Vin-aktuelt i uge 15
8. april - 14. april 2002
.

VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13VinAvisen uge 14
a..........a..........

.......
Der er utroligt smukt i Mendoza, hvor vinmarkerne breder sig ved foden af Andesbjergene. Men denne gang blev vi frarådet at tage derud ...
  Krisen i Argentina
  Alle blev overrasket over Argentinas pludselige politiske og økonomiske kollaps for nogle måneder siden. TV viste dramatiske billeder fra Buenos Aires. Præsidenten måtte flygte i helikopter fra Casa Rosa. Butiksplyndringer og store demonstrationer. Og fem præsidenter på fjorten dage. Alt synes at være kaos.
  VinAvisen havde planlagt at besøge Argentinas vindistrikter under høsten netop nu. Men vi blev frarådet. Ingen ville garantere for noget som helst. Kollegaerne i Chile kunne dog fortælle, at livet i Mendoza ikke havde ændret sig. På overfladen i alt fald.
  VinAvisen brugte i stedet et par dage i Buenos Aires og kan melde, at alt synes at gå sin vante gang. Vi stod på pladsen foran Casa Rosa og nød solen og folkelivet. Man kunne høre tangomusik fra gågaden Florida. Der var en enkelt tigger på et hjørne. Det var en albansk flygtning, fik vi at vide.

  Argentina og Nigeria
  Men der er krise. Argentinas kreditværdighed og sikkerhed for investeringer placeres på samme niveau som fx Nigeria.
  Denne situation er endnu ikke erkendt af argentinerne. De mener, at de stramninger, der er foretaget, vil bringe dem tilbage på banen. Men det er de ene om at tro. Virkeligheden vil gå op for dem i løbet af nogle måneder, og spørgsmålet er så, hvordan de vil stille sig over for den hårde kur, som vil blive langvarig.
  De skyldige er udpegede. Det er politikerne. En folkelig klapjagt er begyndt.
a..........

.......
Den fornemme kælder i gammel stil hos Finca Flichman.
  2½ pesos for en dollar
  På få måneder har den argentinske pesos oplevet et frit fald, så man nu kun får 2½ pesos for en amerikansk dollar. Det er en umiddelbar fornøjelse at være turist. Lædervarer, kashmir og andre sager, som altid har være fordelagtige ting at købe i Argentina, er nu endnu billigere.
  Værten på det gode bøfhus havde samme menukort som sidste år. Det vil sige uændrede priser. Omregnet kostede de bedste Malbec-vine det samme som husets vin for et år siden. Den argentinske bøf er stadig den bedste i verden.
  Som turist er det en stor fordel at købe vin i Argentina. Men på det professionelle plan har der altid være tradition for at handle i US dollars.

  Hverken dyrere eller billigere
  Vi har talt med en række danske importører af argentinsk vin, som kan fortælle, at de med små forbehold fortsætter "forretning som sædvanligt".
  En kan melde om leveringsvanskeligheder, fordi den container med vin, som de havde bestilt, blev røvet under transporten i Argentina. En anden kan melde om forsinkelser, fordi det glasværk, som producenten handlede med, måtte lukke. Andre firmaer har problemer med propperne.
  En enkelt importør har ikke hørt en lyd fra deres argentinske leverandør siden jul. På trods af en del rykkere. Alle melder samstemmende, at priserne er uændret.
a..........

.......
Vingården Fabre-Montmayou er skabt af franskmænd, der ikke kun har taget idealerne med fra Bordeaux (Pomerol), men også har plantet roser for enden af vinmarkerne. Nedenfor giver vi fem stjerner til en af bodegaens fremragende vine.
  En ny årgang i hus
  På trods af krisen er høsten i fuld gang i de argentinske vindistrikter. Også selv om ingen er garanteret noget som helst, og selv om ingen kan overskue fremtiden.
  Flere af eksporthusene er ejet af udenlandsk kapital, og de vil klare sig igennem med lidt god vilje og hjælp udefra. Men de rent argentinske vinhuse vil møde så store økonomiske forhindringer, at adskillige af dem må lukke.
  Hvordan bliver så årgang 2002 i Mendoza? De, som har økonomien i orden, vil lave en fremragende vin, men de, som har måtte lade druerne vente i solen foran pressen - de, som ikke har haft mandskab til at skille "skidt og kanel" - de, som ikke har en ren og velfungerende kælder, og som ikke har penge til nye fade, og som ikke har råd til at lade tiden arbejde - de vil få en vin, som smager af de dårlige tider.
.........
Pinot Noir i Hotel Krone
Kommer man til Rheingau, bør man unde sig en frokost i det gamle hotel Assmannshäuser Krone. Dette er stedet for at smage nogle af Tysklands bedste rødvine.
I weekenden 25.-26. maj afholdes Tysklands store Pinot Noir-konkurrence i Assmannshausen - eller vi skulle måske hellere skrive Spätburgunder, for det er jo, hvad de kalder Pinot Noir dernede.
Til dato har 101 vinbønder anmeldt i alt 159 vine til konkurrencen, der finder sted i Hotel Krone.

Frygt for egetræs-mikrobe
En mikrobe har angrebet Californiens egetræer, og tusinder af træer er segnet. Nu frygter både vinbønderne og forskerne ved vinuniversitetet UC Davis, at også vinstokke kan blive angrebet af mikroben.
Mikroben, Phytophthora ramorum, er i familie med den svamp, der i 1800-tallet forårsagede den irske kartoffel-hungersnød.
Ifølge avisen The Press Democrat er der i forvejen ikke noget venskab mellem egetræer og vinstokke, idet vinstokke, der plantes på jord, hvor der har groet egetræer, bliver angrebet af en anden svamp, der lever på egetræernes rødder.
UC Davis undersøge nu, om mikroben virkelig er i stand til at angribe vinstokke.
Forskerne er i forvejen stærkt optagne i kampen mod den glasvingede skarpskytte - insektet, der medfører den vinstokdræbende sygdom Pierce’s disease.

Nu sælges Pommery
Vi har tidligere nævnt, at champagnefirmaet Vranken Monopole var ved at købe Pommery Champagne af luksuskoncernen LVMH.
Nu ser salget ud til at finde sted til en melodi af mellem 150 og 180 millioner euro.
Ifølge fagbladet Just Drinks sælger LVMH navnet, produktionsapparatet og lageret, men beholder vinmarkerne for at kunne anvende druerne til sine andre champagne-mærker.
Vranken sælger cirka 10,4 millioner flasker om året, Pommery 4 millioner.

Cybersquatting
Ernest and Julio Gallo Winery, verdens største vinproducent, ville ikke finde sig i, at firmaet Spider Webs Ltd. indregistrerede domainenavnet ernestandjuliogallo.com på internettet - og begyndte at publicere tekster om faren ved at drikke vin.
Gallo gik til retten, og nu er dommen faldet. Spider Web skal øjeblikkelig nedlægge domænet. Samtidig er dommen et resultat af den nye amerikanske lov mod "cybersquatting", dvs. at man indregistrerer et anden persons mærkenavn for at kunne sidde på det og sælge det for ublu penge.
a..
  .
  Den danske vinbranche
  * Vinens Verden i Odense overtager pr. 1. maj agenturerne for nogle interessante amerikanske vine, dels Columbia Crest og Château Ste. Michelle, begge i Washington State, dels Villa Mount Eden i Californien.
  * Svend Erik Olsen er - sammen med sin bedre halvdel, Gitte Hindholm - en flittig vinskribent i både B.T. og Politikens Lokalaviser. I ugen, der gik, fyldte han 60 år. Vi siger tillykke til ham.
  * Nyheder fra den danske vinbranche bedes sendt til anker@vinavisen.dk - men redaktionen forbeholder sig naturligvis ret til at afgøre, hvad der er relevant stof at bringe ...
..

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en side, der efterhånden vil komme til at danne en Vinbranchens Blå Bog. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

Klik på de små billeder for at se Vinbranchens Blå Bog
a..
.
.....


  Erik Ahlmann Larsen (f. 1951) og hans firma, Tedeum Vin, er Danmarks største importør af vin fra Sydafrika. Hvert år importerer han godt 3 millioner liter sydafrikansk vin, som distribueres gennem grossister i Skandinavien. Tedeum er også den største køber på den årlige Cape Winemakers Guild Auktion, hvor Sydafrikas bedste vine udbydes.
  Sit firma grundlagde han i 1994, da sanktionerne imod Sydafrika blev ophævet. Han var dengang direktør i et større internationalt firma, men kærligheden til Sydafrika og landets vin var så stor en udfordring, at han valgte at gå sine egne veje. Bag sig havde han HA og HD i afsætningsøkonomi og ledende jobs i Canada og Danmark.
  I de sidste tyve år har Erik Ahlmann Larsen besøgt Sydafrika mere end 60 gange. I begyndelsen var det hans store interesse for jagt, der drev ham derned. Under en af disse jagtture mødte han de kendte vinmagere Jan Boland Coetzee (Vriesenhof), Beyers Truter (Kanonkop) og Neil Ellis (Neil Ellis Wines). Mødet blev til et venskab for livet og til et løfte om at sælge vennernes vine i Skandinavien. Hvert år gentager de fire i øvrigt jagtturen i den pragtfulde afrikanske natur.
  Tedeum Vin er i dag importør af vine fra godt 35 af de mest kendte estates i Sydafrika samt fra storproducenter som Cape Vinyards og Vinfruco, der er Sydafrika næststørste eksportør. En del af vinen herfra går til Tedeums egne mærker.
  Vinfruco, Neil Ellis og Jan Boland Coetzee er i dag aktionærer i Tedeum Vin, ligesom Erik Ahlmann Larsen har interesser i disses vinproduktion i Sydafrika. Hans firma importerer også vine fra Australien og Argentina, men fokus ligger på Sydafrika.
  Han er gift med Inge Trust, og sammen har de datteren Anne Sofie og sønnen Anders. Jagt er hans store interesse. Han sidder i bestyrelsen for Nordisk Safari Klub og er formand for den nordiske del af Safari Club International med 50.000 medlemmer world wide.
  Adresse: Tedeum Vin, Langebakken 3, 2960 Rungsted, tlf.: 45 86 00 50, fax: 45 86 15 20, e-mail: anzo@image.dk.

Vil du have vores løbeseddel?
Vil du være sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden, så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Send os blot en mail med din e-mail adresse skrevet nede i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk


Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
For første gang er der udelukkende fem stjerner til de smagte vine. Det betyder ikke, at vinpanelets næser og smagsløg er gået i coma, men at en række fremragende vine tilfældigvis fandt sammen til smagningen. Og måske også, at vi nærlæste etiketterne, før vi valgte dem ud ...


Fabre Montmayou, Grand Vin, Mendoza, Argentina 1998
225 kr., Pedersborg Vin
Trods fem år på bagen har denne rødvin bevaret sin ungpigekulør. Den dufter som en god bordeaux og har en virkelig fornem smag. Men den er endnu ikke færdig. Faktisk gælder de fem stjerner først fra om tre år! Men så er der også noget at glæde sig til. Vinen fås også i årgangen 1999 til samme pris. Link til side på spansk om producenten: www.sensonline.com.


L, Bodega Lurton, Malbec, Mendoza, Argentina 2000
79,95 kr., GrandVin
Dejlig rødvin med let krydret og tiltalende duft og en blød og lækker smag. Den er skabt af Bordeaux-brødrene Francois og Jacques Lurton, der har vinmarker i Argentina og angiveligt ikke er berørt af problemerne derovre. Link til producenten: www.bodegalurton.com.


Chiana d'Inserra, Miceli, IGT Sicilien, Italien 1999
125 kr., Lago Import
En rigtig frugtbombe på en blanding af druerne Nero d'Avola og Cabernet Sauvignon og fadlagret. Ved smagningen virkede den lidt pågående, men ved det efterfølgende måltid foldede den sig ud i glasset og var pragtfuld. Hvilket kun viser, at vin godt nok skal smages, men først og fremmest nydes til mad. Det er jo det, vin er lavet til. Link til producenten, Miceli, og flere andre producenter på Sicilien: www.dispensa.com.


Morgante, Nero d'Avola, IGT Sicilien, Italien 2000
75 kr., Adriat Vinimport
Denne fadlagrede rødvin rummer Siciliens sol og modne frugt. Den er blød og meget frugtagtig, men også en vin, der maser sig på: Her kommer jeg! Den spiller imidlertid fint op til kraftige kødretter og oste. En flot vin! Der er en lille smule vinsten i den, men det er jo kun et tegn på kvalitet. Link til side om producenten: www.winebow.com.


Jordan, Cameleon, Sauvignon Blanc / Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2000
75 kr., Vinmonopolet
En virkelig dejlig hvidvin, tør og med et lille strejf af honning. Den har Sauvignon'ens friske, blomsteragtige aroma og Chardonnay'ens citrusagtige syre. Link til producenten: www.sa-weine.de.


Domaine François Raquillet, Les Puillets, Mercurey 1er Cru, Frankrig 2000
115 kr., LMT Vinimport
Ret lys rødvin med næsten violette toner. Men farven narrer, for vinen er fyldig, afrundet og meget elegant. Den har en kraftig krydret duft - lidt efter friske rosiner. Og prisen er bestemt ikke afskrækkende. Link til domænet: domaineraquillet.free.fr.


Gramole, Sangiovese, Sensi, IGT Toscana, Italien 1997
69,75 kr. (ved 6 flasker), Bacchus Vinimport
Meget saftig rødvin med masser af frisk frugt - blåbær, syntes vi. Den er en stor nydelse og trods alderen i vital form. Og så til den pris ...! Link til producenten: tuscanywine.freeyellow.com.


Bramblewood, Zinfandel, J.Lohr, Lodi, Californien 1998
175 kr., Irma
Flot rødvin med indtagende duft og bred og fyldig frugt - lidt efter blommer med et pift af mandel (marcipan). - Den kan jeg sørme godt lide, lød det fra kokken under smagningen. Den kan sagtens drikkes nu, men vil sikkert blive endnu flottere om et par år. Link til producenten: www.jlohr.com.


.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

.
Frederiksborg Amts Avis
Raimat, Tempranillo, Costers del Segre, Spanien 2001Hvidvin69,50 kr.Sigurd Müller
Raimat, Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998Rødvin75 kr.Sigurd Müller
Raimat, Cabernet Sauvignon Reserva, Costers del Segre, Spanien 1997Rødvin110 kr.Sigurd Müller
.
Jyllands-Posten
Pierre Gaillard, Les Pierres, Saint-Joseph, Frankrig Rødvin205 kr.Østjysk Vinforsyning
Colombo, Cornas, FrankrigRødvin435 kr.Østjysk Vinforsyning

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.