www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 35
30. august - 5. september

Vin ock sprit på Ströget i Köpenhamn
Den svenske handelsminister, Leif Pagrotsky, er godt gammeldags ked af danskernes ydmygende kommentarer til det svenske vin- og spritmonopol.
Han vil derfor åbne en filial af monopolet på Strøget i København, så vi danskere kan se, hvor prægtig denne virksomhed er. - Danskerne er ikke vant til at have adgang til 370 slags øl, 2400 slags vin og 320 slags spiritus i én butik, siger handelsministeren til den svenske avis Dagens Industri.
Vi skal undlade de ydmygende kommentarer - selv om vi elsker at fortælle morsomme historier om svenskernes monopol. Lad os nøjes med at tilføje, at der ikke er konkrete planer om monopol-invasionen, og at den i hvert fald først vil vil finde sted, når broen fra Malmø er bygget færdig engang til næste sommer.

Italien, naturligvis
Nu indleder italierne et fremstød i Danmark for kulinariske kvalitetsprodukter og regionale specialiteter: Naturalmente Italiano, kalder de det.
Der vil blive afholdt seminarer og lavet kampagner for de gode oste, de lufttørrede skinker, de herlige olivenolier og alle de gode vine.
Når det gælder vin, har italienerne jo de kendte appellations-mærkninger for oprindelse: DOC, DOCG og IGT, men mange af de andre produkter er beskyttet på lignende måde - med DOP (beskyttet oprindelsesbenævnelse) og IGP (beskyttet geografisk benævnelse).
Vinene interesserer os naturligvis mest her i VinAvisen, og derfor deltog vi i onsdags i præsentationen af kampagnen, der blev ledsaget af en typisk italiensk frokost i restaurant Casa d'Antino i København - typisk også, fordi der var tale om slow food. Der var faktisk ret langt mellem retterne ...
Men vinene til maden var formidable. De var alle leveret af Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47), så lad os straks viderebringe hele vinlisten fra måltidet:
* Villa Russiz, Sauvignon, DOC Collio, Friuli Venezia-Giulia 1998, 120 kr.
* Cà del Bosco, Franciacorta Bianco DOC, Lombardiet 1997, 125 kr.
* J. Hofstätter, Pinot Nero Riserva, DOC Tentino /Alto Adige 1995, 145 kr.
* Le Pupille, Morellino di Scansano Riserva DOC, Toscana 1996, 149 kr.
* Allegrini, Amarone di Valpolicella DOC, Veneto 1994, 230 kr.
* "Le Colombare", Pieropan, Recioto di Soave DOC, Veneto 1996, 139 kr.
.

  Italiensk vin fra A til Z
  I 26 år har Carlo Merolli været Italiens uofficielle vin-ambassadør i Danmark, og han har gjort det godt. Han har med entusiasme og energi udbredt kendskabet til de italienske vine, både som vinhandler og som skribent.
  Nu har han skrevet en bog, "Italiens Vine", der udkommer på fredag (Gads Forlag, 368 sider indbundet, 249 kr.), og det er blevet en meget personlig bog. Den er Carlo Merollis billede af italiensk vin - og det er slet ikke noget dårligt billede at støtte sig til.
  Bogen er formet som et leksikon. Her er stikord fra A til Z om alt tænkeligt inden for italiensk vin - lige fra Abbaía (en rødvin fra Sardinien) til Zurica (en hvidvin fra Sicilien). Teksterne er imidlertid ikke spor "leksikale". De er grundige, men også med meninger og bid.
  Yderligere er der en historisk gennemgang, en vinordbog med de mest anvendte fagudtryk samt en alfabetisk liste over samtlige eksisterende DOC- og DOCG-vine.
  Interesserer man sig bare en lille smule for italiensk vin, så er "Italiens Vine" en bog, man ikke kan undvære, og den vil også være en glimrende ledsager på rejsen til Italien.
  .
  ...Billedet af forfatteren på bogens bagside er taget af hans søn Giuliano. I forordet påstår Carlo Merolli, at han ser bedre ud i virkeligheden.

Vinhøsten i gang
Ak, er det allerede efterår? Og allerede vinhøst? Det var det i hvert fald i Californien, hvorfra den ene af VinAvisens to redaktører netop er vendt hjem med nye erfaringer og jetlag.
I sidste uge startede Trefethen Vineyards høsten af Pinot Noir-druer til Domaine Chandon's mousserende vin. Principielt er det tidligt, og det skal være tidligt - druer til mousserende vin må jo ikke være for fulde af sukker, men skal bevare en vis friskhed og syre. Høsten begynder dog en hel del senere i år end i andre år. I Californien er den i år generelt forsinket på grund af det kølige forår.
I denne uge går andre californiske wineries i gang med Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Lovende udsikter i Bordeaux
Også i Sydfrankrig skal høsten i gang. Fra Bordeaux melder avisen SudOuest, at høsten af de hvide vine sandsynligvis går i gang i denne uge, og at høsten af de røde vil starte om to-tre uger.
Man ved endnu ikke, hvordan årgangen vil blive, men man ved to ting: Det er en tidlig årgang - druerne er tidligt modnede - hvilke i princippet lover en god kvalitet. Og markerne er i en superb stand, hvilket lover en stor høst. Mængdemæssigt kommer årgangen måske til at ligne 1990 eller 1986.
Mange af de bedre vinbønder har dog tyndet kraftigt ud i druerne og har således fremmet kvaliteten på bekostning af kvantiteten.
Nu er resten op til vejrguderne, der anråbes om at levere masser af sol i de kommende uger, så druerne kan blive fulde af sukker.

Endnu en avisand
Den engelske avis The Independent har bragt den nyhed, at brugen af de nye propper af kunststof kan indebære en sundhedsrisiko, hvis vinen opbevares mere end halvandet år - fordi kunststoffet afgiver skadelige stoffer til vinen. Nyheden angives at bygge på en pressemeddelelse fra The Leatherhead Food Research Association, et uafhængigt fødevare-institut i England.
Fagbladet Wine Business Monthly har forgæves forsøgt at få en rapport fra instituttet. I stedet har det fået et brev fra Jerry Zech, der er direktør for SupremeCorq, en af de største producenter af kunststofpropper.
Det fremgår af Jerry Zechs brev, at det britiske institut aldrig har udført en videnskabelig undersøgelse af kunststof-propper, men at dets pressemeddelelse bygger på oplysninger fra blandt andet producenterne af rigtig kork.
Kunststof-propperne er - som tidligere nævnt i VinAvisen - fremstillet af det samme termoplastiske kunststof, som blandt andet bruges til kunstige hjerteklapper, og der skulle ikke være nogen som helst helbredsmæssig risiko ved dem.
De danske aviser har endnu ikke bragt historien. Hvis de gør det, må vi håbe, de ikke får den galt i halsen - som de gjorde det fornylig med okseblodet (se uge 26 og uge 27).

En løsning på problemet med propsmag?
Mikrobiologen Jens Jäger fra det tyske Staatliche Lehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft, Weinbau und Gartenbau har meldt om en ny metode, der effektivt reducerer faren for propsmag fra almindelige korkpropper.
Hans såkaldte Delfin-teknik (Direct Environmental Load Focused INactivation) bruger mikrobølger til opvarmning af korken indefra og udefter, så både fugtighed og skadelige stoffer jages på flugt.
Jens Jäger udtaler til fagbladet Wine Business Monthly, at man blandt andet i Weingut Bürklin-Wolf har foretaget analyse af 11.000 propper og konstateret et positivt resultat.
De behandlede propper vil blive markedsført fra og med næste år af Juvenal Ferreira da Silva Lda. in Portugal.

Vinfestival i Roskilde
I fem år har Vinklubben Slagelse arrangeret en vinfestival. Men klubbens medlemmer mener, at også Roskilde bør være på vinkortet, og derfor inviterer de for andet år i træk til Roskilde Vinfestival 1999 lørdag den 16. oktober kl. 13-17.
Festivalen afholdes på Roskilde Amtsgymnasium, Domkirkepladsen i Roskilde, hvor tyve udstillere vil præsentere over 100 forskellige vine fra de fleste vinproducerende lande. Deltagelse koster 60 kr. pr. person.
Nærmere oplysninger fås hos Maibritt og John Andersen, Troldehøj 81, 4000 Roskilde, tlf.: 46 36 36 04, e-mail: JLA@Trafik.Bane.dk.
.
  Vi ses på sejrskamlen!
  Vi kan nå det endnu: Nu på lørdag den 4. september afholdes det store marathon-løb i Bordeaux's Médoc. Vi løber 42 km (nogle af os), forbi 42 slotte og smager 42 vine.
  Særligt anbefales det, at vi styrker os med hvidvin og østers, men ifølge programmet er det også muligt at få vand (efter sigende en klar, smagløs væske).
  Løbet starter i Pauillac, og undervejs vil vi - lettere forpustet - blive underholdt af 25 musikalske grupper lige fra strygekvartetter til reggae.
  Husk endelig at tage noget mærkeligt tøj på. Det gør over halvdelen af alle de andre løbere.
  Når vi har gennemført løbet, vil vi blive begavet med en medalje, et certifikat, en flaske vin med en speciel marathon-etiket, en skuldertaske og en T-shirt med Médoc-maraton som motiv.
  Og når vi vinder løbet, vil vi få vores egen vægt i Grand Cru-vin. Vi ses på sejrskamlen!

Tupungato og Tunuyan
Jyllands Posten bragte i sidste uge en lille artikel med overskriften "Tupungato og Tunuyan", og i teksten afsløres det, at de handler om to områder i Mendoza-området i Argentina, der er "dømt til at erobre verden". I hvert fald har franske, hollandske, italienske, spanske, amerikanske og chilenske investeringer lagt grundstenen til vinsucces. Det bliver spændende at se.
Argentina er verdens fjerdestørste vinproducent efter Italien, Frankrig og Spanien, og siden 1995 har landet femdoblet sin vineksport.

Cocktail-surfing
Det nyeste nummer af månedsmagasinet "Komputer for alle" har en artikel om www-sider med cocktails. Vi har moret os med at surfe og kan anbefale disse sider, der her er lige til at klikke på:

Mortens cocktailopskrifter, masser af opskrifter tilpasset dansk smag:
America's 101 Favorite Cocktail Recipes by Bartender Magazine:
Acats Internet Bar Pages, der ikke kun bringer masser af opskrifter, men også en liste over de bedste og de værste pick up-lines - de bemærkninger, man kommer med i håbet om at score, fx: - Jeg har glemt mit telefonnummer. Må jeg låne dit?

Et år bag tremmer for en flaske Lafite
En stakkels amerikaner, Mark Phillips i staten Virginia, er blevet arresteret, fordi han har solgt en alkoholisk drik uden licens.
Phillips leder en vinklub i Washington D.C., og på sin private www-side havde han skrevet, at han gerne ville sælge nogle af sine private flasker Bordeaux Grand Cru.
En interesseret køber ringede ham op, og de aftale en pris på 110 dollars for en Château Lafite 1991. Men køberen var en undercover agent fra Alcohol Beverage Control, og Phillips burde have fattet mistanke til ham, for han valgte den dårligste af de udbudte årgange.
Købet fandt sted, vinen blev overdraget, og umiddelbart efter kom politiet med hylende sirener, ladte revolvere og håndjern og arresterede Phillips. De gennemsøgte hans hjem og drog af med de resterende tolv flasker Lafite.
I september skal Phillips for retten, og bliver han dømt, risikerer han et år bag tremmer og 2500 dollars i bøde.
Svenskerne har haft de samme problemer. En svensk hotelejer ville gerne sælge nogle af de store vine i sin private samling. Han måtte tage flaskerne med bag i bilen og køre til Helsingør, så overdragelsen kunne finde sted på kajen.
Nå, nu skal vi nok lade være med at komme med ydmygende kommentarer til det svenske vin- og spritmonopol og broderlandets formynderi ...

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet disse yderst drikkeværdige vine:

Finca Flichman, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 1997
49,95 kr., Vingaarden, tlf.: 63 17 18 19
En kraftig argentiner med ret meget sødme fra druer og alkohol (13 procent). Det er en tiltalende og vellavet vin uden de store arbevægelser - og dermed en vin, der er i fuld overensstemmelse med prisen.

Viña Zara, Valdepeñas Gran Reserva, Spanien 1990
69 kr., Troels-Smith Vin, tlf.: 38 11 44 95
Den store spanske drue Tempranillo er fundamentet i denne herlige, vellagrede og bløde vin, hvis gode frugt holder sig længe i munden. Vinen har ni år på bagen, og med det i mente er prisen overordentlig rimelig. Prøv den til en god steg, til vildt eller ost - eller gem den endnu et par år.

Church Road Cabernet Sauvignon / Merlot, Hawkes Bay, New Zealand 1995
99 kr., Vinbonden, tlf.: 38 11 44 95
En newzealænder i Bordeaux-stil med en blød og dejlig ren frugtsmag og toner fra en tilpas lagring på egetræsfade. Den kan drikkes nu, men også gemmes endnu tre-fire år.

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver uge modtage en e-mail med VinAvisens løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet.
OBS: Det er ikke nok bare at sende en "tom" e-mail. Din e-mail adresse skal stå i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).
* Bonaval Cava, Bodegas Inviosa, Spanien til 56 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).

HVIDVINE
* Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997, hvidvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (33-45).
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).
* Nederburg Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 1997 til 47,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (26-37).
* Etchart Torontés, Rio de Plata, Salta, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (24-35).
* Carmen Chardonnay, Central Valley, Chile 1998 til 57 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Santa Rita, Doña Paula Rosé, Maipo, Chile 1998 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (24-35).

RØDVINE
* Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon, California 1997 til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1995 til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Pere Ventura Tempranillo, Penedès, Spanien 1994 til 55 kr. fra Bagsværd Vinhandel (tlf.: 44 98 06 37). (33-45).
* Château les Adams, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1996 til 65 kr. (120 kr. for 2 flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (33-45).
* Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998 til 49,75 kr. (6 for 250 kr.) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997, rødvin til 99,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
* Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Oak Village Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (27-38).
* Fattoria Lilliano, Chianti Colli Fiorentini, Italien 1997 til 65 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88). (26-37).
* Villa Torre, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Caroso, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo Riserva, Italien 1994 til 98 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Château des Eyssards, Bergerac, Frankrig 1996 til 48 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Castello Silvio Nardi, Chianti Colli Senesi, Italien 1997 til 67,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Château-Portier, Moulin à Vent, Frankrig 1995 til 77,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Carmen Syrah Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 95 kr., Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk