Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Søren Søndergaard


.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Søren Søndergaard (f. 1930) er lægen, der blev berømt på sin viden om vin. I 1984 deltog han i fjernsynets "Kvit eller Dobbelt" i emnet Frankrigs vine og vandt 48.000 kr.
  Hans interesse for vin blev dog vakt mange år før. Han er speciallæge i arbejdsmedicin, og under sin uddannelse deltog han i 1952 i et dissektionskursus ved universitetet i Strasbourg. I kantinen nød han Alsace-vinen, og i weekenderne drog han ud til de små vinbyer, hvor den nye vin blev fejret. Dermed var han bidt af vinens verden.
  Vinlitteratur var på den tid noget romantisk vås, og praktisk taget ingen interesserede sig for vin. Så det blev en lidt ensom hobby. Men hurtigt kom han i kontakt med de to fremragende vinblade, Cuisine et Vins de France og Revue du Vin de France, der i mange år blev hans vigtigste åndelige føde. De var først med seriøse vurderinger af vine, ligesom de arrangerede vinrejser, hvori han deltog.
  I 1958-76 arbejdede Søren Søndergaard i Sverige, hvor Monopolet på den tid var verdens største importør af klassificerede Bordeaux-vine. Årgange fra 1928 og fremefter kunne købes for en slik - og det blev de. I 1973 var han udtaget til 10.000 kronors-frågan i det svenske fjernsyn, men i sidste øjeblik blev vinen strøget som emne - det var for kontroversielt for de alkohol-forskrækkede svenskere.
  Da han endelig i 1984 fik revanche i det danske fjernsyn, var han bedriftslæge hos SAS, og nu begyndte en forrygende karruseltur i vinens verden: Guide på vinrejser, oprettelse af SAS’ vinklub, vinkurser for FOF i Ordrup og en masse artikler: Først i Søndags-BT og Det danske Vinblad, siden i Smag & Behag, Penge & Privatøkonomi, Vinårbogen m.v. Han har oversat fem vinbøger og været bidragsyder til Den store danske Encyklopædi (Bordeaux) og Gyldendals Vinleksikon (Frankrig alment og Champagne). Han har været dommer ved en lang række danske og udenlandske konkurrencer og vinmesterskaber og er optaget i alle Frankrigs betydende vinbroderskaber - tyve i alt. Han er æresmedlem i Dansk Sommelierforening og medlem af vinskribenternes klub, Laugsmagistrene. I fjorten år - 1987-2001 - var han mâitre (formand) for Commanderie de Bordeaux à Copenhague.
  Hans hustru hedder Ingrid, og sammen dyrker de interessen for vin, gastronomi, maltwhisky, bridge, historie og Frankrig.

  Søren Søndergaard afgik ved døden i 2004.