Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 2019



En mand har netop lagt en vinstok ned, mens kvinden skovler jord på.

Begraver vinstokkene om vinterenDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at det kinesiske vinslot Château Changyu Moser XV, som det første vinhus i Kina, lægger om til biodynamik.

Vinslottet ligger i Ningxia provinsen, hvor der er et tørt klima med kun lidt nedbør, hvilket er ideelt, når man vil dyrke druer økologisk. Masser af regn kan som bekendt medføre ligeledes masser af meldug.
Men vinproducenterne i Ningxia har andet at slås med - nemlig frosten om vinteren, der kan nå ned på 25 minusgrader. Og det er mere, end vinstokkene kan klare. Derfor er man nødt til at begrave dem, så de ikke bliver frostskadede.

Et stort arbejde


Først skal markarbejderne manuelt frigøre hver eneste vinstok fra de ståltrådswirer, som de har været fastgjort til i hele vækstsæsonen. Dernæst skal vinstokkene lægges ned langs jorden og dækkes til med nogle skovlfulde jord.
Herefter bliver en traktor sendt ind mellem vinstok-rækkerne, hvor den med et skovlblad vælter en hel vold af jord ind over de allerede let begravede vinstokke. Til sidst går man hver eneste begravede stok efter manuelt og klapper jordvolden ned omkring den, så man er helt sikker på, at den er godt dækket til.
Når foråret melder sin ankomst, skal al jorden fjernes igen og vinstokkene rejses op.
Hos Château Changyu Moser XV har man 250 hektar vinstokke, så det er et større arbejde, der venter hvert år, når kulden sætter ind. Hvor stort giver en lille film på YouTube et indtryk af.


En vinmark i Alsace.

Frankrigs vinmarksareal krymperDel på Facebook

Umiddelbart går det rigtig godt for vinindustrien i Frankrig. Den er landets største industri i værdi, og tegner sig for cirka 16% af den globale vinproduktion. Og de franske vinmarker udgør hele 10% af verdens samlede vinmarksareal.

Men bag facaden er der problemer, og det drejer sig netop om arealet af franske vinmarker. I løbet af de sidste ti år er det nemlig krympet med 19%, og fortsætter reduceringen med samme fart, kan det selvsagt få alvorlige konsekvenser for den franske vinindustri.

Storstilet redningsplan


Der er flere årsager til tilbagegangen i antallet af franske vinmarker, men klimaændringerne, diverse grelle vinmarkssygdomme og mange vinproducenters ringe økonomiske situation har en del af skylden.
Derfor lancerede den franske regering i 2017 et storstilet forskningsprojekt i samarbejde med nogle af sværvægterne inden for vinindustrien - heriblandt FranceAgriMer, den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter, og vinbrancheorganisationen Comité National des Interprofessions des Vins (CNIV).
”Plan National Dépérissement du vignoble” (National plan for reducering af vinmarksarealet) hedder projektet, der løber til og med 2020 og har et budget på 10,5 millioner euro (cirka 78 mio. kr.). Og dets mål er at finde løsninger på de problemer, der plager den franske vinindustri.

Til kamp mod tre svampesygdomme


Projektet er inddelt i etaper, og for få dage siden lanceredes hele syv nye underprojekter.
Selvfølgelig er der et hav af forskere fra forskellige videndskaber involveret i projektet, og målet med de netop lancerede underprojekter er at få nogle forskningsresultater på bordet, når det gælder nogle af de mest frygtede vinmarkssygdomme. Blandt disse er Esca, Black dead arm (sort død arm) og Eutypa, der alle tre angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og til sidst medfører vinstokkens død.
Man kan læse mere om Plan National Dépérissement du vignoble (på fransk) ved at klikke her.


Under Carlsberg Byen ligger der omkring 25.000 vinflasker, som tilhører private vinelskere.

25.000 vine under Carlsberg ByenDel på Facebook

Otte meter under Carlsberg Byen ligger der omkring 25.000 flasker vin til en samlet værdi på mere end 50 millioner kr. Vinene tilhører private vinsamlere, der fx bor i lejlighed eller af andre årsager ikke har de rette forhold til opbevaring af vinene. I det 550 kvadratmeter store kælderrum er der mørkt og perfekte 13 grader året rundt.

I uge 43 2016 nævnte vi dette fælles vin-kælderrum og firmaet bag det, UrbanWineBox. Dengang var ideen netop lanceret, og der var endnu ikke mange flasker på hylderne. Men det er der altså kommet siden - og der er plads til endnu flere, nemlig i alt 100.000 flasker.
Man betaler ikke en krone for de første tolv flasker, man har liggende i kælderen - herefter koster det cirka 1 kr. pr. flaske pr. måned.
UrbanWineBox tilbyder ikke kun opbevaring men giver også mulighed for, at brugerne af kælderen - eller medlemmerne, som firmaet kalder dem - nemt kan købe og sælge vine indbyrdes.
Når man har registreret sig som medlem, får man via digitalt interface - der kan tilgås via pc og smartphones - adgang til det, firmaet kalder for ”formidlingsplatformen”. Her kan medlemmerne gratis indrykke salgsannoncer, komme i kontakt med hinanden og handle flasker på kryds og tværs. Køber og sælger betaler så hver et mindre gebyr for den solgte flaske.

Udvider konceptet


UrbanWineBox har netop meddelt, at firmaet har tænkt sig at udvide konceptet.
- Nu, hvor vi har fat i de private samlere, er det blevet markant nemmere at få vinimportører med på vognen, lyder det fra firmaets administrerende direktør, Kenneth Tang Lærke.
- Hos os får de en ekstra markedsplads til både at sælge og opbevare vine under ideelle forhold.
- Vi vil også snart kunne offentliggøre et samarbejde med en lokal online-vinhandler, hvis kunder vil få mulighed for at købe vin via deres hjemmeside og samtidig dirigere vinen til levering i vores Box i Carlsberg Byen.
Man forestiller sig heller ikke, at sådanne fælles-vinkældre udelukkende skal forblive et dansk fænomen, hvorfor UrbanWineBox har allieret sig med investeringsfirmaet Keystones.
I de kommende år vil syv investorer fra dette firma med en kapital på 2,5 mio. kr. sætte skub i en internationalisering, der gerne skulle ende med lignende vinkældre i en række andre lande.
I første omgang vil man etablere formidlingsplatforme, så vinentusiaster over hele verden får mulighed for at handle direkte med hinanden med flasker fra egne private kældre. Når så der er tilstrækkeligt mange brugere i et lokalområde, kan etableringen af en fælles kælder komme på tale. Man kan læse mere om UrbanWineBox ved at klikke her.


De tre producenter bag Vicary Winery, fra venstre: Dominico Ravizza, Carlo Cassinis og Giuseppe Visconti.

En besværlig og lidt hemmelig drue Del på Facebook

Der er nogle vinområder, der påkalder sig omverdenens beundring og interesse. Og så er der alle de andre vinregioner, der kæmper en hårdere kamp for at blive synlige og anerkendte – og dermed kunne få solgt deres hjerteblod til en ordentlig pris.
DOC’en Monferrato i populære Piemonte ligger for eksempel og kæmper
en hård kamp op mod dens berømte søskende, DOCG’erne Barolo, Barbaresco og Barbera d’Asti.
Monferrato ligger øst for Trentino og har bestemt meget at byde på med passionerede vinproducenter, populære italienske druer som Barbera og Cortese og internationale som Chardonnay og Syrah og et vidt spænd af stilarter.
Men Monferratos blå Grignolino - hvem har fx hørt om den?
Navnet betyder ”store kerner” og passer fint til druen, der kun dyrkes på 268 hektar i Monferrato.
Internationalt er vinene på druen ved at få den opmærksomhed, som flere og flere mener, de fortjener. Eksporten er løbet i gang – men i Danmark er disse vine stort set umulige at støve op. Adspurgt er mindre importører af Monferratos vine villige til at tage nogle vine med hjem, næste gang de er nede og hente vin, hvis der er efterspørgsel på dem.

Fremragende rødvine


Grignolino-vinene er virkelig et bekendtskab værd. Helt særlige i deres udtryk – lette, lyse, med en flot garvesyre og en behagelig kompleksitet er det vin, der har haft sin naturlige gang på kongeslotte og hos fornemme familier, når der skulle holdes bryllupper og blærede fester.
I de rigtige og kyndige hænder giver Grignolino-druen nemlig fremragende rødvine, der, når vinen har ligget på ståltanke, er fyldt med alpeluft, violer, rød frugt, syre og tørhed. En vin, der passer rigtig godt til mad og især til både rå og røget fisk samt tilberedt mager og fed fisk.
Det fremgik tydeligt, under en vinmager-middag, "Fish and Grignolino”, som vinrådet i Piemonte for nylig afholdt i København. Her var en håndfuld producenter mødt op for at præsentere deres vine på druen.
Udtrykket ”i de rigtige og kyndige hænder” er velvalgt, for der er tale om en af de mest besværlige druer, som vi mennesker har fundet på at dyrke til vinproduktion. Fordi klaserne er så tætte – druerne er nærmest klistret sammen, hvorfor de er meget sårbare overfor fugt og de dermed følgende uønskede svampesygdomme. Og i det bjergrige Monferrato regner det rigtig meget. Heldigvis er blæsten gavmild, og vindene kommer fra nærmest alle sider – nogle kommer med tørhed – de er populære. Andre med fugt – de er knap så ønskede.

Faldt i Grignolino-gryden


Heldigvis er der masser af bevaret viden i området, og i disse år går de gamle vinfamilier sammen for med forenede kræfter at løfte Grignolino-brandet. Stoltheden over druen er mærkbar, og efterspørgselen efter de gamle vinproducenter, der kan deres Grignolino-DNA på fingrene, er i høj kurs. ”Han faldt i Grignolino-gryden som ung”, er et livslangt brugbart CV her.
En af dem, der var så lyksalig at være faldet i gryden, er 90-årige Carlo Cassinis, der var en af de fremmødte producenter. Sammen med to andre producenter, der ligesom ham selv repræsenterer gamle vinfamilier, har han grundlagt, ”Vicary Winery” med hjerte-fokus på Grignolino-druen.
De gamle vinbønder kan huske dengang Grignolino-vinene var anerkendte og eksklusive. Prisen svarede til den komplekse produktion af den besværlige drue. I dag græder de nærmest, når de hører, at en blændende god flaske kun kan indbringe 6 euro (cirka 45 kr.) før skat.
Man kan kun håbe, at flere af disse elegante vine, som netop er sagen, hvis man vil have rødvin til fisk, en dag indtager det danske marked.

Artikel af sommelier CharlieD.

Ruedas gamle vinmarker Del på Facebook

Rueda er Spaniens førende hvidvinsdistrikt, og hele 40% af al den spanske hvidvin, der sælges til landets egne forbrugere, kommer fra dette distrikt, som ligger et par timers kørsel nord for Madrid.
Den store drue i Rueda er Verdejo, og den lægger most til en bred vifte af hvidvine, afhængig af blandt andet vinmarkernes placering og selve vinfremstillingen.
Men også vinstokkenes alder har i høj grad betydning for det endelige resultat, og her har Rueda et større antal meget gamle vinmarker. 10% - svarende til 1600 hektar - af distriktets samlede vinmarksareal er beplantet med Verdejo-vinstokke, der er mellem 40 og 100 år gamle.
Fra disse marker er høstudbyttet langt mindre end fra marker med yngre vinstokke. Det kræver også mere arbejde at vedligeholde de gamle marker, og alt i alt er det ikke just nogen indbringende affære for vinproducenterne. Til gengæld er netop vinene på druer fra de gamle marker ofte top-vine med en langt mere facetteret og koncentreret aroma.

Ny klassifikation for top-vine


Som det er nu, er der ikke nogen klassifikation, der adskiller disse top-vine fra den store brede mængde Rueda-vine.
Men det vil de vinøse myndigheder i Rueda ifølge The Drinks Business lave om på. De vil indføre en klassifikation specielt for kvalitets-vine på druer fra gamle vinstokke. Hvis klassifikationen bliver en realitet, vil producenterne af disse vine også kunne kræve højere priser for vinen, hvorved det bliver mere rentabelt at bevare de gamle vinmarker. De to niveauer inden for distriktets vine skal angives med forskelligt farvede logoer på etiketterne.
Man håber, at klassifikationen snarest kan blive endeligt godkendt i Ruedas vinproducentforening, så den kan nå at træde i kraft fra og med dette års druehøst.


Fire meget forskellige tørre og søde sherryer.

Kom sherry i maden, og drik den til!Del på Facebook

Folks fordomme er nok sherry-vinenes værste fjende. Men de komplekse vine har heldigvis også rigtig mange venner. Ikke mindst blandt verdens stjernekokke, der uden at ryste det mindste på stemmen anerkender og anbefaler sherryens mange varianter både i maden og til maden.
Sherry spænder fra de tørreste tørre udgaver over fyldige og aromatiske vine til super sød nektar. De, der siger, at de ikke kan lide sherry, er som regel uvidende om denne store spændvidde. Og som med så meget andet, så: Hver vin til sin tid.
Hvilken type sherry, man har i glasset, har i høj grad at gøre med det lag af flor - et vokslignende gærlåg - der produceres i fadene i det særlige mikroklima i regionen. Floren beskytter mod oxidering og giver vinen dens særlige karakter.
I forbindelse med sidste uges omtale af Copa Jerez - den prestigefyldte sherry- og gastronomikonkurrence - bringer vi nedenfor en lille guide til de tre hovedtyper sherry og hvilke råvarer og retter, de egner sig til.

Sherry og mad match


Tørre sherryer under flor
* Fino og Manzanilla: De er knastørre, lyse, elegante, let salte og modnet under et lag af fuldt dækkende flor. Alkoholindholdet er på cirka 15%.
Drik dem til: Skaldyr, ansjoser, tunfisk, stegt fisk, friteret fisk, salater med vinaigre-dressing, saltede, tørrede, røgede pølser, tørret skinke og sushi!
Tørre sherryer med kun lidt eller intet flor
* Amontillado og Palo Cortado: Disse sherryer har et højere alkoholindhold og er modnet delvist uden flor-låg, hvilket giver dem et mere oxideret præg.
Drik dem til: Grillede grøntsager, røget fisk, artiskok-retter, karryretter med lyst kød, svamperisotto og consommé.
* Oloroso: Her kan man tale om noget krydret, muskuløst, intenst og fyldigt. Oloroso er udviklet uden florlag og på gamle fade, hvor den har fået masser af oxidering. 17% alkohol.
Drik den til: Modne oste, kraftige krydrede gryderetter, oksehaler og stegt tun.
Søde sherryer
* Medium og Cream (består af den tørre Oloroso blandet med Pedro Ximénez): Her har man de måske mest populære sherry-udgaver med forskellig sødmegrad. Generelt siger man 115 gram sukker pr. liter. 15% alkohol og opefter.
Drik dem til: Gule oste, nødder, frugtdesserter, foie gras og som longdrink med isterninger i.
* Pedro Ximénez (PX): Består af sent høstede, soltørrede druer. PX-vine er maghonifarvede, fedmefyldte og fyldt med smagsnuancer af rosiner, figner og kandiseret frugt. Op til 400 gram restsukker pr. liter.
Drik den til: For sig selv, med blå ost som gorgonzola (prøv at overhælde med PX), Roquefort, vanille- og nougatis, cheesecake med røde bær og frugter og mørk chokolade.

Artikel af sommelier CharlieD.


Foto: Wikipedia/Hudson C.S. de Souza.

Korkpropper til ære for kineserneDel på Facebook

I dag bliver man nærmest overrasket, hvis man finder en australsk vinflaske, der er lukket med en korkprop. Ligesom newzealandske vine er stort set samtlige australske vine forsynet med skruelåg.
Derfor er det også ret opsigtsvækkende, at Australien er det land, der har haft den største vækst i brugen af korkpropper inden for de seneste atten måneder. Sådan forholder det sig ifølge et interview, som The Drinks Business har lavet med Carlos de Jesus, direktøren for det portugisiske firma Amorim.
Amorim er verdens største korkprop-producent og forsyner blandt andet de australske vinproducenter med propper.
Ifølge direktøren, så er hele 15 til 17% af samtlige australske vine i dag lukket med korkpropper. Og der er en ganske særlig årsag til Australiens relativt pludselige interesse for propper som lukning af vinflaskerne. Kina er nemlig blevet australiernes største vinmarked, og langt hovedparten af kineserne vil have en korkprop i halsen på den flaske vin, de køber.


Den fornemme indgang til Maison Champys historiske kældre.

Besøg Bourgognes ældste vinhusDel på Facebook

Der findes mange gamle vinhuse i Bourgogne, men det ældste er Maison Champy, der blev grundlagt i 1720 og også omfattede en négociantvirksomhed.
Hvis man skal til distriktets vinøse hovedstad, Beaune, vil man fra og med i år have mulighed for at besøge Champys historiske vinkældre. De har hidtil været lukket for publikum, men nu er de blevet renoveret, ligesom der er blevet indrettet smagerum og et museum, som fortæller om vinhusets historie, der spænder over den franske revolution og to verdenskrige.
Man kan melde sig til en kombineret guide- og smagetur og læse mere om vinhuset ved at klikke her.


De mange stande under Rhônefestivalen finder man i det store væksthus hos Dansk Vincenter i Avedøre.

Nedtælling til RhônevinfestivalenDel på Facebook

Sommeren er over os, og efteråret kan synes langt væk. Men derfor kan det godt være en god idé allerede nu at planlægge, hvilke af sensommerens vinøse arrangementer, man vil deltage i.

En af de store tilbagevendende begivenheder er Rhônevinfestivalen, der afholdes i et samarbejde mellem Inter Rhône og The Wine Company, og som er et trækplaster for både vinbranchefolk og forbrugere.
I år er det 16. gang, festivalen afholdes, og datoen er d. 7. september. Rammerne er traditionen tro Dansk Vincenter i Avedøre ved København, hvor de mange Rhônevine smages med udsigt til vinmarkerne.
Udstillerne, der skænker i glassene, er både store vinimportører og en hel underskov af kvalitetsbevidste specialimportører. Og når man har smagt sig gennem de mange vine, kan man være med til at kåre dagens bedste hvide og røde dråber ved festivalens store publikumskonkurrence.
Man kan finde en oversigt over udstillerne og købe billetter til festivalen ved at klikke her. Interesserede udstillere er velkomne til at kontakte arrangørerne på thewinecompany@private.dk eller tlf.: 22 24 68 82.

Verdens dyreste fortificerede vineDel på Facebook

Inden for vinens og spiritussens verden findes der flasker, der sprænger alle rammer, når det gælder prisen. Men også inden for markedet af fortificerede vine - vine, der er forstærket med spiritus under fremstillingen, som fx portvin, sherry og madeira - sælges der flasker til svimlende priser.
Hos den internationale vinsøgningstjeneste Wine-Searcher kan man søge på omkring 400.000 forskellige vine og spiritusmærker, og for hvert produkt listes priserne og forhandlerne.
Nu har tjenesten offentliggjort en liste over gennemsnitspriserne på de fem mest kostbare fortificerede vine på det internationale marked. Alle er de sjældenheder, og det er kun få forretninger, som har et eksemplar på hylderne. men opdrives kan de altså. Listen ses nedenfor.

Topfem, når det gælder prisen


* JS Terrantez Madeira sælges til en gennemsnitspris på det, der svarer til cirka 57.000 kr. Yngste årgang, der findes på markedet, er 1812. Det er også den sjette dyreste vin overhovedet i Wine-Searchers database.
* Graham’s Ne Oublie Port (circa 47.000 kr.). Kun et enkelt ud af tre fade af denne portvin er blevet tappet på flasker.
* HM Borges Terrantez T Vintage Madeira (cirka 36.000 kr.). En yderst sjælden madeira, hvor nyeste årgang er 1877.
* Companhia Vinicola da Madeira CVM Malmsey Vintage Madeira (cirka 33.000 kr.). Denne madeira findes kun i fire årgange mellem 1795 og 1933.
* Hunt’s Vintage Port Vintage 1735 (cirka 32.600 kr.).


En smukt beliggende vinmark i New Zealands førende vindistrikt, Marlborough. Foto: www.nzwine.com.

Lille høst tre år i trækDel på Facebook

Det går rigtig godt for eksporten af newzealandsk vin. I 2018 blev der eksporteret vin fra New Zealand for 1,8 milliarder NZD (cirka 7,8 mia. kr.) - en stigning på 4% i forhold til året før.
Det er jo gode nyheder - bortset fra at der kan blive problemer i forhold til udbud og efterspørgsel. Årgang 2019 bliver nemlig ifølge landets vinproducentforening, New Zealand Winegrowers, en meget lille årgang, idet der kun blev høstet 413.000 tons druer. Normalt ville vinproducenterne have et lager af vine fra tidligere årgange at gøre godt med, men også 2018 og 2017 var små årgange, når det gælder mængden af druer.
Til gengæld, som det lyder fra foreningen, så vil druerne af årets høst kunne forvandles til vin af exceptionel god kvalitet.

Nye regler for whisky-modningDel på Facebook

Skotsk whisky bliver som bekendt fadmodnet - enten i nye fade eller fade, der tidligere har indeholdt fx vin eller amerikansk whiskey. Det er også almindeligt, at whiskyen får en ”wood finish”, der direkte oversat betyder ”fadafrunding”. Det vil sige, at whiskyen i sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt en anden type spiritus end i det første fad - bare for ligesom at give whiskyen lidt ekstra aroma-kant.
Reglerne for, hvilken type alkohol, de brugte fade må have indeholdt, har dog hidtil været ret uklare. Så nu har Scotch Whisky Association (SWA), der udstikker reglerne, skåret det ud i pap - og har samtidig udvidet paletten af fade, destillerierne må anvende.
Ifølge regelsættet Scotch Whisky Technical File er det således nu tilladt at modne skotsk whisky eller give den en ”finish” i egetræsfade, der har været brugt til modning af ”enhver type vin, øl, ale eller spiritus” - dog ikke af alkohol fremstillet på stenfrugter, som fx kirsebærvin.
Så vi vil sikkert i fremtiden se langt flere skotske whiskyer, der er blevet modnet i fade, som har indeholdt fx øl eller tequila.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Solveig Tange.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Solveig Tange (f. 1968) er historien om en kvinde fra Silkeborg, der endte som vinproducent i Champagne.
Hun blev uddannet programmør og arbejdede som sådan fra 1989 til 1993 på internationale projekter i koncernen Philips.
I 1997 tog hun en uddannelse som journalist fra Journalisthøjskolen og fik job på DR syd og dernæst på TV 2 og Politiken inden for radio og web. Endnu en uddannelse kom til i 2017, nemlig som BA i fransk og kommunikation fra Århus Universitet.
Solveig Tange mødte franske Alain Gérard, og sammen fik de en søn og senere en datter. Og mens hun stadig var på barsel, tog den lille familie i 2003 til Champagne, hvor Alains familie havde en gård med blandt andet vinmarker.
De ankom midt i vinhøsten, og her - langt ude på landet i landsbyen Soulières - blev hun smittet med champagnebacillen. Hun involverede sig stadig mere i vinmarksarbejdet, og i 2006 tog hun diplom i at beskære vinstokke, den sværeste eksamen, hun nogensinde har taget - og en eksamen, hvor 60% dumpede det år.
For ti år siden grundlagde Solveig Tange og hendes mand deres eget champagnemærke, Champagne Tange-Gérard.
Parret koncentrerer sig om at dyrke gode og sunde druer på deres i alt tre hektar marker, så de kan blande sig minimalt under vinifikationen. Derved repræsenterer champagnerne ifølge Solveig Tange deres årgang og oprindelse så sandfærdigt som muligt.
Siden 2006 har parret gradvist lagt om fra konventionel drift til certificeret bæredygtigt vinbrug, hvilket stadig er forholdsvis usædvanligt for små vinhuse i Champagne. Målet er foreløbig at blive fuldt økologisk.
Den årlige produktion ligger på cirka 8000 flasker, og med 30.000 vinstokke, der skal plejes og passes, er der nok at se til for Solveig Tange, hendes mand og en enkelt ansat tre dage om ugen.
Derudover er parret medejere af et lille kooperativ i Vertus, hvor de sideløbende og sammen med andre vinmagere fremstiller en serie kooperativ-champagner.
Parrets første kunder på dansk jord var familie, venner og tidligere kolleger, og deres omtaler og anbefalinger - blandt andet via sociale medier - har siden spredt kendskabet til Champagne Tange-Gérard. I dag forhandles champagnen herhjemme af Champagneselskabet.dk.
Adresse: Champagne Tange-Gerard, 51130 Soulières, Frankrig, tlf.: (+33) (0) 6 76 13 76 54, e-mail: champagne-tange-gerard@orange.fr, www.tange-gerard.fr.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er sulfitter?Del på Facebook

Michael Kristensen har lagt mærke til, at der bag på vinflaskerne står, at vinen er tilsat sulfitter. Nu vil han gerne vide, hvad det er for noget.
Sulfitter er en fællesbetegnelse for svovldioxid og andre svovlforbindelser. Fra naturens side er vindruer – ligesom mange andre af naturens afgrøder - allerede forsynet med sulfitter, der forhindrer mikrobiologiske angreb af forskellig art.
Under vinproduktionen tilsættes der så yderligere sulfitter for at forhindre iltning, dræbe bakterier og for at få den færdige vin til at holde længere.
Når indholdet deklareres på vinflasker, skyldes det, at nogle er allergiske over for svovlforbindelser.
Man skal ikke regne med, at en vin uden tilsætning af sulfitter kan holde mere end højst halvandet år.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Det er ikke sådan lige til at gætte, hvad de fire kasser på billedet indeholder. Men det ved Kaare Madsen, som har taget det på en tur til Beaujolais. Det er cirka 5000 kloner af Gamay-druen, der er blevet skabt under et stort manuelt arbejde. Nu er de voksbehandlede kloner så klare til at blive plantet ud i vinmarken.
- Det er interessant at tænke på, at disse fire kasser kloner om nogle få år vil indbringe vinproducenten cirka 5000 til 10.000 flasker Beaujolais om året! Skriver vores læser.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-533



533 Passatella var en forbudt drikke-konkurrence i italienske tavernaer (akvarel af Achille Pinelli, 1833).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Kyprocco, Vignoble Gayrel, Fransk mousserende vin, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En meget enkel boblevin med frugmost-smag med en vis sødme - og en bitter udgang i eftersmagen. Flasken er lukket med en strækt komprimeret prop af granuleret kork og plast, som der skal mange fingerkræfter til at hale op.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Pupitres, Weingut Hofer, Østrigsk vin, Østrig, lav alkohol (12,5%)

129 kr., SPS Wine

Denne moussefende vin, der både er økologisk og vegansk, hedder Pupitres - en hentydning til, at her har vi en vin lavet nøjagtigt som champagne, hvor man i fremstillingen traditionelt bruger nogle særlige reoler med huller, pupitres. Vinen har fine bobler i glasset, god druesmag og noter af melon og grape.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dons Rosé Brut, Skærsøgaard Vin, Dons (BOB), Danmark, 2017, lav alkohol (11,5%)

En mousserende vin med en smuk rosa farve, fine små vedvarende bobler og en liflig duft af lyst brød og modne ribs. Smagen er fyldig, elegant, frugtrig og med noter af friske bær, rabarbersaft og hindbær. Det er bobler helt i top og med de rette mængder af frugtsødme og syre. Vi kan godt være stolte af, at der kan fremstilles så god mousserende vin på dansk jord.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Paololeo, Chardonnay, Salento IGP, Italien, 2018, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske hvidvin fra den italienske støvlehæl har en kraftig duft og smag, der dog samtidig er vel kort.

stjernestjernestjernestjerne

Domaine les Yeuses, Vermentino, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

79 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Holte Vinlager

Denne hvidvin er en udmærket hverdags-vin. Den har en god, frisk druesmag uden større kompleksitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Big Boys, Mare Magnum, Chardonnay, Puglia IGT, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., AndrupVin.dk

Til prisen ved seks flasker er dette en rigtig god og delikat hvidvin, klart en Chardonnay og med en lille honningsødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

34 South, Globus Wine, Western Cape, Sydafrika, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud indtil 26. juni for 2,25 liter: 89 kr., Fakta

Til prisen en fortræffelig hvidvin med en let cremet smag og noter af de gode druer Chardonnay og Chenin Blanc, der holder sig langt ud i eftersmagen. Sødme og syre er i fin balance - og prisen for en normal flaske er 29,67 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wageck, Sauvignon Blanc, Pfalz, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%)

125 kr., Korsholm Vin

Flot Sauvignon Blanc-vin, der fylder næse og mund med en rigt faceteret duft og smag. Ren druesmag, mineralske noter og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Richmond Plains, Blanc de Noir, Pinot Noir, Nelson, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

Denne hvidvin er både økologisk og vegansk, både meget lækker og meget interessant. Den er en "blanc de noir", dvs. en hvidvin, fremstillet af blå (noir) druer. I den fint krydrede smag er der noter af pærer og jordbær - og af Pinot Noir, naturligvis. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Reine Pedauque, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr. Vinen sælges kun online, Skjold Burne

Dejlig hvidvin med et rent og klart billede af druen Chardonnay. Den har god, frisk frugt, let krydring og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fountain of Youth, Oak Valley Wines, Sauvignon Blanc, Elgin, Sydafrika, 2018, middel alkohol (13,5%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Erik Sørensen Vin

En lidt "fed" udgave af druen Sauvignon Blanc, som vi ellers kender den fra New Zealand. Her fra Sydafrika. Smagen er lækker, og med dens sødme vil mange være glade for den. Syren er mere tilbageholdende. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Heitlinger, Weingut Heitlinger, Riesling, Baden, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%)

159 kr., pris på tilbud: 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

Denne økologiske hvidvin går rent ind med sin lækre og friske smag af druen Riesling. Smagen byder også på noter af æbler, fersken og citrus, der bliver længe ved ud i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2014, middel alkohol (13,5%)

159,75 kr., pris på tilbud indtil 20. august: 130 kr., Skjold Burne

Kan man lide smagen af egetræ, så er denne hvidvin sagen. Den dufter af eg og smager af eg - ristet eg - men fadsmagen overdøver alligevel ikke smagen af drue, citrus, æbler, pære og ananas. En kraftig vin udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Henri de Villamont, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149,95 kr., Supervin

Udmærket hvidvin med fin fedme og blød frugt i starten - og et bittert bid (det hvide i grape) i slutningen. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Clos Saint Landelin, Muré, Pinot Gris, Alsace, Grand Cru Vorbourg, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,8%)

299,75 kr., pris på tilbud indtil 28. august: 250 kr., Skjold Burne

Stor og flot hvidvin med en let cremet konsistens - der er gods i den, den fylder og opfordrer til nydelse i små slurke. Man nipper. I smagen er der fin krydring og en markant sødme med mindelser om honning og kandiserede frugter. Vinen er økologisk.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Berry Bush, Bellingham, Franschhoek, Sydafrika, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,75 kr., på tilbud indtil 13. august: 59,75 kr., Skjold Burne

Berry Bush (bærbusk) er navnet på denne rosé. Og den dufter og smager også som en hel kurvfuld modne sommerbær - især ribs og friske jordbær. Det er en god all round rosé til såvel kylling som paté og madsalater. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread and Butter, Napa Valley, Californien, 2018, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Gallovini

Delikat og typisk rosévin med noter af jordbær og melon. Vinen har en blød smag med god syre og en fin krydring - og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Entre Cepas, Pago del Vicario, Petit Verdot, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Supervin

En rosévin ud over det sædvanlige. En vin med kraft og saft og sødme. Og alkohol - men der er nu ingen spritkant. Brug den fx som en terrassevin i sangria-stil.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

White Label, Faustino Rivero Ulecia, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

49 kr., Aldi

En udmærket rødvin til de 49 kr. Den er forholdsvis let og har en fin duft af violer og en dejlig frugtsmag. Flasken har skruelåg. Drik den til pasta eller en let kødret.

stjernestjernestjernestjerne

1964, Vignerons Catalans, Malbec, Pays d'Oc IGP, Frankrig, lav alkohol (13%)

55 kr., pris ved 12 flasker. Fri fragt ved køb for mindst 999 kr., Køge Vinhandel Webshop

En ret enkel rødvin, der med sin frugt, krydring og sødme er nem at drikke. Udmærket hverdags-vin.

stjernestjernestjerne

El Campeador, Valiente y Heroico, Jumilla, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

64,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 39,95 kr., AndrupVin.dk

40 kr. ved 6 flasker - en billig, men også enkel rødvin på druerne Syrah, Monastrell og Petit Verdot. Der er frugt og sødme, men ikke så meget mere. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Aires Hautes, Minervois, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Lækker og indsmigrende rødvin fra det lille kvalitets-distrikt Minervois, som romerne engang for meget længe siden opkaldte efter gudinden Minerva. Vinen har dejlig, blød frugt og en lang eftersmag. Hæld den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de la Baume, Grand Chataignier, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 20. juni: 59 kr., Kvickly

En yderst venlig rødvin, der er nem at drikke - også for ikke-vinvante. I den saftige, fint krydrede smag noter af solbær. Til hverdag og fest.

stjernestjernestjerne

The Blend, Riolite Vini, Vino Rosso d'Italia, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 69 kr. Sælges kun online, Skjold Burne

Denne rødvin er en "blend" - en blanding - af tre druer fra hver sin italienske region: Sangiovese fra Toscana, Nero d'Avola fra hælen og Corvina fra Veneto. Så vinen er "kun" en almindelig bordvin. Smagen er også lidt almindelig - lidt enkel. Der er frugt og sødme, men ikke nogen særlig karakter og kompleksitet. En venlig madvin uden større prætentioner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca di Saragnano, Puglia IGT, Appassite, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 79 kr. Sælges kun online, Skjold Burne

"Leggermente Appassito" står der på etiketten - dvs. fremstillet med en let brug af appassimento-metoden med de rosintørrede druer. Vinen er lækker med sin gode, fyldige og saftige frugt og lette (leggermente) sødme. I smagen mørke bær, kirsebær, fin krydring og lidt kaffe og tobak.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra dei Celti, Sarotto, Nebbiolo, Barbaresco, Riserva, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

129 kr., pris på tilbud indtil 19. juni ved 6 flasker: 91,50 kr., Irma

Velllavet rødvin med en god struktur og en harmonisk smag. Den har god frugt, fin krydring og lang eftersmag - og harmoni mellem pris og kvalitet.

stjernestjernestjerne

Erelia, Rumelia Wine Cellar, Kovex, Den Thrakiske Slette, Bulgarien, 2014, høj alkohol (14,5%)

185 kr., pris på tilbud: 148 kr., AM Vinimport

En tæt og dybrød vin på druerne Syrah, Mavrud, Cabernet Sauvignon og Merlot. Den sødlige frugtsmag går hurtigt over i noget kort og tørt. Helt billig er den ikke.