.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Peter Lorenzen (f. 1949) har en stor del af æren for det høje niveau, som megen dansk vin befinder sig på i dag.
  Efter at have samlet en lille gruppe vindyrkende pionerer om sig stiftede han i 1993 Foreningen af Danske Vinavlere (FDV) – og blev straks valgt til formand.
  I de følgende 10 år var han medvirkende til, at foreningen voksede fra 35 til 800 medlemmer, og i 1998 tog han initiativ til det første danske vinskue. Dengang var det udelukkende en gemytlig kappestrid mellem hobbyavlere – i dag har det udviklet sig til en EU-kontrolleret smageinstans for også kommercielle vine. I 2003 blev han den første, som opnåede vinskuets ærestitel som "årets vinbonde" for årets bedste vin.
  Peter Lorenzen startede ligeledes en indsamling af data fra landets vinavlere og samlede dem i en årlig høstrapport, som stadig er en vigtig kilde til vurdering af forskellige druesorter.
  Han har også afholdt adskillige seminarer om vin og vinavl i FDV’s regi samt skrevet mange artikler til medlemsbladet Vinpressen.
  I 2003 valgte han at lade nye kræfter komme til på formandsposten, men ikke for at hvile på laurbærrene.
  Han blev ansat som vinmager og daglig bestyrer på Skærsøgaard Vin, hvor han har været en vigtig medspiller, når det gælder den medaljeregn, som vingården har høstet gennem de senere år.
  Sideløbende med sit faste arbejde har Peter Lorenzen oprettet en virksomhed, hvor han rådgiver og underviser andre danske vinavlere. På længere sigt er målet i samarbejde med Jordbrugets Uddannelsescenter (JU) at opbygge en egentlig vinavleruddannelse på dansk jord.
  I 2009 gik han på efterløn. Men han har stadig travlt med sin egen rådgivningsvirksomhed, ligesom der er bud efter ham som foredragsholder fra ind- og udland. I udlandet har han bl.a. repræsenteret Danmark ved internationale konferencer om vindyrkning i koldklimalande - i Riga i 2006 og i Montreal i 2009.
  Adresse: Smedens Ager 1, Nørup, 7182 Bredsten, mobil: 40 31 95 07, e-mail: lorenzen.vin@nrdc.dk.