Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Erik Olaf-Hansen


.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Erik Olaf-Hansen (f. 1914) - de danske vinskribenters nestor - har skrevet om vin i et halvt århundrede. Han er født i Århus og begyndte straks efter studentereksamen i journalistikken, hvor han meget tidligt specialiserede sig i sundhed og sygdom. Det var således som sundhedsmedarbejder, han kom til Politiken i 1945.
  Erol, som hans pennenavn lyder, helmede dengang ikke med at fortælle om alt det, man kunne dø af - i bedste hensigt naturligvis - men mange læsere blev ængstelige. Hans ven på Berlingske Tidende, Gunnar Buchwald, rådede ham da til at blive vinmedarbejder.
  Da han var kommet godt ind i de vinøse emner ved at læse, smage og tage på vinrejser, begyndte han at kombinere sine to interesser. I de videnskabelige tidsskrifter var der begyndt at dukke artikler op om, at vindrikkere levede længere end afholdsmænd, blandt andet fordi de var udsat for færre blodpropper. Det var en nyhed, som trængte sig frem til forsiden, og som senere blev udbygget i Erik Olaf-Hansens bog "Drik vin, lev bedre, lev længere". Den er over årene solgt i 100.000 eksemplarer i Skandinavien.
  Senere har han skrevet mange andre vinbøger. Han var i en lang række år en populær vinguide på rejser i de europæiske vinlande, og mange husker ham fra de månedlige vinaftener på Politiken. Hans stil er, at deltagerne skal lære noget, men under lette og muntre forhold.
  Sin interesse for sundhed og sygdom har Erik Olaf-Hansen holdt fast ved, men det er det lyse, han finder frem. Derfor har han fx gjort sit til at aflive myten om alderdommens elendighed i bogen "Glæden ved at være gammel".
  I tyve år har han sammen med Geert Horst og Hans Heide udsendt "Vinnøglen". Det kræver, at han i sommerens løb må smage på cirka 1000 vine for at kunne fortælle, hvad der er bedst i de danske butikker. I alt har han skrevet et halvt hundrede bøger, deriblandt nogle ungdomsromaner.

  Erik Olaf-Hansen døde kort før jul 2004. Han var en af dem, man var glad for at være sammen med.