En vinmark i det spanske Galicien breder sig ned over en bjergskråning.
Vin i et ændret klima
I disse dage er statsledere fra hele verden samlet i Paris for at deltage i FN’s klimakonference, COP21. Målet er en ny global klimaaftale, der kan begrænse virkningerne af den globale opvarmning - virkninger, der i høj grad allerede kan mærkes i vinmarker rundt om i verden.
I Storbritannien har de stigende temperaturer indtil videre kun været gunstige for vinproduktionen. Men i de tre største vinproducerende lande, Frankrig, Italien og Spanien, er der bekymrede miner hos nogle af vinproducenterne. Flere steder høstes druerne tidligere år for år - hvilket selvfølgelig er til at leve med. Mere bekymrende er det, at de stadig varmere vækstsæsoner øger sukkerindholdet i druerne, hvilket giver vine med et højere alkoholindhold og mindre syre.
Flytter vinmarkerne
Også på den sydlige halvkugle mærkes de øgede temperaturer. I Chile flytter stadig flere vinproducenter deres marker op i højderne eller til køligere egne i den sydlige del af landet. Og i Australien lokkes producenterne af de lavere temperaturer på øen Tasmanien.
Men vinproducenterne kan også blive, hvor de er, og komme langt ved hjælp af ændrede vindyrkningsteknikker - eller teknikker, der fx kan reducere alkoholen i vinen. Derudover kan de drage nytte af de mange forskningsprojekter, der er søsat rundt om i verden - og ikke mindst i Frankrig.
Fremtidsegnede druer
Et af de helt store forskningsprojekter er Laccave, der omfatter 23 forskningslaboratorier over hele Frankrig. Siden dets start i 2012 har forskerne udarbejdet en række klimascenarier og forsket i, hvordan de franske vinproducenter kan tilpasse sig klimaændringerne helt ned på lokalt plan. Resultaterne af projektet forventes at blive offentliggjort i 2016.
Og hos det franske institut for landbrugsforskning i Montpellier, INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) er man også i fuld gang. Instituttet har en af verdens største druesamlinger med omkring 2500 forskellige druesorter. Ud af dem udvikler man i disse år en række nye druer, der egner sig til det ændrede klima.
Mange franske vinproducenter eksperimenterer også selv med druer, der her og nu dyrkes i det noget varmere klima i Italien og Spanien. Det gælder fx druerne Touriga Nacional, Nero d'Avola, Nebbiolo og Primitivo.
Etna kan sende askeskyer op i flere kilometers højde. Foto: Wikipedia / Medium 69.
Vinmarker på aktiv vulkan
Etna på Sicilien er med sine mere end 3 kilometer til toppen Europas højeste aktive vulkan. Og på vulkanens skråninger - helt oppe i 1000 meters højde - breder vinmarkerne sig. Den vulkanske jord er frugtbar, og i de kølige højder er druerne længe om at modne, hvilket giver rødvine med karakter, tanniner og en frisk syre. Det er vine, der af nogle internationale vinskribenter sammenlignes med gode røde Bourgogner.
Så der er ikke noget at sige til, at vingårdene gennem tiderne stædigt har dyrket deres vinmarker på Etnas skråninger - også selv om der ind imellem er røget en mark eller to under et af vulkanens udbrud.
8 km høj askesky
I den forløbne uge viste Etna igen tænder ved at sende store mængder lava op i luften efterfulgt af en 7 kilometer høj askesky.
Ingen mennesker kom til skade - og både vingårdene og vinstokkene overlevede også udbruddet, der varede en times tid.
Men askeskyen dækkede gader og huse i de nærliggende byer - og dalede også ned over vinmarkerne.
Ifølge Decanter er vinproducenterne ligefrem glade for asken i markerne - bedre gødning for vinstokkene skal man nemlig lede længe efter.
To giganter handler vinslot
Kinas største og ældste vinproducent, Changyu, har opført flere vinslotte i sand Bordeaux-stil på kinesisk jord. Nu har firmaet også for første gang købt et rigtigt Bordeauxslot, nemlig Château Mirefleurs og dets 40 hektar vinmarker.
Sælgeren er Frankrigs største vinfamilie, Castel, som efter salget stadig ejer hele 21 vinslotte i Bordeaux. Familien har også beholdt en lille del af Mirefleurs i form af 10% af aktierne, ligesom den stadig vil stå for distributionen af slottets vine til dets europæiske kunder. Og så har familien fået 3,3 millioner euro (25 mio. kr.) i lommen på handelen med Changyu.
Til gengæld har det kinesiske vinfirma nu eneret på salget af Mirefleurs vine på det kinesiske marked.
Château Mirefleurs er ”kun” et Bordeaux Supérieur slot, men faktisk er der stadig flere kinesiske investorer, der vælger at satse deres penge på de lidt mindre fine vinslotte i Bordeaux.
Filmplakaten til filmen "100 Years", som får premiere i 2115.
Filmen, du aldrig får at se
Det er cognachuset Rémy Martin, der fremstiller den legendariske cognac Louis XIII, hvoraf den første flaske så dagens lys i 1874.
Cognacen er sammenstukket af hele 1200 eaux-de-vie’er, der er mellem 40 og 100 år gamle. Den leveres i en fornem krystalflaske, der er en tro kopi af en flaske fra 1500-tallet, som man udgravede på en slagmark i Frankrig i 1850.
Nu har cognachuset lavet en spændingsfilm med titlen ”100 Years” og med den amerikanske skuespiller John Malkovich i hovedrollen. Men hvis man vil se den, skal man blive meget gammel - den får nemlig først premiere i 2115.
I en skudsikker boks
Og man skal ikke regne med et smugkig - filmen er nu placeret i en sikkerhedsboks, der er skudsikker, og som hverken kan åbnes med kode eller nøgle. Boksen har en tidsindstillet åbningsmekanisme, så den automatisk åbnes på premieredagen d. 18. december 2115.
Heller ikke skuespillerne, der medvirker i filmen, har set den færdige udgave.
"100 Years" er instrueret af Robert Rodriquez, og filmen skildrer verden, som man forestiller sig, den ser ud om 100 år.
Man har dog været så venlig at udgive en trailer, som kan ses ved at
klikke her. Der oprulles tre scenarier for fremtiden - et, hvor teknologi og fart dominerer verden, et andet, hvor robotter har overtaget roret og et tredje, hvor naturen sætter dagsordenen.
Invitationer til efterkommerne
Der er allerede sendt invitationer ud til premieren til 1000 udvalgte personer rundt om i verden. Meningen er, at invitationerne skal gå i arv fra generation til generation. Så kan de udvalgtes efterkommere til sin tid få fornøjelse af premieren, der vil foregå hos House of Louis XIII - med mindre nogle film-hadende robotter eller fremtidige naturfænomener forpurrer premiereplanerne …
Og hvad er så meningen med galskaben? Jo, filmen skal henlede tankerne på de kældermestre, der gennem tiderne omhyggeligt har skabt de bedste eaux-de-vie’er til Louis XIII cognacerne - uden nogensinde at have set eller smagt det endelige resultat.
En model af "d'Arenberg Cube". Kubens etager er "vredet" ligesom man gør det med Rubiks terning, når man skal løse pusle-opgaven.
Smart bygning midt i vinmarken
Det australske vinhus d’Arenberg i McLaren Vale ejes af familien Osborn, og for ti år siden fik fjerde generation, Chester Osborn, en idé. Han ville opføre en smart glasbygning midt i en af vinmarkerne, og inspirationen til bygningen fik han fra Rubiks terning.
Terningen, der er en slags pusle-opgave, er opfundet af den ungarske billedhugger Emõ Rubik i 1974, og den blev straks et hit for børn og legeglade sjæle.
Efter mange års finpudsning på tegnebrættet, er opførelsen af ”d’Arenberg Cube”, som bygningen er døbt, i fuld gang.
Bygningen, der bliver på fem etager, skal rumme flere barer og smagerum, en restaurant, kontorer og mulighed for overnatning.
På denne skråning uden for byen Rouffach ligger vinmarken Vorbourg - en af de marker, ansøgningen om grand cru-status for Pinot Noir vine omfatter. Foto: Wikipedia / Florival.
Grand cru-status for rød Alsace
Alsace får de fleste til at tænke i hvidvins-baner. Men faktisk fremstilles der også rigtig gode og elegante rødvine på Pinot Noir i det nordfranske distrikt. Dog har det hidtil kun været muligt for hvidvinene at opnå top-betegnelsen grand cru på etiketten - også selv om druerne til nogle af Pinot Noir-vinene stammer fra de selv samme grand cru-vinmarker.
Nu vil nogle af vinhusene i Alsace med opbakning fra den lokale vinproducentforening, ansøge den franske appellationsmyndighed INAO om at give deres Pinot Noir-vine officiel grand cru-status.
Kendt for sine rødvine
For femten år siden indsendte producenterne en lignende ansøgning - som dog ikke blev godtaget. Argumentet var, at produktionen af vinene var for lille, og kvaliteten ikke god nok.
Nu er såvel produktionen som kvaliteten af Pinot Noir-vin i Alsace øget, og producenterne håber derfor, at de har mere held med sig denne gang, så de kan erstatte det mindre fine AOP (Appellation d'Origine Protégée) med et grand cru Alsace på etiketterne.
De grand cru marker, som ansøgningen omfatter, er Vorbourg i Rouffach, Hengst i Wintzenheil og Kirchberg i Barr.
Ifølge Decanter var Rouffach i 1500-tallet bedst kendt for sine rødvine - der da også gik for højere priser end hvidvinene.
Eksporten af champagne og anden fransk mousserende vin er en væsentlig del af årsagen til de positive eksporttal. Foto: Wikipedia / Bot.
Godt nyt for fransk vin
Eksporten af fransk vin og spiritus har vind i sejlende i øjeblikket. Ifølge den franske brancheorganisation FEVS (Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux) steg eksporten i de første seks måneder af 2015 med 10% til 5,2 milliarder euro (cirka 39 mia. kr.) i forhold til samme periode i 2014. Heraf tegnede fransk vin sig for de 3,5 mia. euro (cirka 26 mia. kr.).
Væksten skyldes frem for alt eksporten af champagne, anden mousserende vin og cognac. Der blev således eksporteret 8,5% mere champagne i værdi i det første halve år af i år. Og når det gælder andre franske mousserende vine, er tallet oppe på 13%.
Stor fremgang for rosé
Eksporten af vin fra Languedoc-Roussillon med betegnelsen AOP steg med 8,6% i volumen og 14,3% i værdi.
For rosé-distriktet Provences vedkommende lød stigningen på hele 29% i volumen og 38% i værdi - hvilket afspejler verdens stadig større glæde for rosévin.
Ifølge FEVS spiller det en stor rolle for den øgede eksport, at myndighederne har forbedret adgangen til udenlandske markeder via frihandelsaftaler med blandt andet de asiatiske lande.
Unge amerikanere er til vin
Som det er nu, drikke 93 millioner amerikanere regelmæssigt vin - hvilket svarer til 40% af den voksne befolkning. Det fremgår af en rapport fra Wine Intelligence, som også spår, at antallet vil stige til 109 mio. (44%) inden år 2025.
Det er ikke mindst den nye generation af forbrugere - den, hvor der står 1995 på fødselsattesten - der vil tegne sig for opsvinget. Disse unge mennesker står på tærsklen til at måtte drikke alkohol, da man i USA skal man være fyldt 21 år.
Ifølge rapporten vil 22,7 mio. af disse unge amerikanere blive regelmæssige vindrikkere inden for de næste ti år.
57% af de adspurgte unge ytrede, at de gerne ville lære mere om vin, når de kunne begynde at hælde den i glassene.
De 192 små ståltanke, som de studerende skal gære vin i.
Washingtons eget vinuniversitet
Flere af denne verdens førende vinområder har et eget vinuniversitet. Det gælder fx Bordeaux med sit Institut des Sciences de la Vigne et du Vin og Californien, der har UC Davis.
Nu er Washington også kommet med på vognen med et nyt stort vininstitut, Ste. Michelle Wine Science Center, der er opført i forbindelse med Washington State University.
Næst efter Californien er Washington den amerikanske stat, der fremstiller mest vin, så det er så afgjort på sin plads med et stort vinøst uddannelsessted. Og stort er det nye institut. Det breder sig over 40.000 kvadratmeter og har kostet 23 millioner dollars (cirka 158 mio. kr.).
Druer i klimasimulator
Instituttet indeholder forskningslaboratorier, auditorier, et vinbibliotek, der ikke rummer bøger men flasker fra statens førende vinproducenter, og et vineri med 192 små temperaturstyrede ståltanke til gæring.
Med tanke på de klimatiske ændringer har man også opført en stor klimasimulator-afdeling med vækstkamre, der holder temperaturer fra minus 1 til 65 grader. I disse kamre kan man så undersøge, hvordan forskellige druesorter klarer sig under selv ekstreme klimatiske forhold.
Fremgang for Washington
Selvfølgelig har instituttet også en egen vinmark med Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah og andre af de druer, som dyrkes i Washington.
Første hold ønologistuderende startede ifølge Winespectator i dette efterår, og staten får da også højst sandsynligt brug for flere ønologer. I de senere år har der været fremgang i salget af vin fra Washington - alene i første halvdel af 2015 steg salget i USA med 10% i forhold til samme periode i 2014.
Mange input til dåsevin
I sidste uge nævnte vi nogle nye amerikanske dåsevine med navnet Mancan. Vinene henvender sig målrettet til mænd, der ikke kan lide at drikke vin fra glas med stilk, når de er i byen med deres mandlige venner.
Vi undrede os og spurgte vores læsere, om det virkelig kunne være et problem?
Vi har fået mange input og tak for det. Nedenfor bringer vi nogle af dem.
Beder altid om et glas vin
Jørgen Kjeldsen mener ikke, at det er/bør være et problem at bede om et glas vin - altså vin i et rigtigt glas, selv om alle andre skal have øl, fx på dåse.
- Jeg beder stort set altid om et glas vin, hvor det er muligt. Hvis den situation skulle medføre, at jeg rykker lidt ned i “mandemodel hierarkiet”, så lever jeg med det.
- Nu er vi jo normalt sammen om øl eller vin for at hygge eller tage en pause. Hvis vin på dåse er eneste udvej, så klarer jeg nok også den oplevelse.
Steffen Christensen istemmer:
- Pointen er vel, at man hygger sig med vennerne, og så er det vel lige meget, hvad man indtager.
- I øvrigt lyder dåsevin som noget mærkeligt noget, så hellere trække en flaske op og nyde den af glas.
Ja tak til dåsevin
Mikkel Jensen er noget mere positivt indstillet over for vin på dåse:
- Det er da en rigtig god idé - og nemmere at åbne en dåse end at hive proppen op af en flaske.
- Jeg er tømrer, og efter fyraften tar’ vi gerne en øl eller en sodavand. Faktisk er jeg mere til vin, men det med at åbne en hel flaske for at få et enkelt glas, er lidt fjollet. - Og indrømmet, et glas med stilk passer ligesom heller ikke rigtig til arbejdstøjet og stemningen. Så ja tak til dåsevin.
De vinstokke, der bærer Ugni Blanc - også kendt som Trebbiano - er særligt udsatte for svampesygdommene. Foto: Wikipedia / Pancrat.
De frygtede svampesygdomme
I uge 7 nævnte vi, hvordan svampesygdommene Esca, Black dead arm og Eutypa er en næsten lige så stor trussel mod verdens vinmarker i dag, som vinlusen var det i anden halvdel af 1800-tallet.
Disse svampesygdomme angriber vinstokkens stamme, får den til at rådne og medfører til sidst vinstokkens død.
I Europa ses Esca hyppigst, mens de øvrige svampesydomme frem for alt dukker op andre steder i verden.
Mindst 5% af de europæiske vinmarker er i dag ramt af disse svampesygdomme - og det er ikke mindst gået ud over de franske vinmarker. I 2014 gjorde sygdommene kål på mere end 100.000 hektar marker og forårsagede en 13% mindre høstmængde.
Cognac hårdt angrebet
Nu viser det sig, at Esca har bredt sig med meget stor hast i Cognac-distriktets vinmarker. Ugni Blanc-druen, som bruges til cognac, er da også særligt modtagelig over for svampesygdommen.
I 2012 var 8% af vinstokkene i Cognac angrebet - sidste år lød tallet på 12%.
Det værste er, at der ikke findes nogen lovlige midler til bekæmpelse af sygdommen. Det gælder bare om hurtigst muligt at erstatte syge vinstokke med nye.
Forskningsprojekt til 4,5 mio. kr.
Nu har det førende cognachus Hennessy, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), doneret 600.000 euro (cirka 4,5 millioner kr.) til et treårigt forskningsprojekt, hvis mål er at finde frem til et bekæmpelsesmiddel.
Hos Hennessy håber man, at initiativet kan inspirere andre til at følge i kølvandet med lignende projekter.
I 2014 eksporterede Frankrig for 3,3 milliarder euro (cirka 25 mia. kr.) spiritus, hvoraf de 66% var cognac. Den største importør var USA - efterfulgt af Singapore og Kina. Så svampesygdommene skader i høj grad en økonomisk blomstrende fransk industri.
Tillykke fra VinAvisen
Oscar Wandel - femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier - fylder 75 år d. 19. december. Det var hans tipoldefar, der grundlagde vin- og spiritusfirmaet Carl Wandel & Søn.
Selv har han haft en lang karriere i vinens verden på både dansk og fransk jord. Man kan læse mere om fødselaren i denne uges Blå Bog nedenfor.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyt fra den danske vinbranche
* Grand Cru Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* The Wine Company har optaget importen af vinene fra Domaine Pichat i Côte Rôtie.
Oscar Wandel.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Oscar Wandel (f. 1940) er femte generation i en af Danmarks ældste vinfamilier, hvor det hele startede med tipoldefaderens vin- og spiritusfirma, Carl Wandel & Søn.
Efter en kort periode som lærling på dansk jord fortsatte Oscar Wandel sin vinøse uddannelse i vinfirmaer i henholdsvis Bordeaux, Bourgogne, Spanien og Portugal. Derefter gik turen tilbage til København for at hjælpe til i forældrenes vinhandel, Wandel & Wandel.
I 1965 slog han så dørene op for sit eget vin- og spiritusagenturfirma, Oscar Wandel Jun. – et firma, han dog solgte igen i 1970’erne for at søge nye græsgange. Dem fandt han i Frankrig som eksportchef hos det multinationale firma International Distillers and Vintners.
Efter flere år på denne post valgte Oscar Wandel at vende tilbage til skolebænken og tage en vinuddannelse på landbrugsskolen i Davayé. Han blev dermed den første dansker, der erhvervede det franske landbrugsministeriums eksamensbevis med ret til at drive en vingård.
Han forblev i Frankrig, og i 1985 startede han sit eget vineksportfirma, Wandel Wine World S.a.r.l. sammen med sin hustru Lise. Firmaet, hvis speciale er sjældne og gamle fornemme vine, handler med såvel private kunder som vinbranchefolk i hele verden og i særdeleshed i Asien. I 2012 ophørte firmaet med sit engros-salg, men sælger fortsat vine til private via internettet.
Ægteparret har også indtil for tre år siden, under firmanavnet Wandel Wine Tours, arrangeret vinrejser til Frankrig og har drevet vinklubben "Club de Vins Français", der i dag har cirka 600 danske medlemmer.
Oscar Wandel er ikke bare bidt af vin, men også af tennis, som han i sin fritid dyrker på turneringsplan. Og sammen med sin ligeledes tennisbegejstrede hustru rejser han verden rundt for at overvære de helt store turneringer. Derudover står den på hygge hjemme i Mâconnais sammen med parrets lille kat og store hund.
Adresse: Oscar Wandel, A la Perrière, Route de la Croix Blanche, F-71960 Sologny (Bourgogne), Frankrig, tlf. mobil: 0033 (0) 6 07 15 82 12, email:
wandel.oscar@orange.fr,
http://my-precious-wine-finderonline.info.
354
I Antonio Caggianos vingård i det italienske distrikt Taurasi lagrer flaskerne yderst dekorativt (foto © Lars Ole Hansen).
Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 30 vine og hele fire portvine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen