Nyheder for uge 2, 2017



Fra appen "When Wine Tastes Best".

Vin, rod- og frugt-dage

Ifølge biodynamikken følger alt i naturen en rytme, der er afhængig af Månens og planeternes faser. Og hvis man som vinproducent vil følge de biodynamiske principper til punkt og prikke, skal man derfor beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.

Opskriften på, hvilke dage, der egner sig bedst til hvilke arbejdsprocesser, finder man i en særlig Måne-relateret kalender, udført af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun for mere end 50 år siden.
Kalenderen inddeler året i frugt-, blomster-, blad- og rod-dage, som igen har forbindelse til Månens cyklus, og disse dage skulle ikke kun have betydning for arbejdet i vinmarken men også for, hvordan en vin smager.
Er det en rod-dag, bør man ifølge Thun lade vinflasken ligge på vinreolen, da vinen ikke vil smage specielt godt. På frugt- og blomsterdage derimod vil den selv samme vin smage særdeles glimrende.

Et newzealandsk forsøg


Forskere rundt om i verden har udført forsøg, der viser, at forskellig slags musik og farver påvirker den måde, vi opfatter en vins smag på.
Også omgivelserne, stemningen og ens humør har betydning. De fleste har sikkert prøvet en kold dansk vinteraften at åbne en flaske af den dejlige vin, de nød på en bakketop en sommerdag i Provence - tvivlen melder sig, om det nu virkelig også er den sammen vin ...
Men kan det virkelig passe, at vin skulle smage godt eller mindre godt afhængig af Månens cyklus?
Nu har et hold newzealandske forskere undersøgt, om påstanden holder vand, og i sidste uge offentliggjorde de en rapport om undersøgelsen og resultatet. Den kan læses i sin helhed ved at klikke her.

Bedømte vinene to forskellige dage


Forskerne lod 19 professionelle newzealandske vinsmagere smage tolv forskellige rødvine på Pinot Noir på henholdsvis frugt- og rod-dage. Forsøgspersonerne fik intet at vide om formålet med smagningen, men blev kun bedt om at bedømme hver vin fire gange i alt fordelt på to angivne dage - der selvfølgelig var henholdsvis en rod-dag og en frugt-dag.
Bedømmelsen foregik ved pointgivning til blandt andet duft, smag, fylde og kvalitet samt en beskrivelse af helhedsindtrykket af hver enkelt vin.
Smagningerne fandt sted i et neutralt rum, ligesom forskerne noterede sig forskelle på vind og vejr de pågældende to dage - begge dele for at minimere påvirkningen fra ydre faktorer.
Vinene blev også udsat for en kemisk analyse på såvel frugt- som rod-dagen, for at undersøge, om der skulle være små udsving i syreniveauet og indholdet af fx fruktose og glukose afhængig af Månens cyklus - hvilket der ikke var.

Større forskelle samme dag


Intet i resultatet af den newzealandske undersøgelse tyder på, at en vin skulle smage bedre eller anderledes på en frugt-dag end en rod-dag. Faktisk var der hos nogle af forsøgspersonerne større forskel på pointgivningen ved de to smagninger én og samme dag end ved smagningerne de to forskellige dage.
Undersøgelsen har sat ekstra gang i den verserende diskussion omkring rod- og frugt-dagenes påvirkning af vinens smag. Skeptikerne er talrige, men der er også mange, der har taget teorien til sig.
Hos fx de britiske supermarkedskæder Tesco og Marks & Spencer tror man på det og følger den biodynamiske Måne-relaterede kalender, når der skal indkaldes til smagninger af nyindkøbte vine.
Hvis man selv har lyst til at eksperimentere, kan man downloade Maria Thuns app ”When Wine Tastes Best” hos Floris Books. Her får man det fulde overblik over, hvilke dage vin skulle smage godt eller skidt, og så er det jo bare at prøve sig frem og se, om man vil give den Måne-relaterede kalender ret.
Vi kan fortælle, at d. 31. december var en øv-dag - en rod-dag, hvor man burde skåle det nye år ind i vand eller saftevand i stedet for vin - altså ifølge appen ...


Rødvinen trænger ikke ind i Labfresh-skjorten.

Rødvins-afvisende skjorte

Det er rigtig ærgerligt at spilde rødvin på tøjet, for det er næsten ikke til at få pletten af.

Men på en ny skjorte med navnet Labfresh kan man spilde lige så meget rødvin, ketchup, kaffe osv., det skal være, og med lidt vand fjerne pletten med det samme.
Det er danske Kasper Brandi Petersen, som står bag Labfresh. Skjorten er kun fremstillet i hvid og kun til mænd - og den er stadig på Kickstarter-stadiet. Men alt tyder på, at den nok skal blive sat i produktion - målet ved kampagnens begyndelse for tre dage siden var 15.000 euro (cirka 112.000 kr.). I skrivende stund er der tikket 18.246 euro (cirka 136.000 kr.) ind på Kickstarter-kontoen, og der er stadig 27 dage tilbage.

Fibrene er behandlet


Det lyder da også som en fantastisk idé. Skjorten er lavet af bomuld, og den afviser effektivt stort set enhver form for væske. Derudover afviser stoffet bakterier og sved, så man ikke får svedmærker under armene eller gule kanter i nakken. Skjorten skal heller ikke stryges.
Der er ikke tale om nanoteknologi eller andre former for overfladebehandling, som man fx kender det fra møbelstoffer. Det er derimod selve bomuldsfibrene, der er behandlet med en patenteret teknologi, før vævningen af stoffet.
Som det hævdes på Kickstarter-siden, kan man gå med skjorten i adskillige dage i træk, uden at vaske den - hvilket jo er godt for miljøet. Ved at klikke her kan man se en lille film om skjorten

Tema-smagning: Côtes du Rhône Villages + bynavn

Hver uge bringer vi nederst i VinAvisen listen over de mange vine, som vores smagepanel har smagt i ugens løb. Det bliver vi ved med. Men vi bringer også med jævne mellemrum en tema-smagning af vine fra et bestemt vinområde på en udvalgt drue, i et særligt prisleje osv.
I denne uge gælder det Rhône-rødvine fra de 21 kommuner, der har appellationen Côtes du Rhône Villages med deres respektive bynavne tilføjet. Nogle af vinene har fået fem stjerner, andre fire eller tre, mens andre igen ikke er sluppet gennem nåleøjet. Anmeldelserne af de i alt 20 vine ses længere nede på denne siden. Nedenfor fortæller vi om appellationen og vinene.


Nogle af de vinmarker, der hører til byen Séguret - en af de byer, der har fået sit navn tilføjet appellationen Côtes du Rhône-Villages. Foto: C.Grilhé.

Postkort nr. 1 fra Côtes du Rhône: Fra den brede appellation til bynavnet

Det er i Sydfrankrig, man finder det store Rhône-distrikt, der hvert år forsyner middagsbordene verden over med i alt 500 millioner flasker vin - hvoraf langt hovedparten er rødvin.
På etiketten af vinene kan der stå Côtes du Rhône AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Det er den store, brede appellation. Der kan også stå Côtes du Rhône Villages (landsbyer på fransk), hvilket er en tak højere op ad kvalitets-stigen. Denne appellation omfatter i alt 95 kommuner i det sydlige Rhône, og for de bedste af disse vine er det yderligere tilladt at tilføje navnet på byen, så der fx står Côtes du Rhône Villages Séguret. Det er som nævnt disse vine, tema-smagningen omfatter.
Appellationen Côtes du Rhône Villages blev skabt i 1966, og siden da har den haft vokseværk. Idag er der således 21 Côtes-du-Rhône-Villages med bynavn.


Cairanne toner frem bag sine vinmarker, der er iklædt deres efterårsfarver. Foto: C.Grilhé.

Postkort nr. 2 fra Côtes du Rhône: Skrappere krav for hvert niveau

For hvert niveau - fra den brede appellation til Villages med bynavn - skal Rhône-producenterne følge stadig skrappere krav i såvel vinmarken som i vineriet. Det gælder også øverste trin på rangstigen, hvor byerne bliver selvstændige appellationer, og hvor producenterne derfor kan nøjes med bynavnet på etiketten og droppe Côtes-du-Rhône-Villages.
Det er faktisk for nylig sket for Cairanne, idet den franske appellationsmyndighed, INAO, har godkendt byen som en selvstændig appellation. Vinhusene kan dermed på nye årgange skrive det endnu finere Cairanne AOC på etiketterne.
Nogle af de vine, vi har smagt til dette tema, er netop fra Cairanne - men fra årgange, der stadig hører under den gamle appellation.


Sablet er en af disse typiske landsbyer i det sydlige Rhône, hvor kirken og husene ligger på toppen af en bakke med vinmarkerne nedenfor. Foto: Wikipedia/Marianne Casamance.

Postkort nr. 3 fra Côtes du Rhône: Nye bynavne kommer til

Nye byer stiger også med jævne mellemrum i graderne og får lov til at sætte deres navne efter Villages-appellationen. Alene i 2016 skete det for endnu tre byer. Det drejede sig om Sainte-Cecile, Suze-la-Rousse og Vaison la Romaine. Og vi bør jo lige for god skyld nævne de 18 andre Villages-byer:
Chusclan, Gadagne, Laudun, Massif d'Uchaux, Plan de Dieu, Puyméras, Rasteau, Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Saint-Gervais, Saint-Maurice, Saint-Pantaléon-les-Vignes, Séguret, Signargues, Valréas og Visan. Ugens store billede længere nede på siden viser det smukke landskab omkring byen Puyméras.
Hvis man kører fra by til by, mødes man på afstand af stort set det samme syn: En by på en bakketop med et kirketårn, der rejser sig som en milepæl og med vinmarker, der breder sig på skråningerne og neden for bakken. Det er ofte charmerende byer, der bestemt er et besøg værd. Ved at klikke her kan man se et glimrende kort, der viser, hvor byerne befinder sig.


Rødvinsdruen Grenache Noir spiller hovedrollen i Côtes du Rhône Villages vinene. Foto: Wikipedia/Magnetto.

Postkort nr. 4 fra Côtes du Rhône: Hovedparten skal være Grenache Noir

Som nævnt, så knytter der sig en række krav til appellationen Côtes du Rhône Villages med bynavn - blandt andet skal rødvinenes alkoholprocent være på mindst 12,5%.
Derudover er det tilladt at anvende 24 forskellige druer - dog skal Grenache Noir udgøre mindst halvdelen af indholdet i flasken.
Og hvordan er så disse vine. Ja, de er meget forskellige og svinger selvfølgelig også i kvalitet inden for appellationen. Men generelt er der tale om rigtig dejlige rødvine til rimelige penge - og vine, hvoraf flere godt kan tåle at blive gemt i nogle år endnu.

Rekord for engelsk vin

2016 har været et forrygende år for eksporten af engelsk vin - og især for den mousserende vin, der udgør cirka 70% af produktionen.
Ifølge nye tal fra den britiske regering eksporterede Storbritannien sidste år vin til hele 27 forskellige lande - i 2015 lød tallet på 19 lande. Det er blandt andet USA, Taiwan, Japan og Dubai, der nu også har fået øjnene op for de gode engelske bobler.
Og gode er mange af de mousserende vine, der frem for alt fremstilles i Kent og Sussex i den sydøstlige del af Storbritannien, hvor undergrunden er meget lig den i Champagne.

Også gode tal fra hjemmemarkedet


Den stigende eksport af vin er helt i tråd med briternes mål om, at eksporten i 2020 skal runde 2,5 millioner flasker fra de nuværende cirka 300.000.
Også på det britiske hjemmemarked går det strygende med salget af engelske bobler. De to store supermarkedskæder Marks & Spencer og Waitrose melder om henholdsvis en fordobling af salget i 2016 og en stigning på 50%.

Stadig flere vinhuse


Når man sammenlægger eksporten og salget på hjemmemarkedet, blev der sidste år solgt engelsk mousserende vin for omkring 100 mio. pund (cirka 872 mio. kr.).
Den stigende glæde for de mousserende vine i såvel udlandet som på britisk jord har da også fået stadig flere briter til at slå sig ned som vinproducenter. I dag har Storbritannien 133 vinhuse, hvis vinmarker breder sig over 2023 hektar.


Casa Lapostolles spændende arkitektur rager op i landskabet som skroget af et gigantisk træskib.

Lapostolle solgt - igen

Det italienske firma Gruppo Campari ejer - ud over mærket Campari - en række andre likør- og spiritusmærker, heriblandt Aperol, rommærket Appleton Estate, SKYY vodka, det amerikanske whiskymærke Wild Turkey og likørmærket Grand Marnier.
Sidstnævnte mærke erhvervede Gruppo Campari sidste år, da firmaet købte den franske spiritusproducent Société des Produits Marnier Lapostolle (SPML) for 684 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.).
Med i købet var også vinhuset Casa Lapostolle, som ligger i det chilenske vidistrikt Colchagua. Men det blev til et meget kort ejerskab af dette topvinhus, der blandt andet fremstiller kult-rødvinen Clos Apalta. Gruppo Campari har nemlig for nylig solgt Lapostolle tilbage til dets tidligere ejer og grundlægger, Alexandra Marnier Lapostolle for 30 mio. euro (cirka 223 mio. kr.).

Har solgt flere vinhuse fra


Det italienske firma har i det hele taget valgt at skære alle sine vinøse interesser fra og kun koncentrere sig om spiritus.
Flere vinhuse er allerede blevet solgt, og i november sidste år røg så de sidste to på italiensk jord - Tenute Sella & Mosca på Sardinien og Teruzzi & Puthod i Toscana.
Gruppo Campari, der er grundlagt i 1860, er i dag verdens sjette største spiritusfirma, når det gælder premium spiritusmærker.
Man kan læse mere om Casa Lapostolle i vores serie af postkort fra Chile.


Décantheure kan også bruges som et ganske almindeligt armbåndsur.

Et ur til vinnørden

Urmagere har gennem tiderne designet særlige armbåndsure til fx dykkere og piloter. Nu har en dansk ingeniør, Søren Jensen, skabt verdens første automatiske armbåndsur dedikeret vinens verden.
Navnet er Décantheure - en sammentrækning af de to franske ord décanter (dekantere) og heure (time). Og det er netop, hvad dette ur går ud på - at kunne angive, hvor længe en vin, der er dekanteret eller plasket over i en karaffel, skal trække vejret, før den er perfekt ”drikkemoden”.
Uret kan kun bruges til enkeltdrue-vine. Ifølge Søren Jensen kan de fleste af disse vine grupperes, når det gælder den tid, de bør trække vejret i karaflen. Sammen med sit smagepanel har han smagt sig gennem mere end 1000 vine for at nå frem til drue-grupperingerne. Disse grupperinger er så overført til en indstillelig ring på urskiven, og for hver gruppe druer er der angivet, hvor længe vinen skal ånde.

I alt kun 23 druer


Når man har dekanteret vinen og fundet druen på uret, roterer man ringen, indtil timeangivelsens markerings-pil er ud for urets timeviser. Og så er det bare at vente, indtil viseren er nået til enden af den tidslinje, der er angivet ud for den valgte gruppe druer.
Der er i alt kun 23 forskellige druer at vælge imellem - mere er der ikke blevet plads til på urskivens diameter på 36 mm.
Uret kan også bruges, når en vin, der er skænket i glasset, skal have lov til at ånde lidt. Her er det så minutviseren, man følger. Sekundviseren er i øvrigt udformet som en proptrækker.
På bagsiden gør en flaskegrøn glaskapsel det muligt at følge det japanske urværk inde i uret.
Det koster selvsagt penge at sætte sådan et armbåndsur i produktion, og Søren Jensen har derfor netop lanceret en crowdfunding-kampagne på Indiegogo, hvor man også kan læse mere om det vinøse ur.


Den fine flaske med den 50 år gamle portvin. Flasken leveres i en fornem æske.

En serie meget gamle portvine

Portvinshuset Taylor’s har i sine lagre en af de største samlinger af fade med meget gamle portvine. Heriblandt er en samling af sjældne enkelt-høst portvine - det vil sige, at hvert fad indeholder vin fra ét og samme år.

Hos Taylor’s har man besluttet hvert år at tappe en årgang af disse portvine på flasker og frigive dem til salg i en serie med navnet ”Very Old Single Harvest” Tawny Port. Den frigivne årgang vil altid være nøjagtig 50 år gammel.
I 2014 kom årgang 1964 på markedet - og i de følgende to år henholdsvis årgang 1965 og 1966.

Årgang 1967 sat til salg


Nu har Taylor’s så frigivet årgang 1967 til salg. Indholdet i flasken skulle efter sigende dufte af kaprifolie og marcipan og smage af guava og abrikos. Det lyder jo slet ikke tosset.
Så vidt vi ved, er der ikke tilflydt Danmark noget af denne meget gamle portvin. Men man kan købe en flaske hos den fornemme vinforretning Mentzendorff i London.
Ligesom af de øvrige portvine i serien er der kun fremstillet et begrænset antal flasker - hvilket afspejler sig i prisen, der ligger på 175 pund (cirka 1500 kr.).
Bare for at sætte det hele lidt i perspektiv, så var 1967 året, hvor den første hjertetransplantation fandt sted, Ronald Reagan blev guvernør i Californien, og kronprinsesse Margrethe blev gift med prins Henrik.

Fra Napa til Bourgogne

I 2006 købte den amerikanske milliardær Stanley Kroenke kult-vinhuset Screaming Eagle i Napa sammen med sin forretningspartner, Charles Banks - som dog lod sig købe ud nogle år senere.
Nu ti år efter har Kroenke så købt endnu et vinhus - denne gang i Bourgogne. Det drejer sig om Domaine Bonneau du Martray og dets 11 hektar grand cru-marker i Corton og Corton-Charlemagne. Sælgeren af vinhuset, der frem for alt er berømt for sine hvidvine, er familien Le Bault de La Morinière. Købssummen er ikke oplyst.
Ud over sine vinhuse har Kroenke i øvrigt også aktiemajoriteten i den britiske Premier League- fodboldklub Arsenal.


Kom til gin-festival på Vesterbro

Det bliver stadig mere populært at hælde gin i glassene - både i ren form og som ingrediens i diverse drinks. Og det gælder ikke kun i ginnens moderland, Storbritannien, men i høj grad også på dansk jord.
Derfor slår spiritusimportøren Jacob Rosengren nu dørene op for Copenhagen Gin Fest - en festival helliget den stærke sag i de efterhånden mange varianter, den findes i. Destillerier rundt om i verden eksperimenterer nemlig løbende med gin med forskellige smage (længere nede i denne VinAvis anmelder vi fx en meget frisk gin med citrussmag).

Mere end 120 ginner


Festivalen afholdes d. 17. og 18. februar i Lokomotivværkstedet ved Dybbølsbro på Vesterbro. For en billetpris på 220 kr. får man mulighed for at smage mere end 120 forskellige ginner ved de i alt 30 stande. Og det er gin fra såvel Storbritannien som Danmark, Tyskland, Spanien, Holland og Belgien.
Med i prisen får man et glas til alle smagsprøverne - og ønsker man ginnen fortyndet, bydes der også på adskillige udgaver af klassikeren Gin & Tonic for 50 kr. stykket.
Man kan læse mere om gin-festivalen og købe billetter ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder i vinbranchen i denne uge.


Jimmi Korsholm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jimmi Korsholm (f. 1977) er uddannet sommelier fra Vinakademiet i 2010. Oprindelig er han uddannet cand.scient. i idræt og sundhed fra SDU og har efterfølgende både arbejdet som selvstændig sundhedskonsulent og gymnasielærer. Interessen for vin startede i 2008, da han efter en lang periode med triatlontræning og Ironman smagte en god vin.
Siden sin sommelieruddannelse har Jimmi undervist i vin på FOF i Odense, hvor han også er vokset op, ligesom han laver talrige vinsmagninger og foredrag for både vinklubber, virksomheder og private.
Efter utallige opfordringer fra venner og bekendte startede han eget vinfirma, Korsholm VIN i 2015 med fokus på kold-klima-vine fra især Canada, England, Danmark og Tyskland. Det er friske, syrerige og lav-alkoholiske vine. Også øko-, bio- og naturvine er at finde i sortimentet.
I dag, kun et år efter åbningen af vinfirmaet, lever han fuldtid af sit vinsalg. Det primære salg er til restauranter særligt i København og på Bornholm og Fyn. Restauranter som Falsled Kro, Pasfall, Rebel, Geist, Rå m.fl. og diverse vinbarer er en del af referencelisten. Senest er også Iceland Air, Hilton og Radisson Blue i Reykvavik blevet faste kunder hos Korsholm VIN.
Når Jimmi Korsholm ikke afholder smagninger eller besøger restauranter, elsker han selv at smage vine blindt med sine gode venner. Den megen triatlon-træning er således erstattet med en masse træning i blindsmagning.
I foråret 2016 debuterede han til DM i blindsmagning for hold men måtte ”nøjes” med en placering som nummer 24 ud af 36. I 2017 er planen at avancere til den bedste halvdel.
Derudover er han vild med at rejse til forskellige vinområder og læse om vin.
Adresse: Korsholm VIN, Filippagrenen 4, 5462 Morud, tlf.: 29 24 46 23, email: jimmi@korsholm-vin.dk, www.korsholm-vin.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvordan smager man på restaurantens vin?

Mikkel B. skriver, at han føler sig usikker, når han på en restaurant bliver bedt om at smage på vinen. – Hvad er det, jeg skal lægge mærke til? skriver han.
Ja, det er et underligt ritual, det med at smage på vinen. Egentlig burde tjeneren selv smage på den – som han da også gør på mange fine og dyre restauranter.
Herhjemme får man ofte en mikroskopisk sjat og skal ud fra den finde ud af, om vinen er i orden. Så bed om mindst 2 cm i glasset. Og slyng så glasset, så vinen fordeler sig i et tyndt lag op langs glassets sider og således kan afgive maximum duft.
Vurdér duften. Lugter vinen rent og frugtagtigt, evt. også af egetræ? Eller er der det mindste lille strejf af urenhed eller endog propsyge?
Tag så en ordentlig mundfuld. Lad vinen hvile i munden. Få den rundt om tungen og ud i kinderne. Smager den korrekt? Igen uden ubehagelige bitoner?
Giv dig god tid, selv om tjeneren tripper. Du er gæsten. Det er dig, der bestemmer – og betaler. Er du i mindste tvivl, så lad en af de andre ved bordet smage.
Det er helt klart, at du ikke kan sige: - Næh, den vin er ikke lige i min smag. Har I ikke en anden, som jeg måske bedre kan lide?
Når du accepterer vinen, er vinen din. Senere skal der måske en større diskussion til, hvis vinen alligevel ikke er i orden.


Ugens vinøse billede

Mogens Bach har taget dette billede i vinmarken Roche ved Castiglione Falletto, hvor disse unge damer – fulde af faglig stolthed – demonstrerede, hvordan de plukkede Nebbiolo-druerne. Det blev ifølge Mogens Bach bogstaveligt talt gjort med en neglesaks, så de dårlige druer kunne klippes fra uden at smitte de sunde.
De indskrumpede drueklaser fra den grønne høst tidligere på sæsonen lå allerede lå på jorden, hvor de nye fraklippede druer dumpede ned.
Druerne blev forsigtigt lagt i små kasser, der blev stablet på en vogn for enden af rækken, og traktoren var forsynet med larvefødder, så den kunne forcere den stejle skråning op til landevejen. Og så gik det hurtigt hjem til vinhuset Vietti, hvor afstilkningsmaskinen var klar til at modtage de udsøgte druer.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


409 Vinstokke og oliventræer afløser hinanden i det smukke landskab omkring Rhône-byen Puyméras (foto © C. Grilhé).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 37 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Cuvée Essentiel, Alfred Tritant, Champagne, Grand Cru, Extra Brut, Frankrig, lav alkohol (12%) 390 kr., pris ved 6 flasker: 332 kr., House of Champagne Denne champagne fra en lille vingård begynder med god mousse i munden og en smag, der - når boblerne er væk - er ret interessant med noter af citrus, fersken og æble. Produktionen er lille, så prisen er høj - i forhold til så mange andre champagner af samme kvalitet. Prisen kostede en stjerne.

Hvidvin

Ai.8, Iniesta, Manchuela, Spanien, 2014, lav alkohol (13%) 59 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine En vellavet hvidvin på druerne Sauvignon Blanc og Verdejo. Den har en god duft og en tør, frisk druesmag med et lille bid til slut, der gør den til en god madvin. Den femte stjerne får den for prisen.
Villa Mattielli, Garganega, Soave Classico, Italien, 2013, lav alkohol (13%) 70 kr., Høj Larsen Vinimport Det er ikke så ofte, vi smager en hvidvin med alder - og det må man jo sige, at denne vin har med sine tre år på bagen. Men den bærer bestemt sin alder med ynde. Den har masser af frugt i duften og strejf af honning. I stedet for ungdommelig friskhed er smagen fuld af moden frugt, en god fylde og dybde og en anelse fedme, der forlænger smagsindtrykkene. Det er en lækker hvidvin, der er sine 70 kr. værd. Drik den til en god kyllingeret eller lette kødretter. Milde oste vil også være sagen.
Pear Tree White, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (13,5%) 79,75 kr., på tilbud indtil 5. februar: : 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En meget dejlig hvidvin på druerne Chenin Blanc og Viognier. Den har en liflig duft og en frisk og læskende, let cremet smag med fin krydring og tilpas syre. Lang eftersmag. Glimrende til mad - og som terrassevin til den tid. Flasken har skruelåg.
Everton, Brown Brothers, Victoria, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%) 89 kr., Vinoble Vellavet hvidvin på druerne Chardonnay, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio. Den har en liflig duft og en frisk druesmag. Et lille, let bittert bid i eftersmagen gør den til en god madvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

Cuvée Centenaire, Omer Loupo, Vin de Pays d'Oc IGP, Frankrig, 1995, middel alkohol (13,5%) 69,95 kr., Skovgaard Vine En 21 år gammel rødvin, der stadig lever - lidt - men man kan smage alle rynkerne. En træt vin til en lav pris.
Borgo al Sole, Villa Degli Olmi, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (14%) 75 kr., HøjelseVinkælder Vellavet, meget frugtagtig rødvin med en måske lidt vel markant sødme, men også med en krydring (grannåle?), der giver den karakter. Udpræget madvin. God vin til en rimelig pris, som udvirkede den femte stjerne.
Siresa, Premium Wine Selection, Valpolicella Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 83,25 kr., VinMedMere.dk Denne rødvin smager godt. Den er måske lidt enkel til prisen, men har god, fyldig frugt, bløde tanniner og en lille sødme.
Galhaud, Grenache, Vin de pays de Côtes Catalanes, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 74,95 kr., Erik Sørensen Vin En lækker rødvin med noter af anis i duften og med en saftig, frugtrig og kødfuld smag.
Rinforzo, Mondo del Vino, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2014, høj alkohol (15%) 119,95 kr., ViniPortugal En meget lækker rødvin, delvis fremstillet efter appasimento-metoden, idet en del af druerne har ligget til tørre og er blevet rosinagtige. Vinen har bred, "varm" frugt, let krydring, modne tanniner og fint integrerede fadnoter. Trods sine 15% ikke spor sprittet. Lad den gerne ligge endnu nogle år.
Verquière, Bernard Chamfort, Vacqueyras, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%) 125 kr., Amfora Vin En dejlig Rhône-rødvin på druerne Grenache, Syrah og Cinsault. Den har en bred og blød smag med fin krydring. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Château Bertin Cuvée Prestige, Saint Émilion, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%) 139,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin En klassisk rød Bordeaux med en fin balance mellem moden frugt og tanniner. Smagen er fyldig, blød og lækker - og prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.
Volpolo, Podera Sapaio, Bolgheri DOC, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%) 149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En vellavet og lækker rødvin med en intens, aromatisk duft af modne mørke bær. Smagen er stringent, men har også god frugt og fine krydrede noter - samt et bid af tanniner. Det er en vin, der kan drikkes nu til kraftige kødretter, men uden tvivl vil udvikle sig yderligere i de kommende år.
Acústic, Montsant, Spanien, 2014, høj alkohol (15%) 149,95 kr., Pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Erik Sørensen Vin En stor, tør og elegant rødvin til et fornemt stykke kød. Den er lavet på druerne Garnacha og Carignan og har et bredt smagsbillede med dyb frugt, bløde tanniner og fin krydring, der udvikler sig i munden og lever langt ud i eftersmagen. 15% alkohol, men ingen spritkant.
Vinistella, Vinimundi, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2012, høj alkohol (15%) 189 kr., Multi Wine Den er god! En stor og flot rødvin med bred frugt og alle de gode minder om de lufttørrede druer - blommer, mørke bær, rosiner, vanille ... Udpræget madvin.
Batasiolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 279,75 kr., på tilbud indtil 5. februar: 139,75 kr., Skjold Burne En lys og slank, tør rødvin med god frugt og markante tanniner. Måske ikke så typisk Barolo, men til tilbudsprisen en udmræket madvin.

Andet

Malfy con limone, Italien, høj alkohol (41%) 250 kr., Lahvino En gin med en forførende duft af modne citroner. Smagen skuffer bestemt ikke - den er frisk og igen med liflige citrus-noter, som breder sig ud i munden og holder længe i eftersmagen. Citronerne, der er brugt til ginnen, stammer fra Amalfi-kysten, hvor citrontræerne står tæt på bjergskråningerne.

Smagningen af CdR-Villages

Les Vigneron Roaix Séguret, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%) 69 kr., Elitevin SÉGURET: En af de rigtig gode - en rødvin med en fyldig og ren druesmag og en krydring, som giver rygrad og struktur. Dertil bløde tanniner og en lang eftersmag.
Domaine de la Bastide, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Flassan vin Ribe VISAN: En kraftig rødvin med en ret markant sødme, der skygger for et større billede af facetter og oplevelser.
Domaine de l´Espigouette, Bernard Latour, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Flassan vin Ribe PLAN DE DIEU: Denne rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre har god frugt, men frugten overmandes hurtigt af noget bittert. Udpræget en madvin til en kraftig kødret.
Domaine de l'Obrieu, Saint-Jean d'Ardières, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%) 89,95 kr., på tilbud - også i SuperBrugsen - i denne uge (uge 2): 67,50 kr., Kvickly VISAN: En fortræffelig, lækker rødvin til en attraktiv tilbudspris - og tilmed lavet på økologisk dyrkede druer: Grenache, Syrah og Mourvèdre. Vinen har en bred og blød frugt og personlighed i form af kompleksitet og krydring. Glimrende madvin. Lang eftersmag.
Domaine de Verquière, Romain & Thibaut Chamfort, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%) 95 kr., Amfora Vin PLAN DE DIEU: Denne rødvin er lavet på 80% Grenache og 20% Syrah. Den har saftig, let syrlig frugt og en "støvet" tørhed, der trænger sig frem foran frugten.
Château Grand Dignitaire, Demazet Vignoble, Côtes du Rhône Villages Gadagne, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%) 99 kr., Lago Import GADAGNE: En af de bedste - en fremragende og lækker vin med blød frugt, fin krydring, syre og sødme. Alt i fornem balance.
Domaine de la Monastria, Arnoux & Fils, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager PLAN DE DIEU: En rigtig dejlig Rhône-rødvin - faktisk lidt af et fund til en attraktiv pris (ved seks flasker). Den har en flot og elegant struktur og bred frugt. Lang, god, fint krydret eftersmag. En rigtig vin til en vellavet kødret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Domaine Chamfort, Famille Perfiao, Côtes du Rhône Villages Ségurat, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%) 100 kr., Amfora Vin SÉGURET: Denne rødvin på druerne Grenache (80%) og Mourvèdre (20%) er en rigtig god vin. Den har god frugt og fin krydring, og med sin tørhed er det en udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Sélection Vieilles Vignes, Les Vignerons de Roiax, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%) 112 kr., Elitevin SÉGURAT: En umiddelbart let og charmerende rødvin med en god, ren frugtsmag, en lille sødme og fint integrerede fadnoter.
Domaine Valand, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Haller Vine og Vin&Vin PLAN DE DIEU: Denne rødvin på økodruer er en rar vin omend lidt robust og en udpræget madvin. Den er tør, med god frugt, fin krydring, markante tanniner og noter af chokolade. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Les Belles Échappées, Marrenon, Côtes du Rhônes Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%) 120 kr., Vestergaard Vin PLAN DE DIEU: Denne ret enkle rødvin på druerne Syrah og Grenache er mest frugt og sødme, måske lidt noter af lakrids. Ikke så meget mere.
Domaine Montmartel, Monnier Marres, Cótes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 120 kr., Genereux-Vinkælder VISAN: En fortræffelig rødvin med Grenache-druens fyldige og søde frugt og Syrah-druens kraft, rygrad og tanniner. Der er en masse stof og kvalitet i denne rødvin, og den må gerne ligge endnu nogle år. Lad den under alle omstændigheder få lidt luft i en karaffel. Vinen er lavet på økodruer.
La Brunote, Domaine Alary, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 124 kr., pris ved 6 flasker: 109 kr., Jysk Vin CAIRANNE: En ganske fortræffelig rødvin, lavet på økodruer. Den har et bredt smagsbillede med god, fyldig frugt, en vis fedme, god krydring (lidt lakrids) og en lang eftersmag.
Château Saint Jean, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 125 kr., Vinens Verden PLAN DE DIEU: Fortræffelig rødvin med god duft og en lækker, kompleks smag. Der er blød og fyldig bærfrugt og en spændende krydring, der fortsætter ud i eftersmagen.Vinen er lavet på druerne Grenache (80%), Syrah (15%) og Carignan (5%). Den kan mageligt gemmes endnu fem-seks år. Udpræget en madvin.
Domaine Clos Romane, Stèphane Charancon, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2014, høj alkohol (14,5%) 125 kr., Bichel Vine CAIRANNE: Denne gode rødvin er lavegt på druerne 50% Grenache, 20% Mourèdre, 25% Syrah og 5% Carignan - alle klassiske Rhône-druer. Vinen har en god struktur med frugt, tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag. Udpræget en vin til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Domaine les Grands Bois, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2014, høj alkohol (15%) 125 kr., Genereux-Vinkælder CAIRANNE: En stor og vidunderlig rødvin, der er helt oppe og ringe med mindelser om Châteauneuf-du-Pape. Den bliver længe i munden med sin dejlige frugt, sin fine sødme og sine bløde tanniner. Der er 15% alkohol, men ingen spritkanter. Vinen er lavet på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre, der alle er dyrket økologisk.
Domaine Les Aphillanthes, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%) 129 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw PLAN DE DIEU: En dejlig og koncentreret rødvin fremstillet på biodynamisk dyrkede druer. Den er fyldig, muskuløs, frugtrig og har noter af mørke modne kirsebær.
La Font du Jas, Domaine la Collière, Côtes du Rhône Villages Cairanne, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%) 139 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin CAIRANNE: En enkel rødvin med et ret smalt smagsbillede. Helt billig er den ikke - i forhold til de oplevelser, den leverer.
De Père en Filles, Paul Jaboulet Aîné, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 179 kr., på tilbud året ud: 99 kr., Vinoble PLAN DE DIEU: Til 99 kr. er denne rødvin et fund. Det er en meget elegant og lækker vin med liflig duft og en bred druesmag med fin og spændende krydring, bløde tanniner og noter af eukalyptus, chokolade og lakrids. Vinen er lavet på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre.
Domaine de Mourchon, Grande Reserve, Côtes du Rhône Villages Séguret, Frankrig, 2013, høj alkohol (15%) 199,95 kr., pris ved 2 flasker, Erik Sørensen Vin SÉGURET: Stor og flot rødvin helt oppe blandt de store Rhône-vine. Den har struktur, fyldig frugt, god krydring og bløde tanniner. Vinen er lavet på druerne Grenache og Syrah.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen