Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

H

H

Habzó (ungarsk), mousserende.

Halbtrocken (ty), halvtør, dvs. mellem 9 og 18 g sukker pr. liter alt efter indholdet af syre.

Haut (fr), høj eller øvre; bruges ofte om en del af et vindistrikt, der ligger langs en flods øvre løb, fx Haut-Mé-doc, en del af Bor-deaux-distriktet. Se også Bas.

Hautes Côtes de Beaune og Hautes Côtes de Nuits, appellationer i Frankrigs Bourgogne-distrikt.

Haut-Médoc, appellation i Bordeaux. I den ligger kommune-appellationerne Margaux, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Listrac og Moulis.

Hedvin, bordvin med tilsat (drue)spiritus. Holder mellem 14 og 23 procent alkohol. Typisk madeira, portvin, sherry og vermouth.

Hektar, mål for vinmarkers størrelse. 10 x 10 meter (100 kvadratmeter) kaldes en ar, og 1 hektar (ha) er 100 ar = 10.000 kvadratmeter. Det svarer til cirka 1,8 tønde land. Se også acre.

Hektoliter, 100 liter.

Hérault, fransk departement, hvorfra der kommer en masse billigere bordvin.

Herb (ty), tør, mere rig på garvesyre - i hvert fald i forhold til mange tyske hvidvine, der er ret søde.

Hermitage, appellation i Frankrigs Rhône-dal - med både røde og hvide vine.

Hessische Bergstrasse, Tysklands mindste Anbaugebiet med hvidvine, fortrinsvis på Riesling-druen.

Heurige, Østrigernes navn for årets nye, “grønne” vin, der hvert år frigives til salg på St. Martins dag, den 11. november. Året efter sælges vinen som Alten. Navnet kommer af ordet heuer, der betyder i år. I egnen omkring Wien er Heurigen navnet på de kældre eller restaurations-haver, hvori vinen drikkes. I resten af Østrig kaldes sådan et sted Buschenschank.

Hock (eng), rhinskvin, et navn, der er opstået, fordi vinen, der blev eksporteret fra Rheingau til England, blev udskibet fra landsbyen Hochheim ved Rhinen. I England har man et ordsprog, som vistnok stammer fra dronning Victoria: - Good Hock keeps off the doc. Frit oversat: - Et glas rhinskvin om dagen holder doktoren væk.

Hospices de Beaune, det gamle hospital i Bourgogne-hovedstaden Beaune, grundlagt af kansler Nicolas Rolin i 1443. Hospitalet har gennem århundrederne modtage mange vinmarker som gave, og vinen fra disse marker sælges ved en auktion hvert år på den tredje søndag i november. Pengene går til drift af byens hospital og en række velgørende institutioner.

Hunter Valley, australsk vinregion i nærheden af Sydney.

Husets vin er vin, som mange restauranter sælger til en rimeligere pris - uden altid at fortælle, hvilken vin det egentlig drejer sig om.

Hvidvin, vin presset af grønne druer - eller af blå, idet man har skyndt sig at fjerne de blå drueskaller, hvori det røde farvestof sidder.

Højre bred er altid den bred af en flod, som man har til højre, når man vender ryggen til flodens udspring og næsen mod dens udløb. Udtrykket bruges ofte om Bordeaux-appellationerne på den højre (nordlige) del af Dordogne-floden, dvs. blandt andet Saint-Émilion, Pomerol, Fronsac, Bourg og Blaye.

Høstmaskiner findes i mange forskellige udgaver, store og små, men i princippet er de konstrueret på nogenlunde samme måde. Maskinen og afstanden mellem rækkerne af vinstokke er afpasset til hinanden, så maskinen kan køre med et sæt hjul på hver side af en række, der er klippet som en sammenhængende hæk.
Når den kører frem, ser man hækken af vinstokke forsvinde ind i en spalte forrest - og komme ud bagude ribbet for druer.
Druestilkene sidder tilbage, og maskinerne er efterhånden blevet så følsomme og blide, at mange af druerne er hele. På snittegningen herunder ses, hvordan det foregår:
...

...
A. Fra hver side banker nogle lange smidige lister druerne af vinstokkene.
B. En ventilator blæser alle løse blade fra druerne.
C. Druerne falder ned i to transportbånd, der består af små beholdere på række, og føres opefter.
D. Øverst sidder endnu en ventilator, der befrier druematerialet yderligere for blade.
E. Og så falder druerne ned i et stort kar. Når maskinen kommer til enden af rækken, vippes karret, og druerne falder ned i en transportvogn.
Høstmaskinen har en række fordele. Den erstatter en hær af håndplukkere, der skal have både penge, mad og bolig under høsten. Den kan køre om natten, når det er køligt, så druemosten ikke så hurtigt går i gæring. Og den kan lynhurtigt høste en mark på et det helt optimale tidspunkt. Til kostbare og fine vine er håndplukkede druer dog stadig et must.
Det kan være, at det er en skrøne, men i Frankrig går der en historie om, at det franske undervisningsministerium anbefalede disse maskiner allerede i 1969, fordi skolerne i de vinproducerende områder stort set var affolkede fra 15. september til 15. oktober.