Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2000


Vin-aktuelt i uge 32
7. august - 13. august 2000

Vinkrig i Sydfrankrig
Bilisterne på den franske autoroute A9 mod Spanien kørte gratis igennem betalingsanlæggene i tirsdags - uden egentlig at vide hvorfor. Men grunden til det var, at cirka 300 vinbønder fra regionerne Gard, Aude og Hérault havde besat anlæggene i protest mod fransk import af udenlandsk vin.
Samtidig indtog en halv snes demonstranter et handelsministerielt kontor i Montpellier, hvor de smed computere ud gennem vinduerne og skrev CRAV på væggene, dvs. Comité Régional d'Action Viticole.
Siden april er der importeret over 100.000 hektoliter udenlandsk vin om ugen gennem havnen i Sète, og ifølge den franske avis Libération sælges den til supermarkeder for 1-2 francs pr. liter, mens de franske vinbønder ikke kan sælge deres bordvin for mindre end 3 francs.
Den importerede vin benævnes som VDPCE - en forkortelse for Vin fra EU-lande - men forbrugerne får ikke at vide, om den kommer fra Italien, Spanien, Portugal eller et helt fjerde land.
De franske vinbønder forlanger omgående handling fra Landbrugsministeriet. - Vi har 4 millioner hektoliter vins de pays og vin de table på lager i vores caves coopératives, siger de ifølge Libération, - så der er ikke nogen grund til at importere vin.
Allerede den 17. juli demonstrerede de i stort antal, da de hældte 100 hektoliter vin i Sètes havn og smadrede flaskerne i to supermarkeder i Balaruc-les-Bains.

1000 flasker dansk vin om året
I tirsdags blev Danmark officielt godkendt som vinland - med ret til at sælge, hvad der måtte flyde af dråber fra diverse hobbymarker.
Danmarks første kommercielle vinbrug blev grundlagt sidste år på en mark i Avedøre af Jens Michael Gundersen og Torben Andreasen. De regner med i løbet af nogle år at have en produktion på 1000 flasker om året.
I mellemtiden har Fødevareministeriets forhandlere travlt med at udarbejde en bekendtgørelse om vin, der fastsætter danske regler for druesorter, tilsætningsstoffer, registrering, kontrol osv. Man har rejst til adskillige møder i EU's forvaltningskomité for vin og regner med et behov for efteruddannelse af Fødevaredirektoratets personale.
Vi glæder os til at smage en af de 1000 flasker - og lade andre om at fordybe sig i papirdyngerne.

For og imod point til vin
På et seminar i Washington har man diskuteret fordele og ulemper ved vinskribenternes point, stjerner, vinglas osv. til vine. Fagbladet Wine Business Monthly noterer følgende argumenter:
Imod:
* Man kan ikke give et kunstværk point. Konkrete tal er alt for seriøse. De foregiver at være videnskabeligt objektive. Man foregiver en grad af præcision, der er umulig.
* Vin er ikke en sportskamp. Man bør simpelthen nyde vin og udvikle sin smag.
* Nogle vinskribenter er blevet ekstremt indflydelsesrige. De kan skabe eller dræbe en vin.
* Systemet var ment som en guide, men det er blevet Den Hellige Gral for både forbrugere og forhandlere.
* Vinproducenterne laver kun vin til ét sæt smagsløg: Robert Parker og nogle få andre indflydelsesrige vinskribenter.
* Pointgivning fremmer en standardisering af vin.
For:
* Vin er blevet så dyr, at pointgivning er et nødvendigt og værdifuldt redskab.
* Pointgivning er i orden, hvis den ledsages af detaljerede og nøjagtige smagekommentarer.
* Point’ene giver forbrugerne en hurtig idé om kvaliteten af den enkelte vin.
* Forbrugerne forlanger simpelt hen point-systemet, især amerikanske forbrugere. De vil have korte svar, ligepå og hårdt, og det er en vinskribents opgave at give sine læsere en enkel fremstilling af sin bedømmelse.

De dropper propperne
Flere og flere producenter af kvalitets-vine dropper propperne og går over til skruelåg. Senest har fjorten Riesling-producenter i Clare Valley i South Australia sluttet sig sammen om at bekæmpe problemet med propsmag og vedtaget at bruge skruelåg på deres flasker.
- Det føles ligesom bedre at gå hen til klippens kant og springe ud samlet, siger en af dem til Wine Spectator.
Og direktøren for det australske auktionshus Langtons tilføjer: - Skruelåg er en fantastisk ting. Når man smager Yalumba-Riesling’er med skruelåg fra 70'erne, er de absolut brillante.

Den danske snapserute
Mange vindistrikter har en vinrute, og naturligvis skal Danmark have noget lignende. Derfor har Netværk Limfjorden lavet en snapserute, der fører én rundt i de dejlige landskaber omkring Limfjorden og til både museer, kroer og steder, hvor der dyrkes krydderurter og brygges kryddersnaps.
I forbindelse med ruten er der udgivet en nyttig lille bog, "Snapseruten". Den er på 100 sider og indeholder blandt andet snapsens historie, en oversigt over krydderurter og plukketider, seks rutebeskrivelser rundt om Limfjorden samt en masse andet stof om kryddersnaps og brændevinsbrænding.
Bogen kan købes flere steder på ruten, men den fås også for 48 kr. (plus porto) ved henvendelse til tlf.: 98 24 47 10. Eller den kan bestilles via Nettet på adressen www.snapseruten.dk - hvor man i øvrigt også kan læse mere om Snapseruten og om de andre guider, Netværk Limfjorden har udgivet, blandt andet om lystfiskeri.

Har vi alle sherry-importørerne med?
Med næste nummer af VinAvisen følger et stort "tillæg" i form af en rapport om sherry. Blandt andet kommer der også en - forhåbentlig - komplet liste over alle sherry'er på det danske marked.
Men - har vi dem alle med? På listen står foreløbig Barbadillo, Emilio Hidalgo, Emilio Lustau, Garvey, Gonzales Byass, Osborne, Pedro Domecq, Romate, Sandeman, Valdespino og Williams & Humberts.
Vi hører meget gerne, hvis flere skal med. Send en mail til anker@vinavisen.dk.

I krig mod Mondavi
I sidste uge fortalte vi, at byrådet i den lille kommune Aniane havde vedtaget, at Mondavi godt måtte anlægge en vinmark på et ellers uberørt naturområde.
Protesterne er imidlertid ikke forstummet. Lokale jægere og nogle af egnens vinbønder er gået i krig og har fundet en magtfuld allieret i José Boves radikale landbrugs-sammenslutning.
José Bove er, som nogen vil huske, den fårehyrde, der blev et symbol på modstanden mod globalisering ved at smadre en McDonald’s-restaurant.
Aimé Guibert, der skabte kultvinen Mas Daumas Gassac, vil lægge sag an mod Anianes byråd under henvisning til, at Mondavis projekt vil øve uoprettelige skader på stedets økologiske arv.
Jean Huillet, der er præsident for regionens vinavlerforening, er derimod glad for Mondavis planer. Han siger, at de vil give øget prestige til alle Languedocs vine.

Sotheby’s bliver måske solgt til LVMH
I onsdags kunne Wall Street Journal bekræfte de vedholdende rygter om, at den franske luksus-koncern LVMH er interesseret i at købe det britiske auktionshus Sotheby’s. Allerede i september har LVMH budt 2½ gange den aktuelle værdi for aktier, der giver ret til at vælge bestyrelsen.
Det amerikanske justitsministerium har siden 1997 undersøgt både Christie’s og Sotheby’s efter beskyldninger om uregelmæssigheder i forbindelse med prissætning af udbudte vine og kunstgenstande.
LVMH ejer allerede det britiske auktionshus Phillips og det franske auktionshus Etude Tajan.

VinAvisens store vinrejse
Der er stadig nogle ledige pladser på VinAvisens store vinrejse i ugen fra den 1. til den 8. oktober. Vi har arrangeret den i samarbejde med De Danske Vinrejser. Se det detaljerede program ved at klikke her.

Modstand mod genetisk modificerede vinplanter
Ifølge Wine Business Monthly er mere end en snes top-domainer i Bourgogne gået sammen om at forhindre indførelsen af genetisk modificerede planter og mikroorganismer, inklusive gærstammer.
Vinbønderne hævder ikke, at de taler for hele Bourgogne, men de ønsker at bevare deres vines kvalitet, idet de respekterer vinenes typicitet og deres terroirs autencitet. Yderligere gør de det i respekt for miljøet og dets biologiske særpræg - og for at sikre fremtiden for deres børn og for hele regionen.
Gruppen forlanger, at man indstiller indførelsen af genetisk modificeret plantemateriale i mindst ti år, indtil man mere sikkert ved, hvad dette uigenkaldelige skridt vil medføre.

Sådan finder du gamle artikler i VinAvisen
Vi ved godt, at vi fra starten burde have lavet en søgefunktion på alle de artikler, vi bringer. Vi arbejder på at gøre det fremover. Men hvad gør man, hvis man kan huske, at et bestemt emne har været behandlet, men ikke kan finde det i vores arkiv med over 100 ugebreve?
Her er en mulighed, der måske giver resultat. Lad os sige, at vi kan huske, at der engang har stået noget om Osbornes store sorte tyr, der står som reklameskilt ved Spaniens landeveje.
Brug en af de gode søgemaskiner - fx www.google.com, som vi finder bedst egnet til formålet - og søg fx på ordene vinavisen osborne.
Vi prøver ... Nå, det gav ikke nogen tyr. Prøv så vinavisen tyr. Heller ikke noget resultat. Men så: vinavisen tyren. Bingo! En link til VinAvisen, uge 6, 2000.
Som det fremgår, gælder det om at bruge sin fantasi og prøve nogle gange. Maskinerne søger nøjagtigt på de anførte ord og kan desværre ikke forstå, at ordet tyr også dækker ordet tyren.
Beder du fx Google om vinavisen skarpskytte, får du først to links til artikler, men under dem tilbyder en linie dig endnu en række, så klik på den.

VinAvisens liste over vinklubber
Så har vi fået endnu en vinklub på vores liste over klubber: WiGa i Roskilde. Listen åbnes ved at klikke her, og alle private vinklubber er velkomne til optagelse. Derimod optager vi ikke kommercielle vinklubber i firmaregi.
.
    .
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet i Greve er overtaget af Anders Qwist (24) og Jonas Laulund (27). De to nye indehavere har begge en solid baggrund i vinbranchen i ind- og udland. Anders har igennem fire år været førstemand i Vinslottet og har desuden arbejdet med salg og markedsføring på et slot i Bordeaux. Jonas startede som bydreng i Knud Jørgensens Vinhandel og har derefter været ansat hos H.J. Hansen i 6,5 år, heraf 3,5 år indkøbs- og produktansvarlig. Derudover har Jonas arbejdet i négociantfirmaet Ginestet i Bordeaux. 
    Overtagelsen markeres ved en vinøs weekend fredag den 1. og lørdag den. 2 September, hvor alle er velkomne! Alle yderligere informationer om dette arrangement kan oplyses ved kontakt til Vinslottet, Håndværkerbyen 42, 2670  Greve, tlf.: 43 69 11 62, fax: 43 69 11 65, e-mail: vinslottet@get2net.dk
    * Løgismose Vin er ifølge Løgismose-koncernens årsregnskab i god gænge med et overskud på 1,7 millioner kr. Derimod går det mindre godt for Restaurant Kong Hans' Kælder i København. Den havde sidste år et underskud på 160.000 kr.
    * DZ Wine har ansat Morten Carl Birkende som salgsansvarlig for egen kundeportefølje.
    * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Ugens fund: De bedste vin
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet denne yderst drikkeværdige vin:

Huxelrebe Beerenauslese, Bubenheimer Honigberg,
Weingut Winfried Hefner, Rheinhessen, Tyskland 1999
169 kr. for 50 cl, Fionia Vinimport, tlf.: 65 93 36 96
Denne Beerenauslese af "udvalgte bær" er en himmelsk nydelse. Sød, blød, men også med en dejlig frisk syre, der afbalancerer sødmen. Duften er helt vidunderlig - der er honning i den og blomster og en anelse botrytis. Det er en udpræget "meditations-vin", der fx kan nydes med tørre kager og nødder.
.
    Her finder du de gode vine
    Når VinAvisens smagepanel har udnævnt en vin til at være blandt "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), vil den i en periode kunne placeres på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres vinen med VinAvisens gyldne Etiket.
    Listen over alle vine, der aktuelt udstilles på denne måde, kan du se ved at klikke på disse ord.
Disse vine fandt vinskribenterne
Her kommer listen over nogle af de vine, som vinjournalisterne har fremhævet i ugen, der gik. Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Sjællands Tidende (ved Jens Bjerre Tybjerg):
* Villard Estate, Merlot, Reserve, Chile 1997, rødvin til 70 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).

Nordjyske Stiftstidende (ved Jørgen la Cour-Harbo):
* Lindemans Bin 50, Shiraz, Australien 1998, rødvin til 39,95 kr. i Netto.

* Crustacés, Dopff & Irion, Alsace, Frankrig 1999, hvidvin til 50 kr. fra Allied Domecq (tlf.: 56 20 02 00).
* Woodbridge, Chardonnay, Californien 1998, hvidvin til 75 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19).
* Terre del Sole, Sangiovese, Italien, rødvin til 30 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00):
Frederiksborg Amts Avis (ved Jens Ole Kristiansen):
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1997, rødvin til 69,95 kr., import: Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19), detail: SuperBrugsen, Kvickly og OBS!

Smag & Behag (ved Henrik Oldenburg):
* Dürnsteiner Riesling Federspiel Trocken, Weingut Alzinger, Wachau, Østrig, hvidvin til 135 kr. fra Østrigs Vinimport (tlf.: 86 83 61 62).

* Rüdesheimer Berg, Schlossberg, Riesling, Geheimrat J. Wegeler Erben "J", QbA Rheingau, Tyskland 1992, hvidvin til 155 kr. i Bryde Vinhandel (tlf.: 38 87 21 09).
* Nikolauhof Riesling, Smaragd, Vom Stein, Zu Mautern-Wachau, Østrig 1998, hvidvin til 200 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Villard Estate, Merlot Reserve, maipo Valley, Chile 1997, rødvin til 70 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Montes Merlot Reserve, Curicó Valley, Chile 1999, rødvin til 79 kr. fra Wine Selection (tlf.: 45 88 40 20).
* Montes Alpha, Cabernet Sauvignon, Curicó Valley, Chile 1999, rødvin til 145 kr. fra Wine Selection (tlf.: 45 88 40 20).
Jyllands-Posten (ved Ulrik Boesen og Niels Lillelund):
* Lo Stivale, Frascati, Italien 1999, hvidvin til 37 kr. hos Gobi (tlf.: 36 13 00 60).

* Villa Simone, Frascati Superiore, Italien 1999, hvidvin til 53 kr. fra Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
* Villa Simone, Villa dei Preti, Frascati Superiore, Italien 1999, hvidvin til 75 kr. Adriat Vinimport (tlf.: 38 86 37 47).
Politiken (ved Jørgen Mønster Petersen):
* Valtorto, Wiese & Krohn, Douro, Portugal 1998, rødvin til 39,75 kr. hos Erik Sørensen (tlf.: 39 62 61 67).
* Piero Mancini, Cannonau di Sardegna, Sardinien, Italien 1998, rødvin til 100 kr. for 2 flasker i Føtex.
* Château Sainte-Anne, Cru Bourgeois, Médoc, Bordeaux, Frankrig 1997, rødvin til 100 kr. for 2 flasker i SuperBrugsen.
Århus Stiftstidende (ved Palle Westphal):
* Beyers Truter, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 1998, rødvin til 63 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).

* Syrah Rosé, Rémy Pannier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1999, rødvin til 42,50 kr. fra Kjær & Sommerfeldt (tlf.: 70 15 65 00).
* Boiseraie, Cuvée Spéciale, Côtes de Saint Mont, Frankrig, rosévin 1999 og rødvin 1998 til 47,50 kr. (250 kr. for 6 flasker) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
ErhvervsBladet (ved Flemming Hvelplund):
* Danzante Sangiovese, Frescobaldi og Mondavi, Marche IGT, Italien 1997, rødvin til 75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11 og i Aalborg 98 12 52 90) - samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).

* Salice Salentino Riserva, Leone de Castris, Puglia, Italien 1997, rødvin til 69,50 i Irma.
Jyllands-Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Domaine La Bouissière, Gigondas, Frankrig 1998, rødvin til 119 kr. hos Jysk Vin (tlf.: 86 40 44 44).

* Domaine Raspail-Ay, Gigondas, Frankrig 1998, rødvin til 99,50 kr. hos Bergman Vinimport (tlf.: 48 28 00 35).
* Domaine du Cayron, Gigondas, Frankrig 1998, rødvin til 150 kr. hos Philipson Wine (tlf.: 45 76 68 88).
Fyens Stiftstidende (ved Jørgen Aldrich):
* Château de Viviers, Lupé-Cholet, Chablis, Frankrig 1998, hvidvin til 89 kr. fra Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).

* Château la Côte, Côte du Rhône, Frankrig 1999, rødvin til 55 kr. Østjysk Vinforsyning (tlf.: 86 98 84 00).
* Cuvée Tradition, Cellier des Quatre Tours, Provence, Frankrig 1999, rødvin til 135 kr. fra Risingegaard Vinimport (tlf.: 63 11 19 91).

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk.