Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2018



Muligt salg af FreixenetDel på Facebook

I 2016 gik jungletrommerne om, at den tyske vinproducent Henkell & Co ønskede at købe det kendte cava-mærke Freixenet og derfor havde givet ejeren, familien Ferrér, et købstilbud.

Dengang bekræftede det tyske firma, at det havde haft nogle møder omkring ”et samarbejde” med Ferrér-familien.
Nu skulle der så, ifølge den catalanske online-avis Economía Digital, have været afholdt et møde mellem Henkell & Co og Ferrér omkring køb af 51% af aktierne i Freixenet - en handel, der skulle træde i kraft fra maj måned i år.
Henkell & Co ejer i forvejen flere vinhuse, der fremstiller mousserende vin i form af cava, sekt, champagne og prosecco.



Karaffel fejrer hundens årDel på Facebook

Ifølge den astronomiske kalender er 2018 hundens år i Kina, så der vil med garanti være mange vinhuse rundt om i verden, der lancerer særlige udgaver af deres vine med hunde på etiketterne.
Det berømte østrigske glasfirma Riedel vil også være med på vognen og har derfor kreeret en hunde-karaffel med profilen af en gøende hund på indersiden.
Udover at hunden er dekorativ, så er den ifølge firmaet også med til at ilte vinen, når man skænker i glassene.
Den 44 cm høje karaffel er fra top til bund delvist dekoreret med striber af farvet glas i rød og sort - farver, der ifølge kineserne symboliserer succes, lykke og glæde.
Riedel har også tidligere fremstillet karafler til fejring af henholdsvis dragens, slangens, hestens og hanens år - ligeledes med det pågældende dyr på indersiden af karaflen.
Den nye hunde-karaffel kommer på det internationale marked til februar til en pris, der svarer til 4000 kr.
I denne uges Hall of Fame længere nede på siden kan man læse om Claus Riedel, der grundlagde glasfirmaet sammen med sin far.


"En lille skarp mod kulden" er titlen på dette maleri fra 1869 af den skotske maler Erskine Nicol.

Mindstepriser mod overforbrugDel på Facebook

Skotterne har som det første land i verden indført mindstepriser på alkohol for at komme et overforbrug hos en gruppe af befolkningen til livs. Den nye lov er vedtaget ud fra troen på, at folk med et overforbrug typisk går efter de billigste flasker.
Det betyder, at en flaske vin i Skotland i dag ikke kan sælges for under 4,69 pund (cirka 40 kr.) og en flaske whisky for under 14 pund (cirka 120 kr.).

England følger måske trop


Scotch Whisky Association (SWA) forsøgte forgæves at få sat en stopper for lovforslaget, før det blev vedtaget.
Nu diskuterer politikerne i England, om de skal følge trop med lignende mindstepriser på vin og anden alkohol - noget som den britiske sundhedsstyrelse, Public Health England (PHE), bakker op om.
PHE er netop barslet med en rapport, der viser, at hele 32% af al den alkohol, der sælges i England, drikkes af kun 4,4% af befolkningen, svarende til to millioner briter.
Modstanderne af mindstepriser på alkohol er overbeviste om, at folk, der har et alkoholproblem, blot vil kaste sig over andre rusmidler, hvis man indfører mindstepriser.

En glimrende idéDel på Facebook

Plejehjemmet Pendine Park i Wrexham i Wales har i et større lokale og i samarbejde med et lokalt bryggeri indrettet en popup pub til de i alt 60 beboere.
Her kan de nyde ”a pint”, et glas vin eller en cocktail i rammer, der til forveksling minder om en gammeldags pub - sådan én, som mange af beboerne kan huske fra deres yngre dage. Ud over at nyde en drink eller to spiller gæsterne kort og bingo eller tager en svingom.
Pendine Arms, som pubben er døbt, er en stor succes, men desværre er der jo tale om en popup pub, som kun eksisterer i en afgrænset periode.
Men hvor er det dog en god idé. Der er rigtig mange plejehjemsbeboere, der ikke er i stand til ved egen hjælp at komme af sted til den nærmeste bar eller kro. Måske en idé til efterligning på dansk jord?

VinAvisens serie af postkort fra PenedèsDel på Facebook

I uge 3 og 4 bragte vi de første otte postkort fra Penedès. I denne uge skal vi på besøg hos Castellroig - et cava-hus med top-cavaer og en kolossal samling nøgler. Herefter går turen videre til Llopart de Subirats, der har rødder helt tilbage til 1385.


Marcel Sabaté I Coca ved en af sine store lerkrukker, som han på forsøgsbasis modner vin i. Et problem er hygiejnen - det er svært at få renset krukkerne ordentligt, fortalte han.

Postkort nr. 9 fra Penedès:
Spændende besøg hos en top-producentDel på Facebook

Hvis man er på cava-tur i Penedès, er et besøg hos vingården Castellroig et must. Den ligger lige uden for Sant Sadurní d’Anoia og cirka 50 kilometer fra Barcelona, og den har haft så stor succes hos besøgende turister, at den har opnået et Tripadvisors Certificate of Excellence.

Det må skyldes såvel det, man ser i vinhus og vinmarker, som de cava’er man får skænket i glassene. Dem, vi smagte, var så afgjort af ypperste kvalitet.
Vi blev vist rundt af Marcel Sabaté I Coca - fjerde generation i den familieejede vingård. Vi snørklede os gennem gamle kældergange og -rum, alt imens han med stor entusiasme forklarede os om fremstillingen af husets cava’er og om sine eksperimenter med modning af vin i store lerkrukker.



Castellroigs vinkælder er en ren Aladdins hule af gamle vin-genstande og en imponerende samling nøgler, som ses på væggene i baggrunden. Det var vinhusets marketingchef, Ricard Zamora, der fortalte og forklarede.

Postkort nr. 10 fra Penedès:
Vingård med eget museumDel på Facebook

På rundturen i kælderen hos Castellroig kom vi også gennem et fint lille museum med gamle vinglas og -kander og sjove og anderledes vinmarksredskaber. Her var det vingårdens marketingchef, Ricard Zamora, der viste rundt, og i et af kælderrummene var væggene prydet med en gigantisk samling nøgler, samlet gennem et par hundrede år af familiens forfædre. Nøglerne var omhyggeligt hængt op enten på rad og række, eller så de dannede diverse mønstre. Det var utroligt at tænke på, at hver eneste af de mange nøgler har tilhørt en port eller måske et skabsmøbel.


Marcel Sabaté I Coca skænker en af husets cava’er i glassene. Til catalansk morgenmad bruger man ikke smør, men tværer en halv tomat ud på brødet, hvorefter man kommer skinke eller ost på. Prøv det!

Postkort nr. 11 fra Penedès:
Ny top-klassifikation for cavaDel på Facebook

Marcel Sabaté I Coca tog os en tur med op i bjergene. Her, på et plateau højt oppe, var der dækket op til morgenmad, og til de lækre spanske oste, iberico skinke, brød og tomater fik vi skænket nogle af husets cava’er i glassene. Som Sabaté I Coca sagde, så drikker catalanerne cava på et hvilket som helst tidspunkt på dagen - også til morgenmaden.
En af cava’erne var af klassifikationen ”Cava de Paraje Calificado”, hvilket er en ny klassifikation over Gran Reserva, som hidtil har været det højeste niveau. Længere nede kommer så Reserva og nederst den store mængde almindelige cava’er.
Paraje knytter sig alene til vinmarkerne og vinene, og det er kun den tørre ”brut”, som kan opnå klassifikationen. Derudover kræves der 36 måneders modning på flaske.
Indtil videre har tolv vinmarker tilhørende forskellige cava-huse, opnået klassifikationen.


Udsigten fra det sted, hvor vi spiste morgenmad. I baggrunden ses Montserrat-bjergkæden, hvis takkede toppe kan ses næsten uanset, hvor i Penedès man befinder sig.

Postkort nr. 12 fra Penedès:
Har kortlagt atten forskellige jordtyperDel på Facebook

Hos Castellroig er det cava’en Sabaté I Coca Reserva Familiar fra vinmarken Terroja, der har opnået Paraje-klassifikationen. Terroja betyder ”rød jord”, og det meget høje indhold af jern i jorden giver denne cava en ganske særlig og meget delikat karakter.

Marcel Sabaté I Coca har i øvrigt gjort en stor indsats for at undersøge jordbundsforholdene til bunds - om man så kan sige - i de 40 hektar vinmarker, familien ejer. Og han har i alt kortlagt atten forskellige jordtyper, som han så har parret med de mest velegnede druer.
En stor del af undergrunden består af kalk fra fossiler, som i høj grad er med til at give cava’erne mineralitet og elegance.
Herhjemme forhandles Castellroigs cava’er af Løgismose.



Flasken fra 1887 og det kælderrum, hvor den opbevares.

Postkort nr. 13 fra Penedès:
En flaske cava fra 1887Del på Facebook

Llopart de Subirats er så vidt vides det ældste vinhus i Sant Sadurní d’Anoia-området. Ifølge et dokument dateret 1385 fik familien Lloparts forfader, Bernardu, tildelt nogle vinmarker på det selvsamme sted, hvor vinhuset ligger i dag.

Ud over det store moderne vineri, besøgte vi også den gamle 1300-tals vingård. Og nede i kælderen viste 26. generation af familien Llopart, Jesi, os en flaske af husets første cava, nemlig årgang 1887.
- Dengang var flaskerne alt for tynde til at kunne klare trykket fra den mousserende vin - kun to ud af ti flasker overlevede, resten eksploderede, fortalte hun. Så flasken, hun viste os, var noget af en sjældenhed …



To generationer Llopart bød på skønne cava’er og tapas i lange baner.

Postkort nr. 14 fra Penedès:
Da Champaña tog navneforandring til cavaDel på Facebook

Betegnelsen cava figurerede ikke på etiketten på den gamle flaske fra 1887. De første boblevine i Penedès blev fremstillet i 1872 af José Raventós, der ejede vinhuset Codorníu, og som gennem flere år havde studeret, hvordan man lavede mousserende vin i Champagne-distriktet.
Han kaldte sin nye boblevin for Champaña - for at påpege, at den var lavet efter samme metode som de ædle franske vine.
Snart fulgte andre vinhuse i Penedès efter med egne mousserende vine, hvoraf flere ligeledes blev kaldt for Champaña. Og det holdt ved lige indtil 1970, hvor den spanske mousserende vin - efter pres fra Champagne-distriktet - officielt tog navneforandring til cava, der betyder ”kælder” på spansk.
Efter rundturen i Lloparts vineri og vinkælder samledes vi omkring et veldækket bord med to generationer af vinfamilien. Og sammen smagte vi på en perlerække af skønne cava’er, der herhjemme forhandles af D’Wine.
I næste uge afslutter vi serien af postkort fra Penedès med besøg hos cava-husene Torelló og Vins el Cep.


Hos WineClass gælder det både lærdom og hygge.

Ny vinuddannelse i DanmarkDel på Facebook

Et nyt uddannelsestilbud til vinglade forbrugere har netop set dagens lys. Det drejer sig om WineClass, som er baseret på den italienske uddannelse for professionelle sommelierer, A.I.S. (Associazione Italiana Sommelier), og er ligeledes inspireret af en tilsvarende sommelier-uddannelse for private i Firenze.

Kurserne hos WineClass er bygget op med tre grader, der dækker hver sit område inden for vinens verden. Hvis man gennemfører alle tre grader, får man et diplom - og har derudover fået en bred viden om alt fra vindyrkning og -fremstilling til smageteknik, vinområder og sidst men ikke mindst sammensætning af vin og mad.
Samtlige kurser afholdes om aftenen i København, og hver grad består af otte til ni seancer à to timer.

Dygtige undervisere


Grundlæggeren af WineClass er Lone Christensen, der har boet i Italien i en årrække. Her har hun selv gennemført sommelier-uddannelsen for private - hvilket hun havde så stor glæde af, at hun besluttede at tage konceptet med til Danmark og starte en lignende uddannelse på dansk jord.
Underviserne ved WineClass er folk, der arbejder professionelt med vin til dagligt, og som har en indgående viden om de emner, de underviser i. Der er vinhandlerne Carlo Merolli og Nana Wad - der også er sommelier - vinskribenten Anders Halskov og den newzealandske vinmager Zachary Brierly.
Første hold starter 22. februar - og der er stadig nogle få pladser tilbage - mens næste hold begynder d. 26. april. Prisen for første grad ligger på 2895 kr., mens man kan deltage i kurserne på de to følgende grader for henholdsvis 3095 kr. og 3695 kr. Man kan læse mere og melde sig til kurserne ved at klikke her.


Hold øje med stjålne vineDel på Facebook

Den toskanske vinregion Brunello di Montalcino er berømt for sine Brunello-vine. En af de førende producenter, Col d’Orcia, har i den forgangne uge haft indbrud i sin vinforretning og har fået stjålet hele 1000 flasker, hvoraf flere er uerstattelige.
Det gælder blandt andet Col d’Orcia Riserva 1964 og Poggio al Vento Brunello Riserva i årgangene 1990, 1997 og 1999. Tyvene efterlod ikke en eneste flaske Brunello i forretningen - heller ikke flasker af nyeste årgang.
Der er nok ingen tvivl om, at tyvene vil forsøge at videresælge vinene - og de vil sandsynligvis gøre det ad utraditionelle kanaler uden for Italien og til langt billigere priser pr. flaske. Nyere årgange af Riserva'en sælges herhjemme for omkring 700 kr.
Hvis nogen af vores læsere skulle blive tilbudt ældre eller nyere årgange fra Col d’Orcia - og fornemmer, at der er noget mistænkeligt omkring tilbuddet - hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


Der var godt fyldt op i den store sal i Moltkes Palæ til smagningen, som var arrangeret af PromosItalia. Foto: Ulrik Nam Knudsen.

Besøg af italienske topvineDel på Facebook

Gambero Rosso, den italienske vinguide, kom for nylig forbi København på sin årlige rundrejse til udvalgte markeder. Ved 46 stande stod både danske importører og håbefulde vinproducenter, som spejdede efter danske kontakter, og for de særligt interesserede blev der afviklet masterclass i to omgange med dels vine, som havde opnået de maksimale 3 glas, dels såkaldte Smartwines, dvs. bemærkelsesværdige vine til fornuftige priser.
VinAvisen deltog i både masterclass 1 og 2, og de to smagninger blev begge indledt med mousserende vine, hvilket vil sige Prosecco og Franciacorta. Den konkurrence vandt Franciacorta stort med Gran Cuvée Alma fra Bellavista. I en blindsmagning ville champagne få kamp til stregen med denne vin.

Hvidvine af høj kvalitet


Pinot Bianco og Pinot Grigio fra Friuli-producenterne Le Monde og Masut da Rive var typiske repræsentanter for de meget drikkelige hvidvine fra det nordøstlige Italien, mens Cellis Romagna Albana Secco I Croppi og Fondo Anticos sicilianske Grillo Parlante understregede, at hvidvin af høj kvalitet kommer fra nærmest alle egne af Italien.
Det samme kunne i øvrigt konstateres ved smagebordene, hvor man blandt andet kunne finde en kølig, frisk Chardonnay fra Valle D'Aosta, piemontesiske Bel Colles tørre, elegante Roero Arneis (Otto Suenson), Corte Mainentes ekstremt lækre Soave Netrroir og den friske Vermentino fra Vignaioli del Morellino di Scansano (Toscavini).

Attraktive rødvine


Masterclass-rødvinene var også generelt meget attraktive. I afdelingen for 3 glas overraskede fx Rocca delle Macìe positivt med sin 2014 Chianti Classico Gran Selezione Riserva di Fizzano (Taster Wine) - en 100% Sangiovese lige efter bogen.
Fra Puglia kom et par rigtige vintervine: Cantine Paolo Leos Orfeo Negroamaro (youandwine.dk) og Tenuta Vigliones Gioia del Colle Primitivo.
Blandt de røde Smartwines var det en fornøjelse at smage Montecis Valpolicella Classico (Cappa Vin), Badia di Morronas Chianti I Sodi del Paretaio Riserva, Petras supertoskaner Hebo og Tenute Piccinis Aglianico del Vulture DonPà (Hans Just).
En afsluttende slentretur mellem de mange smageborde førte uvilkårligt til Per Mølgaard fra Fionia Vin, som nu har overtaget forhandlingen af Sottimanos vine. Unge Andrea Sottimano og hans far, Rino, er ikke til at komme udenom, når det drejer sig om Barbaresco og selvfølgelig Barbera.
Jørgen Aldrich

Del på Facebook



Veganer-logo på vinDel på Facebook

I sidste uge nævnte vi, at der er en hel del vine, der lever op til selv de mest strikse veganerkrav - men at flaskerne med disse vine ikke er forsynet med et decideret veganer-symbol.
Nu er vi blevet gjort opmærksomme på en vin, der faktisk er forsynet med et sådan symbol - eller rettere logo.
Det drejer sig om rødvinen 12 Linajes Crianza fra Viñedos Y Bodegas Gormaz i det spanske Ribera del Duero.
Logoet stammer fra vegan-foreningen European Vegetarian Union, og det bruges på flere forskellige fødevarer. Dog er det den eneste vin, vi har hørt om, som bærer dette logo. Så vidt vi ved, kan vinen ikke fås herhjemme.


Bruno Giacosa.

Legendarisk vinproducent er dødDel på Facebook

Bruno Giacosa er død 88 år gammel. Han var en af Piemontes mest ikoniske vinproducenter, og han lærte faget at kende allerede som 13-årig i sin families vingård.
Hans Barolo og Barbaresco vine er berømte verden over, og han fremstillede ikke kun fantastiske rødvine, men blev også kendt for sine hvidvine på Arneis-druen.
Giacosa efterlader sine to døtre, Marina og Bruna, hvoraf sidstnævnte har stået for ledelsen af vingården siden 2005.

Jack Reynolds i en alder af "kun" 99 år. Foto fra hans Facebookside.

God reklame for whiskyDel på Facebook

I april sidste år steg britiske Jack Reynolds om bord i en rutsjebane - og det var i en alder af 105 år. Reynolds er dermed indehaver af titlen som den ældste person i verden, der har kørt i rutsjebane.
Og da han var 102 år, gennemgik han ice bucket challenge (is-spand udfordring). Det var et fænomen, der hærgede verden i 2014, og som gik ud på at udfordre én, man kender, til inden en vis dato at hælde en spand iskoldt vand ned over sig, få filmet begivenheden og lægge filmen ud på YouTube. Reynolds blev udfordret og sagde ja tak.
Ifølge hans datter er han stadig med på diverse spændende udfordringer.
Sin høje alder og sit gode helbred tilskriver Reynolds whisky. Hver eneste morgen får han et ordentlig skvæt whisky i sin te, og om aftenen to shot whisky af mærket Grouse i et glas limonade.
I uge 39 2016 nævnte vi Grace Jones på 110 år, der ligeledes er overbevist om, at det skyldes et dagligt glas whisky, at hun stadig er fit for fight.
Godt for Grace og Reynolds - og godt for whiskyindustrien …
Burdeos Gran Patrón til 4700 kr.

Patrón solgt til BacardiDel på Facebook

Da det amerikanske tequila-mærke Patrón blev lanceret i 1989, var det til en hårrejsende pris af 37 dollars (cirka 225 kr.). Dengang var tequila for det meste en rå og billig spiritus, som blev skyllet ned i shots.
Patrón var den første kvalitets-tequila, men langt fra den sidste - en bølge af top-tequila'er fulgte i kølvandet.
Trods konkurrencen holder Patrón stadig skansen som det mest luksuriøse tequila-mærke - og et af de største med hele 36 millioner flasker årligt. I dag ligger priserne for mærkets forskellige tequila’er på mellem 400 og 4700 kr.
Nu skifter Patrón ejermand, idet firmaet Barcardi, der i de sidste ti år har ejet 25% af aktierne i tequila-mærket, har købt de resterende 75% aktier. Og det er for en pris på 5,2 milliarder dollars (cirka 32 mia. kr.), hvilket gør handelen til en af de dyreste spiritushandler nogensinde.
Bacardi er bedst kendt for sit rom-mærke af samme navn, men firmaet ejer også vodka-mærket Grey Goose, gin-mærket Bombay Sapphire og vermouth-mærket Martini.
Patrón sælges i dag i 150 forskellige lande - heriblandt Danmark - og den nye ejer har tænkt sig at udvide eksporten til at omfatte endnu flere lande.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* The Wine Company har optaget importen af portvinene fra Quinta da Devesa i Dourodalen, Portugal, og af vinene fra Weingut Maximin Grünhaus i Mosel i Tyskland.
* Fionia Vin har optaget importen af 1. cru Champagne fra huset Vilmart et Cie.


Claus Riedel.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Claus Riedel. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


Claus Riedel (1925-2004) blev født i Polaun i Bøhmen i den nuværende Tjekkiske Republik og aftjente som ung sin værnepligt i militæret i Tyskland. Under anden verdenskrig blev han taget til fange af amerikanerne men undslap efter ti måneder og flygtede til Østrig.
I otte generationer havde familien Riedel arbejdet som glasmagere. Claus Riedel fulgte helt naturligt i deres fodspor, og i 1955 åbnede han og hans far deres egen glasfabrik, Riedel Glas, i den østrigske by Kufstein.
Fra 1957 til 1994, hvor Claus Riedel stod alene i spidsen for fabrikken, ændrede han for stedse verdens opfattelse af et vinglas. Han var træt af datidens kulørte, krystalslebne og ufunktionelle glas. Han ville skabe glas, hvor de enkelte vintypers farve, duft og smag kom til deres fulde ret. Efter en række eksperimenter med vin og vinglas-design kom hans første glas på gaden: Et stort, rummeligt vinglas, fremstillet specielt til Bourgogne-vin. Det var let, af klart glas og havde en lang stilk. "Guldfiskebovlen", som glasset blev kaldt, var det første i Sommelier-serien med ti vinglas, designet til hver deres type vin.
Flere vinglas-serier fulgte i kølvandet, og i dag bliver Riedels glas brugt af professionelle vinfolk verden over.
Efter Claus Riedels død overtog sønnen, George Riedel roret, og i dag er det 11. generation, Maximilian Riedel, der er præsident og CEO for virksomheden.
Adresse: Riedel Glas Austria, Weissachstraße 28-32, A-6330 Kufstein, Østrig, tlf.: 00 43 53 72 648 96, fax.: 0043 53 72 632 25, e-mail: info@riedel.com, www.riedel.com.

Del på Facebook

Del på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-463


463 The Temple Bar i Dublin er et populært sted for både lokale og turister (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ayni, Chakana Wines, Pinot Noir, Paraja Altamira, Argentina, lav alkohol (12,5%)

140 kr., The Wine Company

Til prisen en rigtig god, mousserende hvidvin på druen Pinot Noir. Den har fine, stadige bobler, noter af grape og ristet brød, er tør, men tilpas sød og er nem at drikke.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

AP Verona Bianco, Cantina di Verona, Verona, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

64,95 kr., på tilbud indtil 1. februar: 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Liflig, cremet hvidvin med en god druesmag og en forbavsende lav pris (i nogle få dage). I smagen abrikoser, pærer og mandariner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hardy's Crest, Thomas Hardy & Sons, South Eastern Australia, Australien, 2016, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., på tilbud indtil 1. februar: 39 kr., Kvickly

Frisk og ret kraftig hvidvin på druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc med en rigtig god druesmag og noter af ananas og abrikoser. Til prisen 39 kr. (i nogle få dage) - og ikke noget med 6 flasker - er den ganske enkelt et fund. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zonafranca, Casello Bondoni, Lugana, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

110 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Vellavet hvidvin med en meget cremet smag med udprægede noter af abrikoser, lidt banan og honning. Faktisk en lækker vin. Ikke kun til mad, men også til et glas i utide.

stjernestjernestjernestjerne

Fontaine du Clos, Famille Barnier, Chardonnay, Vaucluse IGP, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99,50 kr. og pris ved 12 flasker: 89,12 kr., Laudrup Vin

Denne hvidvin fylder på bedste vis munden med en cremet druesmag med noter af pære, kokos og eksotiske frugter. I eftersmagren et lille, krydret bid. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wagner Stempel, Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2016, lav alkohol (12,5%)

124,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Lækker, økologisk hvidvin på druen Grauburgunder, også kaldet Pinot Gris. Den har en ren druesmag, en fin, frisk syre, en lille, honningagtig sødme og en lang, vedholdende eftersmag. Velegnet til mange retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Karl Erbes, Riesling, Mosel, Kabinett, Feinherb, Tyskland, 2016, lav alkohol (10%)

149 kr., Propperiet

Meget let og frisk sommervin, ret enkel, men med en indtagende sødme. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tierra de Luna, Bodega Piedra Negra, Mendoza, Argentina, 2016, middel alkohol (14%)

53 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Vellavet rødvin på druerne Syrah og Malbec. I smagen fyldig, blød frugt med noter af blommer, kirsebær, chokolade og lidt tobak. Endvidere en charmerende, lille sødme. Prisen 53 kr. er attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

AP Vino Rosso, Cantina di Verona, Verona, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

64,95 kr., pris på tilbud indtil 1. februar: ved 6 flasker: 33,17 kr., Kvickly

En pæn, lille rødvin - en frikadelleskubber til en yderst attraktiv tilbudspris. Der er frugt og sødme samt noter af blommer og solbær.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lavarini, Valpolicella, Classico Superiore, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

Let og læskende rødvin med en dejlig, ren frugtsmag og en tørhed, der er fortræffelig til mad. Plask den over i en karaffel en times tid før måltidet. Så åbner den sig og bliver rigtig lækker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parthenium, Carlo Pelegrino, Terre Siciliane IGP, Italien, 2015, lav alkohol (13%)

79,75 kr., på tilbud hele februar: 59,75 kr., Skjold Burne

Til prisen 59,75 kr. er denne sicilianske rødvin på druerne Nero d'Avola og Shiraz et rigtig godt køb. Den har en fyldig modenhed med noter af kirsebær og hindbær, en attraktiv sødme og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Tom Legend, House of Big Wines, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., Multi Wine

Chokolade står der med store bogstaver på etiketten - og Cherry, Oak og Organic. Og det med kirsebærrene, chokoladen og egetræet optræder godt nok i den lækre, fyldige smag. Glimrende til mad - og til en god bog i en dyb lænestol. Den økologiske vin er lavet på druerne Zinfandel, Petite Sirah, Syrah og Carignan, og flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Exubérance, Château la Bastide, Corbières, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Holte Vinlager

En rigtig god rødvin, der er nem at holde af. Den er lavet på druerne Grenache Noir og Mourvèdre og har en ren og klar frugtsmag med noter af gran og lakrids.

stjernestjernestjerne

Viña Salort, Familia Traversa, Montevideo, Uruguay, 2015, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr. På tilbud: 65 kr., Supervin

En pæn, lille rødvin uden noget større vingefang. Den er lavet på druerne Syrah og Tannat og har ligget i kort tid på fransk eg, uden at fadsmagen har markeret sig synderligt.

stjernestjernestjerneØ

Dei Principe de Spadafora, Nero d'Avola, Terre Siciliane, IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

En kraftig rødvin med intens frugt og krydrede noter - "en medicinsk smag," lød det fra smagebordet. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Poggio Capponi, G. Rousseau Colzi, Chianti, Riserva, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., A Vinstouw

Vellavet og ligefrem rødvin med en rigtig god, saftig Chianti-smag. En glimrende vin til det italienske køkken.