,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 33
Fra 11. august til 17. august 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 30,,,,,,,,VinAvisen uge 31,,,,,,,,VinAvisen uge 32
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
................................,,
33-35
................
Stor undersøgelse: Danskernes forhold til vin
Det førende australske vinfirma Hardys har for nylig foretaget en storstilet undersøgelse af danskernes forhold til vin. 538 mænd og 535 kvinder er blevet stillet en række spørgsmål om lidt af hvert – blandt andet om deres vinforbrug og viden om vin. Vi bringer her et udpluk af resultatet.

Vin til hverdag
* Halvdelen af danskere i undersøgelsen ytrede, at de drak vin dagligt eller mindst en gang om ugen, mens 18% sagde, at der godt kunne gå mere end en måned imellem.
* 39% støttede sig til ordlyden på flaskernes bagetiket, når de købte vin i supermarkedet, mens 18% ville vælge en vin, de allerede kendte. 2% svarede, at de automatisk lagde den billigste flaske i indkøbskurven.
* Den gamle myte om, at man kun kan drikke hvidvin til fisk, blev vist vintervejen af 67% af de adspurgte. 53% ville desuden vælge den vin, de kunne lide, uanset maden.

Vin-viden
* De tre vinlande, som danskerne kender bedst, er Frankrig (79%), Italien (56%) og Australien (38%). Kun 1% nævnte New Zealand, Østrig og Bulgarien.
* Frankrig har også førertrøjen på, når det drejer sig om kendskabet til vindistrikter. 41% nævnte Bordeaux, 26% Bourgogne og 26% Alsace.
* De tre bedst kendte druer er Merlot (46%), Cabernet Sauvignon (29%) og Syrah (25%). Kun 16% nævnte Chardonnay og 9% Pinot Noir.
* Hver sjette af danskerne ønskede at vide mere om vinens verden, og de emner, der trak mest, var ”mad og vin” (75%), ”druetyper” (70%) og ”håndtering af vin” (53%).

Vin på restaurant
* 26% ville ikke tøve med at spørge en tjener til råds om valget af vin på vinkortet, mens 5% svarede, at de følte sig dårligt tilpas ved at skilte med deres manglende vin-viden.
* Når et ægtepar går på restaurant, er det som regel manden, der får stukket vinkortet i hånden og vælger vinen. Otte ud af ti af de adspurgte danskere mente dog, at den opgave burde være op til både manden og kvinden. Hele 73% ytrede desuden, at begge parter burde smage på vinen.
................
20-23+33-38
................
    Europas største tappeanlæg
    Castel Group, der er Frankrigs førende vinproducent, indvier i næste måned den første del af et tappeanlæg i Nantes, der, hvis man skal tro vinhuset, bliver det største på europæisk jord. Når hele anlægget står færdig – og det gør det til januar 2009 – vil det være på 55.000 kvadratmeter og ifølge Just Drinks kunne tappe vin på hele 200 millioner flasker om året. Castel har indtil videre måttet investeret 35 millioner euro (cirka 261 mio. kr.) i projektet.

    < Europas største kalder Castel Group sit nye tappeanlæg. Og stort bliver det, når man sammenligner med lastbilerne på denne computerversion af bygningen.
................
Frescobaldi-vin frikendt for svindel
Vi har tidligere i VinAvisen skrevet om vinen Brunello di Montalcino fra de italienske vinhuse, Castello Banfi, Frescobaldi, Antinori og Argiano, som myndighederne beslaglagde i april. Årsagen var en mistanke om, at vinen indeholdt andre druesorter end Sangiovese Grosso, hvilket er forbudt ifølge reglerne for Brunello DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Argiano, der ikke havde tålmodighed til at vente på myndighedernes dom over vinen, valgte simpelt hen at lade sin vin deklassificere til Toscana IGT, Il Duemilatre di Argiano, så den kunne sendes ud i handelen. Antinori er blevet renset for anklagen. Og det samme er nu Frescobaldi – dog gælder det ifølge Wine Spectator kun for omkring halvdelen af den konfiskerede vin, i alt 469 hektoliter Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2003, der endnu ikke er blevet tappet på flasker. Yderligere 60.000 flasker vin fra det anerkendte vinhus har stadig ikke fået det blå stempel.
Det fjerde vinhus, Castello Banfi, har endnu ikke fået godkendt en eneste dråbe.

Brunello slipper for boykot
Intet tyder dog på, at mistanken om svindel har skadet salget af Brunello-vin – tværtimod, så er det steget med hele 47% i løbet af det første halve år af 2008.
De vinhuse, der fremstiller vinen, kan også ånde lettet op. Gennem længere tid har de levet med en trussel fra det amerikanske ATTB (Alcohol and Tobacco and Trade Bureau) om en boykot af importen af Brunello-vin. Nu er boykot-planerne droppet – noget, der er af meget stor betydning, da eksporten til USA udgør en fjerdedel af det totale salg af den berømte vin.
................
>34
................
Strenge alkohollove i Skotland
Den skotske regering er ifølge Decanter kommet på banen med en række lovforslag, der skal stramme op på salget af alkohol og ad den vej skære ned på antallet af alkoholmisbrugere.
Regeringen pønser blandt andet på at sætte aldersgrænsen for, hvornår man må købe vin og spiritus, op til 21 år. Derudover skal der i supermarkederne være betalingskasser, der udelukkende tager sig af at ekspedere køb af alkohol. Og så skal myndighederne have oplyst, nøjagtig hvor i forretningerne, vinen og spiritussen befinder sig. At placere våde varer med alkoholprocenter uden for disse arealer, skal være forbudt.
Endnu et lovforslag går ud på at indføre en minimumstakst pr. enhed alkohol. Det vil betyde, at jo højere alkoholindholdet er i en flaske vin, desto dyrere bliver den – noget, der i vid udstrækning vil gå ud over vinene fra de oversøiske vinlande, der netop ofte indeholder mere alkohol end de europæiske vine. Regeringen har desuden bebudet strengere regler for vin- og spiritusreklamer.

I kø to gange
- Latterligt, lyder det fra den britiske Wine and Spirit Association (WSTA). Foreningen påpeger det absurde i, at unge mennesker på 18 år – hvis lovforslagene bliver vedtaget –
vil kunne gøre militærtjeneste, stemme, blive gift og få børn, men ikke vil kunne købe en flaske vin eller spiritus med hjem. Og at have kasser i supermarkederne, der specielt tager sig af kunder med alkohol i indkøbskurven, vil jo betyde, at kunder, der både skal have tomater og vodka, skal stå i kø to gange.

Love afhjælper ikke misbruget
Forslaget om indførelsen af en minimumstakst pr. alkoholenhed, mødes også af hovedrysten hos WSTA, der henviser til, at lovforslaget er i modstrid med EU’s konkurrenceaftale. Desuden vil forbrugerne så bare valfarte over grænsen til England for at købe vin- og spiritus.
Foreningen tvivler i øvrigt på, at de mange nye skrappe alkohollove vil mindske antallet af alkoholmisbrugere, og den opfordrer den skotske regering til i stedet målrettet at sætte ind overfor misbrugerne.
Hvis lovforslagene bliver vedtaget, vil de nye love træde i kraft til september næste år.
..............
Til_30/09
....................
    Smag dem, før du dør
    Hvis man er i tvivl om, hvilken vin man ville vælge at have med på en øde ø, er der måske hjælp at hente i den nye bog ”1001 Wines You Must Try Before You Die”.
    De mange vine i bogen, som er udvalgt af et internationalt panel af vinkendere, omfatter både kostbare, gamle klenodier, nye fornemme årgange og vine til et par hundrede kroner, som fx den new zealandske Cloudy Bay Sauvignon Blanc fra Marlborough.
    Beskrivelsen af de enkelte vine byder på både korte oplysninger og anekdoter og er ledsaget af masser af billeder af vinproducenter, vinmarker og vinhuse.
    Bogen indgår i øvrigt i en serie af bøger, der omtaler alt det, man skal smage og prøve, før man dør – det er lige til at få sved på panden af …
    Forfatteren til vinbogen er Neil Beckett. Den er på 960 sider, er udgivet af forlaget Cassell Illustrated og kan købes hos amazon.uk.
................
Øget høstmængde i Italien
Høsten af druer er netop begyndt i Italien, og alt tyder på, at den vil blive 10% større end i 2007. De ekstra mange druer vil frem for alt komme fra Sicilien og Marche-regionen, men også i Emilia Romagna og Toscana kan vinproducenterne se frem til en noget større høst.
Hvordan kvaliteten bliver, er dog mere usikkert. Især de centrale og nordlige vindistrikter blev i foråret ramt af meget kraftige regnskyl, som medførte udbredelsen af visse sygdomme i vinmarkerne. Og det er noget, der måske vil sætte sit præg på den færdige vin. Hvis vejrforholdene arter sig pænt i den kommende tid, er der dog en god mulighed for, at kvalitets-pilen alligevel vil ende med at vende opad. Hovedparten af den almindelige rød- og hvidvin ender i øvrigt på italienernes egne borde.
................
08-33/08
................


................
Et klip fra den franske kampagne-film, der henvender sig til unge mennesker.
    Kaos omkring franske vinlove
    Som vi skrev i uge 31 så har den franske kommission, som arbejder på forberedelsen af en lov om reklamer for vin på internettet, planer om, at der skal indføres nogle absurd strenge love. Blandt andet skulle hjemmesider om vin begrænses til bestemte nattetimer, ligesom kun vinproducenterne og ikke vinhandlerne skulle have lov til at reklamere på nettet.
    Det er dog ikke alle i kommissionen, der billiger planerne. For nylig afholdt gruppen sit officielt sidste møde, og skulle dermed være nået frem til et resultat. Men mødet endte ifølge Meininger’s i rent kaos. Foreningen Vin & Société, der er repræsenteret i kommissionen, og som arbejder i vinindustriens interesse, udtalte efter mødet, at det ikke ser for lyst ud for den franske vinsektors økonomiske fremtid, hvis den ikke får mulighed for at reklamere for vin på internettet.

    Uenighed om ordet reklame
    Vin & Société opfordrer direkte den franske regering til at indføre love, der er langt mere gunstige for landets vinsektor – ellers risikerer regeringen bare, at denne ellers så vigtige sektor langsomt men sikkert sygner hen.
    Medlemmerne af kommissionen kunne heller ikke blive enige om, hvordan ordet reklame skal fortolkes. Ifølge nuværende fransk lov opfattes blot nævnelsen af navnet på en vin som reklame – noget, der faktisk betyder, at samtlige vinsider om vin i øjeblikket er ulovlige på franske jord.

    Slåskamp og koma i fransk film
    Som vi skrev i uge 30 har den franske regering søsat en anti-alkohol kampagne, der målrettet henvender sig til unge mennesker. Den omfatter blandt andet en film, der viser, hvordan en uskyldig fest på stranden forvandles til et vanvittigt mareridt, hvor deltagerne slås, drukner, bliver voldtaget og ender i koma – alt sammen på grund af den farlige alkohol.
    Ifølge Decanter lader det dog ikke til, at filmen gør det store indtryk på målgruppen. Som en 18-årige studerende meget fornuftigt sagde, så er det jo ikke alkohol, der skaber problemer, men mennesker. Til gengæld er rigtig mange unge franskmænd begejstrede for filmens brasilianske musik og irriterede over, at de ikke kan downloade den ...
    Den noget kaotiske film kan ses på YouTube.
.....................
30-33
................
    Mission druen, USA’s ældste druesort
    Mellem Californiens frodige vinmarker med kendte druesorter som Chardonnay, Pinot Noir og Cabernet Sauvignon finder man også sølle 200 hektar tilplantet med den i dag lidet kendte blå druesort Mission. Men netop denne drue har engang spillet en dominerende rolle på californisk jord. Den var faktisk den første europæiske druesort i USA overhovedet.
    Man har aldrig rigtig vidst, hvor druen stammede fra, men ifølge Wine Spectator har et hold spanske forskere fra Centro Nacional de Biotecnología i Madrid via genetisk forskning og Dna-teknik nu fundet frem til druens ophav og oprindelige levested. Og det har været en spændende rejse tilbage i historien.

    Overlevede Phylloxera angrebet
    Ifølge forskerne stammer druen fra 1500-tallets Spanien, hvor den frem for alt var udbredt i Kastillien. Her blev den kaldt for Listan Prieto, spansk for ”sort Palomino” – den grønne variant af Palomino er en vigtig ingrediens i fremstillingen af Sherry.
    Da Phylloxera-lusen i slutningen af 1800-tallet hærgede de europæiske vinmarker, gik det også ud over Listan Prieto druen, der simpelt hen forsvandt fra Spaniens vinøse landkort. Kun på De Kanariske Øer overlevede den. Man havde for længe siden overført nogle vinstokke til den spanske øgruppe, der heldigvis aldrig fik besøg af den altfortærende lus.

    Brugt til altervin
    De Kanariske Øer fungerede som en mellemstation for immigranter og missionærer på deres rejse til den nye verdens lande. I 1700-tallet slog et større antal franciskanermunke sig ned i Amerika for at missionere. Og med sig fra mellemstationen bragte de stiklinger af vinstokke med Listan Prieto druer. Dem plantede de i californisk jord, så de kunne forsyne sig selv med altervin.
    Missionsstationerne fungerede dog også som leverandører af stiklinger fra vinstokkene til de mange kolonister, der gennem årene slog sig ned i USA, og efterhånden bredte Mission druen, som den nu blev kaldt, sig over hele Californien og Mexico og videre til Chile, Argentina og Peru, hvor den i dag er kendt under forskellige druenavne.
    I Californien blev druen dog med tiden fortrængt af alle de kendte druesorter, som senere immigranter bragte med sig. Og når alt kommer til alt, gør det nu heller ikke så meget – vinen, der blev fremstillet på Mission druen var efter sigende en tynd kop te.
................
18-17
...................


En af de mange pladser i byen Bordeaux. Hvert år strømmer turisterne til såvel byen som til vindistriktet af samme navn.
................
    Magrez åbner turistbureau for velhavere
    Gennem de sidste ti år har Bordeaux gjort en storstilet indsats for at udvide rækken af tilbud til sine vinglade turister. Stadig flere arrangementer og besøg på vinslottene har set dagens lys. Og der er for størstedelens vedkommende tale om tilbud, der henvender sig til det brede publikum og dermed til enhver pengepung.
    Det er selvfølgelig kun godt, men der mangler nogle flere liebhaver-tilbud til denne verdens hovedrige vinturister. Det mener Bernard Magrez, der er milliardær, vinproducent og ejer af hele 35 vinhuse, hvoraf de 21 ligger i Bordeaux. I september slår han derfor dørene op for et turistbureau, der tilbyder korte luksus-ophold på fire af hans egne vinslotte.

    Sightseeing i Rolls Royce
    Et ophold i et af Magrezs vinslotte kan ifølge avisen The Sydney Morning Herald fx krydres med en privat vin-séance med den berømte flyvende vinmager Michel Rolland, en smagning af sjældne årgangsvine eller et kursus i madlavning med en stjernekok som underviser. Sightseeing i omegnen foregår selvfølgelig i enten Rolls Royce eller helikopter. Priserne begynder ved 2000 euro (cirka 15.000 kr.) pr. person for to dage med en enkelt overnatning.
    Bernard Magrez er dog ikke alene om at tilgodese de rige vinturister. For tyve år siden var der tre bureauer, der henvendte sig til velhaverne – i dag findes der i alt 25 rundt omkring i Bordeaux, og det er frem for alt rige amerikanere, russere og kinesere, som henvender sig.
    Selv om man i Bordeaux kan mærke, at der kommer stadig flere hovedrige turister, så har det franske vindistrikt hård konkurrence fra andre vinlande og deres kult-distrikter. Det er frem for alt Italien, Spanien og Portugal, der tager en god del af kagen.
................
12 danske restauranter med bedste vinkort
Det amerikanske vinmagasin Wine Spectator udgiver hvert år en liste over flere tusinde restauranter rundt om i verden, hvis vinkort udmærker sig ved at være specielt gode. Restauranterne bliver belønnet med en pris, og i år er hele 12 danske restauranter med på listen. Det drejer sig om følgende: Era Ora, Le Sommelier, Molskroen, Malling Kro, Norsminde Kro, Restaurant Anden, Restaurant La Cocotte, Ristorante La Buca Degli Artisti, Tree-Top Restaurant, Restaurant WH, Ristorante SanGiovanni og Brøndums Hotel.
Hos Wine Spectator er der yderligere information at hente – blandt andet om, hvilke vinlande de enkelte restauranter er stærkest i.
,,,,,,,,,.............,,
Til_34/08
...............
Australsk vineksport dykker
Det går ifølge ABC News ned ad bakke for den australske vineksport. I løbet af det sidste finansår er der eksporteret 704 millioner liter vin, hvilket er 100 millioner liter eller 13% mindre end året før. Omsat i værdi svarer det til en nedgang på 460 millioner australske dollars (cirka 2 milliarder kr.).
Årsagen er blandt andet en ringere høstmængde i år samt en nedgang i salget af australsk vin i USA på næsten 25%.
Også i Storbritannien, der er australiernes største aftagerland, når det gælder vin, faldt salget med 9%. Til gengæld stiger det i både Danmark, Holland og Kina.

Høje priser på druer i Californien
I Californien er der smil på læberne hos drueavlerne og ikke mindst hos distriktets største drueavler-kooperativ Allied Grape Growers, der har hele 600 medlemmer. Høsten er begyndt, og kooperativet forventer at få 300.000 tons druer i hus. Og i år vil druerne kunne sælges til vinhusene til langt højere priser end i de seneste syv år.
Ifølge Meininger’s er årsagen blandt andet, at vejret har drillet, og høsten derfor bliver noget mindre. Desuden er der siden 1998 blevet gjort et indhug i Californiens vindyrkningsareal, hvor 52.609 hektar vinmarker i San Joaquin Valley med tiden er blevet omdannet til plantager med mandel- og granatæbletræer.
Derudover er adskillige vinhuse, der tidligere ikke har ønsket at aftage druer udefra, begyndt at banke på døren hos drueavlerne. At eksporten går godt, og salget af californisk vin stiger støt, gør kun situationen endnu mere gunstig. Allied Grape Growers forventer at kunne omsætte de mange druer til 70 millioner dollars (cirka 338 mio. kr.).

.......................................
Til_43/08
................
Constellation på slankekur
Den australske afdeling af den store amerikanske vinkoncern Constellation Wines vil fremover satse endnu mere på vine af høj kvalitet til højere priser. Og koncernen har derfor ifølge ABC Online besluttet sig for at skære ned på antallet af sine besiddelser. Constellation vil blandt andet skille sig af med tre australske vinhuse – Leasingham og Stonehaven i South Australia og Goundrey Wines i Western Australia. Derudover bliver hele 23 andre vingårde sat til salg.
Alt i alt forventes salget at indbringe 200 millioner australske dollars (cirka 8,8 milliarder kr.).
................
Castel har solgt Oddbins
Som vi har skrevet oven for i denne udgave af VinAvisen, så er Castel Group i gang med at bygge et enormt tappeanlæg. Samtidig har den franske vinproducent ifølge Meininger’s netop solgt den store og anerkendte britiske vinforretningskæde Oddbins til det britiske vinfirma Ex Cellar. Salgssummen er ukendt, men en anonym kilde, der har været tæt på forhandlingerne, har oplyst, at beløbet er en hel del mindre end de 57 millioner pund (cirka 537 mio. kr.), som Castel selv har betalt for forretningskæden i 2002.
At Castel har ønsket at sælge Oddbins er ikke så mærkeligt – indtægterne fra kæden er for nedadgående. I 2006 skulle den have givet et tab på 8,6 millioner pund (cirka 81 mio. kr.), og i løbet af de sidste tre år er 131 af kædens butikker blevet lukket eller lavet om til Nicolas-butikker, den anden – og mere indbringende – af Castels vinforretningskæder.....
.....................
Til_33/08
..................
Historien bag etiketten
I sidste udgave af VinAvisen søsatte vi en ny serie, hvor vi hver uge bringer en vinetiket, bag hvilken der gemmer sig en interessant eller underholdende historie. Og vi vil gerne opfordre vores læsere til at komme med forslag til etiketter. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
Denne uges etiket har rødder i en særlig tradition fra Påskeøerne.
................
    Fuglemandens vin
    Det er ikke kun den gamle vinverden, der har etiketter og vinnavne med en historie. Også de nye vinlande har det – eller sørger for at få det.
    Her er et godt eksempel: Vinen Anakena fra Chile. På etiketten er der vist en stiliseret fugl, som henviser til legenden om fuglemanden og havmågen på Motu Nui, en af tre små holme, der ligger lige syd for Stillehavets Påskeø – eller Rapa Nui, som øen kaldes på det lokale sprog.
    Mågen gemte sine værdsatte æg på et hemmeligt sted, Anakena, og hvert år svømmede modige mænd den lange distance fra Påskeøen ud til Motu Nui for at lede efter æggene. Den som fandt det første æg og fik det transporteret tilbage til Rapa Nui, fik titlen tangata manu – fuglemanden – og blev lovet ære og magt. Blandt andet fik han eneret på at indsamle fugle og æg. Dog kun for et enkelt år frem. For så kom der en ny fuglemand.
    Det var noget af en bedrift at blive fuglemand. Mange, der prøvede på det, blev spist af hajer undervejs, eller de faldt ned fra de høje klipper på øerne.
    Den mærkelige ceremoni fandt sted sidste gang i 1888, men nu har fuglemanden altså fået sin egen vin. Den importeres af Chris-Wine.
................
BIB-vine med italiensk kvalitet
Der kommer stadig flere bag-in-box vine på markedet, hvor vinens kvalitet er i højsædet – noget, der selvsagt er populært hos forbrugerne, der jo så undgår at betale for de dyre flasker.
Italien har hidtil undladt at ride med på BIB-bølgen, når det gælder kvalitetsvine med en geografisk bestemmelse. Men for nylig har landets regering tilladt, at vine med en DOC (Denominazione di Origine Controllata) kan blive solgt som boksvine. Vine med den finere og mere sjældne betegnelse DOCG – hvor G’et står for ”Garantita”, der henviser til, at distriktet er et af de allerbedste i Italien – må ifølge The New York Times stadig kun blive tappet på flasker.
.....................
08.33/08
................
.....................

.............
    Sake på fremmarch
    Stadig flere briter får øjnene op for den japanske sake. Det årlige salg af risvinen er ifølge Decanter fordoblet i løbet af de sidste par år og ligger nu på 2 millioner pund (cirka 19 millioner kr.).
    Årsagen er blandt andet, at glæden for det japanske køkken breder sig på britisk jord. Og så har den stigende anerkendelse af sake blandt professionelle vinbranchefolk ligeledes en del af æren. Også herhjemme er interessen for risvin for opadgående, hvilket man kan mærke hos firmaet Bornicon & Salming, der blandt andet importerer sake fra producenten Gekkeikan. Firmaets direktør, Per Andersson er ikke i tvivl om, at det skyldes den bølge af japanske og asiatisk-inspirerede restauranter, som har set dagens lys i de senere år.

    < På dette træsnit af den japanske 1700-tals kunstner Kitagawa Utamaro er to kvinder i færd med at servere sake - den ene holder den lille hankeløse kop, mens den anden skænker.
........
Gyldent bånd afslører whisky-svindel
Det er ikke kun i vinens verden, der svindles med indholdet i flaskerne. Johnnie Walker er et populært whiskymærke, og det hænder, at tomme flasker bliver fyldt op igen og solgt endnu en gang. For at komme svindelen til livs, før den udvikler sig til et alvorligt problem, har producenten, det verdensomspændende spiritusfirma Diageo, taget den nyeste teknologi til hjælp. I fremtiden vil der automatisk fremtone et gyldent bånd øverst på flaskehalsen, når flasken har været åbnet. Båndet vil afsløre for både forretninger og forbrugere, at der er tale om svindel-whisky.
Det gyldne bånd er ifølge Just Drinks i første omgang blevet introduceret på de Johnnie Walker flasker, der bliver solgt på det kinesiske marked. Det er dog allerede nu godt på vej til at brede sig til resten af verdensmarkedet..

Asien er storproducent af spiritus
Man hører måske nok mest om de store europæiske og amerikanske spiritusfirmaer. Men faktisk kommer 48% af al den spiritus, der sælges på verdensmarkedet, fra Asien, og det er også her, man finder ni af verdens tyve største spirituskoncerner, når det gælder volumen.
Disse gigantiske firmaer sælger hovedparten af deres produkter på hjemmemarkedet – noget, der gør dem store, men samtidig også sårbare. Det er altid farligt kun at satse på én hest.
Tre af de asiatiske koncerner har dog ifølge Just Drinks valgt i højere grad at vende blikket udad mod resten af verden. Det drejer sig om følgende:
* United Spirits: Det indiske spiritusfirma har for nylig købt Whyte & Mackay, verdens niendestørste producent af skotsk whisky, for et beløb svarende til 5,6 milliarder kr.
* Suntory: I 1994 købte den japanske øl- og spirituskoncern det skotske whiskydestilleri Morrison Bowmore. Siden da har Suntory satset mere på det internationale marked end noget andet asiatisk spiritusfirma. Koncernens likører – blandt andet den berømte melonlikør Midori – sælges i dag i Australien, USA, Taiwan og flere andre lande.
* Thai Beverage: Firmaet, der er Thailands førende øl- og spiritusproducent, købte i 2006 det skotske whiskydestilleri Inver House. Og netop i år har det lanceret sin whisky Mekhong i både USA og på det europæiske marked....
.............
....... ...............
33-35
...............
    ...............
      Den store smagning af portvin

      Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Portvins-smagningen nærmer sig nu sin slutning. Næste smagning gælder calvados, og man er velkommen til allerede nu at sende flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Graham’s Vintage, Portvin, Portugal 1994
      695 kr., H.J. Hansen
      Dette er en drøm af en portvin. Den er harmonisk, blød og rund og smager af mørke blommer og svesker. En fin syre til slut giver en perfekt kontrast til sødmen.


      Andresen Vintage, Portvin, Portugal 2003
      415 kr., Dansk Portvin Import
      En dejlig portvin med god fylde, let krydret og med toner af træ i eftersmagen.


      Burmester Late Bottled Vintage, Portvin, Portugal 2001
      149,95 kr., 79,95 kr. i uge 33, Philipson Wine
      En udmærket portvin med toner af aromatisk te i duften og med en pæn fylde. Den er sagen for den, der har en meget sød tand.
    ............
................
32-35
..............................................,,,,,,,,,
......
............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    29. august kl. 8.30 (seneste mødetid) afholdes der Vinhandlergolfmatch for alle med tilknytning til vinbranchen, plus et gyldigt DGU-kort og et registreret handicap på højst 36. Matchen foregår i Værebro Golfcenter, Damstensvej 1 i Stenløse. Der er tradition for, at man medbringer en gave, så alle kan komme hjem med en præmie. Pris 495 kr., som dækker green fee, frokost og drikkevarer. Tilmelding til Flemming Hvelplund på hvelplund@privat.dk med angivelse af navn, hjemmeklub og handicap. Seneste frist for tilmelding er mandag den 18. august. Man vil derefter modtage bekræftelse, starttid og kontonummer til indbetaling af deltagerbeløb
    --,,,,,,,,,,,--,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................................................
32-47
..............
    Ugens vinøse billede
    Kenneth Norling har været på besøg hos det sydafrikanske vinhus Spier i vindistriktet Stellenbosch. Han overnattede i vinhuset, og benyttede dagene til at komme rundt og se en masse vinmarker og vingårde – blandt andet Klein Constantia (Lille Constantia), hvorfra dette smukke billede stammer. Vinhuset er blandt andet kendt for at have genoptaget produktionen af den legendariske Vin de Constance – en sød vin, der var berømt viden om i 1700- og 1800-tallene, og som var den vin, Napoléon foretrak at drikke i sit eksil på øen St. Helena. Oprindelig blev vinen fremstillet på vingården Constantia, der 31 år efter sin grundlæggelse i 1685 blev delt i to. Den anden vingård kaldes for Groot Constantia (Store Constantia). Herhjemme forhandles Vin de Constance af Amka.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
..............
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ..................
    Hvordan åbner man et skruelåg?
    Viggo Petterson har problemer med at åbne skruelåg, skriver han. – De er ikke til at vride op! Findes der en speciel tang, der kan gøre det lettere?
    Det er faktisk ikke nødvendigt med en tang. Man skal bare gøre det på den rigtige måde.
    Skruelåget er den øverste del af en lang kapsel, og det holdes fast til den nederste del med otte små broer, der skal brydes.
    Hvis man nu holder fast nede på kapslen og drejer skruelåget, så skal man bryde alle otte broer på én gang, og for folk med svage hænder kan det måske være lidt svært.
    Hvis man derimod holder nede omkring selve flasken og drejer skruelåget, så vrider man samtidig resten af kapslen en lille bitte smule, så broerne ikke brydes samtidig. Man bryder dem én ad gangen, hvilket er meget lettere.
    Man kan ligefrem høre det: Klik, klik, klik ... lækkert. Som at dreje på en af de fine knapper på et dyrt kamera.
    ..............
.........................
08-07/09
...............
.......................,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 15, som fik mere end to stjerner, og 9, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 68 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Bersano, Brachetto, Piemonte, Italien
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Brachetto er rød, sød og sprudlende. Og i denne udgave er der også dejlig frugt og tilpas syre til at afbalancere syren og give friskhed. Vinen smager simpelt hen godt.




Hvidvin


Château le Grand Verdus, Blanc, Bordeaux, Frankrig 2006
69,95 kr., SuperBest
En rigtig god og typisk Sauvignon Blanc-hvidvin med frisk frugt og fint krydderi.


Mission, Sauvignon Blanc, Hawkes Bay, New Zealand 2007
117 kr., Haller Vine
En af de gode newzealandske hvidvine på druen Sauvignon Blanc. Den har en kraftig, fint krydret duft og en ren og frisk citrussmag med mineralske toner. Skruelåg, naturligvis.


Isola d’Oro, Insolia, Sicilien, Italien 2007
45 kr., Glud Vin
Denne hvidvin har krydderi, fedme og et lille bid, der er fint til fx grillet fisk. Den massive plasticprop var meget svær at trække op.




Rosévin


Vida Nova, Adega do Cantor (Cliff Richard), Rosé, Vinho Regional Algarve, Portugal 2006
99,95 kr., normalpris: 119,95 kr., H.J. Hansen
Den berømte sanger laver denne ganske dejlige rosé, der har en krydret duft og en lækker, blød smag med toner af jordbær.


Gran Clot dels Oms, Rosé, Merlot, Penedès, Spanien 2007
69 kr., Valuewine.dk
Med sin tørhed og fine bitterhed er denne rosévin udpræget en vin til mad.




Rødvin


Canonica Cerreto, Riserva, Chianti Classico, Italien 2004
165 kr., Vinens Verden
Der er krop i denne rødvin. Det er en tyggevin. En dejlig kompeks og saftig vin.


Colognola al Colli, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2003
129,95 kr., Amka
Flot rødvin, på sin vis elegant trods den kraftige frugt og alkoholen på 14,5 procenter (som ikke får den til at smage spor sprittet). Der er en vis tørhed over vinen, der er god til mad.


Stellenrust, Simplicity, Stellenbosch, Sydafrika 2007
75 kr., 67,50 kr. ved 12 flasker, Syd Afrika Vinimport
Denne glimrende og kraftige rødvin dufter af ristede kaffebønner, og den samme aroma er der i den fyldige smag. Oplagt en vin til sommerens grillmad – fx en grillet makrel med frisk persille, lød det var smagebordet.


Lui di Luiano, Rosso Toscana IGT, Italien 2004
120 kr., Carlo Merolli
Superlækker supertoskaner med en blød og indtagende smag med god frugt og tyngde fra de 14%, der dog ikke på nogen måde gør vinen sprittet. Skænk den til en god, gerne kraftig kødret. Vinen er lavet på Merlot, Cabernet Sauvignon og Colorino Toscano og har fået seks måneder på fad.


Rupestro, Cardeto, Merlot / Sangiovese, Umbria IGT, Italien 2007
49,95 kr., ViniPortugal
Til prisen en virkelig god vin med blød og saftig frugt – en vin i god balance og med en lang eftersmag.


Il Passo di Sabina, Rosso Veronese IGT, Italien 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 33): 39,67 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen
Denne rødvin er ret let og i god balance. En god og venlig hverdagsvin til tilbudsprisen.


Solane, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2005
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en god vinøs duft og en varm, frugtagtig smag, der står godt til mange kødretter. Oplagt til sommerens grillparties, selv om prisen på 90 kr. er ved at gøre lidt ondt.


Château Montjouan, Grande Reserve, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker: 60,33 kr., ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
Ret pæn lille Bordeaux-rødvin uden større prætentioner. Den har blød saft og et lille tørt bid.




Sød vin


Rivesaltes Ambré, Hors d’Age, Vin Doux Naturel, Rivesaltes, Frankrig 1982
225 kr., Vinkrogen
Sød dessertvin med dejlig frugt og tilpas syre til at afbalancere den markante sødme. Vi nød den til en hjemmelavet lagkage med chokolade og nødder og flødeskum og bunde gennemvædet med tawny port. Stor succes.





Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.