Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 30, 2001

Vin-aktuelt i uge 30
23. juli - 29. juli 2001
.
VinAvisen uge 27VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29

Test af propper og skruelåg
Australian Wine Research Institute er i gang med en større test: I maj 1999 lukkede man flasker med en Sémillon-vin med henholdsvis skruelåg, to slags propper af normal kork, to typer med kork sammen med en syntetisk komponent samt ni forskellige propper af rent kunststof.
I de tyve måneder, der nu er gået, har man holdt øje med, hvordan vinene udviklede sig.
Alle propperne er egnede til vine, der kun skal opbevares i kortere tid - i op til et år. Men for længere tidsrum stiller man spørgsmålstegn ved flere af dem.
En foreløbig rapport over forsøget kan læses på instituttets hjemmeside: www.awri.com.au - der dog kræver, at man har installeret Acrobat Reader.

Det var folk fra Barclays
I sidste uge fortalte vi om de seks, der spiste og drak for 44.007 pounds (530.000 dkr.) på restaurant Pétrus i London.
Nu er det blevet afsløret, at det drejede sig om seks medarbejdere fra investeringsbanken Barclays Capital - yderst aktuelt, idet Barclays er i gang med at lukke 170 filialer og fyre en masse medarbejdere.
Ifølge en talsmand fra banken brugte de seks deres egne penge og spiste middagen i deres fritid.
Af regningen fremgår det, at de også købte cigaretter for 5 pounds. Gad vide, om de røg dem til den flaske Pétrus 1995, der kostede 11.600 pund ...?
...
    .
    Den danske vinbranche
    * Christian Aarø, årets nordiske sommeliermester, er blevet chef for vinkælderen i stjernekokken Richard Neats nye restaurant i London. Christian Aarø har tidligere arbejdet på flere restauranter i udlandet, men også i Krogs fiskerestaurant og hos Pierre André i København. Han kommer fra et job i restaurant Top of Town i Hotel Scandinavia i København.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

En bredside mod Parker
Thorkild Kragholm har i B.T. skrevet en længere artikel om Robert Parker. I den citerer han Søren Søndergaard, der i Vinårbogen 2001 skrev:
- Mange anser Parkers indflydelse for uheldig, da han belønner/favoriserer såkaldte TEC-vine, hvor T står for tecnology, E for extract og C for color - altså vine fremstillet med maksimal udnyttelse af moderne teknologi og nyt egetræ, vine med dyb farve, masser af blød garvesyre og umiddelbar drikkelighed. Resultatet er monotone muskelbundter, som kun har lidt at gøre med ægte vinnydelse.
- Parkers scoresystem favoriserer den type i modsætning til vine, hvor ryet er grundlagt på elegance, frugt, harmoni og langt liv. Vine, som er tro mod terroir, traditioner og årgange.
- Disse producenter har også moderne teknologi, men anvender den intelligent. De har svært ved at få høj score hos Parker. Resultatet er en reducering af udvalget af typer og ægte typicitet. Eksempelvis Bordeaux-vinene, som kun kan genkendes som Bordeaux på prisen.
..
.
Links til vinimportører
Se VinAvisens side med links til danske vinimportørers hjemmesider - klik her.
.
..
Her er navnene på vinene
I sidste nummer af VinAvisen nævnte vi, at Robert Parker havde givet 100 point til to australske vine. Denne nyhed foranledigede en lang række mails fra læserne: Hvilke vine drejede det sig om?
Det vidste vi ikke, da avisen blev sendt "på gaden". Mandag eftermiddag fik vi det imidlertid oplyst og skyndte os at fortælle det i en efterfølgende tekst.
For det tilfælde, at nogle ikke fik denne tilføjelse med i mandags, gentager vi den her. Det drejede sig om disse to vine:
* Three Rivers, Shiraz, Barossa 1996 til 300 US-dollars. Vinen laves på 90 år gamle vinstokke, lagres 40 måneder på nye egetræsfade og tappes ufiltreret. Der er kun lavet 100 kasser, så vinen er ganske enkelt ikke til at komme i nærheden af.
* Greenock Creek, Shiraz, Shiraz Roennfeldt Road 1995 til 220 dollars. Denne vin laves på 50 år gamle vinstokke, og ligesom den første vin er den skabt af vinmageren Chris Ringland.

Frankrig ruster sig imod Australien
På vinkonferencen i Adelaide kom man ind på, at landets blomstrende eksport af vin er truet af overproduktion og af den franske vinindustri, der er ved at vise muskler.
Verden har for øjeblikket en vinsø på over 100 millioner hektoliter, hvilket er næsten dobbelt så meget som Australiens årsproduktion. Det er en masse usolgt vin, der ikke kan undgå at trykke priserne og gøre det sværere for australierne at eksportere.
På et vist tidspunkt troede man, at Australien ville få den største markedsandel på det britiske marked og dermed overhale Frankrig. Men store marketing-fremstød fra Frankrig har ændret billedet.
Som rygstød har Frankrig en produktion, der er ti gange så stor som Australiens.

Ved at være kede af australske vine
På konferencen udtalte vinskribenten Roger Voss, at britiske supermarkedkunder er ved at være kede af den forudsigelige ensartethed og de høje alkoholprocenter i mange australske vine.
- Forbrugerne ønsker at drikke vin til maden, sagde han. - De vil kunne dele en flaske mellem to uden at føle sig berusede på grund af al for meget alkohol.
Roger Voss sagde også, at franskmændene er på vej til at luge de svageste vine ud og gøre deres regioner, fx Bordeaux, til mærkevare-navne, så vinene bliver lige så forbrugervenlige som de australske vine.
Yderligere kan man forestille sig, at franskmændene vil lobbye for højere importafgifter i EU, hvilket vil svække salget af de australske vine.

Alt for mange procenter
I Nordjyske Stiftstidende skriver Jørgen la Cour-Harbo om de syditalienske vine - og om en kedelig tendens til, at alkoholprocenten i disse vine bliver alt for høj.
- Vinene bliver fede, runde og lette at drikke, skriver han, - men man bliver altså også beruset af procenterne.
- Når jeg vælger vin, ser jeg altid på alkoholindholdet. Hvis de aktuelle vine i øvrigt står lige i smag og indtryk, vælger jeg altid den med den laveste procent.
- Alkohol er ikke udtryk for kvalitet, men for mange solskinstimer, og det er langtfra det samme.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at
danne en Vinbranchens Blå Bog.Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
..


    John Krøigaard-Larsen (f. 1964) er Danmarks "Monsieur Bourgogne", og hans firma, Theis Vine, må betragtes som en af markedslederne, når det gælder vine fra de klassiske appellationer i Bourgogne.
    Uddannet i aluminiumsbranchen i Tyskland kom han sent ind i vinbranchen. Skiftet til vinens verden skete, da han flyttede fra København til Fyn og opdagede, at den berømte forretning "Vinkælderen" i Assens var til salg. Den købte han.
    I begyndelsen var det tanken, at det skulle være en hobbyvirksomhed, men John Krøigaard-Larsen blev grebet af vin og fandt hurtigt ud af, at det skulle være hans fremtidige levevej. Hermed var Theis Vine grundlagt - opkaldt efter familiens hund, Theis.
    I dag beskæftiger virksomheden syv medarbejdere og arbejder fortrinsvis med topvine fra Frankrig. Theis Vine har således agenturer på en lang række eksklusive vinslotte.
    Firmaet arbejder fortrinsvis med gastronomi-restauranter, både i Danmark og på eksportmarkederne, men også erhvervsvirksomheder og privatpersoner har fundet vej til Fyn.
    I marts 2001 købte Theis Vine firmaet "La Maison de Provence" og sikrede sig dermed nogle af de væsentligste agenturer i Provence.
    Det seneste tiltag har været åbning af egen négociant-virksomhed i Gevrey Chambertin i Bourgogne. Vinene herfra forventes snart at komme på det danske marked.
    - Det vigtigste for mig, siger John Krøigaard-Larsen, - er, at vi konstant bibeholder vores position som dygtige udbydere af vin fra specielt Bourgogne. Og det skal ikke bare være de store navne, men også morgendagens talenter. For at sikre dette er det nødvendigt konstant at være tilstede dernede. Så henved to måneder om året er jeg i Bourgogne.
    John Krøigaard-Larsen er gift med hustruen Mona. I den sparsomme fritid svinger han køllerne på Fåborg Golfbane.
    Adresse: John Krøigaard-Larsen, Theis Vine, Dansk Ønologisk Selskab, Vantingevej 23, 5750 Ringe, tlf.: 62 66 11 20, fax: 62 66 11 95, e-mail: vinkaelderen@post.tele.dk.
.
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Her kommer ugens spørgsmål - og svar:
.
Hvad er verdens største vinbeholder?
Sædvanligvis kan de tanke, man ser ved vinerier, rumme mellem 50 og 300 hektoliter vin, men der findes også nogle meget store beholdere.
Den største står hos Argentinas største vinfirma, Peñaflor. Den har et rumfang på cirka 50.000 hektoliter, og det vil sige, at flere hundrede mennesker kan indtage en større middag i tanken, eller at der kan sidde et symfoniorkester og spille i den.
Nu er sådan en stor stålbeholder jo ikke særlig romantisk. Så er det sjovere med de virkeligt store tønder.
I Bad Dürkheim i det tyske Pfalz findes et kæmpefad, hvori der kan sidde 600 mennesker. Dette fad er dog ikke så pænt. Et langt mere spændende kæmpefad er det såkaldte Tausendeimerfass fra 1704 i Klosterneuburg i Østrig.
1 Eimer er lig med 43,22 liter, så Tusind Eimer-fadet skulle altså kunne rumme over 430 hektoliter. Det rummer faktisk mere, nemlig 560 hektoliter.
Hvert år den 15. november er det muligt at tage sig en rutschetur ned over fadet. Det er værd at prøve!
.
    .
    Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
    .
Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelse indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Le Volte, Toscana IGT, Italien 1999
92 kr., Sigurd Müller
En flot rødvin, skabt af Lodovico Antinori fra den kendte Antinori-familie. Han har ryddet en skov i Bolgheri som nabo til den berømte Sassicaia og frembragt denne "landvin". Vinen har en dejlig harmonisk smag med bløde tanniner og mindelser om blommer, kirsebær og vanille fra fadlagringen. Den kan godt drikkes nu, men den femte stjerne gælder faktisk først fra og med 2004. Link til distriktet: www.bolgheridoc.com


Il Fiore, Scala dei Fiori, Langhe, Italien 1999
89,95 kr. Philipson Wine
I 1988 gik fire vinbønder i det italienske Piemonte sammen om at skabe en top-hvidvin, og her er resultatet: En meget dejlig vin, tør, elegant og lækker. Og dertil en spændende vin af Riesling, Chardonnay og lokale druer. Den vil være en fremragende ledsager til fx retter med fisk og skaldyr. Link til producenten (på italiensk): www.il-vino.com


Tocai Friulano, Rodaro, Colli Orientali del Friuli, Italien 1999
82,50 kr., Kjær & Sommerfeldt
En ret let, tør og læskende hvidvin med tiltalende fedme og dejlig frugt - måske lidt i retning af rosiner. Den kommer fra "Friulis østlige bakker", altså den østlige del af Friuli-distriktet, der ligger i støvlelandets allerøstligste hjørne, under Østrig og med Slovenien som nabo. Link til distriktet: www.edit2000.com.


Stélla Cadènte, Oak Aged, Primitivo di Puglia IGT, Italien 1999
49,95 kr., Vingaarden
De er nu gode til at lave fyldige og "varme" vine nede i den italienske støvlehæl. Denne rødvin på druen Primitivo, der jo er den samme som den amerikanske Zinfandel, har en intens frugt og en blød smag med tilpas syre og fadlagring og en let sødme. Den vil være glimrende til sommerens grillparties. Link til side om Primitivo / Zinfandel: www.grape-varieties.com


Primavera, Reserva, Bairrada, Portugal 1999
39,95 kr., Amka Vinimport
Et overordentlig godt glas rødvin til en meget rimelig pris. Vinen er venlig, læskende, harmonisk og umiddelbart drikkelig. Dertil er den ret let med kun 12 procent alkohol. Link til distriktet: www.gastronomias.com


Château Bonnet, André Lurton, Entre-Deux-Mers, Frankrig 2000
59,95 kr., Philipson Wine
Det er svært at sælge hvidvin fra Bordeaux. De har virkelig problemer dernede. Men løsningen er ligefor: De skal bare lave deres hvidvine som denneher. Den har en typisk duft og smag af Sauvignon Blanc (hyld), tør og med en let sødme. En dejlig vin. Link til producenten: www.andrelurton.com.


Bodegas Centenarias, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 1999
34,95 kr., Amka Vinimport
Mon chilenerne har tænkt på Parker, da de lavede denne vin. Den er i hvert fald et potent muskelbundt af en vin, men afrundet og med en masse god frugt. Duften er meget kraftig, næsten aggressiv i starten. Den fjerde stjerne får vinen for den rimelige pris. Link til side om chilensk vin: www.winesofchile.com
.

Delamotte, Brut, Champagne, Frankrig
199 kr., Philipson Wine
Delamotte er en slags "andenvin" til den berømte Salon Champagne - og begge huse ejes af Laurent-Perrier. Delamotte-vinen er en mild champagne med fin mousse i glas og mund og en frisk druesmag. Den er på alle måder elegant og dæmpet - den spiller med sordin, for nu et bruge et violin-udtryk. Link til Laurent-Perrier: www.delamotte.com


Errazuriz, El Ceibo Estate, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 1999
64,75 kr. (6 for 330 kr.), H.J. Hansen
Denne rødvin fra det gode vinhus Errazuriz har en meget kraftig, lidt vegetal Cabernet-duft og en smag med fyldig frugt i god harmoni med de 13,5 procent alkohol. Det er en vin, der ubetinget vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før middagen. Link til producenten: www.errazuriz.cl



Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
.
Alt for Damerne
Nelson Sauvignon Blanc, Tasman Bay, New Zealand 2000Hvidvin85 kr.Kjær & Sommerfeldt
Nelson Pinot Noir, Tasman Bay, New Zealand 2000Rødvin100 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
B.T.
Viña Maipo, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2000 (3 liter)Rødvin149,50 kr.Irma
Côtes du Luberon, Frankrig (3 liter)Rødvin190 kr.Irma
Riesling Muenchberg Grand Cru, Arthur Metz, Alsace, Frankrig 1998Hvidvin74,95 kr.SuperBest og Favør
Hardy's Nottage Hill, Cabernet Sauvignon/Shiraz, South Eastern Australia 1999Rødvin59,95 kr.OBS!
.
Frederiksborg Amts Avis
Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1998Rødvin95 kr.Chris-Wine
Errazuriz, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2000Hvidvin64,75 kr.H.J. Hansen
Errazuriz, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 1999Rødvin64,75 kr.H.J. Hansen
.
Jyllands-Posten
Les Hauts Ventabren, Cairanne, FrankrigRødvin110 kr.Gobi
La Cuvée Mythique, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1998Rødvin100 kr. (2fl)Føtex
.
Nordjyske Stiftstidende
Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon/Merlot, Chile 1999Rødvin48 kr.Chris-Wine
35 South, Chardonnay, Viña San Pedro, Chile 2000Hvidvin36,95 kr.Fakta
.
Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.