Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann

Vin-aktuelt i uge 11
15. - 21. marts

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Carlsberg sælger Vingaarden
Det lyder paradoksalt, men Carlsberg har jo besvær med ølsalget, og derfor sælger bryggeriet nu 60 procent af aktieposten i sit vinfirma, Vingaarden A/S. Men sådan er det.
Køber er det finske firma OY Marli AB, der er et datterselskab af den finske Rettig-koncern. I salget indgår en optionsaftale, der betyder, at Marli om tre år får muligheder for at købe Carlsbergs resterende aktiepost på 40 procent.
Vingaarden, der også omfatter Scanwine og Knud Jørgensen - Kjær & Sommerfeldt, havde sidste år en omsætning på 645,6 millioner kr. og et overskud før skat på 31,4 millioner kr.
Vingaardens nuværende direktør, Peter Sanggaard, har ønsket at gå på pension den 1. maj og afløses da af salgsdirektør Peter Schaltz.

Sådan bliver 1999-årgangen - i Sydafrika
VinAvisen tager fra tid til anden pulsen på verdens vindistrikter, og i den forbindelse sender den ene af avisens to redaktører dette indslag hjem fra Cape-provinsen i Sydafrika:
Et højtryk har netop bidt sig fast, og det har givet vinbønderne ro til at få druerne i hus. Både de grønne og blå druer kommer ind fuldmodne og uden mindste angreb af råd.
Ser man over en årrække, er dette faktisk det normale hernede i Sydafrika; men man har haft nogle år, hvor alt ikke gik lige “efter bogen”, og dette - samme med en generel alt for stor produktion - må give anledning til ekstra opmærksomhed, når der købes sydafrikansk rødvin de næste par år.
Smagninger hos ellers stabile producenter afslørede flere svagheder, hvor man har haft svært ved at få den rette balance mellem syre og frugt.
En meget positiv undtagelse er druesorten Pinotage, som sydafrikanerne synes at få mere og mere styr på. Meget tyder på, at denne drue vil komme til at betyde lige så meget for dem, som Zinfandel gør for californierne.
De sydafrikanske hvidvine - især dem på Sauvignon Blanc-druen - har de også fået styr på. De fleste af disse vine er i dag af international klasse.
Det er i øvrigt mere og mere tydeligt, at sydafrikanerne arbejder sig længere og længere væk fra et egentligt appellations-system. Man kunne jo ellers tro, at Stellenbosch, Paarl eller Franschhoek ville være oplagte stjerner i et sådant system, men tendensen er klar: Man ønsker at blande fra forskellige distrikter og gerne med vin fra de kølige kystområder.

DR omgås lemfældigt med virkeligheden
Var der nogen, der i sidste uge så den nyhed, som fjernsynet bragte om, at Danmark nu er blevet et vinland?
EU har tildelt os en kvote på 90 hektar og den vin, der laves på den forvoksede fodboldbane, må sælges som vin.
I den forbindelse trak fjernsynet endnu en gang “Danmarks første vinbonde”, Jens Michael Gundersen og hans Avedøre-vin, frem. De viste et klip, hvor Claus Meyer og Jørgen Mønster Pedersen for et par år siden smagte og venligt sagde, at der var gode takter i vinen. Hvorefter næste klip viste, da Gundersen fik den spøjse og let ironiske pris som “verdensvinbonde” i en lille by i Norditalien. I den forbindelse udtalte speakeren: - Her får Gundersen præmie for at have lavet verdens bedste vin.
Verdens bedste vin! Jamen, det er dog utroligt, at DR's nyhedsredaktion kan bevæge sig så langt væk fra virkeligheden. Og værst er det, at nogle af seerne uden tvivl tror på det!

Slagsmålet fortsætter om Château d'Yquem
Familien Lur Saluces bestemte i 1996 at sælge aktiemajoriteten til LVMH. Det var dog uden samtykke fra Alexandre Lur Saluces, som indtil da havde været den direkte leder af familieforetagnet. Siden da er tiden gået i retten, og den gik Alexandre imod i september sidste år. Han appelerede, og har netop tabt appelsagen.
Men med 9% af aktierne har Alexandre stadig viljen til at kæmpe, og han har fundet ud af, at et hul i loven måske forbyder hans bror Eugène at sælge sine 17 procent af aktierne. Uden dem har LVMH ikke majoritet.
Det går der nok et par år med at finde ud af. Hvem passer vingården så længe?

Hæder til Château de Seguin, Cuvée Prestige 1996
Vi kan, vi danskere! Endnu en gang er en af vinene fra det danskejede Château Seguin kommet helt til tops, nemlig slottets Cuvée Prestige 1996.
Denne gang skete det i konkurrencen "Talent de Bordeaux Superieur". Efter to indledende smagerunder i Bordeaux blev semifinale og finale afholdt i Paris, og i smagepanelet deltog blandt andet Louis Havaux, president for FIJEV - Federation Internationale des Journalistes du Vin - samt Thierry Desseavauve, president for AFJEV - Assosiation Francaise des Journalistes, Chroniqueres & Ecrivans de la Vignes, du Vin et des Spiritueux. (Pyha, man skal holde tungen lige i munden, når man har med franske vinjournalister at gøre!)
Kun fire vine deltog i den endelige finale, og kun én vin var bedre end 1996 Château de Seguin, Cuvée Prestige 1996, og det var Château Parenchère, Cuvée Rapahaêl Gazaniol.
Gad vide, om de har en dansk kældermester på Château Parenchère ...

Vinauktioner over Internettet er fremtiden
Vinauktionerne indtager Internettet - ifølge en artikel i marts-nummeret af det britiske vinblad Decanter. Endnu omsætter de elektroniske auktioner kun 2 procent af de udbudte vine, men markedet er voksende.
Det foregår på lidt forskellig vis, men ideen er, at man byder via e-mails og på skærmen hele tiden kan se, hvor meget der indtil nu er budt på det enkelte parti. En vinauktion kan således løbe over en måned, mens der stadig bydes.
For at kunne byde skal man naturligvis forud registreres og forsynes med et password - ikke hvem som helst kan more sig med at sidde og afgive vilde bud.
En stor fordel er, at man ikke behøver at rejse langt for at deltage i en vinauktion - eller holde en dyr telefonledning åben under auktionen. Man kan i ro og mag byde, når man har tid - ja, man kan endog gøre det i pyjamas, skriver Decanter.
Teknikken udvikler sig fra måned til måned. Fx har man indført såkaldt Smartbidding, et program, der automatisk byder op for den enkelte deltager, indtil budene - hvis det er nødvendigt - når et forud indtastet loft.
Har man lyst til at studere det nærmere, kan det fx gøres på disse Internet-adresser:
http://www.winebid.com
http://www.auctionvine.com
http://www.finewineauction.com
http://www.frw.co.uk

Vinlandenes danske markedsandele
Der sker stadig ændringer i de forskellige vinlandes markedsandele i Danmark, selv om ændringerne ikke er helt så dramatiske som for et par år siden.
Her er den seneste statistik, over, hvordan vores import af vin fordeler sig.
Den er hentet fra en artikel i Børsen, der som kilde angiver Danmarks Statistik.
Statistikken omfatter udelukkende importen - reeksport og duty free er ikke fratrukket.
Hedvin, aromatiseret vin, mousserende og perlevin er ikke medtaget. I alt tegner disse grupper sig for cirka 5,1 mio. liter ud af de i alt 76 mio. liter, der blev importeret i første halvår 1998. Børsen glemte at oplyse kilden: Tallene stammer i virkeligheden fra V.S.O.D. (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark), der er ene om at lave opgørelser som denne - på basis af en særkørsel på 180 sider, som V.S.O.D. køber hos Danmarks Statistik, koger ned til tre sider og udsender til sine medlemmer.
Opgørelserne for hele 1998 forventes udsendt til V.S.O.D.'s medlemmer (og senere til pressen) i løbet af en måneds tid.
19971998
Frankrig43,1 %43,6 %
Spanien20,9 %22,1 %
Italien8,1 %8,8 %
Tyskland7,3 %6,8 %
Chile6,3 %5,0 %
Portugal3,2 %2,9 %
USA3,0 %2,5 %
Sydafrika1,7 %1,7 %
Argentina1,4 %1,4 %
Bulgarien1,3 %1,3 %
Australien1,1 %1,0 %
Grækenland1,1 %0,9 %
Rumænien0,6 %0,5 %
Øvrige0,9 %1,4 %

Ugens gode nyhed
De bliver ved - de gode budskaber om, hvor sund vinen er. Nu har den franske sundhedsstyrelse gennemført en undersøgelse, der viser, at et par glas om dagen forbedrer hjernefunktionen hos kvinder over 40 år.
Eneste problem: Undersøgelsen har ikke kunnet bevise, at mænd også får bedre omløb i pæren af de daglige glas. Men vi indtager dem nu alligevel - for en sikkerheds skyld.

Ny kultvin er alt for dyr
Baron Philippe de Rothschild var genial. Han var den første, der skrev Mis en bouteille au château på sine etiketter og dermed opfandt begrebet “slotsaftappet”. Han var den første, der forsynede etiketterne med motiver udført af berømte kunstnere. Han var den første, der nævnte antallet af tappede flasker på etiketten. Og otte år før sin død gik han i kompagniskab med Californiens Robert Mondavi for at skabe en stor vin, der fik navnet Opus One. En vin, der hurtigt blev en “kultvin”.
Siden har andre forsøgt at gøre baronen kunsten efter, og det seneste udspil kommer fra Mondavi og det chilenske vinhus Errazuriz, der er gået sammen om rødvinen Seña, hvis navn betyder Signatur. Både Robert Mondavi og Eduardo Chadwick fra Errazuriz har da også signeret etiketten - omend ikke egenhændigt.
I torsdags havde Scanwine og Vingaarden inviteret til smagning af den nye vin, og VinAvisen var naturligvis med. Men vi var ærligt talt lidt skuffede. Vinen er da en pæn vin med god frugt og fylde, men den hæver sig ikke op over, hvad de to vinhuse ellers præsterer. Og det værste er, at den skal koste hele 385 kr.!
Vi vil nøjes med i al beskedenhed at sige, at det bestemt er for meget. I Informations omtale af vinsmagningen er Flemming Kyed mere ligefrem i sin beskrivelse af stemningen i lokalet, da prisen blev afsløret:
- Der sænkede sig en vantro stilhed, afbrudt af knurrende mumlen. En kollega, der er mere kendt for sin ærlighed end for sin diplomatiske stil i vinsammenhæng, sagde højt, hvad vi alle tænke: - Dette er 300 kr. for meget.
- Vi brød op, skriver Flemming Kyed, - under udveksling af forskellige ramsaltede bemærkninger om smartness og markedsføring uden reelt indhold.

Lad snobberne betale for de fine navne
En af Frankrigs vinguider har ifølge Jørgen Aldrich i Fyens Stiftstidende taget konsekvensen af den horrible prisudvikling i Bordeaux og undlader simpelt hen at medtage nogle af de fineste - og dyreste - slotte i bogen.
Guidens redaktør, Patrick Dussert-Gerber, stiller spørgsmålet, om Château Pétrus er ti gange bedre end château’erne Angelus og Lascases, og om Château l’Evangile er tre gange bedre end Montrose.
Jørgen Aldrich melder sig under Dussert-Gerbers faner. - Lad snobberne betale for de fine navne, skriver han, - der er masser af god vin til alle os, som også bliver nødt til at tænke lidt på skillingerne.

Stakkels nordmænd
Man føler med nordmændene. I Fyens Stiftstidende melder Jørgen Aldrich, at nordmændenes vin nu bliver endnu dyrere, især den bedste del. Vinmonopolet har nemlig indført et nyt avancesystem, hvor man tager 75 kr. for at lange en flaske vin af kvalitet over disken.
Monopolets informationschef Svein Ringstad forsvarer den ublu avance med, at det jo kun er de rige, som køber god vin ...

Tyske præster går ind for toldfri sprit
Endnu et argument er fremsat for at bevare det toldfrie salg. Tyske præster har udtalt deres frygt for, at havnebyernes pensionister vil blive ensomme, når de ikke mere kan tage på deres daglige tur med spritbådene.

Førstepræmien i longdrink-konkurrence
Ved en longdrink-konkurrence, foranstaltet af Dansk Bartender Laug og World Brands Denmark, vandt bartender Yvonne Larsen fra Rococo Bar i det købehavnske Nyhavn førstepræmien med en longdrink, hun kalder “Havana Star”. Opskriften lyder:
3 cl Havana Club 3 års Rom (fra World Brands, naturligvis, tlf.: 39 27 02 01).
1 cl Cusenier Blå Curaçao
1 cl Monin kokos sirup
1 cl piskefløde
8 cl appelsinjuice.
Drinken el-mixes og serveres i et longdrink-glas med stjernefrugt, physalis og appelsin.
Og hvad søren er så physalis? Det er en 70 cm høj plante, der også går under navnet “Kinesisk lygte”, og hvis papiragtige rød-orange lygter bruges til pynt. Nå, vi tror nok, vi vil nøjes med selve drinken og nøjes med at sætte lygten i knaphullet ...

Verdens største eksportør af mad og drikke
I 1998 øgede Frankrig sin eksport af vin og spiritus med 8 procent og nåede 45 milliarder francs. Det svarer til salget af 125 Airbus-flyvemaskiner eller 600 TGV-togstammer.
Stigningen skyldes salget af vin, mens eksporten af spiritus faldt med hele 11 procent.
Når vi ser på den totale eksport af franske fødevarer, så lå den sidste år på 173 milliarder francs, hvoraf fællesmarkeds-landene tegnede sig for de to tredjedele. Frankrig er dermed verdens største eksportør af mad og drikke.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk