En sensorplatform opsat i en af de tyske vinmarker.
IoT i vinmarken
IoT (Internet of Things) - eller på godt gammeldags dansk "tingenes internet" - er noget, vi kommer til at høre meget mere om i fremtiden.
”Tingene” kan omfatte alt fra maskiner og biler til kvæg hos en landmand. Fælles for dem er, at de er udstyret med mikrochips eller sensorer, som indsamler data, der sendes til en computer, hvor de behandles og forbindes i et større netværk. Herved bliver det muligt, at få tingene til at ”kommunikere” indbyrdes via det trådløse netværk.
I privat regi vil IoT fx betyde, at det elektroniske vækkeur først vækker én i det øjeblik, kaffemaskinen er færdig med at brygge kaffe.
Det er dog især inden for industrivirksomheder, at IoT forventes at få en stor fremtid. Og en af de industrier, hvor man i øjeblikket udfører forsøg med IoT, er vinindustrien.
Vinhusenes egen IoT-løsning
Det er telekommunikationsvirksomheden Ericsson og IoT-firmaet MyOmega, der står bag forsøget, som omfatter fire vinproducenter i Mosel-dalen. MyOmega har udviklet en IoT-løsning med navnet TracoVino specielt til brug for vinproducenterne.
Rundt om i vinmarkerne er der installeret i alt 20 solenergistyrede sonsorplatforme. Disse platforme indsamler løbende forskellige informationer om miljøet i vinmarken - heriblandt luftens og jordens fugtighed og temperatur, lysets intensitet og mængden af regn.
Gavner miljøet
Alle de data, sensorplatformene indsamler, forbindes så i et netværk, hvor de bruges til diverse analyser - eller til at fortælle vinproducenten, hvornår det er optimalt at vande vinmarkerne, sprøjte med svampedræbende middel eller høste druerne. Det medfører igen, at der fx kun vandes og sprøjtes, når det er absolut nødvendigt, hvilket selvsagt er til gavn for miljøet.
IoT-løsningen giver også producenten mulighed for via en tablet eller smartphone at være i "kontakt" med sin vinmark døgnet rundt.
Man kan læse mere om projektet ved at
klikke her. Og ved at
klikke her kan man se en lille film på YouTube, hvor Johannes Haart fra vingården Reinhold Haart - der indgår i forsøget - fortæller om, hvordan TracoVino hjælper ham med at gøre det rigtige arbejde på det rigtige tidspunkt.
Hvis man ønsker en nærmere forklaring på IoT, så
klik her, og se en glimrende beskrivelse (på engelsk) i en TED-film på YouTube.
Dobbelt så meget vin i Washington
Vinindustrien i Washington er relativ ung. Alligevel ligger staten i dag på en andenplads efter Californien, når det gælder den årlige mængde vin i USA’s vinproducerende stater.
Og det er gået stærkt for Washington. I 2007 lå høstmængden ifølge Union-bulletin.com på 127.000 tons druer - i år er der høstet 250.000 tons. Altså mere end en fordobling i løbet af de sidste ti år og en gennemsnitlig årlig vækst på 9%.
Staten har omkring 900 vinhuse og cirka 24.000 hektar vinmarker fordelt på fjorten appellationer - eller AVA’er (American Viticultural Areas), som det hedder i USA.
Indbyggerne køber egne vine
I alt fremstiller Washington cirka 192.000 flasker vin årligt, hvoraf de 51% er rødvin og resten hvidvin.
Statens indbyggere gør selv et godt indhug i de mange flasker. Hver fjerde flaske vin, der købes i Washington, er fremstillet af statens egne vinproducenter.
Selv om statens vinindustri stormer derudad, er der et godt spring op til nummer et på listen, Californien, hvis årlige høstmængde druer ligger på omkring 3,5 millioner tons.
En vinmark i Perpignan i Languedoc. Foto: Wikipedia/Mickstephenson.photoshelter.com.
En advarsel fra Sydfrankrig
De sydfranske vinproducenter er rasende over de store mængder bulkvin fra Spanien, som hvert år importeres til Frankrig og sælges i landets supermarkeder til spotpriser.
I 2015 blev der i alt importeret 7,2 millioner hektoliter vin til Frankrig, hvoraf de 81% var billig spansk bulkvin.
Som nævnt
i uge 12 kulminerede det hele med en aktion ved grænsen mellem Frankrig og Spanien. Her kaprede vrede sydfranske vinbønder fem tankvogne, der netop var kørt over grænsen. Vinbønderne åbnede tankene og lukkede flere tusinde hektoliter spansk vin ud på motorvejen.
Nu, hvor år 2016 går på hæld, advarer foreningen for vinproducenterne i det sydfranske Languedoc-Roussillon, at hvis der ikke kommer andre boller på vinsuppen i 2017, så ender det med, at adskillige vinproducenter må dreje nøglen om.
Lad forbrugerne vælge
Det er Decanter, der har talt med generaldirektøren for foreningen, Florence Barthès, og ifølge hende kan konkurrencen fra den billige spanske vin ende med at reducere den mængde af Pays d’Oc IGP vin, der i dag fremstilles i Languedoc, med op mod 12%.
Supermarkederne tapper typisk den spanske vin på bag-in-box. De etiketter, de sætter på boksene, lever til fulde op til reglerne, men ifølge Barthès burde supermarkederne i langt højere grad understrege, at vinen stammer fra Spanien. Som det er nu, fremgår det ikke særligt tydeligt.
Det ville gøre det lettere for de franske forbrugere at være solidariske med de franske vinproducenter og vælge den spanske vin fra.
Tre nye appellationer
I Rhône har man den store brede appellation Côtes du Rhône Villages. En tak finere er vine, hvortil der knytter sig et bynavn. Det drejer sig fx om landsbyer som Plan de Dieu, Sablét, Cairanne, Visan og Séguret, der således alle har deres egen appellation.
Nu har appellationsmyndigheden INAO godkendt endnu tre nye appellationer: Côtes du Rhône Villages Sainte-Cecile, Côtes du Rhône Villages Suze-la-Rousse og Côtes du Rhône Villages Vaison la Romaine.
Appellationerne gælder udelukkende for rødvin, og vinproducenterne kan sætte bynavnet på etiketten fra og med årgang 2016.
Orlando Ice Bar med bardisken, hvor der er udstillet isskulpturer.
Isbar af 70 tons is
En isbar er ikke kun et sted, der serverer vafler med iskugler en varm sommerdag. I flere storbyer findes der i dag isbarer, hvor alt fra vægge til inventar er opbygget af isblokke. Og den største af dem alle - når det gælder permanente isbarer - befinder sig i Orlando i Florida.
Til Icebar Orlando, der breder sig over 110 kvadratmeter, er der brugt hele 70 tons is, som er hugget ud i hånden.
Borde, sofaer, stole - ja, selv de glas, man drikker vin og drinks af, er udhugget af is.
Temperaturen i baren er selvsagt lav - helt nede på minus 3 grader. Gæsterne modtages i en noget varmere pejsestue, hvor de forberedes på besøget i isbaren - og bliver iklædt termofrakker og handsker.
Ikke en god idé alle steder
Besøget i isbaren er begrænset til 45 minutter - mere mener man ikke, at gæsterne kan holde til. Mens de sidder (sikkert let frysende) med deres is-glas med drinks i, har de udsigt til baren, hvor der er skiftende udstillinger af skulpturer - udhugget i is selvfølgelig. Til sidst bliver gæsterne igen lukket ind i varmen i pejsestuen.
Man kan spørge sig selv, hvilken fornøjelse der er ved at besøge sådan en isbar. I Orlando er der selvfølgelig pænt varmt året rundt, så her kan det være attraktivt med et kuldegys.
Andre steder, hvor der findes isbarer - som fx Finland - må det siges at være mindre relevant.
Også København fik sin isbar, Absolut Icebar Copenhagen, i 2007. Den har netop lukket og slukket her i december på grund af manglende indtægter …
Det smukke slot Château de Pommard.
Biodynamik i Bourgogne
Stadig flere af Bourgognes vinhuse lægger om til biodynamisk vindyrkning - dog stræber de ikke alle efter at opnå certificering. Blandt de certificerede biodynamiske vinproducenter er Domaine de la Vougeraie, Domaine de la Soufrandière og Domaine Michel Lafarge. Og nu er endnu et vinhus på vej.
Det drejer sig om 1700-tals slottet Château de Pommard, hvis tekniske direktør, Emmanuel Sala, ifølge Decanter netop har meddelt, at slottet regner med at opnå fuld biodynamisk status inden 2019.
Amerikansk ejer
Emmanuel Sala kom til slottet i 2007 - fra et job hos Domaine Josmeyer i Alsace, hvor han netop introducerede biodynamisk vindyrkning.
Der sker i det hele taget lidt af hvert for Château de Pommard i disse år. I 2014 blev slottet købt af den amerikanske entreprenør Michael Baum, der har restaureret det og er i fuld gang med initiativer, der skal tiltrække endnu flere vinturister.
De 10 største nyheder
i vinens verden i 2016
I 2016 år har
VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og tendenser, som vi har behandlet i årets løb, må det blive disse her:
1. Flere tilfælde af hærværk
Verden har mistet rigtig megen vin i år på grund af hærværk. Her er nogle få af de mange sager:
* En hektar gamle vinstokke blev skåret i stykker i en vinmark tilhørende Eric Monné i Languedoc-Roussillon.
* Gaderne i den lille sydfranske by Sète svømmede i 50.000 liter vin efter hærværk hos négocianten Biron.
* Rasende sydfranske vinproducenter lod flere tusinde liter spansk bulkvin flyde ud på en fransk motorvej.
*Hærværksmænd åbnede hanerne til syv store vintanke hos vingården Conte Vistarino i Lombardiet. I alt fossede vin svarende til cirka 400.000 flasker ud på gulvet i vineriet.
* Det australske vinhus Riverland Vintners fik åbnet hanerne på nogle af deres store vintanke, hvorved rødvin svarende til 1,6 mio. flasker gik tabt.
* Pelee Island Winery i Ontario mistede 250.000 liter hvid- og rødvin på grund af hærværk.
2. Nye EU-regler
Pr. 1. januar i år trådte de nye EU-regler for plantning af vinmarker i medlemslandene i kraft. Ifølge dem må nye beplantninger årligt ikke overskride 1% af det eksisterende vinmarksareal i det pågældende land.
Til gengæld er der ikke klare regler for, hvor man må og ikke må plante, hvilket rent teoretisk betyder, at man vil kunne plante vinstokke på et hvilket som helst stykke jord, hvor som helst i landene.
3. Svindelen griber om sig
Omkring 20% af alle de fornemme og kostbare vine, der handles med på verdensplan, er forfalskede, mener en førende specialist i vinsvindel. Her er tre af årets største svindelsager:
* I en lade uden for Padua i det nordlige Italien fandt politiet mere end 9000 flasker forfalsket Moët & Chandon champagne, der indeholdt almindelig boblevin.
* En sydfransk vinproducent fra Languedoc-Roussillon fik en stor bøde for gennem længere tid at have tappet og videresolgt cirka 4 mio. flasker spansk bulkvin som fransk bordvin.
* Britiske John Fox, der ejede den fornemme vinforretning Premier Cru i Berkeley, modtog penge for fine vine fra flere tusinde kunder - der dog aldrig så skyggen af flaskerne.
4. Det nye vincenter i Bordeaux
Efter fem års byggeri og 81 millioner euro (cirka 600 mio. kr.) blev det store nye vincenter i Bordeaux, Cité du Vin, indviet d. 31. maj. Centret breder sig over 30.000 kvadratmeter og rummer blandt andet en butik med vine fra 80 forskellige lande - heriblandt Danmark.
5. Kineserne på storindkøb
Mere end 100 vinslotte i Bordeaux er nu på kinesiske hænder. Det er ikke mindst Kinas næst rigeste mand, Jack Ma, der i år har sat gang i en ny bølge af køb. Man taler ligefrem om ”Jack Ma effekten”.
(fortsættes ...)
6. Naturens rasen
Vind og vejr har forårsaget ekstra store skader i vinmarkerne i år - ikke mindst i Frankrig.
* Bourgogne er hele tre gange i år blevet ramt af uvejr, storm og kraftige haglbyger, der tilsammen har gjort et alvorligt indhug i høstmængden. Også Cahors og Cognac-distriktet har været hårdt ramt af vejrguderne. Og i Pic Saint Loup i Languedoc ødelagde et kraftigt uvejr mange vinproducenters kommende druehøst.
* Cape-regionen blev hærget af en af de værste brande i de senere år - i alt brændte 2800 hektar vegetation, heriblandt en række vinmarker.
* Californien er for femte år i træk påvirket af en vedværende tørke.
* I det australske Riverland blev vinmarkerne bombarderet af kæmpehagl, der i nogle områder fuldstændig ødelagde vinstokkene.
* I Kina ødelagde en kraftig tornado 13 hektar vinmarker tilhørende det førende kinesiske vinhus Tiansai Vineyards.
7. Rødvin og helbred
Også i år er der forsket i de gavnlige effekter af rødvins-stoffet resveratrol. Ny forskning tyder således på, at stoffet vil kunne bruges i kampen mod leukæmi, inflammationer i kroppen og demenssygdommen Alzheimers. Derudover har et forskningsresultat vist, at rødvin i høj grad sparker til diversiteten af godgørende bakterier i mikrobiomet - det hav af små mikroorganismer, der har stor betydning for vores helbred og velbefindende.
8. Flere tekniske vidundere
I 2016 er der kreeret et hidtil udset antal tekniske dimser og maskiner til brug i vinens og spiritussens verden. Det drejer sig blandt andet om vinblandings-maskiner til hjemmebrug, isterninger, der sladrer om, hvor meget der er tilbage af drinken i glasset, robotter, der erstatter minibarer, og intelligente vinskabe, som kan give et bud på en matchende ret til den vin, man vælger fra skabet. Og så påstår Ava Winery i San Francisco, at det kan skabe ”vine” ad kemisk vej og derved kopiere fx champagnen Dom Pérignon.
9. Kinesere vandt VM i blindsmagning
Stor var overraskelsen, da det fire man store kinesiske hold vandt årets udgave af VM i blindsmagning. ”En tordenkile i vinens verden” kaldte arrangøren af konkurrencen, magasinet La Revue du Vin de France, efterfølgende sejren. Kina vandt over garvede vinlande som Frankrig, Spanien, Italien og USA.
10. Mindre vin på verdensplan
Af årets globale druehøst er der fremstillet cirka 260 millioner hektoliter vin. Det er 5% mindre end i 2015 og dermed en af de mindste høstmængder siden år 2000. Der har dog været vin nok at tage af i år, da forbruget på verdensplan ”kun” er nået op på cirka 247 mio. hektoliter.
Elefanter hjælper til med at bringe druerne i hus hos Hua Hin Hills Vineyard.
Elefanter i vinmarken
Der er dyr, der forvolder skade i vinmarkerne - fx ved at spise de fuldmodne druer eller gnave i vinstokkenes grene. Og så er der de dyr, der har fast ansættelse som vinmarksarbejdere. I Chile anvender man fx nogle steder gæs til bekæmpelsen af burrito-biller, der kravler op ad vinstokkene for at spise de nye grønne skud. Og når man skal have bugt med ukrudtet mellem rækkerne af vinstokke, sender man en flok lamaer ind i vinmarken.
I Bourgogne er der til gengæld stadig flere vinproducenter, der dropper pløjemaskinerne og benytter heste til pløjearbejdet.
Og så er der Hua Hin Hills Vineyard i Thailand, hvor elefanter er uundværlige medarbejdere i vinmarken.
Hjælper til under høsten
Hua Hin Hills Vineyard er et relativt nyt vinhus, da det kun er tolv år siden, de første vinplanter blev stukket i jorden. Men lige siden dengang, har det været elefanter, der har bragt redskaber frem og tilbage til vinmarkerne - og som hvert år hjælper med at få høsten i hus.
Der dyrkes i øvrigt en lang række kendte druer i vinhusets marker, heriblandt Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Sangiovese og Chenin Blanc.
Forfalsket Laphroaig 1903
Svindlerne kaster ifølge The Drinks Business i stigende omfang deres kærlighed på nogle af denne verdens mest kostbare whiskyer. For nylig blev det fx afsløret, at en flaske Laphroaig 1903, som længe har været anset for at være en af de ældste overlevende flasker fra det berømte skotske destilleri, er en moderne forfalskning.
Flasken har en værdi af det, der svarer til 890.000 kr., og den har cirkuleret i auktionsverdenen i en hel del år. Flere ejere af flasken har således betalt et svimlende beløb for en forfalsket vin.
Grundige undersøgelser
At flasken og indholdet er forfalsket blev afsløret af Rare Whisky 101 - et amerikansk firma, der rådgiver folk, som gerne vil investere i fornemme gamle whiskyer.
Firmaet erhvervede flasken med Laphroaig 1903 på en auktion i 2015 og fik snart en mistanke om, at noget kunne være galt med indholdet.
Over det næste halve år blev flasken derfor underkastet diverse grundige undersøgelser. Flaskeglasset blev analyseret, og det same blev proppen og kapslen. Når det gjaldt indholdet, undersøgte man sporstoffer af korn, malt og tørv, ligesom whiskyen blev udsat for en kulstof 14-undersøgelse.
En cirka otte år gammel whisky
Tilsammen viste de mange undersøgelser, at der slet ikke var tale om en single malt, som det fremgik af etiketten, men derimod om en blended whisky.
Kulstof 14-undersøgelsen viste desuden, at der var 75% chance for, at indholdet var fremstillet mellem 2007 og 2009.
Ud over Laphroaig-flasken har Rare Whisky 101 også afsløret, at en række andre fine skotske whiskyer i virkeligheden er rene forfalskninger. Det har betydet, at kostbare whiskyflasker til en værdi af det, der svarer til cirka 7,5 mio. kr., nu er blevet fjernet fra auktionsmarkedet og fra hylderne i diverse fornemme whiskyforretninger.
Som Rare Whisky 101 har udtalt det til The Drinks Business, så er det en øget interesse for whisky som investeringsobjekt, der har medført et ligeledes øget antal forfalskede flasker - og svindlerne bliver stadig dygtigere til at imitere den ægte vare …
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Mustafa Aymergen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Mustafa Aymergen (f. 1962) er født og opvokset i Tyrkiet - i provinsen Çorum, der ligger ca. 300 km nordøst for Ankara. Området er en del af det, der førhen hed Anatolien, og her boede hittitterne, der dyrkede vin allerede for flere tusinde år siden. Det siges da også, at ”vinens vugge” stod i Anatolien.
Mustafa Aymergens bedstefar var vinbonde. Selv tog han en håndværkeruddannelse, og i 1986 flyttede han til Danmark. Her stiftede han familie, og efter en uddannelse som SOSU-assistent har han arbejdet i mere end 20 år for det danske sundhedsvæsen.
Under de hjemlige feriebesøg i Tyrkiet opstod tanken om at give danskerne et bedre kendskab til vinene fra Anatolien – altså tyrkiske vine. Mustafa Aymergens bragte derfor vine med tilbage til Danmark og forærede flaskerne til venner og bekendte. Den tyrkiske vin fik mange rosende ord med på vejen, og i 2014 slog han dørene op for onlinefirmaet Anatolien Vinimport. Mustafa Aymergen ønsker at dele sin vinglæde med danskerne under sit motto: ”Fred, brød, kærlighed og vin”.
De fleste danskere har kun et ringe kendskab til tyrkisk vin, selv om mange af vinene har vundet internationale priser. Der findes dog ifølge Mustafa Aymergen også en del dårlige industri-vine, men hos Anatolien Vinimport satses der kun på kvalitets-vine - og sortimentet omfatter både rødvine, hvidvine, roséer og mousserende vine.
På ”online-hylderne” finder man også raki - en anislikør, der minder om græsk ouzo - i flere varianter.
Anatolien Vinimport deltager jævnligt på vinmesser- og festivaler, hvor Mustafa Aymergen sammen med sin hustru serverer smagsprøver og deler ud af deres viden om tyrkisk vin.
Adresse: Anatolien Vinimport, Halmøvænget 12, 8381 Tilst, tlf.: 28 26 83 57, e-mail:
kontakt@anatolienvinimport.dk,
www.anatolienvinimport.dk.
407
En kro i byen Jaroslavl i Rusland lover både gris og vodka (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen