Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 18
4. - 9. maj

De blander rødvin med hvidvin!
Den ene af VinAvisens to redaktører et vendt hjem fra vinrejse i Californien. Senere kommer vi med en fyldig historie, men i første omgang bringer vi denne lille rapport:
I Danmark drikker vi cirka to flasker rødvin for hver flaske hvidvin. I USA er det lige omvendt.
Amerikanerne er opdraget med spandevis af KoolAid og sodapop, og for dem er ideealet det lette, det søde og det meget frugtagtige. Også når det gælder vin. For hver flaske rødvin drikker de to flasker hvid eller rosé, og vinen er forholdsvis sød.
Men interessen for rødvin vinder frem - godt hjulpet af den danske Østerbro-undersøgelse og dens budskab om rødvinens sundhed - og mange vinerier vil gerne prøve at sælge rødvin til det store “hvide og rosé” publikum. Problemet er bare, at vine på druer som Cabernet Sauvignon og Pinot Noir ikke lige er sagen for dette publikum. De foretrækker Chardonnay og White Zinfandel.
Sutter Home Winery i St. Helena har taget konsekvensen og lanceret en frisk og frugtagtig rødvin, der egner sig til at blive serveret vel afkølet. Vinen, der hedder Soleo, laves på druerne Zinfandel, Barbera, Pinot Noir og Gamey, og Sutter Home sælger 2.400.000 flasker af den om året.
I år kommer det store vineri med endnu tre “flavors”: Orchard Peach, Raspberry Harvest og Vineyard Berry. De laves med tilsat frugtsmag.
Andre vinfirmaer lancerer Merlot Rosé, for ikke mindst Merlot er et navn, der klinger godt hos det nye publikum, især hos kvinderne. 9 procent af alle supermarked-vine i USA er Merlot, og i restauranterne er det 15 procent. Merlot giver jo en blødere vin end Cabernet, og ifølge amerikanerne frister den mange hvidvins-drikkere til at gå i gang med rødvin.
En anden metode er - og hold jer nu fast - at blande rødvin med hvidvin, fx Merlot og Chardonnay. Amerikanerne kalder den for a Chardonnay drinker’s red wine. Tjah, hvorfor ikke? Der kan jo også bruges hvidvins-druer til fx rødvinene fra Chianti og Châteauneuf-du-Pape ...

Koncentrerede vine
Nu er også Bordeaux's slotte begyndt at bruge de såkaldte koncentratorer, der kom frem for ti-tolv år siden.
Kort fortalt koncentrerer en sådan maskine mosten, iden den fordamper fx 20 procent af vandindholdet. Man får på den måde en mere koncentreret rødvin. Men teknikken indebærer også nogle problemer, skriver Allan G. Sichel i den årlige rapport fra vinhuset Sichel.
I Frankrig er der grænser for, hvor mange hektoliter vin man må fremstille pr. hektar. Fx må man kun lave 50 hl/ha, svarende til 6,5 tons druer. Men med den nye maskine kan man fx høste 8 tons pr. hektar, hælde det hele i maskinen, sætte viseren på "minus 20 procent" og ende med en mængde most, der ligger inden for lovens rammer (eller man kan sætte viseren på "minus 80 procent" og lave marmelade).
INAO - den statslige organisation, der kontrollerer fremstillingen af vin - vil naturligvis eliminere al vin, der ikke er typisk for Bordeaux, men et øget høstudbytte vil uværgerligt lede til vine, der er mindre karakteristiske, skriver Allan Sichel.
En koncentrator koster cirka 1 million francs, og henved 50 Bordeaux-slotte har allerede anskaffet en.

Troldmandens lærling
Ejeren af Troels-Smith, Ambassadør, Vinbonden og DZ-Wine, Otto Christensen, kunne mandag meddele, hvem der skulle afløse Malene Smith som indkøber for koncernen. Det bliver Per Zenshøj fra Dansk Supermarked (Netto, Bilka og Føtex).
Per Zenshøj har været Jens Peter Lunds assistent i en årrække og kan således betragtes som en troldmandens lærling, der nu har fået sin egen trylleforestilling.

Store reklamebudgetter for amerikansk vin
Ifølge Wine Market Report har de californiske vinproducenter i 1998 spenderet flere reklamepenge end siden midten af 80'erne.
Udgifterne til de trykte og æterbårne reklamer har taget et tigerspring med hele 30 procent. I alt brugte man sidste år 131,6 millioner dollars.
Her er de ni største annoncører:


Ernest & Julio Gallo
    25.390.000 $
Diageo
    14.127.000 $
Brown-Forman
    13.961.000 $
Canandaigua
    9.588.000 $
Wine Group
    8.094.000 $
Beringer Estates
    8.201.000 $
Domecq
    7.002.000 $
Sutter Home
    6.775.000 $
Banfi
    4.105.000 $
Alle andre
    34.333.000 $

Et spørgeskema om vin
To studerende, Joachim Hjerl og Mikkel Kristiansen, ved Uddannelsen til Mediekoordinator er i gang med deres afsluttende projekt, og til det formål har de brug for viden om interessen for vin og om handelen med vin på Internettet.
De har derfor lavet et www-sted med et spørgeskema, som de gerne vil have så mange som muligt til at udfylde.
Som respondent er man fuldstændig anonym, og man vil ikke efterfølgende blive kontaktet. Derimod lover de to studerende at informere om resultatet af undersøgelsen.
Interesserer man sig for vin, vil man finde spørgsmålene lette og forhåbentlig interessante at besvare.
Adressen på www-stedet er www.mek.kts.dk/vin/index.html.

Sorte tænder og store ord
I Fyens Stiftstidende beretter Jørgen Aldrich om sin deltagelse i forårets store smagning i Bordeaux af årgangen 1998.
Han skriver om problemet med at smage så unge vine og om de resulterende blæksorte tænder, og han skriver om den talstærke skare af vinskribenter, der med stor sikkerhed tager hjem og fortæller deres læsere, at det og det slot har fremstillet en supervin (eller det modsatte) - uden at de kerer sig det mindste om, at vinene måske først om ti-femten år vil afsløre, hvad de har i sig.
Jørgen Aldrich støtter den kendte vinmand, Jean-Henri Schÿlers forsigtige konklusion, at 98-vinene i Saint-Émilion og Pomerol allerede nu er meget behagelige og lette at drikke. I Médoc er vinene mere barske, men i det lange løb vil de nok udvikle sig til større vine. Derimod skuffer de hvide Graves-vine, der generelt mangler den syre, der skal holde dem oppe.

Diplom til Sigurd Müller Vinhandel
Hvert år uddeler Det Danske Gastronomiske Akademi et hædersdiplom for en særlig værdifuld indsats. I år var der hæder til Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg, der "har et bredt udvalg af kvalitetsvine, faglig dygtighed samt en sober og korrekt markedsføring" - som det stod i begrundelsen. Direktørerne Regner Jensen og Preben Mikkelsen modtog det fornemme diplom.

Vinbønder mod voldborger
Den 21. april fortalte Frankrigs svar på Danmarks Voldborg, at det ville blive godt vejr. Alligevel trak skyerne op, og en byge af store hagl ødelagde flere tusinde hektarer med vinstokke. Nu har vinbønderne lagt sag an mod voldborgerne og forlanger 273 millioner francs i erstatning. Det får de dog næppe ...

En stjerne til prinsen
Den franske "Guide Hachette des Vins" anmelder i år 8000 vine og belønner nogle af dem med op til tre stjerner. Til Prins Henriks vin fra Château de Caïx var der en stjerne, og af guiden fremgår det, at vinen koster mindre, end den burde i forhold til kvaliteten.

Udlændingene i Bordeaux
Bordeaux har altid være en international by, vendt mod vineksporten over havene. Mange af vinkøbmændene har derfor været indvandrede udlændinge, der grundlagde familier, som stadig har en stor indflydelse. I det seneste nummer af magasinet Bordeaux International findes denne liste over, hvornår de kom:

1600-talletBeyerman (Holland)
Tidligt 1700-talThomas Barton (Irland)
Jacques Schröder (Holland)
Jean-Henri Schÿler (Holland)
William Johnston (Skotland)
Jean-Jacques de Bethmann (Tyskland)
Sent 1700-talJoseph Fenwick (Amerika)
Jacob Wustenberg (Tyskland)
Francisco Henriques Nunes (Portugal)
Tidligt 1800-talHerman Cruse (Danmark, Tyskland)
Guillaume Mestrezat (Schweiz)
Georges Brandenburg (Tyskland)
Sent 1800-talEdouard Kressmann (Tyskland)
Sichel (England, Tyskland)
Frédéric Mahler-Besse (Holland)
1900-talletAlexis Lichine (Amerika)
Iakob Schjerbeck (Danmark)
Christopher Cannan (England)
Vine i top - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet som værende helt i top. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås. Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Politiken (ved Henrik Steen Andersen):
* La Selvanella, Melini, Chianti Classico Riserva, Italien 1993, rødvin til 80 kr. fra Gobi (tlf.: 36 13 00 60).
Politiken (ved Jørgen Mønster Pedersen):
* Barbera d'Asti, Calissano, Italien 1997, rødvin til 80 kr. for to flasker i Bilka.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Rosso Piceno Superiore, Saladini Pilastri, Italien 1997, rødvin til 59 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50).
* Château des Tours Resérve, Côtes-du-Rhône, Frankrig 1996, rødvin til 80 kr. fra Con a'more (tlf.: 86 91 15 50).
B.T. (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Viu Manent, Cabernet Sauvignon, Chile 1996, rødvin til 39,95 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
* Coldstream Hills, Australien 1995, rødvin til 69,95 kr. hos Bilka.
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Domaine de Villemajou, Corbières, Fankrig 1996, rødvin til 69 kr.
* Henley Park Shiraz og Cabernet Sauvignon, Swan Valley, Australien 1997, rødvine til 79,95 kr. i Kvickly og SuperBrugsen.
Ålborg Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Mystic Cliffs Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995, rødvin til 48,95 kr. hos OBS!, Kvickly og Superbrugsen.
Børsen (ved Mette Kryger):
* Pouilly Fuissé, Domaine Faiveley, Frankrig 1996, hvidvin til 136 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
* Aloxe-Corton Grand Cru, Domaine Louis Latour, Frankrig 1992, rødvin til 300 kr. fra Wine Selection (tlf.: 39 29 49 99).
* Nuit Saint-Georges, 1'er Cru Clos de la Maréchale, Faiveley 1992, rødvin til 175 kr. fra Sig. Müller (tlf.: 98 18 50 99).
Jyllands Posten København (ved anders Grøndahl):
* Venturini, Amarone della Valpolicella, Italien 1994, rødvin til 159 kr. fra Vinmægleren (tlf.: 86 72 53 01).
Euroman (ved Jesper Uhrup Jensen):
* Le Poiane, Jago, Bolla, Valpolicella Classico, Italien 1994, rødvin til 65 kr. fra FDB.
Berlingske Tidende (ved Jacqueline Jensen):
* Argidas Costa Molimo, Sardinien, Italien 1998, hvidvin til 76 kr. fra Kana Vin (tlf.: 33 32 32 84).
* Carignano, Capichera Assaji, Sardinien, Italien 1997, rødvin til 150 kr. fra Kana Vin (tlf.: 33 32 32 84).
* Herencia Remondo, Rioja, Spanien 1997, rødvin til 50 kr. fra KH Import (tlf.: 33 25 11 17).
De Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen):
* Cornas, Domaine de Saint-Pierre, Frankrig 1997, rødvin til 349 kr. fra Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk