Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2022



Vega Sicilias nye vinhus, Deiva, der får en formidabel udsigt over det galiciske landskab. Fra filmen på YouTube.

Vega Sicilia satser på Galicien

Som vi nævnte i uge 49 2021, har der længe gået rygter om, at det berømte spanske vinhus Vega Sicilia havde købt 7 hektar vinmarker i hvidvinsdistriktet Rías Baixas i Galicien. Formålet skulle naturligvis være at fremstille hvidvin, og en sådan vin ville blive Vega Sicilias første hvidvin på spansk jord.

Der var dog kun tale om rygter – men den er god nok. Nu har Vega Sicilia nemlig ifølge den spanske avis El País meddelt, at vinhuset vil investere 20 millioner euro (cirka 130 mio. kr.) i et nyt vineri Rías Baixas samt i hele 24 hektar vinmarker fordelt i forskellige områder i distriktet. En lille YouTube-film viser det nye - og meget flotte - vinhus inde- og udefra.

To forskellige hvidvine


Vega Sicilia har også afsløret, at man i første omgang vil fremstille to forskellige hvidvine: Deiva, der er opkaldt efter det nye vinhus, og som bliver en Crianza, der modnes i to år, og så Arnela, der modnes tre år før frigivelse til salg. Den første årgang vin bliver 2023.
Målet er at fremstille i alt 300.000 flasker hvidvin årligt - primært på Galiciens store grønne drue, Albariño.

Et oplagt område for investering


Vega Sicilia, der siden 1982 har været ejet af familien Álvarez, har sin base i Ribera del Duero men fremstiller også vin i Rioja og Toro samt i Ungarn. Og vinhuset har råd til at ekspandere yderligere – ifølge den spanske avis Cinco Días havde Vega Sicilia et overskud på 30 millioner euro (cirka 195 mio. kr.) alene i 2021.
At ekspansionen så gælder Rías Baixas er ikke overraskende, da Albariño-druen nyder stor popularitet på verdensplan i disse år. Og så er der klimaændringerne, der bliver en stadig større udfordring for vinproducenterne i de sydligere og dermed varmere områder af Spanien. Galicien er derimod et frodigt, grønt og køligt vindistrikt helt oppe i det nordvestlige hjørne af landet.


Forsiden på bogen "Malbec Mon Amour".

Bogen til Malbec-fans

I 1902 plantede familien Catena, der var udvandret fra Italien, sin første vinmark med Malbec-druer på argentinsk jord. I dag er det far og datter, Nicolás og Laura Catena, der står i spidsen for Bodega Catena Zapata, og nu har sidstnævnte skrevet en bog sammen med vinhusets chefvinmager, Alejandro Vigil.
”Malbec Mon Amour” (Malbec min elskede) er titlen, og bogen er en 192 sider lang hyldest til denne ene blå drue. Forfatterne tager læseren med på en road trip gennem Mendozas Uco Valley, hvor Catena har sin base, imens de fortæller stort set alt, hvad der er værd at vide om Malbec.

2000 års historie


Man får druens historie fra den romerske oldtid over dengang, hvor den næsten var udryddet og til i dag, hvor den er Argentinas mest berømte blå drue.
Der berettes naturligvis også om Nicolás Catena, der plantede vinmarken Adrianna i 1500 meters højde, og hermed viste omverdenen, at det var muligt at dyrke Malbec i de kølige højder. Bogen er også fuld af underholdende anekdoter samt fine tegninger og fotos.
At de to forfattere virkelig holder meget af Malbec, kan der ikke herske tvivl om. Laura Catena er vokset op med druen, og Alejandro Vigil har dens navn tatoveret på sin ene arm!
”Malbec Mon Amour”, der har været hele ti år undervejs, kan købes hos Amazon.com, hvor den koster 23 dollars (cirka 150 kr.) plus forsendelse til Danmark.
Denne uges store billede længere nede på siden er fra vinmarken Adrianna.

Her kan man købe tjekkiske vine

I sidste uge spurgte Knud Thomsen os i "Ugens gode spørgsmål", om vi kendte til en forhandler af tjekkiske vine i Danmark. Det gjorde vi ikke – og kastede derfor bolden videre til vores mange læsere. Og der var bid. Ifølge Christian Bøttger kan man købe tjekkiske vine i Allerød Vinhandel – og han skriver også følgende til os:
- Vinhandelen er familieejet, og Palle, Hanna og deres to børn, Mette og Morten, er fantastisk engagerede og kan fortælle hele historien om, hvorfor de har bragt tjekkisk vin til butikken. De har selv fundet frem til vinene ved at rejse rundt i Tjekkiet.


Rosé Lumières design er inspieret af biografer, som de så ud i Frankrig omkring år 1900.
Vi kommer nu mere til at tænke på en lagkage med lyserødt marcipanovertræk...

Bar helliget rosévin

Rosé er populær – det har de sidste mange års stigende salgssucces slået fast med syvtommers søm. Og det gør bestemt ikke noget, at der er bobler i.
Nu har Moët Hennessy etableret en pop-up bar i det berømte stormagasin Selfridges i London, hvor man udelukkende kan få rosé med og uden bobler. Vinene stammer fra champagnehusene, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, Moët & Chandon og Ruinart samt Provence-slottet Château d’Esclans – huse, der (selvfølgelig) alle ejes af Moët Hennessy.

Fra glas og flasker til "flights"


I baren, som er døbt Rosé Lumière og holder åbent indtil juni, kan man købe de lyserøde vine flaske- eller glasvis. Et glas Veuve Clicquot Rosé koster fx 21 pund (cirka 185 kr.) og en flaske af kult-roséen Whispering Angel 50 pund (cirka 442 kr.). Man kan også få cocktails med vinene som hovedingrediens eller bestille rosé ”flights”, fx ”Truly Iconic Champagne Flight” til 60 pund (cirka 530 kr.), der byder på ældre årgange af tre forskellige rosé champagner.
Ud over baren rummer etablissementet en forretning, hvor man kan købe de lyserøde vine, og et ”uddannelsesrum”, hvor der skal afholdes kurser og masterclasses i den lyserøde vins tegn.
Man kan læse mere om Rosé Lumière, åbningstider osv. ved at klikke her.


En vinmark tilhørende et af Franciacortas førende vinhuse, Ca' del Bosco, breder sig ud mod Iseo-søen.

Succes for Franciacorta

Vi er sikre på, at VinAvisens læsere har smagt champagne, crémant og den spanske cava. Men der er sikkert nogle, der ikke har smagt eller måske heller ikke har hørt om den ligeledes mousserende hvidvin fra Franciacorta.
Denne appellation ligger i Lombardiet i Norditalien, og den er en DOCG-appellation, hvilket er toppen i den italienske kvalitetspyramide. Og dens vine har en stigende salgssucces i disse år. Det viser nye tal fra Franciacortas vinråd.
I 2021 slog salget af vinene rekord med 20,3 millioner flasker, hvilket var en stigning på 28,3% i forhold til 2020, hvor det faldt til 15,8 mio. flasker. Dykket skyldtes selvfølgelig Covid-19 og nedlukningerne, men salget ligger også over de 17,6 mio. flasker, der blev solgt i 2019, før pandemien greb om sig.
10,3% af al den mousserende vin, der blev lavet i Franciacorta i 2021, blev eksporteret, og de 33% gik til de to største eksportmarkeder, Schweiz og USA. Også herhjemme findes vinene på forretningshylderne.

På jagt efter nye vinmarker


Da produktionen af de mousserende vine fra Franciacorta sidste år lå på 20,9 mio. flasker, betyder det, at stort set samtlige flasker er blevet afsat.
Tre store producenter dominerer Franciacortas produktion, og det er Berlucchi, Bellavista og Ca’ del Bosco. Men med det stigende salg er især de mindre producenter nu på jagt efter flere vinmarker eller jord, hvor de kan plante flere vinstokke. Det er dog ikke så lige til. Appellationen er blandt de mindre i Italien, det er ikke så ofte, der kommer vinmarker til salg, og det er forbudt at fremstille mousserende vin på vinstokke plantet uden for appellationens grænser – hvis altså man vil have den fornemme betegnelse Franciacorta DOCG på etiketten.
For at værne om kvaliteten er der også en øvre grænse for, hvor mange druer, man må høste - den ligger på 12 tons pr. hektar.

Vine med mindre syre


Og så lige et par ord mere om de mousserende vine fra Franciacorta DOCG. De fremstilles på champagnemetoden med anden gæring på flaske – og bliver også ofte sammenlignet med champagne. Dog har de – på grund af et varmere klima - som regel mindre syre og en anelse mere frugtsødme end vinen fra det franske distrikt.
Vinen fremstilles på den blå drue Pinot Nero samt de grønne druer Chardonnay, Pinot Bianco og Erbamat - sidst nævnte lokale drue har været tilladt i produktionen siden 2017. Årsagen til, at vinrådet i Franciacorta har føjet den til rækken af tilladte druer, er klimaændringerne. Druen giver nemlig vine med et højere syreindhold end de andre grønne druer – noget der er brug for i et klima med øgede temperaturer. Dog må der kun iblandes 10% Ebermat i vinen.
Franciacorta DOCG fremstilles også i rosé udgave, og hvis der står ”Satèn” på etiketten, betyder det, at vinen udelukkende er fremstillet på grønne druer – ligesom Champagne-distriktets ”Blanc de Blancs”.
Når det gælder sødmegrader, findes Franciacorta-vinene som Brut (tør), Extra dry (let sødlig), Demi sec (halvsød) og Sec (sød).


En stor bunke grenaffald bliver afbrændt i den nye ovn tæt ved en af Opus Ones vinmarker. Fra den lille film på YouTube.

Smart ny forbrændingsovn

Al det grenaffald, der bliver til overs, når vinstokkene er beskåret, samles i store bål og afbrændes – hvilket medfører, at store mængder røg og skadelige røgpartikler bølger ud over området. Samtidig er afbrændingen også forbundet med et øget CO2-udslip.
Nu har et firma i Napa Valley, Piña Vineyard Management, kreeret en transportabel forbrændingsovn, som vinmarksarbejderne kan tage med ud og opstille i nærheden af vinmarken. Når de afklippede grene smides ned i ovnen, forhindrer en kraftig luftstrøm hen over toppen røgen i at slippe ud.

Forvandles til trækul


Ovnen har også endnu en funktion. Hvis man dækker det brændende afklip med et lag jord, lukkes der af for ilten, hvorved man ”bager” afklippet. Slutresultatet er forkullet træ, biokul, som med fordel kan genanvendes i vinmarken.
Det forkullede træ indeholder ikke i sig selv nogen næring, men det er i stand til at opsuge vand om vinteren, holde på det og afgive det igen til vinstokkene, når varmen sætter ind i løbet af foråret. En lille YouTube film viser forbrændingsovnen i funktion hos kultvinhuset Opus One i Napa.


Ye Olde Fighting Cocks. Foto: Wikipedia/Legis.

Pub fra 793 må lukke og slukke

Englands efter sigende ældste pub, Ye Olde Fighting Cocks (de gamle kæmpende haner) i St Albans i Herfordshire, har langet øl og vin over disken i 1229 år. Men nu er pubben sat under administration, og medmindre der sker et mirakel, drejer den snart nøglen om.

Pubben ejes af pubkæden Mitchell and Butler, men har gennem mange år og med stor succes været drevet af Christo Tofallis. I de senere år har Ye Olde Fighting Cocks dog kæmpet med stigende afgifter og omkostninger, men har klaret skærene – lige indtil corona-epidemien meldte sig med nedlukninger til følge.
Sit nuværende navn fik pubben i slutningen af 1800-tallet, hvor den var rammen om organiserede hanekampe.



75 cl's flasker og flasker i store formater udsmykket af de to svenske kunstnere.

Svensk kunstnerduo bag Ornellaia-vin

Tretten år i træk har det førende italienske vinhus Tenuta dell’Ornellaia fået en international kunstner til at designe en etiket til en særudgave af husets nyeste årgang rødvin.
I år gælder det årgang 2019, og for første gang er hele to kunstnere sat på opgaven. Det drejer sig om den svenske kunstnerduo Nathalie Djurberg og Hans Berg, og som altid har vinhuset bedt kunstnerne om at tage udgangspunkt i et bestemt tema. Denne gang er det ”Il Vigore” (kraften), som også er vinens navn, og som hentyder til vinstokkenes grokraft og naturens cyklus.

Fabulerende kunst


Nathalie Djurberg og Hans Berg har udsmykket et større antal 75 cl’s flasker samt et mindre antal flasker på henholdsvis 3, 6 og 9 liter. På flaskerne i almindelig størrelse og på dem til 3 liter er det blevet til en ret enkel dekoration på etiketten – en finger, der sætter et aftryk i jorden. Men på de helt store formater har kunstnerne kunne sprælle en hel del mere. Djurberg og Berg er kendte for deres fabulerende og farverige skulpturer i blandt andet modellervoks, og dette kendetegn breder sig på flaskerne i form af ”jord”, svampespirer, blomster og endda en rød kålorm!
En del af flaskerne vil blive solgt på en online auktion hos Sotheby’s fra 5. til 19. oktober, og overskuddet vil som altid gå til The Solomon R. Guggenheim Foundation til støtte for Mind’s Eye programmet, der hjælper blinde og svagtseende til at opleve kunst gennem deres øvrige sanser.


Husk VinAvisens kalender

Vi har netop opdateret vores kalender, og den bugner af arrangementer. Man kan fx lige nå at melde sig til et foredrag om Vinens Historie inkl. smagning d. 14. februar. Marts byder blandt andet på Franske Vindage og en stor vinfestival hos Jysk Vin, mens man til april kan deltage i Københavns Sherryfestival eller en smagning af Rosé Champagne.
Til maj vender en af årets store smagninger tilbage, Barolo & Friends, med smagning af vine fra Piemonte. Og til juni kan man melde sig til en kombineret smagning af boblevine og Havnerundfart. Læs mere ved at klikke her.


Et slag for dansk gin

Briterne er berømte for deres gin, men vi kan også følge med her i Danmark, når det gælder rigtig gode udgaver af spiritussen - og der kommer hele tiden flere til.

Hos spiritusfirmaet Sprit & Co har man derfor valgt at sætte ekstra fokus på dansk gin med en kampagne i hele februar og marts, og man gør det i samarbejde med andre danske vin- og spiritusfirmaer. Så ud over at promovere egne flasker bringer Sprit & Co’s hjemmeside også en liste med links til forhandlere, der har gode danske ginner på hylderne.
Firmaets marketingdirektør, Torben Rath, opfordrer flere forhandlere til at melde sig til kampagnen, som man kan læse mere om ved at klikke her - hvor man også finder forhandlerlisten.

Der er skruet godt op for udstyret til verdens ældste single malt whisky.

Verdens ældste single malt

Det er blevet lidt af en trend at lancere meget gamle skotske whiskyer, og nu har The Macallan frigivet intet mindre end verdens ældste single malt whisky.
Den blev lagt på fad i 1940 midt under anden verdenskrig, og her har den ligget og modnet lige indtil, The Macallan for nylig tappede den på i alt 288 fornemme karafler. Navnet på whiskyen er The Reach, og med karaflen følger en holder af bronze udformet som tre hænder.

De mange hænder


Holderen henviser til de mange hænder, der har deltaget i skabelsen af whiskyen. Der er fx de destilleriarbejdere, der for 81 år siden lagde spiritussen på fadet, som tidligere havde indeholdt sherry, og The Macallans nuværende whiskymager, Kirsteen Campbell, som udvalgte fadet til The Reach.
Ifølge Campbell har whiskyen ”stor dybde, noter af mørk chokolade, sød kanel, aromatisk røg, toffee, krystalliseret ingefær og syltet ananas samt en intens rig, sød og røget eftersmag.”
Det lyder jo lækkert og kalder på en smagsprøve. Dog skal man være klar til at hive 92.000 pund (cirka 812.000 kr.) op af lommen for at erhverve en af de sjældne karafler.
Så er det tid til en dram... Staven er øverst forsynet med et lille låg, der kan skrues af.

En dram på skituren

Skisæsonen er over os og mon ikke, der er nogen, der for enden af en løjpe godt kunne tænke sig en varmende dram?
En sådan kan whiskystavene WhiSki Poles byde på, idet de er hule, så man kan fylde dem med op til 24 cl whisky, gin eller vin.
Stavene er lavet efter alle kunstens regler af det lette, stærke og holdbare aluminium, og de kan fås i flere længder. Priserne for et par stave spænder fra 99 til 129 dollars (cirka 643 til 839 kr.) plus forsendelse til Danmark. Man kan læse mere om dem og købe dem online ved at klikke her.
Foto: Wikipedia/Didier Descouens.

Fantastisk fremgang for cognac

Da Trump-regeringen i oktober 2019 indførte 25% afgifter på importeret vin og spiritus fra en række europæiske lande, gik det blandt andet ud over cognac.

USA er verdens største marked for cognac, og det betød, at salget af samtlige af de førende mærker – Hennessy, Rémy Martin, Martelle og Courvoisier – faldt drastisk. Værst gik det ud over salget af Martell, der faldt med hele 26,6%.
Men så lysnede det i 2021. Afgifterne blev droppet, og siden da har salget af cognac haft massiv fremgang – ikke kun i USA men så afgjort også i Kina, der er det næststørste marked for cognac. Mens salget steg med 11% i mængde i USA i forhold til 2020, var væksten i Kina på hele 56%. Det europæiske marked tegnede sig for en fremgang på 8%.
På verdensplan blev der ifølge Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) eksporteret 223 millioner flasker cognac sidste år – en stigning i mængde på 16%.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Ib Kjærulf.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,...

Ib Kjærulf (f. 1953) begyndte at interessere sig for vin i starten af 1980erne. Det blev en interesse, der greb om sig og i 1985 førte til etableringen af Vinklubben Vinstyrke 12 (Der var 12 mand i styrken!).
Siden det første møde er det blevet til mere end 300 spændende smagninger, fortrinsvis af "store" vine på toppen af karrieren, det vil sige 15-25 år gamle vine og i ikke så få tilfælde en del ældre.
I en årrække arrangerede klubben storsmagninger med op til 1000 deltagere i Hjørring og Hirtshals, senest i 2005. Siden da har man nøjedes med ni årlige smagninger i den hårde kerne.
Ud over at være PM i Vinklubben har Ib Kjærulf brugt de sidste 20 år i arbejdslivet i vinbranchen (HJ Hansen, Mahlers og Supervin) frem til pensionen i 2019.
Privat har cyklen fyldt en del. Den hårdt plagede franske racer rundede i 2019 en kvart million km på de europæiske landeveje, akkumuleret over 20 år, og festen er ikke slut endnu!
Ib Kjærulf har 2 voksne sønner, der som børn og teenagere har været med på en del af turene.
Adresse: Gl. Hirtshalsvej 9, 9800 Hjørring, tlf.: 40 46 97 35, e-mail: ib.k@mail.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad er det for en drue?

Erik Goltermann Jørgensen har sendt os dette billede fra bagsiden af en flaske spansk vin. Som man kan se, står der, at vinen er lavet på lige dele Garnacha og Samsó. Nu vil vores læser gerne vide, hvad Samsó er for en drue.
Samsó er et synonym for hele to forskellige druer, der begge er udbredt i Catalonien. Den ene er Cariñena (eller på fransk Carignan) og den anden Cinsault – der dog især er kendt under det næsten samme navn, Sinsó. Og for at fuldende forvirringen, så er Cariñena i Rioja også kendt under druenavnet Mazuelo.


Ugens vinøse billede

Da Flemming Poulsen var i Navarra, tog han dette billede af det vinterlige arbejde med beskæring og opbinding af vinstokkene.
På hver vinstok har man ladet to skud vokse sig lange og kraftige, og op fra dem vil planten nu skyde en masse sidegrene, der vil søge opefter og blive bundet til de udspændte ståltråde. På disse skud vil drueklaserne vokse sig store og få farve under sommerens sol.
Opbindings-metoden med de to lange grene kaldes Dobbelt Guyot, opkaldt efter den franske vinforsker Jules Guyot (1807-72).

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594Billede 595-621


672 Månen sender sit klare lys ned over vinmarken Adrianna i det argentinske Mendoza. (foto Bodega Catena Zapata).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 16 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carlo V Extra Dry, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 23. februar: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Irma, VinCooperativet

En dejlig vin med en blidt skummende mousse og med aromatiske sommeræbler i både duft og smag. I den lange liflige eftersmag er der også moden citrus. Vinen er en oplagt apéritif eller eftermiddagsdrink på terrassen i forårssolen - når den tid kommer.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja DOC, Spanien, 2020, lav alkohol (13%)

90 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

Rioja er berømt for sine rødvine, men det spanske distrikt fremstiller også rigtig dejlige hvidvine - som fx denne, der er tør og stringent og dog med en fin honningnote til slut i den lange eftersmag. En elegant vin, som vil egne sig fortræffeligt til stegt laks eller havtaske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Faustino Rivero Ulecia, Albariño, Rías Baixas DO, Spanien, 2020, lav alkohol (12,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 100 kr., Skjold Burne

Man kan ikke sige Rías Baixas uden at sige Albariño - hvidvinsdruen, som lægger most til 90% af al den vin, der fremstilles i dette galiciske distrikt. Det er en rigtig dejlig og frisk vin, der dufter af karambole og hav og har en fyldig og kompleks smag med en tilpas fedme, noter af grønne druer og strejf af citrus. En vin, der er oplagt til retter med skaldyr.

stjernestjernestjernestjerneØ

Bonterra, Chardonnay, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris på tilbud indtil 23. februar: 89 kr. Sælges også i Irma, VinCooperativet

En frugtrig økologisk hvidvin med duft af melon og med en fyldig og let cremet smag med moden grape, en anelse syre og et lille bittert bid til slut. En god all round vin, når det gælder mad - men især fin til fede fisk og fjerkræ. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Ad Hoc, Tenuta Giustini, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Denne rødvin stammer fra det syditalienske Puglia, og det er en rigtig god rødvin med al sydens varme frugt. Eneste anke er, at vinen mangler lidt syre som modspil til frugtsødmen.

stjernestjernestjernestjerne

Poggio Galardi in Anfora, Fattoria di Poggiopiano Galardi, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

En rigtig god og godt krydret rødvin, intens og koncentreret og med et lille forfriskende lakridsbid til slut. Prisen er dog lidt i overkanten og koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jean Louis Grande Réserve, Côtes-du-Rhône AOC, Frankrig, høj alkohol (15%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

En rødvin med friske solbær og mørk chokolade i duften og med en dejlig smag med en fin balance mellem frugt og krydrede noter. En rigtig god Rhône-vin, hvis femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Grand Saut, Domaine Dozon, Cabernet Franc, Chinon, Frankrig, 2018, middel alkohol (14%)

125 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin er fremstillet på Cabernet Franc fra vinstokke, der er mere end 60 år gamle, og som derfor leverer færre druer men til gengæld druer med en stor aroma-koncentration. Og det kan duftes og smages i den færdige vin. Den er intens og koncentreret, krydret og med moden, kompleks frugt. Eftersmagen varer ved længe og byder på pebrede noter. Der er godt håndværk bag denne vin. Nyd den til en krydret bøf.

stjernestjernestjernestjerne

Viña Aleza Tempranillo Premium, Tempranillo, Toro DO, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

139 kr., pris på tilbud fra d. 14. til 27. februar: 89 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

En dejlig rødvin med duft af aromatisk tobak og en fyldig, krydret smag, der slutter med et saftigt bid. En rigtig god "bøf-vin".

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mina Mesa Zinfandel, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2018, høj alkohol (15%)

139 kr., pris på tilbud fra 14. til 27. februar: 79 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

En helt igennem indtagende og elegant rødvin, der ikke har de klassiske californiske Zinfandel-vines ofte lidt tunge sødme. Vinen dufter af mørke sommerbær og blå blommer. Smagen er tæt og aromatisk med en fin frugtsødme lige under de krydrede noter.

stjernestjernestjerne

No 10, Fonterutoli, Toscana IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

149 kr., på tilbud indtil 23. februar: 74,50 ved 2 flasker. Sælges også i VinCooperativet.dk, Irma

Denne rødvin er hovedsageligt fremstillet på Merlot. Vinen er saftig, men desværre maskerer en meget markant syre for frugten og de øvrige smagsnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Z Deadly Red, Lodi, Californien, 2018, høj alkohol (14,5%)

I denne rødvin er krydderierne i front, mens frugten spiller anden violin. Men det er dejlige krydderier - timian, rosmarin og hvid peber i både duften og i den meget lange eftersmag. En harmonisk vin, der vil egne sig godt til kraftige sammenkogte retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Impavido Appassimento, Sangiovese, Romagna DOC, Italien, 2020, høj alkohol (17%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En rødvin med en kompleks, varm og forførende duft med noter af syltede blommer, hyldebær, kanel og tørrede tranebær. Smagen er så koncentreret, at man kan skære i den. Her er kraft og fylde, frugt, chokolade, kaffe, nelliker samt en nærmest uendelig lang eftersmag. 17% og ingen spritkant - godt gået. Nyd vinen til kraftige kødretter og fuldfede oste.

stjernestjernestjernestjerne

Kometa No Man's Land, Thrakien, Bulgarien, 2015, høj alkohol (14,5%)

225 kr., pris på tilbud: 180 kr., AM Vinimport

Denne gode rødvin er fremstillet på 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon. Merlot-druen folder sig ud med al sin bløde frugt i duft og smag, mens vinen får friskhed og rygrad fra Cabernet Sauvignon. Køb vinen til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Varvaglione Cosimo "Collezione Privata", Varvaglione, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

274,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Denne gode rødvin er sydens sol på flaske. Det er en intens og koncentreret vin, kødfuld og frugtrig med noter en markant note af ren lakrids. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Witosha Reserve Sweet White, Bulgarien, 2020, høj alkohol (17%)

95 kr., på tilbud til 76 kr., AM Vinimport

Denne hvidvin er fremstillet på den lokale hvidvinsdrue Dimiat samt to lokale blå druer, Misket og Pamid. Gæringen er standset på et tidligt tidspunkt ved tilsætning af druesprit, hvorefter vinen er fadmodnet i et år. Det er en absolut delikat sød vin med en liflig duft af krydderhonning og med en rig smag med noter af moden melon. Det er ren nektar, som bør nydes afkølet til ikke alt for søde desserter - eller bare som den er. 95 kr. for denne vin er meget rimeligt, så tilbudsprisen er et rent kup.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen