Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

L

L

Lacryma Christi, latin for Kristi Tåre. Navnet på en italiensk rød-eller hvidvin, ofte af sød karakter, fra Vesuvs skråninger. Det mærkelige navn har sin særlige legende: Da den faldne engel Lucifer og hans grumme kumpaner blev styrtet fra Himmerigets port, faldt de mod Jorden og landede netop ved Napoli. Dæmonerne korrumperede den skønne egn (hvad de jo stadig gør), og da Kristus så ned på al denne ondskab, faldt hans tårer på Vesuvs frugtbare jord - og af tårerne skød de skønneste vinstokke frem.

Lagar (po), det lave stentrug, hvori rækker af mænd træder druerne. Bruges i dag kun i portvinens Douro-dal.

Lage, en tysk vinmark, stor eller lille, der geologisk og klimatisk kan betragtes som en helhed. Alle Lagen har nøje fastlagt grænser, og i alt findes der cirka 3000 af dem. Flere enkelte Lagen (Einzellagen) samles i en Grosslage. Endelig samles flere Grosslage i en endnu større enhed: Bereich.

Lalande-de-Pomerol, rødvins-appellation i Frankrigs Bordeaux-distrikt.

La Mancha, stor spansk vinregion midt i landet.

Lambrusco, italiensk drue - og navnet på en populær, let mousserende rødvin.

Landvin, bordvin af lidt bedre kvalitet, fremstillet inden for et nærmere afgrænset område. På fransk: vin de pays, på tysk: Landwein.

Langhe, appellation i Piemonte i det nordvestlige Italien.

Languedoc-Roussillon, verdens største vindistrikt i Frankrigs sydøstlige hjørne. Languedoc betyder egentlig ,”sproget oc” - en gammel-provencalsk dialekt. Oc var det lokale ord for ja. I resten af Frankrig sagde man oil (i dag oui), og déroppe hed landet Langue d'Oil.

Late-bottled vintage port (eng) - forkortet LBV - se under Portvin.

Layon, Coteaux du, appellation med ofte halvsøde hvidvine i Anjou i Frankrigs Loire-dal.

Lazio, vinregion i Italien uden om Rom.

León, vinregion i det nordvestlige Spanien.

Lie (fr), bundfald, se Sur lie.

Liebfraumilch har ikke spor at gøre med “den kære frues mælk”. Oprindelig blev denne tyske hvidvin dyrket på en meget lille mark ved Liebfrauenkirche i Worms, hvor kapuciner-munkene høstede druerne. Det tyske ord for munk er Mönch, men i middelalderen sagde man Minch, og derfra er der ikke langt til Milch. Vor Frues munk blev til Liebfraumilch, navnet slog an, og flere og flere bønder begyndte at bruge det.

Lieblich (ty), sødlig, mild.

Limousin, fransk provins omkring byen Limoges. Fra skovene i denne provins kommer noget af det bedste egetræ til fremstillingen af fade.

Limoux, se under Blanquette de limoux.

Liquoreux (fr), sirupssød - og sødere end moelleux (s.d.).

Liquoroso (it), alkoholrig, ofte sød vin. Normalt en hedvin forstærket med druesprit.

Lirac, appellation i Frankrigs Rhône-dal.

Listel, mærkevare-navn på vine, der dyrkes på sandbankerne ved Frankrigs Middelhavs-kyst.

Listrac, kommune-appellation i Médoc i Frankrigs Bordeaux-distrikt.

Livermore Valley, californisk vinregion og AVA øst for San Fran-cisco-bugten.

Loire, fransk flod, langs hvis bredder ligger en lang række appellationer: Pouilly-Fumé, Sancerre, Touraine, Vouvray, Saumur, Anjou, Muscadet m.fl.

Lombardiet, en af Italiens tyve provinser med en stor vin-produktion.

Loupiac, appellation med søde hvidvine i Frankrigs Bordeaux-distrikt.

Lubéron, Côtes du, appellation i det franske Provence.

Lukkede vine læser man af og til om i vinanmeldelser - og måske tilføjes der, at vinen efter en årrække atter vil blomstre op. Udsagnet gælder næsten altid rødvine. Ordet "lukket" betyder i den forbindelse, at vinen har tydelige tegn på kvalitet, men at den er uudviklet. Ofte er lukketheden et tegn på ungdom, men den "lukkede" periode kan udmærket indtræffe lidt senere, når vinen er kommet ud over den første lømmelalder. Gode rødvine udvikler sig som bekendt. De begynder deres liv fulde af garvesyre (tanniner), syre og alkohol, men efterhånden vil tanninerne udskille farvestof og gradvis miste deres ru tørhed. Syren nedtones, og vinen bliver blødere og rundere. Samtidig frigøres en række duftemner. Vinen blomstrer op i glasset. Den åbner sig - og er ikke mere lukket.

Lussac Saint-Émilion, rødvins-appellation i Frankrigs Bordeaux-distrikt.

LVMH, forkortelse for luksusvarefirmaet Moët Hennessy-Louis Vuitton, der efterhånden ejer mange top-vinfirmaer og vingårde, fx Champagnehusene Möet & Chandon og Veuve Clicquot (Den gule Enke), cognachuset Hennessy, Château d’Yquem m.v.