Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15, 2018



Penfolds's topvin, Grange.

50.000 flasker forfalsket Penfolds

Kina er inden for de sidste fem år blevet Australiens vigtigste vineksportmarked. Og det er især australske topvine, som fx dem fra Penfolds, der hitter hos kineserne.

Netop derfor er disse vine i stigende omfang genstand for forfalskninger lavet på kinesisk jord.
For nylig lykkedes det ifølge The Drinks Business politiet i den kinesiske by Zhengzhou at optrevle et forbrydernetværk og konfiskere 50.000 flasker forfalsket Penfolds-vin. Og vi taler om vine der - hvis de var blevet solgt som den ægte vare - ville indbringe det, der svarer til 17 millioner kr.

Godt gang i svindelen


Ud over de mange vine, som nu er konfiskeret, har forbryderne gennem det sidste år fremstillet og solgt mindst 36.000 forfalskede Penfolds-vine. Salget er foregået såvel online som via fysiske forretninger i storbyerne Beijing, Shanghai, Henan, Hebei og Zhejiang.
Den nye svindelsag kommer kun fem måneder efter optrevlingen af en anden sag, hvor 14.000 flasker forfalsket Penfolds blev afsløret og konfiskeret i Shanghai. En del af svindelen foregår ved, at tomme flasker, der har indeholdt de ædle og dyre dråber, bliver fyldt med billig og underlødig vin.


De mange tusinde vine, der smages blindt, er skjult i farverige stofhylstre.

Kun for kvinder

Der er stadig flere kvinder, der interesserer sig for og beskæftiger sig med vinens verden, ligesom hele 70% af alle vinkøb på verdensplan foretages af kvinder.
Netop derfor blev der i 2007 lanceret en ganske særlig vinkonkurrencen, hvor dommerpanelet udelukkende består af kvinder. Féminalise hedder konkurrencen, og 2018-udgaven løb den af stabelen d. 5. april i Paris.
Til den første udgave for elleve år siden deltog 170 kvinder - i år var antallet 450, og der skulle have været hele 600. Men på grund af strejke i transportsektoren nåede ikke alle frem.

Et stort logistisk arbejde


Vinene - i alt 4300 - kom fra omkring fjorten forskellige lande, dog var de fleste franske. De blev smagt blindt inden for en række kategorier, og hver vin blev smagt af i alt tre kvinder - dog fik to, der sad ved siden af hinanden, aldrig den samme vin i glasset samtidig. Man ønskede ikke, at smagerne påvirkede hinandens bedømmelse.
Det må have været et kolossalt logistisk arbejde, at holde styr på, hvem der smagte hvad og hvornår.
Kvinderne kom fra hele verden - også fra Danmark i form af blandt andet Dorte Pontoppidan, der er sommelier og PR-ansvarlig i Sopexa.
Det er kun kvinder med en vin-professionel baggrund som fx sommelier eller vinskribent - eller med en meget stor viden om vin - der kan melde sig som smagere.
Man kan læse mere om Féminalise - og tilmelde sig, når den tid kommer - ved at klikke her.

Ni nye druer godkendt til brug

Bouysselet, Tardif, Verdanel, Vidoc, Artaban, Floréal, Voltis, Gibert og Noual er ikke navne på rengøringsmidler eller parfumer men derimod på nye druesorter udviklet på fransk jord. De har nu fået det blå stempel, så de franske vinproducenter kan begynde at plante dem.
Det med ”nye” skal tages med et gran salt - nogle af druerne er glemte sorter, som man har fundet i forladte vinmarker eller groende op ad husmure. De er så blevet dyrket i en forsøgsmark, ligesom man har fremstillet vin på dem gennem nogle år.

Der tænkes på fremtiden


At det er vigtigt at introducere nye druesorter skyldes ikke mindst den globale opvarmning. Det glæder om at finde druer, der vil kunne klare fremtidige klimatiske udfordringer - hvilket blandt andet glæder stigende temperaturer.
En sådan drue er fx Tardif hvilket betyder ”sent” på fransk og hentyder til, at den først er høstmoden i slutningen af oktober eller starten af november. Og det kan vise sig at blive en fordel i egne med stadig varmere vækstsæsoner.

Vin på Voltis


Klimaforskerne taler også om fremtidens mere ekstreme vejrsituationer som fx store mængder regn gennem længere tid, og her har nogle af de nye druer ifølge Mon-Viti den fordel, at de er resistente over for svampesygdommen meldug, der netop breder sig i et fugtigt klima.
Druerne med denne gode egenskab er Vidoc, Artaban, Floréal og Voltis.
Ja, hvem ved, måske vil vi i en ikke så fjern fremtid kunne købe en fransk vin lavet på Voltis-druer …


Château Guiraud.

Første Bordeaux-slot med pris på ny årgang

Den store årlige primeur-smagning i Bordeaux venter lige om hjørnet. Startskuddet lyder d. 9. april, og i de næste mange dage vil den internationale vinbranche have travlt med at smage sig gennem den nye årgang 2017. I alt vil der være mere end 1000 forskellige vine - der stadig alle ligger på fad - så der er nok at gå i gang med.
De anmeldelser, de førende vinskribenter tildeler de enkelte vine efter primeur-smagningen, har stor betydning for, hvor højt eller lavt, slottene prissætter deres vine.
Derfor venter slottene som regel med at afsløre prisen på den nye årgang, indtil anmelder-pointene er uddelt - og mange strækker den rigtig længe for at se, hvilke priser, de andre slotte spiller ud med.
Men der er altid nogle slotte, som afslører deres priser før primeur-smagningen. Som nu fx Château Guiraud, der netop har meldt ud med sin pris for årgang 2017.

En lille årgang


Château Guiraud, der ligger i Sauternes, har oplyst, at prisen for en flaske af slottets nye årgang vil blive 31,20 euro (cirka 230 kr.) ex-négociant, den pris, som Bordeauxs négocianter (vinmæglere) videresælger vinen for til vinhandlerne - der så også skal have deres avance i hus, før vinen lander hos forbrugerne.
Slottets udmelding er en forsigtig stigning på 4% i forhold til årgang 2016, og at det har hævet prisen afspejler blandt andet, at det har fremstillet langt mindre vin sidste år end normalt.
I 2016 blev der vin nok hos Château Guiraud til 80.000 flasker - sidste år lød antallet på 50.000. En væsentlig årsag var den hårde og sene forårsfrost, som ramte stort set hele Bordeaux.

Skulderklap til hvidvinene


Kvaliteten af den lille årgang Bordeaux 2017 fejler dog ikke noget. Især distriktets hvidvine - både de tørre og de søde fra netop Sauternes - er blevet udråbt til at være et af de helt store lyspunkter af den anerkendte amerikanske vinskribent James Suckling. Han har været på forkant med primeur-smagningen og har smagt rigtig mange udgaver af den nye årgang. Og den søde vin fra det berømte Sauternes-slot Château d’Yquem har han ifølge The Drinks Business udnævnt til at være en af sine favorit-vine.
Château Guirauds prisforhøjelse er garanteret ikke faldet i god jord hos négocianterne. De håber jo altid på, at priserne enten falder lidt eller forbliver uændrede i forhold til den foregående årgang.

VinAvisens postkort fra ProWein

I sidste uge bragte vi fem postkort fra verdens største vinbranchemesse, ProWein. Nedenfor bringer vi de sidste fem, hvor vi blandt andet deltager i en interessant smagning, der viser, at det bestemt ikke er ligegyldigt, hvilket vinglas, man bruger.


QikVin er en særlig flaske, der ifølge opfinderen, Harald Tomesch, kan holde vin frisk i flere uger. Flasken fås i grøn udgave til rødvin og i klar til hvidvin.

Postkort nr. 6 fra ProWein:
En meget smart flaske

Mellem standene med de mange tusinde vinproducenter var der også stande med opfindelser til brug i vinens verden.
En af dem var QikVin, en særlig flaske opfundet af Harald Tomesch, der ejer vinhuset Chiselled Grape Winery i Wisconsin og er professor ved Concordia University i selv samme amerikanske stat.
QikVin, der er målrettet både forbrugere og vinprofessionelle, gør det muligt at opbevare vin i fuldstændig lufttætte omgivelser. Først hælder man en flaske vin (75 cl) over i QikVins hulrum. Dernæst skruer man toppen af flasken på og presser så bunden af flasken opad, indtil al luft over vinen er forsvundet. Hver gang man efterfølgende skænker sig et glas vin fra QikVin, skubbes bunden automatisk op mod flaskehalsen, så der ikke opstår ilt oven over vinen. Et enkelt system, der ikke kræver ekstra udstyr, og som ifølge Tomesch gør det muligt at opbevare den resterende vin i flasken frisk i flere uger.
Man kan læse mere om QikVin, se film, der viser, hvordan flasken bruges, og købe den ved at klikke her. Prisen for en enkelt flaske er 110 dollars (cirka 660 kr.) inklusiv forsendelse til Danmark. (Fortsættes nedenfor ...).


I det skålformede glas yderst til venstre var det næsten umuligt at fange champagnens duft og smag. Den høje flute formidlede en mild jordbærduft og -smag, mens Riedels nye tulipanformede champagneglas videregav langt flere duft- og smagsfacetter. Det store glas yderst til højre gav champagnen en mildere aroma, en blødere smag og færre bobler.

Postkort nr. 7 fra ProWein:
Næsten som fire forskellige champagner

Det østrigske glasfirma Riedel er kendt for sine vinglas til forskellige vine og druer. Riedel har fx et Merlot-glas, et Chianti Classico-glas og et særligt glas til rosé fra Provence. Sortimentet er i øjeblikket oppe på 30 forskellige glas, og på firmaets stand blev der budt på smagninger, der skulle vise, hvor værdifulde deres målrettede glas er for vinenes duft og smag.

Den første smagning, vi prøvede, var af Moëts rosé champagne serveret i fire forskellige glas - fra det skålformede til et stort bourgogne-glas. Og det var næsten som at smage fire forskellige champagner! Vinderen - det glas, der gav den største og mest facetterede duft- og smagsoplevelse - var sandt nok Riedels nye champagneglas (glas nummer tre fra venstre på billedet).
I en efterfølgende rødvinssmagning var vi ikke enige i, at en vin på Shiraz smagte bedst i et glas udviklet speciel til denne drue. Da repræsentanten for Riedel blev konfronteret med, at favoritten var et bourgogne-glas, sagde han:
- Det var da utroligt - der er rigtig mange af dem, som har prøvet denne smagning, der giver jer helt ret.
Spørgsmålet melder sig, om det så overhovedet er nødvendigt med så mange forskellige glas ...



Patrick Daugaard, der er vinmager og daglig leder hos Cold Hand Winery, havde dekoreret standen med dannebrog - hvilket tiltrak masser af de danske besøgende hos ProWein.

Postkort nr. 8 fra ProWein:
En hal med stærke sager og dansk æblevin

I hal nummer syv skulle man kigge langt efter et glas rød- eller hvidvin. Som noget spritnyt på ProWein var denne hal nemlig helliget udstillere fra små, eksperimenterende destillerier og bryggerier. Og der var gang i den. Musikken bragede løs, der blev skænket masser af små skarpe, og stemningen var noget mere løssluppen end inde i ”vin-hallerne".
Midt i det hele var der en lille stand med dannebrog vejende i papirudgave. Her havde Patrick Daugaard, der er daglig leder og vinmager hos Cold Hand Winery i Randers, travlt med at uddele smagsprøver på alt fra mousserende stikkelsbærvin til æbleisvin.
- Det er andet år, vi er med på messen, og det kan bestemt betale sig, fortalte han.
- Sidste år fik vi vores første norske kunde, og nu er vi også på vej ind i England med vores produkter takket være ProWein. - I år har vi fået kontakter til importører i både Rumænien, Taiwan og Israel.


Hos The Shed Distillery kunne man i en æske med små rum dufte til nogle af de mange ingredienser i Gunpowder gin og smage ginnen med skvæt af grape, appelsin eller citron.

Postkort nr. 9 fra ProWein:
"Krudtpulver" fra Irland

De større og mere etablerede destillerier fandt man i hal tolv. Her mødte vi to repræsentanter fra det 101 år gamle irske destilleri The Shed Distillery, og med sig havde de destilleriets top-gin, Gunpowder (krudtpulver). Ginnens navn er afledt af en af dens vigtigste ingredienser, den kinesiske Gunpowder te.

Hovedingrediensen er som i al gin, enebær, men derudover indeholder ginnen krydderier fra alverdens forskellige lande: Korianderfrø fra Rumænien, liljerødder fra Marokko, stjerneanis og citroner fra Kina, lime fra Cambodia, grapefrugt fra Indonesien, kommenfrø og kardemomme fra Indien, angelikarod fra Tyskland og mjødurt fra Drumshanbo i Irland, hvor destilleriet ligger. Tilsammen giver de mange krydrede ingredienser en helt igennem delikat gin-oplevelse. Det er næsten synd at komme tonic i ...
På standen kunne man i en æske med små rum lugte til en række af de interessante krydderier. Herhjemme kan ginnen købes i Bilka, hvor den koster 349 kr.



Midt i ProWeins virvar af udstillede vine dukker der med jævne mellemrum containere op fyldt med rene vinglas til de mange gæster.

Postkort nr. 10 fra ProWein:
4,2 millioner skænkede vinglas

Når man går rundt mellem standene, ser man med meget jævne mellemrum medarbejdere komme kørende med containere fyldt med rene vinglas. Ved hver stand får man udleveret et glas, smager på vinene, lader glasset stå og går videre til den næste stand, hvor man får et nyt glas. Sådan foregår det på ProWein.
I alt blev der på messen brugt 470.000 vinglas, der blev vasket tre gange i døgnet og hver gang kørt ud til standene igen. Det betyder, at der blev skænket vin i cirka 4,2 millioner rene glas i de tre dage, messen varede.
Vi har i denne og forrige uge bragt indtrykkene fra en række oplevelser fra ProWein. Men der var mange flere. Vi fik også smagt skønne spanske sherry'er og vine fra Peru - der kun har omkring 20 vinhuse, og som laver glimrende rødvine. Der var også et stort og spændende smageområde for økovine, fantastiske kroatiske hvidvine gæret på traditionel vis i qvevri - kæmpestore lerkrukker - og liflige tyrkiske hvidvine. Og så smagte vi os - hos foreningen "Verband Deutscher Prädikatsweingüter" (VDP) - gennem rigtig mange af værtslandet Tysklands topvine.
De i alt ti postkort har vi samlet på en særlig side, og hvis man vil læse mere om ProWein og de mange oplevelser, messen byder på, kan man klikke ind på endnu en serie postkost, som VinAvisen bragte fra messen i 2010.


Épernay, der kaldes for Champagnes vinhovedstad, ligger omgivet af vinmarker. Foto: Wikipedia.

Vinklub udnævner "Årets Vinsted"

Den svenske vinklub Mundskänkarna er grundlagt i 1958, og er med sine 26.000 medlemmer og lokalforeninger i flere lande verdens største vinklub.
Hvert år udnævner klubben et ”Årets Vinsted”, som kan være en større region eller en enkelt vinby. I 2018 er æren tilfaldet Épernay, og for nylig rejste Mundskänkarnas bestyrelse til den berømte champagneby for at være med til under stor festivitas at overrække det officielle dokument på udnævnelsen.
Det er ikke altid de kendte og oplagte steder, der bliver udnævnt til ”Årets Vinsted”. Sidste år tilfaldt æren vinregionen Istrien i det vestlige Kroatien.

Det øser ned i Bordeaux

I Bordeaux er man vant til, at det regner en hel del om vinteren og i det tidligere forår - men hele 500 mm regn fra december og indtil nu er lidt af en sjældenhed. Normalt falder der mellem 600 og 800 mm nedbør i Bordeaux i løbet af et helt år.
Selvfølgelig er det fint med en god omgang naturlig vanding til de nu spirende vinstokke, men det her er ifølge Vitisphere for meget af det gode.

Stor risiko for meldug


Vinhusenes traktorer er parate til forårsarbejdet i vinmarkerne, men det er umuligt at køre med dem i den drivvåde og sumpede jord mellem vinstokkene. Regnen forsinker dermed det vigtige arbejde med at udskifte de pæle, som udspænder den ståltråd, spirerne skal vokse opad. Mekanisk fjernelse af ukrudt - en metode, de fleste producenter i Bordeaux benytter sig af, kan heller ikke lade sig gøre.
Og så er der en overhængende fare for udbredt meldug, der netop trives i et fugtigt klima.
Heldigvis er temperaturerne stadig forholdsvis lave - hvilket gør, at vinstokkenes vækst foregår lidt i slow motion. Men stigende temperaturer og fortsat regn i endnu en måned vil være en rigtig dårlig kombination …


Guillaume Deglise.

Vinexpo-chef forlader posten

Guillaume Deglise, der siden 2013 har været direktør for Vinexpo, forlader nu posten for at kaste sig over nye vinøse eventyr - hvilke, har han ikke løftet sløret for.
Da han satte sig i direktørstolen, trængte der i den grad til at blive rusket godt og grundigt op i den store vinbranchemesse, som har været afholdt hvert andet år i Bordeaux siden 1981.
Og Deglise må da også siges at have været et frisk pust for Vinexpo. De to messer, han har haft hånd i hanke med, har bugnet af nye initiativer - blandt andet workshops i vin- og madmatch, et hav af events, et særligt område for økologiske og biodynamiske vine og billigere stande til små og ikke så velhavende vinproducenter.
Derudover har Deglise udvidet Vinexpo i Hong Kong og har lanceret messer i Tokyo - og i 2018 også i New York. I 2020 søsættes første udgave af Vinexpo i Paris.
Hvem, der skal overtage direktørstolen, er der endnu ikke nogen forlydender om.


Badevandet hos Ella Di Rocco består af rødvin på tre forskellige druer samt lidt helsebringende urter.

Tag bad i Sangiovese

Hvis man er i London, kan man lægge vejen forbi Fulham Road og få sig et rigtig godt Sangiovese-bad.
Badet foregår i en nyåbnet vinspa- og helseklinik, Ella Di Rocco, og ud over rødvine på Sangiovese-druen indeholder badevandet også rødvin på druerne Merlot og Ciliegiolo.
Et skilt over det store hvide marmorbadekar meddeler, at det er forbudt at drikke badevandet. Til gengæld får man lov til at nyde et glas rødvin, mens man bader.
Badet skulle ifølge Ella Di Roccos hjemmeside have en afstressende effekt, afgifte og forynge huden og oven i købet virke slankende! Alt sammen på grund af rødvinens indhold af antioxidanter.
Hvis man ikke føler sig ungdommelig nok efter rødvins-badet, kan man supplere behandlingen med en Merlot body scrub, Merlot massage eller en Sangiovese detox wrap.
Et bad inklusiv Merlot body scrub varer 55 minutter og koster 90 pund (cirka 765 kr.). Det er jo ret mange penge, men der går jo også en hel del flasker rødvin til et enkelt bad ...

Endnu en salgsrekord for gin

Salget af gin går kun en vej: opad. Spritnye tal fra Wine and Spirit Trade Association (WSTA) viser, at der i 2017 på verdensplan blev solgt 51 millioner flasker britisk gin til en værdi af 1,4 milliarder pund (cirka 12 mia. kr.). Det er en stigning på 27% i mængde - eller et ekstra salg af 9,5 mio. flasker - sammenlignet med 2016. Og det er en hidtidig salgsrekord.
I julemånederne november og december var der ekstra godt gang i salget med en stigning på 28% i forhold til året før.
Der tilflyder da også både Storbritannien og resten af verden stadig flere ginmærker skabt af et stigende antal destillerier.
Alene i 2017 slog 49 nye destillerier dørene op på britisk jord, hvilket gør, at det totale antal nu har rundet 315. Det er en vækst på gigantiske 127% i løbet af de sidste fem år.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Taste of Albania er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Nicolás Catena.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Nicolás Catena. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Nicolás Catena (f. 1941) er uden tvivl Argentinas mest anerkendte vinproducent. Han er vinbondens søn, der red til skole på en hest som en anden cowboy. Han er den lidt doktorale videnskabsmand, der studerede fysik ved Chicagos universitet og underviste i økonomi på Berkeley University. Og frem for alt er han den dygtige forretningsmand, der siden 1963 byggede familiens store vingods op, så det blev Argentinas største og i 1976 nåede op på at sælge 20 millioner flasker vin – om måneden.
Nicolás Catena siger selv, at det var et besøg i 1982 hos Robert Mondavi i Napa Valley, der fik ham til at se lyset – at det også i det argentinske Mendoza måtte være muligt at lave vine, der kunne måle sig med verdens bedste.
Penge skulle der til: – Jeg solgte, hvad jeg selv havde bygget op, siger han. – Det gav "a lot of money". Men alt, hvad min far og bedstefar havde tilplantet siden 1902, beholdt jeg.
De næste tyve år brugte han så på at skabe sit imperium, og i dag kan man betragte ham som "Argentinas Robert Mondavi".
I 2002 introducerede Catena vinen Caro, som han laver i et fifty-fifty samarbejde med Domaines Barons de Rothschild (Lafite) – ganske som Mondavi skabte Opus One sammen med Château Mouton Rothschild.
Ligesom familierne Gallo og Mondavi kommer familien Catena fra den italienske region Marche, hvor Nicolás Catenas bedstefar, Nicola Catena, blev født. Som søn af en vingårdsarbejder emigrerede han til Argentina i slutningen af 1800-tallet og slog sig ned i Mendoza sammen med andre italienske immigranter, og her tilplantede han sin første vinmark i 1902.
Sammen med hustruen Elena har Nicolás Catena datteren Laura og sønnen Ernesto, der har hver deres vingårde. Laura, der er læge i San Francisco, arbejder tillige sammen med sin far som direktør for Bodega Catena Zapata.
Adresse: Bodega Catena Zapata, J. Cobos s/n, Agrelo, Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina, tlf.: (+54) (261) 41 31 11 24, email: turismo@catenazapata.com, www.catenawines.com.



Ugens vinøse billede

Kirsten og Karsten Emil Jørgensen, der ejer Syd Afrika Vin, har sendt os dette maleriske billede, som de har taget for nylig hos vingården Tierhoek i det sydafrikanske bjergområde Piekenierskloof. Det viser nyhøstede Chenin Blanc-druer, der er lagt til tørre for at blive forvandlet til den søde vin straw wine. Nettet, der omgiver druerne, er absolut nødvendigt for at holde drue-glade fugle og bavianer væk fra det store tag-selv-bord.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-472


472 Bodegas Gonzáles Byass i Sherry-distriktet har bevaret et lille laboratorium fra 1840 (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santa Cruz, Bodega Santa Cruz de Alpera, Verdejo, Almansa, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

Med sin kraftige, let cremede smag er denne gode hvidvin udpræget en madvin. Den har noter af citrus og tropiske frugter samt en lang eftersmag. Den vil klæde ethvert måltid med fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Kavaklidere, Angora, Sultana, Denizli, Ægæiske Region, Tyrkiet, 2016, lav alkohol (13%)

69,99 kr., pris på tilbud: 54,99 kr., Anatolien Vinimport

Til kun 55 kr. er denne tyrkiske hvidvin lidt af et fund. Den har en dejlig, aromatisk og frisk druesmag med fin krydring og lang eftersmag. I den let cremede smag er der noter af pære, banan og fersken.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Endless River, Sauvignon Blanc, Marlborough, King's Bay, New Zealand, 2016, lav alkohol (12,5%)

74,95 kr., Multi Wine

Vellavet hvidvin, frisk og med en klar smag af druen Sauvignon Blanc. Tør, men med en fin, lille sødme og en god krydring, der fortsætter ud i eftersmagen. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmitges, Riesling, Mosel, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 79 kr., Propperiet

En dejlig hvidvin - og et typisk billede af en Mosel-Riesling. I smagen er der søde, modne grønne druer, en behagelig fedme og blødhed og tilpas syre i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de Crain, Entre-Deux-Mers, Frankrig, 2016, lav alkohol (12%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., YouAndWine

Hvidvin fra Entre-Deux-Mers i Bordeaux får vi ikke så ofte til anmeldelse. Men her er en af slagsen, og det er en helt igennem dejlig og elegant vin med en fin honningduft, en fyldig, tør smag med mineralitet og modne, grønne druer. En perfekt vin til alt godt fra havet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Flavabom, Byrne Vineyards, South Australia, Australien, 2017, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud 13.-19. april: 79 kr., Kvickly

Lækker hvidvin, der fylder noget. Den er lavet på druerne Muscadelle, Chenin Blanc, Colombard og Sémillon og har en god, meget blød druesmag, en fin krydring, et strejf af honning og en sødme, der holdes fint i balance af syren. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Econic, Bonterra Vineyards, Chardonnay, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., på tilbud 13.-19. april: 79,50 kr. ved 2 flasker., SuperBrugsen

Fortræffelig, økologisk hvidvin i fornem balance med ren druesmag og noter af tropiske frugter, citrus og ananas samt et strejf af honning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Souvignier Gris, Skærsøgaard Vin, Souvignier Gris, Regional Vin fra Jylland, Danmark, 2017, lav alkohol (11,5%)

For de fleste er det ikke længere en overraskelse, at der laves vin i Danmark. Det er heller ikke en overraskelse, at nogle af vinene smager rigtig godt - især hvidvinene og de mousserende vine. Men det er overraskende, at man herhjemme kan fremstille så lækker og delikat en hvidvin som denne. Der er intens citrus i både duft og smag, men også strejf af kærlighedsfrugt og en behagelig fedme, der gør, at vinen bliver hængende længe i munden med alle sine liflige og friske noter. Det er en vin, der kalder på fisk og skaldyr - og en vin med et relativt lavt alkoholindhold, hvilket gør den velegnet til frokost. Prisen fejler heller intet - vinens kvalitet lever fuldt ud op til udenlandske hvidvine til samme pris.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Clava, Viña Quintay, Pinot Noir, Casablanca Valley, Reserva, Chile, 2016, middel alkohol (13,4%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Kraftig rosévin, der kan hamle op med selv tungere retter. Man genkender ikke Pinot Noir-druen i smagen, men der er noter af kirsebær og jordbær. Eftersmagen munder ud i et markant bittert bid. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Fuentespina, Tempranillo, Ribera del Duero, Rosado, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 49 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Enkel, lille rosé, en let og venlig vin med fin krydring og en lille sødme. Den har en tørhed, som ikke dominerer, men som gør den velegnet som ledsager til et måltid. Med en pris på 49 kr. giver den fuld valuta for pengene.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Moscato Pink, Spier, Moscato, Western Cape, Sydafrika, 2017, lav alkohol (11%)

149,95 kr., pris for 2,25 liter på tilbud indimellem: 110 kr.; sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Kan man lide en lækker, sødlig vin med Muskat-druesmag, så er denne rosévin oplagt. Udpræget en terrassevin til indtagelse i store slurke. Priserne pr. normal flaske er henholdsvis 49,98 og 36,66 kr.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Quinta da Devesa, Duoro, Portugal, 2015, middel alkohol (14%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En lidt robust rødvin uden større kompleksitet og med ret markante tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passimento, Eghemon, Sicilien IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., på tilbud i denne og næste uge: 59,95 kr, Megavin.dk / Kvickly Odder

Lækker rødvin på druerne Nero d'Avola og Frapatto. Vinen er fyldig, med noter af kirsebær og enebær. Den har en vis tørhed, men også en behersket sødme, som mange vil være glade for. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Navarra, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 69,75 kr., Skjold Burne

En lækker rødvin på de tre druer Tempranillo, Merlot og Syrah. Den dufter af brombær med strejf af svesker og har en kraftig krydret bærsmag med en anelse sødme. En lille fin syre giver modspil til vinens modne frugt, og afrundede tanniner er kronen på værket. Med sin kraft og fylde er vinen så afgjort en madvin - nyd den til krydrede oksekødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Niels Oscar, Domaine Mur Mur Ium, Ventoux, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 82,50 kr., Holte Vinlager

Der er kræfter i denne rødvin, og den bruger sine kræfter fornuftigt. Den er lavet på druerne Syrah og Grenache, og den har en fin balance mellem sødme og syre. I smagen gode tanniner, provencalske krydderier og ikke mindst rosmarin. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa dè Moreschi, Valpolicella, Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr. (kun online-salg), Skjold Burne

En god Ripasso med minder om vinens ophold på kvaset fra fremstillingen af Amarone. Den har dejlig frugt, en vis tørhed, der er god til mad, en lille sødme og en lang eftersmag. En all round vin, udpræget til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Augment, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2015, høj alkohol (14,5%)

169,95 kr., pris på tilbud 13.-19. april: 79 kr., Kvickly

Denne rødvin smager godt. Den har god frugt, en lille sødme og et strejf af fadlagring. Glimrende madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Wöhrle, Spätburgunder, Baden, Trocken., Tyskland, 2016, lav alkohol (13%)

179 kr., pris ved 3 flasker: 129 kr., Propperiet

En meget let og saftig, økologisk rødvin med en ren og typisk smag af Pinot Noir. God til lettere retter. Skæk den let afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Autenzio, Addari Loredana, Podere Ruggeri Corsini, Nebbiolo og Barbera, Piemonte Albarossa, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

Denne rødvin har den dybrød, intens farve og en kraftig smag. Der er noter af kirsebær, mørke bær, figner ... En udpræget madvin til en ikke helt menneskevenlig pris. Til dens høje pris tjener, at den har potentiale til udvikling.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sergio Zingarelli, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

695 kr., på tilbud indtil 29. april: 595 kr., Skjold Burne

Chianti Classico er det klassiske og et af de bedste vinområder i Chianti-distriktet. Og denne rødvin er så afgjort en topvin fra dette område. Den har en kompleks duft med tobak, aromatisk te og lakridsrod. Smagen byder på en fin krydring med rosmarin og strejf af salvie og en fin syre i eftersmagen. Det er en vin, der kan drikkes nu med største fornøjelse, men hvis du har råd, så køb to flasker, og gem den ene til en særlig lejlighed om fire til fem år. Der venter uden tvivl en sublim oplevelse og lidt mere afrundede tanniner.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort 10 Years Old White, Niepoort, Porto, Portugal, høj alkohol (20%)

299,75 kr., på tilbud indtil 29. april: 249,95 kr., Skjold Burne

Denne lyse portvin dufter af moden frugt og valnødder og har en dejlig smag med noter af rosiner, tørrede abrikoser og strejf af kandiseret appelsinskal. Nyd den let afkølet til søde desserter og kager.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zerogradi, Roberto Sarotti, Italien, 2018

69,95 kr., pris på tilbud ind imellem: 49 kr.; sælges også hos Kvickly, SuperBrugsen

Vinen er ikke en rigtig vin, men en dejlig druemost med naturlig druesødme. Den har ingen alkohol og er derfor velegnet til chauffører, unge ubefæstede sjæle og lignende. Lækker afkølet, også til hærdede vindrikkere, en varm sommerdag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Delvino, Barbeito, Madeira, Seco, Reserva, Portugal, høj alkohol (19%)

100 kr., pris ved 50 ml., Vinmonopolet

Det er ikke så ofte, vi får en madeira-vin til smagning - desværre, for det er dejlige vine, der fremstilles på den potugisiske ø, hvilket denne vin er et eksempel på. Den er lavet på Tinta Negra-druen og har ligget på fransk eg i fem år. Fadmodningen giver struktur til vinen, som har en dejlig tør og fyldig smag med noter af nødder og med en frisk syre til slut. Nyd den køleskabskold fx som apéritif til snacks.

stjernestjernestjerne

Friday, Chic Gin, Caves da Montanha, Portugal, høj alkohol (40%)

375 kr., Lahvino

Denne stærkt krydrede gin er ikke umiddelbart imødekommende, når man møder den ren og ufortyndet. Lidt rå. Men ganske interessant på grund af sin fine smag af enebær og krydderier (kardemomme). Fortyndet med en god tonic markerer den sig kun behersket. Helt billig er den ikke.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen