Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 2002



Vin-aktuelt i uge 44
28. oktober - 3. november 2002
.

VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42VinAvisen uge 43
      Vil du have vores løbeseddel?
      Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk.

Ausierne overhaler the frogs
Så lykkedes det australierne at overhale franskmændene på det vigtige britiske marked. De har ligget som to førerheste mule ved mule igennem de sidste par år.
I de seneste tolv måneder op til august i år solgte de franske vine for 7,8 milliarder dkr. i Storbritannien, mens de australske vine solgte for 7,6 milliarder med Rosemount, Penfolds og Lindemans i førertrøjerne.
Ifølge markedsanalysefirmaet ACNielsen har Australierne nået et britisk markedsandel på 22,3 procent (i værdi) sammenlignet med franskmændenes 21,7 procent.
- Franskmændene er deres egne værste fjender, ikke os, siger den australske vinmager Philip Shaw fra Rosemount Estate til fagbladet The Grocer. - Vin er som mode. Den må hele tiden opfindes fra ny. Markedet er stadig påvirket af et uhyre markedsførings-tryk, og den, der står stille, bliver ladt tilbage.

På studierejse i USA
Hvad før var utænkeligt, er i dag en realitet: Franske vinfolk tager på studierejse i USA for at lære moderne teknik, markedsføring og distribution.
Ikke mindst i denne måned har strømmen været intens, idet franskmændene samtidig kunne besøge Vinexpo i New York.
I et interview med La Revue du Vin siger den britiske vinskribent Jancis Robinson, at også de franske vinproducenter må indse, at kunderne ikke bare kommer og banker på døren for at købe vin.
- Konkurrencen bliver stadig større, siger hun. - Overalt i verden produceres der store vine, og i andre lande end Frankrig udvikler man sine markedsstrategier.
.........
Ingen Pingus i år
Ifølge Wine Spectator har den verdenskendte danske vinmager Peter Sisseck opgivet at lave sin Dominio de Pingus i årgangen 2002.
Vejret har simpelt hen været for dårligt i hele vækstperioden, og kort før høsten blev marken oven i købet ramt af frost.
I stedet vil Peter Sisseck bruge druerne til sin mindre kostbare andenvin, Flor de Pingus, ligesom han overvejer at lave en tredjevin.

Viognier udsat for propsyge
I sidste uge holdt det australske vinhus Yalumba en "masterclass" i London med druen Viognier som emne. 56 flasker blev trukket op, og af dem var de ni propsyge.
Ifølge fagbladet Harpers sagde Louisa Rose fra Yalumba, at ingen anden drue rammes så ofte af propsyge som Viognier.
Vine af enhver druesort kan blive propsyge, men med Viognier er tærsklen lavere, fordi druens dufte er så aromatiske. Bliver de dækket af en fremmed duft, opdager man det straks.
Viognier-vine indeholder også ret mange fenoler, og kommer der ekstra fenoler til fra proppen, kan det også give problemer.
I løbet af de næste få år vil alle australske Viognier-vine have skrueprop, sagde Louisa Rose.

Kvinder i vin
Women i Wine hedder en forening, der består af 25 indflydelsesrige kvinder i den new zealandske vinbranche.
Foreningen er grundlagt som protest mod, at der findes en mængde vinklubber i New Zealand, der kun er for mænd.
Den nye forening har fået de konservative kræfter op på mærkerne. Mange (mænd) i vinbranchen mener, at kvinderne kun gør sig til nar. Men Women in Wine giver svar på tiltale:
- Mange gange er det kun mænd, der bliver indbudt til de mest interessante vinsmagninger. Nu skal det være anderledes, siger en talskvinde til Decanter.
.........
    Trussel mod australsk vin
    Ifølge avisen The Sunday Mail er Australien blevet invaderet af en eksotisk plantesygdom, der i værste fald vil kunne ødelægge landets vinindustri med en omsætning på 38 milliarder dkr.
    Sygdommen bladskimmel - eller på engelsk: grapevine leaf rust - er udbredt i Asien og blev opdaget af en plantepatolog i Darwin i det nordlige Australien.
    Nyheden har vakt panik blandt australske vinbønder, idet der ikke er noget 100 procent virksomt middel imod sygdommen - bortset fra et rive de angrebne vinstokke op med rode.

Godt gået, José Maria!
For et par uger siden var den iranske præsident Mohammed Khatami på statsbesøg i Spanien og var naturligvis indbudt til statsbanket sammen med den spanske konge, Juan Carlos.
Men - Mohammed Khatami lod gennem sin ambassade spanierne vide, at han ikke under nogen omstændigheder ville se vinflasker på bordet. Det stred imod hans religiøse overbevisning.
Den spanske konge var villig til at undvære både rødvinen og cava'en til de obligatoriske skåler, men det var statsminister José Maria Aznar ikke. Han meldte kort og godt afbud "for at undgå en konfrontation mellem de to staters protokoller og for at forhindre, at den spanske skik med vin til maden blev vanæret".
.........

....
Smagningen foregik på Restaurant Fyrskibet, der for øjeblikket ligger til kaj i Frederiksholms Kanal ud for Kongens Bryghus. På billedet herover skænker Etienne Montès vin i glassene, mens den danske importør, Helge Sidor fra Fransk Dansk Kompagni, ser til.
    Topvine fra Roussillon
    Den danske vinøse verdenspresse var i fredags samlet for at smage vinene fra et af Roussillons absolutte topslotte, Château La Casenove.
    Familien Montès har ejet slottet i over 400 år, men den nuværende ejer, Etienne Montès, begyndte ikke som vinmager. Han blev fotograf og fik en stor karriere på flere af de franske magasiner - Paris Match, Figaro Magazine osv. Men så kaldte familien. Han tog hjem og fik også succes som vinmager.
    Etienne Montès var selv til stede for at præsentere sine vine ved smagningen i København, og som det fremgår af vore smagenotater og stjerner længere nede, var det lidt af en drømmesmagning.
    De fleste vine fik fem stjerner og resten fire - hvilket jo også er fornemt.

2000 år gammel vin til salg
Hvad med at smage vinen, som de drak i Pompeji før det store vulkanudbrud i 79 e.Kr.?
Nu kan det snart lade sig gøre. Italienske vinfolk er gået i samarbejde med arkæologer, og det er lykkedes dem at finde frem til opskriften på, hvordan man dengang fremstillede vin.
Til foråret kommer vinen på markedet, men man skal nok skynde sig, hvis man vil have fat i en flaske. Der bliver kun fremstillet en hundrede stykker.

Vin-terrorister
Der er banditter overalt. Også i det tyske vinland. For nylig tømte tyve en mark ved Rüdesheim for druer, der skulle have endt deres liv som kostbar Trockenbeerenauslese, og forleden gik det ud over Weingut Jean Buscher i Rheinhessen.
To gange med nogle dages mellemrum brød ukendte gerningsmænd ind i vineriet, åbnede de store træfade og lod i alt 10.000 liter rødvin løbe ud i kloaken.
Ifølge vineriet beløber skaderne sig til 25.000 euro og omfatter cirka en tiendedel af årets høst.

    Guidebog til gammelt dansk land
    "Skåne - og meget mer" hedder en ny rejseguide, der både er inspirerende og mærkelig (224 sider, 298 kr., www.skibforlag.dk).
    Inspirerende er den, fordi den er fuld af billeder og omtaler en masse restauranter. Og mærkelig er den, fordi den er så usystematisk og tilfældig. Fx er hälsingborgske toprestauranter som Niklas og Gastro slet ikke omtalt.
    Den tanke slår én, at siderne måske i virkeligheden er købte og betalte annoncer for de omtalte restauranter, udstillinger osv.
    Men inspirerende er bogen. Man får lyst til straks at køre over den dyre bro og gå på opdagelse i det gamle danske land.
....
Dalende interesse for Chardonnay
Er Chardonnay på vej ud? Noget kunne tyde på det. I hvert fald i USA, hvor interessen for druen er dalet i løbet af de seneste år.
Dette markerer sig ikke mindst i prisen pr. ton druer, der på fem år er faldet med cirka 30 procent.
Samtidig er prisen på Sauvignon Blanc gået op med næsten 15 procent.

Ret billig og vulgær
Ifølge WOW FaxNews har den ædle Chardonnay-drue lidt yderligere to nederlag i den seneste tid.
Først erklærede Englands tidligere premierminister højtideligt, at han var blevet et ABC-menneske - Anything But Chardonnay.
Og i den populære svenske tv-serie "Fotbollsfruar" var en af "fruarna" ikke særlig stilfuld, men snarere ret billig og vulgær - og hendes navn var Chardonnay.
Navnet tabte straks betydelig anseelse i Sverige.
.........
    Katedral til vinens pris
    Lige siden de første store slotte blev bygget i Bordeaux, har arkitekturen været knyttet til vinen. Man har villet skabe katedraler til vinens pris og imponerende vidnesbyrd om berømmelse, kvalitet og luksus.
    Ikke mindst i disse år bygges der fantastiske huse, hvor blandt andet arkitekten Frank Gehry har sat sit futuristiske fingeraftryk - det er ham med Guggenheim-museet i Bilbao.
    Her er endnu et eksempel: Mission Hill Family Estate i Canada, hvorfra vi netop i denne uge har smagt en af vinene (se nedenfor).
    Det er ikke så ofte, vi smager canadiske vine, men Mission Hill ligger nu også næsten i USA, lige nord for grænsen og ikke langt fra Vancouver og Stillehavet.
.........
    Herkules’ blod - Herkules’ tårer
    Et af de gamle vindistrikter i det sydlige Grækenland er Neméa, cirka 150 km sydvest for Athen. Herfra kommer en dybrød vin, der ofte kaldes "Herkules’ blod".
    Men i år bløder Herkules ikke. Han græder, for druerne rådner på vinstokkene.
    Usædvanligt kraftige regnbyger har bogstaveligt talt udslettet årets høst. 95 procent af hoveddruen, Agiorgitiko, blev ødelagt.
    Normalt høster man over 15.000 tons druer i Neméa. I år bliver der ikke en tiendedel heraf.
    Herkules var den mytologiske helt, der kvalte en løve med de bare næver i den smukke Neméa-dal - det var en af de tolv opgaver, der skulle gøre ham udødelig.
    En anden opgave var at gøre det af med hydra'en - en skrækkelig slange. På frimærket til venstre er han i gang med det.

.........
    Tom flaske som samleobjekt
    Siden 1945 har Château Mouton Rothschild i Bordeaux hvert år præsenteret sin vin med en etiket, hvorpå var gengivet et originalt værk af en berømt kunstner. Det har fx været Jean Cocteau, Salvador Dali, Andy Warhol, Henry Moore, Chagall, Braque, Miró, Picasso og danskeren Per Kirkeby ...
    Igennem årene er det blevet til en meget fornem lille kunstsamling, og mange har sikkert omhyggeligt blødet etiketterne af de dyre flasker og gemt dem.
    I år har baronesse Philippine de Rothschild valgt at gå en anden vej. Hun har ønsket, at selve flasken skal være et samleobjekt, og den er da også fornemt udført med gyldent relieftryk.
    Men - gad vide, om det nu også er så god en idé? Mon baronessen virkelig får folk til at gemme tomme flasker?
    Nå, men måske er det blot en undtagelse i anledning af 2000-året og en i øvrigt fabelagtig årgang. Til næste år vender hun sikkert tilbage til den glimrende idé med kunstner-etiketterne, som hendes far fik i 1945.
a..... a..a..
    .
    Den danske vinbranche
    * Wineconsulting.dk er et nyt firma, opbygget af et netværk af sommelierer, der tilbyder at hjælpe privatpersoner, firmaer og restauranter med vinkort, vinkældre, forsikrings- og andre vin-relaterede specialopgaver. Nærmere oplysninger på info@wineconsulting.dk eller tlf.: 70 20 52 95.
..
..a....a....a..a..........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Weddinger Hauptstadtsekt
Alle ved vist, at der er en vinmark på Montmartre i Paris. Mange ved også, at man høster druer i Østrigs hovedstad, Wien. Men Berlin - er der også vinmarker der?
Ja, det er der, og forleden høstede man 400 kg druer af sorterne Pinot Blanc og Pinot Gris på den 600 kvadratmeter store Lage Humboldshainer i kvarteret Wedding i nærheden af Reichtag-bygningen.
Druerne fra de 246 vinstokke bliver lavet til Sekt - Weddinger Hauptstadtsekt. Det foregår nede i regionen Baden, og de i alt cirka 200 flasker, der kommer ud af det, bruges som gaver fra byens øverste embedsmænd.
Vinmarken i Wedding er i øvrigt ikke den eneste i Berlin. Der er også marker i Wilmersdorf, Kreuzberg, Schöneberg og Neukölln.

.........
.......
Shinya Tasaki med glas - og i glas og ramme.
.......
    Sommeliererne eksploderer
    The Japan Times beretter, at antallet af sommelierer nærmest er eksploderet i Japan i løbet af de sidste fem år, og at landet nu har flere sommelierer end noget andet land, bortset fra Italien. Ved udgangen af 2001 var der over 6000, og alene i år har 1700 taget den vanskelige eksamen.
    Også forbruget af vin er øget betragteligt - på fem år er det tredoblet. Den ene af VinAvisens to redaktører husker, da han i 70’erne var til et privat selskab i Tokyo. Vi var vel 30 mennesker. Damerne var i et rum for sig og drak limonade, mens herrerne delte én flaske bourgogne (som vor hustru frækt forlangte også at få et glas af).

    Tegneserie om en sommelier
    Den store tilgang af japanske sommelierer hidrører ikke mindst fra dengang i 1995, da Shinya Tasaki fra Hotel Seiyo Ginza vandt The World Sommelier Championship. Det gav en overvældende pressedækning. Og yderligere viste Shinya Tasaki sig at være en karismatisk taler og smart forretningsmand, der forkyndte vinens budskab vidt og bredt.
    Hans image var så stærkt, at han blev hyret til at promote luksusprodukter i fjernsynet og endog optrådte sammen med supermodellen Cindy Crawford som lovpriser af Rolex-ure.
    Omtrent samtidig lancerede et mandeblad en populær tegneserie, Sommelier, der berettede om Joe Satake, en ung og hip, men også næsten Zen-agtig sommelier.
    Mange vinbøger kan jo godt være lidt tørre og svære at læse, men tegneserien viste millioner af japanere, at det er nemt at nyde vin.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
aa..a..a....a..

.......
E.coli-bakterier fotograferet af Marine Biological Laboratory.
    Hvidvin mod ondt i maven
    Forskere ved Oregon State University har ifølge Decanter opdaget, at vin og især hvidvin er et effektivt middel imod bakterier som E.coli, salmonella og stafylokokker.
    Forskerne kom bakterierne i en kunstig "mave" med madrester og fordøjelsessafter og tilføjede vin. Efter en halv time havde vinen fået has på salmonella og efter en time på E.coli, ligesom forsøget viste, at vinen også dræber andre sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
    Det er ikke vinens alkohol, der slår bakterierne ihjel, men mælke- og garvesyren, og fordi hvidvin rummer mere syre end rødvin, er den også mere effektiv.
    Forskerne har nu udviklet et desinfektionsmiddel på basis af Chardonnay.

Propsmag i Kolding
En af vore læsere, Jimmy Waldmann i Kolding, skriver, at det er godt, at VinAvisen sætter fokus på propsyge vine.
Hvilken anden branche kunne leve med at sende op til 5 procent defekte varer på markedet? skriver han. Og han fortsætter:
Det er mit indtryk, at der bliver drukket en masse af disse ødelagte vine, fordi mange simpelt hen ikke ved, hvornår en vin er propsyg, og måske bare tror, at sådan skal den smage.
Forleden var jeg til en vinsmagning på et hotel i Kolding. Smagningen foregik sammen med spisning, og man forsynede sig selv med vinene.
Her stødte jeg så på en propsyg vin, og flasken var allerede godt tømt, da jeg skænkede op for mig selv og min kæreste.
Da jeg sagde dette til værten, blev han noget overrasket, fordi et andet bord lige havde rost vinen fra netop den flaske, men ved selv at smage, var han heller ikke i tvivl: Vinen havde godt nok prop.
Jeg ved ikke, om pointen er, at der er nogle, som ligefrem foretrækker vine med propsmag, skriver Jimmy Waldmann.
....
    Vinmarker versus idyl
    Den amerikanske forfatter James Conaway har skrevet en bog om Napa Valley, og ifølge Decanter er han blevet højst upopulær i dalen.
    For nogle uger siden skulle han have holdt foredrag i det Mondavi-inspirerede American Center for Wine, Food and the Arts i Napa City, men foredraget blev aflyst og flyttet til en biograf, der også viste ham vintervejen.
    Hvad har han gjort? Han har i sin bog kritiseret miljøet i Napa Valley. Selv om dalen er beskyttet af fremsynede miljølove, så er dens idylliske karakter forsvundet, og James Conaway tillægger den voksende vinindustri en del af skylden.
    Der er i det hele taget store modsætninger i de californiske vindale, hvor miljøforkæmpere blandt andet kritiserer, at vinmarkerne breder sig på bekostning af smukke gamle egetræer.

Go’ morgen, vin
På tirsdag kl. cirka 08.15 er der igen vin på programmet i tv2’s "Go’ morgen, Danmark".
Denne gang vil Tim Vollerslev og Michael Meyerheim smage disse tre kraftige rødvine fra Rhône:
* Paralléle "45", Paul Jaboulet Aine, Côtes du Rhône, Frankrig 2000 til 60 kr. fra Magasin.
* Petite Ruche, M. Chapoutier, Crozes-Hermitages Frankrig 2001 til 99 kr. fra Scanwine.
* La Sarrasine, Domaine de Bonserine, Côte-Rôtie 1999 til 199 kr. fra Gobi Vine.
aa..a..a..aa..a.-----a..
    Ugens vinøse billede
    Bernadette Vizioz har taget dette billede på Château des Erles, som brødrene Jacques og Francois Lurton har købt i Fitou i Languedoc, og hvor de netop har afsluttet deres første høst.
    De to "rejsende vinmagere" siger selv, at det ikke har været noget let år, men at det store arbejde, de har lagt i vinen, heldigvis har kunnet betale sig.
    Billedet viser netop et led i dette arbejde. Druerne har været høstet i små kurve, og her bevæger de sig langsomt frem på et rullebånd, mens alle umodne eller angrebne drueklaser bliver sorteret fra.
    Ude på marken har der allerede været foretaget en første sortering, men der slipper jo altid noget igennem.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle vore læsere er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
....
Grænsen på de 20.000 kr.
I sidste uges besvarelse af et spørgsmål om afgifter på vin nævner spørgeren en beløbsgrænse på 20.000 kr. for privat import af vin.
- Dette er sandsynlig den tidligere momsgrænse, der siden er sat op til 50.000 kr., skriver en anden af vore læsere, Flemming Huess fra Alberte Vin. - Hvis ens omsætning ikke overskrider denne grænse, er man fritaget for moms-registrering.
Flemming Huess, der ikke kun importerer vin, men som også er advokat, vil i øvrigt gerne advare imod, at man går i gang som "privat" importør af vin. Man bør i hvert fald altid kontakte ToldSkat forinden og få den nødvendige rådgivning, der er gratis.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.


Château La Casenove, La Garrigue, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
65 kr., Fransk Dansk Kompagni
Stor og flot rødvin, stadig med lidt garvesyre. Den kan udmærket drikkes nu, men må godt ligge et år eller to. Glimrende til prisen.


Château La Casenove, Torres Peyres, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
125 kr., Fransk Dansk Kompagni
Dejlig rødvin med duft af eg, fyldig frugt, bløde tanniner og en fin sødme. Gem den tre-fire år.


Château la Casenove, Cuvée Commandant Francois Jaubert, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
195 kr., Fransk Dansk Kompagni
Der laves kun 6000 flasker af denne prægtige rødvin, der udmærker sig ved et bredt smagsspektrum, fin sødme og bløde tanniner. Den bør ubetinget gemmes endnu tre-fire år - og gerne otte-ti.


Pla del Rei, Domaine Saint Luc, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000
595 kr., Fransk Dansk Kompagni
Navnet Pla del Rei betyder Kongens Lejrplads - et sted, der er populært i Katalonien, for det var der, den franske kong Philip le Hardi blev stoppet i 1200-tallet, da han forsøgte at indtage Barcelona for at underlægge sig området. Vinen er fantastisk med en intens rød farve, en stor og rig duft og en fyldig smag med mange facetter. Dyr, men dejlig og værd at gemme mindst fem-seks år endnu. Der laves kun 5000 flasker samt 600 magnumflasker af denne vin.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1998
125 kr., Fransk Dansk Kompagni
En elegant, sød rødvin med en indsmigrende duft, en let teglstensrød farve og en smag af figner og brændte svedsker. Vinen er lavet på 100 procent Grenache Noir. Vi har ladet os fortælle, at vinen ikke ændrer sig særligt meget, hvis man gemmer resten af flasken i køleskabet i op til fjorten dage.


Château la Casenove, Vin Doux Naturel, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 1994
165 kr., Fransk Dansk Kompagni
Den er som at tage en klase søde, søde druer i munden. En blød og lækker hedvin med en herlig Muscat-duft og tilpas syre.


Terrunyo, Cabernet Sauvignon, Casablanca Valley, Chile 1998
139 kr. (79 kr. i uge 44), Kvickly
Lækker rødvin med intens og ren frugtsmag og et bredt smagsspektrum - chokolade, vanilje, tobak ... Det er en vin til store bøffer og gode oste. Den kan drikkes nu, men også gemmes to-tre år.


Barossa Wines, Shiraz, Barossa, Australien 2000
79 kr., New World Vinimport
Lidt i retning af "syltetøj". Men der er jo også et publikum til disse meget fyldige og alkoholrige rødvine uden kanter, og denneher er af afgjort kvalitet. For mange vil det være en fornøjelse at drikke den. I smagen er der mindelser om kirsebær, og frugten er så intens, at de 14 procent alkohol ikke virker ubehagelige.


Bear Crossing, Chardonnay, Angove's, Australien 2001
49,95 kr., Amka Vinimport
- Den smager jo virkelig godt, lød det under smagningen. Og det gør den. Det er en dejlig hvidvin med en ren og harmonisk smag og attraktiv til den meget rimelige pris.


Terrunyo, Sauvignon Blanc, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 2000
139 kr. (79 kr. i uge 44), Kvickly
Hvidvin med en meget flot duft og en lækker og kompleks smag med friskhed og sødme. Den dejlige vin fylder munden med modne druer. Anbefales - især i denne uge.


Cavas Hill, Gran Reserva, Brut Brutísimo, Cava, Spanien 1998
140 kr.,
Premier Cru Wine Agent
Brut Brutísimo står der på etiketten, men så brut er denne elegante cava nu heller ikke. Den er let og raffineret, blød og behageligt tør. Kort sagt: Den ligger godt i munden.


Domaines Schlumberger, Les Princes Abbés, Riesling, Alsace, Frankrig 1998
84 kr.,
Best Selection
Simpelt hen en lækker hvidvin med fedme og fin sødme. Glimrende fx til skaldyr og østers eller som apéritif. Eller som en af deltagerne i smagningen sagde: - Drik den før gæsterne kommer!


Montes, Special Cuvée, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2001
75 kr.,
Bichel Vine
Den er go'! lød det under smagningen. Lækker, blød og dejlig og pengene værd. Den må godt ligge et år eller to, men kan sagtens drikkes nu.


Domaine de Cabriac, La Réserve, Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 1998
55 kr. (51 kr. ved 6 flasker),
Con a'more
Harmonisk og vellavet rødvin med lidt peber i duften. God som hverdags-vin til en fornuftig pris.


Château la Casenove, Macabeu Torbat, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2000
110 kr., Fransk Dansk Kompagni
To ret usædvanlige druer, der mest bruges til søde vine, mødes i denne hvidvin. Den første, Macabeu, indgår dog også i den spanske cava. Også vinen selv er usædvanlig. Den er meget blød og afrundet med tilpas fadlagring.


Dominis M par Etienne Montès, Vin de Pays Catalan, Frankrig 2001
55 kr., Fransk Dansk Kompagni
Flot duft og flot farve, der næsten hænger i glasset. Vinen har en intens frugt og en dejlig sødme. En glimrende hverdags-rødvin.


Terrunyo, Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1999
139 kr. (79 kr. i uge 44), Kvickly
Til de 139 kr. er det en dyr, men afgjort pæn hvidvin med fyldig frugt, mange facetter og 13,5 procent alkohol, der markerer sig i smagen.


Heretat Vall-Ventós, Joan Raventós Rosell, Cabernet Sauvignon, Crianza, Penedès, Spanien 1999
76 kr., Ki-Ma Vinimport
Kraftig rødvin med frisk frugtsmag og sødme.


Château Majureau-Sercillan, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
75 kr., GrandVin
Vellavet, rar og venlig rødvin, der meget gerne må ligge endnu et år, så garvesyren kan blive rundet lidt af.


Pancole, Fattoria Gracciano Svetoni, Rosso di Montepulciano, Italien 2000
79,50 kr., GrandVin
God italiensk rødvin med frugt og sødme. Glimrende til kødretter og pasta.


Mas de Jade, Picpoul de Pinet, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
45 kr., Lloyd Wine
Venlig, fyldig og ret fed hvidvin. Hvis det var sommer, kunne den være udmærket som terrassevin. Nu vil den gå fint til fx fede fisk. Det er ikke så ofte, man her i landet ser hvidvine på druen Picpoul. Det er en gammel sydfransk drue, der i dag mest bruges til vermouth, fx Noilly Prat. Picpoul de Pinet - fra byen Pinet - er en særlig cru.


Clos du Caillou, Côtes du Rhône, Frankrig 2000
85 kr., The Wine Company
Fyldig, kraftig og ufiltreret rødvin med god frugt og indtagende sødme. En af de vine, som de fleste vil være glade for - selv om det altså er lidt vel muskuløs med sine 14 procent alkohol.


Terrunyo, Carmenère, Peumo Valley, Chile 1999
139 kr. (79 kr. i uge 44), Kvickly
En bredskuldret rødvin med intens frugt og rar sødme. Især et attraktivt valg i denne uge.


Domaine de Fontvive, Sablet, Cuvée Clémence, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2000
99 kr.,
Lago Import
Meget harmonisk og dejligt afrundet rødvin, der vil gå glimrende til mange middagsretter.


Argento, Malbec, Mendoza Valley, Argentina 2002
49,95 kr. ved 12 flasker,
Philipson Wine
Her er en af de rødvine, man leder efter, hvis man skal holde en fest med mange deltagere. Billig i forhold til kvaliteten, med lækker frugt og sødme og tilpas syre og bitterhed.


Château La Croix Beauséjour, Médoc, Frankrig 2000
72 kr.,
Vinfirmaet
En glimrende og kultiveret bordeaux med duft og smag typisk for regionen. Brug den fx til fjerkræ.


Château Grande Cassagne, Hippolyte, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
42 kr., A Vinstouw
Meget frugtagtig rødvin med en lidt markant garvesyre.


Altera, Schröder & Schÿler, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2000
49,95 kr., Philipson Wine
Venlig og enkel "hakkebøffevin", fadlagret og på hele fem druer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Grenache og Syrah.


Seidelberg, Estate Wine, Pinotage, Paarl, Sydafrika 2001
84,95 kr.,
First Brands
Dyr, men absolut pæn rødvin med god frugt og et strejf af chokolade i den inviterende duft.


Casteggio, Cabernet Sauvignon, Oltrepo Pavese, Italien 1999
65 kr.,
Vinissimo
Rar og let rødvin med god og typisk duft af druen.
 

Mission Hill, Reserve, Merlot, Okanagan Valley, Canada 1999
134,50 kr.,
Amka Vinimport
Dyr (meget), men dejlig. Flot duft og en blød og afrundet smag. Og så er det jo altid interessant at smage en vin fra Canada.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

B.T.
Terrunyo, Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Maipo Valley, Chile 1998Rødvin139 kr.Kvickly
.
Ekstra Bladet
Château Bonice, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin59,75 kr.GrandVin
Féraud/Brunel, Cairanne, Rhône, Frankrig 2000Rødvin76 kr.Bergman Vinimport
Renato Ferrero, Nebiosé, Vino da Tavola, ItalienRødvin120 kr.First Brands
.
Euroman
Clos Häuserer, Riesling, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrig 1998Hvidvin220 kr.Erik Sørensen
.
Frederiksborg Amts Avis
Mission Hill, Chardonnay Reserve, British Colombia, Canada Hvidvin99,75 kr.Amka Vinimport
Mission Hill 2000, Cabernet/Merlot, British Colombia, Canada Rødvin99,75 kr.Amka Vinimport
Château Cailleteau 1997, Premieres Côtes de Blaye, Frankrig Rødvin61 kr.A Vinstouw
Carato 2000, Erik Banti, Italien Rødvin69,25 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Barón de Farnals, Muscat, Valencia, Spanien 2001Sød vin39,75 kr.Skjold Burne

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.