Nyheder for uge 4, 2016



Et billede taget fra vingården Rustenberg, da ilden på bjerget endnu ikke havde bredt sig så voldsomt.

Ilden hærger i Sydafrika

I Cape-regionen er vinproducenterne vant til ildebrande, men i øjeblikket raser en af de værste i de senere år. Indtil videre er 2800 hektar vegetation brændt ned til jorden.

Ilden opstod i den forgangne uge på bjerget Simonsberg i det berømte vindistrikt Stellenbosch. Fra bjerget fortsatte ilden ned til vinmarkerne i dalene, hvor høsten flere steder var i fuld gang.
200 brandfolk, helikoptere med vandsække og vinproducenterne selv kæmper for at få bugt med ilden - hvilket er svært, da vejret i øjeblikket er varmt, tørt og blæsende. Flere vinmarker er allerede blevet flammernes bytte - det gælder blandt andet nogle af de marker, der tilhører Rustenberg, hvis vine er blandt Sydafrikas bedste.

Flere vinmarker brændt


Ilden i Rustenbergs vinmarker er nu stort set slukket, og vingården har kunnet foretage et foreløbigt skøn over skaderne. Det lader til, at fem hektar marker er gået op i flammer, og druerne på yderligere 60 hektar er sandsynligvis røgskadede.
Også vingården Kanonkop, der er berømt for sine rødvine på Pinotage-druen, har fået ilden at føle, og ligeledes
Thelema Mountain Vineyards melder om skader på Twitter: - Det, vi frygtede mest, blev en realitet igår, da en omfattende ildebrand på Simonsberg bredte sig og brændte dele af vores vinmarker og smukke fynbos (den særegne lave bevoksning i Sydafrika, red.).


Alcohol Concerns logo for "Dry January".

Er "hvid januar" sundt?

Det er ikke bare hvidt udenfor i øjeblikket - flere danskere holder også ”hvid januar” inden døre - hvilket vil sige en tørlagt januar måned uden en eneste dråbe vin, øl eller spiritus.

I Storbritannien har organisationen Alcohol Concern ligefrem lanceret en kampagne for ”Dry January”, som briterne kan tilmelde sig, hvorefter de løbende modtager støttende emails, tip og gode råd.
Men hvilken betydning har så en måneds afholdenhed? Er det godt for helbredet at ”give leveren en pause”, som man siger?

Intet problem for leveren


Ifølge en udtalelse i Decanter fra lægen og vinskribenten Michael Apstein er der ikke noget videnskabeligt belæg for, at det skulle have en godgørende effekt at give leveren en pause - hverken i en hel måned, eller, som nogle sundhedsorganisationer også foreslår, to eller flere dage om ugen.
Nylige undersøgelser, hvor forsøgspersonerne enten drak vin eller vand dagligt til aftensmaden, tyder endog på, at et dagligt moderat vinforbrug har en hjertebeskyttende effekt.
Og når det gælder leveren, så indeholder den enzymer, som nedbryder alkoholen - metabolisering kalder man denne proces. Leveren kan således uden problemer metabolisere mindre mængder alkohol, der indtages regelmæssigt - fx et par glas vin om dagen. Til gengæld har den svært ved at følge med, hvis man normalt ikke drikker vin og så pludselig tømmer en flaske.

Tilbage til dellerne


Når det drejer sig om folk med et overforbrug eller et decideret misbrug af alkohol, mener Michael Apstein heller ikke, at hverken en måned eller et par ugentlige dage uden alkohol vil have nogen effekt - tværtimod, så risikerer man, at folk med et overforbrug i stedet for drikker ekstra meget de øvrige dage i ugen.
Dog indrømmer han, at der er ét gode ved en tørlagt januar, og det er det lille vægttab, der som regel følger med.
Men som lægen og vinskribenten Erik Skovenborg skriver i bogen ”Kvinder og Vin”:
- En hvid januar på smalkost kan sagtens få dig til at smide nogle kilo, men al erfaring taler for, at tabte kilo hurtigt finder tilbage til dellerne.
Også han understreger, at der mangler dokumentation for, at det at holde "hvid januar" skulle være specielt gavnligt for helbredet for folk med et regelmæssigt, mådeholdent alkoholforbrug.


Foto: Wikipedia: P Jeganathan.

Stort problem med skadedyr

Som nævnt i uge 45, bliver Toscanas vinmarker stadig hyppigere angrebet af horder af vildsvin. Om foråret gnubber dyrene sig op ad vinstokkene, så nye skud og knopper brækkes af, og om efteråret kan de i løbet af en enkelt nat ”høste” en mark for fuldmodne druer.
Vildsvinene er ikke ene om at invadere vinmarkerne - også rådyr og dådyr spiser med største fornøjelse både druer og blade på vinstokkene.
Alene de fire største vinproducenter i appellationen Chianti Classico har ifølge Decanter sidste år mistet druer til vildsvin og hjorte svarende til 130.000 flasker vin.

Masseskydning eller piller


Alt tyder på, at problemet kun bliver værre. I øjeblikket er der 420.000 vildsvin og hjorte i Toscana - det er næsten fire gange så mange som gennemsnittet i resten af Italien.
Myndighederne i Toscana giver vinproducenterne erstatning for de mistede druer, og det er jo fint nok. Værre er det, at det kan komme til at knibe med at producere nok vin i Toscana til at imødekomme efterspørgslen.
Der må gøres noget, og myndighederne har nu foreslået, at man reducerer bestanden af vildsvin og hjorte med to tredjedele.
Umiddelbart har man tænkt sig at skyde de mange dyr - hvilket har fået flere miljøorganisationerne på barrikaderne. Alternativt kan man give dyrene piller, der steriliserer dem - eller indføre ulve og andre rovdyr, der kan holde bestanden nede.
Charlie Matthews fortalte om vinens etiket med portrætterne af dens to skabere. Her hæver Philippe de Rothschilds portræt sig en anelse over Robert Mondavis. Længere nede på etiketten er Mondavis navn her placeret over baronens. Så sol og vind er ligeligt fordelt.

Baronen og kongen af Napa

Når to berømte og dygtige vinproducenter beslutter sig for at skabe en vin sammen, kan det næppe gå galt. Det gjorde det da heller ikke, da Bordeauxs baron Philippe de Rothschild og kongen af Napa, Robert Mondavi, i sin tid skabte vinen Opus One. Denne rødvin er lavet på klassiske Bordeaux-druer dyrket i californisk muld og med både fransk og californisk knowhow i flasken.

I den forgangne uge kom Opus Ones Area Manager for Europa, Charlie Matthews, til Danmark for at præsentere ældre og nyere årgange af kultvinen sammen med vinens danske importør, Sigurd Müller Vinhandel.
Længere nede på siden er der stjerner til de to årgange, der i øjeblikket kan købes i Danmark.

Forretninger i soveværelset


Baron Philippe de Rothschild og Robert Mondavi havde et par gange snakket løst om at lave en vin sammen, og i 1978 aftalte de, at Mondavi skulle komme til Château Mouton Rothschild i Bordeaux, så de for alvor kunne få søsat projektet.
Der blev afholdt en stor middag med flere gæster, men de to producenter fik ikke snakket et eneste ord om det fælles projekt - hvilket Mondavi efterfølgende gjorde opmærksom på.
- Jamen, der var jo damer til stede, lød det fra baronen, der derfor ikke mente, at det var passende at tale forretninger.
- Kom til mit soveværelse i morgen tidlig, så kan vi tale sammen, lød svaret.
Da Mondavi trådte ind i soveværelset, sad baronen i sin seng med sin morgenbakke flankeret af sine to hunde. Og det var her, de første brikker i samarbejdet blev lagt.
Som baronen engang har sagt til den britiske vinskribent Oz Clarke, så udførte han omkring 90% af sine forretninger fra sit soveværelse. Det gjorde Ludvig d. 14. i øvrigt også.

Ligeligt fordelt


Ifølge Charlie Matthews brugte Philippe de Rothschild og Robert Mondavi måneder på at finde frem til navnet Opus One (Mesterværk nummer 1).
Etiketten på Opus One, som ses på billedet foroven til venstre, blev der også tænkt grundigt over. Øverst er portrætterne af de to skabere af vinen vist som silhuetter, hvor Philippe de Rothschilds portræt hæver sig en anelse over Robert Mondavis. Nedenunder ses navnene på de to mænd og deres signaturer, og for at dele vejr og vind lige, er Mondavis navn her placeret over baronens.
Sådan må det være, når to store vinmænd og personligheder skaber en vin sammen.

Lidt af et vovestykke


De to første årgange af Opus One, 1979 og 1980, kom ifølge Charlie Matthews begge på markedet i 1984 til en pris på 50 dollars (cirka 345 kr.) flasken - i dag koster nyeste årgang, 2012, 2400 kr. på det danske marked. Men dengang var 345 kr. mange penge for en vin i USA, og det var lidt af et vovestykke at lancere vinen til så høj en pris. Men den blev med det samme en stor succes. Og i 1981 blev der på Napa Valley Wine Auction solgt 12 flasker af vinen for 24.000 dollars (cirka 165.000 kr.) - altså cirka 13.700 kr. flasken - den højeste pris nogensinde for en amerikansk vin.

Anvender optisk sortering


Lige siden første årgang er Opus One blevet lavet på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot og Malbec i forskelligt forhold alt efter årgang. Og den nye vin modnes i mere end et år på fade af fransk eg.
Fremstillingen af vinen sker efter alle kunstens regler på et vineri kun helliget Opus One.
Fx anvendes der optisk sortering af druerne, hvor fejl og mangler opdages ved hjælp af lyssensorer, og de fejlbehæftede druer kasseres automatisk. En langt mere præcis metode end manuel sortering.
Man kan læse mere om vinen og dens fremstilling på Opus One Winerys hjemmeside.

Nej tak til minimumspriser

I uge 1 nævnte vi, at Lægeforeningen havde foreslået at indføre minimumspriser på alkohol - fx ved at øge afgifterne på vin, øl og spiritus. Årsagen til forslaget er et ønske om at nedbringe danskernes alkoholforbrug.

Til det har Marie Louise Thorstensen fra VSOD (Vin og Spiritus Organisation i Danmark) følgende kommentar:
- VSOD mener ikke, at staten skal pille ved de frie markedskræfter og bestemme, hvad varerne skal koste i de danske butikker ved at indføre minimumspriser på alkohol.
- De fleste mennesker kan godt håndtere at have et fornuftigt forhold til alkohol, og det er dem, minimumspriserne vil ramme. De mennesker, der har et decideret alkoholproblem, skal i stedet have hjælp. Det får de ikke ved, at man hæver priserne. Deres problem ligger et helt andet sted.

Grænsehandel fører til merforbrug


Og Marie Louise Thorstensen fortsætter:
- Dyrere alkohol fører blot til mere grænsehandel og illegal handel, fordi den danske afgift på spiritus i forvejen er 62% højere end den tyske, mens Tyskland slet ingen afgift har på vin. Og det er som bekendt ikke sundere at drikke alkohol købt i Tyskland frem for i Danmark. Tværtimod viser befolkningsundersøgelser, at grænsehandel fører til et merforbrug.
- Da spiritusafgiften i 2003 blev næsten halveret, faldt forbruget i Danmark. Der er derfor ikke nødvendigvis nogen sammenhæng mellem højere priser og forbruget, danskerne køber blot alkohol andre steder eller erstatter med andre varer.

Tømmermænds-fri spiritus

En spiritus, der ikke giver tømmermænd - det lyder næsten for godt til at være sandt. Men det er ikke desto mindre det, som Nordkorea påstår at have opfundet.
Den statsejede fødevarefabrik Taedonggang har efter sigende arbejdet i flere år på at forbedre spiritussen, hvis navn er Koryo. For nylig erstattede fabrikken sukkeret i drikken med brændte ris, og det skulle - ud over at fjerne den bitre smag - også gøre Koryo tømmermands-fri.
Spiritussen, der indeholder 40% alkohol, hævdes også at være ualmindelig sund, og bliver kaldt for ”livets eleksir”. Den skulle være fremstillet på seks år gammel koreansk ginseng, som skulle være yderst helsebringende. Sidste år hævdede de statsejede nordkoreanske medier, at ginsengen skulle være så sund, at et ekstrakt fra planten kunne helbrede såvel Aids som den dødelige sygdom Sars.


David Bowies vin

David Bowies alt for tidlige død for nylig har givet salget af hans musik og diverse Bowie-salgsartikler et ekstra spark i den rigtige retning.
Også en vin, hvis etiket han designede i 2013, har fået øget opmærksomhed.
Det drejede sig om et projekt, ”Whatever it Takes”, hvor den spanske vinproducent Vincente Gandía i Valencia bad en række berømtheder om at tegne hver deres bud på et symbol for håb. Tegningen - samt et par ord fra de kendte om deres håb for fremtiden - kom så til at pryde en række forskellige vine.
Ud over Bowie talte deltagerne blandt andet George Clooney, Pierce Brosnan og Penelope Cruz.
Pengene, som salget af vinene indbragte, gik til velgørende formål.

Kun fem forretninger


Ifølge den internationale vinsøgnings-tjeneste Wine-Searcher er der siden lanceringen af vinene foretaget 1105 søgninger på Bowie-vinen - hvoraf de 261 ligger i januar måned i år. Til sammenligning blev der kun søgt 19 gange på vinen i samme måned i 2015.
Vinen koster ikke mere end cirka hundrede kroner, men den er ikke helt let at få fat i, da den kun kan fås i fem forretninger i Colombia, Taiwan og Filippinerne.

Unik vinkælder på Maldiverne

På den privatejede ø Velaa i Maldiverne findes der en meget opsigtsvækkende bygning, skabt af den tjekkiske arkitekt Petr Kolar.
Øverst oppe er der en lounge, hvorfra man - som det eneste sted i den store ø-gruppe - har en 360 graders udsigt over Maldiverne. Nedenunder er der en luksusrestaurant med eksperimental japansk mad. Dernæst kommer en køkkenetage, og så er der de to nederste etager, som rummer Maldivernes største samling vine. Denne vinkælder er arrangeret, så en del af vinene gør det ud for vægdekoration. I midten af det højloftede rum kan der afholdes vinsmagninger rundt om et stort bord.

Den rene luksus


Nu er der jo tale om en luksusrestaurant, hvilket smitter af på vinsortimentet. Blandt vinene finder man fx Romanée-Conti årgang 1956 og en Verdelho madeira 1870 fra Blandy’s.
En udvendig trappe løber fra etage til etage, og bygningens ydre ”vægge” består af et halvgennemsigtigt udspændt gardin.
Man kan se flere billeder af den fantastiske bygning og dens vinkælder ved at klikke her.

Vin og teksturer

Charles Spence er professor i eksperimental psykologi ved universitetet i Oxford. Han forsker i, hvordan ydre forhold påvirker vores opfattelsesevne, og har blandt andet udført et eksperiment med vin og med næsten 3000 forsøgspersoner. Målet var at finde ud af, hvordan forskelligt farvet lys og lyde påvirkede smagen af én og samme vin.

Eksperimentet viste blandt andet, at rødt lys fremmede smagen af vinens frugt, mens grønt lys fik den samme vin til at smage mere frisk. Når der blev sat blid musik til det røde og grønne lys, ændrede smagen af vinen sig endnu engang. Man kan læse mere om forsøget i uge 27 2014.
Nu er Spence ifølge The Drinks Business i fuld gang med at undersøge, om forskellige teksturer - altså overflader - kan påvirke den måde, vi opfatter en vin på.

Drikker og rører ved stof


I et af forsøgene bad han en række forsøgspersoner om at røre ved forskellige stofprøver, alt imens de drak den samme vin. Samtidig skulle de sætte ord på, hvordan vinen smagte.
Forsøget gik så ud på at se, om vin opfattes forskelligt, alt efter om man rører med fx silke, bomuld eller uld. Spence undersøgte også, om fx en prøve på fløjl kan øge fornemmelsen af en ”fløjlsblød” vin.
I et andet forsøg pakkede han det ydre af nogle vinglas ind i fint sandpapir, så forsøgspersonerne rørte ved den ru overflade, mens de drak vin. Og i endnu et forsøg eksperimenteredes der med vin i rillede glas sammenlignet med almindelige glas.
Spence er ikke færdig med sine mange forsøg, så nogle resultater af undersøgelsen foreligger endnu ikke.

Ske med lammeskind


Disse forsøg lyder måske umiddelbart lidt langt ude, men Charles Spence har tidligere og med gode resultater udført lignende eksperimenter med teksturer og mad i samarbejde med en række restauranter. Her viste det sig, at smagsoplevelsen af forskellige retter varierede, alt efter hvilke tekstiler forsøgspersonerne rørte ved, mens de spiste.
I den britiske Michelin-restaurant Fat Duck har man på samme måde forsøgt at give gæsterne den optimale smagsoplevelse med en dessert, hvis bløde, hvide udseende godt kunne lede tankerne hen på et lam. Skaftet på den ske, desserten skulle spises med, var derfor omviklet med lammeskind.

Økologisk whisky på fremmarch

En ny rapport, Global Scotch Whisky Market, tager pulsen på salget af skotsk whisky mellem 2015 og 2020.
Rapporten forudsiger, at salget vil vokse med 5% i perioden - og at det frem for alt vil være blended whisky som fx Johnnie Walker og Chivas Regal, der vil stå for væksten. Og det er ikke overraskende - denne whisky-kategori har i de sidste par år tegnet sig for 79% af markedet for skotsk whisky.
Forbrugerne vil også i stigende grad købe de lidt dyrere whiskymærker, og så vil der blive stadig større interesse for økologiske whiskyer.
Europa vil ifølge rapporten også i de kommende år være det største marked for skotsk whisky.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Høj Larsen Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jess Stonestreet Jackson.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Jess Stonestreet Jackson, der skabte et af USA’s største familieejede vinfirmaer - og gjorde Chardonnay-vin populær hos amerikanerne.

Jess Stonestreet Jackson (1930-2011) var manden, der gjorde Chardonnay-vin populær i USA.
Han voksede op i San Francisco i en fattig familie, der ofte måtte overleve på kogte ris. Siden han som femårig fik sit første job som avisbud, forlod han aldrig arbejdsmarkedet. Han ville være jurist og tjente til studierne som både bolsjemager, postbud, havnearbejder, livvagt og ambulancefører. Efter endt eksamen drev han i de næste femten år sit eget succesfulde advokatfirma.
I 1974 købte han en frugtplantage i Lakeport i Californien og forvandlede den til en vinmark med Chardonnay-druer af topkvalitet. Målet var udelukkende at tjene penge ved at videresælge druerne til de omkringliggende vinhuse.
Men i 1981 havde Jess Jackson et overskud af druer og i stedet for at sælge dem til lavpris, besluttede han sig for selv at fremstille vin.
På det amerikanske marked var der dengang kun vine af absolut topkvalitet og så billige og ikke særligt gode vine. Jess Jackson ville lægge sig i mellemlejet ved at skabe en vin af rigtig god kvalitet til rimelige penge.
Første årgang af hans Vintner’s Reserve Chardonnay vandt ikke kun amerikanernes hjerter - den blev også den første vin nogensinde, der vandt prisen Platinum Award fra American Wine Competition.
Jess Jackson blev også en foregangsmand, når det gjaldt udbredelsen af bæredygtig vindyrkning i Californien og blev i 2009 optaget i Vintner’s Hall of Fame for sine bidrag til vinindustrien.
Allerede i 1980 blev han skilt fra sin første hustru, Jane Kendall Jackson, og sammen med sin anden hustru, Barbara Banke, har han gennem årene udvidet sit familiefirma, Jackson Family Wines. Ved hans død i 2011 omfattede det ud over vinhuset Kendall-Jackson hele 35 vinhuse rundt om i verden, der til sammen fremstillede 60 mio. flasker vin.
I dag føres familiefirmaet videre af hans hustru og hans fem børn og to børnebørn.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor var champagnen træt?

Rasmus Olsen åbnede for nylig en en flaske champagne. Han lagde mærke til, at proppen ikke havde den sædvanlige facon, der breder sig ud forneden – den var lige op og ned. Indholdet var mørkt og næsten uden brus. Nu vil han godt vide, hvad, der er sket med champagnen.
Forklaringen er enkel: Vinen har simpelt hen været alt, alt for gammel. Med mindre det drejer sig om (kostbar) årgangschampagne med årstal på etiketten, skal champagne – og anden mousserende hvidvin – drikkes inden for et par år.
Nogle gange kan man være heldig, at den holder længere, men proppens lige-op-og-ned form afslører, at det er en ældre flaske. Så pas på: Køb altid mousserende vin et sted, hvor der er en hurtig omsætning, og hvor flaskerne ikke kan have stået i flere år på en hylde i lys og varme.


Ugens vinøse billede

Erik Stanley var i Portugal sidste sommer, og her besøgte han blandt andet den familieejede vingård Casa Santos Lima i regionen Lisboa.
Fra terrassen tog han dette smukke billede ud over nogle af vingårdens i alt 350 hektar vinmarker, hvor der dyrkes ikke mindre end 50 forskellige druer.
Casa Santos Lima fremstiller i alt 13 millioner flasker vin årligt, og de vine, Erik Stanley smagte under besøget, var af rigtig god kvalitet. Flere af vinene kan fås på det danske marked.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338


361 Høsten er ved at være i hus i nærheden af Lézignan-Corbières i Languedoc engang i 50'erne.


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Reggiano, Donelli Vini, Lambrusco, Vino Frizzante Rosso Amabile, Italien, lav alkohol (9%) 69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company Lambrusco er en rigtig bælle-bællevin. Ned med den - kom med den næste flaske! Denne Lambrusco er rigtig god med sin livlige mousse, sin friske frugt og en sødme, der afbalanceres af tilpas syre. Okay pris.

Hvidvin

Little Billabong, Chardonnay, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%) 44,95 kr., Amka TIl den meget lave pris en rigtig god hvidvin. Den har en karakteristisk og frisk Chardonnay-smag med noter af fersken, melon og eksotiske frugter samt en diskret fadsmag. Flasken har skruelåg. Til prisen er vinen lidt af et fund.
Leyendas, Casa Donoso, Chardonnay, Maule Valley, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%) 58 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En lidt enkel, men til prisen en pæn og okay hvidvin. Den har en let cremet, ren og frisk frugtsmag og en behagelig lille sødme.
Montecappone, Mirizzi, Verdicchio, Castelli di Jesi Classico, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Frisk og dejlig hvidvin med en let cremet, krydret druesmag. En vin i fin balance og en meget anvendelig vin.
Baby Doll, Yealands Family Wines, Pinot Gris, Marlborough, New Zealand, 2015, lav alkohol (13%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager Frisk og liflig hvidvin med en dejlig druesmag med noter af pære, en fin krydring og et lille strejf af honning. Flasken har skruelåg.
La Germana de Pascona, Baronia d'Entenca, Catalunya, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Vinova En meget lækker og spændende hvidvin på druerne Macabeu og Muscat Petit Grains. Den har en frisk, let cremet, krydret smag med Muscat-druens noter af honning. Også fin som terrassevin - når den tid kommer.

Rosévin

Palo Alto, Shiraz, Valle del Maule, Chile, 2015, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 4): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly En enkel og ret syrlig rosévin, der unægtelig også er utrolig billig ved seks flasker. 70 kr. for én flaske er den ikke værd; den rigtige pris er 33 kr.
Carredueñas, Concejo Bodegas, Tempranillo, Cigales, Spanien, 2014, middel alkohol (13,5%) 79 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine En meget spændende og lækker rosévin. Den har en fin farve i glasset, en dejlig duft og en harmonisk, let cremet smag med noter af lyse bær og et strejf at honning - uden at vinen på nogen måde er oversød. Vinen er gæret på små fade og har også et strejf af eg.

Rødvin

Vibracions, Catalunya, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 59 kr., pris ved 6 flasker: 39 kr. flasken., Barrique Vin Til tilbudsprisen er denne rødvin, der er lavet på druerne Garnatxa og Tempranillo, bestemt sine fem stjerner værd. Den er uhøjtidelig, saftig, har pæn frugt og en fin syre. Det er en enkel rødvin, der vil egne sig fint til ikke for krydrede retter og til fyldige madsalater. Flasken har skruelåg.
Viu Manent, Gran Reserve, Cabernet Sauvignon, Colchegua Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%) 59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine Der er sol og solbær i denne vellavede rødvin, bred og blød frugt, et godt billede af Cabernet-druen, tilpas syre og en lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.
Tre Torri, Brindisi, Italien, 2009, lav alkohol (13%) 60 kr., Fortium Der er saft og kraft i denne rødvin på druerne Negroamaro og Malvasia. Den fyldige, bløde frugtsmag er meget harmonisk med noter af kirsebær, mandler og vanille fra fadlagringen. I forhold til den gode kvalitet er prisen yderst rimelig.
Porca de Murca, Real Companhia Velha, Douro, Portugal, 2013, lav alkohol (13%) 69 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager En ret let rødvin med en frisk og frugtagtig smag med noter af kirsebær og blommer. Dertil en god krydring og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin, der er nem at drikke.
He stole my horse, Noble Nomad, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%) 70 kr., Syd Afrika Vinimport En dejlig uhøjtidelig rødvin med frugten i front, fylde og en lang og lækker eftersmag. Et godt glas til prisen. Nyd den til let krydrede kød- og pastaretter. Flasken har skruelåg.
Leyendas, Viña Casa Donoso, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile, 2014, middel alkohol (13,5%) 76 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop Vellavet rødvin med god frugt - solbær, blommer - bløde tanniner, fin krydring og lang eftersmag.
Honoro Vera, Bodegas Juan Gil, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., AndrupVin.dk En kraftig rødvin til kraftige retter, fx grillmad. Den har en udpræget tørhed og en lille spritkant, der maskerer frugt og sødme. Skænk den let afkølet. Ved seks flasker er den jo unægtelig billig.
Lobo e Falcão, Quinta do Casal Branco, Tejo, Portugal, 2014, middel alkohol (14%) 79,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk 55 kr. for en rødvin som denne er faktisk billigt. Vinen har dejlig, let cremet smag med god bærfrugt, noter af kaffe og vanille, en fin sødme og lang eftersmag. Lidt af et kup.
Canta Perdices, Bodega San Pedro, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2013, middel alkohol (14%) 79,95 kr., Multi Wine Flot rødvin med en bred smag i fin balance. God frugt, god syre og bløde tanniner. Glimrende madvin.
Neropasso, Maurizio Martino, Rosso Veneto IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Granvino Til prisen ved 6 flasker er dette en rigtig god rødvin. Den har en fyldig, frugtagtig, rund og blød smag med tilpas syre og en lille sødme. Nem at drikke - og betale. Den femte stjerne gælder ved prisen 65 kr.
La Sélecion, Pierre Lamotte, Vin de France, Frankrig, lav alkohol (12%) 90 kr., Premier Cru Pæn og enkel rødvin med en smag af kirsebær, der dog hurtigt tages over af syren. En fjerde stjerne mistede den på grund af prisen.
Montague, Zinfandel, Californien, USA, 2012, høj alkohol (14,9%) 99,5 kr., Irma En meget kraftig rødvin med en kraftig smag, et smalt smagsbillede og ret meget sødme. En rigtig amerikaner - bang, bang!
Pimpala Road, Geoff Merrill, Shiraz, South Australia, Australien, 2012, middel alkohol (14%) 100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager Vellavet rødvin. Den er fra Australien, men ikke spor bamset. Den har en harmonisk og kompleks smag med noter af mørke bær - solbær, slåen - og chokolade. Flasken har skruelåg.
Carmelo Rodero, 9 Meses, Bodegas Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 120 kr., Compagniet Pæn rødvin med en god og ren frugtsmag, men måske med et lidt smalt smagsbillede og med markant syre. Udpræget til mad.
Gherandino, Vignamaggio, Chianti Classico Riserva, Italien, 2013, lav alkohol (13%) 129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En dejlig Chianti-rødvin. Elegant og lækker og meget typisk for distriktet. God frugt og mange facetter, der gør vinen spændende. Alt er i skønneste orden.
Domaine de Blayac, Minervois, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 99,33 kr., Propperiet Dejlig rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan. I den brede, harmoniske smag er der blød frugt, sorte bær, en god krydring, en fin sødme, men også et lille bid, der er godt til mad.
L.A. Cetto, Cabernet Sauvignon, Valle de Guadalupe, Mexico, 2012, middel alkohol (13,9%) 139 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Haller Vine og Vin&Vin En mexikaner - hold da op, hvor den er god. Den har en kraftig, bred og lækker smag, en masse frugt, fint krydderi, en lille sødme og godt integrerede fadnoter fra fjorten måneder på fransk eg.
Planets, Celler Prior Pons, Priorat, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%) 179 kr., Kjær & Sommerfeldt Stor og meget flot rødvin på druerne på Grenache, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. En rigtig Priorat. Elegant, i fornem balance, tør og lækker, lækker, lækker ...
Dancing Coyote, Petite Sirah, Clarksburg, Californien, 2011, middel alkohol (13,9%) 225 kr., pris ved 12 flasker, AmericanWineCorner Flot rødvin med en ren og kraftig druesmag med noter af solbær og kirsebær. Dertil fint integrerede fadnoter. Udpræget en madvin.
Opus One, Opus One Winery, Napa Valley, Californien, 2012, høj alkohol (14,5%) 2400 kr., Sigurd Müller Vi smagte flere årgange af denne kultvin, og alle var de forskellige afhængig af blandt andet vejret i vækstperioden. 2012 er den nyeste årgang på markedet, og den er stor og flot, kraftig og saftig, fyldig og med fine krydrede noter. Men den er stadig meget ung - lad den ligge i endnu nogle år, og nyd den så, som den er eller til en ekstra god oksebøf.
Opus One, Opus One Winery, Napa Valley, Californien, 2011, høj alkohol (14,5%) 3000 kr., Sigurd Müller En elegant rødvin, der har det hele. Den dufter intens af sommerbær og har en kompleks smag med moden frugt, mørke bær, krydrede noter og en god struktur med tilpas tanniner efter 18 måneders fadmodning. En perfekt forening af en californisk vin med frugten i front og en fransk vin med raffinnement og rygrad. Indrømmet, 3000 kr. er rigtig mange penge, og der er ingen tvivl om, at prisen også skyldes vinens historie og berømmelse (læs længere oppe på siden). Men der venter utvivlsomt enhver, der skænker denne vin, en stor vinøs oplevelse. Vinen kan med fordel gemmes i flere år endnu. Nyd den, som den er, eller til (okse)kødretter med saft og kraft.

Sød vin

Saint-Albert, Producteurs Plaimont, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%) 149,95 kr., pris for ½ liter: på tilbud til 129,95 kr., Erik Sørensen Vin Denne søde dessertvin kommer fra det lille distrikt Pacherenc du Vic Bilh, der ligger i det franske Gasgogne, og distriktets mærkelige navn kan oversættes ved det lige så mærkelige "Vinen fra marken med støttepæle". Vinen er simpelt hen en gudedrik på senthøstede druer. Druerne er høstet den 15. november, der er Sankt Albertsdag, deraf navnet. I smagen er der noter af mango og kandiserede frugter samt en vidunderlig sødme, der afbalanceres fint af syren.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen