Foto: CIVC.
Champagnehus planter vinmarker i England
I uge 45 nævnte vi, at mousserende vine fra to britiske vinhuse, Hambledon og Nyetimber, indtog henholdsvis første- og andenpladsen i en blindsmagning, hvor de var oppe mod fornemme champagner.
Og briterne har da også alle forudsætninger for at fremstille elegante bobler i det sydlige England, hvor de fleste af vinhusene ligger. Ligesom i Champagne er undergrunden kalkrig, og vejret mildt og tempereret.
Af samme årsag har man også med jævne mellemrum hørt om champagnehuse, der har undersøgt mulighederne for at opkøbe jord til plantning af vinmarker i Sydengland.
Nu har et champagnehus, Taittinger, for første gang taget det fulde skridt og har købt 69 hektar jord i Kent nær Canterbury med det formål at fremstille engelsk mousserende vin.
300.000 flasker årligt
På den nyerhvervede jord vil Taittinger opføre et vinhus med navnet Domaine Évremond, opkaldt efter Charles de Saint-Évremond. Han var en fransk 1600-tals soldat og forfatter, der levede det meste af sit liv i eksil i England og ligger begravet i Westminster Abbey. Dermed understreger navnet på det nye vinhus den fransk-engelske forbindelse.
I alt vil omkring 40 hektar af jorden blive tilplantet med de tre champagnedruer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, som årligt vil blive forvandlet til cirka 300.000 flasker mousserende vin.
Men det med flaskerne ligger et godt stykke ude i fremtiden. På jorden breder der sig nemlig en større frugtplantage, der først skal ryddes, før plantningen af vinstokke kan begynde.
Flere champagnehuse vil følge efter
Ifølge vinproducentforeningen English Wine Producers vil arealet af vinmarker på engelsk jord blive fordoblet i løbet af de næste syv år. Og man regner med, at Taittinger blot er det første af flere champagnehuse, der vil investere i britisk vinmarksjord.
Ud over et terroir, der minder om Champagnes, så lokker de langt billigere jordpriser også champagneproducenterne.
Prisen for en uplantet hektar jord i Kent ligger på cirka 15.000 pund (cirka 155.000 kr.) - og lidt mere, hvis den er tilplantet. Men det er under alle omstændigheder meget langt fra den 1 mio. euro (cirka 7,5 mio. kr.), som en hektar vinmark i Champagne let sniger sig op på.
Derudover er det bestemt heller ikke nemt for et champagnehus at ekspandere inden for Champagne-appellationens grænser, med mindre det får mulighed for at opkøbe et andet champagnehus.
Masser af vinflasker knust under cement
417 flasker vin blev i sidste uge smidt op i en container, hvorefter en stor rund cementblok knuste dem til pulver. Al vinen løb samtidig ud af et hul i containeren og ned i en stor jordbunke.
På flaskernes etiketter stod der navne på berømte Bordeaux-slotte og vinhuse i Bourgogne - Château Latour, Château Margaux, Domaine de la Romanée-Conti osv. - og årgange fra store og mindeværdige vinår.
Skilte bukkene fra fårene
Men bare rolig - ikke en dråbe af al vinen var ægte. De flasker, der blev knust, stammede fra de i alt 5128 vine, som myndighederne i sin tid konfiskerede i storsvindleren Rudy Kurniawans hjem i Los Angeles.
Specialister i vinsvindel har brugt måneder på at gennemgå alle vinene og skille bukkene fra fårene. De 4711 fornemme ægte vine er myndighederne i færd med at sælge på en onlineauktion, og de penge, de indbringer, vil gå til ofrene for Kurniawans svindel.
Vinen bliver til kompost
De vine, der blev knust, var mindre lødig vin, som Kurniawan havde tappet på flasker med fornemme etiketter.
Hverken den falske vin eller glasflaskerne går til spilde. Den jordbunke, som opslugte al vinen, der løb ud af containeren, vil blive brugt som kompost. Vin er jo fuld af næringsstoffer.
Og det knuste glas bliver forvandlet til dekorationsglas til hjem og have.
Ved at
klikke her kan man se et lille tv-indslag om knusningen af de mange flasker.
Læg mærke til, at "etiketten" på flasken er skrevet med kridt. En meget gammel tradition på Madeira.
En madeira årgang 1715
Madeira er ikke det, man møder mest af på denne verdens vinauktioner. Det er heller ikke vine, der indbringer voldsomt høje hammerslag. Dog, hvis madeira-vinen er gammel og sjælden nok, kan buddene godt tage himmelflugten.
Det skete, da Christie’s i New York i starten af december havde sat adskillige meget gamle madeiraer til salg - heriblandt en flaske, som menes at være den ældste daterede madeira i verden.
Det drejede sig om en flaske Terrantez 1715, og den indbragte da også auktionens højeste hammerslag, 20.000 dollars (cirka 136.000 kr.), hvilket var 5000 dollars (cirka 34.000 kr.) mere end højeste vurderingen.
Terrantez, en næsten uddød drue
At flasken blev budt så højt op skyldtes ikke kun alderen, men også at den havde ligget 50 år på fad, før den blev tappet på flaske. Og så er der hvidvinsdruen Terrantez, som vinen er lavet på, og som er lidt af en sjældenhed.
De fire vigtigste madeira-druer er (fra tør til sød): Sercial, Verdelho, Bual og Malvasia. Engang var Terrantez udbredt på Madeira - i dag er druen stort set uddød bortset fra nogle mindre beplantninger i øens Minho-provins.
Terrantez er også kendt under en række andre navne, heriblandt Cascal, Murrao og Pe de Perdiz.
Dansk forskning i alkohol og Alzheimers
Det er et faktum, at et overdrevent forbrug af alkohol i det lange løb skader hjernecellerne. Men en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at et moderat alkoholforbrug faktisk kan gavne patienter, der endnu er på et mildt stadie af demenssygdommen Alzheimers.
Forskerne fik ved hjælp fra pårørende kortlagt alkoholforbruget hos 321 Alzheimerpatienter, der stadig boede hjemme.
8% af deltagerne var afholdsfolk, 71% drak vin og anden alkohol med jævne mellemrum, 17% drak to til tre genstande dagligt, mens de sidste 4% drak mere end tre genstande om dagen. For vins vedkommende svarer en genstand til 12 cl - altså et almindeligt glas.
Et par glas om dagen
Det viste sig, at de patienter, der nød mellem to og tre glas vin eller andre genstande dagligt, havde hele 77% lavere risiko for at dø af Alzheimers i de tre år, forsøget varede.
For afholdsfolkene, dem, der drak mindre alkohol og dem, der drak mere end tre genstande om dagen, var der ingen betydelige ændringer.
Der er ingen mirakelkur mod Alzheimers, der er en uhelbredelig og dødelig sygdom, men noget tyder således på, at et par glas vin om dagen kan have en livsforlængende virkning.
Man kan læse hele undersøgelsen ved at
klikke her.
Ud over de mange bemandede stande på Millésime Bio er der også et langt "tag-selv-bord" med økologiske og biodynamiske vine.
Øko-vinenes store branchemesse
Fra d. 25. til 27. januar afholdes der en stor branchemesse i Montpellier Exhibition Centre med vine fra Frankrig, Tyskland, Østrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Bulgarien, Slovenien, Schweiz, Ungarn, Chile, Argentina og New Zealand.
Der er hvide, røde, mousserende og søde vine. Eneste fællesnævner er, at samtlige vine er økologiske - og flere af dem også biodynamiske.
Messen Millésime Bio har været afholdt i Montpellier i Sydfrankrig hvert år lige siden 1993 og er i dag verdens største messe for økovine - et rent Mekka for den, der er på jagt efter økologiske vine til forretningshylderne eller vinkortet i restauranten.
Smag på medalje-vinene
Til 2016-udgaven har der på nuværende tidspunkt tilmeldt sig 880 udstillere - 80 mere end sidste år. Og år for år er der også kommet flere besøgende. Sidste år blev messen besøgt af 4800 sommelierer, vinhandlere, importører, vinskribenter osv. fra hele verden. Det var en stigning i antallet af gæster på 13% i forhold til 2014.
I starten af januar afholder arrangøren af messen, Sudvinbio, en konkurrence for økologiske vine fra hele verden. Challenge Millésime Bio hedder den, og i 2015 var der 1250 tilmeldte vine, som blev bedømt af et større dommerpanel. De vine, der bliver tildelt medaljer, vil kunne smages på messen.
Kataloget over udstillere til Millésime Bio er nu offentliggjort
online. Man kan også stadig nå at tilmelde sig som gæst til messen ved at
klikke her.
Der er kun plads til at modne meget små portioner vin ad gangen i det lille fad ...
Mini-fad modner vin og spiritus
Tænk at kunne købe en flaske klar spiritus eller en ung rå vin og så i løbet af kort tid forvandle spiritussen til whisky og vinen til en moden og afrundet vin.
Det er, hvad Mini Whiskey Barrel lover, man kan. Det er amerikanske Kyle Brown, der har fået ideen til det lille specialkonstruerede fad, der leveres som samlesæt. Når man har samlet fadet stav for stav, skal det fyldes med vand, så træets porer udvider sig, hvorefter fadet er klar til at få påført spiritus eller vin.
Også modning af cocktails
Efter en til to uger kan man hælde den ravgyldne whisky i glasset - vinen har kun behov for mellem tre til fem dage, så er den blevet rund og blød. Selv cocktails kan komme til at smage bedre efter en tur i tønden, og her skal der bare et par timers ”modning” til … Det lyder næsten for godt til at være sandt.
Mini Whiskey Barrel er stadig på Kickstarter-stadiet, men der er allerede rejst tilstrækkeligt med penge til en mindre produktion. Man kan læse mere om projektet og se en lille film om, hvordan fadet samles og bruges, ved at
klikke her.
Undersøgelsen er offentliggjort på en meget pædagogisk og overskuelig måde.
Gallos store undersøgelse
USAs største vinproducent, E.&J. Gallo Winery, har i en større undersøgelse, Gallo Consumer Wine Trends, taget pulsen på de amerikanske vindrikkere. Undersøgelsen, der omfatter i alt 1000 voksne amerikanere i alderen 21 til 64 år, byder på mange interessante oplysninger - hvoraf vi bringer et udpluk nedenfor. Hele undersøgelsen kan ses ved at
klikke her - hvor man også kan sammenligne resultaterne med sidste års udgave af Gallo Consumer Wine Trends.
Frygter at udtale vinnavnet forkert
* De amerikanske vindrikkere er yderst loyale over for de vinmærker, de kender. I gennemsnit holder de sig til de samme 3,2 mærker.
* Tre ting kan få en vindrikker til at prøve en ny vin:
1. Anbefaling fra en ven, et familiemedlem eller en kollega (95 %).
2., Anbefaling fra en tjener (86%) og
3. Gode råd i den lokale vinforretning (82%).
* Adspurgt om, hvad de frygtede mest i forbindelse med køb af vin, ytrede
42% "at udtale vinnavne forkert", mens 26% var mest bange for at blive ringeagtet for deres vinvalg. 28% frygtede mest at blive spurgt om at smage på vinen af en tjener på en restaurant. Og så var der 27%, der helst ville undgå af tale om vin med andre.
* 1 ud af 5 af de adspurgte havde drukket dåsevin, og mere end en fjerdedel var åbne over for at prøve vin i den alternative emballage.
En cocktail i Rolls Roycen
Siden den første Rolls Royce så dagens lys i 1907, har bilmærket været forbundet med den ypperste luksus. Og selvfølgelig er der gennem tiderne blevet fremstillet en masse luksus-tilbehør til bilen - heriblandt cigarindsats, smykkeholder, indsats til champagneglas osv.
Nu har bilfabrikanten lanceret en ”picnickurv” indeholdende alt, hvad der er brug for, når bilejeren pludselig under køreturen får lyst til at kreere cocktails til medpassagererne.
”kurven”, der er udskåret i amerikansk valnød, er skabt til Rolls Royce-bilernes bagagerum. Og indholdet omfatter håndlavede cocktailglas med kanter af platin, karafler, shaker, isspand, si, kniv, skærebræt og et par tallerkener - hvis nu bilejeren ønsker at lade cocktailen ledsage af kanapéer. Selvfølgelig er der også en bog med cocktailopskrifter.
Picnickurv til 270.000 kr.
Bilfabrikanten lover, at der kun vil blive fremstillet femten af disse luksus-kurve - så ejeren kan føle sig nogenlunde sikker på, at naboen ikke har en magen til.
Man kan bestille kurven hos en af verdens 130 Rolls Royce forhandlere, og en del af indholdet kan skræddersyes til hver enkelt bestiller.
Prisen for en kurv svarer til 270.000 kr. - men det er jo bare et greb i lommen, hvis man har råd til en Rolls Royce, der på danske nummerplader koster 6 millioner kr.
Stauning Whiskys tappeafdeling, hvor etiketterne sættes på i hånden.
100 mio. kr. til dansk destilleri
I 2012 lancerede det lille vestjyske destilleri Stauning Whisky sine to første whiskyer - Traditional 1st Edition og den røgede Peated 1st Edition. Begge scorede høje point i den berømte whiskyguide Whisky Bible 2013. Og den røgede whisky opnåede hele 94 point - noget, der kun gives til de whiskyer, som forfatteren af guiden, Jim Murray, kalder for ”Superstar whiskies that give us all a reason to live”.
Siden da har Stauning Whisky høstet adskillige udmærkelser, og de 15.000 liter whisky, som destilleriet har fremstillet årligt, bliver ofte udsolgt på kun få timer.
Nu har det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo, der ejer store skotske single malt-destillerier som Talisker og Lagavulin, investeret hele 100 millioner kr. i det danske destilleri.
Øger produktionen 50 gange
Stauning Whisky er grundlagt af ni gode venner, hvoraf de fire er ingeniører og de fem andre læge, slagter, pilot, kok og lærer. Fællesnævneren er en brændende glæde for whisky.
De ni venner har beholdt aktiemajoriteten, idet Diageo har erhvervet 40% af aktierne. Og vennerne lover, at Stauning Whisky fortsat vil blive fremstillet på danske råvarer, og at destilleriet ikke holder flyttedag - det bliver liggende i byen Stauning tæt ved Ringkøbing Fjord.
Med den store pose guld fra Diageo bliver det nu muligt at opføre et 3000 kvadratmeter stort, nyt destilleri og fremstille 50 gange mere whisky om året - hvilket bliver absolut nødvendigt, når whiskyen nu skal distribueres ud til hele verden.
Det bliver også muligt at øge antallet af ansatte, som i øjeblikket tæller fem mand.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyt fra den danske vinbranche
* Compagniet i Solrød Strand har optaget importen af de biodynamiske vine fra Domaine Jean-Louis & Fabienne Mann i Eguisheim, Alsace.
Thomas Riis.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Thomas Riis (f. 1974) blev uddannet som kok fra Stena Hotel i Frederikshavn i 1995. Siden da har han arbejdet som kok, souschef og gastronomisk chef for en lang række restauranter i det nordjyske - heriblandt Restaurant Bacchus i Frederikshavn, Hotel Scheelsminde i Aalborg, restaurant Pakhuset i Skagen og den tyske restaurant Wendekreis i Bayern.
Han har også været chef for kantinerne på Aalborg Universitet og restauratør af de to Skagens-restauranter Hyttefadet og Hotel Sønderstrand. I dag driver han restauranterne i Skallerup Seaside Resort på ottende år.
Han har gennem årene vundet adskillige udmærkelser, har været en del af det danske kokkelandshold og sensor ved eksamen for kokkelever - og desuden medlem af Gordon bleu du Saint esprit ordenen.
I 2011 blev Thomas Riis udlært som tjener med fem gange topkarakteren 12. Hans stigende interesse for vin udmøntede sig i en sommelieruddannelse hos Vinakademiet i Valby og dernæst et medlemskab af Dansk Sommelier Forening.
Gennem sin lange karriere og på utallige vinrejser har han fået gode kontakter i vinens verden. Og i 2015 slog han dørene op for sit eget lille online-vinfirma, Riisvin.dk, der sælger vine fra håndplukkede kvalitetsproducenter rundt om i verden. I porteføljen er bla. Årets vinhus i Østrig 2013, Weingut Setzer, og vinhuset Dominio del Aguila, som netop har fået udråbt deres Reserva 2011 til den bedste Ribera Del Duero vin overhovedet af Guia Penin (den Spanske vinguide).
Ud over salget af vin tilbyder Thomas Riis også afholdelse af vinsmagninger af forskellige art samt konsulentydelser som fx gennemgang og fornyelse af vinkort.
Thomas er gift med Karen og har børnene Rasmus på 7 og Ida på 4 år. Vin og arbejde fylder stort set alle vågne timer, men lidt friluftsliv via FDF (Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund) bliver der også plads til.
Adresse: Riisvin.dk, Eratosvej 30, 9990 Skagen, tlf.: 22 63 02 46, e-mail:
info@riisvin.dk,
http://riisvin.dk.
355
Vulkanen Etna hæver sig truende over vingården Terre Nere (Sorte jord) på Sicilien (foto © Marco Ciancio).
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 28 vine og en snaps. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen