Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Jens Michael Gundersen


ppen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Jens Michael Gundersen (1965-2018) fik allerede som dreng sin første vinplante og begyndte at smage vin. 22 år gammel skrev han sin første artikel om mulighederne for vinavl i Danmark i det hedengangne "Vinjournalen", og siden da var det hans mission at gøre Danmark til et seriøst vinland.
  Gundersen var cand. merc. med speciale i markedsføring, men som vinmager var han selvlært. Siden 1990 havde han et samarbejde med Forskningscentret for Vin i Geisenheim ved Frankfurt og var officiel formidler af centrets druesorter Rondo og Bolero. I 1998 var han med til at skrive grundbogen "Vinavl i Danmark". Siden har han skrevet "Druer i danske haver" og en bog om "Eksotiske Haver".
  I 1993 var han med til at stifte Foreningen af Danske Vinavlere, som han i en årrække var formand for. Igennem 1990’erne arbejdede foreningen og Gundersen på at få Danmark på EU’s liste over vindyrkende lande, hvilket lykkedes den 1. august 2000.
  Med udgangen af 2006 valgte Gundersen at træde tilbage som formand for foreningen for at hellige sig sine egne vinprojekter og for frit – sammen med hustruen Karin Hvidtfeldt – at kunne stå for Tysk Vinkontor i Danmark, repræsentationen for Deutsche Weininstitut. Her var det ægteparrets mål at sætte de verdensberømte tyske vine på dagsordenen og vinkortet i Danmark.
  I 1993 anlagde han en forsøgsvingård på lejet jord i Avedøre. Det var denne vingård, der senere skulle danne grundstenen i vinen Nordlund, som han som vinmager skabte med forskellige partnere under navnet Dansk VinCenter. Gundersen solgte i 2006 sine sidste anparter.
  I 2003 grundlagde han og hustruen deres egen vingård på Fejø, Hideaway, hvor Gundersen fortsatte sit hjerteprojekt med at skabe seriøs dansk vin og drive en vinplanteskole.
  I 1998 hædrede de italienske vinbønder i La Morra i Barolo-distriktet Jens Michael Gundersen med prisen "Vignaiolo del Mondo" for sit arbejde med vinavl i Norden. Han har modtaget Det Danske Gastronomiske Akademis hædersbevis for vin af dansk avl. Desuden har han modtaget adskillige medaljer for sine vine i Dansk Vinskue, som arrangeres i samarbejde med Dansk Sommelierforening.