Besøg af italienske topvine
Gambero Rosso, den italienske vinguide, kom for nylig forbi København på sin årlige rundrejse til udvalgte markeder. Ved 46 stande stod både danske importører og håbefulde vinproducenter, som spejdede efter danske kontakter, og for de særligt interesserede blev der afviklet masterclass i to omgange med dels vine, som havde opnået de maksimale 3 glas, dels såkaldte Smartwines, dvs. bemærkelsesværdige vine til fornuftige priser.
VinAvisen deltog i både masterclass 1 og 2, og de to smagninger blev begge indledt med mousserende vine, hvilket vil sige Prosecco og Franciacorta. Den konkurrence vandt Franciacorta stort med Gran Cuvée Alma fra Bellavista
. I en blindsmagning ville champagne få kamp til stregen med denne vin.
Hvidvine af høj kvalitet
Pinot Bianco og Pinot Grigio fra Friuli-producenterne Le Monde og Masut da Rive var typiske repræsentanter for de meget drikkelige hvidvine fra det nordøstlige Italien, mens Cellis Romagna Albana Secco I Croppi og Fondo Anticos sicilianske Grillo Parlante understregede, at hvidvin af høj kvalitet kommer fra nærmest alle egne af Italien.
Det samme kunne i øvrigt konstateres ved smagebordene, hvor man blandt andet kunne finde en kølig, frisk Chardonnay fra Valle D'Aosta, piemontesiske Bel Colles tørre, elegante Roero Arneis (
Otto Suenson), Corte Mainentes ekstremt lækre Soave Netrroir og den friske Vermentino fra Vignaioli del Morellino di Scansano (
Toscavini).
Attraktive rødvine
Masterclass-rødvinene var også generelt meget attraktive. I afdelingen for 3 glas overraskede fx Rocca delle Macìe positivt med sin 2014 Chianti Classico Gran Selezione Riserva di Fizzano (
Taster Wine) - en 100% Sangiovese lige efter bogen.
Fra Puglia kom et par rigtige vintervine: Cantine Paolo Leos Orfeo Negroamaro (
youandwine.dk) og Tenuta Vigliones Gioia del Colle Primitivo.
Blandt de røde Smartwines var det en fornøjelse at smage Montecis Valpolicella Classico (
Cappa Vin), Badia di Morronas Chianti I Sodi del Paretaio Riserva, Petras supertoskaner Hebo og Tenute Piccinis Aglianico del Vulture DonPà (
Hans Just).
En afsluttende slentretur mellem de mange smageborde førte uvilkårligt til Per Mølgaard fra
Fionia Vin, som nu har overtaget forhandlingen af Sottimanos vine. Unge Andrea Sottimano og hans far, Rino, er ikke til at komme udenom, når det drejer sig om Barbaresco og selvfølgelig Barbera.
Jørgen Aldrich