Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Angela

  Angela de la Rosa Tanco (f. 1945), der gik på pension i 2015, var ildsjælen bag udbredelsen af kendskabet til spansk vin i Danmark.
  Hun er født i Jerez de los Caballeros i det spanske Extremadura. I 1972 kom hun til Danmark, efter at være blevet dansk gift i Madrid. Jobbet som sekretær for den daværende spanske handelsråd havde Angela med i bagagen ved sin ankomst.
  Hun bar to kasketter i Spaniens Ambassades Handelsafdeling. Dels var hun ansvarlig for afdelingens administration, dels stod hun for fremstød af spansk vin på det danske marked i samarbejde med ICEX (Det Spanske Institut for Udenrigshandel).
  Hendes utrættelige indsats for spansk vin startede lidt tilfældigt, da hun i 1976 sammen med nogle kollegaer cyklede Sjælsø Rundt iført en t-shirt, hvorpå der stod "Marqués de Riscal - Rioja". Dagen efter var der et billede i avisen med følgende overskrift: "Spanien vil importere Sjælsø Rundt" - men der var ikke et ord om Rioja!
  I dag er ICEX´s fremstød i Danmark hovedsageligt koncentreret i kommenterede vinsmagninger med forskellige temaer og fra forskellige vinområder. Dertil kommer et utal af Sherry-aktiviteter såsom den årlige konkurrence Food & Sherry Match Contest, vinrejser samt den traditionelle vinmesse, der hvert andet år afholdes af handelsafdelingen, og som med stor succes samler vinproducenter fra hele Spanien. Det er ingen hemmelighed, at Sherry står Angelas hjerte nær.
  Angela de la Rosa Tanco er vokset op i Marokko, hvor en stor del af hendes familie var beskæftiget inden for korkindustrien. Her gik hun i fransk skole og senere på fransk gymnasium. Tilbage i Madrid afsluttede hun sine studier med Certifikat i fransk ved statens sprogskole, hvorefter hun i 1967 fik et job i det franske selskab Engins Matra S.A., der er et stort navn inden for missiler og rumfartsteknologi.
  I 1992 fik hun tildelt den fornemme orden "Lazo de Dama de la Orden del Mérito Civil" af Kong Juan Carlos d. 1., og i 2004 blev hun udnævnt til magister honoris causa hos Laugsmagistrene. I 2011 er hun blevet tildelt "Victor de la Sernas mindespris" af det spanske kongelige gastronomiske akademi for bedste fremstød og udbredelse af spanske vine. (Opdateret 2015).
  .