Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Vin til maden




    .......
    Hvilken vin skal vi vælge til maden? Vi har alle stillet spørgsmålet. Så derfor bør det være VinAvisens opgave at bringe gode forslag. Det gør vi med en række artikler, der bringes med jævne mellemrum. På en særlig side har vi samlet de tolv forkskellige artikler, vi indtil videre har bragt. Her kommer den næste i rækken.

    Vin til risalamanden
    Julen er lig med familiehygge. Man samles om juleanden - der passende ledsages af et godt glas rødvin.
    Bagefter gælder det så risalamanden og den venskabelige slåskamp om mandelen. Og skal der et glas sød vin til den klassiske dessert, er der masser af muligheder.
    Risalamande er en fed og som regel relativt sød spise, så vinen skal også have en god portion sødme - hvilket mange portvine fx lever op til. Det samme gør den italienske Recioto di Soave, og har alamanden rigtig megen sødme, kan man fx sætte en flaske af den mørke sherrytype Pedro Ximenez på bordet.
    Skal det være en vin i en lidt lettere genre - og er risalamanden ikke i den meget søde ende - kan det være fint med en vin på senthøstede druer. Det vil stå ”vendanges tardives” på flasken, hvis det er en fransk vin og ”late harvest”, hvis vinen er fra et engelsktalende land.
    Kirsebærsaucen kan være lidt af en udfordring, og er man glad for en ordentlig klat sauce, vil det være en god idé med en sød vin, der har god frugt og gerne noter af kirsebær - det kunne fx være en dansk kirsebærlikør.
    Det er jo som regel kun et lille glas, der er plads til, når det kommer til den søde vin til julemåltidets afslutning. Men så kan resten jo nydes til julens mange kager første og anden juledag.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til risalamande. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til risalamande
    Béa Chapitre 10 Classique, Mas Bécha, Muscat de Rivesaltes, Roussillon, Frankrig, 2010, 142 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 16
    Bersano, Brachetto, Barchetto d'Acqui, Italien, 100 kr., Bilka og Føtex Food (på tilbud året ud: 69 kr.), smagt i 2012, uge 34
    Burmester, Colheita Porto, Portugal, 2000, 129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2011, uge 16
    Curis Valley, Viña Ralclo, Curicó Valley, Chile, 2013, 89 kr., pris ved ½ flaske, pris ved 6 flasker: 69 kr., Holte Vinlager, smagt i 2014, uge 44
    Dow's, LBV Portvin, Portugal, 2006, 65 kr., pris for ½ flaske ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 48
    Motto Piane, Fattori, Recioto di Soave, Italien, 2011, 169,75 kr., på tilbud året ud, pris for ½ liter, GrauballeVin.dk, smagt i 2014, uge 47
    Portal, Quinta do Portal, Vintage Portvin, Portugal, 1999, 99 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine, smagt i 2011, uge 37
    Rey Fernando Pedro X Antique, Bodega Rey Fernando Castilla, Pedro Ximenez, Jerez, Spanien, 498,75 kr., pris ved 50 cl. Pris ved 12 flasker: 375 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    RP.LBV, Ramos Pinto, Late Bottled Vintage Port, Portugal, 179 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 48
    San Emilio, Pedro Ximenez, Lustau, Sherry, Spanien, 195 kr., H. J.Hansen Vin, smagt i 2010, uge 49
    Statement, Barão de Vilar, Colheita Portvin, Portugal, 2005, 89,95 kr., pris for ½ liter, Aldi, smagt i 2014, uge 46
    Terroir, Late Harvest, Tarapacá, Maipo Valley, Chile, 2013, 79,75 kr., pris for 60 cl; på tilbud året ud: 59,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2014, uge 50
    Vignerons Catalans en Roussillon, Grenache Noir, Rivesaltes Rosé, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2010, 90 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 42




    .......

