Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 35
Fra 25. august til 31. august 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 32,,,,,,,,VinAvisen uge 33,,,,,,,,VinAvisen uge 34
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
............
35-38
............


Den kontroversielle vinskribent Robin Goldstein, der tog gas på magasinet Wine Spectator.
    Pris for fiktivt vinkort
    Som vi skrev i uge 33, udgiver det amerikanske vinmagasin Wine Spectator hvert år en liste over de restauranter i verden, der udmærker sig ved at have et specielt godt vinkort. Restauranterne modtager desuden en pris Awards of Excellence fra magasinet.
    Den italienske restaurant Osteria l’Intrepido i Milano kom i år med på listen, og i den ledsagende korte information kunne man læse, at dens vindirektør hedder Augusto Crazia, køkkenchefen Paolo Gaggino, at priserne er moderate, og at vinkortets styrke ligger inden for italienske vine – hvilket vel ikke kan overraske nogen. Adresse og telefonnummer blev ligeledes oplyst. Problemet var bare, at restauranten slet ikke eksisterer!
    Det var den amerikanske vinskribent Robin Goldstein, der havde opfundet Osteria l’Intrepido for at se, hvor svært - eller let - det er at komme gennem nåleøjet hos Wine Spectator og opnå en plads på listen. Han indsendte diverse data om den fiktive restaurant, dens menu- og vinkort samt det gebyr på 250 dollars (cirka 1260 kr.), som magasinet kræver, for at en restaurant overhovedet kan komme i betragtning. Goldstein må virkelig have moret sig med at finde på alle de mange detaljer om restauranten.

    Retningslinjer for prisuddeling
    Det er selvsagt foruroligende, at en restaurant, der ikke eksisterer, kan blive belønnet med en pris og komme med på Wine Spectators eftertragtede liste. Man kan jo undre sig over, hvad gebyret går til – det er i hvert fald ikke yderligere research omkring den pågældende restaurant. Yderligere havde Goldstein til restaurantens særlige reserva-vinkort udvalgt hovedparten af vinene blandt de italienske vine, der har scoret de laveste point gennem årene i magasinets vinanmeldelser. Men det havde åbenbart ingen betydning for bedømmelsen …
    Wine Spectator har selvfølgelig for længst pillet Osteria l’Intrepido af listen, men Goldstein har lagt en kopi af pristildelingen af restauranten ind på en særlig webside.
    Hele seancen bruger Goldstein nu i en rapport om nye retningslinjer for tildeling af vinpriser.
.......
Internetsalg af vin truer folkesundheden
Det er lovligt at sælge vin via internettet i Sverige. Men hvis man gør det, kan man godt forvente at få nogle drag over nakken.
For nylig bebudede Coop, der opererer i både Danmark, Norge og Sverige, at virksomheden ville begynde at sælge vin via sin nye svenske hjemmeside, Mataffären.se. Det lyder jo fornuftigt nok, men det har ifølge wownews.se ikke desto mindre fået såvel alkoholforskrækkede svenske politikere som Systembolaget på barrikaderne. Systembolaget mener, at det ville være en trussel mod folkesundheden, hvis Coop sælger vin over nettet. At det på nogen måde kunne være en trussel mod Monopolets eget salg af vin, afvises på det pureste.
Coop har nu – indtil videre – droppet de vinøse planer.
.................................................
34-37
.............
Stigende vinforbrug i USA
Just Drinks er kommet med en ny rapport, der forudsiger, hvordan det vil gå for det amerikanske vinmarked indtil år 2012. Af den fremgår det blandt andet, at USA er et af verdens hurtigst voksende vinmarkeder, når det gælder forbruget.
I de sidste ti år er det gået ekstra stærkt, hvilket ikke mindst skyldes en stigende interesse for vin blandt kvinder og unge mennesker.
Ifølge rapporten vil forbruget af vin på amerikansk jord stige med omkring 4% om året i de næste fire år.
Hvis tallene holder stik, vil USA overhale såvel Italien som Frankrig, som i øjeblikket er de lande på verdensplan, hvor det totale forbrug af vin er allerstørst.
............


Dette flag, der vajer over Hong Kong, kommer Frankrig nok til at se meget mere til, nu hvor det europæiske vinland og den asiatiske region har indgået en vinøs samarbejdsaftale.
    Samarbejde mellem Frankrig og Hong Kong
    Som vi skrev i sidste uge, satser Hong Kong på at blive en fremtidig platform for den internationale handel med vin. Den første store vinmesse er blevet afholdt i regionen, ligesom tolden på importeret vin er fjernet. Og nu har myndighederne i Hong Kong netop underskrevet en vinøs samarbejdsaftale med den franske regering. Ifølge aftalen skal Frankrig og den asiatiske region samarbejde og yde hinanden støtte inden for en lang række områder – alt sammen til fremme af handelen med vin på asiatisk jord.
    Frankrig vil fx kunne bidrage med sin store erfaring, når det drejer sig om markedsføring af vin, mens Hong Kong har en uvurderlig viden om det asiatiske – og ikke mindst om det store kinesiske – marked.

    Hong Kong er vild med fransk vin
    Aftalen mellem Hong Kong og Frankrig omfatter også et samarbejde om vinturisme, diverse vin-uddannelser og den vigtige kamp mod forfalskninger af vin.
    Dette unikke samarbejde om markedsføringen af vin i Asien må siges at være oplagt, idet Frankrig er den største eksportør på verdensplan af vin til den asiatiske region – sidste år udgjorde fransk vin 57% af al den vin, Hong Kong importerede.
............
Modvind for Italien, medvind for Spanien
Fra juni 2007 og til maj i år importerede tyskerne cirka 14,3 millioner liter vin til en værdi af 2,03 milliarder euro (cirka 15 mia. kr.).
Blandt de mange vine var der en markant nedgang at spore i importen af italiensk vin på hele 11,4% i forhold til året før. Årsagen skulle ifølge bestofwine.com være de mange skandaler omkring mulige forfalskede vine, der har ramt den italienske vinindustri i den senere tid.
Den vigende import til Tyskland af italiensk vin er til gengæld kommet Spanien til gode, idet importen herfra i samme periode er steget med 8,6%.
............
Til_30/09
............
Et godt tilbud til vinklubberne
I samarbejde med vinkenderen Karsten Riis Laursen, som gennem mange år har arrangeret vinsmagninger og vinrejser til Portugal, tilbyder ViniPortugal nu danske vinklubber arrangementer med smagning af portugisiske kvalitetsvine.
Vilkårene er yderst fordelagtige: Vinklubben skal blot betale omkostningerne til selve vinen. Man kan få flere oplysninger hos ViniPortugal på e-mail viniportugal@bistro.se eller Karsten Riis Laursen på riis.vin@mail.dk.
............


Denne smilende vindronning kan man få at se, når der afholdes tysk vinmarked i København.
    Mød en ægte vindronning
    Gråbrødre Torv i København bliver den 28. og 29. august forvandlet til et tysk vinmarked – eller Winzermarkt, som man siger i Tyskland. Begge dage lyder startskuddet kl. 11.30, hvorefter man kan gå på opdagelse og få smagsprøver hos en række tyske vinproducenter eller nyde et glas sprudlende sekt ved den særlige sekt-bar. Der er også mulighed for at købe vin med hjem og for at vinde en vin- og gourmetrejse til Tyskland. Og så kan man møde en vaskeægte vindronning.
    Hvert år kårer tyskerne en ny vindronning. For at opnå titlen skal man være fyldt atten år, være datter af en tysk vinbonde, hverken være gift eller forlovet, og desuden være opflasket med så tilpas meget vinviden, at man kan svare på en række vinøse spørgsmål. Sidste år tilfaldt titlen Susanne Winterling fra Pfalz, og det er hende, der kommer til Danmark under vinmarkedet. Der er mere information at hente om markedet på Tysk Vinkontor’s hjemmeside.
............
34-07/08
................ ........


Med en skov af korkege som bagtæppe opremser skuespilleren Rob Schneider alle de fordele, der er ved at købe vine med korkpropper.
    Til kamp mod skruelåget!
    Skruelågets hastige fremmarch har nu for alvor fået korkindustrien til at vågne op. Men det er for sent - slaget er tabt. Den store portugisiske korkproducent Amorim har for nylig lanceret en kampagne, der ikke kun slår et slag for brugen af korkpropper, men også giver det lille låg et skud for boven.
    Kampagnen, der kaldes ”Save Miguel”, slår på både humoristiske og miljømæssige strenge. På dens hjemmeside kan man læse om de konsekvenser, det vil få for både miljøet og visse truede dyrearter, hvis korkegene forsvinder som følge af korkproppernes tilbagegang. Og man kan ligeledes give sit tilsagn om, at man aldrig mere vil købe vine, der er lukket med skruelåg (en skrækkelig tanke!).
    Kampagnen omfatter også en video, hvor man følger en amerikaner i skikkelse af komikeren Rob Schneider, der er på jagt efter en mand med navnet Miguel, som dog viser sig at være en korkeg. I filmen, der kan ses på You Tube, gør han til sidst direkte grin med skruelåget. Der nævnes ikke et ord om proppede vine ...
.................................
Fusion mellem sværvægtere
I 100 år har det amerikanske distributionsfirma Glazer’s Distributors leveret vin og spiritus en gros til en stor del af det amerikanske marked. Nu har firmaet, der har sin base i Addison, fusioneret med en anden distributions-gigant, nemlig Southern Wine & Spirits of America i Miami, der engang var den største virksomhed af sin art i USA. Det fusionerede firmas nye navn er Southern/Glazer’s Distributors of America, og det er med sine 300.000 kunder på landsplan nu den største en gros distributions-virksomhed af vin, spiritus og øl i USA.
......
18-17
...............


Flere tons gyldne multebær havner hvert år hos Per Fritzell (til venstre) i Grythyttan Vin.
    Bærvin af skovens guld
    I disse uger har svenske Per Fritzell rigtig travlt. Han er indehaver af Grythyttan Vin, og hvert efterår forvandler han flere tons multebær til dejlig gylden bærvin.
    Multebær, der har det poetiske tilnavn ”skovens guld”, er en vildtvoksende nordisk specialitet, og de fleste af de bær, som bliver leveret til Grythyttan Vin, stammer fra Norbotten og Lapland i den nordligste del af Sverige. De plukkes i hånden fra og med slutningen af juli, og da multebærplanterne kun er omkring 15 cm høje og gemmer sig nede i skovbunden, er det lidt af et kravlearbejde.
    Man har spist de lysende gule bær i århundreder i Norden. De smager godt og er desuden fulde af C-vitaminer. Af samme årsag tog de sejlskibe, der skulle på langfart i gamle dage, tønder fyldt med multebær ombord. Sømændene spiste bærrene, hvorved de både fik stærkere tænder og undgik at få skørbug.

    Fade af svensk egetræ
    Der blev rystet godt på hovedet hos familie og venner, da Per Fritzell i sin tid forlod sit faste job hos Vin&Sprit for at kaste sig ud i det noget uvisse multebær-projekt. At han overhovedet vovede springet skyldtes blandt andet, at han kort tid forinden havde lært at lave vin på et vinslot i Bordeaux. Nu gjaldt det bare multebær i stedet for druer. Når bærrene er i hus, behandles de stort set også ligesom druerne i den traditionelle vinfremstilling – dog tilsættes der vand og sukker før gæringen.
    Per Fritzell fremstiller to slags multebærvin: Grythyttan Hjortron (hjortron er svensk for multebær), der er en halvsød bærvin, og så flagskibet, den meget søde Cloudberry Golden, der er modnet et års tid på fade af svensk egetræ. At fadene er af svensk oprindelse skyldes ikke bare, som man måske skulle tro, at de er lettere at få fat i, men simpelt hen, at de afgiver en blidere og dermed mere tilpas vanillearoma til vinen end fx franske egetræsfade.
    Foruden multebærvin fremstiller Fritzell også andre bærvine af blandt andet blåbær, tyttebær og skovhindbær. En vin fremstillet på saften fra birketræer hører ligeledes til sortimentet. Multebærvinen kan herhjemme købes hos Tukan Wine.
,,,,,,,,,.............,,
Til_34/08
...............


Vingården Adobe Guadalupe i Mexicos førende vinområde Guadalupe Valley - en lang, smal dal i Baja California.
    Appellationer i Mexico
    Mexicansk vin er måske ikke det, man hører mest om herhjemme, men faktisk er vinindustrien i Mexico inde i en rivende udvikling, hvor kvaliteten sættes i højsædet.
    Nu slår myndighederne i landets førende vinregion, Guadalupe Valley i Baja California, på tromme for indførelsen af vin-appellationer eller DO’er på landsplan – nøjagtigt som i fx Frankrig og Italien. Det vil give en øget kvalitetskontrol, da vinområder med en appellation skal leve op til en række kvalitetskrav. Og det vil ligeledes gavne den mexicanske vinindustri, når der gælder marketing. Det mener i hvert fald myndighederne.

    Midt i en udviklingsfase
    Foreningen for vinproducenter i Guadalupe Valley, Guadalupe Valley Vintners Association, har ifølge Decanter en helt anden holdning til den sag. Herfra lyder det, at det er alt for tidligt at indføre vin-appellationer. Den mexicanske vinindustri træder stadig sine barneskridt, der eksperimenteres på livet løs, og man forsker stadig i, hvilke områder i landet, der egner sig bedst til de forskellige druer. For fem år siden blev der fx i Guadalupe Valley kun dyrket Cabernet Sauvignon druer – i dag fremstiller områdets halvtreds vingårde vin på en lang række druer, blandt andet Tempranillo, Merlot, Nebbiolo, Viognier og Chenin Blanc.
    Foreningen mener, at diverse appellations-regler vil hæmme vinproducenterne og indskrænke deres frihed i denne meget vigtige udviklingsfase.
............
Til_43/08
.............

Dette smukke skrifttegn betyder sake på japansk. Tre sake-bryggerier bryder nu med traditionerne og giver saken et vinøst præg.
    Sake modnet i vinfade
    Smagen af den japanske risvin sake kan godt virke lidt speciel for ikke-japanske ganer. Det kan også være svært at kombinere drikken med andet end typiske asiatiske retter. Netop derfor har sake-bryggerierne Gochouda, Hishitomo og Sumikawa valgt at forsøge at krydre deres sake med lidt vaskeægte vinsmag. Det gør de ved at lade saken modne i flere måneder i brugte vinfade af fransk eg, som de får leveret fra et japansk vinhus. Eksperimentet er efter sigende lykkedes, og den lille mængde vinøse sake, som det blev til i første omgang, er allerede udsolgt. En del af saken endte hos flyselskabet Japan Airlines, der hævder, at den så afgjort faldt i de udenlandske flypassagerers smag.
    De tre sake-bryggerier har tænkt sig allerede i år at begynde at eksportere saken til USA. Senere skal der satses på et salg til Storbritannien, og hvem ved – måske vil vi en dag se vin-saken på danske forretningshylder.
    Bryggerierne håber også på, at den nye udgave af den nationale drik vil blive et hit hos de mange unge japanere, som er mere vant til at drikke vin end sake.
............
Til_33/08
...........
Op og ned for eksporten af fransk vin
Mængden af den vin, som franskmændene har eksporteret i løbet af første halvdel af 2008, er faldet med 8,7% i forhold til samme periode i 2007. Men pilen peger den stik modsatte vej, når det gælder værdien af den eksporterede vin. Her er der nemlig en stigning at spore på 8,2% til 3,2 milliarder euro (cirka 24 mia. kr.). Ifølge Just Drinks er der flere årsager til henholdsvis ned- og opgangen. En af dem er det gode salg af den berømmede årgang 2005 fra Bordeaux, hvor priserne tog himmelflugt og medførte en stigning i eksporten af vin fra dette vindistrikt til 918 mio. euro (cirka 6,8 mia.). Det svarer til en forøgelse på hele 42,5%.
Nedgangen i mængden af eksporteret vin hænger blandt andet sammen med Ruslands boykot af vin fra Moldavien sidste år. Under boykotten kastede russerne i stedet for deres kærlighed på fransk vin i den billige ende af prisskalaen. Nu er boykotten ovre, og russerne sætter igen billig moldavisk vin på bordene.
............
    70% færre druer i Pessac-Léognan
    Som vi skrev i sidste uge, forventes vinhøsten i Frankrig at blive noget mindre i år end i 2007. Årsagen er, at dårligt vejr og angreb af vinskimmel i vinmarkerne har ramt nogle af vindistrikterne tidligere i år.
    Det er ifølge Decanter blandt andet gået hårdt ud over Bordeaux og ikke mindst over Pessac-Léognan i Graves. Her regner vinproducenterne med, at den hårde frost i foråret er skyld i, at halvdelen af druerne er gået tabt. Fra en af områdets største vinproducenter, Andre Lurton, lyder det, at omkring 70% af hvidvinsdruerne er blevet ødelagt på grund af en enkelt dags frost i april.

    Haglbyger i Bourgogne
    I Bourgogne forventer man ligeledes at få en mindre høst i hus i år. Her er det frem for alt hagl, der har gjort sit indhug i mængden af druer. Haglbygerne er faldet meget lokalt – i nogle af vinmarkerne i appellationen Côte d’Or er op til 60% af druerne således blevet ødelagt af en enkelt kraftig haglstorm i slutningen af juli, mens andre marker i området er sluppet totalt uskadte.
    Trods den megen vejrmæssige modvind er der optimisme blandt vinproducenterne i Bourgogne. Det forlyder, at sol og varme vil gøre sit indtog i næste uge. Nu krydser man bare fingre for, at det gode vejr holder til startskuddet for høsten i midten af september.
............
Italien, også ramt af uvejr
Vejrguderne har heller ikke været milde over for italienerne. I provinsen Bergamo i Lombardia er man netop gået i gang med at høste de grønne druer, der skal bruges til fremstillingen af den mousserende vin spumante. Men for mange drueavleres vedkommende foregår høsten med bekymrede miner. Kraftige haglbyger i slutningen af juli og midten af august har ifølge Wein Reporter medført store skader på områdets vinmarker, og der går rygter om, at op mod 40% af druerne er blevet ødelagt. Og ikke nok med det – uvejret har også forringet kvaliteten på de resterende druer, og drueavlerne frygter nu, at vinhusene vil forlange at få et afslag i prisen på omkring 10%, når de skal betale for de nyhøstede afgrøder.
............
08.33/08
............


Fra højre Michael Carl, hans bror, Gert, og til venstre Philip Carl, der er søn af Michael.
    Så er smagesæsonen begyndt
    Ifølge en mangeårig tradition indbyder Chris-Wine til smagning i august og markerer dermed begyndelsen af ”smagesæsonen”. Således også i tirsdags, hvor vi blev præsenteret for de nye vine fra familien Carls to vingårde, Château de Seguin i Bordeaux og Villa Bona Terra i Rumænien, samt fra Prins Henriks Château de Cayx.
    Vi smagte en lang række vine, og til de mest interessante af dem er der stjerner nedenfor. Der var både store, dyre og pragtfulde vine og vine til lavere priser – vine der ikke desto mindre giver god kvalitet for pengene.
    De billige vine fremstilles i store oplag, der typisk henvender sig til supermarkeder, og der er ingen tvivl om, at de vil blive vel modtaget på de lange hylder.

    Blandt de ti største
    Familien Carl erhvervede Château de Seguin i 1985. Det var dengang på 23 hektar. I dag er slottet på 135 ha og blandt de ti største i Bordeaux. Alt er i tip top stand, og i de fire kældre ligger vinen og lagrer i 1300 fade.
    I 1999 købte familien en vingård med 150 hektar marker nord for Bukarest i Rumænien, og vinene herfra sælges under navnet Villa Bona Terra.
    Det var ikke helt let at komme i gang i Rumænien, siger Michael Carl. Mange års kommunisme var ikke gået sporløst over landet; bureaukratiet var enormt og korruptionen alvorlig.
    Et særligt problem var, at lovgivningen konstant blev ændret, og ofte lovgav man med tilbagevirkende kraft.

    Ikke kvantitet, men kvalitet
    På vinsiden var det vanskeligt for rumænerne at forstå, at målet ikke var kvantitet, men kvalitet. Alle disse problemer er man imidlertid ved at være igennem. Der er ryddet op, ny teknik er på plads, og den rumænske vingård er i dag i stand til at levere god kvalitet til en rimelig penge.
    Senest har man udvidet med en mark, der hidtil har været ejet af en englænder, en mr. Fenwick. Ved smagningen smagte vi Merlot-vinen fra denne mark, og det er en udmærket madvin til fire stjerner – som det fremgår af vore smagekommentarer nedenfor.
.............
32-35
............


Et smukt vue over en af de vinmarker, der tilhører vinproducenten Auntsfield Estate i Marlborough. Vinhuset har rødder tilbage til 1873 og er det første vinhus, som kolonisterne grundlagde, da de kom til New Zealand.
    Fremgang for newzealandsk vineksport
    Der er grund til glæde blandt New Zealands vinproducenter. Salget af vin til eksportlandene går strygende – fra juni 2007 til samme måned i år steg det med 14% til næsten 800 millioner NZD (cirka 3 milliarder kr.). Foreningen af newzealandske vinproducenter, New Zealand Winegrowers (NZW), har regnet sig frem til, at hvis kursen fortsætter, vil eksporten i 2010 runde 1 mia. NZD (cirka 3,6 mia.).
    Der er da også nok vin at tage af – i år blev der efter en god, lang sommer fremstillet omkring 264 millioner flasker vin, hvilket var hele 40% mere end sidste år. En god del af vinen kommer fra landets førende vindistrikt, Marlborough, hvor der i år blev høstet mere end 195.000 tons druer.

    Hjemmemarkedet svigter
    Australien er i dag den største aftager af newzealandsk vin – her lød stigningen i salget fra juni 2007 til juni i år på hele 37% til 247 mio. NZD (cirka 888 mio.). I alt drak australierne omkring 27,3 mio. liter vin fra New Zealand. Storbritannien ligger som nummer to med et salg på 240,7 mio. NZD (cirka 866 mio.), og på tredjepladsen kommer så USA.
    Men mens det går godt med eksporten, har der været et dyk i salget på det newzealandske hjemmemarked på 5% svarende til 87,4 millioner liter vin. Årsagen er ifølge Meininger’s blandt andet stigende priser på andre fødevarer.
............
32-47
............


Mikael Mölstad med sit nyeste skud på stammen, en verden af vin på internettet.
    Svensk vinguide på internettet
    Den svenske vinguidebog ”En Värld av Vin” har gået sin sejrsgang i Sverige siden 1988, hvor første oplag kom på gaden. Nu har bogens forfatter, Mikael Mölstad, taget initiativ til at lave en internet-version af bogen.
    På websiden www.envarldavvin.se har man adgang til et meget omfattende vinleksikon, hvor man kan søge på 65 forskellige vinlande, 200 vinregioner, 2500 vinproducenter, vinøse udtryk og meget, meget mere. Siden er desuden krydret med hele 200 kort og omkring 3000 billeder fra hele verden.
    Som noget ganske særligt kan man – hvis man nu er begejstret for en vinproducent, der ikke findes på websiden – selv føje vedkommende til listen over producenter. Det er ligeledes muligt at lægge egne billeder ind, så andre kan få glæde af indtrykkene fra fx en spændende vinrejse. Senere vil websiden blive udvidet med en online vinskole.
............
Fælles fodslag i Sydtyrol
Med sine cirka 5000 hektar vinmarker er Sydtyrol ikke noget stort vindistrikt. Alligevel har der hidtil været hele tre vinproducent-foreninger: Verband der Kellereigenossenschaften, Weingütern Südtirols og Freien Weinbauern Südtirols. Nu har foreningerne dog ifølge Wein Reporter fundet fælles fodslag og er gået sammen i et nyt konsortium med navnet Südtiroler Wein.
Som præsidenten for konsortiet, Armin Dissertori, siger, så er det ikke nemt for det lille Sydtyrol at klare sig på den store internationale vinscene. Og det er derfor vigtigt, at distriktets vinproducenter er forenet i én og samme organisation, som kan sørge for en fælles markedsføring.

En smeltedigel af italiensk og tysk
Sydtyrol kaldes også for Alto Adige. Det er Italiens nordligst beliggende vindistrikt, og det grænser op til Østrig, som det var en del af i 600 år. I 1919 blev Sydtyrol overdraget til italienerne, men den østrigsk-tyske kultur sætter sit præg på livet i området den dag i dag. Selv om man befinder sig i Italien, møder man folk i lederhosen, får serveret wienerschnitzel og bor i tyrolerhuse med udsigt til alpernes sneklædte toppe.
Der tales også både italiensk og tysk i området, og hovedparten af byerne har to forskellige navne. Også oplysningerne på mange af vinetiketterne står på både tysk og italiensk. Der fremstilles i øvrigt glimrende hvid- og rødvine i det lille vindistrikt.
............
08-07/09
............
    Historien bag etiketten: Månen, der jagtede Solen
    Vi fortsætter vores serie om etiketter med en god historie. I denne uge har en af vore læsere, Peter Glasdam Larsen, sendt os den romantiske fortælling bag en etiket fra den argentinske vinproducent The Familia Falasco Group.
    Vinens navn, Alunco, har rødder i et argentinsk eventyr, der blev fortalt af Mapuche-folket, det oprindelige folk i Sydamerika. Mapuchernes gud, Nguenechen, besluttede at lade to unge mennesker, Antu (Solen) og Cuyén (Månen) forelske sig i hinanden, så de sammen kunne herske over Jorden.
    Med tiden falmede Antus kærlighed til Cuyén, og det endte med, at han sendte hende til den anden side af universet. Antu blev således den eneste stjerne på Himlen, og dermed den absolutte hersker over himmelhvælvingen. Cuyén, der stadig var meget forelsket i Antu, fulgte bedrøvet og alene sin natlige bane. Snart besluttede hun sig for, at hun ville genforenes med Antu og satte derfor farten op for at indhente ham, inden han gik i skjul. Det lykkedes hende, men netop som hun så ham, kyssede han Collipal (aftenstjernen), som han var blevet forelsket i.
    Nu blev Cuyén for alvor ulykkelig, og hun græd så voldsomt, at hendes tårer dannede søen Alunca, der betyder ”reflekser i vandet”. Siden da har søens krystalklare vand afspejlet Cuyén og hendes evige kærlighed. På etiketten ses den glitrende sø under den forenede sol og måne. Herhjemme sælges vinen hos Excellent Wine. Vi siger tak til Peter Glasdam Larsen for etiket og historie og håber, at andre læsere har lyst til at komme med forslag til etiketter med spændende historier. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
...............
.....................

.............
....................


Flotte cocktails med den japanske melonlikør Midori som vigtigste ingrediens. Fra højre mod venstre (læseretningen i Japan): Japanese Slipper, Zulu Warrior og Midori Rickey.
    Sure tider for søde likører
    Der var engang, hvor folk – og især damer – næsten altid nød en likør til kaffen efter en større middag. De tider er for længst forbi, og likør-producenterne har været gennem en meget lang nedgangsperiode. De har også fået hård konkurrence fra blandt andet vodka-industrien, hvor nye vodka-typer med smagstilsætning af alt lige fra vanille til jordbær og med et lavere alkoholindhold har indtaget markedet i stribevis.

    Er hoppet med på cocktail-trenden
    En undersøgelse af det globale marked for likører frem til år 2012 foretaget af Just Drinks viser dog, at likørerne har fået et comeback. Og det skyldes ikke mindst cocktail-trenden, der gennem de senere år har bredt sig som ringe i vandet. Dygtige bartendere udvikler hele tiden nye cocktails, hvor der gøres flittigt brug af de forskellige likører, hvilket selvsagt har øget salget. Likør-producenterne har da også i stigende grad forstået at målrette markedsføringen og lægge op til, at netop deres likør er en glimrende cocktail-ingrediens.
    Fra og med år 2000 er det gået støt fremad. Alene sidste år steg salget af likør på verdensplan med 1,4% og nåede dermed op på 866 millioner flasker.
....................
    Verdens ældste intakte flaske absint
    Absint er indbegrebet af bohemeliv, som det udspillede sig i Paris i slutningen af 1800-tallet. Den grønne anis-spiritus kom på bordene i rigelige mængder dengang, hvor dansepigerne svingede skørterne i Moulin Rouge, fine herrer gik med høje hatte, og maleren Toulouse-Lautrec lagde sidste penselstrøg på sine malerier.
    I 1915 blev salget af absint forbudt i Frankrig, men faktisk er det muligt at købe gamle flasker med indhold fra før forbudstiden. Et eksempel er flasken på billedet til venstre. Det drejer sig ikke om en hvilken som helst gammel flaske, men om den ældste fundne absint-flaske i verden, der stadig har sin forsegling. Den stammer fra firmaet Édouard Pernod i Lunel, der i 1880 blev solgt og derefter skiftede navn til Gempp Pernod, hvilket betyder, at flasken er fra før salget.
    Hos The Virtual Absinthe Museum kan man se en hel stribe gamle absint-flasker, der er til salg.

