Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28. 2012



Nyheder i uge 28, 2012





.


Til venstre Mollydooker Shiraz, som efter diverse strabadser nu er til salg hos Systembolaget. Dernæst tre af de andre etiketter, som The Wine Company fandt under sin research af vine på monopolets hjemmeside.

Forbud mod etiket med bokser
Lars Møller fra The Wine Company har sendt os en ret utrolig beretning. I begyndelsen af 2012 blev det danske vinfirma godkendt til at sælge vin i Sverige og indsendte i februar den første vin, Mollydooker The Boxer Shiraz, til salg i Systembolagets bestillingssortiment. Vinen, der er en af Australiens bedst kendte, blev godkendt til salg hos det svenske monopol måneden efter.
Men så, få dage før salget skulle begynde, meddelte Systembolaget, at vinen alligevel ikke kunne accepteres, da etiketten forestillede en bokser. Ifølge den svenske alkohollovgivnings paragraf 2.5 må vin ikke markedsføres i situationer, hvor alkohol normalt ikke accepteres, herunder trafik, sport og arbejde.
Den afvisning ville The Wine Company dog ikke tage for gode varer. I stedet gik firmaet i gang med at gennemgå Systembolagets sortiment for at se, om alle vine i sortimentet nu også levede op til denne bestemmelse - et vanskeligt arbejde, da det kun er de færreste etiketter, der vises på Systembolagets hjemmeside.

Kung Fu og flyvende baroner
Det viste sig, at der solgtes flere vine med etiketter, som viste sports-, arbejds- eller trafiksituationer. Der findes således vine på det svenske marked, som blandt andet viser sporten Kung Fu, cyklister, flyvende baroner og traktorkørsel.
Derfor indklagede The Wine Company Systembolagets afgørelse til Alkoholsortimentsnämden i Stockholm, som er øverste klageinstans i sådanne sager. Ud over at henvise til, at der allerede fandtes en række vine med referencer til sport, transport og arbejde på det svenske marked, påpegede det danske vinfirma, at Boxer-etiketten ikke viser alkoholindtag sammen med sport, men er en humoristisk måde at referere til, at Mollydooker betyder venstrehåndet på australsk slang. Etiketten viser således en Skipper Skræk lignende tegneseriefigur med to venstrehåndede boksehandsker.

Sejr til The Wine Company
Alkoholsortimentsnämdens afgørelse forelå d. 4. juli. Den giver klageren ret i, at etiketten ikke kan siges at opfordre til alkoholforbrug i sammenhæng med sport, ligesom etiketten anses som en humoristisk reference til Mollydookers venstrehåndede univers.
Derfor er Systembolaget nu blevet pålagt at sælge vinen i Sverige, og den er da også til salg på monopolets hjemmeside (vin nr. 72012) - dog uden billede af etiketten ...
Hos The Wine Company er man naturligvis tilfreds med sagens afgørelse, der viser, at det kan betale sig at stå fast på sin ret, og Lars Møller håber, at sagen kan bidrage til at gøre den svenske alkohollovgivning en smule mere liberal hen ad vejen.


Til_37/09




Château Calon-Ségur solgt
Endnu et af de gamle familieejede vinslotte i Bordeaux har skiftet ejermand. Det drejer sig om 3. Cru-slottet Château Calon-Ségur i Saint Estèphe i Médoc, der har været i familien Gasquetons eje siden 1894.
Sidste år døde Denise Capbern-Gasqueton, som havde videreført slottet efter sin mands død. Datteren, Hélène Gasqueton-Baritault, meddelte dengang, at det var helt utænkeligt, at slottet ville blive sat til salg.
Ifølge Decanter har de høje arveafgifter efter moderens død dog gjort det umuligt for datteren og hendes mand at beholde vinslottet, og de har derfor været tvunget til at sælge det.
Salget har efter sigende indbragt Hélène Gasqueton-Baritault omkring 200 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.).
Den nye ejer, det franske forsikringsselskab Suravenir, har ud over Calon-Ségur og slottets 55 hektar vinmarker også fået familiens andet vinslot i Saint Estèphe, Château Capbern-Gasqueton, med i købet.




En computer-tegning af den store vinby, som vil blive opført i den kinesiske provins Yantai. Læg mærke til de to vinslotte i bedste Bordeaux-stil. I nederste højre hjørne ses den europæiske landsby med en kirke, byhuse og snoede gader.

Kæmpemæssig vinby i Kina
Changyu, Kinas ældste og største vinhus, har netop offentliggjort planerne om at opføre en gigantisk international vinby i provinsen Yantai.
Vinbyen, der ifølge China Daily vil dække et areal på 413 hektar, vil blandt andet omfatte et kæmpemæssigt produktionscenter på 220.000 kvadratmeter, hvor der skal fremstilles både vin og brændevin. Til det formål er centret blevet udstyret med 15 teknisk avancerede produktionslinjer importeret fra Europa.
Derudover vil vinbyen bestå af vinmarker, et vin-forskningsinstitut, et internationalt vinhandelscenter, turistcenter og en vin-landsby opført i europæisk stil.

Slotte med spir og karnapper
Derudover vil vinbyen byde på hele to château'er med spir og karnapper. Det med vinslotte i bedste Bordeaux-stil er blevet lidt af en trend blandt rige kinesiske firmaer og privatpersoner. Som nævnt i uge 13 har Changyu allerede bygget flere af sådanne château’er og har endnu et par stykker i støbeskeen. Og uden for Beijing finder man et førsteklasses château-hotel med en park, der er Versailles-slottet værdig.
Changyus internationale vinby forventes at slå dørene op i 2016. Byggeriet er beregnet til at koste 6 milliarder yuan (cirka 5,6 milliarder kr.).


Master-studerende søger hjælp
Norske Benedicte Helverschou er ved at skrive sin master-opgave i vinmarketing og management i Bordeaux.
Opgaven handler om mindre appellationer i Bordeaux og om, hvordan de kan konkurrere mod vinene fra den nye vinverden på det skandinaviske marked.
I den forbindelsen er hun i færd med at udføre en større undersøgelse om de skandinaviske forbrugeres vinvalg. Det gør hun via et spørgeskema, og hun har allerede fået respons fra de norske og svenske forbrugere men manglede en måde at få kontakt til de danske. Derfor han hun henvendt sig til VinAvisen, og vi vil gerne forsøge at hjælpe hende.
Klik her, og kryds af ved hendes meget gode og relevante spørgsmål (der er skrevet på engelsk). Det tager kun et par minutter, og man kan svare til og med d. 14. juli.
Når Benedicte Helverschou er færdig med sin opgave senere i denne måned, har vi fået lov til at bringe nogle af resultaterne.








Det danske hold med deres præmie: en fornem kasse vin. Fra venstre: Søren Riber, Peter Buch Hansen, Asbjørn May og Thor Mårup.

Godt gået Danmark
For nylig afholdtes finalen i Left Bank Bordeaux Cup - vinkonkurrencen, hvor universiteter og business schools fra hele verden dyster om viden om vinene fra Bordeauxs venstre bred.
Rammerne var Château Lafite Rothschild, og blandt de otte hold, der var tilbage efter de oprindeligt 42 hold, var det danske hold bestående af Peter Buch Hansen, Søren Riber, Asbjørn May og Thor Mårup. De fire danskere er studerende ved Copenhagen Business School og aktive i skolens egen vinklub, CBS Wine.
Det rakte ikke til en førsteplads i finalen - den gik til Frankrig, til et hold fra EDHEC (Ecole Des Hautes Etudes Commerciales du Nord) i Lille. Til gengæld løb Danmark med en flot tredjeplads efter Chicago Business School. Den anden europæiske deltager, Oxford University, måtte nøjes med en syvendeplads.

Spørgsmål og smagninger i lange baner
Som en del af finalen blev deltagerne stillet en række mere eller mindre svære spørgsmål. De skulle blandt andet svare på hvilken af årgangene 1896, 1899 og 1907, der var den bedste, når det gjaldt vinene fra venstre bred, og hvad druen Malbec oprindeligt hed på fransk.
Før finale-dagen blev de otte hold i to dage fragtet rundt til vinsmagninger og frokoster på i alt ti fornemme vinslotte - heriblandt La Mission Haut-Brion, Margaux, Beychevelle og Suduiraut - og selvfølgelig Lafite, hvor dysten skulle foregå. Deltagerne fik blandt andet smagsprøver fra en dobbelt magnumflaske Château Lafite 1985, hvilket jo ikke er hverdagskost for de unge studerende.
Der skal lyde et stort tillykke fra VinAvisen, der har fulgt det danske hold i tekst og billeder hele vejen til finalen.


Vinmark som historisk monument
I Frankrig har man - ligesom i mange andre lande - en liste over historiske monumenter, der er fredede. Det er typisk slotte, borge, kirker og seværdige gamle byer, der får tildelt betegnelsen af det franske kulturministerium. Men nu har en vinmark for første gang fået det blå stempel som Monument Historique. Det drejer sig om en lille mark på 2000 kvadratmeter i appellationen Saint-Mont i Gers i det sydvestlige Frankrig. Markens vinstokke er plantet mellem år 1800 og 1830 og er dermed fra før vinlusen Phylloxera vastatrixs hærgen.
Den altødelæggende vinlus, der ernærer sig af vinstokkenes rødder, gjorde sit indtog i Europa i 1863 og angreb stort set samtlige vinmarker. I 1869 fandt man endelig en løsning, nemlig at pode de europæiske vinplanter på resistente amerikanske rødder. Derfor står stort set samtlige vinstokke i Europa i dag på rødder fra USA. Vinmarken i Saint-Mont, hvor samtlige vinstokke står på egne rødder, er derfor noget af en sjældenhed.

Et virvar af druer
Den historiske vinmark er ikke kun bevaringsværdig på grund af sine gamle upodede vinstokke. Den er også et levende eksempel på, hvordan man dyrkede vin i gamle dage. Rækkerne med vinstokke står flere steder vinkelret på hinanden i stedet for i parallelle rækker, ligesom der er plantet hele 20 forskellige blå og grønne druer på det forholdsvis lille areal.
Nogle af druerne er kendte - heriblandt de blå druer Tannat og Fer Servadou og den grønne Muscadelle. Men der er også syv druer, som man ikke kender, og dem har man nu døbt Pédebernade 1 til 7 til ære for vinmarkens ejer, familien Pédebernade.
Det er Jean-Pascal Pédebernade, der er bag roret i familiens vinhus, mens hans 85-årige far, René, stadig passer den mere end 200 år gamle vinmark.
Hidtil er den sparsomme mængde druer, som marken leverer, endt i et vinkooperativ. Men nu har man tænkt sig at fremstille en særlig vin af druerne i anledning af markens udnævnelse til historisk monument.








Selv om det globale vinmarksareal er skrumpet, er der stadig druer nok til at opretholde fremstillingen af den nogenlunde samme mængde vin på verdensplan. Her en smuk klase Cabernet Sauvignon. Foto: Wikipedia.

Nye tal fra verdens vinindustri
For nylig afholdtes 35. udgave af World Congress of Vine and Wine i Tyrkiet. Ved dette store møde diskuterer vinkyndige fra hele verden de vigtigste emner her og nu for den globale vinindustri. Det er fx bæredygtighed, klimatiske ændringer og diversitet.
Ved samme lejlighed præsenteredes de nyeste tal fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin) for vinmarksarealet, produktionen og forbruget på verdensplan i 2011. Det er interessante tal, hvoraf vi bringer de vigtigste nedenfor.

Vinmarksarealet
* I 2011 bredte verdens vinmarker sig over et areal på 7.585.000 hektar. Det var et fald på 1% eller 79.000 ha i forhold til 2010. I de sidste 10 år er marksarealet reduceret med i alt 262.000 ha.
* EU-landenes samlede vinmarksareal er skrumpet betydeligt men udgør stadig mere end halvdelen (56,9%) af det globale areal.
* Kinas areal af vinmarker er næsten fordoblet i løbet af de sidste ti år og tegner sig i dag for en femtedel af det totale areal.

Vinproduktionen
* I 2011 blev der fremstillet 265 millioner hektoliter vin på verdensplan, hvilket var en lille nedgang i forhold til året før.
* EU-landenes andel af den globale vinproduktion er faldet fra 73% i 2001 til 66,5% sidste år.
* USA stod for 19% af den samlede produktion og Asien for 5,5%, mens Afrika tegnede sig for 4%.

Vinforbruget
* I alt blev der i 2011 drukket 244 mio. hl vin, hvoraf franskmændene drak de 29,9 mio. hl, mens italienerne nåede op på 23 mio. hl. På tredjepladsen kom Kina med 17 mio. hl - en stigning på hele 58% i forhold til år 2000.
* Briterne drak sidste år 12,8 mio. hl vin, hvilket var 32% mere end for ti år siden, og de har dermed overhalet spanierne, der tegnede sig for 10,3 mio. hl.
* I Spanien og Italien, hvor vinforbruget er faldet, har man i stedet satset på en øget eksport. Italienerne ligger i spidsen med en vineksport på 24,2 mio. hl skarpt forfulgt af spanierne med 22,3 mio. hl.
* Frankrig eksporterede sidste år 14,1 mio. hl vin, mens australiernes og chilenernes eksporttal lød på henholdsvis 7 mio. hl og 6,6 mio. hl foran USA med kun 4 mio. hl.


Brygger købte skibsvrag-champagne
For nylig var der auktion over 11 af de i alt 145 flasker champagne, som stammede fra et skibsvrag, man fandt i havet ud for Åland i 2010 . Det kan man læse mere om i uge 29 2010.
Det var Landskabsregeringen på Åland, der havde sat de gamle 1800-tals champagner til salg, og en af de kostbare flasker Veuve Clicquot blev købt af Christian Ekström for 10.000 euro (cirka 74.000 kr.). Ekström er professionel dykker, og det var faktisk ham, der i sin tid fandt skibsvraget og de mange flasker.
Men han er også brygger og ejer det lille bryggeri Stallhagen på Åland. Her er den gamle champagneflaske foreløbig udstillet, så enhver, der lægger vejen forbi, kan se den.

Skal indgå i historisk øl
Bryggeriet har dog en ganske særlig plan med champagnen - en smule af den skal nemlig indgå i brygningen af en helt speciel øl.
I skibsvraget blev der også fundet et par flasker øl, der ligesom champagnen er et par hundrede år gammel - og dermed, så vidt vides, er verdens ældste eksisterende øl. Det er dette gamle bryg, som Stallhagen ønsker at genskabe, hvilket er muligt ud fra de endnu levende gær-rester, man har fundet i øllet.
Hvad der skal ske med de talrige andre gamle champagner fra skibsvraget, funderer man nu over hos Landskabsregeringen. Auktionen over de 11 flasker gik ikke så godt som forventet, så endnu en auktion kommer nok ikke på tale.






Europamesterskab i vinsmagning
Danmark blev ikke europamester i fodbold i 2012 - men vi har chancen for at vinde Championnat d’Europe de dégustation, europamesterskabet i vinsmagning. Konkurrencen, der arrangeres af det anerkendte franske vinblad La Revue du Vin de France afholdes i år for femte år i træk, og denne gang foregår det i Malmø d. 29. september.
Blandt de 12 europæiske lande, der skal dyste mod hinanden, er der for første gang også et dansk hold med. Det består af fire garvede vinsmagere: Jesper Hedegaard, som man kan læse mere om i denne uges Blå Bog nedenfor, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen og Bent Allan Hansen.
De fire venner har jævnligt smagt vin sammen i mere end 10 år og træner nu intensivt til Championnat d’Europe.
Konkurrencen består af en blindsmagning af 6 røde og 6 hvide vine, hvor holdene hver især skal gætte oprindelseslandet, distriktet, druen eller druerne, årgang og producent.
Der er 10 minutter til at smage og gætte hver vin, og vinderne er det hold, der har flest korrekte svar.

Sponsorer efterlyses
For virkelig at kunne give den en skalle med træningen har det danske hold brug for vin til at øve sig på. Holdet søger derfor sponsorer i form af vinimportører eller vinhandlere, der kan sammensætte en "blindsmagningskasse" med 6 rødvine og 6 hvidvine i prisklassen 100 til 300 kr. Det er frem for alt vine i dette prisleje, der er blevet skænket i glassene ved de sidste fire konkurrencer. Vinene skal helst repræsentere så mange forskellige vinlande som muligt.
Eventuelle sponsorer kan henvende sig til Jesper Hedegaard og høre mere om konkurrencen på tlf.: 30 59 33 79 eller e-mail info@vinforedrag.dk.




En af de 4 meter høje flasker rejser sig over menneskemængden under den nyligt afholdte Bordeaux Fête le Vin. Foto Jean-Barnard Nadeau.

Fest langs kajerne i Bordeaux
Bordeaux by emmer af liv sommeren lang, og i sidste weekend var der ekstra meget gang i den, da den berømte vinby traditionen tro var rammen om den 8. udgave af Bordeaux Fête le Vin.
Denne store vinfest foregår hvert andet år ved kajerne langs Garonne-floden, som løber tværs gennem byen. Her strækker festen sig over to kilometer med boder, der repræsenterer hele 80 forskellige appellationer i Bordeaux og Aquitaine, og alle deler de smagsprøver ud til festivalens mange gæster - omkring 500.000 franskmænd og turister.
I år havde man pyntet festivalen op med 23 vinflasker på 2,5 meters højde og ni flasker, der var 4 meter høje. Alle var de dekoreret af flere forskellige kunstnere fra Frankrig og Kina.
Bordeaux Fête le Vin bød også på boder med vin og mad og en stor læsesal under åben himmel med masser af vinlitteratur - især om Bordeaux-vin.








Der er utraditionelt og hyggeligt i Perlin, hvor man betaler det, man har lyst til for maden og vinen.

Restaurant uden priser
Hvis sommerferien går til Berlin, må man ikke undlade at aflægge Perlin et besøg. Der er tale om en kombineret vinbar og restaurant, og det mest bemærkelsesværdige er, at der ikke er nogen priser på hverken vin eller mad - kun et indgangsgebyr på sølle 2 euro (cirka 15 kr.) pr. person. Derudover betaler man simpelt hen, hvad man nu synes, traktementet er værd. Med andre ord, hvis man ikke kan lide maden, behøver man ikke at lægge en rød reje.
Interiøret er sjovt og afslappet med bløde sofaer, let skramlede borde, pøller på gulvet og nederdele som lampeskærme.

Læg pengene i en bowle
VinAvisen besøgte Perlin for nylig, og da vores gruppe på otte mand havde sat sig til rette, kom tjeneren og informerede os om aftenens 4-retters menu. Der var kun disse fire retter - hvilket man godt kunne forstå, når man så det ganske lille køkken.
Dernæst blev vi vist hen til vinbaren, hvor vi kunne smage os frem til den vin, vi ville have til maden. Og vi fik at vide, at vi var velkomne til at hente mere vin i baren undervejs.
Til sidst gik der en bowle rundt, hvori vi kunne lægge det beløb, vi mente maden, vinen og betjeningen havde været værd.
Dette koncept lyder jo som noget af en satsning fra restaurantens side, men måske er det alligevel en ret indbringende idé. De fleste gæster vil efter al den gode mad - og god var den - sikkert lægge en pæn portion penge i bowlen. Man vil jo nødig være for fedtet …
Ugens STORE billede viser vores søde og effektive tjener, Banu Altan.


Læs mere om de nye regler
I sidste uge fortalte vi om de nye EU-regler for vin-etiketter, hvor der skal anføres et "indeholder æg" eller "indeholder mælk", hvis der er spor efter æggestoffet albumin eller mælkeproteinet kasein i vinen. Desuden har EU designet et piktogram, der viser et æg og / eller en mælkekarton.
Det har fået Erik Andersen fra Fødevarestyrelse til at sende os en mail, hvori han gør opmærksom på, at brugen af piktogrammet ikke - som vi fortalte - er obligatorisk, men derimod valgfrit. Ordlyden eller piktogrammet skal heller ikke nødvendigvis sidde på bagetiketten.
Man kan læse mere om de nye regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside - scroll ned til underrubrikken "Yderligere krav om mærkning af vin med indhold af allergene stoffer træder i kraft".

...




Fade med sake i Itsukushima templet. Foto: Dan Smith / Wikipedia.

Sake skal redde Japan
En økonomisk krise har nu i længere tid tynget Japan, og den japanske regering leder stadig mere desperat efter indtægtskilder, der kan vende dårlige tider til gode.
For nylig bekendtgjorde landets økonomiminister, Motohisa Furukawa, ifølge The Japan Daily Press, at han ville satse storstilet på den gode gamle nationaldrik sake.
Sakens historie strækker sig mere end 2000 år tilbage i tiden, og engang var den yderst populær, men i de senere år har den mistet terræn i sit hjemland. Mange japanere har i stedet kastet deres kærlighed på vin - det gælder ikke mindst for den unge generation.
Men på eksportmarkedet er salget af sake næsten fordoblet gennem de sidste ti år. I 2011 blev der eksporteret 14 millioner liter sake til en værdi svarende til 658 mio. kr.

Sake-samlere og trend-drik
Det er fremgangen på eksportmarkedet, der har givet Motohisa Furukawa blod på tanden, for han er ikke i tvivl om, at der er potentiale til en yderligere stigning i salget af sake uden for Japans grænser. Han har derfor nedsat en komité, der skal undersøge den bedst mulige strategi for markedsføring af sake - samt af andre japanske spiritusser.
Furukawa forestiller sig en fremtid, hvor rigmænd vil begynde at samle på sake og have kældre fyldt med fornemme mærker - ligesom verdens utallige vinsamlere. Hans håb er også, at restauranter verden over som en helt naturlig ting vil servere sake for deres gæster.
Økonomiministeren håber ligeledes, at en markant øget popularitet for drikken på det internationale marked kan sende bolden tilbage og atter gøre sake til en trend-drik på japansk jord.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Holte Vinlager er blevet importør og forhandler af Fürst von Metternich fra Henkell & Co. Sektkellerei KG, Tyskland. Riesling og Rosé importeres både i 75 cl. og 20 cl.

.




    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

.

.
.

    Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks erfarne vinforedragsholdere, idet han siden 1988 har holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskolekursister, men også for virksomheder, vinklubber, og andre interesserede.
    Hans interesse for vin startede, da han var fjorten år gammel, hvor han tyrede Hugh Johnsons lille årbog "Vin" igennem og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeauxs 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasie-vennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med hans far, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning. Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s "Danmarksmesterskab i franske vine for par" i 1987 – og vandt!
    Som 19-årig nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg men begyndte året efter at læse jura. I studietiden holdt han sideløbende vinforedrag på aftenskoler og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen. Hvis han skulle have fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være i form af videreformidling af sin store vinviden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
    Ved siden af de mange vinforedrag har Jesper Hedegaard også siden 1999 arrangeret og været guide på syv vinrejser til Frankrig til bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. I efteråret 2012 deltager han - sammen med tre kursister, der har gået på hans vinforedrags-hold i mange år - i europamesterskabet i blindsmagning, der er arrangeret af det franske vinmagasin Revue du Vin de France.
    Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden à jour ved læsning af store mængder vinlitteratur, går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om anden verdenskrig.
    Adresse: tlf.: 30 59 33 79, e-mail: info@vinforedrag.dk, www.vinforedrag.dk.

.
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
..............

Hvad er reduktion?
Mia Jensen har ind imellem læst og hørt om, at en vin er reduceret. Hvad vil det sige?
Oxford Vin Leksikon giver en forklaring, som vi ærligt talt ikke forstår ret meget af. Men så meget tror vi at forstå, at det er en kemisk proces, der opstår sideløbende med at vinen iltes, idet der overføres elektroner fra det stof, der iltes, til det, der bliver reduceret.
Hvis vine, især rødvine, holdes helt uden kontakt med luftens ilt, kan de komme til at smage urent. Ofte lugter de af reducerede svovlforbindelser.
Denne iltmangel kan, har vi hørt fra flere vinmagere, nemt forebygges ved at give vinen lidt luft, fx ved forsigtig omstikning – dvs. omhældning fra beholder til beholder.
...................






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182


...............................


    .....................
    180 Tjener Banu Altan ved vinbaren i Perlin i Berlin, hvor man selv bestemmer prisen på maden (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................





.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 84 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Caves São João Rosé Bruto, Portugal, 2010, lav alkohol (12%)
65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En flot mørk rosa farve, kaskader af små bobler og en liflig duft og smag af friske sommerbær. Sådan er denne dejlige mousserende vin, som både egner sig til apéritif og med sin fine syre til lettere retter.


Pas Rosé, La Battagliola, Lambrusci Casparossa i Castelvetro, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
85 kr., Carlo Merolli
Lambrusco er navnet på en blå drue, og den populære italienske boblevin er en let, læskende drik, som man med fornøjelse drikker i store slurke. Denne udgave af vinen har en frugtagtig smag med noter af hindbær og en lille bid af citronskal. Samt en charmerende sødme. Skænk den godt afkølet.

Hvidvin


Rocca, Monferrato, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
49,50 kr., Amka
Let og venlig hvidvin med god druesmag, diskret krydderi og noter af sommeræbler og citrus. Glimrende som hverdags-vin.


Domaine Horgelus, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (11,5%)
55 kr., A Vinstouw
I denne hvidvin har de to druer Sauvignon Blanc og Colombard indgået et perfekt ægteskab. Det er en ualmindelig dejlig og frisk vin med Sauvignon Blanc-druens noter af kærlighedsfrugt. Smagen er fyldig og har en behagelig fedme. En dejlig vin til en god skaldyrsret. Med sit lette alkoholindhold er den fin til frokost. Flasken har skruelåg.


Arthur Metz, Riesling, Alsace Grand Cru Steinklotz, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
105 kr., på tilbud i denne uge (uge 28): 79 kr., Kvickly
En elegant grand cru-hvidvin med runde former. Den har en inviterende duft og en frisk druesmag med mineralske toner og en charmerende sødme.


Jean-Marie Reverdy, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
139,75 kr., på tilbud indtil 5. august: 99,75 kr., Skjold Burne
Fortræffelig hvidvin, tør, frisk og med et godt billede af den gode drue Sauvignon Blanc. Den fine syre gør den til en glimrende ledsager til lettere retter.


Epicuro, Vermentino, Lazio IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., på tilbud i juli: 49,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Udmærket, let og frisk hvidvin til en tilbudspris i overenstemmelse med kvaliteten.


850, Duriense, Portugal, 2011, lav alkohol (12,5%)
44,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En tør hvidvin med pæn frugt. Den er dog lidt spinkel i smagen. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Frei João, Bairrada, Portugal, 2008, lav alkohol (13%)
50 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Der er svampe og anis over duften af denne dejlige rødvin. I smagen er der også svampe samt solmodne brombær, hvis fine sødme afbalanceres af tilpas syre. Nyd den til ikke for kraftige kødretter. Prisen er lav i forhold til kvaliteten.


Chapel Hill, Pinot Noir, Dunántúli, Ungarn, 2009, lav alkohol (12%)
59 kr., pris ved 6 flasker, Laszlo's Vin
Vi er vant til rødvine på Pinot Noir fra Bourgogne og New Zealand. Denne vin stammer fra Ungarn, og den er rigtig dejlig med typisk Pinot-karakter med duft af blå druer og rosiner. Smagen er lækker, let og saftig med god frisk frugt og en fin lille sødme til slut. En skøn sommervin, der bør nydes let afkølet. Et kup til prisen.


Epicuro, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud i juli: 49,75 kr., Skjold Burne
Blød og lækker rødvin med dejlig frugt, noter af kirsebær og lakrids og en lille elegant sødme. Flasken har skruelåg. Tilbudsprisen er lige så lækker som vinen.


Argaray, Navarra, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Propperiet
En meget lækker og super koncentreret rødvin med anis i duften og en fyldig og aromatisk smag med hyldebær, modne brombær og solbær. En bærbombe, hvis sødme opvejes af en fin syre.


Villa Travinoli, Chianti Rùfina, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
84,95 kr., på tilbud i juli og august: 69,95 kr. ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Dejlig Chianti-rødvin, der kan få selv en ret spaghetti til at blive gourmetmad. Den har en meget frugtagtig druesmag med en lille sødme, men også tørhed, der vil klæde mange (lettere) retter.


Philosophers' Stone, Camberly, Stellenbosch, Sydafrika, 2008, høj alkohol (15%)
145 kr., pris ved 6 flasker: 130 kr., Vinentusiasten
Elegant og stor rødvin med et fornemt smagsbillede - ren frugt, bløde tanniner, lang eftersmag. Den har 15% alkohol men ikke nogen spritkant.


Poggio al Tufo, Tommasi, Maremma, Toscana, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
En ufiltreret, harmonisk og rigtig dejlig rødvin med bred frugt og mange facetter, bl.a. peber. En vin til flotte kødretter.


Fagiano, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
205 kr., Premier Cru
En bombe af en rødvin - og en elegant bombe, fyldig og drikkemoden. Selv om den godt må ligge endnu nogle år.


Charmille, Domaine de Malavieille, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
55 kr., Vin-T-Vin
Meget fyldig rødvin på økodruer. En vin med dyb farve, en god duft og en god druesmag. En lidt "stille" vin, men pæn og vellavet.


Terras d'Uva, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Vinport
Blød og meget saftig rødvin med smag af friske druer. En lidt enkel vin, der er let at drikke.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.