Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2003


........................
Vin-aktuelt i uge 52
22. december -28. december 2003
........................

VinAvisen uge 49VinAvisen uge 50VinAvisen uge 51

Systembolagets chef bør gå af
I en kommentar skriver den svenske avis Dagens Nyheter: Bestikkelserne i Systembolaget er så omfattende, at det må føre til personskifter i foretagendets øverste ledelse. Den øverste chef kan naturligvis ikke vide alt, hvad der sker i en organisation, men det fritager ikke vedkommende for ansvar.
Systembolaget har 425 butikker, og cirka en femtedel af butikscheferne har taget imod endog meget store bestikkelser. Dagens Nyheter spørger: Skulle Handelsbankens administrerende direktør kunne blive siddende, hvis der var mistanke om forbrydelser i 90 af bankens cirka 450 filialer?
I sin fredagsudgave mener Dagens Nyheter, at Anitra Steen bør gå af. Og flere medlemmer af Riksdagens näringsutvalg mener det samme.

Vin&Sprit bör säljas
Som tidligere nævnt i VinAvisen har den store statslige spritkoncern Vin&Sprit deltaget i bestikkelserne, og i svensk presse tales der nu også om, at staten bør sælge Vin&Sprit. Dette bør også ske af en anden grund:
I en leder skriver Dagens Nyheter: Staten kan ikke med troværdigheden i behold drive et foretagende, der søger maksimal gevinst ved at sælge en vare (Absolut Vodka, red), som samme stat mener bør begrænses. Og i øvrigt findes der ikke noget holdbart argument for, at staten skal drive brænderivirksomhed. Vin&Sprit bör säljas!

Sverige vil ikke være med
EU-kommissionen arbejder ifølge Information på et direktiv, som vil gøre det muligt for os danskere at bestille en palle vin i et andet EU-land og få den bragt direkte til døren. Vi vil oven i købet slippe for den danske moms og de danske vinafgifter.
Det vil Sverige ikke være med til. Tværtimod vil den svenske regering ifølge nyhedstjenesten TT opretholde reglen om, at dens undersåtter kun må importere alkohol gennem Systembolaget. Regeringen anfører, at man opretholder reglen af hensyn til den offentlige sundhedstilstand.
Efter sigende er EU-kommissionen kun et skridt fra at trække Sverige for EU-domstolen for at få landet til at afskaffe den konkurrenceforvridende regel.

Alkohol er tilladt i USA – eller er det?
I USA har man netop fejret 70 års dagen for ophævelsen af The National Prohibition Act – forbudet mod alkoholiske drikke. Men kampen mellem puritanerne og Bacchus raser stadig. Her er nogle af de paradoksale forhold på amerikansk jord:

Ingen champagne til Irak-helte
* En lov fra 1984 forbyder unge under 21 år at drikke alkohol. Unge soldater, der er voksne nok til at slås i Irak, kan ikke engang skåle i et glas vin med familien, når de er hjemme på orlov.
* I dag har samtlige 50 stater mindst ét vinhus. Alligevel besværliggøres handelen med vin i 24 stater, hvor det er forbudt at sælge vin pr. postordre over statsgrænserne.
* Slik og chokolade, der indeholder bare det mindste spor af alkohol, er direkte bandlyst i fire amerikanske stater.

Vin værre end øl – og omvendt
* Vin anses for at være værre end øl i Oklahoma. Her er det tilladt at sælge øl fra tankstationerne, men ikke vin. Og man finder heller ikke vin på hylderne hos de lokale købmænd.
* I Vermont kan man købe vin på tankstationerne – endog af den kraftige slags med 14% alkohol. Øl derimod – hvis det overstiger 3,3% alkohol – må kun sælges fra særlige statsejede forretninger.
...........................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Taster Wine har fået agenturet på vine fra Beni di Batasiole i Piemonte, blandt andet kendt for sine enkeltmarks Barolo-vine. Vinene forhandles hos alle landets Skjold Burne Vinhandlere og tilbydes yderligere hotel- og restaurantsektoren.
    * Laudrup Vin&Gastronomi har fået agenturet på vine fra Yarra Yering og Mount Langi Ghiran, begge i det australske Victoria.
.......
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....................................
Vi drak 220 mio. flasker vin
Faktas vinindkøber, Henrik Lind, har i en pressemeddelelse opgjort årets salg af vin – ikke kun i Fakta, men i hele Danmark.
I 2002 drak vi næsten 220 millioner flasker vin til en værdi af over 4 milliarder kr., og vinforbruget er således mere end fordoblet på 25 år, mens øllet er gået tilbage med en fjerdedel (omregnet i liter ren alkohol).
Både Frankrig og Spanien mistede markedsandele til blandt andet Chile, Australien og Sydafrika.
De amerikanske vine mistede også lidt markedsandel, men det har ændret sig på grund af den svagere amerikanske dollarkurs.

Julevine til gode priser
- Vine fra mange lande afregnes i amerikanske dollars, skriver Henrik Lind, - og derfor har vi været i stand til at købe julevine ind til rigtig gode priser.
Grænsehandelen er som bekendt ikke aftaget i nævneværdig grad, men Henrik Lind skriver, at det er klogt at se sig godt for, hvis man vil købe især kvalitetsvine syd for grænsen.
- Jeg har sammenlignet priser i nogle år, og det virker, som om butikkerne i Tyskland er godt med, når det gælder billige vine. Her spiller den danske vinafgift på 8-9 kr. og den højere moms ind. Men når der er tale om de dyrere vine, kan grænsebutikkerne sjældent være med. Så vil man gøre en god handel i grænsehandelen, skal man holde sig til slagtilbuddene.
........................
Forlænget handelsaftale
EU har forlænget sin handelsaftale vedrørende vin med USA med to år. Men slagsmålet om amerikanernes uretmæssige brug af europæiske vinnavne som Chablis, Bourgogne (Burgundy) og Chianti fortsætter.
Hvis amerikanerne vil bøje sig på dette punkt, er Bruxelles til gengæld villig til at anerkende de amerikanske metoder i fremstillingen af vin – det gælder blandt andet fortynding med vand.
EU eksporterer vin til USA til en årlig melodi af 2 milliarder euro.
...........................
    Det tyske VDP i oprør
    De bedste tyske vine bærer betegnelsen Qualitätswein mit Prädikat. Og de vingårde, der fremstiller dem, har deres eget forbund, VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).
    Nu har forbundet fundet stridsøksen frem. Bogstaverne VDP er nemlig blevet anvendt i diverse bøger, artikler og reklamer som en forkortelse for Vin de Pays.
    Forbundet, der har indregistreret mærket for nogle år siden, vil om nødvendigt gå rettens vej.

    VDP er mange ting
    Hvis folkene i VDP-forbundet først begynder at undersøge, i hvor mange sammenhænge de tre sammenhængende bogstaver bruges, så får de travlt.
    VDP står nemlig også for Verband Deutscher Papierfabriken, Verband Deutsche Puppentheater, Verband Deutscher Privatschulen og Verlag Deutsche Polizeiliteratur.

Omgivelsernes dufte i vinen
For to uger siden fremsatte vi her i VinAvisen den teori, at vinen tager duft efter omgivelserne på marken.
I sidste uge bekræftede Jesper Hedegaard os i denne teori. Han har opholdt sig i Châteauneuf-du-Pape, og i vinen fra området genkender han mange af de dufte, der findes i luften dernede.
Nu melder endnu to af vore læsere sig med lignende erfaringer:

Australsk vin med eucalyptus-duft
Peter Rask har i forbindelse med sit job mødt en export manager fra Wolf Blass i Australien, der lod ham smage alle vinhusets vine, og som fortalte, at vinen Yellow Label kommer fra druer høstet på marker tæt på eucalyptus-plantager.
Australieren mente, at man kunne fornemme eucalyptussen, skriver Peter Rast. – Selv var jeg en smule i tvivl, men vil dog sige, at der var det, som vi på nordjysk kalder ”et bette kun” duft af forkølelsesbolcher ...

En duft af friske fyrregrene
Fra Bordeaux skriver den danske vinhandler Iakob Schjerbeck: - Château Haut Selve i distriktet Graves, hvis vine sælges i Danmark af H.J. Hansen, har marker, der blev plantet midt i en stor skov for cirka ti år siden, og vinen dufter ofte af friske fyrregrene.
Iacob Schjerbeck fremstiller selv en vin, d:vin, og bruger druer fra marker med udsigt til Bordeaux by og til en stor højspændingsledning. - Den vin dufter af Bordeaux, skriver han og tilføjer med et blink i øjet: - Og den tager strøm på alle ved blindsmagninger.
Hvis andre har lignende erfaringer med dufte i vinen, hører vi gerne. Send blot en mail til anker@vinavisen.dk.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..
.
    Martin Damm Hansen (f. 1971) har smagt sig gennem samtlige spanske vindistrikter, og den store ”vinsmagning” begyndte allerede, da han som atten-årig besøgte sin bror, der bor i Spanien. Med en guidebog i hånden gik turen rundt fra distrikt til distrikt.
    Martin Damm Hansen tog en uddannelse som ergoterapeut, men interessen for vin blev ikke lagt på hylden. Sideløbende med det daglige job begyndte han at skrive artikler til blandt andet Vinårbogen og Smag & Behag.
    Han har ligeledes stået for bearbejdningen af ”Gyldendals Bog om Spanske Vine” og har været med til at kåre Spaniens bedste vine for vinbladet Vino y Gastronomia.
    I 1998 åbnede han dørene for importfirmaet Vinotinto – et engrosfirma, der leverer spanske topvine til restauranter og vinbutikker. Udbudet omfatter blandt andet et stort udvalg af vine fra Priorato og Ribera del Duero, to af Spaniens bedste vinområder.
    Sideløbende med Vinotinto driver Martin Damm Hansen sammen med Hans Peter Knudsen vinbutikken Høyer Vine. Her finder man et udvalg på langt over 1000 vine, 200 whiskyer samt mere end 200 specialøl.
    I dag har Martin Damm Hansen en meget bred viden om vin fra hele verden, særligt foretrækker han klassiske vine fra Piemonte og Bordeaux, men lægger vægt på, at man varierer sig så meget som muligt.
    Adresse: Vinotinto & Høyer Vine, Dytmærsken 3, 8900 Randers, tlf.: 87 10 06 09, e-mail: vinotinto@vinotinto.dk.

Alkoholforbruget stiger i Norge
Ifølge Norges Statistik er nordmændenes alkoholforbrug steget i løbet af de sidste par år.
Fra januar til september i år har de drukket 946.000 liter spiritus. Det svarer til en stigning på cirka 14% i forhold til samme periode i år 2002.

Folk med ond tro ...
I sidste uge skrev vi, at B.T. ikke mere vil teste vine fra ”garageimportører”, kun vine fra supermarkeder, købmandskæder og vinhandlere med et stort og bredt geografisk salg – idet Philipson Wine dog er en undtagelse fra denne regel.
I den forbindelse citerede vi Ole Møller fra Wine Group International, der udtalte, at folk med ond tro måske kunne få den tanke, at der er en sammenhæng mellem den nu udvalgte skare og deres annoncering i Det Berlingske Hus. Endvidere fandt Ole Møller det påfaldende, at B.T. finder tilstrækkelig geografisk bredde hos Philipson Wine, ”der kun har et enkelt udsalgssted”.
B.T. nævner selv Philipson Wine som en undtagelse fra reglen om et bredt geografisk salg, men dette tilbageviser Christian Philipson:
- Philipson Wine har skam ingen geografisk begrænsning, siger han. - Ikke mindst via Internettet har vi postordresalg overalt i Danmark med direkte salg til mange tusinde kunder.
Christian Philipson understreger samtidig over for Ole Møller, at der for Philipson Wine bestemt ikke er nogen sammenhæng mellem firmaets annoncering og eventuel redaktionel omtale af firmaets vine.

........................
    Ugens vinøse billede
    Vinhandler og -importør Kim Bülow har som en lille julehilsen sendt os dette billede af sig selv. Sådan er det at være vinhandler i den søde juletid. Skal man sno sig frem med en kasse vin mellem alle bilerne i det myldrende København, må det ske på cykel.
    - Og jeg har bestemt ikke glemt, hvordan man gebærder sig på en long john, siger Kim Bülow. - Da jeg startede i 1984, forgik al forsendelse pr. long john og bentøj.
    Vi siger tak til den travle vincykelist - og glædelig jul.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.
Nedgang i italiensk vineksport
De første otte måneder af 2003 har budt på en tilbagegang for eksporten af italiensk vin på 17,6% i forhold til samme periode året før.
Det er gået hårdest ud over bulkvinen (i tankvogne, containere m.v.), der står for en tilbagegang på hele 44%.
Kurven peger frem for alt nedad, når det gælder eksporten til Frankrig. Her er omsætningen gået tilbage med hele 21,1%. I Tyskland og Japan er den gået tilbage med henholdsvis 6,7% og 7,3%.

Opgang i chilensk vineksport
Foreningen af Chiles vineksportører har beregnet, at landets vineksport i år vil være steget med 7-8% i forhold til 2002.
Sandsynligvis når man en eksport på i alt 535 millioner flasker til en værdi af 670 millioner dollars (lige over 4 milliarder dkr.).
Ifølge eksportørforeningen er vinindustrien stadig på rette kurs mod målet: En eksport på 1 milliard dollars i 2010. At nå dette mål vil ifølge fagbladet Just Drinks kræve en årlig vækst på cirka 6%.



Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 25 vine. Heraf var der 16, som fik mere end to stjerner, og 6 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Château Sainte Béatrice, Côtes de Provence, Frankrig 2002
59 kr., Kældervin
Glimrende og lækker rødvin med nuancer af lakridsrod, nødder og ikke mindst chokolade.


Argento, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød, ret fed og tilpas fadlagret hvidvin med Chardonnay-druens mange facetter. Et fund til prisen.


Ninth Island, Pinot Noir, Tasmanien, Australien 2003
79,95 kr., Maxxium Danmark
Lækker rødvin med fin duft af vanille og en herlig og blød smag, blandt andet af kirsebær. Fortræffelig til prisen.


Cascina Cucco, Cerrati, Barolo, Italien 1998
En af i alt 12 forskellige Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
Moden, fyldig og lækker. En rødvin, man drikker med største fornøjelse, blød og fuld af oplevelser. Kan klare også kraftigere retter.


Castello Banfi, Brunello di Montalcino, Italien 1998
269 kr., Amka Vinimport
Elegant og harmonisk rødvin, moden og blød. En stor oplevelse.


Argento, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker rødvin med ret markant sødme. Utrolig billig.


Gramole, Sensi, Toscana IGT, Italien 1999
99,95 kr., SuperBest
Forfriskende og saftig rødvin på den gode drue Sangiovese.


Charton, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
119 kr., Vinmonopolet
Mild og venlig mousserende vin med fine, stadige perler, en god mousse i munden og en frisk smag. Fint, at man på bagetiketten skriver, at den skal skænkes ved 6-7 grader. Rimelig pris.


Château Moulin de Soubeyran, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
87 kr., Fionia Vinimport
Typisk og pæn bordeaux med let sødme og god frugt.


Ercolani, Riserva, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 1999
179 kr., VinBlanc.dk
Ikke nogen billig vin, men typisk for det toskanske område og med god frugt og let sødme. Man mærker ikke de 14 procent alkohol – sprittet er den ikke.


Pucela, Viura / Sauvignon Blanc, Castilla y León, Spanien 2001
39,90 kr., Amka Vinimport
Frisk hvidvin med en markant fedme. Den er meget nem at drikke og velegnet fx til skaldyr. Virkelig god til prisen.


Les Charmes, Cave de Lugny, Mâcon-Lugny, Frankrig 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet hvidvin med god frugt og en vis fedme. I slutningen et lille bittert bid.


Les Chais de Ste Estelle, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig, uden årgang
199 kr. for seks flasker, Køge Vinhandel
Pæn og skikkelig hverdags-rødvin. Kvaliteten i overensstemmelse med den lave pris.


Pasqua, Bardolino, Italien 2002
44 kr., Amka Vinimport
Saftig rødvin uden noget større vingefang.


Cupido, Sensi, Sangiovese, Toscana IGT, Italien 2001
59,95 kr., SuperBest
En let og enkel rødvin, der er nem at drikke og med en god og venlig smag. Og så er det rart at vide, at der også er en vin, som kun har 12 procent alkohol.


Cave de Lugny, Blanc de Blancs, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Enkel mousserende vin med ret grove bobler og uden større smagsmæssig interesse.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.

Alt for Damerne
Valdivieso, Cabernet Sauvignon, Chile 2001Rødvin58 kr.Erik Sørensen
.
Berlingske Tidendes Nyhedsmagasin
Perrin, Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin69,50 kr.Sigurd Müller
Tommasi, Amarone di Valpolicella, Italien 1998Rødvin279 kr.Kjær & Sommerfeldt
.
Frederiksborg Amts Avis
Cacina Bruni, Nebbiolo d'Alba Valmaggiore, Italien 2001Rødvin69,95 kr.Amka Vinimport
Cacina Bruni, Barolo Marialunga, Italien 1999Rødvin169 kr.Amka Vinimport
Nordlund, Bordvin, Avedøre, Danmark 2002Rødvin299 kr.Dansk Vincenter
og Kjær & Sommerfeldt
.
Hjemmet
l'Esprit de la Grande Plantade, Costières de Nîmes, Frankrig 2000Rødvin49,95 kr.Prima m.fl.
.
Mad & Bolig
Noble Gress, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin89 kr.Domaine Brandis
Château de Nages, Costières de Nîmes, Frankrig 1998Rødvin83,75 kr.Sejr Vinimport
.
Nordjyske Stiftstidende
Nordlund, Bordvin, Avedøre, Danmark 2002Rødvin299 kr.Dansk Vincenter
og Kjær & Sommerfeldt

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.