    Vinen til asparges
    Asparges bør spises med fingrene! Sådan lyder en god gammel regel. Men nu, hvor aspargessæsonen vælter ind over os, bliver der garanteret også taget kniv og gaffel i brug.
    Men uanset, hvordan man angriber aspargesen, så er og bliver den en stor delikatesse. Og det har den været lige siden oldtiden – selveste Julius Cæsar var vild med asparges og nød dem nøjagtig, som mange gør det i dag, kogt med smeltet smør til. Faktisk var flere af de romerske kejsere så begejstrede for asparges, at de havde en hel flåde af mindre skibe liggende i havnen, hvis eneste formål var at sejle ud og hente dem hjem fra nær og fjern.
    De fleste har sikkert hørt, at man ikke kan drikke vin til asparges. Men den devise holder ikke vand. Dog bør man ikke hælde rødvin i glasset - rødvinen får en markant bitter smag. Men mange hvidvine går glimrende i spænd med både grønne og hvide asparges. Det skal være vine med frisk frugt og en god syre og gerne med en vis mineralitet.
    Hvidvine på Sauvignon Blanc-druen kan være glimrende aspargesvine, uanset om de kommer fra Frankrig eller oversøiske lande som New Zealand og Chile.
    Tørre vine fra Alsace på Muscat-druen er også et sikkert valg - det samme gælder tyske vine på Silvaner eller Riesling samt østrigske Grüner Veltliner-vine.
    En sherry af Fino-typen vil også være en god ledsager til klassikeren asparges i mousseline sauce.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine, som alle egner sig fortræffeligt til både grønne og hvide asparges. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til asparges
    Atelier, Cavino, Arcadia, Grækenland, 2011, 96,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 49
    Chakana, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina, 2012, 55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 13
    Domaine de la Chesnaie, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2011, 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 36
    Domaine Michel Thomas, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2011, 185 kr., pris ved 12 flasker: 145 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 35
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Silvaner, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2010, 89 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    La Isla, Terapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2011, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Le Val Doré, Pierre Lavigne, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2011, 99,95 kr., på tilbud i uge 21 (denne uge) i Kvickly og i uge 22 i Superbrugsen: 69 kr. flasken, smagt i 2013, uge 14
    Little J, Juritshitsch, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 95 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 31
    Nerola, Torres, Catalunya, Spanien, 2008, 105 kr., H.J.Hansen, smagt i 2012, uge 40
    Sauvignon Blanc Block Selection, La Playa, Sauvignon Blanc, Limari Valley, Chile, 2011, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 47
    Undurraga Gewürztraminer, Valle Cenrtal, Chile, 2012, 39 kr., Netto Vin, smagt i 2013, uge 21
    Weingüter Wegeler, Riesling, Mosel Qualitätswein Trocken, Tyskland, 2011, 99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 1
    Zillinger, Grüner Veltliner, Weingut Herbert Zillinger, Weinviertel, Østrig 2012, 120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    .......




    .......

    Vinen til sommerens grillmad
    Kød og pølser, stegeskorper og krydrede marinader er indbegrebet af sommerens grillmad. Det er fyldig og kraftig kost, der kræver muskuløse rødvine med masser af frugt og krydderier og en syre, der kan skære igennem de lidt fede retter. Vinene må også gerne have en pæn portion alkohol til at bære smagen oppe samt et strejf af sødme – især, hvis der bruges sødt krydrede marinader.
    Det er oplagt med frugtrige rødvine fra oversøiske lande som Chile, Sydafrika og Australien. Men også det franske Rhône og Italiens støvlehæl Puglia kan byde på vine af den rette kaliber.
    Står menuen på grillet fisk og skaldyr, kan et godt valg være en fyldig oversøisk hvidvin på Chardonnay – gerne med et pænt bid af fad.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine samt en enkelt hvidvin, som alle egner sig fortræffeligt til almindelig grillmad. Der er vine i et rimeligt prisleje til det store grillparty og vine i den dyrere ende til den grillede luksus-bøf til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    16 vine med 5 stjerner til grillmad
    A6mani, Salice Salentino, Italien, 2010, 59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 10
    Banrock Station, Reserve, South Eastern Australia, Australien, 2008, 159 kr., pris for 2,25 liter i boks, Føtex, smagt i 2010, uge 40
    Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2009, 329,75 kr., Theis Vine, smagt i 2012, uge 27
    Casas Patronales, hvidvin, Chardonnay, Maule Valley, Chile, 2009, 99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 16
    Echeverria, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2009, 95 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 9
    Estancia, Mendoza, Argentina, 2011, 53,50 kr., Irma, smagt i 2012, uge 15
    Gravello, Librandi, Val di Neto, Italien, 2009, 109 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine, smagt i 2012, uge 5
    H&B, Hecht & Bannier, Côtes du Rouissillon, Frankrig, 2008, 129 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw, smagt i 2011, uge 18
    La Fagotière, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, 79,75 kr., pris ved 2 flasker: 65 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 7
    Marques de Casa Concha, Concha y Toro, Merlot, Peumo, Chile, 2009, 95 kr., Kvickly, smagt i 2011, uge 26
    Moussai, La Ronciere, Shiraz, Colchagua, Chile, 2009, 119 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 7
    Paradyskloof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2008, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2011, uge 10
    Portal del Alto, Alejandro Hernandez, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008, 150 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 21
    Quarterback, De Liso Wines, McLaren Vale, Australien, 2008, 155 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 10
    The Wolftrap, Boekenhoutskloof, Western Cape, Sydafrika, 2009, 69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 9
    Yering by Laudrup, Shiraz, Yarra Valley, Australien, 2008, 99 kr., Laudrup Vin, smagt i 2010, uge 22
    Zonnenburg, Western Cape, Sydafrika, 2010, 39,95 kr., Strandgaarden, smagt i 2011, uge 48
    .......




    .......

    Vinen til lyse fisk
    Der findes en bred palet af forskellige fisk, som groft kan inddeles i to grupper: De mørke, fede og kraftigt smagende fisk og så de lyse og magre fisk med en fin og delikat smag. Her handler det om de sidstnævnte, og vi går ud fra retter, hvor man i tilbehøret tager hensyn til fiskens sarte smag.
    Til de lyse og magre fisk hører rødspætte, skrubbe, søtunge, torsk og pighvar, og hertil er det ideelt med lette og tørre hvidvine – gerne med en pæn portion syre, især hvis der indgår citron i retten.
    Tyske hvidvine på Riesling- eller Pinot Blanc-druen samt italienske vine på Pinot Grigio er som regel gode valg med den fornødne tørhed, friskhed og syre. De fleste spanske vine på Albariño-druen er ligeledes som skabt til lys fisk.
    Sauvignon Blanc-vine er også sagen, men vælg helst en franskmand. Mange oversøiske vine på druen – især de newzealandske – kan være for overvældende i deres duft og smag af tropiske frugter. Pas også på med fadlagrede hvidvine – fadsmagen kan let overdøve fisken.
    Skal der være fest, så vælg en ikke for fyldig champagne eller anden mousserende vin.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine, som alle egner sig fortræffeligt til retter med lyse fisk. Der er vine i et rimeligt prisleje til hverdagsmaden og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    15 vine med 5 stjerner til lyse fisk
    Alta Italia, Pinot Grigio, Valdadige, Italien, 2010, 69 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 20
    Arthur Metz, Riesling, Alsace Grand Cru Steinklotz, Frankrig, 2010, 105 kr., Kvickly, smagt i 2012, uge 28
    Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2010, 109,95 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2011, uge 49
    Beau Vignac, Les Vignerons de Pomerols, Sauvignon Blanc, Languedoc, Frankrig, 2011, 60 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 21
    Bin 25, Brut, Lindemans, Sparkling Wine, Australien, 49 kr., Netto Vin, smagt i 2011, uge 50
    Castell de Raimat, Raimat, Albariño, Costers del Segre, Spanien, 2011, 85 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 24
    Château Villa Bel-Air, Lynch-Bages, Graves Blanc, Frankrig, 2009, 169,95 kr., Theis Vine, smagt i 2010, uge 35
    Dom Pérignon, Champagne, Frankrig, 2003, 1095 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 8
    Easy to Drink, Setzler, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 99 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 23
    Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2011, 99,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 74,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 26
    Gilbert Picq & Fils, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009, 99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 10
    La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2010, 59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 26
    Montebaco, Verdejo, Rueda, Spanien, 2010, 110 kr., pris ved 12 flasker: 99 kr., Vinoble, smagt i 2011, uge 17
    Rotari, Arte Italiana, Trento, Brut, Italien, 99,95 kr., Strandgaarden, smagt i 2011, uge 52
    Villa Rocca, Soave, Italien, 2010, 38,50 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 20
    .......




    .......

    Vinen til fede fisk
    Sommeren er på sit højeste, og fiskehandlerne har travlt med at sælge makreller, laks og andre fede fisk til grillen.
    Den slags fisk har en mørkere farve og en kraftigere smag end de lyse og magre fisk, og det kræver sin vin - uanset om fisken skal grilles, dampes eller forvandles til mousse.
    Den kraftige og fyldige fiskesmag skal matches af en ligeledes kraftigt smagende hvidvin med en vis fedme, men også med en god mundrensende og forfriskende frugtsyre.
    En oversøisk hvidvin på Chardonnay - gerne med lidt fad - vil ofte være sagen. En fyldig tysk Riesling uden alt for megen syre eller en italiensk Pinot Grigio vil ligeledes være fine ledsagere.
    Bourgogne kan også byde på hvidvine med den fornødne fedme og fylde. Endnu et godt valg er oversøiske vine på Chenin Blanc.
    Man skal bestemt ikke gå uden om rødvin, bare fordi der er tale om fisk. Netop de mørke fisketyper - når de grilles eller steges - har det rigtig godt sammen med visse rødvine, som fx en let afkølet Beaujolais.
    Nedenfor har vi listet en række hvidvine og rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til fede fisk.
    Der er vine i et rimeligt prisleje til det store party og vine i den dyrere ende til luksus-laksen til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    12 vine med 5 stjerner til fede fisk
    Arboleda, Chardonnay, Valle de Aconcagua, Chile, 2011, 150 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 30
    Aurora, Chardonnay, Serra Gaucha, Brasilien, 2011, 99 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 38
    Cantoalba, La Roncière, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2011, 89 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 3
    Château des Labourons, Fleurie, Frankrig, 20101, 100 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 22
    Cottage Garden, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2011, 69 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 18
    Domaine Dupré, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 125 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 31
    Henry Fessy, Louis Latour, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 99 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2011, 94 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    Les Morizottes, Marie-Pierre Manciat, Chardonnay, Mâcon, Frankrig, 2011, 85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 1
    Les Vénérables, La Chablisienne, Chablis, Frankrig, 2008, Philipson Wine, smagt i 2011, uge 23
    Pear Tree White, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2012, 79,75 kr., på tilbud i juli: 69,75 kr.; ved 6 flasker 59,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2013, uge 28
    Pighin, Pinot Grigio, Friuli Grave, Italien, 2011, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 9
    ....




    .......

    Vinen til bær-desserterne
    Lige nu bugner buskene af modne ribs, stikkelsbær, solbær og brombær, og måske er fryseren fyldt med hindbær og jordbær, som er høstet i sommerens løb. De mange bær er sagen, som de er, med sukker og fløde på, i tærter og kager eller syltede som tilbehør til fx is.
    Det er jo oplagt at servere en sød vin til desserter med bær, men den bør ikke være for sød. En god regel siger, at jo sødere desserten er, desto sødere skal også vinen være. Solmodne bær er søde, men de har også en god portion frugtsyre, og den vin, man drikker til, bør derfor ikke kun være sød, men også frisk og med en fin syre, der opvejer sødmen.
    Et rigtig godt bud er en italiensk Moscato d’Asti - en dolce (sød) - hvis bobler giver vinen en vis friskhed. Halvsøde vine på Riesling-druen har som regel også den fornødne balance mellem sødme og syre. Flere senthøstede vine vil også egne sig fint til fx bærtærter.
    Vælg fortrinsvis lyse og lette søde vine - dog er der også enkelte røde dessertvine, som vil gøre underværker - især til jordbær.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til desserter med bær. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    10 vine med 5 stjerner til bær-desserter
    Beni di Batasiolo, Moscato, Asti, Dolce, Italien, 119,75 kr., på tilbud indtil 16. september: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne, smagt i 2012, uge 33
    Domäne Wachau, Beerenauslese, Wachau, Østrig, 2008, 139 kr., pris for ½ flaske, Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2010, uge 1
    Fontanafredda, Moscato, Asti, Dolce, Italien, 75,95 kr., SuperBrugsen, smagt i 2012, uge 34...
    Heinz Schmitt, Riesling, Neumagener Rosengärtschen, Auslese, Mosel, Tyskland, 2005, 89 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 15
    La Font del Bosc, Laithwaites, Grenache, Maury, Frankrig, 2005, 125 kr., pris for 50 cl, Skovgaard Vine, smagt i 2011, uge 39
    Le Chant des Griolles, Paul Jaboulet Aîné, Muscat, Muscat de Beaumes de Venise, Frankrig, 2009, 159 kr., pris for 37,5 cl., Vinoble, smagt i 2011, uge 25
    Le Sauternes de ma Fille, Château Latrezotte, Bernard Magrez, Sauternes, Frankrig, 2006, 195 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2011, uge 17
    Rosenhof, Spätlese, Muskat Ottonel, Burgenland, Østrig, 2009, 89 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 3
    Veuve Clicquot Vintage Rich, Champagne, Frankrig, 2002, 449 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 22
    Vigne Rare, Vinchio-Vaglio Serra, Moscato, Piemonte, Italien, 2010, 60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2011, uge 51
    ....




    .......

    Vin til æbledesserter
    Netop nu er æblerne plukkemodne og parat til at blive forvandlet til alt fra æbleflæsk til tærter.
    Men lad os holde os til desserterne - det er nok der, de fleste af efterårets nyhøstede æbler havner.
    Æbler har en fin syre, der trænger igennem selv i søde desserter - dog jo sødere desserten er, desto mere dulmes syren.
    Til æbletrifli og andre lette æbledesserter bør man vælge en let sød vin med en pæn portion syre. Til sødere desserter bør der skrues mere op for sødmen i vinen. Og står den på fx æbletærte med allehånde og kanel, vil det være fint med en sød hvidvin på den krydrede Gewürztraminer-drue.
    Senthøstede hvidvine på fx Riesling-druen fra både Tyskland, Østrig og Alsace samt fra de oversøiske vinlande er gode bud på ledsagere til æbledesserter. Men der findes også enkelte søde rødvine, som vil kunne gøre sig.
    Til meget søde æbledesserter kan man med fordel vælge en portvin eller måske et glas dansk æbledessertvin.
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til desserter med æbler. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    9 vine med 5 stjerner til æbledesserter
    Domaine du Trapadis, Vin Doux Naturel Rasteau, Frankrig, 2009, 115 kr., pris for 50 cl flaske, The Wine Company, smagt i 2011, uge 15
    Domäne Wachau, Beerenauslese, Wachau, Østrig, 2008, 139 kr., pris for ½ flaske, Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2010, uge 1
    Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Trockenbeerenauslese, Tyskland, 2005, 129 kr., pris for ½ flaske, Haller Vine, smagt i 2012/7
    Malus X Feminam, Cold Hand Winery, Regionalvin fra Jylland, Danmark, 2010, 335 kr., pris ved 50 cl., H. J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 24
    Mataró Dolç, Alta Alella, Mataró, Alella, Spanien, 2009, 271 kr., Laudrup Vin, smagt i 2012, uge 40
    Burmester, Colheita, Portugal, 1997, 129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2010, uge 24
    Schmitt Söhne, Rheinhessen, Behrenauslese, Tyskland, 2006, 159 kr., pris for 50 cl ved 6 flasker: 76, Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 29
    Tarapacá, Late Harvest, Isla de Maipo, Chile, 2011, 79,75 kr., pris for 50 cl, Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Vignerons Catalans en Roussillon, Grenache Noir, Rivesaltes Rosé, Vin Doux Naturel, Frankrig, 2010, 90 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 42
    ....




    .......

    Vinen til svampe
    Nu og i de kommende par måneder kan man se folk gå rundt i skovene med blikket rettet mod jorden og med en kurv over armen. Svampejagten er sat ind, og kantareller, karl johan, trompetsvampe og alle de andre dejlige, spiselige svampe ender på panden med flødesauce eller ristes med krydderurter og serveres som tilbehør til kød og fisk.
    Selv om der er forskelle i smagen af disse svampe, har de også mange fælles træk. De er kødfulde og har en særlig pikant smag, der er fin, men samtidig smager godt igennem i næsten enhver ret.
    Denne særlige svampesmag har det altid godt sammen med en rødvin med en blød og rund smag, uden påtrængende frugt, tilpas syre og gerne med lidt fad. En rødvin på Pinot Noir-druen er den oplagte ledsager til svamperetter, og den må meget gerne komme fra Bourgogne. En newzealandsk eller chilensk Pinot Noir-vin kan dog også gøre det. Andre gode valg er en Rioja-rødvin eller en Barolo, ligesom en moden Bordeaux, hvor fadsmagen er godt integreret, ligeledes vil være fin.
    Skal der hvidvin i glassene, så prøv med en fadlagret Chardonnay. Er svamperetten krydret, vil en østrigsk Grüner Veltliner give et fint modspil.
    Det er bestemt også værd at skænke sig et glas godt afkølet sherry af den tørre, lyse fino-type til et stykke toast med flødestuvede kantareller.
    Nedenfor har vi listet en række vine, der alle egner sig fortræffeligt til svampe.
    Der er vine i et rimeligt prisleje til den store svampefest og vine i den dyrere ende til en luksus-ret til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til svampe
    Allende, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2006, 219,95 kr., Theis Vine, smagt i 2013, uge 27
    Barra of Mendocino, Pinot Noir, Mendocino, Californien, 2009, 130 kr., Graa Vin, smagt i 2013, uge 5
    Beauregard, Roux Père & Fils, Pinot Noir, Santenay, Premier Cru, Frankrig, 2009, 229 kr., Jysk Vin, smagt i 2013, uge 9
    Casanova, Mas de Martin, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 36
    Château du Cartillon, Haut-Médoc, Frankrig, 2005, 75 kr., Føtex Food, smagt i 2010, uge 12
    Cosme Palacio y Hermanos, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2004, 219,75 kr., 149,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2013, uge 17
    Cottage Garden, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2011, 69 kr., Vinoble, smag i 2013, uge 18
    High Mountain Vines
    , Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, 99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 33
    Leicht & Fruchtig, Weingut Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2012, 120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 30
    Louis Latour, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges 1. Cru, Frankrig, 2006, 409 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2013, uge 9
    Marchesi di Barolo, Nebbiolo, Cru Cannubi, Barolo, Italien, 2008, 425 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 20
    Produttori di Govono, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2005, 120 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 4
    Viña Pomal, Rioja, Gran Reserva, Spanien, 2004, 169 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 14
    .......




    .......

    Vinen til fuglevildt
    Jagtsæsonen er i fuld gang, og agerhøns, fasaner og vildænder lander i gryderne, hvor de forvandles til de skønneste retter.
    Hvilke vine, der skal vælges til disse retter, afhænger i høj grad af tilbehøret - er det kraftigt smagende, skal vinen ligeledes ligge i den kraftige ende, ligesom sødme i tilbehøret kræver, at der er en vis sødme i vinen. Men den særlige vildtsmag hos disse fugle dikterer bestemt også vinvalget.
    Glem helst alt om hvidvin til vildtkød. Hvis der absolut skal hvidvin på bordet, så gå efter en kraftig og frugtrig vin fra fx Argentina eller Sydafrika.
    Rødvin er sagen til fuglevildt, og det skal være vine med masser af frugt, gerne en lille smule frugtsødme, en pæn syre og ikke al for megen fadsmag. En rigtig god Bourgogne-vin er et fint og klassisk valg, ligesom man er godt tjent med en fyldig rødvin fra Rhône, fx en Châteauneuf-du-Pape. Skal det være italiensk, vil en Barolo-vin, en Ripasso eller visse Chianti Classico-vine være et fint valg. Og når det gælder de oversøiske vine, så prøv med en vin på Pinot Noir, Cabernet Sauvignon eller Shiraz.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til retter med fuglevildt. Der er vine i et rimeligt prisleje og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    18 vine med 5 stjerner til fuglevildt
    Beaune Clos des Mouches 1. Cru, Domaine Chanson, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008, 499 kr., Vinslottet, smagt i 2011, uge 9
    Black Ridge Vineyards, Pinot Noir, Californien, USA, 89 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 32
    Block No.16, La Playa, Pinot Noir, Limari Valley, Chile, 2010, 99 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 47
    Cecchi, Chianti Classico, Italien, 2009, 79,95 kr., Kvickly, smagt i 2012, uge 40
    Cottage Garden, Pinot Noir, Padthway, Australien, 2011, 99 kr., på tilbud året ud: 69 kr., Vinoble, smagt i 2012, uge 46
    Domaine J.-C. Rateau, Les Beaux & Bons (WWF), Pinot Noir, Beaune, Frankrig, 2009, 245 kr., A Vinstouw, smagt i 2012, uge 24
    Domaine des Sénéchaux, Lynch-Bages, Châteauneuf-du-Pape Rouge, Frankrig, 2009, 329,95 kr., Theis Vine, smagt i 2012, uge 27
    El Rosal, Tarapacá, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2010, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    Family Blend, Joostenberg, Paarl, Sydafrika, 2010, 95 kr., Lago Import, smagt i 2012, uge 38
    Growers Gate, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2010, 60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 34
    Little Yering Cabernet Sauvignon / Shiraz, Yering Station, Yarra Valley, Australien, 2006, 110 kr., 83 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin, smagt i 2010, uge 22
    Louis Latour, Pinot Noir, Marsannay, Frankrig, 2006, 139 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Medalla Real, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2010, 89,95 kr., Amka, smagt i uge 47, 2012
    Musella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2009, 135 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 40
    Pendara, Amani, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2009, 109 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 34
    Portal del Alto, Alejandro Hernandez, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008, 150 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2012, uge 21
    Saint-Esprit, Delas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 90 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 25
    The Wolftrap, Boekenhoutskloof, Western Cape, Sydafrika, 2009, 69,95 kr., Philipson Wine, smagt i 2012, uge 9
    Woodbridge, Robert Mondavi, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008, 69,95 kr., Føtex, smagt i 2010, uge 31uge 48
    .......




    .......

    Vinen til sushi
    Der findes efterhånden masser af sushi-restauranter i Danmark - også med take away. Men stadig flere danskere laver også selv de små, sunde japanske hapser hjemme i køkkenerne.
    Ris, tang, rejer, rå fisk og fint smagende grøntsager er typiske ingredienser i sushi. Smagen er som regel delikat og sart, men får kraft og krydderier fra soja, østerssauce og den stærke grønne wasabi.
    Japansk saké er selvfølgelig som skabt til sushi, og en kold læskende pilsner er også en god ledsager. Men hvis man nu holder mest af vin, så er der også mange gode muligheder - ikke mindst når det gælder hvidvin. Det skal være en vin, der er så fint smagende, at den ikke overdøver sushiens sarte og pikante smag. Samtidig skal den også kunne klare de lidt stærke dyppelser.
    Vælg en frisk og læskende hvidvin - gerne på Sauvignon Blanc, Riesling eller Chenin Blanc. Mousserende tørre vine er også glimrende ledsagere og giver et oplivende modspil til den kompakte ris.
    Visse rosévine med friskhed og god bærsmag er tillige fine til sushi. Og så er der de tørre sherry-typer, Manzanilla og Fino, der serveret afkølet ligeledes er sagen.
    Skal det være rødvin, så gå efter lette vine med god frugt - fx en Beaujolais. Et andet bud er tyske rødvine på Spätburgunder (Pinot Noir).
    Nedenfor har vi listet en række vine, som alle egner sig fortræffeligt til sushi. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    18 vine med 5 stjerner til sushi
    A.mano Rosa, Puglia IGT, Italien, 115 kr., Strandgaarden, smagt i 2012, uge 42
    Attems, Marchesi de Frescobaldi, Pinot Grigio, Venezia Giulia IGT, Italien, 2011, 125 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 30
    Billecart-Salmon, Brut Réserve, Champagne, Frankrig, 419,95 kr., Theis Vine, smagt i 2010, uge 49
    Castell de Raimat, Raimat, Albariño, Costers del Segre, Spanien, 2011, 85 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 24
    Domaine de la Chesnaie, Sauvignon Blanc, Frankrig, 2011, 75 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 36
    Easy to drink, Setzler, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2011, 99 kr., Haller Vine, smagt i 2012, uge 23
    Henry Fessy, Louis Latour, Gamay, Morgon, Frankrig, 2009, 99 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2012, uge 9
    Iphöfer Kronsberg, Hans Wirsching, Scheurebe, Franken, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2011, 94 kr., Jysk Vin, smagt i 2012, uge 42
    La Belle Hélène, Chaudron, Champagne, Brut, Frankrig, 2005, 209 kr., Irma, smagt i 2012, uge 48
    La Isla, Terapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2011, 89,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2012, uge 25
    La Gitana, Bodegas Hidalgo, Manzanilla, Sherry, Spanien, 99 kr., Vinslottet, smagt i 2010, uge 2
    Maru, Dopff au Moulin, Alsace, Frankrig 2011, 89,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2013, uge 7
    Prosecco, Alvise Lancieri, Prosecco, Italien, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2012, uge 21
    Rafale, Vignerons Catalans, Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2011, 40 kr., Køge Vinhandel, smagt i 2013, uge 3
    Cuvée Philipson, Boekenhoutskloof, Sauvignon Blanc, Cape South Coast, Sydafrika, 2012, 74,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 43
    Veuve Clicquot Vintage, Champagne, Frankrig, 2004, 449 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 22
    Woodbridge, Robert Mondavi, Chardonnay, Californien, 2007, 69,95 kr., Føtex, smagt i 2010, uge 30
    Woodthorpe, Te Mata Estate, Sauvignon Blanc, Hawke's Bay, New Zealand, 2010, 170 kr., pris ved 12 flasker: 128 kr., Laudrup Vin, smagt i 2012, uge 23

    .......




    .......

    Vinen til lam
    Lige om lidt er det påske, og så kommer der lam på rigtig mange danske middagsborde. Lammekød har en fin og ikke så påtrængende smag, så når der skal vælges vin til påskelammet, er udgangspunktet i høj grad krydringen af lammekødet og tilbehøret.
    Den klassiske udgave - den provencalsk inspirerede lammekølle med hvidløg og rosmarin - kræver en rødvin med struktur, fylde og tanniner. Her er det en god idé at vende blikket mod Rioja og vælge en af de traditionelt fremstillede vine fra det spanske distrikt. Også fra Ribera del Duero kommer der mange gode rødvine til lammekøllen.
    Et andet rigtig godt bud er rødvinene fra Rhône - fx en Châteauneuf-du-Pape - eller en anden franskmand med saft, krydderier og fylde. Skal vinen være italiensk, er en god Barolo bestemt også sagen til den klassiske lammekølle.
    Hvis lammet er marineret eller krydret med meget kraftigt smagende krydderier, kan en lidt mere muskuløs oversøisk rødvin på Shiraz som regel klare det problem.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til lam. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    14 vine til lam med 5 stjerner
    Bordón, Rioja, Crianza, Spanien, 2007, 90 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager, smagt i 2012, uge 42
    Bouvencourt, Brotte, Vacqueyras, Frankrig, 2011, 129,75 kr., på tilbud indtil 31. marts: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne, smagt i 2013, uge 8
    Cuvée Philipson, Telmo Rodriguez, Rioja, Spanien, 2009, 79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2012, uge 4
    Domaine de Poulvarel, Costières de Nîmes, Frankrig, 2008, 68 kr., Jysk Vin, smagt i 2011, uge 27
    Domain Mega Spileo, Syrah, Achaia, Grækenland, 2007, 164,75 kr., Excellent Wine, smagt i 2012, uge 50
    Emilio Moro, Ribera del Duero, Spanien, 2009, 189,95 kr., Theis Vine, smagt i 2013, uge 12
    Finca Antigua, Crianza, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2010, 85 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 6
    La Bouveau, Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 6
    Mas Arnaud, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 85 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine, smagt i 2012, uge 29
    Numanthia, Tempranillo, Toro, Spanien, 2008, 425 kr., Moët Hennessy, smagt i 2012, uge 11
    Paolina, Ca' del Baio, Barbera d'Alba, Italien, 2011, 125 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 8
    Talento, Ego Bodegas, Jumilla, Spanien, 2011, 109 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine, smagt i 2012, uge 40
    Viña Zaco, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2009, 109 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2012, uge 25
    Windmill, Old Vine, Zinfandel, Lodi, Californien, 2010, 125 kr., pris ved 12 flasker: 95 kr., på tilbud indtil 30. april: 87 kr. ved 12 flasker, Graa Vin, smagt i 2013, uge 6

    .......




    .......

    Vinen til dyrevildt
    Træerne skifter farve, og vinden forvandler bladene til konfetti. Og netop nu kan man ind i mellem høre skuddene gjalde i skovene og på markerne. Jagten er sat ind på dådyr, råvildt, krondyr, hjorte og harer - samt på flere slags fuglevildt. Men her handler det ikke om dyr med fjer, men dyr med pels - og frem for alt hvilke vine, man skal servere til dyrekødet.
    Det meste vildtkød har en koncentreret og kraftig smag, og mange vælger derfor at servere en kraftig sauce til kødet. Man kan godt glemme alt om hvidvin, og de milde rødvine vil blegne fuldstændigt som ledsagere til fx en krydret vildtragout. Nu er det tiden til at sætte de muskuløse og fyldige rødvine med en pæn portion alkohol på bordet. Tanniner må de også gerne have - samt en vis sødme. Vildtkød har netop en sødlig smag, som ofte forstærkes af tilbehøret - i de kraftige vildtsaucer, i fx en rodfrugtblanding og ikke mindst i den traditionelle ribsgelé.
    En australsk rødvin på den krydrede Shiraz-drue vil snildt kunne klare det magtfulde selskab. Det samme gælder mange rødvine fra den italienske støvlehæl, Puglia. Og hvis vi bliver lidt i Italien - og tager et lidt større kreditkort op af lommen - så kan en stor og fyldig supertoskaner også gøre underværker.
    Rødvine fra Rhône er heller ikke til at komme udenom, ligesom nogle af de spanske vine fra Rioja eller Navarra kan være et godt match.
    Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til dyrevildt. Der er vine i et rimeligt prisleje til hverdagsmaden og vine i den dyrere ende til luksus-middagen for to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    11 vine med 5 stjerner til dyrevildt
    "Am", I Gelsi, Amarone della Valpolicella, Italien, 2010, 240 kr., Premier Cru, smagt i 2013, uge 39
    Baigorri Crianza, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2008, 149 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 21
    Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 22
    Domaine Alary, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, 89 kr., Jysk Vin, smagt i 2013, uge 7
    Geoff Merrill, McLaren Vale, Australien, 2007, 119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 6
    La Bouveau, Saint-Damien, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 6
    Muga Selección Especial, Bodegas Muga, Rioja, Spanien, 2006, 340 kr., pris ved 12 flasker: 255 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 20
    Paolina, Ca' del Baio, Barbera d'Alba, Italien, 2011, 125 kr., på tilbud som årets jagtvin: 99 kr., Vinoble, smagt i 2013, uge 8
    Saint-Esprit, Delas, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, 90 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2012, uge 25
    Septimo Dia, Bodega Septima, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, 99,95 kr., Theis Vine, smagt 2013, uge 2
    Trofeo, Årets Jagtvin, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2011, 99,75 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Skjold Burne, smagt 2013, uge 36
    .......