Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 3, 2018



Bernard Magrez.

Magrez overfaldet i sit hjem

Bordeauxs store vinkøbmand, den hovedrige Bernard Magrez, er ifølge avisen Sud-Ouest blevet overfaldet og bagbundet i sit hjem af en bande tyve.

Overfaldet skete ved 3-tiden om natten fredag i den forgangne uge, og først kl. 7 om morgenen blev Magrez befriet.
Tyvene, der var bevæbnede med kniv, skruetrækker og muligvis også pistol, stjal en samling af kostbare ure, nogle kunstværker, lidt penge og en af Magrezs biler.

En stribe af overfald


Det var et ualmindeligt groft overfald - heldigvis har Magrez ikke lidt overlast, men er selvfølgelig rystet.
Begivenheden leder tankerne hen på et lignende overfald, som den kendte franske vinsamler Michel-Jack Chasseuil blev udsat for i 2014. Også han blev bagbundet, mens tyvene forsøgte at trænge ind i hans vinkælder - dog uden held, da kælderen er forsynet med en armeret dør og et sikkerhedssystem af topkvalitet.
Frankrig har i det hele taget i de senere år lidt under en stribe bevæbnede røverier - og en del af dem har fundet sted i vinens verden.


Man kan lige ane indgangen til grotten i klippevæggen.

Stor vinsamling i hemmelig grotte

Der er lidt mystik forbundet med Sotheby’s første vinauktion i London i år. Auktionen omfatter en stor samling af kostbare vine, som, siden de blev erhvervet, har været opbevaret i en grotte langt ude i et skovrigt område ”i en særlig smuk egn i Nordeuropa”, som auktionshuset oplyser i en pressemeddelelse.
Vinene tilhører én og samme vinsamler - en person, som ifølge Sotheby’s har stor viden om vin og har haft gode forbindelser til alle de store Bordeaux-slotte.
For at direktøren for auktionshusets vinafdeling, James Reed, kunne finde frem til grotten, udstyrede sælgeren ham med et kort og nøje instruktioner om, hvordan man fandt den skjulte indgang.

1. cru-vine i flere årgange


Det lykkedes James Reed at finde grotten, der indvendig bestod af flere rum, udhugget med håndkraft og forsynet med paller, der fungerede som reoler for de mange vine.
Her var samtlige 1. cru vine fra Bordeaux i flere årgange fra 1989 til 2010 og i de originale trækasser fra slottene. Der var også store Bourgogne-vine og toskanske top-vine som Sassicaia og Gaja.
Faktisk er det jo slet ikke så tosset en idé at opbevare sine vine i en sådan hemmelig grotte. Grottens kølige og konstante temperatur og den naturlige luftfugtighed er ideelt for vinenes trivsel, ligesom risikoen for tyveri minimeres betydeligt.

Se hele kataloget


De mange vine er blevet inddelt i 388 partier, der forventes at kunne indbringe et samlet hammerslag på omkring 825.000 pund (cirka 6,9 mio. kr.).
Blandt højdepunkterne indenfor Bordeaux-vinene er ni flasker Le Pin 1989, der har en højeste vurdering på 22.000 pund (cirka 184.000 kr.), tolv flasker Petrus 1995 til samme vurdering og tolv flasker Lafite 1996, der er vurderet til 9000 pund (cirka 75.250 kr.).
Auktionen afholdes d. 24. januar i London, men det vil også være muligt at byde online. Ved at klikke her kan man se auktionskataloget over de mange vine.
Hvem vinsamleren er, og i hvilket land, grotten ligger, forbliver hemmeligholdt.

Nu må kvinder også købe vin

Tænk, hvis man som kvinde, ville købe en flaske vin og fik at vide, at det kunne man ikke - netop fordi man er kvinde.

Det har været den besked, kvinderne på Sri Lanka ifølge The Drinks Business har fået i de sidste 60 år, hvis de har forsøgt at købe en flaske vin eller bestille et glas til maden i en restaurant.
En lov, der blev indført i 1955, forbød nemlig al salg af alkohol til kvinder, ligesom de heller ikke måtte være i besiddelse af alkoholiske drikke. Sidstnævnte har også gjort det yderst svært for de srilankanske kvinder at arbejde i fx en bar eller restaurant. Heldigvis er der dog steder, hvor man har taget loven med et gran salt.
Nu har myndighederne i sidste uge langt om længe ændret loven, så kvinder over atten år lovligt kan købe, nyde og servere alkohol. Man var kommet til den konklusion, at loven var diskriminerende …

VinAvisens serie af postkort fra Penedès

VinAvisens Mariette har for nylig været på rejse i det spanske Catalonien. I vindistriktet Penedès har hun besøgt en række førende cava-huse, hvor hun har snakket med vinmagere, smagt liflige bobler og været på rundtur i kældre og vinmarker. De mange indtryk er blevet foreviget i en serie på 20 postkort, hvoraf vi bringer de første fem nedenfor.


På kortet over Catalonien markerer den lyseblå farve cava-området Penedès, som ligger cirka 40 kilometer syd for Barcelona.

Postkort nr. 1 fra Penedès:
En appellation spredt over 159 områder

Den spanske cava er en af verdens mest populære mousserende vine. På verdensplan blev der i 2016 solgt 230 millioner flasker, hvoraf den ene million endte i danskernes glas.
Hovedparten af al cava fremstilles ligesom champagne med anden gæring på flaske, og vinen har sin egen appellation - eller DO (Denominación de Origen), som spanierne kalder det. Men til forskel fra andre appellationer såvel i som uden for Spanien, er DO’en ikke et afgrænset område. Den består nemlig af hele 159 små og større områder forskellige steder i landet - blandt andet i Rioja, der jo er langt mere berømt for sin rødvin. Dog fremstilles cirka 95% af vinen i Penedès i Catalonien i og omkring byen Sant Sadurní d’Anoia.


Xarel-lo er en lokal drue, som giver cava’erne en frisk syre. Den bruges enten alene eller sammen med andre druer. Foto: Wikipedia.

Postkort nr. 2 fra Penedès:
Tre vigtige druer, der bidrager med hver sit

Tre lokale hvidvinsdruer lægger most til det meste af den cava, der fremstilles. Den mest udbredte af disse druer er Macabeo, som giver vinen masser af frugtaroma. Derudover er der Xarel-lo, som sørger for en god portion syre til cava’en, og Parellada, der tilfører en fin parfumeret blomsteraroma. Druernes procentdel i de enkelte flasker afspejler den stil, producenten ønsker for den pågældende cava.
Der bruges også andre lokale druer samt champagnedruerne Chardonnay og Pinot Noir, men vinmarkerne med disse to druer udgør kun 3000 hektar ud af cava-appellationens i alt 36.000 hektar.


Det meste cava er hvid, men der findes også rosé-udgaver, og så kan man få cava i hele spændvidden fra knastør til sød.

Postkort nr. 3 fra Penedès:
Fra hvid til rosé og fra tør til sød

Langt hovedparten af al cava er hvid, men der fremstilles også rosé cava, og her gør man ligesom i Champagne - tilsætter cava’en rødvin lavet på Pinot Noir, Garnacha, Monastrell eller Trepat før tapning på flaske.
På etiketten af en flaske cava vil man altid kunne se, hvor tør eller sød, vinen er. Brut Nature er den tørreste type. Dernæst kommer Extra Brut og Brut (som er den mest almindelige type). Herefter følger cava’er med lidt mere sødme: Extra Seco, Seco, Semi Seco, og så er der den sødeste cava, Dulce, med hele 50 gram sukker eller mere pr. liter.
Man kan få mange flere fakta ved at besøge Cava Instituttets glimrende hjemmeside.


Foran indgangen til Freixenet stod der to af disse sjove scootere samt en bil, også udformet som vinhusets berømte cava Cordon Negro.

Postkort nr. 4 fra Penedès:
Verdens største producent af mousserende vin

Der er to cava-huse, som vores læsere garanteret vil nikke genkendende til. Det ene er Cordorníu, hvis cava'er vi for nylig smagte i Danmark - det kan man læse mere om i uge 49. Det andet er Freixenet, som vi besøgte i Penedès, og som er verdens største producent af mousserende vin.
Hvert år fremstiller Freixenet, som ligger i Sant Sadurní d’Anoia, omkring 100 millioner flasker cava - hvoraf de 45 mio. er storsællerterne Cordon Negro (den i den sorte flaske), som er Brut, og så Carta Nevada i den klare flaske - en sødmefuld Semi Seco cava. Begge mærker importeres til Danmark af Amka.
Men Freixenet laver utallige andre cava-mærker - også i den dyre ende af prisskalaen. I alt eksporterer cava-huset sine flasker til mere end 150 forskellige lande. Og ud over mousserende vin fremstiller huset også rød- og hvidvine i blandt andet Californien, Argentina og Australien.


Det var Pedro Ferrér og hans hustru, Dolores, der i 1914 lancerede vinhusets første cava og døbte den - og vinhuset - Freixenet.

Postkort nr. 5 fra Penedès:
Opkaldt efter asketræs-lunden

Freixenets historie startede med Francesc Sala Ferrér og den lille vingård, han grundlagde i Penedès i 1861. Hans søn, Pedro, giftede sig med Dolores Sala Vivé, der var arving til et større vinimperium - og som selv var en dreven vinmager.
Ægteparret Ferrér besluttede at stoppe med at fremstille stillevine og begynde at lave cava. De døbte vinen Freixenet efter den vingård, hvor Pedro var vokset op, La Freixeneda (asketræ-lunden) - og efter hans barndoms øgenavn, ”el Freixenet” (asketræet). Den første flaske Freixenet så dagens lys i 1914.
Pedro døde i den spanske borgerkrig i slutningen af 1930’erne og efterlod Dolores og deres tre døtre. Men ligesom Champagne har haft deres grand old ladies, som overtog roret efter deres mænd, så fortsatte Dolores med at drive Freixenet. Det var også hende, der i 1941 skabte cava-mærket Carta Nevada. Først i 1970’erne blev det efterfulgt af Cordon Negro.
I næste uge afslutter vi besøget hos Freixenet med endnu tre postkort og tager så videre på rundturen i Penedès i de følgende uger.

Godt nyt for italiensk vin

Der bliver ifølge European Supermarket Magazine skænket stadig mere italiensk vin i glassene rundt om i verden. I 2017 steg eksporten af vin fra Italien med 7% i forhold til året før og nåede dermed en hidtidig rekord på 6 milliarder euro (cirka 45 mia. kr.). Og det til trods for, at der blev fremstillet hele 26% mindre italiensk vin sidste år på grund af nogle ikke særligt venlige vejrguder.
Den største importør af italiensk vin er USA - hertil steg eksporten med 6% i værdi. Dernæst kommer Tyskland og Storbritannien med en stigning på henholdsvis 3% og 8%.
Når det gælder vækst i importen af vin fra Italien, er der dog ingen lande, der kan slå Rusland, hvortil italienerne eksporterede hele 47% mere vin end i 2016 - dog fra et meget lille udgangspunkt.
Også til Kina, hvor fransk vin ellers er den største udenlandske sællert, var der en vækst i eksporten på 25%.


Den nye Model 11 fra Coravin.

Ny model Coravin

I 2013 lancerede den amerikanske atomfysiker Greg Lambrecht sin første udgave af Coravin Wine Access System. Systemet fungerer ved, at en nål stikkes ind gennem både kapslen og korkproppen. Når man trykker på en knap, injiceres der en komprimeret udgave af gasarten argon, hvorved vinen i flasken er under pres, mens man derefter hælder vin ud i en tynd stråle gennem nålen. Når flasken igen sættes på bordet, er al ilten erstattet af argon.
Nålen er så tynd, at hullet i korkproppen lukker sig fuldstændig, når den trækkes ud. Der kan hverken trænge vin ud eller ilt ind.
Lambrecht, der har en vinkælder med 1500 fine vine, begyndte at udvikle systemet, da hans kone blev gravid og holdt op med at drikke vin. Så kunne han nemlig fortsætte med at få et godt glas vin eller to til maden, uden at skulle åbne flasken.
Siden da har Lambrecht lanceret adskillige modeller af Coravin, og nu er han barslet med Coravin Model 11.

Den første model tilknyttet en app


Model 11 fungerer ligesom forgængerne - men selvfølgelig er der nogle nye raffinementer. Den er blandt andet forbundet med en app, som gør det muligt at se, hvor meget vin, der er tilbage i flasken, få forslag til retter, musik og film, der står til den pågældende vin, og tip om vine i samme stil.
Et display i toppen af instrumentet viser, hvornår det er tid til at rengøre det og til at fylde det med gaspatroner.
Coravin-fans må dog væbne sig med tålmodighed - Model 11 bliver nemlig først frigivet til salg til september. Og det bliver til en pris på omkring de 6000 kr.
Ved at klikke her kan man få en meddelelse om, hvornår den nye model kommer i handelen.


Nyd et glas vin, og leg med lego

Synet af Legoklodser får det som regel til at krible i fingrene hos folk i alle aldre, og når man ser børn lege med lego, kan man godt få lyst til at sætte sig ned og lege med.

Hvis man tager til London i foråret, får man rig lejlighed til at bygge med de legendariske klodser - og samtidig nyde et godt glas vin eller en cocktail.
Et firma, der kalder sig The Brick Bars, vil opføre en pop-up bar af en million legoklodser i den britiske hovedstad. Inde i baren vil der være skulpturer af lego - samt kassevis af klodser, som gæsterne kan skabe deres egne kreationer af.
Den præcise dato og det nøjagtige sted, pop-up baren kommer til at ligge, er der endnu ingen oplysninger om. Men man kan på The Brick Bars hjemmeside tilmelde sig en nyhedsmail, så man kan følge med i, hvad der sker.
Lignende barer skulle i løbet af året skyde op i en række andre storbyer - heriblandt Los Angeles, Toronto og Sydney.

Foto: Wikipedia/Horia Varlan.

Slut med sugerør

Rigtig mange drinks serveres traditionen tro med sugerør og rørepind i plastic, og når glasset er tømt, smides begge dele ud. Og det er alt andet end godt for miljøet. Faktisk tager det op til 200 år for et plasticsugerør at blive nedbrudt, og der bruges hvert år rigtig mange af dem på verdensplan.

To store britiske pubkæder har allerede bandlyst brugen af plasticsugerør og -rørepinde. Det samme har verdens største familieejede spiritusfirma, Bacardi, hvor man således ikke længere vil se plastic i drinksene på diverse reklamer.

Pernod Ricard hopper med på vognen


Nu følger det verdensomspændende franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard trop.
Firmaet har meddelt, at der fra og med i år ikke må anvendes sugerør og rørepinde af plastic ved nogen begivenhed, der kan forbindes med Pernod Ricard - og det opfordrer samtidig sine søsterselskaber og samarbejdspartnere til ligeledes at bandlyse plasticen.
Bandlysningen er et led i firmaets mål om at reducere de 913 tons affald, som det årligt afleverer til lossepladser rundt om i verden.

Gode tider for irsk whiskey

I midten af 1800-tallet havde Irland 88 destillerier, men så begyndte det at gå ned ad bakke, og i 1980’erne var antallet af destillerier minimeret til sølle to styk - begge ejet af Irish Destillers.
Årsagen til nedgangen var blandt andet konkurrencen fra Skotland og Canada, der var så hård, at irsk whiskey på et tidspunkt kun tegnede sig for 1% af salget af spiritussen på verdensplan.
Men i de senere år har whiskey’en fra den grønne ø fået noget af en genopblomstring. Mellem 2014 og 2016 fordobledes antallet af destillerier fra ni til atten, ligesom produktionen rundede 100 mio. flasker. Irsk whiskey var dermed den hurtigst voksende spirituskategori på verdensplan.

Fordobling på fordobling


Og det går stadig fremad med stormskridt - også når det gælder eksporten af irsk whiskey. I 2017 steg den med 20% til 600 mio. euro (cirka 4,5 milliarder kr.), og ifølge en ny rapport fra den irske fødevarestyrelse, Bord Bia, forventes der endnu en fordobling inden 2020.
Sidste år var stigningen i eksporten til EU-landene på 14% til 111 mio. euro (cirka 827 mio. kr.) - og til USA på 16% til 240 mio. euro (cirka 1,8 mia. kr.).
Hos foreningen Alcohol Beverage Federation of Ireland frygter man dog for, at Brexit kan få en negativ indflydelse på den fremtidige eksport. En anden bremseklods kan være en ny lov om, at der skal sættes kræft-advarsels mærkater på samtlige flasker whiskey, gin, likør og øl. Det kan blive et problem i konkurrencen med andre landes spiritusflasker, der ikke bærer den slags advarsler.
Lovforslaget bliver i øjeblikket behandlet i den irske regering.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Michael Jansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Michael Jansen (f. 1952) er uddannet inden for økonomi og marketing. Interessen for vin startede i 1974, hvor han var med i en lille vinklub, og smagsprøverne i klubben blev snart suppleret med vinrejser til Tyskland og Frankrig. I 1980 startede han som garageimportør med import af vine fra Frankrig, som ikke tidligere havde fundet vej til Danmark.
I 1986 købte Michael Jansen forretningen Vinopol på Østerbro og blev dermed professionel vinhandler. Men på grund af den økonomiske krise i slutningen af 1980’erne blev han nødt til at lukke sin forretning og blev efterfølgende ansat hos vinfirmaet N & Poul Plum.
De selvstændiges rækker trak dog fortsat, og i 1994 slog han dørene op for Vin Kompagniet på Frederiksberg med det formål at importere vin og sælge til horeca-sektoren. Siden da har sortimentet også udviklet sig til at omfatte spiritus fra Frankrig.
Michael Jansen er også medejer af Min Vinmark, et firma, hvis investorer i 2010 købte 4 hektar jord i det spanske vinområde Terra Alta. Ideen var at samle en gruppe vininteresserede mennesker, som gerne vil eje en vinmark, følge dens udvikling, lære at lave vin samt være med i et netværk omkring projektet. Jorden har Michael Jansen og de andre investorer beplantet med Syrah, Granacha og Mourvedre. Man kan læse mere om projektet, og hvordan man eventuelt kan blive en del af det på www.minvinmark.dk.
Adresse: Vin Kompagniet, Frøbels Allé 2, 2000 Frederiksberg, tlf.: 20 80 72 02, post@vin-kompagniet.dk, www.vin-kompagniet.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En russisk husar malet i 1809 af Oret Adamovich Kiprensky.

Hvor stammer skikken fra?

Til nytårsfesten hos nogle venner oplevede Mikkel Mortensen, hvordan man sabrerer champagne. Nu vil han godt vide, hvor skikken stammer fra.
Sabrere … altså kunsten at åbne en flaske champagne med en sabel. Ordet er afledt af det franske ord sabre, der betyder sabel.
Ifølge en af legenderne stammer kunsten – "l’art du sabrage" – fra Napoléons elitekorps af beredne, sabelsvingende husarer. Når officererne vendte hjem fra felten, fejrede de sejren ved at åbne champagneflasker med sabelhug for at demonstrere deres virilitet over for de imponerede damer.
Ifølge en anden legende var kejseren den første, der åbnede en flaske champagne på denne måde.
Napoléons husarer var med på felttoget til Rusland, og måske kan man forestille sig, at de russiske husarer gjorde dem kunsten efter.
En tredje legende er måske nok så troværdig. Ifølge den var det russiske kosakker, som enten lærte sabrering eller selv fandt på det, da en større hær af dem efter Napoléons nederlag i 1814 opholdt sig i Champagne-byen Reims.
Russerne havde i forvejen en skik med at knuse champagneglas efter at have udbragt zarens skål, så de var vant til at være omgivet af glasskår.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-461


461 På en cirka 100 år gammel tegning bliver der skålet i champagne – og i 1700-tals dragter.


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserva de la Familia, Juvé & Camps, Cava, Gran Reserva, Brut Nature, Spanien, 2014, lav alkohol (12%)

165 kr., H.J.Hansen Vin

En mousserende vin med en fin, sprød blomsterduft og en tør, fyldig og elegant smag med noter af friske æbler og citrus. Sagen som apéritif.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Consulat-Palace, Champagne, Cuvée Prestige, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

239,75 kr., på tilbud indtil 4. februar: 199,75 kr., Skjold Burne

Vellavet "standard-champagne" af den slags, der plejer at koste 250 kr.- og her altså på tilbud til 200 kr. Vinen har fine, stadig bobler, god mousse i munden og en vis tørhed. Den er brut.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ardèche, Maison Louis Latour, Chardonnay, Ardèche IGP, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99,50 kr., pris ved 12 flasker: 89,50 kr., Laudrup Vin

Lækker hvidvin med en dejlig duft og en cremet, "fed" smag af Chardonnay-druen - fersken, æble og eksotiske frugter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Chardonnay, Valle de Colchagua, Chile, 2016, middel alkohol (14%)

119,75 kr., på tilbud indtil 4. februar: 69,75 kr., Skjold Burne

Om den forrige årgang af denne gode hvidvin skrev vi: "En lækker og frisk hvidvin med en ren og klar Chardonnay-smag. Tør, men alligevel med et lille strejf af druesødme. Flasken har skruelåg." Der er egentlig ikke nogen grund til at skrive noget andet ...

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Vintage Selection, Spier, Stellenbosch, Sydafrika, 2017, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 18. januar: 49,83 kr., SuperBrugsen

Til 50 kr. er denne rosévin ikke dyr. En pæn frikadelleskubber. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Mio Silenzio, Ponte Lungo, Vino Rosso, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En rimelig god rødvin til en rimelig pris. Den har god frugt, god krydring og en lang eftersmag. En udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosso Fuoco, Torre de' Lancia, Salento IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris på tilbud indtil 18. januar: 35 kr., SuperBrugsen

Til 35 kr. er denne rødvin på de populære druer Negromaro og Primitivo et rigtig godt køb. Med sin gode frugt og sødme samt fine eftersmag er det en vin, som er nem at drikke, og som mange vil være glade for.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Agricola Cottini, Valpolicella, Classico Superiore, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Med sin gode, saftige frugt, sine bløde tanniner, sin lille sødme og sin afmålte tørhed er denne rødvin rigtig god til mad. Det er faktisk en meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerneØ

Corsarini, Chianti, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

79,75 kr., på tilbud indtil 4. februar: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Let og enkel rødvin på økodruer, der med sin tørhed og sine markante tanniner er bedst til mad. Plask den gerne op i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vinistella, Vinimundi, Puglia, Appassimento, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., Multi Wine

Appassimento - metoden med de halvtørrede druer. Her er endnu en rødvin efter metoden, denne gang med økologisk dyrkede druer. Og det er en herlig vin med fyldig frugt, mørke bær, rosiner, figner, chokolade, en buket af krydderurter og et strejf af vanille fra fadlagringen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hoya de Cadenas, Reserva Privada, Vicente Gandia, Utiel-Requena, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%)

89,5 kr., Irma

En fyldig, harmonisk og kompleks rødvin med kun 12,5% alkohol ... er det virkelig muligt? Ja, det er det i hvert fald med denne lækre vin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon. I smagen mørke efterårsbær og kirsebær, et fint strejf af fad og en tørhed, som er virkelig god til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mistik, Rotllan Torra, Priorat, Crianca, Spanien, 2013, middel alkohol (13,8%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Fortræffelig og meget lækker rødvin på druerne Grenache, Carignan og Cabernet Sauvignon. Vinen har den gode tørhed, man ofte finder i vine fra det lille, berømte distrikt. I smagen en varm, fyldig druesmag og noter af kirsebærsten og træ fra seksten måneder på amerikanske og franske fade. En madvin - og en rigtig vintervin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parziale Appassimento, Baroncini, Rosso del Veneto IGP, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 4. februar: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin, der er fremstillet på 70% Merlot og 30% Cabernet Sauvignon, er simpelt hen helstøbt. Den har en fin bærduft og en fyldig og silkeblød smag med frugten i front og integrerede tanniner. Vinen, der slutter med en frisk syre, er lavet delvis på tørrede druer (Appassimento).

stjernestjernestjernestjernestjerne

Magnifico, Fuoco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., på tilbud hele januar: 50 kr.; sælges også i Kvickly og Dagli'Brugsen, SuperBrugsen

Til 50 kr. - og ikke noget med seks flasker - er denne rødvin lidt af et fund. Vinen har fyldig frugt - kirsebær, blommer og brombær - og en inviterende sødme, der dog også giver plads til madvenlig tørhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Lurton, Bodega Piedra Negra, Cabernet Sauvignon, Valle de Uco, Gran Reserve, Argentina, 2013, høj alkohol (15%)

123 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En rigtig god rødvin med markante tanniner og udpræget en madvin til en kraftig ret - og med en overraskende krydring af "After Eight" chokolade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elgin Vintners, Pinot Noir, Sydafrika, 2014, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Er man til Pinot Noir-rødvin, så er her en rigtig god flaske. Typisk Pinot med noter af røde sommerbær og fine krydderier. Flasken har skruelåg.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Davidsen's Gold Rum, Oscar Davidsen, Caribbean, Danmark, høj alkohol (37,5%)

139 kr., Skjold Burne

En blød, lækker og moden rom med en fantasisk god smag, velegnet til frugt, kager, toddy'er - og et glas i ny og næ.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen