Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2018



Foto: DWI.

Tidligste druehøst nogensindeDel på Facebook

Det er ikke kun herhjemme, der er hedebølge. Også tyskerne har befundet sig under en varm og solrig dyne i de seneste par måneder.

Mens det også her er gået hårdt ud over kornproducenterne, jubler vinproducenterne. De forventer en kolossal og rigtig god høstmængde druer - og høsten vil blive den tidligste nogensinde på tysk jord.
Allerede d. 6. august høstes de første druer, og det er to dage før den hidtidige rekord fra 2011.

Startskuddet lyder i Rheinhessen


Den første klase druer vil forlade sin vinstok i Tysklands største vinregion, Rheinhessen, og herfra vil høsten snart brede sig til de øvrige tolv regioner.
Den første vin, der bliver fremstillet, er traditionen tro Federweisser - den friske og endnu gærende druemost, der laves på tidligt modne druer som Bacchus, Ortega eller Siegerrebe. Det er kun en lille del af denne vin, der eksporteres til udlandet. Til gengæld elsker tyskerne selv Federweisser og vil i den kommende tid drikke omkring 11 millioner liter af den til diverse høstfester.


Foto: Wikipedia.

En 23 år lang undersøgelseDel på Facebook

I 23 år har forskere fra University College London fulgt drikkevanerne og det mentale helbred hos 9087 personer - der ved undersøgelsens start var mellem 35 og 55 år. Målet var at kortlægge sammenhængen mellem forbruget af alkohol og udviklingen af demens.
Oplysninger fra hospitalsvæsenet og optegnelser over dødsårsager viste, at 397 af forsøgspersonerne udviklede demens.

45% mindre risiko for demens


Nu har forskerne offentliggjort resultatet af deres mangeårige undersøgelse. Og det viser, at de personer, der ikke drak eller holdt op med at drikke vin, øl og anden alkohol, da de var midaldrende, havde hele 45% højere risiko for at udvikle demens, end de, der i alle årene havde et moderat alkoholforbrug.
Med et moderat forbrug fulgte forskerne de britiske myndigheders retningslinjer, hvor grænsen går ved 14 genstande om ugen for både mænd og kvinder.
Hos de forsøgspersoner, der drak mere end 14 genstande om ugen, øgedes risikoen for demens til gengæld med 17%.
Man kan læse mere om undersøgelsen i British Medical Journal (BMJ).


Anti-haglnettene løber langs den nederste del af vinstokkene. Foto: Paligrêle.

Anti-haglnet tilladt i FrankrigDel på Facebook

I de senere år har kraftige haglbyger gjort store indhug i høstmængden af druer rundt om i Frankrig. Nogle vinproducenter har mistet halvdelen eller måske hele deres kommende høst, når nye skud, blomster eller druer er blevet bombarderet af kæmpehagl.

I Bourgogne har myndighederne forsøgt at dæmme op for problemet ved at opsætte generatorer, som udsender små partikler sølviodid op mod haglskyerne. Partiklerne svækker skyerne og får dem til at afgive mere regn end hagl. Det er dog desværre ikke altid, generatorerne virker…
En anden løsning er anti-haglnet, og ligeledes i Bourgogne har man i de sidste tre år eksperimenteret med disse net.
Nettene løber langs med rækkerne af vinstokke og dækker den nederste halvdel, hvorved druerne beskyttes i videst muligt omfang.
Eksperimenterne har vist sig at være så succesfulde, at appellationsmyndigheden INAO nu har tilladt vinproducenterne i samtlige franske appellationer at anvende anti-haglnet.

En dyr investering


I den treårige forsøgsperiode har man sikret sig, at pløjning, beskæring og behandling af vinstokkene forløber uproblematisk trods anti-haglnettene. Og ikke mindst har man sikret sig, at nettene ikke påvirker modningen og kvaliteten af druerne og dermed den færdige vin.
Ifølge Réussir Vigne har mange vinproducenter med utålmodighed ventet på, at anti-haglnettene skulle blive godkendt til brug i hele Frankrig. Spørgsmålet er dog, hvor mange der rent faktisk vil opsætte dem. Nettene bliver nemlig ret dyre - man regner med, at de kommer til at koste mellem 10.000 og 20.000 euro (cirka 74.000 og 148.000 kr.) pr. hektar.
Men selvfølgelig - hvis valget står mellem en lidt dyr investering og så gang på gang at miste en del af sin høst til haglbyger, så kan det måske nok svare sig i det lange løb.


Yanu med tilhørende bar til 50 flasker. Den hvide robotarm, der sørger for at servere drinks og fyre vittigheder af, ses midt i baren - som i øvrigt også kan fås i sort og hvid udgave.

Ny bar-robot til lufthavneDel på Facebook

I uge 26 nævnte vi bar-robotten Nino, som er skabt til at kreere drinks ud fra 170 forskellige spiritus- og vinflasker samt juicer, is, pynt osv. Nino fremstilles til såvel professionelt som privat brug af firmaet Carlo Ratti Associati.
Nu har prototypen på endnu en bar-robot set dagens lys. Yanu hedder den, og selv om den kun har en enkelt arm og ikke to som Nino, kan den shake, blande og ryste sig til hele 100 drinks i timen.
Det er det estiske firma Robotlab, der har fremstillet Yanu og den tilhørende bar, som robotten er installeret i. Baren kan rumme i alt 50 forskellige flasker samt glas og andet tilbehør til drinks.
Det har taget to år at udvikle Yanu, som gerne skulle være parat til salg i løbet af 2019. Og robotten er målrettet travle offentlige steder og arrangementer, hvor det skal gå hurtigt med at få serveret drinksene - som fx lufthavne, udendørskoncerter, sportsbegivenheder og natklubber.

Kan fyre vittigheder af


Af en lille film på YouTube fremgår det, at robotten er udstyret med kunstig intelligens, der giver den ”sjæl og personlighed”. Den kan fx foreslå kunden forskellige drinks, føre en samtale - man skal dog nok vælge noget enklere end fx klimapolitik - og endda ryste et par vittigheder ud af robotærmet. Og selvfølgelig kan Yanu også tage imod betaling i form af både kreditkort og MobilePay.
Foreløbig har Robolab indgået aftale med fem europæiske lufthavne om opstilling af Yanu - som vil komme til at koste det, der svarer til cirka 960.000 kr.

Stor fremgang for georgisk eksportDel på Facebook

I Georgien kan vinproducenterne glæde sig over en markant fremgang i eksporten af deres vine. Fra januar til og med juni i år aftog verden ifølge landets landbrugsministerium 21% mere georgisk vin - i alt 38,2 millioner flere flasker - end i samme periode i 2017.

I værdi var der en stigning på 28% til det, der svarer til cirka 577 mio. kr.
Mellem 2006 og 2013 boykottede Rusland al import af vin fra Georgien. Årsagen var, at man efter en razzia i vinforretningerne i Moskva efter sigende havde fundet forfalskede vine.
Det gik hårdt ud over de georgiske vinproducenter, men efter boykottens ophør er Rusland kommet stærkt igen som det førende eksportmarked.

Det går også godt for georgisk brandy


I det første halvår af 2018 aftog russerne 24 mio. flasker vin fra Georgien. På andenpladsen kommer Ukraine med 4,2 mio. flasker og dernæst Kina med 2,9 mio. flasker.
Også nyere aftagerlande har bidraget til den store stigning i eksporten. Det gælder blandt andet Japan, Tjekkiet, Kirgisistan og Sydkorea.
Udover den øgede vineksport, så går det også rigtig godt for eksporten af georgisk brandy. Her er der en stigning i første halvår på 23% i mængde og 6% i værdi til det, der svarer til 109 mio. kr.


En vildtvoksende vinbarDel på Facebook

Umiddelbart ligner det en eller anden designerdims, der har sprængt pappet i en alt for lille gaveæske. Men der er mening med galskaben bag Eco-Wine Cube af den amerikanske designer Michael Jantzen.
Der er tale om et forslag til en miljøvenlig vinbar, skabt af bæredygtige byggematerialer og med et helt igennem selvforsynende energisystem. Væggene og loftet i kubussen omslutter en gigantisk ”vinstok”, hvis grene ender i en række paneler, der hver især har en funktion. Nogle er solcellepaneler, der sørger for varme og strøm inde i bygningen, mens andre opsamler regnvand, lukker dagslys ind eller virker som ventilatorer.

Interaktive skærme og bæredygtige vine


Inde i vinbaren er ”vinrankerne” forsynet med interaktive skærme, der kan vise lidt af hvert fra vinens verden. Også de borde, gæsterne sidder ved, er interaktive, så man fx kan vælge hvilken vin, man vil smage fra barens vinudvalg. Og vinene, de skal selvfølgelig også være bæredygtige.
Ved at klikke her kan man se flere billeder af Eco-Wine Cube både inde- og udefra - samt adskillige billeder af Jantzens mange andre fantastiske virtuelle bygningsværker.


Fra undervisningen hos WSET i London.

Rekord for WSETDel på Facebook

Hvis man gerne vil have udvidet sin vinviden - og have papir på den - kan man melde sig til et kursus hos Wine & Spirit Education Trust (WSET), der blev grundlagt i 1969.
Uddannelsen kan tages på WSET’s egen skole i London eller hos en af de mange godkendte programudbydere verden over, og WSET’s diplomeksamen er forudsætningen for, at man kan studere videre til Master of Wine.
Nye tal fra WSET viser, hvor stor en succes uddannelsen har udviklet sig til at være gennem de senere år.
Fra august sidste år til samme måned i år meldte 94.822 mennesker på verdensplan sig til et af de mange uddannelsesniveauer hos WSET. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 11% i forhold til året før.

500 flere udbydere end i 2012


De fleste kandidater, i alt 21.986, var kinesere, hvilket var en stigning på 9%. Dernæst kom Storbritannien med 19.460 kandidater, mens USA tegnede sig for 14.204.
For første gang kom både de Forenede Arabiske Emirater og Brasilien med på topti-listen over lande med flest kandidater. Og det skyldtes en stigning i antallet på henholdsvis 75% og 40%.
Men antallet af udbydere af WSET-uddannelserne er også steget betydeligt. I 2012 var der 300 på verdensplan - i dag er der over 800 i mere end 70 forskellige lande, inklusiv Danmark. Dog er det kun hos 33 af udbyderne, man kan tage diplomeksamen.

Større interesse for spiritus-kurser


Langt de fleste af kurserne handler om emner inden for vinens verden, men der er en stigende efterspørgsel på spiritus-kurserne. I det seneste år har der været en vækst i antallet af kandidater på WSET niveau 2 i spiritus på hele 55% sammenlignet med året før. Af samme årsag introducerer skolen i London for første gang et niveau 3 i spiritus i 2019.
Man kan læse mere om WSET og se listen over udbydere i Danmark ved at klikke her.


Klaser med Chardonnay-druer. Foto: Wikipedia/Jenavive.

Chardonnay indtager førstepladsenDel på Facebook

Og vinderen er: …. Chardonnay!
Det, som Chardonnay har vundet, er pladsen som USA's favoritvin ifølge en ny undersøgelse fra det californiske vinhus Jordan Winery. Men det er nu ikke så overraskende, da Chardonnay-druen er den mest udbredte hvidvinsdrue i USA's største vindistrikt Californien. Den anden store drue er rødvinsdruen Pinot Noir.
Vinhuset har udspurgt 2000 forbrugere på landsplan om deres forhold til vin, og ud over, at Chardonnay-vin endte som den mest populære vin, gav undersøgelsen også flere andre interessante oplysninger. Vi bringer fem af dem nedenfor.

Fem facts om USA's vinglæde


* Amerikanerne er i gennemsnit 29 år, når de for alvor begynder at interessere sig for vin. Det er jo en relativt høj alder, men det skyldes sikkert, at aldersgrænsen for, hvornår man må købe alkohol i USA, ligger på 21 år mod vores 16 år.
* Det er frem for alt de bløde og frugtrige rødvine på Zinfandel-druen, der vækker de fleste unges vininteresse.
* 21% af de unge bliver ikke ansporet af andre til at købe deres første vin, mens 17% bliver introduceret til vin af en ven eller kæreste.
* Amerikanerne drikker i gennemsnit to glas vin to aftener om ugen. Dog åbner en ud af hver fjerde amerikaner en flaske vin fire eller flere aftener om ugen til deres måltid.
* 64% af amerikanerne drikker oftere vin på hjemmebane end under restaurantbesøg.


Steven Spurrier i sin vinmark i Dorset.

Englands første crémantDel på Facebook

Når det gælder mousserende vin, er trykket i flasken forskelligt alt efter, hvilken vin det drejer sig om.
Champagne har fx 5-6 atmosfærers tryk, mens crémant typisk kun har 3,5 atmosfærer - og dermed en blødere og mere cremet mousse (deraf navnet crémant).
Engelsk mousserende vin har ligesom champagne omkring 6 atmosfærer, men til november lancerer den britiske vinskribent og -producent Steven Spurrier Storbritanniens første crémant.
Ideen var oprindelig affødt af nød. På grund af en meget kølig sommer i 2015 blev druerne fra Spurriers vinhus, Bride Valley i Dorset, ualmindeligt syreholdige. Hvis de var blevet brugt til hans almindelige mousserende vin, ville vinen have virket lidt rå og hård, mens crémanten med de færre atmosfærer og blødere mousse ”blødgjorde” syren.
Før andengæring på flaske blandede Spurrier vinen fra årgang 2015 med årgang 2016 - ligeledes for at mindske den markante syre.


Et vinlandskab i Colchagua, der nu har fået sine to første terroir-baserede appellationer.

Kommunegrænserne dikterer appellationerneDel på Facebook

Chile har en række appellationer. Men hvor appellationerne i fx Frankrig, Italien, Spanien og USA er betingede af særlige klima- og jordbundsforhold, har det hidtil været kommunegrænserne, der har dikteret, hvor en chilensk appellation begynder og slutter.
En DO (Denominación de Origen), som en appellation hedder i Chile, skal således ligge inden for grænserne af en bestemt kommune - uanset om det specifikke terroir eller mikroklima, der præger vinene, strækker sig ud over kommunegrænserne. Og det har langt fra været tilfredsstillende for landets mange vinproducenter.

Nye regler i Chile


Nu har myndighederne ændret reglerne, og Chile har for første gang nogensinde fået tre nye DO’er, som ikke er afhængige af kommunegrænserne.
De nye appellationer er Apalta og Los Lingues, som begge ligger i Chiles berømte rødvinsdistrikt, Colchagua, samt Lo Abarca i San Antonio Valley.
Vinproducenterne i de tre appellationer får nu mulighed for at fremhæve deres særlige terroir ved at skrive navnet på DO’en på etiketterne.
På rundtur hos whiskydestilleriet Glenmorangie.

Skotske destillerier er et trækplasterDel på Facebook

Det går godt på alle fronter for den skotske whiskyindustri. Det viser en ny rapport fra Scotch Whisky Association (SWA). Vi har tidligere nævnt, hvordan eksporten af skotsk whisky er eksploderet i de senere år, men også whiskyturismen i Skotland har kronede dage.
I 2017 besøgte 1,9 millioner mennesker fra alverdens lande de skotske destillerier - hvilket er en hidtidig rekord og 11,4% flere end i 2016. De fleste gæster kom fra Tyskland, hvorefter fulgte USA, Indien, Kina og Japan.
De mange whiskyglade turister spenderede sidste år 61 mio. pund (cirka 509 mio. kr.) i destilleriernes besøgscentre - 15,6% mere end året før. Og i gennemsnit lagde hver besøgende 32 pund (cirka 267 kr.), en stigning på 4%.

Flere oplevelser lokker folk til


Årsagen til væksten i antallet af whiskyturister skyldes dels den stigende interesse for den gyldne spiritus - især i de asiatiske lande. Men destilleriernes indsats for at kunne tilbyde stadig flere oplevelser under besøget har også en del af æren.
Rigtig mange destillerier har fx slået dørene op for interessante interaktive guideture, moderne faciliteter, længere åbningstider osv. Og så er der i løbet af de sidste par år åbnet adskillige nye whiskydestillerier og besøgscentre. Tænk bare på det flotte nye Macallan destilleri og besøgscenter, som vi nævnte i uge 22.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Augustin Huneeus.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Agustin Huneeus, under hvis ledelse Concha y Toro udviklede sig til Chiles største vinhus. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Agustin Huneeus (f. 1937) er chilener og manden, der gjorde Concha y Toro til Chiles største vinhus.
Da han i 1960 indtog jobbet som direktør i Concha y Toro, var det et lille vinhus i økonomiske vanskeligheder. Faktisk drømte Agustin Huneeus om at overtage vinhuset, lukke det og bruge jorden til et helt andet projekt. Men han fattede interesse for vinens verden, og gennem de følgende ti år sørgede han for, at vinhuset voksede sig stadig større og stærkere.
Det dårlige politiske klima i Chile fik ham til i 1971 at søge nye udfordringer uden for landets grænser. Det blev til et job i den dengang store canadiske spirituskoncern Seagram som leder af firmaets aktiviteter på verdensplan. Dernæst gik turen i 1985 videre til posten som præsident for vinfirmaet Franciscan Estates i Napa Valley. Også her fik han forvandlet et skrantende firma til en succes.
Nu var det tid til at blive selvstændig, og i 1989 købte Agustin Huneeus og hans hustru Valeria et stykke jord i Napa, hvor de opførte Quintessa, en luksusejendom med tilhørende vinhus.
Men hjemlandet Chile glemte han aldrig, og i 1990'erne grundlagde han vinhuset Veramonte i Casablanca Valley. Vineriet var for den tid super moderne, og til vinhuset hørte Chiles første vinøse besøgscenter.
Da chilensk vin endnu trådte sine spæde skridt på den internationale vinscene, kæmpede Agustin Huneeus for, at vinen fra hans hjemland skulle blive verdenskendt. Han opfordrede blandt andet de chilenske vinproducenter til i højere grad at præsentere deres land i forbindelse med vinsalg - kort sagt sætte Andesbjergene, Stillehavet og ikke mindst Inka-folket på etiketterne.
Han har også foreslået, at man indførte tre store chilenske appellationer med relation til de tre geografiske områder: Stillehavs-kysten, Andesbjergene og Inka-stien, indianernes gamle vej ned gennem kontinentet.
I dag bor Agustin Huneeus på Quintessa i Napa samt i San Francisco. Men flere måneder om året opholder han sig i Chile. Ud over at eje Quintessa og Veramonte har han også indgået partnerskaber med flere andre vinhuse i Californien. Han har mange jern i ilden, og til at hjælpe sig har han sin søn, Agustin F. Huneeus, der har arbejdet side om side med sin far i de sidste tyve år.
Adresse: Quintessa, PO Box 505, Rutherford, CA 94573, USA, tlf.: 001 707 286 2730, email: angelica@quintessa.com, www.quintessa.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er Fumé Blanc?Del på Facebook

Kasper Larsen har smagt en hvidvin med navnet Fumé Blanc fra Napa Valley. Han ved, at det franske ord fumé betyder røget, men der var nu ikke noget røget ved vinen. Og hvorfor har en californisk vin et fransk navn?, spørger han.
Sandt nok så er der intet røget over en Fumé Blanc, og navnet skyldes heller ikke en særlig aroma, som overføres under fadlagringen – vinene fremstilles både med og uden fadlagring.
Historien bag navnet går tilbage til 1968, da det californiske vinhus Robert Mondavi havde svært ved at sælge sine hvidvine på druen Sauvignon Blanc.
I USA har man i mange år skrevet druenavnet på etiketterne, men netop denne drue var dengang ikke så populær blandt forbrugerne. Robert Mondavi ændrede derfor navnet på flaskerne til Fumé Blanc – inspireret af det franske vindistrikt Pouilly-Fumé i Loiredalen. Her er Sauvignon Blanc hoveddruen.
Heller ikke i Loiredalen har navnet noget med røg at gøre, men henviser til den tætte tåge, der dækker Loiredalen i morgentimerne, og som de lokale opfatter sammenligner med en tyk røg.
Mange andre vinhuse i Californien er fulgt i Robert Mondavis spor og har lanceret deres egen Fumé Blanc-vin.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-495


488 En af deltagerne i den store, årlige regatta af portvinsbåde i byen Porto (foto © Confraria do Vinho do Porto).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Mimi Rosé, Vins Bréban, Grenache, Brut Grande Réserve, Frankrig, lav alkohol (11,5%)

149,75 kr., Skjold Burne

En elegant let mousserende vin med en sart rosa farve, en fin duft af kvæde og en frisk smag med noter af rød grapefrugt. Vinen slutter med en lille, fin sødme. Den er oplagt som apéritif.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Arnaces, Tenute Arnaces, Pinot Grigio, Venedig, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

58 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Til prisen en rigtig god hvidvin på økologisk dyrkede druer. Fin, når man er mange, og gerne vil skænke noget læskende i glassene.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baronnie de Montgaillard, Bruno Andreu, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

59 kr., pris ved 6 flasker: 53,33 kr., Vintjenesten

Frisk og lækker hvidvin på de to druer Sauvignon Blanc og Rousanne, halvt af hver, og hvor Sauvignon spiller hovedtemaet i melodien. Til prisen ved seks flasker lidt af et fund. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Príncipe de Viana, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2017, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En pæn hvidvin med en sødlig fedme, men også med nogle vel kraftige fadnoter, der tager en del af friskheden. Vinen er vegansk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Duca della Rocca, Grillo, Terre Siciliane IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

65 kr., Premier Cru

Vellavet hvidvin med god druesmag og en samarbejdsvillig syre - plus en attraktiv pris i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Peter and the Wolf, Casal Branco, Tejo, Portugal, 2017, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Spændende hvidvin på en række lokale druer. Den er delvis lagret på egetræsfade, men træsmagen trænger sig ikke på. I den blomstrende, fint krydrede smag er der noter af tropiske frugter. Mærkeligt navn til en vin. Især af interesse i Holstebro, Ulfborg og omegn ...

stjernestjernestjerne

Lentz, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

119,75 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 99,75 kr., Skjold Burne

Pinot Gris plejer at være god til mad. Det er druen også i denne hvidvin - hvis man vel og mærke gerne vil have en fremtrædende sødme. Vinen måtte dog gerne have haft mere syre til at holde sødmen i skak. Helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Armason, La Bollina, Chardonnay, Monferrato, Bianco, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Superlækker hvidvin med et rent og klart billede af druen Chardonnay. Den har en fyldig, blød smag med et strejf af fad og en dejlig lang eftersmag. Udpræget en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Faustino Rivero Ulecia, Hacienda y Viñedos Marqués del Atrio, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2017, lav alkohol (12,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 99,75 kr., Skjold Burne

Fra den blå flaske med den flotte etiket kommer der en hvidvin, der læsker og fornøjer. I smagen en fin sødme. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Signature, Muré, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2016, middel alkohol (13,5%)

139,75 kr., pris på tilbud indtil 2. september: 119,75 kr., Skjold Burne

Vellavet, økologisk hvidvin med et klart billede af den krydrede drue Gewurztraminer. I den let fede smag er der noter af overmodne æbler samt pærer. Og krydderurter som nævnt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stoney Range, Sherwood Estate, Sauvignon Blanc, Vaipara Valley, New Zealand, 2017, lav alkohol (12%)

159 kr., pris på tilbud: 89 kr., Kjær & Sommerfeldt

Fortræffelig hvidvin med en totalt lækker, cremet smag med alle Sauvignon-druens facetter - stikkelsbær, græs, hyldeblomst. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trittenheimer Apotheke, Weingut Haribert Boch, Riesling, Urstück, Mosel, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12,5%)

169 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 99 kr., D’Wine

En lækker hvidvin med sødme, friskhed og flot Riesling-karakter. 99 kr. er i dette tilfælde en okay pris. Flasken har glasprop.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Urnia, Mas des Volques, Duché d'Uzès, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rosévin på druerne Grenache, Syrah og Cinsault har en markant bitter note, der desværre trænger sig frem foran frugt og facetter. Udpræget madvin.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Bordeaux, Vineris, Bordeaux, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%)

39,95 kr., Lidl

Denne rødvin er en meget enkel bare-ned-i-halsen vin - en frikadelleskubber - men unægtelig også til en lav pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esus, Mas des Volques, Duché d'Uzès, Frankrig, 2016, høj alkohol (14,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Om 2015-årgangen skrev vi: "En lækker rødvin med en inviterende, fyldig duft og en smag i fin harmoni. I smagen fint krydderi med noter af peber og bred, blød frugt - brombær. En anderledes og spændende vin. Og til en rimelig pris." Det samme kan vi skrive om den nye årgang - og tilføje, at vinen er lavet af druerne Syrah (45%), Grenache (30%), Carignan (15%) og Cinsault (10%). Og så vil det i øvrigt være en god idé at give den lidt luft.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Selenia, Pontelungo, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

79 kr., Gallovini

Vellavet rødvin med fyldig frugt, god krydring og en forførende sødme. Typisk Primitivo - eller Zinfandel, som amerikanerne siger. En meget anvendelig vin og en vin, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fetzer, Fetzer Vineyards, Zinfandel, Valley Oaks, Californien, 2016, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris på tilbud indtil 2. august: 50 kr., Kvickly

Fra duft til smag til eftersmag - hele vejen igennem en lækker rødvin, uden kanter, med en fin sødme og noter af mørke bær, krydderier og peber. Og tilbudsprisen er jo yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Manos Libre, Hammeken Cellars, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

89,95 kr., på tilbud indtil 9. august: 55 kr. ved 2 flasker, Kvickly

Til 55 kr. er denne økologiske rødvin på druerne Malbec, Merlot, Syrah og Tempranillo et godt glas. Der er kraft og saft, god krydring og en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Storia de Famiglia, Cecchi, Chianti Classico, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

94,95 kr., ´på tilbud indtil 9. august: 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

Lækker rødvin - en rigtig god Chianti med klar Sangiovese-smag, kirsebær og røgede noter. Prisen 54,50 kr. må siges at være et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Masso Antico, Cantine di Ora, Primitivo, Salento IGT, Appassito, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

Lækker rødvin - en vin, der fylder munden med blød, varm frugt, nænsom krydring og tilpas syre samt Primitivoens inviterende sødme, der er meget populær i disse år. Med god grund.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Voconces, Camille Cayran, Cairanne, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

149 kr., Pris ved 3 flasker: 119 kr., Propperiet

En rigtig god Rhône-rødvin med en ren og klar druesmag og en fin krydring. En blød vin, der hænger godt sammen og har en lang, frugtagtig eftersmag. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Hauts de Barville, Brotte, Châteauneuf-du-Pape, Frakrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

249,75 kr., på tilbud til 199,75 kr., Skjold Burne

Lækker rødvin med et bredt spektrum - modne brombær og blommer, mynte, lakrids, læder og tobak og et strejf af egetræ fra fadlagringen. En vin, der vil klæde ethvert menukort. Gem den gerne endnu et par år.