Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08. 2013



Nyheder i uge 8, 2013







Advarsler på vinflasker
På cigaretpakker kan man som bekendt se diverse advarsler mod rygning i såvel ord som billeder.
Det har uden tvivl haft en positiv effekt i form af færre rygere. Der er jo ikke et eneste godt ord at give røgen med på vejen, når det gælder folks helbred.
I Australien har en række anti-alkoholforeninger - heriblandt den store forening National Alliance for Action Against Alcohol - ladet sig inspirere af cigaretpakkerne. De ønsker nu, at både øl, spiritus og vinflasker bliver forsynede med lignende iøjnefaldende advarsler på både for- og bagetiketter.
Uansvarligt drikkeri kan jo medføre alt fra leverskader til blindhed og fysisk vold. Og det skal der advares imod med både ord og billeder, mener altså den australske anti-alkohol lobby.
Hvilke billeder de forestiller sig, melder historien ikke noget om.

Vi bliver til grin
Anti-alkohol foreningerne har sammen fremsendt et forslag til den australske regering. Forslaget skulle ifølge avisen Adelaide Now blandt andet gå ud på at lade advarslerne dække op mod en fjerdedel af flaskernes for-etiketter.
Selvfølgelig er alt dette ikke foregået uden protest fra den australske vinindustri. Den er allerede frivilligt gået med til, at vinflaskerne skal forsynes med en advarsel om, at gravide ikke bør drikke vin, ligesom der linkes til organisationen DrinkWise’s hjemmeside, hvor man kan læse om, hvad et forsvarligt vinforbrug går ud på.
Men den type advarsler, som anti-alkohol foreningerne foreslår, mener man er helt hen i vejret. Som det lyder fra formanden af Winemakers Federation of Australia, vil australsk vinindustri blive helt til grin internationalt med den form for advarsler.

Hvad med forskningen
Her på VinAvisen mener vi også, det lyder temmelig urimeligt. Selvfølgelig er det skadeligt med et for stort alkoholforbrug gennem mange år. Men i modsætning til cigaretter er der jo adskilligt godt at sige om vin, når det gælder helbredet.
Gang på gang har forskere bevist, at forskellige stoffer i vin - og især i rødvin - har en gavnlig effekt i kampen mod diverse sygdomme. Og længerevarende undersøgelser med forsøgspersoner har vist, at et dagligt moderat forbrug af vin kan have en livsforlængende effekt.
Tænk, hvis denne verdens vinproducenter en dag fik lov til at lade nogle af disse resultater brede sig på etiketterne …




Foto: Consejo Regulador del Cava.

Torres vil lave cava
Spaniens største vinhus, Torres, har sin base i Penedès, men fremstiller også vin i Californien, Chile og Kina. Og bodegaen er kendt for løbende at overraske med nye initiativer.
Selv om Penedès er cava’ens højborg, har Torres hidtil afvist enhver tanke om at begynde at fremstille mousserende vin. Men nu har direktør Miguel Torres Maczassek meddelt, at bodegaen vil begynde at lave cava, og at den første årgang vil komme på markedet til næste år - eller senest i 2015.
Der er ingen tvivl om, at Torres, der gør alt i stort format, kommer til at konkurrere med de helt store cava-producenter, hvilket vil sige Freixenet og Codorníu.
Fra Torres lyder det ifølge Vivino, at bodegaen frem for alt vil satse på en afsætning af cava til Asien og Sydamerika.




.




Philippe Starck med lidt af sit design. Man kan se mere på hans hjemmeside.

Philippe Starck ombygger vinslot
Bordeaux-slottet Château Les Carmes Haut-Brion i Pessac-Léognan har udvidet sit vinmarkareal betydeligt - og er derfor nødt til at bygge et stort nyt og mere rummeligt vineri og en større fadkælder. Og når nu slottet er i gang, bliver også receptionsområdet ved indgangen fornyet.
Det bliver den berømte franske designer Philippe Starck, der skal stå for fornyelserne. Han har allerede sat sit fingeraftryk på Bordeaux by med en ny bycykel og et hotel, Mama Shelter, der åbner senere i år.

Et iøjnefaldende nybyggeri
Der er ingen tvivl om, at det nye byggeri hos Château Les Carmes Haut-Brion vil vække opsigt. Starck er kendt for sine iøjnefaldende interiører, møbler og køkkenting, der ofte deler verden i to: dem, der er vilde med hans farver og former, og dem, der ryster på hovedet.
Der er heller ingen tvivl om, at slottets ejer, ejendomsfirmaet Groupe Pichet, kommer til at betale kassen for ombygningen. Men det har det pengestærke firma sikkert også råd til.
For to år siden købte firmaet Château Les Carmes Haut-Brion med vinmarker for det, der svarer til 134 millioner kr. - eller cirka 28 mio. kr. pr. hektar. Det er det højeste beløb, der nogensinde er givet pr. hektar vinmark i Bordeaux.

Et navn, der klinger bekendt
Château Les Carmes Haut-Brion blev opført i 1800-tallet, og hvis navnet Haut-Brion lyder bekendt, er det ikke så mærkeligt.
Tæt ved ligger nemlig et af Bordeauxs berømteste vinslotte, Château Haut-Brion, og de to slotte har da også i tidernes morgen haft samme ejer, grev Jean de Pontac.
I 1584 var greven, der ejede Château Haut-Brion, fyldt 101 år. Og han besluttede sig for at gøre en god og religiøs gerning for at sikre sit fremtidige liv i Himlen. Han skænkede derfor en vandmølle omgivet af græsmarker til munkeordenen Carmes de Notre-Dame.
Området forblev i munkenes eje i 200 år og blev kendt som Les Carmes Haut-Brion. Siden hen kom det i den franske stats eje. Men i begyndelsen af 1800-tallet blev området købt af familien Chantecaille-Furt, der opførte slottet - og ejede det i flere generationer, lige indtil det blev solgt til Groupe Pichet.


Et mysterium
Chapel Hill Wines, Lakebreeze Wines, Tapestry Wines og ni andre førende vinhuse i det australske vindistrikt McLaren Vale sendte for nylig deres topvine af sted til et depot i Sydney i New South Wales. Herfra skulle vinene fragtes videre til en række aftagerlande.
En konvoj af lastbiler med de i alt 62.000 flasker vin kørte af sted på den mere end 1000 km lange tur fra South Australia, hvor McLaren Vale ligger, til depotet. Men et eller andet er ifølge The Australian gået gruelig galt. Lastbilerne blev alle fundet tomme fire kilometer fra bestemmelsesstedet.
Der er tale om vine til en samlet værdi af 500.000 AUD (cirka 2,9 mio. kr.), der er forsvundet som dug for Solen.
Nu undersøger politiet, om tyveriet kan have forbindelse til transportfirmaet Wettenhalls Express Transport Group, der transporterede vinene, ejer depotet - og gik konkurs, mens lastbilerne var undervejs.







Pontet-Canet er træt af eg
Vinene fra 5. Cru slottet Château Pontet-Canet i Médoc bliver rost af vinanmeldere verden over. Men ejeren af slottet, Alfred Tesseron, mener, at vinen kan blive endnu bedre. Han har til The Drinks Business udtalt, at han er træt af al den eg i vinen, som modningen på fade afføder.
Derfor har han sammen med slottets tekniske direktør, Jean-Michel Comme, besluttet, at modningen skal ske på amforaer - en krukke-type med spids bund, hvis oprindelse går tilbage til oldtidens Grækenland.
Vinslottes amforaer, der er lavet af beton, afgiver en mere neutral aroma til vinen end egetræsfadene og lader dermed frugten træde i front.

Aldrig før set i Bordeaux
Man har eksperimenteret med forskellige størrelser og former af amforaer, før valget faldt på amforaer, der kan indeholde 900 liter vin. I første omgang har man valgt at modne 15% af slottets rødvin årgang 2012 i de udvalgte krukker. Det er således første gang, at et Bordeaux-slot modner sine vine i amforaer, og på verdensplan er det også stadig kun et mindre antal vinproducenter, der benytter sig af metoden.
Pontet-Canet er med sine 81 hektar vinmarker og en årlig produktion på omkring 250.000 flasker vin blandt Médocs største klassificerede vinslotte. Og slottet er kendt for at gå i front med nye tiltag. Det var således det første Cru-slot i Bordeaux, der lagde om til biodynamisk vindyrkning, og blandt de første slotte, der gik over til at anvende ægte hestekræfter i vinmarkerne. I øjeblikket sørger slottets fem heste for, at 40% af vinmarkerne bliver pløjet.




Foto: CIVC.

Champagne satser på eksporten
Sidste år blev der på verdensplan solgt champagne for 4,37 milliarder euro (cirka 32,6 mia. kr.).
Det er faktisk ganske godt - og stort set det samme som i 2011, selv om der sidste år blev solgt en hel del færre flasker. Men det er ikke de europæiske forbrugere, der sørger for at holde champagne-skuden på ret køl. I den snart flerårige økonomiske krise i Europa har champagnehusene ifølge Blommberg.com forstået at satse ekstra på eksporten til de oversøiske lande, og i 2012 slog denne eksport alle rekorder.
Tilsammen udgjorde salget til de oversøiske lande 20% af det samlede salg, hvilket var 3,2% mere end i 2011. I alt blev der eksporteret 61 millioner flasker champagne til disse lande.
Omkring 83% af al den champagne, verden drikker, er uden årgang. Den lille mængde dyrere special-cuvéer og årgangschampagner, der fremstilles, finder frem for alt afsætning i de øversøiske lande.

Frankrig svigter egne bobler
Den største afsætning af champagne er i drikkens eget hjemland. Men salget i Frankrig er faldet støt i de senere år og var i 2012 nede på 55,5% af det samlede champagne-salg - det laveste tal siden 1977.
De fleste mennesker lader kun champagnepropperne poppe ved festlige lejligheder og højtider. Så det er her, der for alvor er gang i salget af champagne. Faktisk bliver mere end halvdelen af al den champagne, der drikkes på verdensplan, nydt i de sidste fire måneder af året. Måske som en slags træning til nytårsaften …
Derfor satser især de større champagnehuse også ofte lidt ekstra på de officielle festdage med særlige emballager eller cuvéer. Det kan fx være champagner i nytårsskrud - eller som i sidste uge med Valentinsdag champagner i romantisk indpakning.
Champagnehusene er ifølge CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) særligt glade for sidstnævnte dag, der falder i en lidt død sæson, når det gælder glæden for de festlige boblevine.






En lille rundspørge
For nogle år siden blev det tilladt at sælge alkohol via internettet i Sverige. Man kan ikke tale om nogen voldsom vækst i antallet af svenskere, der siden da har benyttet sig af muligheden for at købe vin, øl og spiritus online. Men lidt er der da sket - det viser en ny undersøgelse fra Centrum för Socialvetenskaplig Alkohol- och Drogforskning ved universitetet i Stockholm.
Heraf fremgår det, at indtil 2011 købte mindre end 1% af de voksne svenskere alkohol via nettet. Men i løbet af 2011 og 2012 er tallet steget til 1,2%.
Det er stadigvæk ikke meget - det er jo ellers en praktisk og hurtig måde at købe vin på. På den anden side er det ikke muligt at få en snak med en vinhandler eller måske en smagsprøve før køb over nettet.
Vi kunne faktisk godt tænke os at vide, hvor udbredt online-køb af vin er blandt VinAvisens læsere. Derfor bringer vi nedenfor en lille rundspørge. Sæt venligst et hak ud for et af spørgsmålene, og klik på send-knappen. Vi bringer resultatet i næste uge, og som altid modtager vi gerne input om emnet på info@vinavisen.dk.









Et særligt segl, Prooftag, med en unik mønsterkode, løber fra kapslen og ned over det øverste af flasken på hver eneste af vinflaskerne fra Henry Tangs samling.

Kinesisk storsamler sælger ud
Man hører altid om europæiske og amerikanske vinsamlere, der sælger ud af deres fornemme samlinger på auktion.
Nu gælder det for en gang skyld en kinesisk samler, Henry Tang, der har valgt at sælge en mindre del af sin vinsamling - hvilket alligevel er temmelig mange flasker, da hans samling er blandt verdens største. Det sker til marts ved en auktion hos Christie’s i Hong Kong.
Kineserne er kendt for deres begejstring for Bordeaux-vin. Men Tangs hjerte banker frem for alt for Bourgogne-vin, som han har samlet på i de sidste 30 år.
Christie’s forventer, at auktionen, der omfatter 810 partier, vil indbringe et samlet hammerslag på omkring 29 millioner HKD (cirka 20,8 mio. kr.).
Blandt højdepunkterne er 12 flasker Domaine de la Romanée-Conti Montrachet 1978, der har en højeste vurdering på 600.000 HKD (cirka 431.000 kr.) og en magnumflaske Henri Jayer Gros Parantoux vurderet til 160.000 HKD (cirka 115.000 kr.).

Prooftag på alle flaskerne
Mange af flaskerne er blevet sendt fra domainerne i Bourgogne direkte til Tang i Kina og har således ikke været udsat for mange forskellige opbevaringssteder gennem årene. Det gør, at de ældre vine er i en glimrende stand.
I forbindelse med denne auktion har Christie’s forsynet hver eneste af de mange vinflasker, der skal under hammeren, med Prooftag – et segl, der løber fra kapslen og ned over glasset på flasken, og som har et nummer og en unik mønsterkode. Det virker som en garanti for køberne, der via en app til iPhone vil kunne aflæse seglet og sikre sig, at der er tale om den ægte vare.
Når flasken åbnes, og seglet brydes, ødelægges kapslen, som dermed ikke kan genbruges.
Det er en god idé, da svindel med vine på auktioner forekommer med jævne mellemrum.

Pitt og Jolie får hjælp udefra
Ligesom mange andre berømtheder har også Brad Pitt og Angelina Jolie deres egen vingård, Château Miraval i byen Correns i Provence. Ægteparret købte den 500 hektar store vinejendom for et par år siden for omkring 60 millioner dollars (cirka 332 mio. kr.).
Den forhenværende ejer fortsatte med at lave vinen på Miraval - vin, som er blevet berømmet i høje toner.
Men Pitt og Jolie har ønsket at give vinfremstillingen endnu et spark i den rigtige retning, når det gælder kvaliteten. Derfor har de engageret familien Perrin, der ejer Château de Beaucastel, et af Rhônes absolutte top-vinhuse, til at stå for både fremstilling og distribution af vinene.
Perrin-familien har været med på sidelinjen hos Miraval fra og med høsten sidste år og har dermed sat sit fingeraftryk på den nye årgang af slottets anerkendte rosévine, der kommer på markedet om en måneds tid. Men ifølge Decanter arbejder de to filmskuespillere også selv med i vineriet - så meget som diverse filmoptagelser nu tillader det.
Herhjemme forhandles Pitt og Jolies vine af Vinea Nordic.








Villa Argiano rejser sig på en bakketop, og for dens fødder breder vinmarkerne sig ud i landskabet.

En af Toscanas smukkeste vingårde
Med en produktion på omkring 120.000 flasker årligt er vingården Tenuta di Argiano i Montalcino blandt de ti største producenter af Brunello og Rosso di Montalcino.
Villa Argiano, der hører til vingården, er også en af Toscanas mest berømte og smukkeste villaer - opført i 1570erne af adelsfamilien Peccis fra Siena, som allerede dengang begyndte at fremstille vin til eget forbrug.
I dag ejer vingården 50 hektar vinmarker - hvoraf 5 ha bærer nogle af Montalcinos ældste vinstokke fra 1950erne.
Indtil for nylig har denne toskanske perle tilhørt grevinde Noemi Marone Cinzano, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at vingårdens vine i dag er berømte verden over. Og ja, hun er i familie med grundlæggerne af det kendte vermouth-firma Cinzano.

Solgt til en gruppe investorer
Nu er Argiano blevet solgt til en gruppe vininteresserede internationale investorer for en ikke oplyst købssum.
Det forlyder dog, at der ikke vil ske de store ændringer. Såvel vinmageren som resten af den ledende stab forbliver på vingården. Og danskeren Hans Vinding-Diers, som er grevindens samlever, vil også fortsætte som vinkonsulent.
Årsagen til salget er, at Noemi Marone Cinzano fremover vil hellige sig det argentinske vinhus Bodega Noemía de Patagonia, som hun grundlagde med Hans Vinding-Diers i 2002.


Citater om vin og spiritus
Der findes mange citater om vin, whisky og andre alkoholiske drikke, udtalt eller nedskrevet gennem tiderne af diverse kendte mennesker. Vi har udplukket nogle af de bedste citater. I sidste uge bragte vi de tre første. Her kommer de næste tre.

* Det eneste, jeg fortryder i dette liv, er, at jeg ikke drak champagne nok. (John Maynard Keynes, britisk økonom)
* Et moderat dagligt vinforbrug vil hjælpe mennesker til at dø unge så sent som muligt. (Philip Norrie, australsk vinproducent og læge).
* Intet får fremtiden til at se så rosenrød ud, som hvis man ser den igennem et glas Chambertin (Napoléon Bonaparte, fransk kejser).




.




Coates & Seelys mousserende vine er forsynet med betegnelsen "Britagne". Hos vinhuset fremstiller man vinene efter den traditionelle champagnemetode med andengæring på flaske.

Flere engelske vine i Danmark
I forbindelse med en omtale af Storbritanniens største vinhus i sidste uge, efterlyste vi flere engelske vine på danske hylder. Briterne laver nemlig rigtig mange gode vine.
Vi skrev også, at der, så vidt vi vidste, kun findes en enkelt engelsk vin i Danmark, en mousserende fra vinhuset Ridgeview, som kan fås hos Wine.dk.
Det fik Henrik Münchow fra Johs. M. Klein Distribution til tasterne: - Vi forhandler også et par mousserende vine fra det britiske vinhus Coates & Seely. Det drejer sig om Britagne Blanc de Blancs og Britagne Brut Rosé, skrev han til os.

Betegnelsen "Britagne"
Det er faktisk interessant med betegnelsen "Britagne", som Coates & Seely selv har opfundet.
På de fleste mousserende engelske vine står der "English Sparkling Wine" eller "Quality Sparkling Wine", men det er ikke godt nok ifølge det britiske vinhus.
Engelsk boblevin vinder stadig større anerkendelse ved konkurrencer i udlandet, og den fortjener derfor sit eget generiske navn, der - ud over producentens navn - bør stå på etiketterne. Det blev hos Coates & Seely til Britagne, der klinger lidt af både Britain for England, Bretagne og Champagne.
Håbet er, at andre britiske vinproducenter vil hoppe med på vognen, og at Britagne en dag vil blive det nye generiske navn for al britisk mousserende vin – dog kun den, der er fremstillet ligesom champagne. Det vil sige, at den skal være lavet på druerne Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay, andengæringen skal være foregået i flasken, og en række regler for vindyrkning og -fremstilling skal være overholdt.


Verdens dyreste hotdog
Cognachuset Rémy Martins flagskib, cognac'en Louis XIII, koster omkring 12.000 kr. flasken.
Så dyre dråber bliver som regel nydt i en særlig anledning ved kaminildens skær. Men der er undtagelser. Den fornemme cognac er nemlig også blevet brugt som ingrediens i en noget opsigtsvækkende hotdog.
Den varme hund blev skabt af ejeren af restauranten DougieDog Hot Dogs i Canada, og den blev navngivet Dragon Dog.
Cognac'en befinder sig i den hjemmelavede pølse. Men også frisk hummer og japansk Kobe-bøfkød - kostbart kød fra køer, der er opflasket på øl - får prisen til at kravle deropad.
Prisen er landet på 100 CAD (cirka 550 kr.) og har dermed fået det blå stempel fra Guiness World Records på at være verdens dyreste hotdog.

Kødpie for liebhavere
For nylig har Ben Tish, der er køkkenchef hos London-restauranten Salt Yard Group, præsteret noget lignende med den traditionelle britiske kødpie.
I stedet for oksekød brugte Tish gåselever, der ligesom pieen fik tilsat en god sjat af en meget kostbar udgave af den søde PX-sherry - og så blev den dekoreret med ægte bladguld.
Herligheden blev serveret med et pænt stort glas Louis XIII cognac.
Prisen for pie'en var 3500 pund (cirka 30.000 kr.).
Hvor den canadiske hotdog stadig er på menuen, så var den noget dyrere britiske pie et engangsfænomen, skabt i forbindelse med et velgørenhedsarrangement i London.

34/07 Klik her


Den store britiske vinkælder
Regeringer rundt om i verden har ofte pænt store vinkældre til brug for statsbesøg og banketter. Også den britiske regering har et ret stort forråd at tage af. I 2010 sørgede en Labour-politiker for, at indholdet af regeringens vinkælder kom for dagens lys. Det viste sig, at der var et hav af fornemme flasker - heriblandt en flaske Château Pétrus 1978 til en værdi af 2500 pund (cirka 21.000 kr.).
Den slags falder ikke altid i god jord hos befolkningen - og slet ikke i en krisetid.
Efter afsløringen meddelte det britiske udenrigsministerium, at det nu var slut med køb af flere flasker til vinkælderen - med mindre, der først blev solgt ud af beholdningen. For nylig spenderede regeringen således 50.000 pund (cirka 432.000 kr.) på nye flasker til hylderne i kælderen - dog først efter at have solgt vine for 44.000 pund (cirka 380.000 kr.).
En talsmand for udenrigsministeriet har udtalt til Decanter, at den statslige vinkælder indeholder flest flasker fransk vin - men også rigtig mange engelske vine, der ligger på en andenplads i popularitet, når regeringen skal have vin på bordet.





...




Joel Heffernan i færd med at kreere verdens dyreste cocktail. Drinken serveres på en bakke med fornem sukker-pynt lavet af en konditor.

Cocktail til 72.000 kr.
I uge 42 sidste år fortalte vi om verdens dyreste cocktail, kreeret af den berømte bartender Salvatore Calabrese. "Salvatore’s Legacy", som cocktailen blev døbt, kostede hvad der svarer til 50.900 kr. glasset, og den havnede selvfølgelig i Guinness World Records.
Men allerede nu kun få måneder efter har en anden bartender slået rekorden. Det drejer sig om Joel Heffernan, der er chefbartender i Crown’s Club 23 i den australske by Melbourne, og hans cocktail "The Winston".
Han har nu under overværelse af udsendte fra Guinness mikset sin drink, som efterfølgende fik det blå stempel.
Joel Heffernan har sagt, at han vil lave i alt elleve eksemplarer af cocktailen, som han vil sælge i baren. Når han holder sig til et begrænset antal, er det, fordi det tager 16 timer inklusiv forberedelse at fremstille blot en enkelt udgave af "The Winston".
Når drinken er færdig, bliver den serveret på en fornem bakke og omgivet af sukker-dekorationer lavet af en konditor - det er nok dem, der tager længst tid.
Men så koster et enkelt glas også 12.500 AUD (cirka 72.400 kr.). Med den pris må det nu også være svært nok at komme af med bare elleve cocktails ...

To statsmænd og en flaske cognac
Cocktailen indeholder adskillige kostbare ingredienser - dyrest er dog nogle dråber fra en flaske Croizet Cognac 1858, en flaske, som Club 23 har købt for 157.000 AUD (cirka 900.000 kr.).
Der knytter sig en historie til navnet på den nye cocktail. Den britiske premierminister Winston Churchill og den amerikanske general Dwight Eisenhower siges nemlig at have delt en flaske Croizet 1858 om aftenen efter D-dag. Det var den dag i 1944, hvor de allierede gik i land i Normandiet.










Absolut Vodka har utallige smagstilsætninger at vælge imellem - blandt andet denne hotte vodka med chili.

Vodka med bacon og bisongræs
Vodka er ikke bare vodka - spiritussen findes med et hav af smagstilsætninger. Nogle af dem - som fx blodappelsin, kirsebær og agurk - lyder meget tilforladelige. Men så er der de mere opfindsomme som vodka med smag af bacon, tyggegummi, kanel, kage, laks, flødeskum eller polsk bisongræs.
Vodka med smag af lidt af hvert har nu i nogle år været det store hit i USA, og en ny undersøgelse fra firmaet Consumer Edge Insight tyder ifølge Just Drinks på, at trenden ikke er ovre endnu.
Undersøgelsen tog udgangspunkt i amerikanske forbrugere, der nød en eller anden form for alkohol mindst en gang om ugen, og her viste det sig, at 42% af de adspurgte personer med glæde ville tage imod flere vodkamærker med nye spændende smagstilsætninger.
Kun 14% var godt og grundigt trætte af "flavoured vodka", som man siger på amerikansk.

En stor sællert i USA
Også andre slags spiritus kan fås med smagstilsætning. Det gælder fx rom, og her sagde 41% af de adspurgte, at de gerne så endnu flere nye smage på hylderne.
Whisky og tequila kan ligeledes fås med forskellige smage - den slags er dog endnu ikke helt så populært som smagstilsat vodka og rom.
Ifølge Distilled Spirits Council of America udgjorde smagstilsatte spiritusmærker næsten 50% af væksten inden for det samlede spiritussalg i USA i 2012.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Giovanni Manzone i Barolo-distriktet i Norditalien.
    * Govino.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører. Læs mere om indehaveren, Kasper Witt, i ugens Blå Bog nedenfor.








    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Kasper Witt (f. 1986) er uddannet fra Århus Universitet som Business Development Engineer med fokus på konceptudvikling og iværksætteri. Dette har kastet firmaet GoShopping ApS af sig, hvor der i dag er seks aktive webshops inden for forskellige forretningsområder.
    Det nyeste skud på stammen er online-vinbutikken Govino.dk, hvor alle Kasper Witts erfaringer i at lave brugervenlige og succesfulde webshops er samlet omkring emnet vin.
    Hans interesse for vin startede for omkring seks år siden, da en bekendt begyndte at importere vine fra Mallorca og Italien. Interessen har efterfølgende haft vokseværk, og han har ivrigt fulgt med i vinens verden - især via nettet.
    Vinbutikken er kun tre måneder gammel, og så skulle man måske tro, at der endnu ikke var så mange flasker på internet-hylderne. Men forretningen er kommet rigtig godt fra start og har allerede et bredt sortiment af gode vine fra hele verden i både den dyre og billige ende af prisskalaen.
    Vinfirmaet AMKA fungerer som leverandør af de mange vine - og med firmaets store kendskab til vinbranchen også som sparringspartner.
    Govino.dk er en innovativ online-butik, hvor kunderne blandt andet kan optjene point, som kan anvendes senere til køb af vin eller andre vin-relaterede produkter som fx vinreoler.
    Der vil også fremover komme nytænkende tiltag på Govino.dk, men dem holder den nybagte vinhandler for sig selv lidt endnu.
    Kasper Witt har mange arbejdsjern i ilden, men når han holder fri, nyder han livet sammen med kæreste, datter, hund og håndbold.
    Adresse: Govino.dk, tlf.: 70 77 75 56, email: info@govino.dk, www.govino.dk.





    Ugens gode Spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
    Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Hvad er bulkvin?
    Bent Hansen skriver: – VinAvisen har bragt en artikel om bulkvin, men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt ved, hvad det er …
    Nå, for søren – vores fejl. Det er faktisk for dårligt af os. Vi får jo hele tiden flere læsere, og vi bør derfor ikke glemme, at nogle af vores nye læsere ikke er fortrolige med visse fagudtryk. Vi kunne faktisk godt have forklaret begrebet bulkvin i en indskudt sætning. Det må vi gøre en gang imellem.
    Men der er en anden mulighed, som vi godt vil pege på, nemlig vores Vin-ABC, der er link til i bjælken øverst i VinAvisen. Om bulkvin bringer ABC'en følgende oplysninger til torvs:
    Bulkvin – på fransk vin en vrac – eksporteres i tankvogne eller containere og tappes først i det land, hvor vinen skal sælges. Denne metode gør vinen billigere. Her i landet sparer man blandt andet flaskeafgiften. Trods danskernes interesse for kvalitetsvin indført på flaske importerer vi mere end en tredjedel af vores vin som bulkvin. I Danmark er der kun ti importører med eget tappeanlæg, men flere af dem påtager sig i vid udstrækning tappeopgaver for andre importører......
    ...............







    Ugens vinøse billede
    Carsten Søderstrøm har været på whiskytur i Skotland og har sendt os flere interessante billeder – blandt andet "det STORE billede" i denne uges VinAvis.
    Billedet her tog han neden for whiskydestilleriet Lagavulin på Islay, der viste sig fra sin smukkeste side den dag i maj, da han besøgte øen. Det flotte sejlskib var bare med til at fuldende stemningen, skriver Carsten Sønderstrøm.


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    212 Tomme vinfade klar til lagring af whisky foran Laphroaig på den skotske ø Islay (foto © Carsten Søderstrøm).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 92 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Goddess, Chenin Blanc, Norhern Cape, Sydafrika, 2012, lav alkohol (12%)
44 kr., VinDanmark Lagersalg
En rigtig god hvidvin, frisk og frugtagtig med en lille sødme, men også med god syre. Prisen er yderst rimelig. Flasken har skruelåg.


Gilles Gelin, Chardonnay, Beaujolais Blanc, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Let og dejlig hvidvin fra distriktet Beaujolais, der jo ellers er et rødvins-land. Et godt glas fx til en frokost - eller som terrassevin.


Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Hvidvin med et flot billede af Chardonnay-druen. I duft og smag er der noter af grape, melon, banan og nødder. Dertil en vis fedme og en blød syre.


Spinelli, Trebbiano, Abruzzo, Italien, 2011, lav alkohol (11,5%)
39,95 kr., Nemlig.com
Prisen er lav, men kvaliteten bestemt ikke tilsvarende lav. Det er en vellavet, frisk hvidvin, uden noget større vingefang, men fin som hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


Miopasso, Grillo, Sicilien IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
66,67 kr., pris ved 3 flasker, Lago Import
Let og læskende hvidvin uden større armbøjninger, men med god frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Holger Koch, Spätburgunder, Kaiserstuhl, Baden, Tyskland, 2011, lav alkohol (12,5%)
76 kr., Vinbutikken.dk
Let rødvin med en rigtig god Pinot-smag. Den er tør, med elegant frugt, mineralske toner (fra den gamle vulkan Kaiserstuhl) og tilpas syre.


Honoro Vera, Bodegas Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
99 kr., A Vinstouw
"Varm" rødvin med meget fyldig frugt, fremstillet på økodruer. Med sine mange procenter en udpræget madvin.


Art Nostros, Gran Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile, 2010, høj alkohol (14,5%)
99,50 kr., Irma
Flot og muskuløs rødvin, udpræget til mad. Den har en fyldig, blød og meget frugtagtig druesmag med diskrete fadtoner og et lille tanin-bid. 14,5%, men ikke sprittet.


Bogle, Merlot, Californien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Saft og sødme, et lille bittert bid og masser af frugt. Sådan er denne rødvin. En rar vin, som mange vil kunne lide.


Paolina, Ca' del Baio, Barbera d'Alba, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
125 kr., Vinoble
Flot rødvin, der hænger godt sammen - med blød, fyldig frugt, krydderi, bløde tanniner og tilpas syre. En vin, der stimulerer spytkirtlerne og vil være fin til mange kødretter.


Bouvencourt, Brotte, Vacqueyras, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En rigtig god Rhône-rødvin med blød, fyldig frugt, en vis sødme, krydrede toner og diskrete fadtoner. Skænk den ved en ikke for høj temperatur - gerne ved 15-17 grader - og nyd den til en lidt kraftig kødret.


Les Closier, Ogier, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
139 kr., Kvickly
Der er aromatisk peber i duften af denne rødvin. Smagen er overvældende med frugt, syre, krydderier og en høj portion alkohol, der dog er pænt pakket ind i alle de andre smagsindtryk. Det er en flot og harmonisk vin - en typisk Châteauneuf-vin og en bulderbasse, der vil slå en kylling omkuld, men vil indgå i et fint makkerskab med en godt krydret bøf eller gryderet.


Château Caroline, Moulis en Médoc, Cru Bourgeois, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
149,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99,75 kr., Skjold Burne
Til tilbudsprisen en glimrende Bordeaux-rødvin med tørhed, blød frugt og mange facetter, der folder sig ud i munden.


La Pucelle, Roux Père & Fils, Pinot Noir, Saint-Aubin, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
166 kr., Jysk Vin
Elegant, blid og lækker hvid bourgogne. Den har en duft som en hel blomstermark og en smag med en lille honningsødme, noter af kærlighedsfrugt og citrus samt mineralske toner.


Cascina Val del Prete, Mario Roagna, Nebbiolo, Roero, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
399 kr., pris ved 12 flasker: 359,10 kr., Distinto
Denne rødvin fra Piemonte har flere år i træk fået topkarakteren tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso, og den er da også en oplevelse. Den har en liflig duft og en elegant, bred smag med noter af modne mørke bær, brombær, lakrids og læder samt bløde tanniner fra den to år lange fadlagring på fransk eg.


Saint Seine, Syrah, Vin de Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
59 kr., på tilbud til 49,95 kr., Jysk Vin
Venlig, fyldig, blød rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


a6mani, Salento IGP, Italien, lav alkohol (13%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Enkel rødvin med god, ren frugtsmag, sødme og en lille krydret tone. En god frikadelle-skubber.


The Stump Jump, d'Arenberg, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Erik Sørensen Vin
Steg en stor bøf og lad, som om du er australier. Så er denne rødvin en fin ledsager. Den er en rigtig australier med bred frugt og en masse sødme. Flasken har skruelåg.


O' Lillo!, Baracchi Riccardio, Toscana IGT, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Vin-Expressen
Rødvin med en meget intens frugt og tanniner, men ikke overvældende kompleks.


Graticcio, Tommasi, Vino Rosso, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
En venlig og let rødvin uden det helt store vingefang. Flot flaske.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.