Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46, 2016



Daniel Castaño.

Spansk kvalitet fra et barsk klima

I det aller sydligste Spanien ligger regionen Murcia, der er præget af ekstremt varme somre og lange perioder med tørke. I gennemsnit falder der kun cirka 150 mm regn årligt - til sammenligning får vi i Danmark omkring 700 mm nedbør om året.

I dette tørre og barske klima er der blevet fremstillet vin siden tidernes morgen - kraftig rød bulkvin, som er blevet drukket lokalt eller sendt nordpå, hvor den er blevet brugt til at give mildere rødvine lidt flere muskler.
En stor del af den vin, der fremstilles i Murcia i dag, er stadig bulkvin. Men der er også et stigende antal vinhuse, der satser på at fremstille kvalitets-vine og tappe dem på flasker. Et af disse vinhuse er det familieejede Bodegas Castaño. For nylig præsenterede Daniel Castaño sammen med vinhusets danske importør, Dansk Supermarked, sin families vine ved en smagning i København.

I kamp med de store navne


Daniel Castaño er den yngste af tre brødre og familiens eksportdirektør. Han fortalte, hvordan hans far i 1950’erne og 60’erne udelukkende fremstillede bulkvin - først i 1975 tappede vinhuset for første gang vinen på flasker. Familien Castaño satsede fra starten på eksport til det europæiske marked, og det var hårdt arbejde:
- Når europæerne lagde spansk vin i indkøbskurven, var det vin fra berømte distrikter som Rioja og Ribera del Duero og vine på kendte druer som Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon.
- Murcia og den lokale drue, Monastrell, som vores rødvin var fremstillet på, var der ikke nogen, der havde hørt om.
- Et hyppigt spørgsmål var, om Monastrell var den region, vinhuset lå i …

En sejlivet lille drue


I dag eksporterer Castaño 95% af sin årlige produktion til mere end 40 lande rundt om i verden - og Monastrell er stadig vinhusets vigtigste drue.
På fransk hedder druen Mourvèdre og i Californien og Australien Matero. Det er en lille, tykskindet og sejlivet drue, der dyrkes flere steder i Spanien, men er som skabt til det ekstreme klima mod syd, da den elsker varme og fint klarer de lange tørkeperioder.
Den er kødfuld, har en intens farve og et meget højt tannin-indhold - så højt, at munden tørrer ud og nærmest snerper sammen, når man har spist en drue. Af samme årsag har franskmændene givet den øgenavnet ”Etrangle-Chien” (hunde-kvæleren).

Meget gamle vinstokke


I Spanien - såvel som i andre lande - bruges Monastrell fortrinsvis til blandings-vine, men hos Castaño fremstiller man også helt vidunderlige aromatiske rødvine på 100% Monastrell.
Castaños vinmarker breder sig i appellationen Yecla i Murcia, og en stor del af vinstokkene er meget gamle - nogle af dem er endog fyldt 100 år.
Druerne fra disse gamle vinstokke er få men med en utrolig koncentreret aroma.
Vi smagte både enkeltdruevine og blandings-vine under smagningen, og fælles for disse vine er, at man får ualmindelig høj kvalitet for meget rimelige penge.
Nederst i denne VinAvis er der uddelt velfortjente stjerner til de mange rødvine - og et par enkelte hvidvine - fra Castaño.


Til højre et billede fra bogen: Peter Vinding-Diers takker for den store Lebenswerk-pris fra det tyske magasin Feinschmecker.

Bogen om Peter Vinding-Diers

Klikker man sig ind i VinAvisen’s ”Blå bog”, vil man kunne læse om den danske vinmager Peter Vinding-Diers, der er berømt i vinens verden gennem sit revolutionerende arbejde med gær. Prøv bare at klikke her.
Men vores blå bog giver i sagens natur en meget kort beskrivelse – internettet er ikke til lange tekster. Der skal der en bog til, og den har Peter nu selv skrevet (”En håndfuld oliven og et glas vin”, 312 sider, 300 kr., Lindhardt og Ringhof).
Bogen er historien om den unge dansker, der havde været i landbrugslære, og i en periode havde arbejdet som journalist – ligesom sin far og bedstefar. Under en lang rejse til Østen besøgte han Sydafrika og besluttede at vende tilbage – og lære at lave vin.
Det blev en snart 50 år lang rejse med både sejre og nederlag – 25 år i Bordeaux, derefter Spanien, Ungarn, Bulgarien, Brasilien, Kenya, Chile, Toscana og i dag Sicilien.

Billedet af en ildsjæl


Bogen er spækket med oplevelser og mennesker, som Peter har mødt og arbejdet sammen med, og den vil blive stående som et kildeskrift til europæisk vins historie.
Den bekræfter også det billede, som nærværende anmelder altid har haft af Peter. Billedet af en ildsjæl, der stædigt arbejder for at finde nye og bedre teknikker, som andre kan få glæde af. En mand, der klæder sig som en britisk gentleman, gerne drikker vin af antikke empireglas og rejser rundt med sit eget sengetøj. Men lige så gerne bakser med tingene i en slidt overall – og gør det til langt ud på natten.

Jeg havde ingen penge


Peter var manden, der skabte sensation ved at bevise, at lokale gærstammer har en markant indflydelse på vinens aroma og smag. I 1979 opdagede han sammen med den australske vinmager Brian Croser gæren R2, der siden er blevet en af verdens mest populære kommercielle gærtyper, fordi den tilfører vinen friske og frugtagtige toner.
R2 bruges i dag verden over, men Peter fik aldrig en øre for den. En typisk sætning i bogen er faktisk: ”Som sædvanlig havde jeg ingen penge.”
Bogen tegner også et billede af en mand, der er vokset op i et kunstnerisk og kultiveret miljø – en mand, der elsker litteratur og musik. Og som i en periode havde sin egen loge i Bordeauxs opera.
Endelig oplever man Peter som et familiemenneske, der elsker sin kone, Susan, og som med succes har indført både ægteparrets to drenge og Peters nevø i vinens vidunderlige verden.
Sønnerne er Hans, der ejer Bodega Noemía i Argentina, og Anders, der ejer Bodega Mirabel i Spanien. Og nevøen er Peter Sisseck, manden bag den berømte spanske rødvin Pingus. Anker


Britisk kunstner bag årets etiket

Visse begivenheder sker med sikkerhed hvert år - som fx Sankt Hans, jul og nytår. Og så er der den årlige afsløring af hvilken kunstner, der har udsmykket etiketten på den nyeste årgang Château Mouton Rothschild.
Det hele startede i 1924, hvor plakattegneren Jean Carlu fik æren af at illustrere en vinetiket til slottets rødvin. Efter anden verdenskrig tog man ideen op igen, og siden har en kaskade af berømte internationale kunstnere sat deres præg på etiketterne - Dali, Chagall, Miró og vores egen Per Kirkeby for blot at nævne nogle få.
I år gælder det etiketten på årgang 2014, og her er det ingen ringere end den britiske kunstner David Hockney, der har udfoldet sin kreativitet.

Venskab bag etiketten


David Hockney var en rigtig god ven af baronesse Philippine de Rothschild, der døde i 2014. I 1988 overtog hun roret efter sin far i firmaet Baron Philippe de Rothschild SA - et firma, der i dag omfatter ikke mindre end tre fornemme slotte i kommunen Pauillac i Bordeauxs Médoc-distrikt. Ud over Château Mouton Rothschild drejer det sig om Château d’Armailhac og Château Clerc Milon.
På grund af sit venskab med baronessen har Hockney valgt at dedikere etiketten til hende.
Motivet er et fuldt og et tomt vinglas, som skal symbolisere ”det evigt gentagne mirakel af en stor vins fødsel”.
Hockney er den femte britiske kunstner, der får lov til at designe en af Mouton Rothschilds etiketter. De øvrige briter, der har haft æren, er Lucien Freud, prins Charles, Francis Bacon og Henry Moore.


Lars Møller og Steen Højgaard Rasmussen.

Til fødselsdag i Brøndsalen

Den 12. november var Brøndsalen på Frederiksberg rammen om en 20 års fødselsdag. Og der var bestemt noget at fejre, da det går rigtig godt for fødselaren, The Wine Company.
Vinfirmaet er grundlagt af Steen Højgård Rasmussen og hans gode ven, Lars Møller. Steen, som man kan læse mere om i denne uges Blå Bog nederst på siden, er uddannet fødevareteknolog, mens Lars er cand.polit. Men begge var blevet grebet af vinens verden via medlemskab af diverse vinklubber.
The Wine Company startede i det små med en enkelt producent, Château Guiot i Costières de Nïmes, på hylderne. Men snart udvidedes sortimentet - ikke mindst med vine fra Rhône, Bourgogne, Italien og Australien.
Vine fra andre lande og distrikter er siden hen kommet til, men hvor end flaskerne stammer fra, er der tale om kvalitets-vine fra mindre topproducenter udvalgt med omhu af makkerparret.

Dejlige engelske bobler


Der var godt fyldt op i Brøndsalen til fødselsdagsfesten. 20 af de vinproducenter, The Wine Company importerer vine fra, bød på smagsprøver til de mange hundrede gæster, der havde købt billetter til dagen.
En af producenterne var det engelske vinhus Furleigh Estate, der skænkede liflige bobler i glassene. Der sælges ikke mange britiske vine på dansk jord, og det er en skam - især når det gælder de mousserende vine, der er ualmindeligt gode. Og dem fra Furleigh Estate er bestemt helt i top - og fremstillet på de tre champagne-druer, Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
I alt kunne de mange gæster smage omkring 120 forskellige vine. Og så var der en kultvinbar med creme de la creme - blandt andet en magnumflaske DOW’s Vintage 1963, en uforglemmelig portvin, der stadig havde en ungdommelig glød trods sin høje alder.
En sådan flaske kan købes online hos The Wine Company for 3499 kr. Men heldigvis har vinfirmaet også rigtig mange andre dejlige dråber til mindre priser.
Fra VinAvisen skal der lyde et stort tillykke med de 20 år.

En dyst mellem toprestauranter

I 2017 er sherryens hovedstad rammen om syvende udgave af en ganske særlig international konkurrence. Copa Jerez (sherry-pokalen) er navnet, og konkurrencen går ud på at skabe det bedste match mellem sherry og mad.
Forinden afholdes der nationale konkurrencer, og for nylig var VinAvisens Mariette en del af det fem mand store dommerpanel, der skulle kåre det hold, som skal repræsentere Danmark til finalen. Ovenfor ses et par af de fantastiske retter, der blev kreeret med ledsagende sherryer til. Og nedenfor bringer vi fire postkort fra den spændende dyst.


Der blev smagt, tænkt og noteret under sommelierernes blindsmagning. Her er det Nikolai Hyllested, forsøger at identificere de i alt fem forskellige sherry-typer.

Postkort nr. 1. fra Copa Jerez konkurrencen: En blindsmagning som startskud

Den danske udgave af Copa Jerez blev afholdt hos Atelier 1B i København, og arrangøren var den Spanske Ambassades Handelsafdeling med PR-ansvarlig Margarita Storgaard som glimrende tovholder.
Tre hold bestående af en kok og en sommelier mødte op for at dyste mod hinanden. Og deltagerne kom fra nogle af Danmarks førende restauranter. Der var Casper Stuhr (kok) og Alexander Berntsen (sommelier) fra Søren K, Anders Holm (kok) og Patrick Erikson (sommelier) fra Can Blau og så Kasper Tind Hasse (kok) fra Falsled Kro og Nikolai Hyllested (sommelier) fra Sortebro Kro.
Første disciplin var en blindsmagning, hvor sommeliererne skulle gætte fem forskellige typer sherry - Manzanilla, Amontillado, Oloroso, Medium og Palo Cortado.
Der findes flere sherry-typer end disse fem, og i alt spænder paletten fra de lyse, tørre og sprøde typer over de mørkere og fyldigere til den super søde Pedro Ximenez.


Kasper Tind Hasse fra Falsled Kro i færd med at lave holdets hovedret.

Postkort nr. 2 fra Copa Jerez konkurrencen: Travlhed i køkkenet

Mens sommeliererne blindsmagte i lange baner, havde kokkene travlt med at kreere de to retter, som - ledsaget af hver sin sherry - skulle præsenteres for dommerpanelet. Der var frit valg på alle hylder, når det gjaldt kreativiteten i retterne, og holdene skulle selv medbringe deres ingredienser.
Om morgenen var de derfor kommet slæbende med kasser og poser indeholdende alverdens råvarer lige fra jordskokker og valnødder til lammehjerner og havsnegle. Og ud af dem kreerede de tre kokke den ene fantastiske og elegante ret efter den anden. (fortsættes nedenfor ...).


En god idé bliver ført ud i livet: Et "låg" af rug drysset med velduftende kamille.

Postkort nr. 3 fra Copa Jerez konkurrencen: Et elegant låg med drys af kamille

Kokkene havde i alt tre timer til at lave de to retter, og efter de første to timer skulle ret nummer et præsenteres for dommerpanelet - og det skulle ske præcis på slaget. Overskridelse af de fastsatte tidspunkter trak ned.
Tre timer er faktisk ikke ret meget i betragtning af de komplicerede retter, som holdene havde besluttet sig for at lave.
På billedet ser vi, hvordan kok Casper Stuhr fra Søren K drysser kamille over en rugflage. Flagen fungerede som ”låg” på en elegant ret, der bestod af blandt andet let brændt jomfruhummer, æble- og agurk parisienne, citron- og jomfruhummergelé, ingefær, østersblade, mandler og tørrede sorte oliven.
Mens ingefæren dæmpede alkoholen i den Manzanilla, der ledsagede retten, gik kamillen op i en højere enhed med de fine kamilletoner i denne lyse tørre sherry-type.
Jo da, der var sandelig tænkt på detaljerne.


Pilar Morán Reyero, der er chef for den Spanske Ambassades Handelsafdeling, overrækker vinderholdet deres diplomer.

Postkort nr. 4 fra Copa Jerez konkurrencen: Og vinderen er ….

Det var bestemt tre meget dygtige hold, der konkurrerede, men der kunne kun være en vinder.
Det endte med at blive Kasper Tind Hasse fra Falsled Kro og Nikolai Hyllested fra Sortebro Kro, der løb med sejren. Og det gjorde de med følgende retter og sherryer:
* En hovedret af glaseret og grillet Iberico gris med Karl Johan svampe, stegt hummer, stikkelsbær og piment serveret med en fyldig sauce på hvidløg og syltede kantareller med havsnegle, saltede ribs og ramsløgkapers. Retten blev ledsaget af en Oloroso sherry.
* En dessert af mousse på svesker og figner med bitter appelsin, syltet citron, hasselnødder og syrlig sauce med fløde i en hvid chokoladesfære. Hertil serveredes en sød Moscatel sherry.
Danmark har faktisk tidligere vundet finalen i Copa Jerez. Det skete i 2013 med brødrene Alexander og Jonathan Berntsen. Og de vandt mod internationale restauranter med både en og to stjerner i Michelin-guiden. VinAvisen var med til den festlige begivenhed, der blev foreviget i en serie postkort.
VinAvisen krydser fingre for endnu en sejr og ønsker det danske hold al mulig held og lykke.
Atelier 1B, hvor konkurrencen blev afholdt er i øvrigt et unikt gastronomisk værksted, hvor dygtige og kreative kokke afholder smagninger, workshops, kokkeskole, teambuilding m.m. Denne uges store billede længere nede på siden viser nogle af stedets egne spændende snapse.
(Fotos til postkortene er leveret af Den Spanske Ambassades Handelsafdeling.).


Gråbrødretorv år 1904. Den 17. november fyldes torvet af vinglade danskere med Beaujolais Nouveau i glassene.

Kom, og nyd den nye Beaujolais-vin

Hvert år den tredje torsdag i november frigives den nye Beaujolais-vin, Beaujolais Nouveau, til salg. I år sker det torsdag d. 17 - og det bliver under den sædvanlige festivitas. Alene i Beaujolais afholdes der 120 festivaler med vinsmagninger, musik og dans til ære for den kun få uger gamle vin.
Vinen bringes også traditionen tro med lynets hast ud til alverdens lande, hvor der ligeledes festes i lange baner. Og Danmark er ingen undtagelse - på Gråbrødretorv i København uddeler restaurant Bøf&Ost præcis kl. 17 1001 glas Beaujolais Nouveau, hvortil der bydes på varme ristede kastanjer - en fast ledsager til vinen i dens hjemland.

Æblerov kopierer ideen


Beaujolais Nouveau-festlighederne har givet Morten Sylvest Moer og Christopher Melin, der ejer firmaet Æblerov, en god idé.
Nøjagtig samtidig med, at der skænkes ny Beaujolais-vin i glassene på Gråbrødretorv, fejrer firmaet nemlig Cider Nouveau, hvor der bydes på årets nye danske æblecider. Festlighederne finder sted kl. 17 til 20 på tapperiet BRUS i Guldbergsgade 29.
Man kan bare møde op, og vil enten kunne købe et enkelt glas cider for 50 kr. eller nyde cideren ad libitum for 150 kr. Og til æbleboblerne kan man for 65 kr. få en flæskestegssandwich med nuancer af æbler.
Æblerovs cider fremstilles på økologiske æbler fra en række danske æbleproducenter, og der er tale om prisbelønnet cider, der har gjort sit indtog i københavnske toprestauranter som Noma, Relæ, Kadeau og Geranium.
Hos firmaet har man tænkt sig, at Cider Nouveau skal blive lige så fast en tradition på dansk jord som Beaujolais Nouveau.


Et af rummene i det store kælderanlæg under Maison Joseph Drouhin. Det var i dette rum, de franske kongers vin lå og modnede i gamle dag.

Hospitalet og de underjordiske kældre

Under Bourgognes vinøse hovedstad, Baune, løber der en labyrint af gange, der afbrydes af små og større rum. Det er hernede byens vinhuse opbevarer deres lagre af fornemme vine.
Hvert år er det gamle hospital i Baune, Hospices de Beaune, rammen om en af verdens ældste vinauktioner, og fra d. 18. til 20. november afholdes den 156. udgave af auktionen.
I den anledning har det førende britiske vinmagasin Decanter bragt et interview med Véronique Drouhin, der er vinmager i det gamle familieejede vinhus Maison Joseph Drouhin i Beaune. Og den historie, hun fortæller, har at gøre med såvel de underjordiske kældre som med det gamle hospital.

Forsvandt ind i labyrinten


Véroniques bedstefar, Maurice Drouhin, var anden generation i familien Drouhins vinhus i Beaune. Men han var også en meget aktiv modstandsmand under anden verdenskrig, og en tidlig morgen i 1944 fik han et telefonopkald fra en ven: Gestapo var på vej til Maison Joseph Drouhin og ønskede at gøre kort proces og havde derfor taget en henrettelses bataljon med sig.
Maurice tog ifølge Véronique en hurtig beslutning. Han ilede ned i kælderen under vinhuset og forsvandt ind i labyrinten af kældergange, der hos Drouhin strækker sig over et område på 10.000 kvadratmeter.

Søgte tilflugt hos abbedissen


De fleste ville fare vild i disse underjordiske kældre. Men Maurice kendte gangene ind og ud - også den hemmelige gang, der førte direkte op i Hospices de Beaune. Og det var denne gang, han benyttede sig af under sin flugt. Den dør, han åbnede fra gangen og ind i et af hospitalets mange rum, kaldes i dag for ”frihedens dør”.
Abbedissen, der ledede hospitalet dengang, var gode venner med Maurice og skjulte ham, indtil Baune blev befriet fire måneder senere.
Men Maurice havde et problem, mens han opholdt sig i hospitalet. Hans vinhus skulle jo drives videre, og han fik derfor abbedissen til at bringe beskeder til hustruen Pauline om, hvordan hun skulle klare det daglige arbejde i vineriet og bag skrivebordet. Udvekslingen af bedskederne skete i al hemmelighed ved møder mellem de to kvinder i byens kirke.

En tak til hospitalet


Efter befrielsen af Beaune skænkede Maurice to hektar af sine fineste 1. cru-vinmarker til Hospices de Baune som tak for, at hospitalet havde skjult ham.
Druerne fra disse vinstokke bliver i dag til Cuvée Maurice Drouhin. Og hvert år, når den berømte auktion løber af stabelen, opkøber Frédéric Drouhin en del af denne vin.
Frédéric er Véroniques bror og seneste generation bag roret i det gamle familieejede vinhus.
Den nye tequila, Alta Belleza, fra Casa Noble.

Tequila med "finish"

Det er ganske almindeligt med whisky, der har fået en ”wood finish” - hvilket direkte oversat betyder ”fadafrunding”. Det går ud på, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt portvin, sherry, madeira eller Bordeaux-vin. Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk ”finish”, der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt.
Mindre almindeligt er det med tequila, der har fået en sådan finish, men det er ikke desto mindre netop det, som den prisvindende tequilaproducent Casa Noble i Mexico er barslet med.

En stigende trend


Tidligere i år gjaldt det en tequila med finish fra sherry-fade, og nu har Casa Noble så lanceret Alta Belleza ("stor skønhed" på spansk), der har spenderet den sidste modningstid på fade, som har indeholdt Cabernet Sauvignon fra To Kalon Vineyard i Napa Valley.
Dette med at gå whiskyen i bedene og give tequila forskellige finishes har været en stigende trend blandt tequilaproducenterne i de senere år. Så vi vil sikkert se stadig flere interessante flasker med finish indtage markedet.

Et begrænset antal flasker


Prisen for Alta Belleza ligger på det, der svarer til 8000 kr., og der er kun fremstillet 563 flasker af den. Om der tilflyder Danmark et par flasker er endnu uvist.
Tequilaen er den første i en serie med navnet Colección del Fundador - grundlæggerens samling - og det er da også netop grundlæggeren af tequilahuset, Jose Pepe Hermosillo, der har fået ideen til at skabe tequilaer med vinøs finish.
Flere tequilaer i serien vil blive frigivet til salg i de kommende år - og det bliver ligeledes i et begrænset antal flasker.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Steen Højgård Rasmussen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Steen Højgård Rasmussen (f. 1963) er ikke "født" ind i vinbranchen. Han er uddannet fødevareteknolog (cand. brom.) med Ph.d. i fødevaremikrobiologi, så hans forudsætninger for at forstå og vurdere teknikken bag vinen i glasset er i orden.
Hans store interesse for vin blev sat på sporet i 1986 af den nu hedengangne Vinklub No. 1. Han har siddet i bestyrelsen i Bourgogneselskabet og har igennem årene været medlem af et utal af vinklubber, hvor især Portvinsklubben af 1981 står hans hjerte nær.
I 1996 besluttede han og hans ven, Lars Møller, at de ville prøve at stå på den anden side af disken, og de etablerede derfor The Wine Company. Det har de ikke fortrudt.
Firmaet har specialiseret sig i direkte import af vine fra mindre topproducenter fra specielt Rhône, Bourgogne, Italien og Australien.
The Wine Company er interessant, fordi det primært arbejder med salg af vin via internettet. Firmaet sælger direkte til slutforbrugerne – uden fordyrende mellemled – og arbejder i stigende grad med virksomhedskunder og restauranter i både Danmark, Sverige og Norge.
Firmaet afholder også et utal af vinarrangementer og smagninger for både firmaer, vinklubber og privatpersoner, hvor Lars og Steen kører med en blanding af "optræden på slap line" og seriøs information.
Det helt store og årligt tilbagevendende vinarrangement er Rhônevinfestival, som de to kompagnoner har taget initiativet til.
Som Steen siger: – Vi sælger vin med sjæl. Vi forsyner altid vores kunder med historier og information om den enkelte producent, så kunden får et næsten personligt forhold til vinen. Herved bliver vinen mere spændende at drikke, og kunden kan næsten sætte sig til bords med en ven af huset.
Steen Rasmussen blev i 2005 optaget i Châteauneuf du Papes vinbroderskab "Échansonnerie des Papes", som en anerkendelse af The Wine Companys indsats for Châteauneuf du Pape-vinene i Danmark. Og i 2007 fik han den franske orden "Chevalier de l'Ordre du Merite Agricole" af den franske landbrugsminister, M. Dominique Bussereau, for sit vinfirmas indsats for fransk vin på dansk jord.
Blandt fritidsinteresserne er fotografering og naturligvis især vin. Ferierne holdes fortrinsvis i Frankrig, hvor områderne Provence, Bourgogne og Champagne hører til favoritterne. Privat er han gift med Janne og har to børn, Olivia på 22 og Anton på 18.
Adresse:
The Wine Company, Herlev Hovedgade 15B, 2730 Herlev, tlf.: 22 24 68 82, e-mail: thewinecompany@private.dk, www.thewinecompany.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.


Hvad betyder Bin?

Lone S. så, at vi i uge 41 nævnte en vin med navnet Bin 407 Cabernet Sauvignon fra det australske vinhus Penfolds. Nu vil hun gerne vide, hvad ordet Bin og tallet betyder.

Bin betyder egentlig bøtte, og især i Australien bruges ordet om et parti vinflasker eller om et rum eller et aflukke, som flaskerne opbevares i, normalt i vandret stilling.
År efter år lagrede man de samme vine i de samme bins, og efterhånden blev nogle af bin-numrene simpelt hen navne på vinene – de blev til brands.
Det store australske firma Lindeman’s’ bedst sælgende Chardonnay hedder således Bin 65. Og Wyndham Estate har både en Bin 444 og en Bin 555. (Men der kommer næppe en bin med dyrets tal, 666).

Fine bin-skilte


I 1700- og 1800-tallenes England lagrede man flasker uden etiket på denne måde, og for at holde styr på lageret, havde man solide skilte på aflukkerne.
Man havde ligefrem fine bin-skilte, fremstillet af glaseret lertøj (creamware). De fleste kom fra den berømte porcelænsfabrik Wedgwood, mange fra midten af 1800-tallet.
Det er faktisk sjovt at gå på jagt i britiske antikvitetsbutikker efter sådanne skilte, men man kan godt komme af med flere hundrede kroner for et skilt.
Man kan også købe dem på nettet. Googel ordene creamware bin label.


Ugens vinøse billede

Dette herlige billede er taget i vinbaren på Oslobåden Crown of Scandinavia DFDS i 2005. Det er vintjener Per Mortensen, der har sendt det - og ham selv, der ses på billedet.

Som man kan se, var der italiensk tema for fuld udblæsning med baroloer, brunelloer, amaroner og andre gode italienske vine i glassene.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416


401 "Atelier 1B" ved Kultorvet i København laver sine egne spændende kryddersnapse (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 34 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Comtesse de Brissy, A. Robert Fossy, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)

149 kr., pris ved 2 flasker, Nemlig.com

Denne boblevin skuffer. Den har en meget kraftig mousse, og når moussen er boblet af i munden, er der kun en smag af citronsaft tilbage.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pipoli, Basilicata IGT, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

65 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport

En hvidvin, der dufter fint af forårsblomster og modne grønne druer. Smagen er frisk og fuld af citrus, fyldig og blød. Det er en meget lækker vin, der vil være god til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Baies Dorées, Brotte, Viognier, Languedoc, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

89,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 69,75 kr., Skjold Burne

Her er moden frugt, fylde og noter af mirabeller i både duft og smag. En helt igennem dejlig hvidvin med en lang og rig eftersmag. Den vil egne sig til såvel fjerkræsretter som til lette kødretter og oste af brie-typen.

stjernestjernestjerne

Domaine Chofflet-Valdenaire, Chardonnay, Givry, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%)

121 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Denne Bourgogne-hvidvin er - i forhold til prisen - lidt spinkel og tam. Jo, den smager af Chardonnay, men er uden kompleksitet. Den ret markante syre får ikke modspil af frugt og sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Italo Cescon, Sauvignon Blanc, Friuli, Italien, 2015, lav alkohol (12%)

129 kr., pris ved 12 flasker: 116 kr., YouAndWine

Melon og citrusfrugter mødes i duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er fyldig og fuld af frugt og med noter af modne grønne druer. Vinen har også en vis fedme, der får smagen til at hænge længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Handwerk, Weingut Gebr. Ludwig, Riesling, Mosel, Tyskland, 2014, lav alkohol (12,5%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager

Frisk hvidvin med en god og karakteristisk Riesling-smag, tør og med sin markante citrussyre udpræget til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rossern, Pfaffl, Chardonnay, Niederösterreich, Østrig, 2013, høj alkohol (15%)

En usædvanlig hvidvin og en meget kraftig vin med 15% alkohol. Den har en let cremet, krydret druesmag, der udvikler sig meget i munden og i en eftersmag, der næsten er kraftigere end den umiddelbare smag. Ingen spritkant.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Balbas, Bodegas Balbas, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2015, lav alkohol (13%)

75 kr., pris ved 6 flasker: 46 kr., Skovgaard Vine

Denne rosévin smager, som en god rosé skal smage - og det tilmed til en rimelig pris (ved 6 flasker). I smagen er der røde sommerbær, en god syre og en lille sødme. I slutningen et lille, krydret bid.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beats the Devil, Shiraz, Victoria, Australien, 2015, høj alkohol (15%)

En væmmelig djævel på etiketten vil utvivlsomt skræmme små børn væk - men de skal jo heller ikke drikke vinen. Om vinen "beats the devil", ved vi ikke, men gælder det kvalitet til en yderst rimelig pris, gør den et godt forsøg. Den har en varm, fyldig og blød frugtsmag med krydrede noter og en sødme, som engle vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Giulia, Terre di Valgrande, Valpolicella Ripasso, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Superlækker rødvin til en billig penge. Den har blød og bred frugt og en god struktur. I smagen mørke bær og en lille, krydret tone. Kærlighed ved første slurk.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de l'Obrieu, Les Aumoniers, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

89,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 59 kr., SuperBrugsen

TIl tilbudsprisen 56 kr. er denne økologiske rødvin et rigtig godt glas. Den har fyldig frugt på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre og vil blive blød og venlig, når den plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjerne

Tempus, Stefano Accordini, Corvina, Rosso del Veneto, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Jysk Vin

En lidt anonym rødvin - frugt og sødme, men også en "kogt" smag og eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Upstream, Watts Winery, Zinfandel, Lodi, Californien, 2012, høj alkohol (15,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, VinDanmark Lagersalg

Flot rødvin med kraftig frugt og en fin krydring, der fortsætter ud i eftersmagen. Dertil en lille, charmerende sødme. Den har 15,5% alkohol, men ingen spritkant. Giv den en stor bøf.

stjernestjernestjernestjernestjerne

U...passimiento, Baglio Gibellina, Terre Siciliane IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 66 kr., AndrupVin.dk

Da vi endelig havde fået trukket den stræk komprimerede og nærmest pulveriserede prop op af flasken, mødte vi en rødvin med en kraftig, saftig og krydret smag. Den er lavet på druerne Nero d'Avola og Frappato og efter metoden med tilskud af delvis tørrede druer. Den femte stjerne får den for prisen ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Desconocida, Bodegas del Rosario, Bullas, Spanien, 2015, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Fra det lille, sydspanske distrikt Bullas i nærheden af byen Murcia kommer denne pæne, lidt enkle rødvin til den gode pris 65 kr. ved seks flasker. Vinen har bred frugt, god krydring og lidt fadnoter. Dertil en syre, der udpræget gør den til en madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vindoro, Cantine San Marzano, Primitivo, Manduria, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 79 kr., Kvickly

Vellavet rødvin med en god, fyldig og varm smag, fin krydring, bløde tanniner, en lille sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Verquière, Romain & Thibaut Chamfort, Côtes du Rhône Villages, Sablet, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)

110 kr., Amfora Vin

En meget dejlig rødvin, hvori de forskellige komponenter enes så fint - god, mellemkraftig frugt, bløde tanniner, krydring, en lille sødme og tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Grenache (70%) samt Syrah, Cinsault og Mouvèdre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Negraro, Fabiano, Rosso Veronese, Italien, 2013, lav alkohol (13%)

119,75 kr., på tilbud året ud: 79,75 kr., Skjold Burne

Venlig og vellavet rødvin med god frugt og krydring samt en lille sødme. Bliver den plasket over i en karaffel et par timer før måltidet, bliver den endnu mere venlig.

stjernestjernestjerne

Terra Grande, Provino Italia, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

119,95 kr., VinMedMere.dk

Vi glædede os til en toskaner - og så kom der en australier. En af disse rødvine med dyb frugt og en hel masse sødme. Helt billig er den ikke, men flasken er meget tung.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bellingham, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 99,75 kr., Skjold Burne

Pinotage er hos nogle en forkætret drue. Der er sagt meget ondt om den. Men her optræder den i en rigtig god rødvin med blød frugt, tilpas syre og en charmerende lille sødme. I smagen kirsebær, jordbær og ribs.

stjernestjernestjernestjerne

Château Lamartine, Alain Gayraud, Malbec, Cahors, Frankrig, 2014, lav alkohol (12,5%)

149,5 kr., på tilbud til 129 kr., Cappa Vin

En let og delikat rødvin, der umiddelbart er venlig at drikke. En vin, som ikke maser sig på med dyb frugt og tunge procenter. Men alligevel er der nok lidt for lidt af det hele, og helt billig er vinen ikke.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild [Lafite], Colchagua, Grande Reserve, Chile, 2012, middel alkohol (14%)

149,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 125 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En dejlig rødvin med en meget ren duft af solbær. Også smagen er fuld af koncentreret bærmost med et strejf af anis og et tilpas tannin-bid. En velkomponeret vin med en lang eftersmag. Nyd den til ikke alt for kraftige kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Li Filitti, Masca del Tacco, Primitivo, Manduria, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)

189 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Stor og flot rødvin med hele Primitivo-druens saft og kraft. Den har en fin krydring og en sødme, som mange vil være glade for. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plaer, Acustic Celler, Priorat, Spanien, 2014, høj alkohol (15%)

249,95 kr., pris ved 2 flasker: 199,95 kr., Erik Sørensen Vin

Sådan skal det være! En vidunderlig, blød og lækker rødvin med alt i spil - frugt, tanniner, krydderi, kompleksitet og fadnoter i fornem harmoni.

Sød vin

stjernestjernestjerne

Vasques de Carvalho, Vintage Portvin, Portugal, 2013, høj alkohol (20,5%)

399 kr., AC-Vine

På mange måder en meget flot portvin med en dyb, dyb farve og en kraftig smag - men desværre også med en meget kraftig spritkant. En portvin til 400 kr. skal sidde lige i skabet - også selv om den er ganske ung og bør ligge i flere år. Det gør denne her portvin ikke.

Smagningen af vine fra Bodegas Castaño

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castaño Monastrell Tinto, Bodegas Castaño, Monastrell, Yecla, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

40 kr., Føtex 

Denne rødvin på 100% Monastrell har en dejlig aromatisk duft med blandt andet hyldebær, hyben, roser og sort te. Smagen skuffer heller ikke - her er der varme krydderier, modne bær og en lang, krydret eftersmag. En fantastisk god rødvin til en mere end menneskevenlig pris. Vinen er oven i købet på tilbud ind imellem til sølle 29 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Castaño Macabeo Ecológico, Bodegas Castaño, Macabeo, Yecla, Spanien, 2015, lav alkohol (12%)

49 kr., Føtex 

En rigtig dejlig hvidvin. Den dufter af moden frugt og har en god bred frugtsmag med noter af gule stenfrugter og en fin syre til slut. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer, og flasken har skruelåg. Det er en vin med en meget stor spændvidde. Den vil være dejlig som apéritif men også sagen til en god kyllingeret eller til lyse fisk og skaldyr.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Castaño Monastrell Ecológico, Bodegas Castaño, Monastrell, Yecla, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

49 kr., Føtex 

Monastrell-druerne til denne rødvin er fra en certificeret økologisk vinmark. Det er en herlig vin med aromatiske krydrede noter i duft og smag og med strejf af peber og anis i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Hécula, Bodegas Castaño, Monastrell, Yecla, Spanien, 2014, middel alkohol (14%)

60 kr., Føtex 

En elegant krydret rødvin med moden frugt og noter af lakrids i både duft og smag. Vinen har en ganske særlig friskhed, bløde tanniner og en fin syre til slut, der gør den velegnet til mad. En meget lækker vin til en overkommelig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castaño GSM, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien, 2015, middel alkohol (14%)

80 kr., Føtex 

GSM står for de tre druer, som denne rødvin er lavet på: Garnacha Tintorera (20%), Syrah (40%) og Monastrell (40%). Og til sammen giver disse druer en helt vidunderlig vin, som mange vil kunne lide. Den dufter af chokolade og kirsebær og har en saftig aromatisk smag med mange lag og krydrede noter. Drik den fx til en god, kraftig kødret eller det store ostebord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castaño Monastrell Dulce, Bodegas Castaño, Monastrell, Yecla, Spanien, 2013, høj alkohol (16%)

99 kr., pris ved 50 cl, Føtex 

Dette er en meget interessant, sød rødvin lavet på 100% Monastrell. Den kunne godt minde lidt om en sød portvin - dog i en lettere udgave. Og så har den disse dejlige noter af lakrids i eftersmagen. Nyd den afkølet til fx is eller en nøddekage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castaño Colección Cepas Viejas, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien, 2013, middel alkohol (14%)

100 kr., Føtex 

Denne rødvin er lavet på 70% Monastrell og 30% Cabernet Sauvignon - og det er et ualmindeligt velfungerende ægteskab, hvor Monastrell giver dejlige krydrede noter og Cabernet'en koncentreret bærmost. Cepas Viejas betyder "gamle vinstokke" og henviser til, at de vinstokke, der har leveret druerne, er mellem 32 og 45 år gamle. 100 kr. er ikke dyrt for en vin af denne kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castaño Santa, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%)

129 kr., Føtex 

Denne rødvin på 90% Monastrell og 10% Garnacha Tintorera fra 45 år gamle vinstokke er en ren krydderi-bamse - men på den absolut gode måde. Den er også saftig og byder på et hav af facetter i den lange eftersmag. Prøv den fx til tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Casa de la cera, Bodegas Castaño, Yecla, Spanien, 2012, høj alkohol (15%)

199 kr., Føtex 

Til denne rødvin er der brugt 50% Monastrell - de øvrige 50% består af lige dele Garnacha Tintorera, Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah. Denne drueblanding har givet en spændende vin med masser af moden frugt og noter af blandt andet blå blommer, solbær og svampe. Tanninerne er afrundede og eftersmagen lang og blød. Man mærker slet ikke det relativt høje alkoholindhold.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen