stykke fra slagmarken, og i den fandt de sejrende tyske tropper blandt andet en flaske vin.
Denne vin, der er fremstillet omkring 1810 og bærer Napoléons monogram, endte i den skotske baronet Michael Shaw Stewarts store samling af genstande, der har tilhørt den franske kejser.
For nylig blev en del af samlingen solgt på Christie’s auktioner i London, og her gik den legendariske flaske for et hammerslag på 25.000 pund (cirka 264.000 kr.) - hvilket var 5000 pund over den højeste vurdering.

En lok til 72.000 kr.


Om den vin, der er tilbage i den uåbnede flaske, kan drikkes, er ikke godt at vide - ligesom man ikke ved, om den er tør eller sød.
Man ved, at Napoléon holdt af sød vin - og ikke mindst af Vin de Constance fra den sydafrikanske vingård Constantia (i dag Klein Constantia). Denne søde vin forsødede hans tilværelse under eksilet på Sankt Helena.
Ud over flasken bød auktionen også på Napoléons kendte sorte ”to-kants hat” af bæverskind, der gik for 386.000 pund (cirka 4 millioner kr.), og en lok fra manken af kejserens yndlingshest, Marengo. Den indbragte 6875 pund (cirka 72.500 kr.).

Ildebrand i Bordeaux

I den forgangne uge har området omkring Bordeaux by været hærget af en ildebrand, som er blevet kaldt for en af de værste i Frankrig i de sidste fem år.
Ilden har ædt sig gennem 550 hektar pinjeskov, og bedst som brandfolkene mente, at have den under kontrol, satte en kraftig blæst med vindstød op til 50 kilometer i timen igen gang i flammerne.
I Pessac og Saint-Jean-d’Illac, to forstadsbyer til Bordeaux, blev adskillige indbyggere evakueret. Vinden og dermed ildebranden skiftede konstant retning, hvilket i høj grad besværliggjorde slukningsarbejdet for de i alt 500 brandfolk.

Ingen vinslotte i fare


De fleste af distriktets berømte vinmarker og slotte befinder sig øst og nord for Bordeaux, og da det var mod vest og syd, ilden hærgede, har de på intet tidspunkt været truet. Dog er der også flere vinslotte i området omkring Pessac - blandt andet det berømte Château Haut-Brion. Så vidt vi ved, er der dog ingen af disse vinslotte eller deres marker, der har lidt overlast.
En politiundersøgelse er sat i gang for at finde frem til årsagen bag den heftige ildebrand.

Skål i blå vin

Der er hvidvin, rødvin og rosé - og så er der blå vin, en nyskabelse fra en flok unge spanske entreprenører. Ingen af dem har erfaring med vinfremstilling, og vinen er derfor skabt i samarbejde med et par spanske vinhuse i appellationen Bierzo i regionen Castilla-Léon.

De første flasker er kommet på det spanske marked til en pris på 10 euro (cirka 75 kr.) stykket.
Og hvordan har vinen så fået sin klare, blå farve?
Vinen er skabt på en blanding af rød- og hvidvinsdruer, og farven er opnået ved at tilsætte naturlige blå farvepigmenter i form af indigo fra planten af samme navn samt antocyanin, som findes naturligt i saften hos flere forskellige planter. Derudover er vinen tilsat naturlige sødestoffer, så der er altså tale om en relativt sød vin med kun 11,5% alkohol.

To år undervejs


Det har taget to år at udvikle Gik, som er navnet på den blå vin, og udviklingsarbejdet er sket i samarbejde med forskere fra et universitet i Baskerlandet.
Vinen er målrettet unge forbrugere, og hvis den bliver en succes, er det det meningen at forskellige vinhuse i Spanien skal fremstille kommende årgange.
Hvem ved, måske kommer nyskabelsen en dag til Danmark, så vi kan byde vores gæster på et glas blå vin …

Kongres om den sunde vin

Gang på gang kommer forskere verden over med nye forskningsresultater, der understreger, at vin nydt i moderate mængder er godt for helbredet.

Nogle resultater viser også, at stoffet resveratrol, som især findes i rødvin, kan bruges i kampen mod en lang række sygdomme.
Forskningen inden for vin og helbred er så massiv og så udbredt, at der ligefrem bliver afholdt en tre dage lang kongres, Wine Health Congress, om emnet. Det sker d. 30. oktober i år, hvor læger og forskere fra hele verden mødes i den franske by Tours for at høre foredrag og diskutere vin og helbred fra enhver tænkelig vinkel.
Sammenhængen mellem vin og hjernens funktion, og hvordan vin kan ændre balancen mellem antioxidanter og betændelsestilstande er blot to af konferencens interessante emner.

Opdatering af det franske paradoks


Der vil også blive givet en opdatering på det såkaldte ”franske paradoks”. Og lad os lige repetere, hvad det er:
Franskmændene indtager via deres kost en stor mængde mættede fedtsyrer – noget der kan give hjerteproblemer af forskellig art. Alligevel er Frankrig et af de lande i Europa, der er mindst plaget af den slags sygdomme.
Det undrede ernæringsforskeren Serge Renaud, men han fandt svaret: Vin – når den bliver drukket i moderate mængder, hvilket de fleste franskmænd gør – nedsætter den fede mads skadelige virkninger. Ydermere reducerer antioxidanterne i vinen risikoen for diverse hjertesygdomme.
Undersøgelser i andre middelhavslande bestyrkede kun Serge Renauds teori.



Store mængder Cockburn's portvin ligger og modner på fade.

Cockburn's populære Ruby

I 1969 ramte en ny portvin, Cockburn’s Special Reserve, verdensmarkedet. Det var en Ruby - den billigste og mest udbredte type portvin.
Det var portvinshuset Harvey’s of Bristol - en del af Allied Breweries - der dengang ejede Cockburn's, som lancerede Ruby-portvinen som et supplement til den helt store sællert, den sødmefulde Harvey’s Bristol Cream Sherry.
Special Reserve blev en kæmpesucces og verdens nok mest berømte Ruby-portvin i 1970’erne og 80’erne. Salget lå dengang på mere end en million flasker årligt.

Ville ikke "erklære årgang"


I 1977 var druehøsten i Portugals Douro-dal, hvor portvinen fremstilles, i top, og portvinshusene havde derfor muligheden for at fremstille en fantastisk årgangsportvin.
Rigtig mange huse ”erklærede årgang”, som det hedder, når man officielt meddeler, at man vil fremstille en årgangs-portvin.
Hos Harvey’s of Bristol besluttede man imidlertid ikke at erklære årgang for Cockburn’s. Druerne var helt i top - men nu gik det lige så godt med salget af Special Reserve, så man valgte derfor at bruge druerne til sællerten i stedet for til en fornem årgangs-portvin.

Årgang 1977 frigives til salg


Dog var der ifølge Wine-Searcher nogle kloge medarbejdere hos vingården Canais, hvor Cockburn’s fremstilles, der tog nogle fade af vinen til side til en årgangs-portvin - og fik registreret årgangen hos portvinsinstituttet.
Siden 2010 har Symington Family Estates ejet Cockburn’s, og nu - med 38 års forsinkelse - kommer årgang 1977 på markedet. Dog er der ikke portvin til mere end 1400 flasker, der bliver fordelt mellem Europa, USA og Asien.
Frigivelsen af den gamle årgangs-portvin hænger sammen med 200 års jubilæet for grundlæggelsen af Cockburn’s.
Mon der kommer nogle flasker til Danmark? Vi hører gerne på info@vinavisen.dk.

Et par tilføjelser til Prosecco

I sidste uge fortalte vi, at navnet Prosecco stammer fra en lille italiensk by nær Trieste ved den slovenske grænse - hvorfra Glera (som Prosecco-druen nu hedder) menes at have sine rødder.
Det har fået en af vores trofaste læsere, Roar Lie, til at sende os en mail:
- Faktisk har en dna-analyse af druematerialet vist, at druen oprindelig kommer fra regionen Istria i Kroatien, hvor den hedder Teran Bijeli.
Roar Lie nævner også, at der ud over de kendte druer til Prosecco - der foruden Glera er Bianchetta Trevigiano, Perera og Verdiso - også må anvendes Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc og Pinot Gris.
Vi siger tak for inputtet. Kommentarer er altid velkomne på info@vinavisen.dk.
Den nye jubilæumsflaske fra Glenfarclas. Med hver flaske følger en kopi af købskontrakten med købssummen.

Med købssummen på etiketten

Et af Skotlands gamle whiskydestillerier, Glenfarclas, kan i år fejre sit 150 års jubilæum i familien Grants eje.
I dag er det femte og sjette generation, far og søn, John og George, der er bag roret, og de fejrer begivenheden med lanceringen af en ny whisky med navnet Glenfarclas-£511.19s.
Tallene angiver i pund og shilling det beløb, som forfader John Grant betalte for destilleriet d. 8. juni 1865. Det svarer i dagens valuta til cirka 5350 kr.
Lige siden dengang har der siddet en John eller George i direktørstolen. Så man behøver ikke at tænke særligt længe over, hvad næste generation skal hedde - med mindre, det bliver en pige ...

Familiens eget fad


Jubilæumswhiskyen hører til serien af Glenfarclas's såkaldte Family Cask - whisky, der tappes fra et enkelt fad, som indeholder whisky fra adskillige årtier. Også andre destillerier har sådanne "familie-fade whiskyer", men Glenfarclas er det eneste skotske destilleri, der har lanceret en Family Cask whisky hvert år siden 1954.
Herhjemme er det H.J. Hansen Vin, der forhandler Glenfarclas, men det har ikke været muligt at skaffe nogle af jubilæumsflaskerne til Danmark. De blev udsolgt på få timer.

Nyt fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra den danske vinbranche i denne uge.


Steen Bruun Rasmussen.

Vinbranchens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Steen Bruun Rasmussen (f. 1962) er student fra Holte Gymnasium. Efter et år med luft under vingerne som jagerpilot-elev i Flyvevåbnet tog han en uddannelse som civiløkonom på Handelshøjskolen i København.
Efter endt eksamen fik han job som produkt- og marketingchef hos Kai Dige Bach Media, men det var oplevelserne i den store vide verden, der trak. Så da virksomheden i 1991, med købet af rejsebureauet Gate Eleven, kastede sig over rejsebranchen, var Steen Bruun Rasmussen med i forreste linie.
Turen gik videre til Spies Rejser og jobbet som produktchef for Sports & Golfrejser – et job, som bragte ham jorden rundt flere gange.
I 1995 åbnede han, sammen med kollegaen Henrik Elmholdt og Brian Laudrup, sportsrejsebureauet Rejsegalleriet. Her stod han blandt andet for at arrangere grupperejser med vin og golf som tema. Og det var via disse utallige rejser til blandt andet Frankrig, Spanien, Italien, Sydafrika og USA, at Steen Bruun Rasmussen for alvor lærte vinens verden at kende – noget, der blev startskuddet til en ny karriere.
I 2001 blev han ansat hos Holte Vinlager, hvor han i dag står for markedsføringen af kædens 17 butikker. Derudover har han ansvaret for økonomifunktionen i Holte Vinlager Marketing.
Fritiden går blandt andet med fitnesstræning og udlandsrejser med hustruen Nadia.
Adresse: Holte Vinlager Marketing ApS, Lejrvej 7, 3500 Værløse, tlf.: 88 16 83 00, e-mail: steen@holtevinlager.dk, www.holtevinlager.dk.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvilken rolle spiller gæren?

Vinimportøren Erik N. Rasmussen skriver til os: For et par år siden gik vi i vinmarken på Sardinien sammen med vores producent. En af hans rødvine holdt 18% alkohol, og vi spurgte naturligvis: Tilsætter du ren alkohol?
Hans svar var, at denne specielle vin var lavet på druer, der blev høstet sent, og at den gærtype, han brugte, var beregnet til at ”holde ud” til 18%.
Der var naturligvis også ret stort sukkerindhold i de sent høstede druer.
Hvor meget betyder gærtypen for alkoholprocent og smag?
Svar: Nogle gærtyper kan, som du selv nævner, ”holde ud” til 18%, men ellers må vi tilstå, at vi ikke har ekspertise til et uddybende svar på dette punkt (hvis nogle af de dygtige, danske vinavlere kan bidrage, hører vi meget gerne ‒ skriv venligst til info@vinavisen.dk).
Med hensyn til vinens smag kan gærtypen have stor betydning. Fx lader man visse steder vinen lagre på bundfaldet af døde gærceller for at udvinde yderligere aromastoffer. I Frankrig siger man, at vinen lagrer ”sur lie” ‒ på bærmen.
Der er mange forskellige gærkulturer. Ikke to af dem er ens, og ifølge den danske vinmand Peter Vinding-Diers er den lokale gærkultur på den enkelte mark i høj grad afgørende for vinens smag.
Peter Vinding har således dyrket gærceller fra tre forskellige Bordeaux-slotte og ladet dem gære én og samme vinmost, og han konstaterede, at de tre hvidvine udviklede sig med hver deres personlighed.

Hvorfor kalder de vinene for Zinfandel?


Erik N. Rasmussen har endnu en ting på hjerte:
– Det irriterer mig, at italienerne er begyndt at kalde deres Primitivo-vine for Zinfandel. Hvorfor gør de det? De udvander jo deres eget potentiale/brand – selv om det er samme drue vi taler om. Lad dog Californien have Zinfandel for sig selv.
Der er ingen tvivl om, at de gør det, fordi det så er lettere at sælge vinen i USA. Sådan er det indimellem også med andre lande og druenavne. Fx ses det undertiden, at vinproducenter i Baden og Franken skriver det mere kendte navn for rødvinsdruen Spätburgunder på etiketten, nemlig Pinot Noir.


Ugens vinøse billede

Hanne og Svend Stysiek, der ejer firmaet Vin-Stysiek i Ringsted, har netop besøgt vinproducenten Corte Aleardi i Valpolicella, som leverer vine til ægteparrets forretning:
- Vingården fremstiller nogle dejlige Ripasso- og Amarone del Valpolicella vine, hvortil druerne bl.a. kommer fra denne vinmark, Bure Alto.
- Vinstokkene i marken er bundet op i et pergola-system, så druerne ikke får for meget sol. Når de er høstet, tørres de før presning, hvorfor der går hele ni kilo druer til en enkelt flaske Amarone.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Der er sikkert en del af jer, der snart skal på sommerferie til et af verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


336 Danske kunstnere nyder en bjesk til frokosten på P.S. Krøyers maleri fra 1883, udsnit, Skagen Museum (foto © Anker Tiedemann).

VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Arduini, Moscato, Spumante, Dolce, Italien, lav alkohol (7%) 59 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Granvino En billig boblevin. Sød er den. Den løber bare ned. Lidt som en sodavand. Ikke nogen stor oplevelse. Men som sagt: Meget billig (ved seks flasker).
Emanuel Masia, Il Conte Villa Prandone, Passerina, Vino Spumante, Extra Dry, Italien, 2014, lav alkohol (11,5%) 95 kr., Rexwine Der er årgang på denne boblevin på den lokale drue Passerina. Det plejer at være et varsel om kvalitet. Men her skuffer vinen lidt. Med sin markante syre kan den minde om citronsodavand.

Hvidvin

Alamos, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2014, lav alkohol (13%) 49,95 kr., Philipson Wine En udmærket hverdags-hvidvin med god fylde og frugt - og en hel del fad, som nogle måske vil finde i overkanten. Flasken har skruelåg.
Loxton, Salena Estate, Chardonnay, South Australia, Australien, 2014, lav alkohol (13%) 59,5 kr., Irma Denne hvidvin har en meget aromatisk duft og en frisk, let cremet og bred smag. På bagetiketten står der, at den smager af modne æbler og ... champignons. En usædvanlig smagsnote, men der er faktisk noget om det. Flasken har skruelåg.
La Boscana, Bodegas Costers del Sió, Costers del Segre, Spanien, 2014, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., ViniPortugal Denne hvidvin er lavet på druerne Viognier, Chardonnay og Muscat - en speciel blanding, men ret vellykket. Vinen er meget tør og velegnet til gerne lidt fede fiskeretter. Mindre som terrassevin.
Picollo Ernesto, Gavi, Italien, 2013, lav alkohol (12%) 89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr. flasken, Barrique Vin En frisk hvidvin med citrus i duften og en medium-fyldig smag med god frugt og en pæn portion syre, der er god til mad. Flasken har skruelåg.
Sileni Cellar Selection, Pinot Gris, Hawkes Bay, New Zealand, 2014, lav alkohol (12%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin En let hvidvin med duft af frisk græs. Smagen har fin frugt og er læskende, men også lidt tyndbenet. Prisen - også ved de 6 flasker - koster den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.
Vitatge Viehl de Lapeyre, Domaine Los Lapeyre, Jurançon Sec, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 145 kr., Compagniet En meget interessant hvidvin på økologisk dyrkede druer af sorterne Gros Manseng (60%), Petit Manseng (30%) og Courbu (10%). Den har en dejlig duft og en krydret smag med noter af ristet brød og vanille fra de tolv måneder på fad. Skænk den til alt godt fra havet, stegt fjerkræ eller nogle gode oste.
P.G.R., Yealands Estate, Awatere Valley, Marlborough, New Zealand, 2014, lav alkohol (13%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Holte Vinlager Navnet på denne hvidvin, P.G.R., står for druerne Pinot Gris, Gewurztraminer og Riesling. De tre druer arbejder fint sammen i en harmonisk og aromatisk vin med bred frugt og et lille bid til slut, der er godt til mad. Flasken er forsynet med et elegant skruelåg.

Rosévin

Carredueñas, Consejo Bodegas, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%) 69 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine I både duft og smag er der et strejf at kongen af Danmarks-bolsjer. Og i smagen er der en lille sødme, men også et bittert bid, der gør rosévinen fin til mad.
Cristia, Côtes de Provence, Frankrig, 2014, lav alkohol (12%) 69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En mild og elegant rosévin med sprøde frugtnoter og en lang og liflig eftersmag. Den er bestemt de 69 kr. værd og kan nydes, som den er en lun dag på terrassen eller til en god salat.
Azienda Pigano, Bardolino Chiaretto, Italien, 2013, lav alkohol (12%) 75 kr., HøjelseVinkælder Denne meget lækre rosévin kommer fra et lille distrikt ved Gardasøen. Den har en liflig, ret kraftig duft og en smag i fin balance. Dertil god krydring, tilpas syre og en lille, charmerende sødme.

Rødvin

Ca'Boscari, Salento IGT, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 39,95 kr., Amka Til prisen en aldeles glimrende rødvin med både bred og blød frugt og en sødme, som mange vil være glade for. Den femte stjerne får den for prisen.
Domaine Fontarèche, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%) 68 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center Okay rødvin, lige ud ad landevejen, god frugt, tilpas sødme, tilpas syre. Ikke et ondt ord om den. Udmærket som hverdags-vin.
Epicuro, Aglianico, Beneventano IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%) 79,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne En rigtig god italiener. Denne rødvin har en bred, frugtagtig smag med røde bær, pebrede noter, en lille sødme og frisk syre. En meget anvendelig rødvin til en rimelig pris (ved seks flasker).
Dried On the Vine, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., på tilbud i uge 32 (denne uge): 41,66 kr. ved 6 flasker, Kvickly Druerne til denne rødvin har fået lov til at hænge og tørre på vinstokkene, så sukker- og aromastofferne er blevet ekstra koncentreret. Og det har netop givet en meget koncentreret vin med en intens duft af mørke blommer og rosiner og en fyldig aromatisk smag med markante noter af chokolade og et lille alkoholbid til slut. Det er så afgjort en vin til mad - og gerne til sommerens grillmad. Den femte stjerne er for tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.
Suam, Col Dovìgo, Veneto, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En let krydret og fyldig rødvin fremstillet på 45% Merlot og 55% Cabernet Sauvignon. Og det er en perfekt forening af de to druer. Vinen har en lang eftersmag, der slutter med et strejf af anis. Nyd den til krydret lam eller en god oksebøf.
Borgo dei Vassalli, Cabernet Sauvignon, Friuli Isonzo, Italien, 2014, lav alkohol (12,5%) 99,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 79,95 kr. flasken, Skjold Burne Denne rødvin stammer fra appellationen Friuli Isonzo i Italiens nordøstligste region, Friuli-Venezia Giulia - der ellers er bedst kendt for sine glimrende hvidvine. Men rødvin kan de også lave, og det er en frisk, mild og saftig vin, der i stilen næsten kunne minde om en Pinot Noir. Det er i hvert fald ikke Cabernet Sauvignon, som man er vant til - men en meget forfriskende og elegant udgave af druen.
Frem, Scagliola, Barbera d'Asti, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr. flasken, Jysk Vin En dejlig rødvin, der dufter af kirsebær og aromatisk te og har en frisk bærsmag med en god syre til mad.
Sovrana, Batasiolo, Barbera, Alba, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%) 139,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne Denne rødvin er med sin syre og sit lille, bitre bid en udmærket madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Fabiano, Valpolicella Ripasso, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%) 169,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 119,75 kr. flasken, Skjold Burne En dejlig og meget aromatisk rødvin fremstillet delvist på tørrede druer. Der er modne blå blommer, krydrede noter og en lille fin sødme til slut. Eftersmagen varer ved og ved.
Rocca delle Macìe, Famiglia Zingarelli, Chianti Classico, Riserva, Italien, 2011, middel alkohol (14%) 209,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 149,75 kr., Skjold Burne En glimrende Chianti-rødvin - liflig duft og en smag med karakter, god, ren frugt, tilpas syre og lang eftersmag. En elegant sag!
Mammasanta, Montmajor, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 249,95 kr., pris ved 6 flaske: 149 kr., AndrupVin.dk Dette er en rødvin til alle dem, der gerne vil have en sød vin. Den har bred, blød og buttet frugt og en lækker sødme, men også en syre, der lever op til sødmen.
Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Classico, Italien, 2011, høj alkohol (15%) 259,75 kr., på tilbud indtil 20. september: 179,75 kr., Skjold Burne En umiskendelig Amarone med dyb frugt, mørke bær, kirsebær, rosinsødme og tilpas syre. Ingen spritkant. En lækker sag. Skænk den gerne let afkølet.
Perfection, Scheiblhofer, Shiraz, Burgenland, Østrig, 2012, middel alkohol (14%) 359 kr., pris ved 6 flasker: 323,10 kr. flasken, YouAndWine Østrig er bedst kendt for sine gode hvidvin og søde vine. Men denne rødvin er et klart bevis på, at østrigerne også kan fremstille fremragende rødvine. Indrømmet - over 300 kr. er mange penge for en flaske rødvin, men man får bestemt valuta for hver en krone. Vinen dufter intens af mørke kirsebær med et strejf af mørk chokolade og har en stor og fyldig smag med koncentreret frugt og krydrede noter. Eftersmagen er lang og blød - og kalder på et glas mere ... Den kan nydes som en ren meditiationsvin - eller til fx en krydret ret med lam.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen