Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2000


Vin-aktuelt i uge 17
24. april - 30. april 2000
      Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
      Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
      OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet, gerne sammen med anden tekst. Klik her: anker@vinavisen.dk
Links til de forrige uger
Vi ved, at nogle af vore 5-7000 læsere kun læser VinAvisen hver anden uge. De læser ugens aktuelle nyhedsbrev og finder forrige uge i arkivet.For at lette livet for disse hver-anden-uge-læsere bringer vi her links til de forgangne tre uger:
VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16


.
      Denne uges motto
      Vinen er måltidets intellektuelle del. Kødet er blot den materielle.
Alexandre Dumas

Grimt smæk til Taster Wine
Siden 1987 har Taster Wine solgt cognac-mærket Otard. Ifølge en artikel af Steffen Ebdrup i Århus Stiftstidende kom det derfor som en bombe for firmaet, da franskmændene i 1995 opsagde samarbejdet med kun tre måneders varsel.
Taster Wine mente at have krav på et længere varsel samt godtgørelse for det store arbejde, firmaet havde haft med at introducere cognac-mærket, og man tilbageholdt derfor 587.000 FF, som man skyldte det franske firma.
Det kom der en sag ud af. Sø- og Handelsretten tilkendte Taster Wine 500.000 kr., men Højesteret var ikke enig. Firmaet fik kun 80.000 kr. i tabt fortjeneste - et beløb, som blev spist op af advokatregningerne.
Steffen Ebdrup påpeger, at det er vigtigt fra starten at sikre sig en klar og entydig aftale og tage højde for, at et samarbejde kan gå i stykker. Ikke mindst spørgsmålet om opsigelsesvarsel og godtgørelse bør fastlægges, inden man kører ud på de danske landeveje for at sælge fx cognac.

Vi drak mere Bordeaux-vin end hele USA
I Bordeaux har man ifølge avisen SudOuest gjort salget i 1999 op. I alt solgte man 5,5 millioner hektoliter vin. Heraf gik de 2,15 millioner til eksporten, der omsatte for 8 milliarder francs.
78 lande købte Bordeaux-vin, men de aftog naturligvis ikke lige meget. Fx aftog Macao kun 13 hektoliter. De største importører var Tyskland (469.400 hl), Storbritannien (346.300 hl) og Belgien (375.500 hl), mens Japan røg fra en første- til en syvende-plads.
Også Danmark var en god kunde i Bordeaux. Med kun 5 millioner indbyggere aftog vi mere vin end USA, der har 50 gange så mange indbyggere.
Schweiz aftog kun 100.000 hl, men da hver flaske kostede i snit 67,4 francs, var Schweiz det land, der betalte den højeste regning. Når det gælder den helt billige vin var Polen og Holland de største aftagere.
Præsidenten for CIVB, Jean-Louis Trocard - der i øvrigt kommer til København i næste måned - udtaler til avisen, at man gerne skulle sælge 6,5 millioner hektoliter i år. Men salget afhænger af to ting: Kvaliteten og prisen. De fleste markeder venter et klart udspil fra Bordeaux vedrørende disse to parametre, og man kan ikke se bort fra risikoen for at komme til at ligge inde med usolgte lagre, siger Trocard.

Plan for svensk lempelse
Som meddelt i flere aviser fremlagde EU-kommissionen i onsdags planerne for afviklingen af Sveriges strikse toldregler.
Den svenske regering og kommissionen er enedes om en overgangsordning, der betyder, at svenskerne allerede fra 1. juli i år kan tage større mængder øl og vin med hjem, og fra og med 1. januar 2004 vil de have samme rettigheder som de øvrige borgere i EU - ligesom det på samme dato vil gælde for danskerne og finnerne.
Svenske borgere har kæmpet for at få ændret de nuværende regler, og kommissionen har modtaget cirka 10.000 breve og e-mails med opfordringer til ikke at komme den svenske regering i møde i forhandlingerne. Kun 5 procent af brevene gik ind for, at Sverige fortsat skulle have lov til at opretholde de strenge regler.
Ifølge Jyllands-Posten mener eksperter i Bruxelles, at aftrapningen vil tvinge den svenske regering til at ændre afgifterne på de våde varer. Og selv en sådan ændring vil næppe på længere sigt være nok til at redde det statsejede spritmonopol.

Kritik af kokkeskolen
I de danske vintjeneres blad, Sommelier'en, skriver Keld Johnsen:
- Selv på kokkeskolen, hvor der uddannes gode danske kokke, bruger de overhovedet ikke tid på at fortælle de unge kokkeelever om vinvalg, vinbehandling, eller hvilke vine der evt. kunne gå til de retter, som de frembringer.
- Der findes ikke noget samarbejde omkring dette, og lærerne i de forskellige kokkefag mener ikke, at det er deres område at vide noget om vin.
- Ligeså mener tjener-faglærerne dybest set ikke, at der er nogen idé i, at tjener-eleverne skulle lære noget om menu-sammensætning, råvarernes forandring ved varmepåvirkning og andet, der kan have indflydelse på vinvalget. Næh, man lærer om de gode grand cru og diverse vindistrikter, som jeg mener er gæsten totalt uvedkommende, når det gælder om at vælge den rette vin.
- I mange tilfælde, hvor jeg har spist i Danmark, er det gået helt hen over hovedet på tjeneren, at vinen skal passe til maden og vice versa.

Bagsiden af medaljen
I sidste uge refererede vi en artikel fra Penge og Privatøkonomi om at tjene ved at være sin egen vinimportør. Bladet bragte nogle eksempler, som viste store besparelser.
Men - det bør ikke skjules, at det også kan blive en dyr fornøjelse. Der er en hel del eksempler på, at folk er kommet hjem fra et besøg hos en lille vinbonde sydpå og har opdaget, at den vin, som smagte fortrinligt nede i kælderen, ikke har kunnet tåle transporten i en varm bil over Kasselbakkerne, Lüneburger Heide og op til det høje Nord.
Mange af de små stalddørs-producenter stabiliserer ikke deres vin, så den kan tåle varme- og kuldepåvirkninger. Hygiejnen er heller ikke voldsom belastende for dem. Flere kan melde om uren, næsten mælkeagtig vin, når de er kommet til færgen i Puttgarden. Andre hørte allerede propperne springe omkring Hannover.
Er der ingen klage-muligheder? Jo da! Men det er nede hos vinbonden, som du har handlet med. Det er ikke noget, hverken danske sundhedsmyndigheder eller Vin og Spiritus Organisationen i Danmark tager sig af.


En sørgelig historie
I artiklen i Penge og Privatøkonomi blev også nævnt, at priserne er bedre i de franske supermarkeder. Sikkerheden disse steder er vel generelt større, men vi vil godt viderebringe en historie, som vi har fået fra en dansk forretningsmand:
På vej hjem fra Frankrig så han et stort reklameskilt for Carrefour hypermarkedet, som solgte en Cru Bourgeois 1988 til omkring 30 FF for en flaske. Han havde gode erfaringer med 1988 og købte derfor 48 flasker.
Det var en torsdag sidste efterår. Fredag aften var han hjemme i Danmark og ville fejre hjemkomsten med en enkel flaske sammen med familien. Men begejstring stod hurtigt på nulpunktet: Vinen havde slet ikke den modenhed, som man kunne forvente. Og da han så på proppen, var den uden den mindste farve. Den var tydeligvis sat i fornylig.
Han efterforskede sagen, og forklaringen var, at vinen havde ligget på tank på slottet i elleve år og var afhentet om mandagen, tappet af en négociant i Bordeaux om tirsdagen, kørt ud til Carrefour om onsdagen, solgt til vores ven om torsdagen - og altså sat på bordet i Danmark om fredagen.
Der er intet ulovligt i denne fremgangsmåde. Det forlanges ikke, at en Cru Bourgeois skal fad- eller flaskelagres. Men man kunne jo godt forlange, at man på etiketten blev oplyst om fremgangsmåden.

Kunne man forestille sig, at noget lignende kunne ske i den danske detailhandel? Jo, det sker. Også uden oplysninger. Men så ved man da, hvor man skal gå hen og klage, hvis man føler sig snydt.
.
    Verdens største Internet-boghandler vil sælge vin
    I tirsdags afslørede Jeff Bezos, grundlæggeren af verdens største Internet-boghandel, Amazon, at han i al stilhed har investeret 30 millioner dollars i WineShopper og dermed ejer 45 af denne Internet-vinhandel.
    Til Wine Market Report sagde Jeff Bezos, at Amazon vil give links til WineShopper, og at man regner med inden efteråret at have 70 procent af den amerikanske Internet-handel med vin.
    Den amerikanske Internet-vinhandel findes på adressen www.wineshopper.com.
Vil den herre smage på maden?
- Jeg har som gæst ofte undret mig over, hvorfor man på en restaurant skal igennem skuespillet med vurdering af den bestilte vin. Hvorfor skal gæsten ikke også vurdere maden, inden den bliver budt bordet rundt?
Sådan spørger Henrik Münchow i en artikel i vintjenernes blad, Sommelier'en.
- Med den baggrund, som sommelier har i dag - med den enorme viden og store erfaring med, hvordan vin skal smage - ser jeg det som sommelierens opgave at sikre, at vinen er, som den skal være.
- Hvem burde være bedst til at afgøre, om vinen er i orden og svarer til forventningerne? Er det kunden, som sandsynligvis aldrig tidligere har smagt den pågældende vin, eller er det sommelieren, der har hjemkøbt vinen og har mulighed for at smage den, hver gang den serveres i restauranten?

Pæne tal fra Vingaarden
I en artikel i Fyens Stiftstidende skriver Klaus A. Jensen om årsregnskabet fra Vingaarden, Danmarks største uafhængige importør af vin og spiritus med 150 medarbejdere i Odense.
Overskuddet blev 27,1 mio. kr., skabt på en omsætning på 679 mio. kr., og der er både på indtjening og omsætning tale om pæne stigninger i forhold til forrige år.
I år regner firmaet med en vigende omsætning, fordi bortfaldet af det toldfrie EU-salg får fuld effekt i år, og priskonkurrencen er intens på det stagnerende danske vinmarked.

Vinkrigen mellem Italien og Frankrig
Under den nyligt afholdte Vinitaly-messe i Verona blussede "vinkrigen" mellem Italien og Frankrig op, da den kendte vinkritiker Luigi Veronelli erklærede, at når det gjaldt rødvine, så havde italienerne ikke noget at misunde franskmændene.
- Vores teknik, når det gælder fremstillingen af vin, er på samme niveau som deres. Men vi har større muligheder for alsidighed, og vi råder over mange flere druesorter, sagde Veronelli.
Og det er jo korrekt, at Italien går frem med stormskridt. Landet producerer stadig mindre, men bedre vin, og i løbet af de sidste tyve år har italienerne reduceret det dyrkede areal med en tredjedel og mindsket produktionen fra 74 millioner hektoliter i 80'erne til 55 millioner hl de sidste tre år.
Italienerne eksporterer også mere og mere vin - 18 millioner hl i 1999 mod 14,6 millioner hl i 1998.

Nyt stort vin-legat til balletdanser
Solodanser ved Den Kongelige Ballet Thomas Lund har modtaget et nyt stort legat på 100.000 kr., som vinhandler Alf Fisch, Vinhuset Kongens Nytorv i København, har indstiftet.
Midlerne stammer fra salget af en speciel kunstnervin, hvis første etikette Per Kirkeby har kreeret.
Der fremstilles 20.000 flasker, og 5 kr. af prisen for hver flaske går til det nye legat.

Hvem kender kælder-programmer til Mac?
Flere har været glade for i de seneste to numre af VinAvisen at få at vide, hvor man kan få computer-programmer, der hjælper en med at bevare overblikket i vinkælderen.
- Men, spørger en af vore læsere, Torben Hammer, - hvor får man den slags programmer, når man har en Macintosh og ikke en pc?
Er der nogen, som kan hjælpe med et svar på det spørgsmål?
.

Ken Brown grundlagde Byron Vineyard & Winery i 1948.
I 1990 solgte han det til Mondavi, men står fortsat for de fornemme vine til priser mellem 185 og 300 kr.
      Californisk vinmester på besøg
      Den store vin-oplevelse i dagene før påske var en smagning af de prægtige vine fra Byron Vineyard & Winery i Californien - en vingård, der i dag ejes af Mondavi.
      Scanwine havde inviteret, Restaurant Theodor på Østerbrogade i København leverede en drømme-menu, der ret efter ret stod til vinene, og Ken Brown, grundlæggeren af vingården, præsenterede sine vine fra Santa Barbara County.
      Jamen - Santa Barbara er jo ikke oppe i guldlandet med Sonoma og Napa og de andre dale. Det er fem timers kørsel syd for San Francisco og meget nærmere Los Angeles. Er der ikke alt for varmt dernede til overhovedet at lave noget ordentligt?
      Nej, det mærkelige i Californien er, at klimaet er lidt omvendt. Oppe nord for San Francisco skærmes dalene af kystbjergene, men i Santa Barbara åbner landet sig ud mod havet, og vinmarkerne køles af de kolde havstrømme fra Alaska. Når man andre steder taler om, at der går 100 dage fra vinens blomstring til høsten af druerne, så går der 120-140 dage i Santa Barbara County.
      Derfor egner denne region sig ikke særlig godt til druer som Cabernet Sauvignon, hvorimod klimaet er fortræffeligt til Bourgogne-druer som Chardonnay og Pinot Noir.
      Hvad Ken Brown og hans avancerede air space-teknologi får ud af de to druer, er overvældende - som det fremgår af vore smagenotater herunder i rubrikken "Ugens fund".


Pinot Noir, som den gror i Santa Maria Valley mellem San Francisco og Los Angeles.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse drikkeværdige vine:

Vintage 2000, Chenin Blanc / Chardonnay, Vinfruco, Costal Region, Sydafrika 2000
30 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
Der er flere vine i butikkerne, der skilter med, at de er det nye årtusindes første vin. Denne hvidvin er den af dem, og den er ung som årtusindet - druerne til den blev høstet den 16. januar. Det er en forfriskende og tiltalende vin til en meget rimelig pris.

Byron Santa Maria Chardonnay, Santa Maria Valley, Californien, USA 1996
185 kr., Scanwine, tlf.: 63 17 18 73
En stor hvidvin med kraft og saft og mange facetter i smagen - nødder, honning, pære - og en rank syre, der adskiller den fra så mange andre Chardonnay'er. Vinen har lagret i otte måneder på sit bundfald i franske fade.

Byron Chardonnay Reserve, Santa Maria Valley, Californien, USA 1995
300 kr., Scanwine, tlf.: 63 17 18 73
En meget intens og herlig hvidvin med muskler under en silkeagtig blødhed. Den har en fantastisk duft - kraftig og krydret - og smagen er præget af, at der netop dette år var lidt af "den ædle råddenskab" i druerne.

Byron Santa Maria Pinot Noir, Santa Maria Valley, Californien, USA 1997
185 kr., Scanwine, tlf.: 63 17 18 73
En blød og meget lækker rødvin, der ikke har så meget garvesyre, men fint krydderi og en indtagende sødme. Under smagningen fortalte dens skaber, Ken Brown, at den vil være fortræffelig til en grillet laks, og det har han uden tvivl ret i.

Byron Pinot Noir Reserve, Santa Maria Valley, Californien, USA 1995
300 kr., Scanwine, tlf.: 63 17 18 73
En meget aromatisk og intens vin - en Pinot-vin med muskler, der næsten kan minde om en Cabernet. Men den er blød og afrundet med dejlig frugt. En formidabel vin. En elegant vin. Et godt argument for at studere til millionær.

Centine, Banfi, Toscana IGT, Italien 1997
74,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Denne rødvin er en IGT - altså en italiensk landvin (IGT = Indicazioni Geografiche Tipiche = typisk for sin geografiske benævnelse). Det er en vin, som fylder munden med en god frisk frugt - druer, sorte bær, kirsebær - og en tilpas syre.

Castello Banfi, Brunello de Montalcino, Italien 1994
254,95 kr., Amka Vinimport, tlf.: 86 41 96 00
Flot og koncentreret vin med fyldig frugt og mange smagsnuancer - sorte bær, chokolade ... Den er forholdsvis blød og afrundet og kan godt drikkes nu, men den vil uden tvivl vinde ved fire-fem års yderligere lagring.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Stor smagning af 178 sydafrikanske vine
Det netop udkomne nummer af Vinbladet (tlf.: 64 75 22 84) er et temahæfte, som udelukkende handler om Sydafrika. Ud over en lang række artikler om interessante vinpersonligheder bringer bladet også en stor smageliste, hvor bladets redaktør, Peter Winding, egenhændigt (egenmundigt) har smagt sig igennem 178 sydafrikanske vine på det danske marked.
Peter Winding arbejder med et pointsystem med 5 stjerner. Ingen vin får hele 5 = Exceptionel, men der er otte, som opnår 4½, og flere får 4. Her er navnene på dem:
4½ stjerne:
* Ruitersvlei Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 1997, rødvin til 98 kr. hos Haller Vine (tlf.: 64 40 64 51).
* Vriesenhof Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 109,75 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kanonkop Bordeaux-blanding, Paul Sauer, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 190 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Grangehurst Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1995, rødvin til 149 kr. fra Bichel Vine (tlf.: 86 22 94 00).
* Rustenberg Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 129 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Grangehurst Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 119,50 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Spice Route, Flagship Syrah, Sydafrika 1998, rødvin til 189 kr. fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
4 stjerner:
* Thelema Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1995, rødvin til 159 kr. hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95).
* Eikendal Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 88 kr. fra New World Vinimport (tlf.: 70 20 85 55).
* Brampton Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1995, rødvin til 75 kr. hos Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Overgaauw Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 69,95 kr. hos Magasin.
* Veenwouden Merlot, Paarl, Sydafrika 1997, rødvin til 150 kr. hos Haller Vine (tlf.: 64 40 64 51)
* Spice Route Merlot, Swartland, Sydafrika 1998, rødvin til 189 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
* Vrisenhof Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1996, rødvin til 112 kr. hos H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Lievland Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1994, rødvin til 95 kr. fra Bergman Vin-Import (tlf.: 48 28 00 35).
* Rozendal Bordeaux-blanding, Stellenbosch, Sydafrika 1995, rødvin til 74,50 kr. hos Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Kanonkop Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 175 kr. fra Vingården (tlf.: 63 17 18 19).
* Spice Route Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 148 kr. hos Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).
* L'Avenir Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 129 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Neil Ellis Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 90 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Laibach Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 78 kr. fra Bergman Vin-Import (tlf.: 48 28 00 35).
* Mooiplaas Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 74,50 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* Neil Ellis Sauvignon Blanc, Groenekloof, Syafrika 1997, hvidvin til 85 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Delheim Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 1997, rødvin til 105 kr. fra Tukan Vinimport (tlf.: 33 11 44 20).
* Hamilton Russel Vineyards Chardonnay, Walker Bay, Sydafrika 1998, hvidvin til 139,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Thelema Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 1996, hvidvin til 106,75 kr. hos Vinbonden (tlf.: 38 11 44 95).
* Hamilton Russel Vineyards Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1998, rødvin til 169,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Bouchard Finlayson Pinot Noir, Walker Bay, Sydafrika 1995, rødvin til 110 kr. fra Bergman Vin-Import (tlf.: 48 28 00 35).
* Fleur du Cap Noble Late Harvest, Sydafrika 1995, sød hvidvin til 59,95 kr. for ½ flaske fra Consiva Vin-Holding (tlf.: 44 57 58 59).

Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Santa Rita Carménère, Reserva, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 75 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37).
* Santa Rita Triple C, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 139,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37).
Jydske Vestkysten (ved Peter Gram):
* Beringer Chardonnay, Californien, USA 1997, hvidvin til 94,95 kr. hos Magasin.

Information (ved Flemming Kyed):
* Bradgate Red, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 59,75 fra Vinmonopolet (tlf.: 87 20 08 88).

Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Espolla Crianza, Costa Brava, Spanien 1994, rødvin til 49,50 kr. fra Vina Casa (tlf.: 87 93 08 04).

* Raimat, Mas Castell, Cabernet Sauvignon, Spanien 1994, rødvin til 185 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Château Piada, Barsac, Bordeaux, Frankrig 1997, sød hvidvin til 80 kr. for ½ flaske fra Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).

Jyllands Posten (ved Niels Lillelund og Ulrik Boesen):
* Trapiche Iscay, Merlot / Malbec, Mendoza Valley, Argentina 1997, rødvin til 215 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).

Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Vi Negre, Celler Batea, Spanien, rødvin til 150 kr. for 5 liter fra El Cava (tlf.: 66 13 06 08).

Vinbladet (ved Peter Winding):
* Bodegas Mauro, Vino de Mesa de Castilla y León, Spanien 1995, rødvin til 350 kr. fra La Cava (tlf.: 33 11 95 77).

* Celsus, Toscano, Vino da Tavola, Italien 1996, rødvin til 82 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Castello di Cacchiano, Chianti Classico, Italien 1995, rødvin til 160 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Santa Rita Triple C, Maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 139,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 10 37).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Mas Granier, Côteaux de Languedoc, Frankrig 1997, rødvin til 62 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).

* Notturno, Tenuta La Palazza, Italien 1998, rødvin til 83 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun ugens gratis løbeseddel, men hele avisens tekst. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Dette kan godt lade sig gøre. Man kan tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr.
Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Vinens Hus, tlf.: 33 32 62 20.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk