Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2003



Vin-aktuelt i uge 9
24. februar - 2. marts 2003
.

VinAvisen uge 6VinAvisen uge 7VinAvisen uge 8
a .a.... .a............
Vin feder slet ikke
Hvad er det, vi altid har sagt? Vin feder ikke. Det gør øl derimod.
Tre danske forskere har netop afsluttet en større undersøgelse af i alt 6866 danskere, der er blevet fulgt i ti år i den såkaldte Østerbro-undersøgelse, og resultatet er opmuntrende for os vinnydere.
Forskerne har set på, hvilken type alkohol folk indtager - og hvor tykke de er blevet omkring taljen, og for både mænd og kvinder gælder det, at vinnyderne er slankere end øldrikkerne, og de er oven i købet også slankere end folk, der ikke drikker.
I skemaet til højre ses hvor mange gange risikoen for såkaldt "ølmave" øges alt efter, hvad man drikker pr. uge. Nederst vises den øgede risiko ved indtagelse af mere end 25 genstande af alle typer - vin, øl og spiritus.
Forskerne bag undersøgelsen er professor Morten Grønbæk fra Center for Alkoholforskning på Statens Institut for Folkesundhed, læge Eva Soelberg Vadstrup samt professor Thorkild L.A. Sørensen fra Institut for Sygdomsforebyggelse, og undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Obesity.
.....
Mænd
.....
.....
Kvinder
    Vin
    Over 14 genstande
    .....
Ingen
øget risiko !
Ingen
øget risiko !
    Øl
    Over 14 genstande
    .....
1,5 gange
øget risiko
2,5 gange
øget risiko
    Spiritus
    Over 14 genstande
    .....
2 gange
øget risiko
3 gange
øget risiko
    Alle typer
    Over 25 genstande
    .....
2 gange
øget risiko
2,5 gange
øget risiko

Absolut hykleri
Det er ikke kun lægen Nils Stormby, der skriver om muligheden for, at den svenske V&S Group overtager mere og mere af dansk vinhandel. Nu har også Per Tedin meldt sig med en større artikel på ledersiden i Sydsvenska Dagbladet. Under overskriften "Absolut hyckleri" giver han nogle interessante oplysninger:

Penge, vældigt mange penge
* Den svenske marknadsdomstol har afgjort, at Sveriges forbud mod alkoholreklame strider imod EU-regler. Dette har fået visse svenske politikere til at foreslå, at man får indført begrænsninger i alkoholreklamer på EU-niveau. Altså ikke kun i Sverige, men i alle EU-lande.
* I de otte år, Sverige har været med i EU, har svenskerne håndhævet deres eget forbud på hjemmemarkedet, men ikke løftet en finger for at indføre forbud andre steder. - Hvorfor? spørger Per Tedin og giver selv svaret: - Forklaringen er enkel: Pengar, väldigt mycket pengar.

Ingen plads til advarsler
* I 1979 lancerede den statsejede V&S Group spiritusmærket Absolut Vodka, der siden er blevet et af verdens ti mest solgte mærker.
* Absolut er ikke noget unikt produkt, skriver Per Tedin, men dets store udbredelse bygger på en intensiv markedsføring. Store og mange annoncer i hver en krog af verden. Her er ikke plads til advarsler fra Socialstyrelsen om faren ved at tage sig en lille én.

Enorme indtægter
* V&S Group’s indtægter har været enorme. Da bladet Resumé ønskede at offentliggøre tallene, fik det besked fra koncernens bestyrelse om, at "omsättning och vinst for just affärsområdet Absolut Vodka er hemligstämplade".
* V&S Group var sidste år med i budene, da spiritusgiganten Seagram’s skulle sælges - et salg, der sluttede på 80 milliarder kr. Det giver et fingerpeg om V&S’s finansielle styrke.

V&S i Danmark
* Per Tedin nævner det ikke, men lad os lige repetere: V&S Group har allerede for nogle år siden købt De danske Spritfabrikker og vinfirmaet Peter Heering, og sidste år overtog koncernen Vingaarden med datterselskabet Kjær & Sommerfeldt samt Østjysk Vinforsyning.
* I uge 2 bad VinAvisen sine læsere om at spå om fremtiden i en lille konkurrence. Her lød det fjerde spørgsmål:
Vil den svenske V&S Group i årets løb købe flere danske vinfirmaer? Ja / Nej?
564 svarede ja, mens 472 svarede nej. Fremtiden vil vise, hvem der fik ret.

Vin er godt for sex
Ifølge avisen Visalia Times har en gruppe forskere ved Duke University Medical Center studeret over 4000 personer, der fik deres uddannelse i 60’erne - og konstateret, at vindrikkerne blandt dem har et generelt bedre helbred end øl- og spiritus-drikkerne og et endnu bedre helbred end afholdsfolk.
Forskerne konkluderer, at folk med et godt helbred har et bedre sexliv - og at vin derfor må siges at være godt for sex.
- Hvis vi også er enige om, at hjernen er menneskets største sexorgan, og at vinen er den drik, der har den største evne til mental stimulering, så er det klart, at vindrikkere er bedre elskere, siger psykologen John Barefoot, der var leder af forskerholdet.

Boykot af fransk vin
I USA rejser sig flere og flere stemmer imod Frankrigs holdning i Irak-krisen, og mange af dem taler om en boykot af fransk vin.
Det statsejede Liquor Control Board er Pennsylvania’s største forhandler af vin og spiritus med en årlig omsætning på 625 millioner dollars, og en advokat er nu gået til retten for at få nedlagt forbud imod, at der sælges fransk vin og spiritus fra Liquor Control Board’s 640 forretninger.
Endnu i denne måned skal retten træffe en afgørelse.

Prøv lige at gætte
Hvor ligger den største omsætning - i vin eller kosmetik? En stor undersøgelse, som Vinexpo har foretaget worldwide, giver svaret. Men før vi viderebringer det, så prøv lige at gætte. Vin eller kosmetik? Svaret kommer længere nede.

A glass of wine keeps the doctor away
I sidste weekend afholdtes for anden gang International Wine & Heart Health Summit med deltagelse af 150 læger fra alverdens lande, og konklusionen af konferencen var, at lægerne bør tale med deres patienter og lade dem vide, at afholdenhed fra at drikke vin kan være dårligt for helbredet.
Som det også har fremgået af VinAvisen igennem årene, kommer der flere og flere rapporter om, hvordan vinnydelse i rimeligt omfang ikke kun er godt mod hjertekar-sygdomme, men også mod mange andre dårligdomme så som kræft og hjerneblødning.

Få nogle bedre bedsteforældre - eller ...
På konferencen kom ifølge Wine Spectator følgende udtalelse fra dr. R. Curtis Ellison ved Boston University School of Medicine:
- Hvis du vil øge niveauet af "det gode" kolesterol og nedsætte din risiko for hjerteinfarkt, så skal du enten få nogle bedre bedsteforældre - eller drikke et glas vin i aften.
Ellison sagde også, at det var svært at kommunikere fordelene ved moderat vinnydelse i USA. Fx har det nationale sundhedsinstitut tidligere skjult det faktum, at moderate vinnydere har 50 procent færre dødsfald efter hjertestop end afholdsfolk.
- Det er ligegodt ærgerligt, sagde Ellison, - at det var englænderne, med deres anti-alkohol fordomme, der landede på det nordamerikanske kontinent - og ikke spanierne og italienerne.

Gen-modificerede vinplanter
To tyske forskningscentre har i fem år arbejdet med gen-modificerede vinplanter. Dels Institut für Rebenzüchtung Geilweilerhof, dels Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau.
Man har indsat to gener fra kornsorten byg, og formålet har været at frembringe planter, der er modstandsdygtige mod svampeangreb. På den måde vil man kunne spare på sprøjtemidlerne.

Betænkeligt anslag
De to forskningscentre har arbejdet med både Riesling, Dornfelder og Seyval Blanc, og man er nu så langt fremme, at man har kunnet fremstille færdige vine af druerne.
Ifølge Wein Report pointerer forskerne, at det kun er et projekt for at indsamle erfaringer. Verband der Öko-Winzer og den tyske naturfredningsforening betegner forsøget som et moralsk betænkeligt anslag mod vinkulturen.
Det fremgår ikke af Wein Report, hvordan vinene smager ...
a .a...........

Sopexa
    Det grusede Bordeaux-distrikt
    Graves er det store distrikt lige uden om og syd for Bordeaux by. Og "graves" er det lokale ord for den sand- og grusblandede jord, som Garonne-floden har ført med sig fra Pyrenæernes forbjerge og efterladt sig netop her.
    For ti år siden fik Graves sin egen klassifikation, der skal fornyes hvert tiende år, så måske vil der ske noget i år
    I 1953 fik Graves sin egen klassifikation. Den omfattede kun rødvine. Ved en revideret klassifikation i 1959 kom hvidvinene med, og i alt omfatter listen i dag seksten slotte, der bærer hæderstitlen cru classé - "klassificeret voksested". Alle disse slotte ligger i den særlige appellation, Pessac-Léognan, som man skabte i 1987.

    En ny klassifikation
    Nu har vinavlerforeningen, Syndicat Viticole des Graves, meddelt, at man går i gang med at ændre reglerne, så klassifikationen vil blive taget op til revision hvert tiende år, ligesom man vil indføre tre rangklasser - altså ligesom i Saint-Émilion.
    Siden 1959 har ikke mindst slottene i Pessac-Léognan udviklet sig meget, så det må være på tide med en revision.
    Den nye klassifikation vil omfatte både Graves og Pessac-Léognan, og Château Haut-Brion, der er 1. cru i Médocs klassifikation fra 1855, vil bevare sin fornemme rang.
    Af berømte Graves-slotte kan nævnes Château Smith-Haut-Lafitte, Château Pape-Clement, Château Haut-Bailly, Château Carbonnieux og Château de Fieuzal.
a .a..
Vin eller kosmetik?
Vi vender tilbage til spørgsmålet, vi stillede i begyndelsen af denne VinAvis: Hvor ligger den største omsætning - i vin eller kosmetik?
Ifølge Vinexpos undersøgelse lå sidste års totale vinmarked regnet i udsalgspriser på 94,67 milliarder euro, dvs. cirka 700 milliarder dkr.
Dette svarer stort set til omsætningen af kosmetik, så svaret må lyde: De to områder er lige store.
Vi gættede selv på, at vin måtte være langt større - men der er selvfølgelig en hel del små vellugtende flasker og krukker i underetagen af de fleste stormagasiner ...

Alsace-vin med ølkapsler
Ifølge Decanter har Alsace-vinbonden Jean-Pierre Frick i Pfaffenheim meddelt, at alle hans vine fra og med 2002-årgangen vil have crown-kapsler - altså ligesom ølflasker.
Frick, der er en af Frankrigs pionerer, når det gælder organisk dyrket vin, siger til Decanter, at han er overbevist om, at tiden er inde. Forbrugerne vil ikke reagere negativt, mener han.
Hvorfor dog ikke meget hellere skruelåg? - Nej, siger han, - skruelåg har et meget negativt image i Frankrig.
a .a.... .a...
    .
    Den danske vinbranche
    *Cappa Vin i Ebeltoft har i forbindelse med sin omdannelse til Aps udvidet ejerkredsen med Sune Angel, der har tjener- og vinerfaring fra restaurationsverdenen, og hvis daglige funktion i firmaet er salgschef. Ejerkredsen består således af Sune Angel, Jeppe Sinding og Erik Claudi. Som ny agent for Sjælland og København har Cappa Vin indgået aftale med Sublim Vin ved Christian Dahl Jepsen, der kommer fra en stilling hos Kjær og Sommerfeldt, og som har en solid ballast med sig ikke mindst på det italienske område.
    * Vinkyperen Vin-Import i Århus flytter den 28. ds. til Søren Frichs Vej 40 B, 8230 Åbyhøj (tlf.: 86 12 55 20). Åbningen vil blive markeret med åbent hus fredag den 28. februar og lørdag den 1. marts, hvor alle gratis kan komme og smage på femten vine i åbningstiden.
..
..a....a.... .........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
Stem på et navn
Weingut Amalienhof i det tyske Heilbronn såede i 1976 over 200.000 kerner fra druesorten Lemberger for at finde frem til en bedre klon. To af de frembragte planter var særlig interessante, idet de havde en markant Muskat-aroma.
Planterne blev formeret, og siden 1991 har Weingut Amalienhof solgt vinen under navnet Muskat-Lemberger.
Vingården har nu i en årrække ligget i strid om navnet med Bundessortenamt i Hannover, og enden på det er blevet, at der skal findes et nyt navn til druen. En afstemning er lagt ud på internettet - på www.best-of-wine.com - og her er det muligt at vælge mellem følgende tolv navne:
Amalienhofer, Amalion, Amanero, Amanor, Amavitis, Amella, Cabernet Muskat, Condia, Muskatrote, Schwarzmuskat, Steinwürzer og Würzberger.

Sjældne magnumflasker
Hos auktionshuset Lauritz.com er det firmaet Karakteristica Wine, der står for vinauktionerne, og Rune Weischer fra firmaet fortæller, at der netop nu er nogle sjældne magnumflasker med i auktionen: En Château Mouton Rothschild 1963, der er vurderet til 5000 kr., en Château Margaux 1983 (5000 kr.) og en Château Lafite Rothschild 1986 (6000 kr.).
Flaskerne kan ses på www.lauritz.com.
.........

........
Vinimportør Jan Rasmussen, grev Christian og grevinde Anne Dorte samt formanden for turistforeningen, John Reinhardt, under præsentationen af Sorgenfri-vinen på slottet i Lyngby.
    En vin fri for sorger
    Turistforeningen for Kongens Lyngby og Omegn præsenterede i torsdags Sorgenfri-vinen.
    Det skete naturligvis på Sorgenfri Slot, hvor grev Christian og grevinde Anne Dorte var værter ved en reception.
    Det er meningen, at Sorgenfri-vinen skal sælges af vinhandlere og restauranter i turistforeningens område.

    Hver by sin vin
    Flere og flere byer og foreninger lancerer deres egen vin med et lokalt billede eller et maleri af en lokal kunstner på etiketten, og ofte går overskuddet til et eller andet velgørende formål.
    Inden for de sidste par uger har vi således fra vores udklipsbureau fået artikler om to lokalvine: I Arentsminde har borgerforeningen for tredje gang udsendt sin "borgervin" med et billede af Langeslund Hovedgård på etiketten.
    Og i Otterup er Otterup-vinen udkommet med et foto fra 1931 af rutebilen til Ørritslev på etiketten. Her går 1 kr. fra hver solgt flaske til kartoffelmuseet på Hoffmannsgave.

Søde vine på flimmeren
På tirsdag d. 25. kl. cirka 08.15 er Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim igen forsamlet omkring gode glas i TV2’s morgenprogram, og denne gang gælder det søde hvidvine:
* Le Fronde, Moscato d´Asti, Fontanafredda, Piemonte, Italien 2002 til 50 kr. fra Kvickly.
* Fusta Nova, Moscatel, Gandia, Valencia, Spanien 2001 (50 cl) til 50 kr. fra Det Franske Vinlager.
* Château Tirecul la Graviére, Monbazillac, Frankrig 1999 (50 cl) til 275 kr. fra H.J. Hansen.
...
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
a .a.... .a...
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Ciabatta, Erik Banti, Rosso Toscano IGT, Italien 1999
129 kr., Carlo Merolli
En stor rødvin på Sangiovese-druen, fadlagret og moden med en kraftig og tiltalende duft og en meget, meget lækker smag.


Château des Hautes Ribes, Vacqueyras, Frankrig 2001
59,95 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Blød og meget indtagende rødvin med sødme og god struktur. Vinen har fået tildelt "Den franske Lilje" for sin typicitet, og det er da også en meget typisk Rhône-vin.


Divus, Jumilla, Spanien 2001
140 kr., H.J. Hansen
Bestemt ikke billig, men pengene værd. En superlækker, blød og kompleks rødvin med tilpas diskret lagring i ny fransk eg. Den vil være fremragende til vildt, men kræver ikke nødvendigvis kraftig mad. I flasken er der lidt vinsten, men det er jo kun et tegn på kvalitet.


La Marega, Le Salette, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1998
199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En stor og flot rødvin, der mætter! Den har en kompleks og intens smag med frugt, krydderier og sødme, der afbalancerer de 15 procent alkohol (sidste station før portvin).


Lou Bassaquet, Cuvée Speciale, Côtes de Provence, Frankrig 2001
89,75 kr., 70 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
Virkelig dejlig rødvin, som man nyder med stor fornøjelse. Vinen, der er fremstillet på Cabernet Sauvignon, Syrah og Grenache, har en frisk og fyldig frugt, tilpas syre og let sødme.


Monte Real, Reserva, Rioja, Spanien 1997
69,95 kr., på tilbud: 2 flasker for 119 kr., SuperBrugsen og Kvickly, tilbudsprisen dog kun i Kvickly i denne uge
En god rioja er jo en herlig vin. Det gælder også denne rødvin. Den er vellagret med tilpas eg og den karakteristiske lidt rosinagtige sødme. Til tilbudsprisen er den bestemt til fem stjerner.


Terre di Ginestra, Sicilia IGT, Italien 2000
75 kr., Amka Vinimport
Flot rødvin fuld af solmodne druer og mange smagsnuancer - lidt i retning af tyttebær og tranebær, måske. Den er lavet på druen Nero d'Avola, har 14,5 procent alkohol og vil være bedst til en lidt kraftig kødret.


I Pianetti, Erik Banti, Vino da Tavola, Italien
45 kr., Carlo Merolli
Der er ingen årgang på denne bordvin, men den varmt teglstensrøde kant på vinens overflade røber, at den må være et par år gammel. Det er en pæn og ukompliceret vin, der er fortræffelig som hverdags-vin - god frugt, behagelig sødme og ingen knaster.


De Wetshof Estate, Bon Vallon, Chardonnay sur lie, Robertson, Sydafrika 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke nogen billig hvidvin, men absolut lækker med flot duft og fyldig frugt, der holder de 14 procent alkohol i skak. Chardonnay-mosten er udgæret på bundfaldet - sur lie.


Château des Campets, Corbières, Frankrig 2000
44,95 kr., 3 flasker for 110 kr., Gobi Vin
Overordentlig pæn hverdags-rødvin uden kanter og med god frugt og let sødme. Egnet til mange retter.


Langmeil, Valley Floor, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2000
122 kr., Jysk Vin
Flot frugtbombe af en rødvin. En vin til store bøffer og krydret mad. Den har en kompleks duft og smag og 14,5 procent alkohol, der markerer sig lidt i eftersmagen.


Aramis, Rouge, Vin de Pays des Côtes de Gascognes, Frankrig 2001
49,75 kr., Vinmonopolet
Vellavet og venlig rødvin på druerne Tannat og Cabernet. Anvendelig til mange retter.


Stonehaven, Shiraz, South Eastern Australia 2001
69,95 kr., SuperBrugsen og Kvickly
Saftig og blød rødvin med masser af frugt og toner af sorte bær, blommer og peber. En anvendelig vin til mange retter.


Il Trullo, Rosso Copertino, Italien 2000
55 kr., Premier Cru Wine Agent
Ikke nogen stor rødvin, men meget venlig med frisk syre og god moden frugt og sødme. Anvendelig som hverdags-vin.


Montebruna, Barbera d'Asti, Italien 2001
139,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke nogen billig vin, men med dejlig frugt og frisk syre samt et alkoholindhold, der er vel robust i forhold til frugt og aroma.


Villa Zorilor, Merlot, Vinarte, Lunarossa, Rumænien 2000
59 kr., TSVinnovation
Kraftig rødvin uden kanter og med en markant sødme.


a .a.... .a....
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Frederiksborg Amts Avis
Carato, Erik Banti, IgT Toscana, Italien 2000Rødvin72 kr.Carlo Merolli
.
Hjemmet
Château German, Côtes de Castillon, Frankrig 1998Rødvin49,50 kr.Amka Vinimport
.
Næstved Avis
Kleine Zalze, Pinotage og Shiraz, Sydafrika 2001Rødvine35 kr.Chris-Wine

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.