VinAvisens gode råd om årgange
Skemaer over vinens kvalitet i de forskellige årgange har længe været populære. Men vinverdenen er på mange måder vokset fra det med årgange. Et dårligt år behøver nemlig ikke at give dårlige vine. De fleste top-producenter reducerer udbyttet, separerer skidt fra kanel, koncentrerer mosten helt legalt og tryller på den måde årets klimatiske dårligdomme væk. Generelt drikkes de store vine også, mens de er unge - mens de har maksimal frugt. Det er den smag, der efterspørges i dag. Og tiden får kun sjældent lov til at udvikle det, man har betalt ekstra for. Derfor har vi afskaffet vore årgangsskemaer og giver i stedet nogle bud på, hvornår forskellige vine kan drikkes. Vi nøjes med at koncentrerer os om vine fra områder med et ustadigt klima, og vi interesserer os for toppen af disse distrikters vine. Det vil sige fra 250 kr. og op. Det kan måske være svært at forstå, at klimaet har mindre effekt på de billige regional-vine frem for de store topvine. Men svagheder og mangler kan med moderne teknik gemmes væk i de store blandingskar, hvorimod de lettere afsløres i topvinene, når disse udsættes for en lang iltningsproces på fad og flaske. | ![]() | Amarone Rødvinen fra Valpolicella Bordeaux Rødvine, hvidvine og Sauternes Bourgogne Røde og hvide Côte d’Or-vine Rhône Rødvine fra nordlige og sydlige Rhônedal Piemonte Rødvine fra Barolo og Barbaresco Toscana Brunello, Vino Nobile og Chianti samt Supertoscanere Spanien Rødvine fra Rioja, Navarra og andre topdistrikter Vintage Port |