Ej rød eller hvid men orange
Med jævne mellemrum bliver vi spurgt om, hvordan man egentlig laver orangevin. Lad os med det samme slå fast, at vinen ikke har noget som helst med appelsiner at gøre, og det er heller ikke en rosé på afveje. Det er en vinstil helt for sig selv, og den trender her og nu i det store udland.
Ifølge en artikel i Politiken af Thomas Ilkjær er Danmark også rigtig godt med, når det gælder udbuddet af orangevine - dog skal man stadig gå lidt på jagt for at finde flaskerne, som hovedsageligt befinder sig på hylderne hos de mindre importører.
Vinene laves på grønne druer - ligesom hvidvin. Men hvor man under hvidvins-fremstillingen fjerner drueskind og kerner med det samme, lader man begge dele gære med mosten, når man laver orangevin. Og man fjerner ikke kerner og skind, før der er gået adskillige dage - eller endog måneder.
Hvidvin med rødvinskarakter
Alt efter, hvor længe denne skind-kontakt varer - og hvilke druer, der er anvendt - får vinen en farve, der kan spænde fra helt lys orange over ravfarvet til nærmest brunlig.
Kontakten til skind og kerner giver også vinene en fyldig og kraftig smag - ofte med nøddeagtige noter - og en anelse rødvinskarakter med et godt tanninbid. Det gør vintypen til et oplagt valg for dem, der ikke er til rødvin, men gerne vil have en lidt kraftig vin til bøffen. Orangevin skulle efter sigende også være sagen til krydrede retter fra det orientalske og marokkanske køkken.
En ældgammel opfindelse
Vintypen er dog langt fra nogen ny opfindelse - den er hele 8000 år gammel og har sin oprindelse i Georgien.
Her laves traditionel hvidvin stadig på denne måde, hvor most, skind og kerner får lov til at gære sammen i kæmpestore krukker, de såkaldte qvevri.
At man overhovedet begyndte at fremstille hvidvin på denne måde var ikke en særlig higen efter den orange farve. Årsagen var den enkle, at metoden forlængede vinens holdbarhed. Det var før, man begyndte at konservere vin ved tilsætning af svovl.
Et særligt glas til orangevin
Ud over Georgien fremstilles der stadig mere orangevin i Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italien og i Slovenien lige på den anden side af grænse. Druerne, man bruger, er typisk Sauvignon Vert, Ribolla Gialla og Pinot Grigio.
Selvfølgelig er glasfirmaer rundt om i verden begyndt at lancere særlige glas til vintypen, der skulle være specielt velegnede til at fremhæve orangevinens aroma og karakter. Nøjagtig som der findes særlige glas til Bourgogne- og Bordeauxvin - og endda (fra fx firmaet Riedel) særlige glas til vine på bestemte druer.
Et af disse orangevin-glas er fra serien Tentazioni af det italienske glasfirma Luigi Bormioli. Det kan fås herhjemme - blandt andet i IIllums Bolighus. Men man kan altså også godt nøjes med et pænt stort rødvinsglas …
Hvis man vil læse mere om orangevin - også kaldet amber (rav) vin eller skind-kontakt vin - kan man gøre det i bogen "Amber Revolution" af britiske Simon J. Woolf. Bogen, der kan købes i Danmark, indeholder blandt andet en liste med 180 anbefalede producenter af orangevin fra 20 forskellige lande, tip til mad-match og til, hvordan man bedst nyder vinen.