    < Små bobler og ujævnheder i glasset afslører, at der er tale om en meget gammel flaske absint.
..............................
...... .........,,
33-35
.... .........,,
............
    ...............
      Den store smagning af portvin

      Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Portvins-smagningen nærmer sig nu sin slutning. Næste smagning gælder calvados, og man er velkommen til allerede nu at sende flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Andresen Vintage, Portvin, Portugal 1982
      825 kr., Dansk Portvin Import
      En portvin med en fantastisk rødgylden farve. Smagen er koncentreret med stor sødme og aromatisk ud over alle grænser.


      Andresen Colheita, Portvin, Portugal 1968
      985 kr., Dansk Portvin Import
      Denne uforglemmelige portvin dufter intens af valnødder og modne appelsiner. Den har en lækker nærmest cremet smag af moden frugt og korender. Der er en perfekt balance mellem frugt og alkohol.


      Ramos Pinto, Porto Tawny, Portvin, Portugal
      110 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
      Ret mørk i glasset, dejlig afrundet i næsen og både kraftig og blød i munden. Dertil et lille alkoholisk bid. I smagen er der rosiner, figner og dadler.
............
    Fyldig, men ved at gå over
    Den engelske kunstner Sue Macartney-Snape er en mester ud i karikaturen. Flere af hendes tegninger af vindrikkende englændere er blevet trykt i stort format, lige til at ramme ind og hænge op på væggen i vinkælderen eller spisestuen.
    Kunstforlaget SMS Editions har givet VinAvisen lov til at gengive en af tegningerne. Den har titlen ”Rich But Cracking Up” – en titel, der vist ikke kun hentyder til vinen … Reproduktionerne, der er signerede af kunstneren, er 40 x 30 cm og koster £40 (cirka 375 kr.) hos SMS Editions, PO Box 7196, Hook, RG27 8GU, England, tlf.: (+44) 87 05 14 30 66, e-mail: sales@sms-editions.co.uk, website: www.sms-editions.co.uk.
....................
20-23+33-38
.....................
......
............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Slagelse VinKompagni har fået agenturet på vinene fra det Sydafrikanske vinhus Boland Cellar.
    * Inducon Spiegelau A/S har overtaget agenturet for den østrigske glasproducent Riedel (i Danmark). H.J. Hansen vil fortsat være ansvarlig for salget af Riedel-glas til hotel- & restaurant-sektoren samt til egne ”Vinspecialisten”-forretninger, mens det øvrige salg varetages af Inducon Spiegelau.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har indgået samarbejde med det italienske vinhus Jacopo Biondi Santi i Maremma, Toscana og Weingut Sepp Moser i Kremstal, Østrig.
    * Solarex Wines har fået importen af vinene fra to vinhuse i Piemonte: Renato Corino og Eraldo Viberti.
    * Obs! VinAvisen gør opmærksom på, at Claus Skov Christensen, der modtager aktiviteter til aktivitetskalenderen, har fået ny e-mail adresse: revclaus@privat.dk.
    ...................................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.....................................
>34
..................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.....................,,,
,

    Niels Boas (f. 1946) havde fast job på handelsskolen i Horsens, da han i 1978 slog dørene op for en lille garageimport af fransk vin. Importen fik vokseværk, og i 1980 åbnede Niels Boas forretningen ”Den gamle vinkælder” i hjertet af den jyske by. Efter et par år solgte han butikken og fik job som henholdsvis virksomhedskonsulent på Teknologisk Institut og leder af et tværkommunalt samarbejde.
    Vinen blev dog stadig dyrket på hobbyplan, og i starten af 1990’erne begyndte Niels Boas igen at importere fransk vin, nu med base i sit hjem, Thingstedhus, der også lagde navn til det ny importfirma.
    Kunder fra tidligere tider havde ikke glemt den entusiastiske vinmand, og det lille firma udviklede sig hurtigt til en blomstrende forretning. I 2003 tog Niels Boas springet, sagde op og gjorde vinimporten til sit levebrød.
    Fransk og italiensk vin udgør hovedparten af sortimentet hos Thingstedhus, men man finder også flasker fra Spanien, Sydafrika og New Zealand på hylderne. Derudover er der et rigt udvalg af delikatesser.
    Forretningen blev for nogle år siden udvidet med Thingstedhus Rejser, der tilbyder vin- og gourmetrejser til Bourgogne og Toscana.
    Også i fritiden er der nok at se til for Niels Boas. Sammen med hustruen Anne har han blandt andet travlt med at passe den store park, der hører til Thingstedhus. Er der tid til overs, går den gerne med et parti golf eller to.
    Adresse: Thingstedhus, Skanderborgvej 29, 8751 Gedved, tlf.: 75 66 40 88, fax.: 75 66 40 99, e-mail: info@thingstedhus.dk, www.thingstedhus.dk.
..........................................
33-35
............
    Ugens vinøse billede
    Der skal trampes godt i pedalerne, når man cykler i det bakkede tyske landskab. Vi siger tak til Erik Andersen fra Tjæreborg, der har sendt os billedet, som han meget humoristisk kalder for ”tysk vin på vej opad”. Det er taget i maj måned i landskabet omkring Schloßböckelheim i Rheinland-Pfalz, hvor man finder fremragende vinmarks-parceller som Schloßböckelheimer Kupfergrube, Niederhäuser Hermannshöhle og Traiser Bastei. De stejle vinmarker falder ned mod floden Nahe, der har sit udløb i Rhinen, nogle få kilometer længere mod øst. Erik Andersen fortæller os, at vinene fra området er lige så gode som dem fra Rheingau, men kan erhverves for langt gunstigere priser.
    Efter en lang dags cykeltur op og ned ad bakke kan man fx overnatte i en af områdets mange hyggelige kroer. Bryder man sig ikke om at svinge sig i sadlen, byder landskabet også på adskillige vandrestier.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.... .........,,
4-41
.... .........,,
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ..................
    Hvorfra kommer så Chardonnay?
    I sidste uge besvarede vi et spørgsmål om, hvorfra druen Pinot Noir kommer, og svaret lød: Fra marken Clos de Bèze i Bourgogne.
    Det har fået Annette W. Hansen til at spørge: – Hvad så med Chardonnay? Også den er en fransk drue, men hvor i Frankrig blev den født?
    Her lyder svaret igen: Bourgogne, og man kan direkte pege på landsbyen Chardonnay i Mâcon. Franskmændene siger, at her blev druen født. Men det kan nu meget vel være, at den er kommet langvejs fra. En teori går ud på, at den stammer fra Libanon, hvor man for et par årtusinder siden har forædlet vilde vinplanter.
    ..............
........................
34-35
..............,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 37, som fik mere end to stjerner, og 22, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 165 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Vinene fra Château de Seguin


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2006
129,95 kr.,Chris-Wine
Stor og lækker rødvin, kompleks og med god struktur. Den har en dejlig blød frugt og fint krydderi. En supervin.


Reserve du Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Magnum, Frankrig 2006
149,95 kr., Chris-Wine
To flasker i én – hvilket giver en pris på 75 kr. for en normal flaske. Den vellavede og lækre vin har god frugt og en lang eftersmag. Glimrende madvin.


Cuvée Carl, Château de Seguin, Cru Exceptionnel, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2005
189,95 kr., Chris-Wine
Slottets topvin er en ultralækker rødvin. Den har en fornem, kompleks duft og en smag med fyldig frugt, mange facetter, bløde tanniner og fint integreret fad. 2005 er endnu en tak bedre end 2003, som vi også smagte.


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Grand Blanc de Bordeaux, Frankrig 2006
129,95 kr., Chris-Wine
Flot hvidvin med en ren, blød og lækker frugtsmag. En meget anvendelig vin, der er nem at drikke. Men helt billig er den ikke.


Rosé de Seguin, Château de Seguin, Bordeaux, Frankrig 2007
69,95 kr., Chris-Wine
Rosévin med god duft og en saftig og frisk smag. Fint afrundet og meget velegnet både til mad og som terrassevin.




Vinene fra Villa Bona Terra


Villa Bona Terra, Reserva, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2007
59,95 kr., Chris-Wine
Til prisen en virkelig flot rødvin. Den har en bred frugtagtig smag med en vis tørhed, der gør den velegnet til mad. En fornøjelse!


Villa Bona Terra, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2007
44,95 kr., Chris-Wine
Vellavet rødvin med en blød og frugtagtig smag. Et godt glas til prisen. Den femte stjerne får den netop for prisen. Og hvis vinen kommer på tilbud i et eller andet supermarked, vil den være lidt af et kup.


Fenwick Hill, Villa Bona Terra, Premium Selection, Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2007
64,95 kr., Chris-Wine
Vinen fra englænderens mark, som familien Carl netop har købt. Det er en rødvin med kraftig duft og en tør smag med god, ren frugt. I slutningen er der et lille bid, der gør vinen oplagt til kødretter.


Villa Bona Terra, Sauvignon Blanc, Dealul Mare, Rumænien 2007
44,95 kr., Chris-Wine
Hvidvin med frisk duft og en lidt fed og imødekommende smag, som mange vil kunne lide. Det er en vin, som er nem at drikke og lidt af et fund til den lave pris.


Villa Bona Terra, Aligoté, Dealul Mare, Rumænien 2007
44,95 kr., Chris-Wine
Hvidvinen, der – hvis det skal være helt rigtigt – bruges til Kir (5 dele hvidvin og 1 del solbærlikør). Til Kir er den oplagt, men den er også god som ledsager til mad. Den har en blød og fint krydret smag med toner af jordbær.




Vinene fra Château de Cayx


La Cigaralle du Prince de Danemark, Château de Cayx, Blanc, Cahors, Frankrig 2007
129,95 kr., Chris-Wine
Prins Henriks vin lever i denne årgang op til de foregående, som vi tidligere har smagt. Det er en dejlig vin med en fornem duft og en blød og lækker smag. I den rene frugtsmag er der toner af fersken og æble. Glimrende madvin.


Malbec de Cayx, Château de Cayx, Cahors, Frankrig 2006
89,95 kr., Chris-Wine
En rigtig charmer. En rødvin med en dejlig duft og en blød, saftig smag med god struktur. Fortræffelig til mad.


Château de Cayx, Vin du Prince de Danemark, Cahors, Frankrig 2006
129,95 kr., Chris-Wine
Herlig rødvin med flot struktur og en bred og blød smag med fint krydderi. En vin, der er glimrende til mad – og til meditation ...



.....................
Mousserende vin


Cava Juvé Y Camps Brut Rosé Pinot Noir, Penedès, Spanien
159,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En mousserende vin med en flot rosarød farve og fine små bobler. Den er mild med forfriskende toner af ribs og citrus.




Hvidvin


Fontana, Tenuta Sant’Antonio, Soave, Italien 2007
62 kr., Gourvin
Frisk hvidvin med en god, ren frugtsmag; tør, men med en lille sødme og et lille bid i eftersmagen. En vin til fisk og skaldyr, gris og fugl.

Lammershoek, Chenin Blanc, Swartland, Sydafrika 2007
109 kr., Vinkrogen
Lækker hvidvin med en vis fedme, blød frugt, mineralske toner og en tilbageholdende sødme.


A Mano, Fiano-Greco, Bianco Puglia IGT, Italien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Det er en fornøjelse at nyde denne lette og saftige hvidvin på druerne Fiano og Greco. Dens fint krydrede smag og friske syre gør den til en glimrende ledsager til lettere (fiske)retter, men den er også velegnet som terrassevin. Flasken er forsynet med skruelåg.




Rosévin


Château de Cabriac, Rosé, Corbières, Frankrig 2007
62 kr., ved 12 flasker: 57 kr., Con a'more.dk
Lækker rosévin, der med sin lette tørhed og gode struktur er glimrende til mad. Vinen er lavet på 80% Mourvèdre og 20% Syrah.


Santa Christina, Cabernet Sauvignon, Rosé, Central Valley, Chile 2007
39,95 kr., V&S Wine
Til den lave pris er denne rosévin lidt af et fund. Den har dejlig frugt lidt i retning af jordbær og hindbær samt en fin lille sødme. Flasken har skruelåg.


Alain Jaume, Côtes du Rhône, Haut de Brun, Frankrig 2007
Klubpris ved 6 flasker: 48,70 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
En meget lys rosé. Den er frisk og læskende med toner af ribs i smagen.




Rødvin


Sangio di Luiano, Rosso Toscano IGT, Italien 2005
100 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin både dufter og smager langt væk af Italien. Den har en fin duft og en blød og lækker smag. Hver en krone værd.


Nìvuro Nero d’Avola/Cabernet Sauvignon, Tresa, Sicilien 2004
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En koncentreret duft af skovbund og læder stiger op fra denne rødvin. Smagen er ualmindelig lækker, fuld af moden frugt, blød og afrundet. Den er hver en krone værd.


Puerta del sol Crianza Tempranillo, Vinos Jeromin, Madrid 2005
58,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En dejlig rødvin, der dufter af skovbund og mørke kirsebær. Smagen er helt vidunderlig, fyldig, varm og krydret og med toner af moden frugt.


Petit Grealo, Costers del Segre, Spanien 2005
79 kr., Valuewine.dk
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer breder sig i munden med en dejlig smag, varm, rund og blød. I den fyldige smag er der chokolade og kirsebær og små forfriskende toner af anis og eukalyptus. Fremragende til lidt kraftige retter, gerne af spansk oprindelse – pølser, lufttørret skinke …


Les Collines de Rocalinand, Beaumes de Venise, Frankrig 2007
79,95 kr., i denne uge (uge 35): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Vellavet rødvin med god frugt og en eftersmag med et lille bid, der er godt til mange kødretter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Margan, Barbera, Hunter Valley, Australien 2006
126 kr., ved 12 flasker: 116 kr., Solarex
Herlig rødvin med flot duft og en blød, bred og tæt smag. Man gætter umiddelbart på, at det er en vin fra Piemonte, men det er den altså ikke. Den er en italiensk vin fra Australien. Flasken har skruelåg.


Clos du Val, Zinfandel, Napa Valley, Californien 2006
129 kr., House of Wine
Pragtfuld rødvin, der folder sig ud i munden med bred frugt, fin sødme, bløde tanniner og en lang eftersmag med toner af vanille. Og smagen bliver siddende længe i munden. Glimrende til mad, men også til meditation.


Terralsole, Rosso di Montalcino, Italien 2005
92,11 kr. ved 12 flasker, WineAtCosts.com
Saftig og harmonisk rødvin med tæt, frisk frugt og tørhed på en god måde – en rigtig madvin. Giv den en stor bøf med krølkant og flødekartofler.


Canonica a Cerreto, Chianti Classico, Italien 2005
120 kr., Vinens Verden
Flot og meget dejlig rødvin. Fornem duft, bred, kompleks og kødfuld smag og en lang eftersmag. Lækker!


Tierra de Chile Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile
99 kr. for 3 liter, Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En enkel men ganske udmærket rødvin med frisk frugt og en behagelig tørhed. Sagen til den store sensommer-fest. Den sidste stjerne er for den yderst fordelagtige pris.


Domaine Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
59,45 kr., The Wine Company
Denne rødvin smager rigtig godt. Den har god frugt, tilpas syre og fint krydderi – en typisk Rhône. God hverdags-vin.


Château le Pey, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 2005
109,95 kr. ved 12 flasker, Lautia
Rødvin med en god bordeaux’s klassiske tørhed. Udmærket ledsager til lettere retter.


Apaltagua, Reserva, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2006
139,95 kr. for 3 liter i boks, SuperBest
En lidt grøn og rustik duft og smag præger denne rødvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine de la Couperie, Gamay, Vin de Pays du Jardin de la France, Frankrig 2004
45 kr., AB-Vin.com
En enkel, let og saftig rødvin med oplevelser i overensstemmelse med den lave pris.


Vierlas, Guelbenzu, Vino de la Tierra Ribera del Queiles, Spanien 2006
70 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Udmærket, lidt enkel madvin med god frugt, oplagt til sommerens grillparties.


Santa Rita, Héroes, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2007
49,95 kr., Amka
Enkel rødvin med en lidt stilket smag og uden noget større vingefang.


Stellenrust, Timeless, Stellenbosch, Sydafrika 2004
112 kr., ved 12 flasker: 100,85 kr., Syd Afrika Vinimport
Denne rødvin starter ret voldsomt, men fader ret hurtigt ud i en lidt tør eftersmag uden frugt. Udmærket til et grillparty.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.