Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2017



En vinmark i Bordeaux. I øjeblikket er der druetyve på spil i såvel her som i andre franske vindistrikter. Foto: Wikipedia/Cobber17.

Druetyve på spil i Frankrig

Druehøsten er i fuld gang i Frankrig, og som tidligere nævnt forventes den at blive den mindste siden 1945.

Og som om det ikke er slemt nok for vinproducenterne, så er der også tyve på spil, som i ly af nattemørket stjæler druer fra vinmarkerne.
Ifølge The Drinks Business er der fra og med midten af september stjålet adskillige tons druer fra blandt andet Bordeauxs vinmarker. I en mark i Génissac uden for Saint-Émilion stjal tyve 6,5 tons druer, mens en mark i Pomerol blev lettet for cirka 700 kilo druer. Endnu et drue-tyveri fandt sted i Lalande-de-Pomerol.

River vinstokkene op


Tyvene "nøjes" ikke altid med at ribbe vinstokkene for drueklaser - nogle gange river de også vinstokkene op med rode. Det skete fx for 500 vinstokke i en vinmark i Montagne, ligeledes i Bordeaux.
Druetyveri er langt fra et ukendt fænomen i Frankrig, men i år, hvor høsten er meget lille, er druerne særligt eftertragtede …
I Champagne-distriktet har politiet fået et bijob under høsten, idet de hver nat patruljerer til hest langs vinmarkerne. Også i Bourgogne har man taget sine forholdsregler i form af vagtfolk, der om natten holder øje med mistænkelige ladbiler.


Lav din egen "prosecco"

Den italienske mousserende prosecco er blevet utroligt populær i de senere år - og ikke mindst i Storbritannien, hvor den er den helt store sællert.
Et britisk drinksfirma, Victor’s Drinks, har ønsket at ride med på prosecco-bølgen og har derfor lanceret et produkt med navnet MySecco.
Der er tale om et kit, der gør det muligt at fremstille sin egen boblevin hjemme ved køkkenbordet. Og selv om firmaet ikke kan kalde produktet for prosecco, så er der jo ingen tvivl om, hvad navnet skal lede tankerne hen på.
Kittet indeholder en flaske med et eller andet fluidum, hvis ingredienser vi ikke har kunnet finde oplysninger om noget sted på nettet. Måske er det druemost?

Gær, sukker og brusetabletter


Derudover er der sukker og gær, som tilsættes fluidummet i flasken sammen med varmt vand.
Flasken forsegles med et særligt plasticlåg og efterlades så i tolv dage på køkkenbordet.
Dernæst skal den stå med hovedet nedad i et døgn, hvorefter man tilsætter nogle medfølgende brusetabletter. Og så er det ellers bare at forsegle flasken med champagneprop og ståltråd, som ligeledes medfølger.
Når vinen har stået på køl i et døgn, er den parat til at blive skænket i glasset.

Lidt af en fornærmelse


Ifølge Victor’s Drinks er MySecco, der holder 8,5% alkohol, en ”vidunderlig frisk og sprød mousserende vin med delikate citrusnoter”.
Boblevin-kittet kan købes via Amazon - dog kun, hvis man bor i Storbritannien. Prisen er 20 pund (cirka 170 kr.), hvilket må siges at være temmelig dyrt, når den ægte prosecco kan fås i glimrende udgaver til cirka halvdelen af beløbet.
Her på VinAvisen synes vi nu ikke, at det lyder rigtig rart. Og for prosecco-producenterne, der med stor arbejdsindsats og omhyggelighed skaber delikate mousserende vine, er det nærmest lidt af en fornærmelse …


Der er fuld gang i druehøsten hos Buccia Vineyard - et af de vinhuse i Ohio, der har egen bed and breakfast.

Vinstaten Ohio

De fleste har smagt vin fra Californien, og en hel del sikkert også fra Oregon og Washington, men vin fra Ohio er der nok ikke så mange herhjemme, der kender til.
Men faktisk har denne vestamerikanske stat en ekspanderende vinindustri og har bevæget sig fra en syvendeplads over de største vinfremstillende stater i 2012 til en sjetteplads sidste år. Det fremgår af en rapport fra statens vinproducentforening. Antallet af vinhuse er i samme periode ligeledes steget fra 175 til 265.
I 2016 blev der i alt fremstillet 6 mio. flasker vin, som genererede 1,3 milliarder dollars (cirka 8 mia. kr.) til statskassen og sørgede for fuldtidsjob til 8000 mennesker.
Ohios vinhuse får også stadig flere besøgende - sidste år fik de således besøg af 1,4 mio. vinturister, en stigning på 16% i forhold til 2012. De mange vinruter med mulighed for overnatning hos flere af vinhusene lokker sikkert mange til.
På Ohio Wine Associations hjemmeside finder man en fin oversigt over vinruter og vinhuse.


Marilisa Allegrini forklarede levende om marker, druer og vingårdens dejlige vine.

Fornemme vine fra Veneto

Der løber vin i Allegrini-familiens årer. Siden 1500-tallet har den fremstillet rødvin i Valpolicella i den italienske Veneto-region.
Men det var først i 1960’erne og 70’erne, at Giovanni Allegrini med nye vindyrknings- og fremstillingsteknikker gjorde familiens vine berømte viden om.
Siden 1983 har hans tre børn, Walter, Franco og Marilisa, videreført vingården - hvis vinmarksareal i dag er kraftigt udvidet, ligesom familien også ejer vingården Poggio al Tesoro i det toskanske Bolgheri.
Mens Franco står for vinfremstillingen, og Walter stod for vindyrkningen indtil sin død i 2003, er det Marilisa, der tager sig af marketing og salg. Og det var hende, vi mødte for nylig til en smagning af Allegrinis fornemme vine.

Til kamp mod dårlige Amaroner


Mens Marilisa med bøger og kort over Valpolicella og Bolgheri i hånden fortalte og forklarede om druer og jordbundsforhold, smagte vi både delikate hvidvine og store rødvine. Samtlige vine forhandles herhjemme af Philipson Wine.
Allegrinis Amarone stammer fra den klassiske del af Valpolicella - det område, hvor de bedste Amaroner pr. tradition fremstilles. Det var en flot og imødekommende vin i den mere moderne Amarone-stil, hvor der stadig er muskler, strejf af sødme og krydrede noter, men hvor frugten er i front. Vi smagte den i flere årgange, hvoraf 2013 herhjemme koster 349,95 kr.
Allegrini er medlem af Amarone Families - en forening af førende familieejede vinhuse i Valpolicella. Den blev grundlagt i 2009 med det formål, at gøre en indsats for at højne Amarone-vinens anseelse - noget, der ifølge Marilisa er yderst nødvendigt.
Som hun fortalte, så har en række kooperativer i årevis sendt Amaroner af mindre god kvalitet på markedet, hvilket har skadet vinens image i ind- og udland.
Foreningen har udført et regelsæt for vinproduktionen, som medlemmerne skal følge, og som skal sikre, at vinens kvalitet og karakter bevares.

En spændende hvidvin


Vi smagte også enkeltmarks-rødvinen fra marken La Poja - en vin af absolut topkvalitet (499,95 kr. for årgang 2011). Og så var der hvidvinen på Vermentino-druen fra Allegrinis Poggio al Tesoro vingård i Bolgheri. Det var en interessant og meget lækker vin, der sagtens kan gemmes i flere år. Man vil så opleve, hvordan vinens aroma markant ændrer sig. 2016-årgangen (149,95 kr.) var forførende med sin fedme, friske citrus og melon - en vin, der godt kunne forveksles med en oversøisk vin på Sauvignon Blanc. 2010, som vi også smagte, kunne have været en helt anden vin. Den var som en elegant Riesling med en anelse af den karakteristiske petroleum-duft.
Til fælles havde de to årgange den friske syre, og Marilisa fortalte, at man - da Vermentino-marken skulle anlægges - havde valgt kloner fra Korsika, hvis druer er kendt for at lægge most til vine med en meget holdbar syre.


Château de la Chaize.

Slut med 300 år i familieeje

Château de la Chaize er med sine 250 hektar den største vinejendom i Beaujolais-appellationen Brouilly. Og den har været i samme families eje, siden den blev opført i 1676.
Men nu er det slut. Den nuværende ejer, Caroline de Roussy de Sales, har solgt slottet til et fransk byggefirma, Maïa Groupe.
99 hektar af ejendommen er beplantet med vinstokke, og Château de la Chaize fremstiller hele 8% af al den vin, der årligt produceres i Brouilly.

Tegnet af Versailles's arkitekt


Ud over at være et meget stort vinslot, så er slottet og dets fornemme park også klassificeret som historiske monumenter. Arkitekten, som har tegnet slottet, er selveste Jules-Hardouin Mansart, der også har tegnet det berømte Versailles-slot. Og til parken anvendte man ligeledes Versailles's landskabsarkitekt, André Le Nôtre.
Salgssummen er ikke offentliggjort, men ifølge den franske avis Le Progrès er gennemsnitsprisen for en hektar vinmark i Brouilly cirka 70.000 euro (cirka 520.000 kr.). Så vi er godt deroppe ad…


Portræt af Benjamin Franklin fra 1767 af David Martin. Foto: Wikipedia.

Ugens vinøse citat

Gennem århundrederne er der blevet sagt mange rammende, underholdende eller filosofiske ting om vin af såvel berømte som mindre kendte mennesker.
Vi indleder en lille serie med ugens vinøse citat, og bringer også et par ord om den person, citatet stammer fra.
Denne uges citat kommer fra amerikaneren Benjamin Franklin (1706-1790), der blandt andet var journalist, videnskabsmand og politiker - og ikke mindst en af lederne af den amerikanske revolution.
Citat:
”Vin er beviset på, at Gud elsker os, og elsker at se os lykkelige”.

Forsøg med vin, prop og skruelåg

Charles Spence, der er professor i eksperimental psykologi ved universitetet i Oxford, har udført et par interressante forsøg med vin, korkpropper og skruelåg.
Spence bad 140 forsøgspersoner om at blindsmage og give point til to vine, hvor flaskerne var lukket med henholdsvis korkprop og skruelåg. Hvad deltagerne ikke vidste var, at vinen i flaskerne var nøjagtig den samme.
I et af forsøgene smagte personerne på vinen efter at have hørt lyden fra en korkprop før smagningen af den ”første” vin og fra et skruelåg, der bliver skruet af, før smagningen af den ”anden” vin.

Korkprop vandt over skruelåg


Dernæst blev personerne bedt om selv at åbne flaskerne, før de smagte på indholdet. Efter hver seance uddelte deltagerne point til vinen - eller vinene, som de jo troede, det var.
Den samlede pointgivning viste, at forsøgspersonerne betragtede korkprop-vinen som værende 15% bedre end skruelåg-vinen.
Førstnævnte vin blev ligeledes anset for at være 20% mere velegnet til en festlig lejlighed - hvilket højst sandsynligt også skyldes korkproppens poppende lyd, når flasken åbnedes.

Den gamle devise


Ifølge Charles Spence viser forsøgene, at lyden, og det vi ser og fornemmer i forbindelse med åbningen af en vinflaske, i høj grad præger vores forventning om indholdet - hvilket igen smitter af på vores opfattelse af vinen.
Forsøgene tyder således også på, at folk stadig hænger fast i den gamle devise om, at vin under skruelåg ikke er lige så fin og god, som vin, hvor der er stukket en korkprop i flaskehalsen.
Og det er jo egentlig utroligt. Skruelåg bliver stadig mere udbredt som lukning af vinflasker - også når det gælder fornemme og kostbare vine.


Fra det interaktive kort på Alliance des Crus Bourgeois's hjemmeside.

Et skridt frem og et tilbage

Der er alle de fine cru-slotte i Médoc, der ifølge 1855-klassifikationen er klassificeret fra 1. til 5. cru. Derudover er der et hav af andre vinslotte, der kan opnå den mindre fine klassifikation Cru Bourgeois.
Da foreningen Alliance des Crus Bourgeois du Médoc i 2003 langt om længe blev færdig med at revidere den forældede klassifikation, fik 247 af de i alt 490 slotte, der ansøgte om at blive optaget, lov til at sætte et Cru Bourgeois på etiketten. Desuden kunne 87 af dem tilføje et "Superieur", mens vinene fra ni af slottene var så gode, at slotsejerne kunne skrive "Exceptionnel" på etiketterne.
Men det var langt fra alle vinproducenterne, der var glade for den nye klassifikation, og det endte med en masse retsligt bøvl - og med, at inddelingen i tre niveauer igen blev droppet fra og med årgang 2007.

Et, to eller tre niveauer


Siden da har vinslottene - ud fra foreningens årlige bedømmelse af vinene - igen udelukkende kunnet opnå klassifikationen Cru Bourgeois uden hensyn til, at nogle vine var af bedre kvalitet end andre.
Hos Alliance des Crus Bourgeois du Médoc ærgrede man sig. De slotte, der stabilt gennem flere år havde fremstillet vine af særlig høj kvalitet, burde belønnes med et højere niveau på etiketterne, lød det herfra.
Efter adskillige verbale slagsmål blev det først vedtaget, at indføre to niveauer og siden hen alle tre niveauer. Det skete ved en generalforsamling sidste år, hvor hele 78% af foreningens medlemmer stemte for.

Venter på godkendelsen


Nu mangler man bare den franske regerings blå stempel, men hvis alt går vel, vil den genindførte klassifikation træde i kraft fra og med årgang 2017 - den årgang, der kommer på forretningshylderne i 2020.
Det eneste, man nu frygter, er, at nogle af de slotte, der er imod de tre niveauer, kan nå at lave rav i den før regeringens endelige godkendelse.
Foreningen har netop offentliggjort listen over de slotte, der kan sætte et Cru Bourgeois på etiketterne af deres årgang 2015. Listen omfatter 271 slotte - hvilket er syv færre end for 2014-årgangen.
På Alliance des Crus Bourgeois's hjemmeside kan man se en glimrende oversigt med et interaktivt kort over foreningens medlemmer med link til information om slottene.
Til venstre ses den traditionelle glasprop og til højre to eksempler på skræddersyede Vinolok Premium propper.

Et smart koncept

Mon ikke der er en del af vores læsere, der på et eller andet tidspunkt har åbnet en vinflaske med en lille elegant glasprop.
Der er dog langt mellem den slags flasker, da glasproppen er dyrere i indkøb for vinproducenterne end korkpropper, syntetiske propper og skruelåg.
For at vinde markedsandele har firmaet Vinolok, der fremstiller glaspropperne, udvidet sortimentet med Vinolok Premium, hvor man skræddersyr propper til vin- og spritusproducenterne.
Udgangspunktet vil altid være den kendte enkle glasprop, men ud over det kan proppen udformes efter producentens ønske - altså fx få en stor firkantet glastop eller blive forenet med forskellige slags metaller.
Det er smart og i sidste ende billigere for producenten end at skulle have lavet en elegant eller skulpturel glasprop fra bunden af.
Vinolok Premium henvender sig nok mest til spiritusproducenter, der ønsker "lidt spræl" i toppen af flasken.

Stadig flere destillerier

Destillerierne i Storbritannien har haft vokseværk i de senere år. Alene i 2016 slog 27 nye destillerier dørene op i England og 12 i Skotland, hvilket til sammen er en stigning på 17% i forhold til året før. Det betyder ifølge WSTA (Wine and Spirit Trade Association), at Storbritannien i dag har i alt 273 destillerier.
Hvor skotterne frem for alt fremstiller whisky, er det gin - og ikke mindst håndværks-gin fra små producenter - der er målet for destillerierne på engelsk jord.
I alt solgte englænderne gin for 1 milliard pund (cirka 8,5 mia. kr.) i 2016, og inden 2020 forventes salget at runde 1,4 mia. pund (cirka 12 mia. kr.).


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche



Peter Jørn Laursen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Peter Jørn Laursen (f. 1960) voksede op med vin, idet hans far også var vinhandler. I 1979 efter endt købmandsuddannelse i Superland på Gentoftegade, trak han frinummer til militæret og tog i stedet til London, hvor han i fjorten måneder arbejdede i vinafdelingen i Harrods. Sideløbende med sit job i det berømte gamle stormagasin tog han et Higher Certificate (sommelieruddannelse) hos Wine & Spirit Education Trust.
Efter en smuttur i Illum’s blev det til 5 år i den legendariske Rasch Vinhandel med kollegaerne Poul Hansen og Niels Borella. Her blev der både renset flasker, tappet og etiketeret, hvilket udmundede i et fuldgyldigt medlemskab af den hæderkronede Vinkyperforening af 1. maj 1884.
Fra 1986 fik han job som butikschef hos Knud Jørgensen Vinhandel i Hellerup, hvor han havde sin daglige gang indtil 1988.
Han opdagede nemlig, at Holger Frederiksens Eftf. - en købmandsbutik, der slog dørene op i 1919 i Ordrup - var sat til salg, og han mente, at det var tid til at slutte sig til de selvstændiges rækker i selskab med “Holgers” barnebarn og hans tidligere kollega Niels Borella.
Det er her - bag disken i de gamle charmerende lokaler - man finder Peter Jørn Laursen den dag i dag. Og det er bag den oprindelige disk, ligesom en stor del af indretningen er bevaret.
Holger Frederiksen Eftf. er frem for alt en vinforretning - spækket til bristepunktet med vine i ethvert prisleje. Men på hylderne finder man også lækre franske delikatesser - fiskespecialiteter, foie gras, supper, krydderier osv.
Fritiden deler Peter Jørn Laursen mellem sin familie, svømning og løb. Han har blandt andet deltaget i det berømte Médoc Marathon, hvor man løber mellem vinmarker og vinslotte i det franske Médoc. Og så driver han Holgers Løbeklub, hvor han, andre erhvervsdrivende i Ordrup og venner af ”huset” tager en løbetur - som selvfølgelig ender med et godt glas vin i vinforretningen.
Adresse: Holger Frederiksens Eftf., Ordrupvej 100, 2920 Charlottenlund, tlf.: 39 64 07 10.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


447 Der er kraftig bølgegang i vinmarkerne omkring byen Barbaresco i Piemonte (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lyngrove, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine

Vellavet hvidvin med tæthed og fylde, der flot udstiller druen Chardonnay. I smagen citrus og fersken samt vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chono, Chono Wines, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

Dejlig hvidvin i god harmoni med druesmag, noter af pære og æbler, ananas og bananer, tilpas, frisk syre og en lille sødme. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domus, Uby, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (11%)

99 kr., på tilbud til 69 kr., Propperiet

En rigtig dejlig hvidvin fremstillet på druerne Colombard og Sauvignon Blanc. Det er en forfriskende og elegant vin med en god syre og med en markant duft og smag af kærlighedsfrugter, der godt kan lede tankerne hen på en newzealandsk Sauvignon Blanc-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Prestige Capitaine, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 40): 50 kr. ved 6 flasker, Kvickly

En dejlig hvidvin med duft af mango og med en fyldig og tør smag med fedme og noter af modne grønne druer og melon. Det er en vin med en stor spændvidde, når det gælder mad. Den vil stå fint til både fede fisk, pastaretter og cremede oste. Et rigtig godt glas til normalprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Old Orhards, Bellingham, Chenin Blanc, Paarl, Sydafrika, 2015, middel alkohol (14%)

109,75 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 79,75 kr., Skjold Burne

En rigtig lækker hvidvin, der åbner sig med noter af den gode drue samt honning, banan og modne stenfrugter. Med sin lille, fine sødme, der stikker af fra syren, er den også egnet fx til en tør nøddekage. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Andert, Andert Josef, Welschriesling Trocken, Burgenland, Østrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

109,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 79,75 kr., Skjold Burne

En ret tæt hvidvin med en aromatisk duft og en flot og ren druesmag. I smagen noter af pære, fersken og mandarin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserve Bin 428, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., på tilbud i uge 40 (denne uge): 59 kr., Kvickly

En herlig hvidvin på druerne Chardonnay, Chenin Blanc og Colombard. Den dufter af modne grønne druer og melon. Smagen er fyldig og tør, har en god struktur og en lang eftersmag med noter af eksotiske frugter. Nyd den til stegt laks eller cremede oste.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stella, Tenuta il Palazzo, Toscana IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En rigtig god rosévin på druerne Sangiovese og Syrah. Faktisk ret lækker med god frugtfylde og noter af appelsiner og mandariner og ... skal vi sige makroner? Dertil en tyngde, der gør den til en god madvin.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Comoloco, Oro Wines, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin med en markant tørhed, der udpræget gør den til en madvin. Tørhed, men også frugt, sommer-bærfrugter og god krydring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Primavera, Caves Primavera, Bairrada, Garrafeira, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)

Superlækker rødvin på druerne Tinta-Roriz, Touriga-National og Baga. Den lugter og smager dyrt - af stutteri og heste, læder og sadler. En vin, der er umiddelbar og nem at drikke og med sin lille sødme god til blandt andet vildt. Ordet Garrafeira er en gammel, portugisisk betegnelse for kvalitetsvine af gode årgange. Den indebærer, at vinen ligger mindst to år på fad eller tank og et år på flaske, før den sælges. Derfor de fine fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Raso de Larrainzar, Pago de Larrainzar, Navarra, Reserva, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Denne fremragende rødvin på druerne Merlot, Tempranillo, Garnacha og Cabernet Sauvignon hviler i sig selv med sin gode, fyldige frugt, bløde tanniner og fine fadnoter. Vinen er rigeligt pengene værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galhaud, Grenache Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

90 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Erik Sørensen Vin

Med sin ret markante sødme vil denne gode rødvin være udmærket til efterårets vildtretter. Den åbner sig i glasset med masser af frugt, god krydring og bløde tanniner. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palladius, Rosso Rubicone IGP, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk

Modne kirsebær, mørk chokolade og strejf af vanille præger både duften og smagen af denne meget lækre og harmoniske rødvin. Det er en koncentreret og intens vin, der vil egne sig godt til en af efterårets simrekødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soleyrade, Côtes du Rhône, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 107,10 kr., Propperiet

Rigtig god Rhône-rødvin på druerne Grenache og Syrah - saften og kraften. God frugt, fin krydring og noter af læder og tjære. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cortorosso, , Primitivo di Manduria DOC, Riserva, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

139,95 kr., på tilbud indtil 5. oktober: 66,60 kr. ved 6 flasker., Kvickly

Dette er en rigt facetteret rødvin med klasse og elegance. I duften er der noter af svampe, brombær og syltede blommer. Smagen er fyldig og fuld af koncentreret moden frugt, der opvejes af en tilpas syre. Tanninerne er afrundede, og alkoholen fint integreret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

288, Amarone della Valpolicella, Italien, 2013, høj alkohol (15,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Trods den rimelige pris en rigtig god Amarone, der fylder munden med fyldig frugt og noter af svesker og sorte kirsebær. Dertil en fin krydring - og ingen spritkant. Fire år gammel og drikkemoden, men kan også ligge endnu nogle år. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Mompertone, Prunotto, Monferrato, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., Vinens Verden

En rødvin med god frugt og en god syre til mad. Men den er også lidt rå, og tanninerne skurer mod tænderne - og så er prisen for høj.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Oinoz, Carlos Moro, Tempranillo, Crianza, Rioja, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., D’Wine

En dejlig, aromatisk og harmonisk rødvin med god fylde, moden frugt, varme, krydrede noter, tilpas syre og et tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Wine Maker's Reserve, Yealands Family Wines, Pinot Noir, Gibbston, Central Otago, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 180 kr., Holte Vinlager

En let og pæn rødvin, fadlagret og med noter af kirsebær og blommer. Men helt harmonisk virker den ikke, og billig er den ikke i forhold til kvaliteten.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Wetmore, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Livermore Valley, San Francisco Bay, Californien, 2014, høj alkohol (14,5%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 5 november: 169,75 kr., Skjold Burne

Stor og fornem rødvin med en kraftig duft og en fyldig, harmonisk og fuldendt smag. Alt, hvad man kan forlange af en god rødvin. Samtidig en meget anvendelig vin og en vin, som alle vil kunne lide - fra begyndere til viderekomne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lequilibrio, Montalbera, Barbera, Asti, Italien, 2013, høj alkohol (14,5%)

239,95 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Supervin

En meget lækker rødvin med dejlig frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. En herlig vin med alt i harmoni og balance - helt oppe at ringe.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mt.Difficulty, Mt Difficulty Wines, Pinot Noir, Bannockburn, New Zealand, 2015, middel alkohol (14%)

285 kr., pris ved 12 flasker, Laudrup Vin

En superlækker, fyldig og harmonisk rødvin med klar Pinot-karakter. God, moden, koncentreret bærfrugt med noter af chokolade og fine krydderier. En vin, der hænger godt sammen. Nem at drikke. Flasken har skruelåg.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chabot, La Bastide d'Armagnac, Armagnac, VSOP Deluxe, Frankrig, høj alkohol (40%)

279,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 249,75 kr. Prisen gælder ved 70 cl., Skjold Burne

Frankrigs fornemme druebrændevin amagnac fremstilles på samme måde som sin langt større storesøster, cognac, men destilleres traditionelt kun én gang og ikke to. Det gør den mere aromatisk og nogle gange måske lidt kantet. I den her smagte armagnac er der imidlertid ingen kanter. Det er en superlækker brandy, blød og kompleks og nem at drikke i små sip trods de mange procenter - der da også er mildnet under fem års modning på egefade.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen