Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2019



Foto: Wikipedia/Evan Swigart.

Gratis drinks til grønne gæsterDel på Facebook

På hoteller verden over skiftes der sengetøj og håndklæder og gøres rent på værelserne hver dag - hvilket betyder brug af store mængder vand og elektricitet til skade for miljøet.

Hos Europas største hostelkæde, a&c, har man fået en god idé. Man tilbyder gæsterne et gratis glas vin eller en drink i baren, hvis de giver besked om, at de kan undvære dagens rengøring og linnedskift.
Kæden har allerede indført ordningen i dens mange hostels i Tyskland, hvilket i de to første måneder efter lanceringen medførte hele 10.000 færre daglige rengøringer i værelserne. Og nu er turen ifølge Horesta så kommet til a&c’s to hostels i Danmark, på Nørrebro og i Sydhavnen.
Et godt initiativ! Det er vel heller ikke nødvendigt med al den rengøring - mon ikke det er de færreste, der gør rent hver dag på hjemmebane ...



På etiketten af Winter Ferment ser man den klassiske sydafrikanske hvidkalkede vingård, som har været i familien Louws eje i flere generationer.

Sydafrikansk vin i newzealandsk stilDel på Facebook

Newzealandske hvidvine på Sauvignon Blanc-druen er kendte for deres kraftige aroma af passionsfrugt, mango og andre eksotiske frugter.

I Sydafrika fremstilles der også en hel del vine på druen, men de har ikke den samme overvældende eksotiske aroma.
Den særlige aroma hos de newzealandske vine skyldes blandt andet et højt indhold af thioler (svovlforbindelser).
Det er dog lykkedes for den sydafrikanske vingård Diemersdal Estate i Durbanville at fremstille en Sauvignon Blanc-vin, som man i en blindsmagning nok ville gætte på var fra New Zealand. Tredje årgang af vinen er netop blevet frigivet til salg.

Fryser vinmosten i fire måneder


Den metode, ejeren af Diemersdal, Thys Louw, har brugt til at fremkalde de eksotiske frugtnoter, er lidt speciel.
Når Sauvignon Blanc-druerne er høstet i februar (her er det jo sommer i Sydafrika), bliver de presset, hvorefter skind og kerner som vanligt under hvidvinsfremstilling fjernes. Dernæst nedfryses mosten til minus 20 grader og tøs først op igen i juni måned, når det er blevet vinter. Først nu tilsættes mosten gær og får lov til at gære til vin.
Resultatet er Winter Ferment (vinter gæring) - en hvidvin med en overvældende og meget newzealandsk aroma.

Startede som et eksperiment


Via kemiske analyser har Thys Louw fundet frem til, at vinen har et thiol-indhold på omkring 5000 nanogram pr. liter. I de Sauvignon Blanc-vine, han fremstiller på normal vis, er thiol-indholdet cirka det halve.
Præcis, hvad der bevirker, at indholdet af thiol fordobles ved frysning af mosten, har Louw ingen anelse om. Faktisk startede det hele som et eksperiment for tre år siden, hvor han ville undersøge, hvilken effekt nedfrysning af mosten havde på vinens friskhed. Så overraskelsen var stor, da han for første gang smagte på den færdige og meget anderledes hvidvin.


Simon J. Woolf, der har skrevet bogen "Amber Revolution" om orange vin.

Ej rød eller hvid men orangeDel på Facebook

Med jævne mellemrum bliver vi spurgt om, hvordan man egentlig laver orangevin. Lad os med det samme slå fast, at vinen ikke har noget som helst med appelsiner at gøre, og det er heller ikke en rosé på afveje. Det er en vinstil helt for sig selv, og den trender her og nu i det store udland.
Ifølge en artikel i Politiken af Thomas Ilkjær er Danmark også rigtig godt med, når det gælder udbuddet af orangevine - dog skal man stadig gå lidt på jagt for at finde flaskerne, som hovedsageligt befinder sig på hylderne hos de mindre importører.
Vinene laves på grønne druer - ligesom hvidvin. Men hvor man under hvidvins-fremstillingen fjerner drueskind og kerner med det samme, lader man begge dele gære med mosten, når man laver orangevin. Og man fjerner ikke kerner og skind, før der er gået adskillige dage - eller endog måneder.

Hvidvin med rødvinskarakter


Alt efter, hvor længe denne skind-kontakt varer - og hvilke druer, der er anvendt - får vinen en farve, der kan spænde fra helt lys orange over ravfarvet til nærmest brunlig.
Kontakten til skind og kerner giver også vinene en fyldig og kraftig smag - ofte med nøddeagtige noter - og en anelse rødvinskarakter med et godt tanninbid. Det gør vintypen til et oplagt valg for dem, der ikke er til rødvin, men gerne vil have en lidt kraftig vin til bøffen. Orangevin skulle efter sigende også være sagen til krydrede retter fra det orientalske og marokkanske køkken.

En ældgammel opfindelse


Vintypen er dog langt fra nogen ny opfindelse - den er hele 8000 år gammel og har sin oprindelse i Georgien.
Her laves traditionel hvidvin stadig på denne måde, hvor most, skind og kerner får lov til at gære sammen i kæmpestore krukker, de såkaldte qvevri.
At man overhovedet begyndte at fremstille hvidvin på denne måde var ikke en særlig higen efter den orange farve. Årsagen var den enkle, at metoden forlængede vinens holdbarhed. Det var før, man begyndte at konservere vin ved tilsætning af svovl.

Et særligt glas til orangevin


Ud over Georgien fremstilles der stadig mere orangevin i Friuli-Venezia Giulia i det nordøstlige Italien og i Slovenien lige på den anden side af grænse. Druerne, man bruger, er typisk Sauvignon Vert, Ribolla Gialla og Pinot Grigio.
Selvfølgelig er glasfirmaer rundt om i verden begyndt at lancere særlige glas til vintypen, der skulle være specielt velegnede til at fremhæve orangevinens aroma og karakter. Nøjagtig som der findes særlige glas til Bourgogne- og Bordeauxvin - og endda (fra fx firmaet Riedel) særlige glas til vine på bestemte druer.
Et af disse orangevin-glas er fra serien Tentazioni af det italienske glasfirma Luigi Bormioli. Det kan fås herhjemme - blandt andet i IIllums Bolighus. Men man kan altså også godt nøjes med et pænt stort rødvinsglas …
Hvis man vil læse mere om orangevin - også kaldet amber (rav) vin eller skind-kontakt vin - kan man gøre det i bogen "Amber Revolution" af britiske Simon J. Woolf. Bogen, der kan købes i Danmark, indeholder blandt andet en liste med 180 anbefalede producenter af orangevin fra 20 forskellige lande, tip til mad-match og til, hvordan man bedst nyder vinen.


Hos baren The Attendant gør de gamle urinaler det ud for "bordpynt".

Nyd en drink på WCDel på Facebook

Stadig flere londoners hygger sig med en drink på WC - hvilket er navnet på en af flere barer og caféer, der er indrettet i tidligere offentlige toiletter i den britiske hovedstad.
I nogle af disse etablissementer har man gjort en indsats for at bevare minderne om rumernes tidligere funktion. De rustikke vægge fremtoner fx ofte med deres hvide og mere eller mindre ødelagte fliser. Og en del af ”vægpynten” kan bestå af gamle toiletcisterner, kummer, træk- og slipsnore, håndtørremaskiner, osv. Nogle af disse toilet-installationer er helt tilbage fra 1800-tallet og faktisk ret dekorative.
Hvis nu man skal på en efterårstur til London, kan man jo fx besøge følgende populære ”toilet-etablissementer”: Ladies & Gentlemen, The Attendant, Cellar Door, Bermondsey Arts Club, WC Clapham og The High Cross.


Samtlige af Cantina Terlanos vinmarker ligger på bjergskråningerne.

Fra rød til hvid Del på Facebook

Terlano er en landsby nordvest for Bolzano i den del af Norditalien, som hedder Alto Adige eller Südtirol. Indtil 1918 var området en del af Østrig, så her tales der både tysk og italiensk, og stednavne skrives på begge sprog. Terlano er også Terlan - og Cantina Terlano er også Kellerei Terlan.

Cantina Terlano er et kooperativ, hvilket måske for mange klinger af mindre interessante vine. Men tag ikke fejl. Nogle kooperativer gør et fremragende arbejde, og blandt dem er netop Cantina Terlano - som heller ikke er alene om at producere kvalitet på de kanter, når det gælder kooperativer. Et andet eksempel er Kellerei Schreckbichl eller Colterenzio, som det hedder på italiensk.

126 år gammelt kooperativ


Cantina Terlano blev grundlagt i 1893 af 24 vinbønder, som var trætte af at være underlagt lokale storbønders dominans. Dengang var 80% af vinproduktionen rød. I dag er det stort set omvendt med 70% hvidvin og 30% rødvin.
Kooperativets medlemmer omfatter nu mere end 140 drueavlere med tilsammen godt 160 hektar vinmarker. Siden 1994 har direktør og vinmager Klaus Gasser holdt drueavlerne i ørerne, så de koncentrerer sig om at frembringe kvalitetsdruer og ikke bare store mængder druer.
- Vi har haft kampe med avlerne, men i dag forstår de, at det handler om kvalitet og ikke kvantitet, sagde Gasser, da han for nylig præsenterede sine vine ved en smagning i København sammen med sin importør, Philipson Wine.
Da han tiltrådte, var kooperativet et lettere støvet foretagende med masser af ståltanke fulde af gammel vin. Da han satte sig ned og smagte sig igennem 50 årgange af vinene, hvoraf ingen var oxiderede, gik det op for ham, at Terlano kunne noget specielt.
- Mennesker kan meget, men terroir er vigtigere, som han siger. (Fortsættes nedenfor ...).

Hvidvin årgang 1991

Alle kooperativets vinmarker ligger på bjergskråninger og ikke i dalen. Dér dyrkes der æbler. De vigtigste druer er Pinot Bianco, Chardonnay og Sauvignon Blanc, og alle tre indgår i blandings-vinen Terlaner. Det er en markant hvidvin egnet til middagsbordet og med et alkoholindhold mellem 13,5 og 14,5%.
Den ultimative udgave af Terlaner hedder Rarità, og til smagningen havde Klaus Gasser medbragt årgang 1991, som havde ligget på sit bundfald i hele 21 år og koster 2000 kr. Det var en utroligt velbevaret vin, som ifølge en deltager i smagningen mindede om champagne uden bobler.
Terlaner Grande Cuvée til små 1400 kr. blev skabt i 2011 og indeholder 70-80% Pinot Bianco fra 50 år gamle vinstokke plus lidt Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Stadig mere voldsomt vejr


De mere prisvenlige vine fra Cantina Terlano ligger mellem 150 og 900 kr., og her er stjernen husets Pinot Bianco. Når den lyser klarest som i Vorberg Riserva 2016 (210 kr.), kan man se frem til mange års glæder over en frisk og sprød vin med velformet krop.
Udviklingen i klimaet er blevet et fast indslag i møder med vinfolk. Herom sagde Klaus Gasser, at Alto Adige er et varmt område, men at der ikke er entydige signaler om, hvilken vej det går.
- I 1990’erne var årgangene kølige, og vi høstede i begyndelsen af september. I 2000-2009 blev det varmere, så høsten lå sidst i august. Nu er vi tilbage med årgange, som minder om 90'erne, bortset fra at vejret er blevet mere voldsomt med storme, hagl osv. Så det er ikke nemt at tage højde for klimaændringerne.
På et spørgsmål om skruelåg kontra korkpropper medgav Gasser, at kork giver en masse problemer.
- Jeg ville til enhver tid foretrække skruelåg, men det er tre år siden, en kunde spurgte til det. Desuden har vi tjekket vinens udvikling under skruelåg kontra kork, og den er for langsom. Så vi holder fast i korkpropperne.
Jørgen Aldrich


De ikke særligt kønne rester fra vinfremstillingen kan forvandles til en tynd, læskende vindrik med navnet piquette. Foto: Wikipedia/Adrian J. Hunter.

Ny dille: piquetteDel på Facebook

En ny vindille, piquette, vinder terræn blandt unge amerikanere, der nyder vinen i store slurke i storbyernes barer.
Piquette laves på drueresterne fra vinfremstillingen - skind, kerner, stilke og druepulp. Resterne tilsættes vand og gærer så på den smule sukker, der stadig er tilbage. Resultatet bliver en let og saftig vin med et lavt alkoholindhold (4-9%) og en fin lille prikken på tungen. Navnet piquette er netop fransk for ”prikken”.
Denne ”rest-vin” blev drukket i rigelige mængder af fattige vinbønder og vinmarksarbejdere i 1800-tallets Frankrig.
Men vintypen går endnu længere tilbage - nemlig til oldtidens Egypten, hvor den typisk blev givet til slaver, så de kunne få slukket deres tørst under arbejdet i den bagende sol.

Må ikke sælges i EU-landene


Der bliver fremstillet piquette i rigtig mange europæiske vinlande - men kun til vinproducenternes eget brug. Vinen må nemlig ikke sælges til anden side ifølge regler fra EU.
Men i USA kan man købe den som regel meget billige piquette. Nogle producenter laver vinen på en blanding af rester fra alle mulige blå og grønne druer, mens andre gør det i enkeltdrue-piquette på Riesling, Cabernet Franc osv.
Den første, der fremstillede kommerciel piquette i USA, var Todd Cavallo, der ejer det lille vinhus Wild Arc Farm i Hudson Valley i staten New York. Det var i 2017. Siden da er stadig flere vinproducenter fulgt i kølvandet over alt i USA med egne udgaver af piquette.


Smagerummet på toppen i det nye vinhus. Foto: Foster + Partners.

Kultvin får eget vinhusDel på Facebook

Jonathan Maltus er brite, født i Afrika og med bopæl i Frankrig, hvor han ejer Château Teyssier i Saint-Émilion.

Og så er han skaberen af kultvinen Le Dôme - en rødvin, der herhjemme koster 3000 kr. flasken. Vinen udmærker sig med sit indhold af 80% Cabernet Franc, hvilket er meget højt set med Bordeaux-øjne.
En så kostbar vin fortjener selvfølgelig at blive fremstillet i eget vinhus tegnet af en berømt arkitekt.
Derfor har Maltus fået den verdensberømte arkitekt Norman Foster til at tage sig af opgaven.
I den forgangne uge blev sløret løftet en anelse for, hvordan det fremtidige vinhus, der vil koste 11 millioner euro (cirka 82 mio. kr.), vil tage sig ud.

Smagerum med panoramaudsigt


Foreløbig kan man på arkitektfirmaets hjemmeside se bygningens ydre og dens fantastiske smagerum på øverste etage. (Højreklik på Gallery, vælg Åbn og igen Gallery).
Herfra bliver der en 360 graders panoramaudsigt ud over vinmarkerne i Saint-Émilion og til naboerne, de to berømte vinslotte Château Angélus og Canon.
Over smagerummet bliver der opført et kolossalt bjælkeloft med en diameter på 40 meter. Indvendigt bliver det beklædt med træpaneler og udvendigt med terrakotta-tagsten. De to nedre etager bliver helliget vineri og fadkælder. Det skal nok blive flot alt sammen, når det står færdigt i 2021.


En økologisk dyrket vinmark i Alsace.

Gode tider for fransk økovin Del på Facebook

Fransk økologisk vin har vind i sejlene. I dag er 94.000 hektar vinmarker enten økologisk certificerede eller på vej til at blive det, og det svarer til 12% af det totale franske vinmarksareal.
Og at få afsat vinene er intet problem - tværtimod så er det svært at følge med efterspørgslen.
I 2018 blev der solgt økologisk fransk vin på det franske hjemmemarked for mere end 1 milliard euro (cirka 7,5 mia. kr.). De franske supermarkeder tegnede sig for den største vækst i salget - i alt blev der her solgt økovin for 200 millioner euro (cirka 1,5 mia. kr.), en stigning på 23% i forhold til 2017. Og en undersøgelse fra Agence Bio viser, at 48% af de franske forbrugere godt kunne tænke sig et endnu større udvalg af økovine de steder, hvor de plejer at handle.
Den store efterspørgsel på det franske hjemmemarked - og i udlandet - får også et stigende antal producenter til at lægge om til økologi. Alene i Occitanie - den region, der omfatter Languedoc-Roussillon og Midi-Pyrénées - var der i 2018 en vækst i antallet af certificerede økologiske vinhuse på hele 18,6% til 2138.

Hvis du nu er meget rig ...Del på Facebook

Hvis man har rigtig mange penge og gerne vil investere dem i vinens verden, kan man nu gøre det via en ny investeringsfond, Vineyards and Terroir Fund (VTF).
Man skal lægge minimum 200.000 euro (cirka 1,5 millioner kr.) på bordet for at kunne lege med. Pengene investerer fonden så i vinmarker i berømte vindistrikter eller i områder, som spås at nå berømmelsens tinder inden for en overskuelig årrække.
Investeringen kan også gå til ambitiøse unge vinproducenter, der allerede har vist deres værd, og som gerne vil udvide deres vinmarksareal. Producenterne vil så få en mulighed for at købe vinmarkerne af investorerne efter fem år.
Målet er, at de enkelte investorer vil kunne opbygge en portefølje af vinmarker til en værdi af 50 mio. euro (cirka 373 mio. kr.).

Går uden om Bordeaux


VTF vil satse på vinmarker i Bourgogne, Piemonte, det nordlige Rhône, Beaujolais, Californiens Central Coast og England, som fonden (sikkert meget rigtigt) anser for at være et up-and-coming vinland.
Bordeaux har ikke første prioritet for VTF, når det gælder opsporingen af vinmarker - hvilket skyldes de generelt meget høje vinmarkspriser - som fx i Pauillac, hvor en hektar vinmark kan koste op til 14 mio. euro (cirka 105 mio. kr.). Marker i det lidt mere rimelige leje i fx Pessac-Léognan og Pomerol, kan måske komme på tale.
Fonden vil også have miljøet i tankerne, når markområderne udvælges. Det skal primært være marker, hvor druerne dyrkes økologisk, eller hvor der bruges et minimum af kemiske midler.
Man kan læse mere om den nye fond ved at klikke her.


En betagende udsigt over en lille bid af vinlandskabet i Carnuntum. Foto: Carnuntum.com.

Ny østrigsk appellationDel på Facebook

I 2003 indførte Østrig appellations-betegnelsen DAC (Districtus Austriae Controllatus), der svarer til franskmændenes AOC, spaniernes DOC og amerikanernes AVA.

Siden da har det østrigske landbrugs- og miljøministerium godkendt i alt tretten DAC’er, og nu slutter en fjortende appellation sig til listen.
Det drejer sig om Carnuntum, som ligger i den østlige del af landet mellem Wien og grænsen til Slovakiet, og hvis vinmarker breder sig over 906 hektar.

Tre niveauer


Ligesom for Østrigs øvrige appellationer vil de nye DAC-vine i Carnuntum blive inddelt i tre kvalitetsniveauer. Det laveste niveau er Gebietswein (regionalvin). Dernæst kommer Ortswein (byvin), som svarer til Bourgognes ”Villages”-vine, hvor bynavnet må angives på etiketten. Og til sidst har man så topniveauet, Riedenwein, som udelukkende gælder for enkeltmarks-vine.
Druerne, som Carnuntums DAC-vine må laves på, er også listet. For hvidvinenes vedkommende er det Chardonnay, Weissburgunder og Grüner Veltliner, mens rødvinene skal være fremstillet på Zweigelt og Blaufränkisch. Dette gælder dog kun for enkeltdruevine - i blandings-vine kræves det kun, at to tredjedele af vinen er på en af disse druer.

Irerne er mest til vodkaDel på Facebook

Irland nåede i 2018 en milepæl, når det gælder eksporten af spiritus. I alt blev der eksporteret stærke flasker for mere end 1 milliard euro (cirka 7,5 mia. kr.), hvilket var en stigning på 84 millioner euro (cirka 627 mio. kr.) sammenlignet med 2017. Sådan lyder de positive tal fra den netop offentliggjorte Spirits Market Report fra Drinks Ireland.
Også på det irske hjemmemarked går det godt - her blev der sidste år solgt 20,3 mio. flasker spiritus, en stigning på 6,6% i forhold til året før.
Nu skulle man måske tro, at irsk whiskey er den mest populære spiritus hos de irske forbrugere - ligesom skotsk whisky er det i Skotland. Men nej, på førstepladsen ligger vodka med en markedsandel på 33,7% af det totale spiritussalg og med en stigning i salget på 4,8% i 2018. Dernæst kommer så irsk whiskey med 25% af markedet og med en vækst på 5,4%, mens tredjepladsen indtages af gin.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Svend Leth-Møller.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Svend Leth-Møller (f. 1945) kom sent i gang med sin karriere i vinens verden, selv om han er født ind i vinbranchen. Hans far var vinkyper dengang, hvor meget af arbejdet blev gjort i kælderen, når vinen var hjemtaget som bulk og først derefter skulle plejes og passes, inden den kunne fyldes på flaske. Via farens arbejde fattede sønnike efterhånden stadig større interesse for vin og fik smagt på rigtig mange gode vine fra især Frankrig, som var den alt dominerende vinnation, dengang tiderne endnu var i lave...
Den stigende vinglæde førte i 1985 til et medlemskab i Bourgogneselskabet, hvor han fortsat deltager i smagninger, når tiden tillader det.
Efter mange år som salgschef og direktør i byggebranchen blev Svend Leth-Møller selvstændig konsulent med salg og markedsføring som speciale. I 2008 fik han kontakt til vinmanden Mogens Ekelund-Jørgensen, og sammen grundlagde de Elitevin med import af gode vine fra det sydlige Rhône samt Loire og Bourgogne.
Ud over sit arbejde i Elitevin tog Svend Leth-Møller i 2012 initiativ til at oprette Foreningen af Danske Vinimportører for små og mellemstore importører. Den har i dag langt over 100 medlemmer og flere kommer til. Foreningen arrangerer blandt andet vinmessen Garagevin i Avedøre og har etableret hjemmesiden www.find-din-vin.dk.
Svend Leth-Møller koncentrerer sig stadig mere om at arrangere vinmesser. Blandt andet tilbyder han at assistere nye vinproducenter med at etablere sig på det danske marked. I den forbindelse har han taget initiativ til Copenhagen Wine Fair, hvor vinproducenter fra alverdens lande har rig lejlighed til at præsentere deres vine for importører, vinskribenter, forbrugere og vinklubber.
Derudover afholder han via sit firma The easy Company JuleVinmesse på d’Angleterre og Københavns Vinfestival i Brøndsalen på Frederiksberg.
Svend Leth-Møller er officielt pensionist og burde have masser af fritid til rådighed, men fritid er en mangelvare, når kalenderen fyldes op med alverdens gøremål i vinens verden.
Mere tid til boglæsning, klassisk klaver- og orgelspil og ikke mindst til logearbejdet i Dansk Broder Orden kunne han godt bruge.
Tid er der dog altid til at fornøje sig ved kødgryderne i weekenden og til en tur til Ghana i ny og næ med hustruen Matilda.
Adresse: The easy Company ApS, Sydvestvej 4, 2630 Taastrup, tlf.: 20 33 12 25, e-mail: svend@theeasycompany.dk, www.theeacycompany.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Malbec-druer. Foto: Wikipedia.

Er Malbec fransk eller argentinsk?Del på Facebook

Sandra Thomsen mener, at Malbec er en fransk drue, mens hendes søn påstår, at den intet har med Frankrig at gøre men udelukkende dyrkes i Argentina. - Hvem af os har ret? Spørger Sandra.

Det er rigtig, at Malbec er Argentinas store rødvinsdrue - nærmest landets nationaldrue - men den er også en af de seks druer, som er tilladte i rød Bordeaux. De fem andre er Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot samt Carmenère, der er blevet Chiles nationaldrue.
Malbec og Carmenère bruges dog i meget ringe omfang i Bordeaux. 75% af alle Malbec-vinstokke gik til grunde under en hård frost i 1956, og man erkendte, at den nok trivedes bedre under varmere himmelstrøg.
På fransk jord dyrkes druen i dag først og fremmest i Cahors i det sydvestlige Frankrig, hvor den kaldes for Auxerrois.

Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-549
Billede 521-546


549 Østrigske vinhuse har ofte nogle meget flotte skilte i smedejern (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brisa, Viña Vistamar, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Dejlig hvidvin med en fin duft og smag af druen Chardonnay. I smagen noter af eksotiske frugter, banan, vanille og karamel plus en fin sødme. Attraktiv pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneØ

Casa Marrone, Puglia IGT, Appassimento, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

89,95 kr., Multi Wine

Til denne hvidvin har man brugt Appassimento-metoden - den med de tørrede druer, som man ellers kun bruger til rødvin. I vinen noter af pærer, æbler og citrus samt en sødme, der dog ikke er pågående på nogen måde. Vinen er både økologisk og vegansk og lavet på druerne Chardonnay, Falanghina, Fiano og Trebbiano.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Keewee, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (12,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Igen en af disse fortræffelige hvidvine på druen Sauvignon Blanc fra Marlborough på New Zealand - og her ekstra lækker og delikat med fin druesmag, blødhed og en lille sødme i fin balance med syren. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schloss Bockfliess, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager

"Vom Löss" står der på etiketten - hvidvinen kommer altså fra en mark med løss, denne gullige, finkornede og meget frugtbare jordart. Vinen, der bør nydes vel afkølet, har en god druesmag med noter af æbler og muskatnød. Flasken har et elegant skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Biecher & Fils, Riesling, Alsace Grand Cru Goldert, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Lækker Riesling-hvidvin fra Grand Cru-marken Goldert. Den har en liflig duft og en frisk, blød druesmag med tilpas syre og en lille sødme.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Maron, Puglia IGP, Appassimento, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

69 kr., Gallovini

Lækker rødvin til en yderst rimelig pris. Lidt af et fund. Vinen fra den italienske støvlehæl er lavet efter appassimento-metoden med de tørrede druer, og den har givet moden frugtfylde og en delikat sødme. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rex Mundi, Vindivin, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 68 kr., AndrupVin.dk

Om 2014-årgangen skrev vi: "En vin til den søde side, fremstillet på druerne Syrah og Grenache. Men den er ikke kun sødlig; den har også blød frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kune lide. På etiketten er der en væmmelig djævel." Denne beskrivelse gælder også den nye årgang.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Torre Oria, Valencia, Reserva, Spanien, 2013, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Supervin

Vinens træsmag fra tolv måneder på fad spiller hovedrollen i denne rødvin på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon. Men træsmagen evner nu ikke at stille sig i vejen for den gode frugt og noterne af mørk chokolade og blommer. Der er fin balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gran Pasas, Hammeken Cellars, Monastrell, Yecla, November Harvest, Spanien, 2016, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 10. oktober: 50 kr., Kvickly

Meget lækker rødvin, fyldig, med bløde tanniner og en inviterende sødme. Dertil fint integrerede fadnoter efter seks måneder på fransk eg.

stjernestjernestjernestjerne

Laroche, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

99 kr., Vinoble

Smagen af Pinot er der, men tørheden skygger lidt for saftig frugt, druesmag og sødme. Udpræget en vin til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Giol, Merlot, Venezia, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske og veganske rødvin er gaske enkel og uden facetter. Helt billig er den ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gustus, Darling Cellars, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2016, middel alkohol (14%)

99,95 kr., Amka

En rødvin med en klokkeklar duft og smag af Cabernet. Her er en hel kurvfuld af modne solbær og fine krydrede noter. Vinen slutter med et lille lakridsbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Footsteps, Mare Magnum, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En rødvin, der vil noget. Der er kraft og saft i den, bløde tanniner og et bredt spektrum af noter - brombær, hindbær, blommer og fin krydring samt vanille og egetræ fra udgæringen og lagringen på små fade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antique, Cave Camille Cayran, Cairanne, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En meget lækker Rhône-rødvin med god frugt, bløde tanniner og fint integrerede fadnoter fra en længere tids modning på franske egefade.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sisla, Terramagna, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

139,95 kr., Sælges også hos Kvickly. Pris på tilbud indtil 31. oktober ved 2 flasker: 69,50 kr., SuperBrugsen

En blød, varm og inviterende rødvin på druerne Tempranillo, Syrah, Cabernet Franc og Garnacha. Den har et bredt smagsbillede med mange facetter, en tiltalende sødme og fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på fad. Attraktiv tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yesca, Rodríguez Sanzo, Tempranillo, Toro, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

En rigtig flot rødvin med en fyldig og bred smag. I smagen mørke bær, blommer, chokolade og fint integrerede fadnoter efter tolv måneder på fransk og amerikansk eg.

stjernestjernestjerne

Diablo, Viña Conchay Toro, Valle del Maule, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

169 kr., pris på tilbud indtil 10. oktober ved 2 flasker: 74,50 kr., Kvickly

En lidt enstrenget rødvin med druesmag og egetræ. Udpræget madvin.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Falster Gin, Falster Destilleri, Danmark, høj alkohol (42%)

349 kr., pris ved 50 cl. Sælges også i flere specialbutikker rundt om i landet., Væggerløse Håndbryg & Falster Destilleri

En dejlig klassisk London Gin fremstillet i små kobberkedler. Den har en aromatisk, fyldig og krydret duft og smag, der holder længe i munden og ender blødt - trods de 42% alkohol. Godt gået Falster! Ginnen kan nydes, som den er, en kold vinteraften, men den er også fortræffelig som sundowner med Tonicvand og lime - og husk, Solen går stadig tidligere ned for hver dag ...