Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2018



Sven Moesgaard i færd med at vande de 6000 nye vinstokke. Eneste mulighed for at få så mange af dem som muligt til at overleve er at vande gennem et rør, som er stukket dybt ned i jorden.

Stor glæde - men også lidt malurt

Årets danske druehøst bliver som tidligere nævnt formidabel - både når det gælder kvantitet og kvalitet.

Sven Moesgaard, der ejer Skærsøgaard Vin i Dons uden for Kolding, er en af de producenter, der glæder sig over synet af sin vinmark. Aldrig i de 20 år, han har drevet vingården, har han set så mange druer på sine vinstokke.
Dog har den langvarige tørke hældt lidt malurt i vinbægeret. Mens de veletablerede vinstokke har klaret tørken uden problemer, da deres rødder strækker sig mindst ti meter ned i jorden, så tørster de nyplantede vinplanter efter vand.
- Vi har plantet flere tusinde nye vinplanter, og det er den mest skrækkelige sommer for disse babyplanter, lyder det fra Moesgaard - som forventer, at omkring 40% af babyplanterne vil dø.

Må narre vinplanterne


Sven Moesgaard har sjældent vandet nyplantede vinstokke, men det er nødvendigt i år, og han har selv udviklet en særlig vandingsmetode:
- Vi er nødt til at narre planten. Hvis vi vander ved overfladen, vil rødderne bare række op mod jordoverfladen. Men det er vigtigt, at de rækker nedad, og derfor vander vi gennem et rør, som vi har stukket ned i jorden ved siden af hver plante.
- Det er et sisyfosarbejde. Vi har vandet 6000 planter tolv gange. Det er mange mandetimer, men alternativet er ingenting - altså, at alle de nye vinstokke forgår.
Af den store mængde druer fra de etablerede vinstokke vil Moesgaard fremstille sin rigt præmierede mousserende vin, men som han siger, så kan han selvfølgelig ikke lade være med også at lave ekstra meget rødvin i år, når nu sommeren har været så god.


Et smukt og dramatisk sydafrikansk landskab.

25% færre sydafrikanske producenter

Umiddelbart ser det ud til at gå godt for den sydafrikanske vinindustri, som er verdens ottende største - og som bidrager med 36 milliarder SAR (cirka 16 mia. kr.) til statskassen og beskæftiger omkring 290.000 sydafrikanere.
Blandt Sydafrikas mange landbrugsvarer er vin, der fremstilles af druer fra i alt 100.000 hektar vinmarker, så afgjort den største, når det gælder eksport.
Alligevel ser fremtiden måske ikke helt så lys ud for den sydafrikanske vinindustri.
Ifølge BusinessDay taber en tredjedel af vinproducenterne nemlig penge på deres arbejde - hvilket har resulteret i, at der i dag er 25% færre producenter end for ti år siden.

10% færre vinmarker


Et stigende antal vinproducenter vælger at rive deres vinstokke op og plante mere rentable afgrøder - eller bare forlade vingård og marker for at søge job i byerne. Andre fusionerer for at klare skærene. Udviklingen betyder ifølge vinproducentforeningen Vinpro, at der højst sandsynligt vil være 10% færre vinmarker i 2022 end i dag.
Færre producenter betyder også mindre vin. I 2018 blev der høstet 1,2 millioner tons druer i Sydafrika, hvilket var 15% mindre end sidste år.
Det eneste, der ifølge foreningen kan rette op på tingenes tilstand, er, hvis producenterne får flere penge for deres vine.


Foto: Wikipedia/Calerusnak.

Et ring udløser en bøde

I uge 32 nævnte vi, hvordan restauratører og pubejere rundt om i verden går til kamp mod ”mobilomanerne” - det stigende antal gæster, der har mobilen tændt, stort set fra de kommer til de går, og som snakker højlydt i den, sms eller er på de sociale medier.
Nogle restauranter tilbyder således et gratis glas vin eller afslag i menu-prisen, hvis man enten slukker sin mobil eller afleverer den ved indgangen.
En mikropub i det britiske Kent, Just Reproach, er gået et skridt videre. Her skal mobiltelefonerne være slukket, og hvis de ringer eller bipper, får ejeren en bøde. Bøden er dog kun på 1 pund (cirka 8 kr.), og den uddeles med et glimt i øjet - og med klapsalver fra de andre gæster i den lille bar.
Just Reproach, der åbnede i 2011, har indtil videre indkasseret flere tusinde pund i bøder - så der må have været rigtig mange kimende og bippende mobiler gennem årene …
Pengene fra bøderne går ubeskåret til godgørende formål i lokalområdet.


Forsiden af den nye bog, Cider i Europa af Jeppe Gents med foto af Sara Gents.

På cider-rejse i Europa

Når man taler om dansk æblecider, kan man ikke komme uden om Fejø Cider, der har bevist, at Danmark kan hamle op med noget af det bedste inden for fransk og engelsk cider.
Nu har ejeren af Fejø Cider, Jeppe Gents, skrevet en bog, Cider i Europa, hvor han udøser af sin store viden om emnet. I bogen kommer læseren med på en cider-rejse til Frankrig, England, Tyskland og Spanien.
Rejsen starter i Danmark - på Fejø, hvor forfatteren i 1999 plantede æbler med professionel produktion af cider for øje. Der fortælles om forskellen på spiseæbler og cideræbler, om de forskellige typer cider, Gents fremstiller, og til hvad og hvornår de skal nydes.
Der er måske nok lidt rigelig reklame over dette første afsnit, og man kunne godt ønske, at Gents havde dykket lidt mere generelt ned i den danske ciderverden. Kapitlets overskrift er immervæk ”Danmark”, og der er jo flere dygtige ciderproducenter her til lands.

Man møder ildsjælene


Nå, men det er tilgivet, når man kommer til bogens andre kapitler. Fra Danmark rejser man med Jeppe Gents til Spanien - til Asturien - hvor cider hedder sidra, hvor man på barerne bestiller flasker og ikke glas med cider, og hvor man følger et særligt ritual, når cideren skal skænkes.
I ciderbyen Gijon får man tip til bar- og restaurantbesøg, og til hvad man skal spise til cideren. Og sådan fortsætter rejsen til de øvrige ciderlande og -områder. Man møder ildsjælene bag cideren, får fortalt sjove anekdoter og får et indblik i kulturen, menneskene, maden og landskaberne i de pågældende områder. Det er alt sammen levende og vidende beskrevet. Læsningen flyder let, og man får lyst til at skynde sig at pakke kufferten og tage på cidertur!
Ind imellem kommer der et opslag med en enkel grå baggrund og med nøje information om fremgangsmåden til den, der selv vil anlægge en cideræbleplantage og fremstille cider. Det er udmærket information, men den burde nok være samlet i et enkelt overskueligt kapitel.

Både relevante og overflødige billeder


Bogen er spækket med stemningsfulde billeder af æbler, producenter, barer, ciderfremstilling og tallerkener med forskellige lækre retter. Fotografen er Sara Gents, og de fleste af billederne er både relevante, smukke og sjove - men der er også nogle, der er mindre interessante og virker lidt overflødige, ligesom der er et par stykker, som er uskarpe på en "ikke-poetisk" måde.
Men alt i alt er Cider i Europa en anbefalelsesværdig og dejlig unørdet bog, som i det store og hele fungerer rigtig godt på såvel tekst- som billedsiden.
(Forlaget SuperG Press, 208 sider, 199 kr. hos blandt andet Arnold Busck).


De gamle flasker Romanée-Conti ligger stadig i deres kasser i Robert Drouhins vinkælder.

Mytiske vine under hammeren

I uge 29 nævnte vi, at en større mængde gamle flasker af den berømte Bourgogne-vin Domaine de la Romanée-Conti (DRC) kommer under hammeren hos Sotheby’s i New York d. 13. oktober.

Vinene tilhører vinproducenten og négocianten Robert Drouhin, der står i spidsen for det familieejede vinhus Maison Joseph Drouhin i Bourgogne. Og samtlige flasker stammer fra hans private vinkælder.
Først nu løfter auktionshuset sløret for, hvilke vine og årgange fra DRC, der bliver solgt på auktionen.

Tre magnumflasker DRC


Årgangene spænder fra 1937 til 1964, og det drejer sig om DRC-vinene Romanée-Conti (16 partier), La Tâche (23 partier) og Richebourg (47 partier). Derudover omfatter auktionen også ni partier vine fra Maison Joseph Drouhin i årgangene 1959 til 1962.
Blandt højdepunkterne er tre magnumflasker Romanée-Conti, der hver har en højeste vurdering på 40.000 dollars (cirka 262.000 kr.) og en enkelt flaske af årgang 1938 til 30.000 dollars (cirka 197.000 kr.).
Auktionen over disse mange mytiske og yderst sjældne vine forventes at trække fulde huse, få auktionssalen til at koge og telefonerne til at gløde.


En kolossal flaske champagne skabt af tusindvis af citrusfrugter var et af de vinøse indslag i 2012-udgaven af Fête du Citron.

Oplev citronfestivalen i Menton

Hvis man allerede nu overvejer, hvor forårsturen 2019 skal gå hen, så kan man jo lade valget falde på den franske riviera og byen Menton. Her afholdes der hvert år en gigantisk festival til ære for citronen, Fête du Citron, og næste år løber den af stabelen mellem d. 16. februar og 3. marts.
Første udgave af Fête du Citron blev afholdt i 1933, og festivalen er i dag en berømt begivenhed, der tiltrækker mere end 200.000 besøgende fra nær og fjern. Det helt store trækplaster er de mange kæmpestore skulpturer af citroner - og appelsiner, som er placeret på festivalarealet eller bliver båret i procession gennem byen.
Hvert år opbygges skulpturerne over et bestemt tema - næste år er det ”Des Mondes Fantastiques” (fantastiske verdener).

Flasker og vinslotte af citrusfrugter


Festivalen har sandt nok ikke så meget med vin at gøre - dog i 2012-udgaven, hvor temaet var ”de franske regioner”, var der kreeret både vinslotte og vinflasker af flere tusinde citroner og appelsiner. Det fremgår af en lille film på YouTube, som man kan se ved at klikke her.
Desuden er der hvert år en Salon de l’Artisanat - en salgsudstilling af produkter fra små håndværksproducenter, og her er der masser af citron- og appelsinlikører samt alle mulige andre citrusprodukter.
Man kan læse mere om festivalprogrammet for 2019 på Fête du Citrons hjemmeside.

En fin idé

I den skotske kommune Fife har de ansatte på plejehjemmet Willow House i byen Cellardyke fået en glimrende idé. De har nemlig åbnet en pub i et gammelt sommerhus på plejehjemmets grund. Her kan beboerne få sig en drink eller to og nyde den pub-stemning, som mange af dem mindes fra før, de kom på plejehjem.
Pubben er blevet til ved hjælp af donationer fra beboernes familier, de ansatte selv og fra en lokal pub, der har doneret genstande, som giver den helt rette stemning. Det er de ansatte, som på skift driver pubben, der er blevet døbt Hip Joint.

Willow House er et ud af tolv plejehjem i Fife, som drives af samme firma, Kingdom Homes. Og nu overvejer firmaet, om ikke man skal åbne pubber i forbindelse med samtlige af kædens plejehjem.
Tænk, hvis der blev taget initiativ til noget lignende på dansk jord …



Turen med guide og vinproducent varer et par timer inklusiv vinsmagning i grottens dyb.

Smag vin mellem drypstenene

Et nyt ord har set dagens lys: Speleønologi. Det er en sammentrækning af speleologi (videnskab om grotter) og så ønologi (studiet af vin). Faktisk bør vi skrive det på fransk, spéléoenologie, da det er franskmænd, der har opfundet det.
Ordet henviser til en vinsmagning 80 meter under jordens overflade i den berømte grotte Saint Marcel d’Ardèche i Sydfrankrig.
Her i den kølige, fugtige og mørke grotte har fire lokale vinproducenter fundet den ideelle vinkælder, og de modner såvel fade som flasker med vin i grottens store sale.

En snak med vinproducenten


Vin modnet i grotter skulle efter sigende blive blødere og rundere end den samme vin modnet i en almindelig vinkælder. Beviset er et forsøg i en anden fransk grotte, Grottes de Bétharram, hvor man også modner vin - her dog i hele 800 meters dybde.
I Saint Marcel d'Ardeche grotten kommer man sammen med en grotteguide og en af vinproducenterne på en tur gennem nogle af de spektakulære grotterum, med stalakitter, stalagmitter, søer og floder for til sidst at ende med smagningen af to til tre forskellige vine - og en snak med producenten om den interessante modning af vinene.

Opdaget af en jæger


Vel oppe i dagslyset igen kan man købe vinene i grottens egen butik eller hos den lokale producent.
Alt dette havde slet ikke kunnet lade sig gøre, hvis ikke det var, fordi en jæger i 1836 havde opdaget grotten, da hans byttedyr faldt ned gennem åbningen.
Indtil videre er 57 kilometer af grotten, der er en af Frankrigs ti største grotter, udforsket, og man er langt fra færdig endnu.
En billet til guidetur og vinsmagning koster 58 euro (cirka 433 kr.). Man kan læse mere om speleønologi-oplevelsen (på fransk) - og bestille billetter - ved at klikke her.


En lille bid af dugen med Côte de Beaune.

Dæk op på Bourgogne og Barolo

Næste gang, vinklubben mødes, eller der holdes middag for vinglade venner, vil dugen på billedet til venstre måske være sagen. Udfoldet viser den et meget detaljeret kort over Côte de Beaune i det sydlige Bourgogne med kommuner og byer, vinproducenter og samtlige af de berømte Grand Cru og Premier Cru marker.

Der er tale om en hel serie duge - de øvrige viser Côte de Nuits, Pauillac, Sauternes, Barbaresco og Barolo. Og samtlige duge måler 140 x 280 cm.
Motiverne er udviklet i samarbejde med den danske vinkonsulent Marie Ahm, og kortene er tegnet af den franske korttegner Sylvain Pitiot, hvorefter de er trykt på stoffet.
Dugene fremstilles af Georg Jensen Damask, og prisen er 1390 kr. Men de forhandles også af Klubvin.dk - hvor de i øvrigt er 10 kr. billigere.
Længere nede i denne VinAvis kan man læse mere om Marie Von Ahm.

Den nye whisky fra Macallan, Genesis, leveres i en fin gaveæske, der også indeholder et litografi af det nye fantastiske destilleri.

Overnattede i telte for at få en flaske

Lange køer og folk, der overnatter i telte, ses ofte, når et begrænset antal billetter til en eftertragtet rockkoncert sælges efter først til mølle-princippet.

Men det syn kunne man også møde en morgen i sidste uge foran det nye destilleri, som The Macallan har opført i Craigellachie i Moray i den nordøstlige del af Skotland. Dette fantastiske destilleri beskrev vi i uge 22.
Årsagen til den kolossalt lange kø var frigivelsen af Macallan Genesis Limited Edition - en Single Malt whisky, som er skabt i forbindelse med fejringen af det nye destilleri.
I alt er der fremstillet 2500 flasker, hvoraf hovedparten vil blive solgt i Macallans lufthavnsforretninger i Asien. Men 350 flasker var altså sat til salg direkte fra destilleriet denne ene morgen.
De whiskyglade folk var kommet fra hele Storbritannien - nogle havde kørt flere timer gennem nattemørket for at kunne være fremme til kl. 9.30, hvor destilleriets forretning slog dørene op. Andre var kommet dagen før og havde camperet.

Måtte lukke flere veje


Destilleriet har selv kun 80 parkeringspladser, og da de var fyldt op, begyndte folk at parkere ulovligt langs vejsiderne. Samtidig blev bilkøen stadig længere, og det endte med, at politiet måtte lukke flere af de omkringliggende veje.
Destilleriet har beklaget hændelsen og generne og har meddelt, at det vil tage ved lære af kaosset ved fremtidige salgslanceringer.
Nogle af de mange fremmødte briter var heldige at erhverve sig en flaske af Genesis, men rigtig mange måtte gå med uforrettet sag.
Faktisk er det ret utroligt, at så mange mennesker var valfartet til destilleriet, når man tager prisen på whiskyen - 495 pund (cirka 4142 kr.) - i betragtning.

Diageo med nyt spiseligt sugerør

Tidligere i år meddelte det franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard, at der ikke længere må anvendes sugerør af plastic ved nogen begivenhed, der kan forbindes med firmaet. Pernod Ricard har også opfordret alle sine samarbejdspartnere til at følge trop.
Også det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo vil kæmpe for at stoppe al brug af plasticsugerør.
Dog er det en utænkelig tanke aldrig mere at skulle kunne stikke et sugerør ned i en cocktail, og der er da også kommet adskillige alternativer til plasticsugerøret på markedet i den senere tid.
I slutningen af august lancerer Diageo således for første gang i firmaets historie sine ready-to-drink cocktails på dåse med et ledsagende miljøvenligt sugerør.
Sugerøret er ikke bare miljøvenligt men også spiseligt - hvad det er lavet af, har Diageo ikke oplyst. Men det er fremstillet i tre forskellige smagsvarianter: jordbær, chokolade og lime.
Pernod Ricard overvejer ligeledes at indgå et samarbejde med firmaet Loliware om lanceringen af et spiseligt sugerør lavet af tang.
Foto: Wikipedia/Epastore.

Gin-dillen er kommet for at blive

Trends kommer og går - men når det gælder britisk gin, har trenden bidt sig rigtig godt fast.
Storbritannien har altid været berømt for sin gin-produktion, og i dag er landet verdens største eksportør af spiritussen.
Og eksportkurven fortsætter bare med at stige - det viser nye tal fra The Wine and Spirit Trade Association (WSTA). I det første halve år af 2018 blev der eksporteret britisk gin for 279 millioner pund (cirka 2,3 mia. kr.), hvilket er en hidtidig rekord - og en stigning på 19% i forhold til samme periode i 2017.

En fordobling i løbet af ti år


Hvis alt går vel, vil eksporten i 2018 runde 600 mio. pund (cirka 5 mia. kr.) - sidste år lå den på 530 mio. pund (cirka 4,4 milliarder kr.). Hvis det lykkes at nå denne milepæl, er eksporten af britisk gin er fordoblet i løbet af de sidste ti år.
Med en import af gin på 93 mio. pund (cirka 776 mio. kr.) i første halvdel af 2018 lægger USA sig i spidsen som det største aftagerland.
Men når det gælder den største vækst i importen, ligger Europa i front med en stigning på 19% i værdi i forhold til samme periode sidste år.

Også hjemmemarkedet blomstrer


Hvordan det vil gå efter Brexit, får tiden vise, men som det lyder fra WSTA, så er det vigtigt, at den britiske regering sikrer en fortsat gnidningsløs handel med Europa, så Storbritannien også i fremtiden kan øge salget af gin på det europæiske marked.
På det britiske hjemmemarked går det ligeledes forrygende - fra 1. april 2017 til samme dato i år steg salget af gin med 33% i værdi og nåede dermed en hidtidig rekord på 1,5 mia. pund (cirka 13 mia. kr.). Det gigantiske beløb betyder også, at salget til de britiske forbrugere er mere end fordoblet i løbet af de sidste fem år.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Marie Cecilie Von Ahm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Marie Cecilie Von Ahm (f. 1980) er født og opvokset i Danmark, men siden 2006 bosat i Barcelona og Luxembourg. Herfra driver hun sit eget konsulentfirma, VonAhm Ltd, der blandt meget andet yder eksporthjælp til flere af Europas bedste vinproducenter.
Hun fungerer ligeledes som executive advisor for flere asiatiske og skandinaviske vinimportører og arbejder her med strategi, uddannelse, brand management og sourcing. Marie Ahm varetager nu rollen som Global Head of Sales for luksus champagnen Angel, efter af have trukket sig ud af ejerkredsen af ditto luksus champagne Boërl & Kroff.
Siden 2014 har hun fungeret som Specialist on the Global Wine Trade for EBRD (European Bank of Reconstruction and Development) og er pt involveret i et længerevarende projekt for den største vinimportør i Ukraine. Dette projekt indebærer blandt andet udviklingen af et innovativt loyalitetsprogram, e-handel og udviklingen af en kæmpestort vin- og madmarked.
I 2016 og 2017 var hun ansigt for og udvikler af Føtex vin-initiativ “Vores Egen Vinkælder” og producerede blandt andet en række sjove videoer, der stadig kan findes på Føtexs hjemmeside.
I 2007 blev Marie Ahm - som den første dansker og kvinde nogensinde – permanent medlem af Le Grand Jury Européen og er i dag involveret i organiseringen af Villa d’Este Wine Symposium.
Hun er certificeret WSET The Diploma og tidligere medlem af FIJEV (Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du vin et des Spiritueux). Hun har også arbejdet for den førende amerikanske vinskribent James Suckling og bidrager i dag sporadisk til FINE Magazines og danske Gastro.
Marie Ahm har interesseret sig for vin, siden hun var 15 år gammel. Vinens verden er hendes ét og alt – en passion, som hun beskæftiger sig med hver eneste dag både professionelt og privat. En såkaldt professionel vin-nørd, som hun ynder at betegne sig selv.
Oprindelig er hun uddannet akademiøkonom, og hun har haft sin gang i flere virksomheder, hvor hun har fungeret som blandt andet teamleder og eksportmanager.
I de sidste 12 år har hun rejst mere end 200 dage årligt - og hun elsker det.
Adresse: 73 Route de Treves, L-6793 Grevenmacher, Luxembourg. tlf.: (+352) 62 1811 790, e-mail: marie@vonahm.com, www.vonahm.com.



Ugens vinøse billede

Kai Bayer fra Grindsted har været på en fantastisk vinferie i Baden i Sydtyskland, og fra sit hotelværelse i Hotel Rebenhof i vinbyen Baden-Baden tog han dette billede.
- Faktisk lå vinmarkerne lige op og ned af vejen over for hotellet, så vi rigtig kunne kigge på druerne og deres farver, skriver han.
- Vi kan i øvrigt varmt anbefale et ophold i området omkring Baden- Baden med dens mange vinbønder.
- Desværre er køreturen derned lidt lang, men vel ankommet står vinoplevelserne så at sige i kø!

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495


490 Der bliver båret vin til i kander på Marstrands maleri fra 1847 af folkelige dansere på Ischia (udsnit, Ribe Kunstmuseum, foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 23 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moillard, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

139 kr., på tilbud indtil 23.august: 74,50 kr ved 2 flasker, Kvickly

En blød og venlig mousserende vin med fin mousse i munden og noter af citrus og blomster. Dertil en behagelig, lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Champagne Mignon, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

269,75 kr., pris på tilbud: 199,75 kr., Skjold Burne

Lækker champagne med fine bobler i glas og mund og en bred, moden smag med "stødte æbler" og en grønne druer. Proppens form vidner om nogle år på flaske. Det klæder vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Charles Mignon, Premium Reserve, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

269,75 kr., på tilbud til 199,75 kr., Skjold Burne

En frisk og dejlig champagne, ikke for sur og ikke for sød, med fine bobler i glasset og tilpas mousse i munden samt en ren druesmag. I smagen ristet brød. Lige efter bogen!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don's, Skærsøgaard, Dons BOB, Jylland, Brut, Danmark, 2016, lav alkohol (11,5%)

Sven Moesgaard på Skærsøgaard er manden, der har overbevist EU om, at Danmark også kan lave vine, der bør have en kontrolleret betegnelse for kvalitet og oprindelse - som fx den franske AOC. På dansk er det blevet til BOB - Beskyttet Oprindelses Betegnelse. Her smager vi en af hans mousserende vine med appellationen DONS (BOB) - faktisk EU's nordligste vinområde. Prisen skal man ikke se på - den afhænger af sjældenhed og berømmelse - men at man kan lave så dejlig en mousserende vin på en mark uden for Kolding, er flot. Den er ret let, men har en ren, frisk og klar druesmag. Den er lavet på druerne Orion og Solaris og har fået minimum ni måneders flaskegæring.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seaborne, Spier, Coastal Region, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

109 kr., på tilbud indtil 21. august: 59,50 kr., Irma

Til tilbudsprisen en glimrende madvin. Den har en kraftig, krydret smag med noter af citrus og eksotiske frugter. Ikke til "sarte" retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Finca Sophena, Tupungato, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (12,5%)

Let og delikat hvidvin med god frugt og tilpas syre. Helt billig er den ikke - men velsmagende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantine di Ora, Pinot Grigio, Alto Adige, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Supervin

Der er friske grønne druer over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er let cremet, frugtrig, tør og med god fylde. Et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chateau Ferrande, Graves, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

169 kr., Amka

Flot, lidt speciel hvidvin på druerne Sauvignon og Sémillon. En udpræget madvin. Den har en tør, let cremet, stofrig smag med aromatiske noter af æbler, pærer og eksotiske frugter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Miss Adèle, Adèle Rouzé, Sauvignon, Quincy, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 119 kr., Propperiet

Lækker hvidvin med en fyldig, let fed, men også frisk smag. Med sin gode syre er den fremragende til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa Marin, Maria Luz Marin, Sauvignon Blanc, San Antonio Valley, Chile, 2017, middel alkohol (14%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95 kr., Supervin

Allerede duften ... en rigtig lækker hvidvin med klar Sauvignon Blanc-smag, blomster og frugthave, sommeræbler. Dyr, men dejlig. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cimarosa, Vineris, Zinfandel, Californien, USA, 2017, lav alkohol (10,5%)

39,95 kr., Lidl

Typisk, amerikansk blush wine - typisk med sin markante sødme og saftige smag af jordbær og bananer. Bedømt på sine egne premisser - og sin lave pris - er vinen et rigtig godt glas. Ikke en vin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

El Pedal, Viñedos Hermanos Hernáiz, Tempranillo, Rioja Rosado, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En rosévin lige efter bogen. En let og god - og billig - vin med frisk frugt og noter af jordbær og hindbær. Lang, god eftersmag.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Corte Agnella, Cantine di Marano di Valpolicella, Corvina Veronese IGT, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

55 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

En meget enkel og let rødvin, der siger velkommen med frugt, men meget hurtigt giver op.

stjernestjernestjernestjerne

Baronnie de Montgaillard, Bruno Andreu, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, middel alkohol (13,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 53,33 kr., Vintjenesten

Denne billige rødvin på druerne Syrah og Grenache præsenterer sig med frugtagtige noter af kirsebær, men den glemmer lidt vel hurtigt sin frugt for noget tørt og tanniner. Den er udpræget en madvin og en hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pajar, Cottini, Veneto Rosso IGP, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

69 kr., på tilbud hele august: 50 kr., Fakta

Til 50 kr. er denne rødvin på druerne Corvina, Rondinella og Molinara et rigtig godt køb. Den har fyldig frugt, tilpas krydring og en lille sødme. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

N, Duca della Rocca, Nero d'Avola, Terre Siciliane IGT, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

70 kr., Premier Cru

Yderst vellavet rødvin til en fornuftig pris. Den har saftig, blød frugt, fin krydring og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passo del Sud, Benedetto Lorusso, Zinfandel, Puglia IGP, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

75 kr., Gallovini

Vellavet rødvin - en rigtig Primitivo (der dog støttes af tre andre druer: Nero di Troia, Merlot og Cabernet Sauvignon). Der er fylde og frugt, behersket sødme og et strejf af eg fra lagringen på amerikanske egefade. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Line 39, Pinot Noir, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En venlig og afrundet rødvin på druen Pinot Noir "oversat til amerikansk" med fylde og sødme. En dejlig vin, der er nem at drikke.

stjernestjernestjernestjerne

Line 39, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2016, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Rødvin med en god, måske lidt enkel smag af druen Cabernet - solbær, hindbær, blommer og peber. Samt et strejf af træ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter and the Wolf, Casal Branco, Tejo, Portugal, 2017, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En meget aromatisk og meget flot rødvin, der folder sig ud i munden med stor frugtfylde, tilpas krydring og noter af mørke bær - brombær - og kaffe samt fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vom Haus, Pfaffl, Zweigelt, Weinviertel, Niederösterreich, Østrig, 2017, lav alkohol (13%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 89,75 kr., Skjold Burne

Saftig rødvin med en dejlig smag af kirsebær og med bløde tanniner. Plask den gerne over i en karaffel, så den får lidt luft. Flasken har et elegant skruelåg. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rue Dell'Inchiostro, Agricola Nativ, Aglianico, Campania IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En blød og lækker rødvin med duft af mørke, syltede kirsebær og aromatisk tobak. I smagen er der modne blommer og en god portion sødme, der dog opvejes af en fin syre i eftersmagen. Drik den fx til faste, nøddeagtige oste eller kødgryderetter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urbión, Hacienda Urbión, Tempranillo, Rioja, Crianza, Spanien, 2014, lav alkohol (13%)

149 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En dejlig rødvin - en rigtig god Rioja. Den har en medium-fyldig frugtsmag med noter af modne, mørke bær, blommer og chokolade samt vanille og træ fra fadlagringen. Alt i god balance.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen