Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Henrik Oldenburg

  Henrik Oldenburg (f. 1946) er mag.art. i nordisk litteratur, en baggrund, der i 1976 førte ham til Aalborg Stiftstidende som kulturredaktør. En dag blev han kaldt ind til avisens navnkundige chefredaktør (og eneejer), Alf Schiøttz-Christensen. Ville han overtage vinstoffet? Det måtte gerne være lidt "kulturelt" ...
  Da Oldenburg er vokset op i et hjem uden klaver, men med vin på bordet, selv i 50'erne – hans far var købmand af uddannelse – sagde han ja og skrev sin første artikel om vin i oktober 1977.
  I 1985 blev han engageret af Weekendavisen. Chefredaktør Schleimann ville lave et nyt tillæg til avisen med "livsstilstof" (det var inden man fik kvalme af den glose). Planen blev dog aldrig til noget. En af Det Berlingske Hus' utallige sparerunder kom på tværs. I stedet fik Oldenburg en ugentlig side med vin- og madstof og blev dermed Danmarks første heltidsansatte vinskribent.
  Da avisen fik en ny chefredaktør, med hvem Oldenburg hverken delte kemi eller sympati, sagde han farvel og tak og startede for sig selv. I 1988 udgav han første årgang af "Vinårbogen", og året efter kom så Smag & Behag med undertitlen ”Magasin for vin, mad og andre livsglæder”.
  Efter tyve år som chefredaktør, heraf femten år som eneejer, solgte han ved udgangen af 2009 Smag & Behag og skrev i december 2010 sin sidste artikel til bladet.
  Foruden 20 årgange af ”Vinårbogen”, 6 årgange af ”Gyldendals Vinguide” og 5 årgange af ”Oldenburgs Vinguide” – der er fortsat som netvinbog med ”Månedens Vin” siden 2011 - har Henrik Oldenburg skrevet og redigeret 20-30 bøger om vin, mad og helt andre emner. Markante er ”Bogen om de nye vine” (1996), der er verdens første bog udelukkende om vin på den sydlige halvkugle, samt bogen ”Portvin”, der kom første gang i 1999 og dernæst i tre efterfølgende udgaver, senest den opdaterede og udvidede ”Portvin 2016”, der er verdens største og tungeste Portvinsbog (520 sider, 2,3 kg).
  Efter præsentationen af online-opslagsbogen ”Sherry” i 2014 har Henrik Oldenburg valgt at koncentrere sig om den årlige Portvinsfestival på Børsen i november og om sin hjemmeside Forlaget-smag.dk. Her præsenterede han i 2010 net-vinbogen ”Vin under Sydkorset” - en bog, der står foran en større omskrivning og opdatering i foråret 2017. Også denne bog vil blive opdateret løbende.
  Adresse: Abildgårdsparken 5, 3460 Birkerød, e-mail: ho@forlaget-smag.dk, www.forlaget-smag.dk. (Opdateret 2016).