Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Daniel Daou, der stammer fra Libanon, og som i dag fremstiller ikoniske rødvine på Cabernet-druen i californiske Paso Robles. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Daniel Daou (f. 1965) er en anerkendt vinproducent, som blandt andet har en god del af æren for, at Cabernet Sauvignon og andre klassiske Bordeaux-druer i dag er udbredt i det californiske Paso Robles.
Han blev født ind i en libanesisk familie, hvor hans far ejede et af Libanons største møbelfirmaer. Sammen med sine tre søskende voksede han op i Beirut, hvor det fredelige hverdagsliv sluttede brat med starten af borgerkrigen i 1973. Den allerførste raket, som blev affyret, ramte familien Daous hus, og sårede Daniel og hans bror, Georges.
To år senere, da borgerkrigen for alvor rasede, forlod familien alt, hvad den ejede og immigrerede til Frankrig. Her – i det sydfranske Cannes, der lå omgivet af vinmarker – startede den meget unge Daniel Daous drøm om at blive vinproducent.
I 1980’er flyttede han med Georges til San Diego i USA, hvor de begge læste til ingeniør. Sammen grundlagde de et computerfirma – og sideløbende dyrkede Daniel Daou sin store passion for vin. Han læste enhver bog, han kunne opdrive, om vinfremstilling og lavede også vin i sin garage på Cabernet-druer fra en enkelt hektar vinmark.
I 1998 solgte brødrene deres firma – og købte i 2007 en vingård i Adelaida distriktet i Paso Robles, hvor Daniel Daou havde et mål om at fremstille ”en af verdens bedste vine”.
Han var bidt af Cabernet-druen – og de andre druer, han kendte fra Bordeaux. Og det område, hvor vingården lå, havde den samme kalkholdige jord som i Saint-Émilion.
På områdets stejle skråninger plantede han Cabernet-kloner fra Bordeaux og Napa, som jo er berømt for sine enkeltdrue-vine på druen. Derudover plantede han flere andre Bordeaux-druer. Og han var dermed blandt de første til at indføre disse druer i Paso Robles, hvor der dengang stort set kun blev dyrket Zinfandel og Rhône-druer. I dag er 57% af Paso Robles tilplantet med Bordeaux-druer.
DAOU Family Estates’ rødvine – såvel udelukkende på Cabernet som på en Bordeaux-blanding – blev fra første færd rost til skyerne af internationale anmeldere, hvilket i høj grad har været med til at sætte Paso Robles på det vinøse verdenskort.
Daniel Daou er en detaljernes mand. Han får fx fremstillet særlige fade af det sjældne Rosé Bois egetræ, der har en fin rosa farve, og så har han – efter at have dyrket flere hundrede naturlige, lokale vildtgærsporer – isoleret en gærtype, som er den bedste, hvis man vil have farveintense rødvine med lagringspotentiale. I dag anvendes denne gær i 30 forskellige lande på verdensplan.
Daniel Daou har også grundlagt Paso Robles CAB Collective, en græsrodsforening af vinproducenter, der tror på – og forsøger at markedsføre – at Paso Robles kan fremstille nogle af verdens bedste vine.
I 2023 købte han sammen med Georges endnu en vingård - denne gang i Val d’Orcia i Toscana.
Privat har han tre døtre, Katherine, Lizzy og Anna Gabrielle, som alle er involveret i familiens vinhus.
Adresse: DAOU Family Estates, 2777 Hidden Mountain Rd, Paso Robles, CA 93446, USA,
www.daouvineyards.com.