Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 1
3. januar - 9. januar 2005
........................

VinAvisen ønsker alle sine læsere
GODT NYTÅR
......................
VinAvisen uge 51VinAvisen uge 52VinAvisen uge 53
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


.........
Stigende salg af bobler
Danskerne drikker mousserende vin som aldrig før. Ifølge tal fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) har salget været stigende de sidste tre år. I 2003 blev der således solgt over 2,8 millioner flasker mousserende vin, herunder champagne, og heraf gik næsten 1,1 millioner flasker i december måned, altså 39% af den samlede omsætning.
Tallene vil uden tvivl blive endnu større i år, for salget op til nytåret har været stort. – Danskerne er ved at lære at drikke mousserende vin hele vejen igennem nytårsaften, fortæller Faktas vinindkøbschef, Henrik Lind. – Om det så er en cava til 39,95 kr. eller en 1. cru champagne til 149,95 kr. Danskerne nøjes ikke med at gemme boblerne til kransekagen i timerne op mod midnat – hvilket jo også er lidt synd. De nyder den som apéritif, til forret, hovedret og dessert. Og derefter både ad libitum og con amore.

Et glas champagne og en mønt
– Ud over det festlige i at drikke champagne hele aftenen findes der andre gode argumenter for at holde sig til den perlende drik, fortsætter Henrik Lind. – Ifølge videnskaben giver det færre tømmermænd dagen derpå, når man ikke blander forskellige slags alkohol. Drikker man med måde og med vand til, kan man faktisk også være helt frisk til den første spadseretur i et jomfrueligt nyt år.
Og så er det ifølge gammel overtro godt at stå kl. 24 med et glas champagne i den ene hånd og en mønt i den anden. Så vil man nemlig ikke mangle nogle af delene i det kommende år.
...................
    Husk at lave en stol
    Da du lod flaskerne springe nytårsaften, gemte du så to propper, to kapsler og to ståltråde? Så har du alle materialerne til at deltage i den lille konkurrence, vi udskrev for to uger siden: Lav en lille stol af propper, ståltråd og kapsler fra højst to flasker. Du må ikke pynte på designet med maling, men det er tilladt at bruge lim.
    Snup et billede af stolen med et digitalkamera på en enkel baggrund, og send billedet til anker@vinavisen.dk senest den 14. januar 2005.
    Herefter vil et meget seriøst og yderst kompetent dommerpanel (det er også os) afgøre, hvem der vinder designprisen. Vinderen, hvis navn vil blive offentliggjort i VinAvisen i uge 4, vil modtage en flaske champagne for indsatsen.
......................
Vinens velsignelser
Der er af let forståelige grunde kun få nyheder i denne uge. Vinens verden puster ud efter julesalget, og der har hverken været problemer i Systembolaget eller med glasvingede skarpskytter i de californiske marker. Kun lidt bøvl med nogle propsyge vine, der ikke havde skruelåg.
Men så kan vi jo benytte lejligheden til at resumere nogle af de gode nyheder, vi i årets løb har bragt om vinens sundhedsmæssige velsignelser.
......................
    .....
    Mod infektioner
    .....
    Nye forskningsresultater fra universitetet i Illinois, USA, viser, at rødvin har samme egenskaber som antibiotika. Stoffer i vinen er i stand til at bekæmpe bakterier, der forårsager betændelsestilstande. Det drejer sig blandt andet om den frygtede klamydia, der aflejrer fedtdepoter i blodårerne og hæmmer blodgennemstrømningen. Uge 4.
.....
    .....
    Mod hjerneskader
    .....
    En god cocktail af koffein og alkohol lader til at kunne formindske den hjerneskade, som ofte følger med en hjerneblødning. En enkel dosis af denne cocktail består af alkohol, svarende til en enkelt genstand, og lige så meget koffein, som der er i to kopper kaffe. Altså lidt à la en irsk kaffe uden sukker og flødeskum. Forsøg med rotter, der har fået hjerneblødning, har vist en formindskning af skader på hjernen på op til 80%. Uge 15.
.....
    .....
    Mod sukkersyge
    .....
    Kvinder, der er oppe i årene, har en vis risiko for at få sukkersyge. Men den risiko formindskes ved moderat indtagelse af alkohol. Det viser forsøg med 60 sunde ældre kvinder. Nogle fik slet ikke alkohol, mens andre fik en begrænset mængde hver dag. Hos sidstnævnte faldt indholdet af sukkerstoffer i blodet med 19%. Uge 15.
    .....
    .....
    Mod knogleskørhed
    .....
    Alkohol kan have en godgørende effekt på knogleskørhed. Ved at måle tætheden i knoglerne hos 297 kvinder, der ikke drak alkohol, og hos 148, der drak alkohol i moderate mængder, fandt forskerne frem til, at sidstnævnte havde en højere knogletæthed og dermed stærkere knogler. Uge 15.
.....
......................
    .....
    Mod forhøjet blodtryk
.....
    14.125 mandlige læger med forhøjet blodtryk deltog i en undersøgelse på Worcester Medical Center i Massachusetts. Over en årrække fulgte man nøje deres alkoholvaner, og det viste sig, at de forsøgspersoner, der en gang om måneden drak et par glas vin eller anden alkohol, havde 17% mindre risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme end afholdsmændene. Og hos de, der drak et par glas daglig, blev risikoen formindsket med hele 44%. Uge 17.
.....
    .....
    Mod kræft i æggestokkene
.....
    Hos kvinder, der drikker et eller flere glas vin om dagen, nedsættes risikoen for at få kræft i æggestokkene med hele 40%. Det fremgår af en undersøgelse, foretaget af forskere fra universitetet i Brisbane, Australien. Og det er kun vin, der har denne gunstige virkning. Stærk alkohol gør hverken fra eller til, mens indtagelsen af øl faktisk øger risikoen. Forskerne mener, at det muligvis skyldes vinens indhold af antioxidanter. Uge 20.
.....
    .....
    Mod brystkræft
    .....
    Nye forskningsresultater fra universitetet i Porto viser, at stoffet resveratrol i rødvin højst sandsynlig kan hjælpe kvinder med brystkræft. I et reagensglas med en kvindes levende kræftceller tilsatte forskerne lidt resveratrol. Efter 24 timer var antallet af celler stærkt formindsket. Uge 29.
    .....
    .....
    Mod prostatakræft
    .....
    Med fire ugentlige glas rødvin og deres indhold af resveratrol er det muligt at halvere risikoen for prostatakræft hos mænd. Det fremgår af en undersøgelse, foretaget på Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA. Forskerne undersøgte alkoholvanerne hos 1456 mænd i alderen 40 til 64 år. Uge 40.
    .....
......................
    .....
    Mod glemsomhed
    .....
    Menneskers evne til at huske og tænke logisk forringes med alderen – og det går hurtigere, når man har rundet de 60 år. En undersøgelse, hvor man fulgte 1488 personer igennem tolv år, viste, at de folk, der drikker et par glas om dagen, klarer sig bedre i mentale tests end dem, der slet ikke drikker alkohol. Uge 15.
.....
    .....
    Mod aldring
    .....
    Nye undersøgelser fra Harvard Medical School har vist, at resveratrol ligefrem forlænger livet hos bananfluer og orme. Og ikke nok med det. Forsøgsdyrene bliver også mere aktive, når de får resveratrol – fluerne begynder sågar at lægge mange flere æg. Uge 30.
.....
    .....
    Mod tømmermænd
    .....
    Det amerikanske firma Spirit Sciences har lanceret en pille mod tømmermænd, RU-21. Pillen, der produceres i Rusland, blev efter sigende anvendt af KGB, så de russiske spioner under den kolde krig kunne drikke James Bond’er under bordet og liste hemmeligheder ud af dem uden selv at blive fulde. Det virkede bare ikke, for de russiske spioner blev også fulde. De fik bare ikke tømmermænd. Ifølge russiske forskere forårsages tømmermændene af eddikesyre, der dannes under indtagelse af for meget alkohol, og pillen fungerer ved at blokere et enzym, der forårsager denne proces. Amerikanske læger siges at være skeptiske over for pillens virkninger. Uge 5.
.....
......................
    Anker Tiedemann fylder 75 år
    Den 4. januar runder VinAvisens Anker Tiedemann et halvskarpt hjørne.
    Vi er gået stille med dørene her på redaktionen, for Anker syntes ikke, at dén oplysning var værdig til at skulle i medierne. Men det er vi altså ikke enige med ham i.
    Anker er oprindelig uddannet som arkitekt. Han nåede dog ikke at bygge et eneste hus, før bladmanden Palle Fogtdal i 1961 gjorde ham til chefredaktør af det nystartede "Bo Bedre". I de følgende sytten år var han den, der lærte danskerne at bo. Man kaldte ham ligefrem "Mr. Bo Bedre".
    I sin 37 år lange karriere hos Fogtdal og siden hen hos Bonniers kom han til at stå for en række succesfulde og vidt forskellige specialmagasiner. Uanset, om indholdet drejede sig om sport, madlavning eller søm og skruer, kastede han sig over emnet med stor entusiasme.
    Det er mere end 27 år siden, at Anker Tiedemann gjorde sin entré på den danske vinscene som vinskribent for "Bo Bedre". I 1989 udkom så hans første vinbog, "Vinens Forunderlige Verden" – to mere er fulgt i kølvandet.
    I dag hører han til blandt Danmarks mest travle pensionister. Hver uge redigerer han VinAvisen. Han får også tid til at skrive for både "Illustreret Tidende, Guldalderen" og "Illustreret Videnskab". Og så ryster han bøger om morsom matematik ud af ærmet. Om få måneder udkommer bog nummer fire på Danmarks Matematiklærerforenings forlag. Læs mere om fødselaren på www.anker.tiedemann.dk.
    Mariette

    Og må jeg tilføje, at uden Ankers engagerede indsats var VinAvisen aldrig blevet den succes, som vi oplever i dag. Anker kan ikke skjule sin entusiasme og glæde ved at videreformidle viden. Det er en fornøjelse at læse, hvad han skriver. Derfor fastholdes og forøges læserkredsen.
    Samtidig er han utrolig driftsikker. Ikke en eneste gang i de syv år, VinAvisen har været på nettet, har man skulle lede forgæves efter nyhederne mandag morgen. Læserne er trygge ved Ankers udlægning af ugens begivenheder. Han er saglig og helt uden kommercielle bindinger - også når han fører sit korstog mod syge korkpropper.
    Flemming
......................
Næsten alle er enige
Vi meddelte i sidste uge, at vi ville nedlægge VinAvisens årgangsskemaer. En beslutning, vi begrundede på forskellig vis, blandt andet med at ...
* Nytteværdien af generelle årgangs-bedømmelser er ringe, og i mange tilfælde misvisende.
* Producenterne har i dag adgang til en teknik og viden, som i stor udstrækning giver dem mulighed for at lave gode vine i år med dårligt klima.
Vore læsere er åbenbart enige med os, for vi har kun fået ganske få reaktioner. Jo, en hel del skriver direkte, at vores nye årgangsservice (klik her) er en forbedring, og at de straks har printet alle siderne ud. Men der har naturligvis også været et par indvendinger:

Stadig årgang på flaskerne
En af vore svenske læsere, der underskriver sig Åke, håber, at det er en aprilsnar, når vi påstår, at årgangsskemaer er yt. Han og en anden svensk læser mener, at kun vinhandlere vil have glæde af at forlade årgangsbedømmelserne.
Hertil er at sige, at vi naturligvis ikke har foreslået at afskaffe årgang på flaskerne. Tværtimod efterlyser vi den suppleret med en ”sidste nydelses-dato”.
Yderligere tjener den udbredte pointgivning i dag til at udpege de enkelte vine, der har klaret sig godt – hvad enten årgangen nu var god eller dårlig.

Gode ideer fra to læsere
Jan Erik Rasmussen finder, at vores holdning til årgangsskemaer "lyder ret fornuftig", og han synes, at den nye årgangs-service er mere overskuelig. – Men, skriver han, – jeg vil mene, at et skema som det med "Vintage Portvin" bør gå mindst ti år længere tilbage, da disse vine normalt først drikkes efter ti-tyve år eller mere.
Vi er helt enige med Jan Erik Rasmussen og har straks ført skemaet tilbage til år 1900 – hvilket man vil kunne se ved at klikke her.
Endelig foreslår Mette Djørup, at vi laver et skema for Amarone. Også det er en god idé. Vi går straks i gang.'

............................................
Et hurtigt regnestykke
Nicolaj Grandjean har undret sig over en artikel i VinAvisen i uge 52, hvori vi citerede den britiske avis The Independent for, at vinen i Storbritannien vil stige med 1 pund pr. flaske. Dette skulle delvis skyldes fragtstigninger, grundet en højere oliepris.
– Hvis man laver et hurtigt regnestykke, skriver Nicolaj Grandjean, – og siger, at der normalt lastes 1000 kasser à 12 flasker i en 20’DC, så vil det svare til en prisstigning på 12.000 pund (cirka 132.000 kr.). Dette har intet med virkeligheden at gøre. En normal fragtstigning vil være 200-300 USD per 20’DC (ca. 1500-2000 kr.). I min horisont er det blot de britiske vinhandleres måde at legalisere en højere profit.
Vi siger tak for belæringen og trøster os med, at det ikke går så galt, som den britiske avis har spået.

...
20'DC er en forkortelse for "20 feet dry container". Og 20 fod svarer til en længde på 6,10 m.
...................
...
Den danske vinbranche
* House of Wine, Haugen-Gruppen A/S, har overtaget salget af Evian mineralvand, der hidtil har været solgt af Carlsberg. House of Wine har ligeledes overtaget salget af Badoit mineralvand.
* Vinotto har fået agenturet på vinene fra Azienda Vitivinicola Giuliani Raffaele i det italienske Puglia.
...
......................
Højeste standard inden for vin
Taster Wine er som det første danske vinfirma blevet IFS-certificeret (International Food Standard). Det betyder, at firmaets aftapning af vin og spiritus lever op til den højeste standard, der findes på området, og at det dermed opfylder de krav, som en række internationale supermarkedskæder stiller til deres leverandører.
En væsentlig forskel fra de mere velkendte ISO-certificeringer er, at man inden for IFS ikke stiller sig tilfreds, når en given standard er opnået. Via systemet HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) sikres til stadighed en forbedring og egenkontrol af procedurer, herunder en risikovurdering.

Skruepropper på vej
Vinhandler Ole Paustian hos Taster Wine påpeger, at IFS-certificeringen medfører, at antallet af fejl og mangler begrænses til et minimum, hvilket giver den højeste forbrugersikkerhed. Og at der er både image og økonomi i at have en høj forbrugersikkerhed, ved både supermarkedskæderne og deres leverandører.
Men hvad med en alvorlig fejl som propsmag? Kan forbrugerne også føle sig sikre på ikke at få en af de 5-10% flasker, der i større eller mindre grad lugter og smager som gamle rådne sække?
Ja, siger Ole Paustian. Vi er gået over til de nye typer propper af presset granulat, men frem for alt er vi netop nu ved at få installeret et tappeanlæg til flasker med skrueprop.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.

    Lene Stentoft (f. 1960) var godt i gang med cand.merc.-studiet, da en ven lokkede hende med til en vinsmagning. Hun anede ikke noget om vin, men smagte en Mouton Rothschild og var bare helt solgt! Siden dengang har hun ikke sluppet vinens verden.
    I første omgang blev det kun til en hjemmeside med månedlige smagenotater, men til sidst tog hun springet og begyndte at importere vine fra Frankrig, Italien og Spanien.
    Hun gav det et år, så måtte det bære eller briste. Men vinfirmaet blev en succes, og rækkehuset i Viby blev hurtigt for trangt. For godt et år siden besluttede hun og hendes mand, Paul, sig for at købe et nedlagt landbrug og forvandle den ene af staldene til vinforretning. Og det er her, man i dag finder Liber Vin, der rummer et sortiment på 40 forskellige kvalitetsvine. Forretningen er også rammen om vinsmagninger for grupper på mindst otte personer.
    Flere gange om året rejser Lene Stentoft til sydligere himmelstrøg for at finde nye gode vinproducenter og vine, og den sparsomme fritid får hurtigt ben at gå på, når man som ægteparret Stentoft har en hel gård, have, frugttræer, kalve samt tre tønder land at passe.
    Adresse: Liber Vin, Viborgvej 379A, Sønderbæk, 8900 Randers, tlf.: 20 66 69 06, e-mail: lene@liber-vin.dk, www.liber-vin.dk.
.................................................. ...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 16 vine. Heraf var der 11, som fik mere end to stjerner, og 5 fik fem stjerner. To vine var propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vine


Bailly Lapierre, Blanc de Noirs, Crémant de Bourgogne, Frankrig 2002
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fin smag af Pinot Noir i en dejlig boblevin med fine små bobler.




Hvidvin


La Misión, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2004
59 kr., Fionia Vinimport
Mild og meget venlig hvidvin, skabt af Chablis-manden William Fèvre – hvilket mærkes. Den elegante vin har fået tilpas fadlagring og har i duft og smag et lille strejf af honning. Virkelig god til prisen.


Guigal, Côtes du Rhône Blanc, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker hvidvin med fylde og fedme og god eftersmag. Glimrende til fisk og frokost.




Rødvine


Graham Beck, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika 2000
90 kr., Excellent Wine
Rødvin med en intens frugtsmag, der maskerer de 14% alkohol. Lidt af en bamsevin, men blød og lækker. Kræver en ret, der også smager af noget.


Castillo de Jumilla, Monastrell / Tempranillo, Jumilla, Spanien 2003
40 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Ganske flot rødvin med god frugt (kirsebær) og tilpas syre og garvesyre. Den har en god lang eftersmag. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Le Bèrne, Rosso di Montepulciano, Italien 2003
70 kr., Fiasco-Vine
Glimrende rødvin med blød og fyldig frugt og med toner af kirsebær i smagen. Prisen rimelig i forhold til kvaliteten.


Domaine Pech Cabanel, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
49,75 kr., 3 flasker for 125, Skjold Burne
Pæn hakkebøffe-rødvin, der er virkelig god til prisen.


Don Camillo, Sangiovese, Farnese, Terre di Chieti IGT, Italien 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig pasta-rødvin med saft og syre, solbær og kirsebær.


Lemelson Vineyards, Thea’s Selection, Pinot Noir, Willamette Valley, Oregon 2002
245 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Den er lækker, denne rødvin, blød, flot og elegant. Og let at drikke. Men billig er den jo ikke.


Mistral, Carmenère, Curicó Valley, Chile 2003
55 kr., Vindepotet
En ret let og rar rødvin med en krydret smag og sødme. Uden ret meget syre.


Red Note, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
69,75 kr., The Wine Company
En ret enkel og robust rødvin med krydret duft og frugtagtig smag med en lidt markant syre.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Deakin, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Victoria, Australien 2002Rødvin50 kr. (v 6 fl)Vinens Verden
.
BT
Fontanafredda, Asti, ItalienMousserende49,95 kr.Kvickly
.
Ekstra Bladet
Henriot, Souverain, Brut, Champagne, FrankrigMousserende180 kr.Magasin
Domaine Bouchard Père et Fils, Beaune du Château, 1. cru Beaune, Frankrig 2002Rødvin160 kr.Magasin
Adam, Riesling, Alsace, Frankrig 2003Hvidvin50 kr.SuperBest
.
Euroman
Krug, Champagne, Frankrig 1988 og 1990Mousserende1295 og 1695 kr.Maxxium Danmark
Krug, Clos du Mesnil, Champagne, Frankrig 1990Mousserende3000 kr.Maxxium Danmark
.
Femina
Veuve Fourny & Fils, Champagne, FrankrigMousserende225 kr.Furesø Vin Engros
.
Frederiksborg Amts Avis
Castillo de Jumilla, Macabeo, Jumilla, Spanien 2003Hvidvin40 kr. (ved 6 fl)H.J. Hansen
Castillo de Jumilla, Monastrell / Tempranillo, Spanien 2003Rødvin40 kr. (ved 6 fl)H.J. Hansen
.
Hjemmet
Castaño, Yecla, Spanien 2003Rødvin30 kr.Netto
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.