Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44, 1998

Vin-aktuelt i uge 44
26. oktober - 1. november

Vil du modtage VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag morgen modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kortfattet oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mailadresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

VinAvisens rapport fra Italien
FIRENZE. Så slutter VinAvisens store vinrejse fra Portugal via Spanien og Frankrig til Italien, og vi vender næsen hjemad. Toscana er jo et vin-paradis, og i begyndelsen af måneden sad der nogle flotte druer og ventede på at blive fuldmodne. Kvaliteten var endda bedre end sidste år, som man ellers var blevet enige om ikke kunne overgås. En fabelagtig høst var i vente. Men så satte tolv dages heftig regn ind og ødelagde de store forventninger.
Sidste uge var tør og solrig, og man begyndte høsten. Måske ville det alligevel blive en superårgang. Andre - åbenbart de mest kvalitetsbevidste - ventede, fordi druerne svulmede af vand. De skulle bruge endnu en uges sol og tørvejr for at få rettet skaderne op. Desværre - et stor uvejr med hagl og masser af vand trak natten til sidste søndag ind over Firenze, og nu er det meget uvist, hvordan det generelle billede vil tegne sig.

To Champagne-firmaer til salg
Champagnefirmaerne Mumm og Perrier-Jouet har siden 1972 været ejet af den kanadiske koncern Seagram Company Ltd. Nu har koncernen planer om at sælge de to franske firmaer, idet den dog fortsat vil beholde de californiske vinhuse, Mumm Napa Valley og Sterling Vineyards.
- Vi kan ikke afsløre yderligere, siger Ray Boyce fra Seagram til det californiske blad WineToday. - Vi er kun i gang med de forberedende forhandlinger med en fransk gruppe. Men hvis forhandlingerne fører til et resultat, vil Seagram fortsat stå for salget worldwide af de to franske champagner.
Ifølge det amerikanske nyhedsmagasin Newsweek er Seagram måske i gang med at formindske sit engagement i vin og spiritus for - efter købet af Polygram for 10,4 milliarder dollars - at kunne ekspandere i underholdningsindustrien.
Seagram afslører sine planer på dette tidlige tidspunkt for at imødekomme et fransk lovkrav om, at medarbejdere i et firma skal orienteres, hvis der er planer om at sælge firmaet.
På det amerikanske marked er Mumm og Perrier-Jouet henholdsvis nr. 2 og nr. 3 med tilsammen 190.000 solgte kasser i 1997. Moët & Chandon er nr. 1 med 550.000 solgte kasser.

Sidste nyt: Château Cheval-Blanc solgt
Château Cheval-Blanc er et af de mest prestigefyldte slotte i Saint-Émilion. Sammen med med Château Ausone indtager det en særlig fornem plads blandt klassifikationens Premiers Grands Crus Classés. I går, søndag, meddeltes det på Internettet, at slottet er blevet solgt til et kompagniskab bestående af Bernard Arnault, direktør for LVMH Moët-Hennessy Louis Vuitton, og den belgiske forretningsmand Albert Frère. Pris: 900 millioner kr.
De 42 medlemmer af familien Fourcaud-Laussac, der har ejet slottet i 150 år, var blevet enige om at sælge på grund af Frankrigs høje arveskatter og andre generationsskifte-problemer.
LVMH er ikke involveret i købet, kun koncernens direktør - der til gengæld netop nu er stærkt engageret i LVMH’s ønske om at overtage Château d’Yquem, hvis nuværende direktør, greve Alexandre Lur Saluces, forsøger at hindre dette køb.
Château Cheval-Blanc har i alt 37 hektar vinmarker og producerer cirka 12.500 kasser om året.


ANNONCE

Stor hæder til rødvin til Mallorca
Læs om en usædvanlig svensker, der netop har modtaget europa-parlamentets store pris for sin enestående vin og for sit store engagement i europæisk vinkultur. Vinen importeres til Danmark og koster kun 45 kr.

Vi venter stadig på den første danske MW
Institutet for Master of Wine har netop meddelt, at femten kandidater har bestået og dermed kan føre det eftertragtede MW efter deres navne. De nye "vinmestre" kommer fra Californien, Louisiana, Belgien, Australien, England og Østrig.
Ingen danskere er endnu sluppet igennem nåleøjet - egentlig sært, for vi betragtes som værende blandt de mest vinvidende i verden. Og også sært, fordi den første danske Master of Wine vil få en masse opmærksomhed. Han eller hun vil få en uendelig række af tilbud og invitationer, som i sig selv nok burde være besværet værd.

Pinlig reklamekampagne for øl
I Information anmelder pseudonymet Professor Higgins Bryggeriforeningens annoncer, der skal forsøge at få danskerne til at drikke mindre vin og mere øl. - Det harmer mig, skriver “professoren”, - at man mener at kunne ramme vindrikkerne med en kampagne på så lavt et niveau.
Han finder, at hæsligheden er sat i system i disse annoncer, og at budskabet leveres på en pinlig måde. Præstationen er til 03 - dumpet!

Smagning for professionelle
Navarra-vinene har fået deres store internationale gennembrud. Danmark er blandt de største importører, og derfor kommer atten af distriktets producenter til København tirsdag d. 3. november, hvor der er smagning for restaurations-branchen og specialhandelen. Det foregår på Restaurant Kanalen i eftermiddagstimerne. Interesserede bedes tilmelde sig på tlf.: 33 32 62 20.

Bankernes ublu gebyrer
Handel med vin via Internettet er af stor interesse for mange danske vinfirmaer, der naturligvis ser med bekymring på bankernes ublu krav om gebyrer på net-betaling via Dankortet.
Bankerne mener at skulle have 5 kr. i gebyr for hver transaktion ved handel på Internettet. Plus mere ved større køb, nemlig 1,25 procent af den del af købet, som er over 100 kr. Jo højere beløb, desto højere gebyr. Køber man fx en flaske vin til 120 kr. over Internettet, skal banken have 4 procent af vinens pris. Forretningerne på Nettet vil naturligvis være nødt til at lempe disse gebyrer videre til forbrugerne gennem højere priser.
Til Aktuelt udtaler Gert Birnbacher, formand for Foreningen Dansk Internethandel, at så store gebyrer fuldstændig vil ødelægge Internet-handlen. Dankortet vil aldrig nogensinde give den elektroniske handel det skub, som Danmark har skreget på i årevis.
Foreningen tæller over 40 af de største danske virksomheder med interesse i internethandel, blandt andet FDB og Dansk Supermarked.
Det sidste skud er ikke affyret i krigen om gebyrerne ved e-handel. I mellemtiden buldrer e-handelen derudaf internationalt. Vi må også se at komme med herhjemme - uden at bankerne får lov til at mele deres egen kage til en melodi af en halv milliard kr. om året.


ANNONCE

Berømt rebel er kommet til Danmark
Læs om Bordeaux-huset Dulong, som nu er kommet med sin femte udgave af den berømte rødvin Rebelle - vinen, der vendte op og ned på alle forestillinger om, hvad man kan og ikke kan. Et mindre parti er kommet til Danmark.

Danskejet slot får top-karakter
Den nyeste udgave af den franske vinguide, Guide Hachette, udnævner det danskejede Château Fombrauge til at være Saint-Émilions tredjebedste vin. Med tre stjerner beskrives slottets årgang 1995 som “formidabel, exceptionel og med utrolige udviklingsmuligheder”.

Fremgangen i Australien
Til Jyllands Posten har Karen Glahn skrevet en artikel om fremgangen i australsk vin - ikke kun på grund af kvaliteten, men også fordi kursen på den australske dollar er rekordlav.
Der er mere end 1000 vinproducenter i Australien, men fire store sidder på 80 procent af markedet: Southcorp., BRL Hardy, Orlando Wyndham og Mildara Blas.
For øjeblikket har Australien 2 procent af verdensmarkedet. Målet er at vinde 5 procent i løbet af de næste 25 år.

Fidel Castro er blevet vinbroder
Cubaneren Fidel Castro var sammen med andre statsledere til møde i Portugal i sidste uge. Han så en mulighed for et lille smut til Porto, hvor portvins-broderskabet hædrede ham med optagelse i deres fornemme kreds. Billeder af Castro med kappe og stor hat blev sendt ud i hele verden. Det meddeles ikke, hvordan han har gjort sig fortjent til at komme med i broderskabet, og man kan spekulere over, om der nu er en del brødre, som melder sig ud, fordi de ikke vil være i selskab med diktatoren.

Royale narreflasker
EkstraBladet har vist et horn i siden på Prins Henrik. Bladet har flere gange skrevet negativt om hans vin. Senest har man indbudt tre personer til at bedømme forskellige årgange, og under overskriften “Royale narreflasker” tildeles vinen et meget beskedent antal stjerner. Den, der er hårdest ved prinsens vin, er fodboldspilleren Michael Laudrup, der selv importerer spanske vine.


ANNONCE
En vin, der bliver meget mere
værd om ti år
Læs om en fremragende vin, som er med i kapløbet om at blive en af verdens topvine. I dag fås den for kun 139,75 kr. Om ti år vil den være meget mere værd - og en fantastisk oplevelse at drikke.

Hospitalets store auktion
Den 15. november afholdes den årlige vinauktion i Hospices de Beaune. Mange danskere tager hvert år derned, så derfor bringer vi her en liste over nogle af de steder, hvor man kan smage de gode bourgogner:
* Hospices de Beaunes fadkælder, rue Louis Véry: Fadprøver fra den seneste årgang, lørdag d. 14. kl. 08.30-10.30 og 14-17 samt søndag kl. 08.30-10.30. Pris for deltagelse: 80 FF.
* Beaunes Palais des Congrès: 3000 vine fortrinsvis fra den sidste årgang såvel som ældre årgange i alle Bourgogne-appellationer. 1500 producenter udstiller lørdag eftermiddag og hele søndagen. Palais des Congrès er stedet, man absolut bør besøge. Pris: 80 FF.
* Boghandelen Athénéaeum, rue de l’Hotel-Dieu: Kommenteret smagning lørdag kl. 17. Reservation nødvendig på tlf.: (00 33) 3 80 25 08 30. Pris: 80 FF.
* Marché aux Vins, 7, rue Nicolas Rolin: Hele lørdagen og søndagen “non-stop” smagning af gamle cru-vine og Hospices de Beaune-vine. Pris: 150 FF.
* Reine Pédauque, porte Saint-Nicolas: Smagning af et dusin cru-vine, både unge og meget gamle, nogle fra Hospices de Beaune. Overskudet går til velgørenhed. Pris: Mindst 100 FF.

Stor og flot smagning på Børsen
I Berlingske Lokalaviser rapporterer Svend Erik Olsen om Dansk Supermarked Indkøbs nylige præsentation af aktuelle vine i Børsens bygning i København. Sammen med sin højre hånd, Gitte Nørregaard, havde vinchef Jens Peter Lund stablet et flot program på benene, og trængslen var stor ved bordene, mens de cirka 500 deltagere cirkulerede i de to sale. Vinene sælges i Bilka, Føtex og Netto.

Test af “vineksperter”
Klavs Lyngfeldt har for Penge & Privatøkonomi besøgt en række tilfældigt udvalgte supermarkeder i København og omegn for at “teste”, hvor stor ekspertisen er i vinafdelingerne. Som forventet var nogle af ekspedienterne rigtigt dygtige, mens andre var katastrofalt dårlige - det er jo blandt andet derfor, man i supermarkeder har beskrivende bagetiketter på flaskerne.
Lyngfeldt kalder konsekvent ekspedienterne for vineksperter. Det generer os lidt, når det nu er en kendt sag, at kun meget få mennesker i denne verden er vineksperter og i så fald kun inden for et meget begrænset område.

Er en 90-point vin bedre end en 91-point?
I det amerikanske blad Wine Business Monthly tilstår Scott Shewbridge, at han går efter vinskribenternes point, når han køber vin. - Men, spørger han, - kan disse kritikere virkelig smage forskel på en 90- og en 91-point vin?
At bruge et enkelt tal til at karakterisere så kompleks og subjektiv en kvalitet er ofte suspekt, mener han.
Scott Shewbridge sammenligner point-tallene for en række vine, der er blevet bedømt både i Wine Spectator og Wine Advocate (Robert Parker’s blad), og han konstaterer, at en vin, der får 96 point i det ene blad, udmærket kan få 88 i det andet. Generelt synes Wine Spectator at give de højeste point-tal.
Scott Shewbridge konkluderer, at han generelt regner med point-tallene - men kun inden for en margin på plus/minus 5 point.
Yderligere oplysninger om sine undersøgelser og overvejelser har han lagt ud på Internettet på adressen
http://www.ssha.com/WS_WA_Scoring.htm

Øget eksport af Bourgognes vine
I første kvartal 1998 øgedes Bourgognes vineksport i volumen med 15 procent i forhold til samme kvartal året før. Den samlede mængde nåede 307.000 hektoliter, meddeler B.I.V.B.
I værdi var stigningen 26 procent, og det samlede eksportsalg nåede op på 1,44 milliarder francs.
En bemærkelsesværdig stigning i francs tegnede Japan sig for: Hele 225 procent. Japan er således blevet Bourgognes nr. ét aftager i værdi og nr. to i mængde - og under alle omstændigheder den største aftager af rød bourgogne, langt foran Schweiz, der traditionelt er det store marked for rød bourgogne. Efter Japan følger Storbritannien med en stigning på 38 procent og USA med en stigning på 21 procent.

Månedens bedste vinkort
I et par uger har VinAvisen haft sin www-side med Månedens bedste vinkort. Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage. Det koster kun et frimærke, når vinkortet skal sendes til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Over 10 procent med korksmag
Bourgogne-huset Moillard i Nuits-Saint-Georges har undersøgt problemet med korksmag i vinen og konstateret, at det er mere end alvorligt. Over 4000 tilfældigt udvalgte flasker blev åbnet, og 3,6 procent var decideret proppede, mens 7,4 procent havde andre smagsfejl. Altså i alt 11 procent med dårlig smag.
At det er et surt problem fremgik ikke mindst af minerne hos de folk fra prop-industrien, der var tilstede under smagningerne.

Også stjerner i Fyens Stiftstidende
Nu er også Fyens Stiftstidende begyndt at give ugens nye vine stjerner. - I de forløbne 25 år har jeg strittet imod denne form for skematisering af vinoplevelser, skriver Jørgen Aldrich. - Det gøres på så mange måder og med så mange - efter min ringe mening - komiske resultater, at jeg hidtil har holdt fast i kun at udtrykke mig i ord.
Men nu er Jørgen Aldrich altså - tvunget af det store udbud af nye vin - hoppet med på vognen. Han pointerer dog, at hans stjerner ikke symboliserer andet end hans subjektive bedømmelse af en vins kvalitet i forhold til prisen, og at en fin vin sagtens kan få færre stjerner end en frikadellevin, ganske enkelt fordi den fine vin er (for) dyr, mens dellevinen både kan være vældig god og billig.

Drikkeværdige vine
Her er en liste over de danske vinjournalisters gode fund i den forløbne uge:
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Côtes-du-Ventoux, Frankrig 1997, rødvin til 150 kr. for 3 fl. hos H.J Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Côtes-du-Rhône, Guigal, Frankrig 1995 til 65 kr. fra Viognier (tlf.: 66 12 59 91).
* Domaine la Condamine l’Evêque, Frankrig 1997 fra Viognier (tlf.: 66 12 59 91).
* Marques de Monistrol Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 1994, rødvin til 49,75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Almirantazgo de Castilla, Rueda, Spanien 1994, rødvin til 59kr. fra Vinlageret (tlf.: 65 95 45 87).
Penge og Privatøkonomi (ved Ole Høy Hansen og Søren Søndergaard):
* Château Quintaine-Mazails, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 1994, rødvin til 45 kr. hos ISO.
* Cairanne, Côtes-du-Rhône Villages, Frankrig 1995, rødvin til 45 kr. fra Bergman Vin-Import (tlf.: 48 28 00 35).
* Montefalco Rosso, Morettoni, Italien 1996, rødvin til 50 kr. hos Irma.
* Cairanne, Côtes-du-Rhône Villages, la Font d’Estévenas, Frankrig 1995, rødvin til 63 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 42 71 72).
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Villa Borghetti, Amarone Valpolicella Classico, Fratelli Pasqua, Italien 1993, rødvin til 109 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* Château Malves, Minervois, Frankrig 1995, rødvin til 65 kr. hos Holte Vinlager.
* Campofiorin, Masi, Veneto, Italien 1995, rødvin til 60 kr. hos Netto.
* Bouwland Estate Pinotage, Sydafrika 1996, rødvin til 80 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
* Kanonkop Estate Pinotage, Sydafrika 1995, rødvin til 85 kr. fra Tedeum Vin (tlf.: 45 86 00 50).
* KWV Pinotage, Sydafrika 1997, rødvin til 50 kr. hos Føtex og Netto.
* Longridge Pinotage, Sydafrika 1996, rødvin til 115 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Paradysloof Pinotage, Sydafrika 1996, rødvin til 51 fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Simonsig Estate Pinotage, Sydafrika 1997, rødvin til 60 kr. fra Johs. M. Klein (tlf.: 35 38 12 11).
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl).
* Marques de Monistrol Reserva Privada, Penedès, Spanien 1992, rødvin til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
Børsen (ved Mette Kryger):
* Faustino V Reserva, Rioja, Spanien 1994, rødvin til 90 kr. fra Remy Danmark (tlf.: 39 16 06 00).
* Faustino Gran Reserva, Rioja, Spanien 1992, rødvin til 100 kr. fra Remy Danmark (tlf.: 39 16 06 00).
* Berberana Gran Reserva, Rioja, Spanien 1987, rødvin til 119,75 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Les Garrigues, Côtes-du-Rhône, Domaine de La Janasse, Frankrig 1995, rødvin til 115 kr. (i årgang 1996 110 kr.) fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
* Caupin, Châteauneuf-du-Pape, Domaine de La Janasse, Frankrig 1996, rødvin til 160 kr. fra Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).
* Castel Mireio, Cairanne, Côtes-du-Rhône Villages, Frankrig 1995, rødvin til 75 kr. hos Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00).
* Cuvée les Muriers, Cooperative les Côteaux de Visan, Côte-du-Rhône, Frankrig 1997, rødvin til 42 kr. fra Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05).
* Saint-Vincent, Cooperative les Côteaux de Visan, Côte-du-Rhône Villages, Frankrig 1991, rødvin til 82 kr. fra Le Papillon Vinimport (tlf.: 36 30 37 05).
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Marques de Monistrol Reserva Privada, Penedès, Spanien 1992, rødvin til 65 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Domaine Bott-Geyl, Tokay Pinot Gris, Alsace, Frankrig 1996, hvidvin til 79 fra Piaf’s Vinhandel (tlf.: 86 80 46 40).


VinAvisens gyldne etiket
For to uger siden indførte vi en side med Ugens fund: De bedste vine. Vinene er prøvesmagt af VinAvisens smagepanel, og vi arbejder med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi skal bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Godkendt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.

Hun må selv købe sin champagne
Ifølge det britiske Sunday Mirror har den engelske dronning gået tiggergang til champagnefirmaerne for at få dem til at donere 500 flasker skum til prins Charles’ 50-års fødselsdag. Laurent-Perrier har allerede sagt nej - til trods for, at firmaet er “leverandør til det britiske hof”. Sunday Mirror spørger: - Hvad bliver det næste - at et roylt bryllup sponseres af limfirmaer under sloganet “dette par vil hænge sammen”?

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne for 1997-årgangen pr. tonneau (900 liter = 96 kasser à 12 flasker) og en vrac (bulk) fra ejendommen. Beløbene er ge nnemsnit i franske francs og uden afgifter.


Uge 35 Uge 36 Uge 37 Uge 38 Uge 39
Bordeaux rouge12.00011.50011.50011,25011.000
Bordeaux Sup.13.00012.75012.75012,25012.000
Côtes de Bdx13.00013.00013.00012.75012.500
Médoc19.00018.50018.50018.50018.000
Graves 15.50015.50015.50015.50015.500
Saint-Émilion24.00023.50023.50022.00021.000
Bordeaux blanc7.2507.2507.2507.2507.000
Entre-deux-Mers7.7507.7507.750
Sauternes38.50038.50038.50039.00039.000
Bergerac rouge7.9007.9007.9007.9007.900
Bergerac sec4.2504.2504.2504.2504.250
Bergerac moelleux5.6257.2507.2507.2507.000
Monbazillac 1996 14.50014.00014.50014.50014.500

Der har været lidt omsætning i Monbazillac, men ellers er markedet meget roligt - “très calme”.

Sam Neill er blevet vinbonde
Francis Ford (The Godfather) Coppola har gjort det. Gérard (Cyrano de Bergerac) Depardieu har gjort det. Og nu er også Sam Neill blevet vinbonde. Det var ham, der nedlagde alle dinoerne i Jurassic Park samt den stumme dame i The Piano. Den kendte Hollywood-skuespiller har ifølge Wine Spectator købt en vingård i sit hjemland, New Zealand, og har netop sendt sin Neill's Pinot Noir Two Paddocks Vineyard 1997 på markedet.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden:
VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk